liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kind met snotneus mag weer naar opvang • 'Ging om grote aantallen kinderen'

liveblog gesloten

Liveblog afgesloten

Dit liveblog is gesloten.

Britse prinsen en prinsessen voor het eerst in maanden op pad

Na maanden van talloze digitale ontmoetingen via de webcam mochten leden van het Britse koningshuis voor het eerst sinds het begin van de lockdown weer op pad. Prins Charles en zijn echtgenote Camilla, prins William en prinses Anne gingen allemaal de deur uit voor werkbezoeken.

Prins Charles ging samen met zijn vrouw langs bij zorgverleners van het Gloucestershire Royal Hospital. De prins, zelf genezen van het coronavirus, en zijn echtgenote moesten wennen aan 'het nieuwe normaal'. Zo miste het koppel het volgens Britse media enorm om handen te schudden.

En prins William was te gast bij ambulancepersoneel van het Kings Lynn Ambulance Station. De hertog van Cambridge bedankte de medewerkers voor hun inzet in de coronacrisis. Ook luisterde de prins naar verhalen over hun ervaringen de afgelopen maanden.

  • AFP
    Prins Charles mist het handen schudden
  • AFP
    Prins William praat met ambulancepersoneel

'Zuinige landen' zetten hakken in zand: 'Herstelfonds moet drastisch anders'

Nederland zet de hakken stevig in het zand: er bestaat geen gratis geld en de plannen voor het zogenoemde herstelfonds (750 miljard euro) van de Europese Commissie moeten drastisch worden aangepast.

Dat schrijft premier Rutte in een open brief in de Financial Times. De brief is medeondertekend door de premiers van Zweden, Oostenrijk en Denemarken. Samen met Nederland staan deze landen in Brussel bekend als de zuinige (vrekkige) landen.

Lees verder:

Duitse 'testtoeristen': we voelen ons geen proefkonijnen

De Spaanse grenzen zijn nog dicht, maar toch kunnen zo'n 11.000 Duitsers nu al op de eilandengroep de Balearen vertoeven. Het is een experiment van de overheid in samenwerking met reisorganisatie TUI om te kijken hoe het toerisme zich herpakt in coronatijd.

Een van de deelnemers aan het experiment maakt duidelijk dat ze zich nergens zorgen over maakt:

Duitse testtoerist op Mallorca: 'Nee, we voelen ons geen proefkonijnen'

Kinderen met snotneus hoeven niet meer thuis te blijven

Kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de richtlijnen voor kinderdagverblijven en scholen aangepast, bevestigen bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws.

Kinderdagverblijven en scholen mogen baby's, peuters en kleuters die koorts hebben nog wel de toegang weigeren. Die richtlijn geldt ook voor kinderen met een gezinslid dat klachten heeft die aan het coronavirus doen denken.

Het RIVM schrijft: "Vooral jonge kinderen hebben zeer regelmatig nieuwe episodes met neusverkoudheid. Op verzoek van de ouders kunnen deze kinderen getest worden, maar ouders zijn niet verplicht hun kind te laten testen. Scholen en kindercentra mogen geen test eisen."

'Goed nieuws'

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) reageert opgelucht. Voorzitter Gjalt Jellesma: "Dit is ontzettend goed nieuws, want de situatie werd echt onhoudbaar. Het ging om grote aantallen kinderen die niet naar de opvang of school mochten."

Jellesma vreest dat ook na deze verruiming kinderen nog geweigerd zullen worden. "Daarom komen wij morgen met een handleiding, een 'beslisboom' om het makkelijker te maken om te beslissen of een kind thuis moet blijven of niet."

Cliëntenraad Amsterdams verpleeghuis eist einde van 'gijzeling'

De cliëntenraad van verpleeghuis Vondelstede in Amsterdam dreigt met een rechtszaak als de bezoekregeling niet snel wordt versoepeld. Als dat niet gebeurt voor vrijdag, dan klaagt de raad zorginstelling Amsta aan, de instelling waar Vondelstede onderdeel van uitmaakt.

Volgens de cliëntenraad worden de bewoners al ruim drie maanden in ernstige mate beperkt in hun vrijheid. "Ze voelen zich gegijzeld. Een belangrijk deel van de bewoners is de afgelopen maanden ernstig achteruitgegaan in zowel hun fysieke als hun cognitieve conditie. Ze kwijnen weg", citeert het ANP Anja Marbus, voorzitter van de cliëntenraad van Vondelstede.

