NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Ook onterechte coronavaststellingen in Lelystad • Frankrijk verder open

 • Het verbod op het protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag is door de rechter in een kort geding gehandhaafd.
 • De WHO waarschuwt dat de coronapandemie aan het versnellen is.
 • Bekijk hier de laatste coronacijfers.
 • Bioscopen weer open in Frankrijk, stadions gaan deels open

  Bioscopen, vakantieparken en casino's in Frankrijk gaan maandag weer open. Dat heeft de Franse regering in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt. Stadions in het land mogen vanaf 11 juli weer publiek verwelkomen, wel geldt een maximum van 5.000 toeschouwers.

  "De verbetering van de gezondheidssituatie" maakt het mogelijk "bepaalde verboden op te heffen op voorwaarde dat iedereen waakzaam blijft", meldde de regering in een verklaring.

  Op 11 juli komt er waarschijnlijk een einde aan de noodtoestand die al geruime tijd van kracht is in het land en zullen verdere versoepelingen van coronamaatregelen worden doorgevoerd. In september gaat het land verder van het coronaslot, als de situatie dat toestaat. Dan zijn beurzen, shows en tentoonstellingen weer mogelijk, en kunnen discotheken hun deuren heropenen.

 • Ook demonstratie tegen coronaregels in Maastricht verboden

  De Veiligheidsregio Zuid Limburg heeft een demonstratie tegen de Covid-19-richtlijnen, die zaterdag in Maastricht zou plaatsvinden, verboden.

  De veiligheidsregio classificeert het protest als een evenement en die gebeurtenissen mogen conform de geldende noodverordening tot 1 september niet gehouden worden. "Omwille van het bestrijden van het coronavirus is het vanuit volksgezondheidsoogpunt van groot belang dat de maatregelen uit de noodverordening worden nageleefd. Dit besluit zegt overigens niets over het recht van demonstreren, dat is en blijft een groot goed", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio.

  De manifestatie onder de noemer "Lets Dance, Fuck de 1,5 meter" en "Leugens RIVM tegen lockdown" zou worden georganiseerd door onder meer de actiegroep Demonstratie van het Volk. Mensen moesten zich om 12.00 uur bij De Griend in Maastricht verzamelen, waarna de manifestatie om 14.00 uur zou beginnen en en tot 18.00 uur zou duren.

  Eerder had de gemeente Den Haag ook al een demonstratie tegen de coronamaatregels verboden. De rechter oordeelde vrijdag in een kort geding dat de gemeente Den Haag juist heeft gehandeld door de demonstratie te verbieden.

 • Ook onterechte coronavaststellingen in Lelystad

  Door een storing aan een van de testapparaten van een laboratorium in Lelystad is bij vijftien mensen ten onrechte het coronavirus vastgesteld. Het gaat om mensen uit onder meer Flevoland, Zaanstreek-Waterland en de omgeving Tiel meldt GGD Zaanstreek-Waterland. De betreffende mensen zijn hierover inmiddels op de hoogte gesteld. Het testapparaat wordt niet meer gebruikt tot deze door de fabrikant is hersteld, meldt het laboratorium.

  Gisteren bleek dat bij dertig mensen in Zuid-Holland corona was vastgesteld, maar dat ze het ook niet bleken te hebben. Het apparaat waarmee de tests waren uitgevoerd was "te streng afgesteld", laat het Regionaal Laboratorium voor Medische Microbiologie (RLM) in Dordrecht weten. Daardoor kregen geteste mensen ten onrechte te horen dat ze besmet waren.

 • Brazilië meldt als tweede land meer dan miljoen coronagevallen

  Brazilië heeft als tweede land in de wereld meer dan een miljoen coronabesmettingen gemeld. De autoriteiten maakten vrijdag bekend dat bij nog eens 54.771 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het totale dodental door de uitbraak staat inmiddels op 48.954.