Verpleeghuizen hebben sinds 15 juni de mogelijkheid om de bezoekregeling te verruimen. Maar volgens de cliëntenraad wordt daar te weinig gebruik van gemaakt.

In podcast De Dag hoor je meer over de grote verschillen tussen de bezoekregeling in verschillende verpleeghuizen:

Grenzen tussen Mexico, VS en Canada blijven dicht

De grens tussen de Verenigde Staten en Canada blijft in ieder geval nog tot 21 juli dicht voor niet-essentiële reizen. De buurlanden hebben bekendgemaakt dat de grenssluiting met dertig dagen wordt verlengd vanwege de coronacrisis.

Hetzelfde is besloten voor de grens tussen Mexico en de VS. Deze blijft eveneens nog eens dertig dagen afgesloten voor niet-noodzakelijke reizen.

Een op de vier besmettingen wereldwijd is vastgesteld in de VS. Het land telt ook het hoogste aantal doden door het coronavirus: ruwweg een op de vier overleden patiënten is Amerikaans. In absolute getallen gaat het om ruim 2 miljoen bevestigde infecties en ruim 116.000 doden.

Canada telt 90.000 veronderstelde besmettingen en zeker 8000 coronadoden. In Mexico zijn voor zover bekend zo'n 150.000 mensen besmet met het coronavirus. Ruim 17.500 Mexicanen zijn eraan overleden.

'Laat onderzoeken of afstand houden nodig is voor scholieren'

Vakbond CNV roept de Tweede Kamer op extra aandacht te geven aan problemen in het middelbaar onderwijs. Volgens de bond merken leden dat "het voor leerlingen, ook in kleine groepen, lastig is om anderhalve meter afstand te houden."

Daarom wil het CNV dat het RIVM onderzoekt of afstand houden tussen minderjarige scholieren wel nodig is. De bond verwijst naar het basisonderwijs, waar leerlingen alleen afstand hoeven te houden van het onderwijspersoneel. Volgens het RIVM spelen kinderen geen belangrijke rol bij de verspreiding van het coronavirus.

De combinatie van fysiek en online onderwijs leidt volgens CNV tot veel extra werkdruk. Dit komt de ontwikkeling van de kinderen niet ten goede en kansenongelijkheid is een groeiend probleem, staat in de brief aan de Tweede Kamer.

Draaiboek voor beddentekort IC: jong gaat uiteindelijk voor oud

Nog nooit hoefde er in Nederland gekozen te worden wie meer recht heeft op een bed op de intensive care. Omdat die extreme situatie wel even dichtbij kwam in de corona-epidemie hebben artsen en medisch specialisten een speciaal draaiboek opgesteld: want voor wie kies je als niet wilt kiezen, maar het niet anders kan?

Het draaiboek (.pdf) bevat de keuzes die artsen moeten maken als patiënten niet meer op medische gronden kunnen worden uitgesloten voor een IC-bed. Die uitzonderlijke situatie kan zich voordoen zodra er als gevolg van een corona-epidemie een beddentekort is. De minister van Volksgezondheid moet dan wel eerst de de 'crisis-zorgfase' of fase 3 uitroepen.

Minister Van Rijn ziet overigens niets in het voorstel van artsen en specialisten om bij een beddentekort op de intensive care in het uiterste geval jonge mensen voor te laten gaan op ouderen.

Lees verder:

Ruim 270 besmettingen opgespoord met bron- en contactonderzoek

Als gevolg van het bron- en contactonderzoek zijn er in de afgelopen twee weken 1700 mensen met klachten getest die contact hebben gehad met een coronapatiënt. Van hen bleek 15,8 procent besmet, schrijft het RIVM.

Het betekent dat inmiddels ruim 270 mensen met een coronabesmetting zijn opgespoord met bron- en contactonderzoek. Mogelijk hadden deze mensen zich niet uit zichzelf gemeld voor een test.

In totaal zijn er sinds 1 juni 103.400 coronatesten uitgevoerd, 1.7 procent daarvan was positief. Iedereen met klachten kan zich laten testen bij de GGD. Er zijn wel regionale verschillen, zo ligt het aantal positieven in Zuid-Holland en Gelderland hoger dan in de rest van het land.

Gouverneur: US Open wordt gespeeld zonder fans

Het tennistoernooi US Open gaat door, maar wordt gespeeld zonder fans. Dat zegt gouverneur Cuomo van de staat New York in de VS.

Aangezien de miljoenenstad zwaar is getroffen door de coronacrisis stond het sportevenement op losse schroeven. Volgens de gouverneur wordt de US Open gespeeld van 31 augustus tot en met 13 september.