  Het 210 miljoen inwoners tellende land stelde op 26 februari voor het eerst een besmetting vast. Sommige experts denken dat inmiddels al vele miljoenen mensen zijn besmet. "Het echte aantal is waarschijnlijk minstens 3 miljoen. Het zou zelfs zo hoog als 10 miljoen kunnen zijn", zei een deskundige van een universiteit in São Paulo.

  President Bolsonaro heeft de afgelopen maanden volgehouden dat het coronavirus niet veel voorstelt. Hij noemde het virus "een griepje". Ook prees hij geneesmiddelen aan waarvan de werking niet bewezen is. Zijn houding zorgt voor spanning met gouverneurs in het land.

 • Bruls: KNVB heeft goed plan voor fans in stadions vanaf september

  Volgens Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de 25 veiligheidsregio's, is het mogelijk om vanaf 1 september publiek toe te laten bij wedstrijden in het betaald voetbal. Wel moeten supporters dan onder meer anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Maar volgens Bruls heeft de KNVB "een goed plan" ingediend, zegt hij tegen De Gelderlander.

  "Er zijn dan geen volle tribunes, maar er kunnen wel duizenden mensen naar binnen. Dat scheelt financieel voor de clubs een slok op een borrel", zegt Bruls tegen de krant. Hij benadrukt dat het kabinet het eindoordeel heeft als het gaat om het KNVB-plan.

  Aanstaande maandag vergadert het Outbreak Management Team over het deltaplan voor het betaald voetbal. In een paar honderd pagina's wordt hierin beschreven hoe het voetbal herstart kan worden. In dit plan wordt rekening gehouden met voetballen met publiek vanaf januari 2021. Bruls, die ook zitting neemt in de regiegroep voetbal en veiligheid (een overlegorgaan dat adviseerde bij het deltaplan) ziet nu dus mogelijkheden om eerder publiek toe te staan in stadions.

 • Hooggerechtshof Oklahoma: bijeenkomst Trump mag doorgaan

  Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft besloten dat een campagnebijeenkomst van president Trump in een evenementenhal in de stad Tulsa morgen mag doorgaan. Tegen de bijeenkomst was een zaak aangespannen door omwonenden, omdat het binnen onder meer lastig is voldoende afstand tot elkaar te houden; er mogen tienduizenden Trump-aanhangers aanwezig zijn bij het evenement.

  Het risico op verspreiding van het coronavirus is daardoor groot, vindt onder anderen de Democratische senator Bernie Sanders en gezondheidsexperts vrezen een zogenoemd 'superspreading event'. Gisteren meldde Oklahoma nog een recordaantal van 450 nieuwe coronagevallen. "Trump is bereid het virus te verspreiden om wat gejuich te horen", twitterde Sanders.

  De bijeenkomst in Tulsa is de eerste campagnebijeenkomst van Trump in drie maanden. Hij pauzeerde zijn herverkiezingscampagne vanwege de pandemie. Trump wenste de bezoekers voor morgen via Twitter alvast veel plezier:

 • Vijf tophonkballers in VS besmet

  Vijf spelers van de Amerikaanse honkbalclub Philadelphia Phillies zijn tijdens een trainingskamp positief getest op het coronavirus. Ook drie stafleden bleken besmet. De club heeft na de positieve gevallen meteen de trainingsfaciliteit in Florida gesloten.

  In Florida stijgt het aantal coronabesmettingen dagelijks nog altijd hard. Vandaag meldden de autoriteiten een recordaantal van 3822 nieuwe besmettingen op een dag. De Nederlandse international Didi Gregorius is sinds dit seizoen speler van de Phillies. Het is onduidelijk of hij het virus heeft opgelopen. De Phillies hebben de namen van de besmette spelers niet vrijgegeven.

  Momenteel onderhandelt de Major League met de spelers over het hervatten van de profcompetitie, die eigenlijk in april had moeten beginnen. Er is nog geen akkoord over een nieuwe datum. Ondertussen zijn sommige clubs al wel begonnen aan de voorbereiding.

 • Frankrijk ziet vooral nieuwe besmettingen rond Parijs

  In Parijs en omgeving zijn er sinds de versoepeling van de quarantainemaatregelen in Frankrijk een maand geleden 88 nieuwe besmettingshaarden ontdekt. De helft daarvan is nog steeds actief, melden regionale gezondheidsautoriteiten, wat betekent dat er nog altijd nieuwe besmettingen bij komen.

  Het gaat om zogenoemde clusters. Oftewel groepen van mensen die onderling contact hebben en waarin minimaal drie besmettingen zijn geteld. De meeste nieuwe clusters doken op in appartementencomplexen waar jongeren en waar migranten dicht op elkaar wonen. Ook binnen religieuze gemeenschappen werden relatief veel nieuwe besmettingen geteld.

  In heel Frankrijk zijn sinds half mei 239 nieuwe clusters ontdekt. De helft daarvan is inmiddels 'gedoofd', omdat er in twee weken geen nieuwe gevallen meer bij zijn gekomen. Volgens de Franse autoriteiten circuleert het coronavirus momenteel "op laag niveau" in het land. Frankrijk meldde vandaag veertien nieuwe coronadoden. Bij bijna 30.000 Fransen is bevestigd dat ze zijn overleden aan het virus.

 • WHO: uitbraak Peking heeft Europese link

  De recente stijging van het aantal coronagevallen in de Chinese hoofdstad Peking heeft een Europese link. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in genetisch materiaal van virusdeeltjes aanwijzingen gevonden dat het waarschijnlijk vanuit Europa is meegenomen. Op basis van kleine verschillen in de genetische code kunnen wetenschappers zien waar het virus mogelijk vandaan is gekomen. Chef noodsituaties van de WHO, Michael Ryan, zegt dat China de genetische informatie naar de WHO heeft opgestuurd.

  Er zijn vooralsnog 158 nieuwe coronabesmettingen geteld in Peking, die nagenoeg allemaal zijn gelinkt aan een versmarkt in de stad. De autoriteiten gissen naar de precieze oorzaak van de reeks besmettingen. Het virus werd onder meer aangetroffen op een snijplank waar geïmporteerde zalm werd verwerkt.

  Volgens WHO-chef Ryan lijkt de uitbraak in Peking wel door besmetting van mens op mens te zijn ontstaan. Er is volgens hem meer onderzoek nodig om zo inzicht te krijgen in hoe het virus zich plots zo snel kon verspreiden. "Misschien was het de omgeving zelf, zoals we hebben gezien in slachthuizen over de hele wereld. We willen weten wat het precies was, waardoor het virus in deze omgeving zo versterkt kon worden."

 • Rechter: Den Haag mag coronaprotest verbieden

  De veiligheidsregio Haaglanden mag het coronaprotest dat voor zondag was aangekondigd op het Haagse Malieveld verbieden. De rechtbank in Den Haag oordeelde in een kort geding dat het verbod, dat de Haagse burgemeester Remkes als voorzitter van de veiligheidsregio eerder vandaag aankondigde, "ter bescherming van de gezondheid en ter voorkoming van wanordelijkheden" gerechtvaardigd is.

  Er werd gerekend op 10.000 deelnemers aan het protest, waarbij ook dj's zouden optreden. Volgens de rechter krijgt de demonstratie zo "een sterke overeenkomst met een groot evenement" en brengt dit "risico's op verspreiding van het coronavirus met zich mee".

 • De Jonge: er zijn misverstanden over coronaspoedwet

  Volksgezondheidsminister De Jonge erkende vanmiddag dat er niet goed gecommuniceerd is over zijn coronaspoedwet, waardoor er volgens hem een verkeerd idee over de wet is ontstaan. Momenteel wordt de wet aangepast. Maar volgens hem zal het doel van de wet niet veranderen. "Dat is niet de bevoegdheden van het kabinet uitbreiden, want die bevoegdheden zijn er voldoende", benadrukte de minister.

  "Richting de toekomst moet het alleen wel anders, als de maatregelen voor langere tijd moeten gelden. Dan moeten de democratische en bestuurlijke verhoudingen op een goede manier worden hersteld."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: er zijn misverstanden over coronaspoedwet
 • UWV hoopt flexwerkersregeling maandag klaar te hebben

  Uitkeringsinstantie UWV hoopt het loket voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) maandag te kunnen openen. Uiterlijk zondagavond maakt de dienst bekend of dit gaat lukken. Om de flexwerkersregeling in te kunnen voeren, zegt het UWV dit weekend nog testen te moeten doen om zo duidelijk te krijgen of het systeem gereed is voor de naar verwachting grote toeloop.

  De regeling is bedoeld voor flexwerkers die in februari meer dan 400 euro sociale verzekeringsloon hadden en in april minimaal de helft daarvan verloren. Het sociale verzekeringsloon, of sv-loon, is het loon waarover belastingen en sociale premies betaald worden. Ook mag het sv-loon in april niet meer dan 550 euro zijn geweest.

  Flexwerkers die aan die eisen voldoen, hebben recht op een eenmalige bruto tegemoetkoming van 550 euro per maand voor de maanden maart, april en mei. Ze mogen in die maanden dan geen WW, bijstand of andere regeling hebben gekregen. Via de website van het UWV kunnen flexwerkers alvast kijken of zij in aanmerking komen voor de regeling.

 • Horeca schort gesprekken met kabinet op

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat voorlopig niet meer om de tafel met het kabinet. Volgens de branchevereniging is er binnen het kabinet "onvoldoende wil" om de sector door de crisis te helpen.

  De afgelopen weken diende KHN naar eigen zeggen "verschillende constructieve voorstellen" in om de coronamaatregelen in de horeca verder te versoepelen. De versoepelingen vanaf 1 juli zijn volgens KHN namelijk een stap in de goede richting, maar bieden onvoldoende perspectief.

  De gesprekken met het kabinet zijn volgens KHN alleen "eenrichtingsverkeer" en KHN-voorzitter Robèr Willemsen is van mening dat er sprake is van "tunnelvisie" bij het kabinet. "Daarom wil KHN geen legitimiteit geven aan de starre houding van het kabinet, waarin wordt vastgehouden aan het eigen gelijk en de vele restricties en waarin geen vooruitgang wordt geboekt."

 • WHO: pandemie is aan het versnellen

  De coronapandemie is aan het versnellen, zo waarschuwt Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Gisteren kwamen er wereldwijd ruim 150.000 bevestigde coronagevallen bij. Dat is het hoogste aantal op een dag tot nu toe.

  Bijna de helft van die nieuwe besmettingen werd geteld in Noord- en Zuid-Amerika. Maar ook in Zuid-Azië en het Midden-Oosten kwamen er veel nieuwe gevallen bij. "We komen in een nieuwe, gevaarlijke fase", zei Tedros, die benadrukte dat maatregelen om het virus in te dammen vooral moeten blijven gelden. "Het virus is zich nog steeds snel aan het verspreiden, het is nog steeds dodelijk en de meeste mensen zijn er nog steeds vatbaar voor."

 • Steunpakket Caribisch Nederland verlengd tot oktober

  Het kabinet heeft het steunpakket voor de Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden) verlengd met vier maanden, tot half oktober. Ook komt er 1,3 miljoen euro beschikbaar voor de openbare lichamen die het lokale bestuur op de eilanden vormen.

  Omdat de eilanden bijzondere gemeentes zijn van Nederland, treft het Rijk dezelfde maatregelen als voor het Europese gedeelte van het land. Er zijn relatief weinig besmettingen geteld op de eilanden. Maar door de coronacrisis zijn de inkomsten uit de belangrijke toerismesector nagenoeg opgedroogd.

  Volgens staatssecretaris Knops (Koninksrijksrelaties) komen er "lastige tijden" aan voor de BES-eilanden. "Met deze verlenging beschermen we ook de komende periode banen en inkomens.". Het pakket geldt niet voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Die hebben de status van land binnen het koninkrijk en krijgen ondersteuning uit een ander pakket.