Op Twitter meldt Cuomo dat er extra maatregelen worden genomen om besmettingen te voorkomen:

Kamer stemt voor onafhankelijk onderzoek naar corona-aanpak

De Tweede Kamer wil dat het kabinet snel onafhankelijk onderzoek laat doen naar de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Alle 141 aanwezige Kamerleden steunden de motie.

De Kamer wil dat het kabinet zich nog voor 1 september onafhankelijk laat adviseren, zodat het daarvan kan leren bij een eventuele nieuwe golf van besmettingen.

Honderden Berlijnse huishoudens in quarantaine na uitbraak

In de wijk Neukölln in Berlijn zijn honderden huurders in een appartementencomplex in quarantaine geplaatst na een corona-uitbraak. Voor zover bekend zijn zeker 57 mensen besmet geraakt met het virus, kinderen en volwassenen.

Volgens Duitse media is het de eerste keer in de coronacrisis dat een heel flatgebouw in de Duitse hoofdstad in quarantaine is geplaatst. Inwoners van 369 huishoudens mogen uit voorzorg hun woning de komende tijd niet meer verlaten.

Het getroffen appartementencomplex in Berlijn

"We zijn druk bezig met testen, het gaat om een groot aantal mensen", zegt de lokale bestuurder Falko Liecke (CDU). Per dag kunnen 200 tot 300 testen worden afgenomen. De bron van de uitbraak wordt nog onderzocht.

De autoriteiten wijzen erop dat veel huishoudens in de multiculturele wijk bestaan uit grote gezinnen, of groepen oplopend tot tien personen. Zij leven vaak in kleinere huurwoningen.

Leerlingen leggen uit hoe een 'handenwasstraat' werkt

Zo werkt de 'handenwasstraat' bij een basisschool in Barendrecht

Transavia schikt met tientallen klanten om coronavouchers

85 klanten van Transavia krijgen bij elkaar zo'n 20.000 euro terug van de luchtvaartmaatschappij. Dat is de uitkomst van een schikking in een rechtszaak die tegen Transavia was aangespannen vanwege het voucherbeleid.

Duizenden passagiers kregen een voucher nadat hun vlucht was geannuleerd vanwege de coronacrisis. Een aantal van hen spande samen met claimbureau Aviclaim een rechtszaak aan om toch het volledige ticketbedrag terug te krijgen. Onder druk van de Europese Commissie oordeelde het kabinet vorige maand dat luchtvaartmaatschappijen deze mogelijkheid inderdaad moesten aanbieden.

Vorige week heeft KLM daarom het voucherbeleid aangepast. Ongeacht de annuleringsdatum kunnen klanten voortaan hun geld terugkrijgen.

Tegen KLM was ook een kort geding aangespannen, maar die luchtvaartmaatschappij schikte niet. Volgens een woordvoerder vraagt KLM de rechter om meer tijd, zodat het de gegevens van de passagiers in deze zaak kan controleren. KLM benadrukt dat de passagiers die de zaak hebben aangespannen al geld kunnen terugvragen.

In totaal hebben meer dan 7500 passagiers zich gemeld bij Aviclaim. Het bureau meldt dat het deze week vijf andere maatschappijen gaat dagvaarden: Ryanair, Easyjet, Lufthansa, Vueling en Tui.

Negen coronapatiënten minder op IC

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald met 9 tot 78 in totaal, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De drie voorgaande dagen was er juist een stijging van het aantal patiënten zichtbaar op de IC's.

"Na drie dagen van lichte stijging zien we vandaag weer een daling van het aantal covid-19-patiënten op de IC, dat is gunstig", zegt LCPS-voorzitter Kuipers. "Dit is het gevolg van een laag aantal nieuwe besmettingen, los van lokale kleine uitbraken. Verder is de overall IC-bezetting gestegen naar 648, maar blijft die onveranderd laag."

Buiten de intensive care's was er een coronapatiënt meer opgenomen dan gisteren. Het totaal bedraagt nu 280.

Kuipers: instroom gaat niet naar nul

Groen licht voor heropening slachthuis

Na 2,5 week sluiting mag slachthuis Van Rooi Meat in Helmond weer open. De veiligheidsregio heeft daarvoor groen licht gegeven.

Op 28 mei moest de vleesverwerker zijn deuren sluiten, nadat 18 medewerkers positief waren getest op het coronavirus. Uit een nieuwe steekproef enkele dagen later bleek dat een op de vijf geteste medewerkers besmet was. Daarop werd de sluiting met twee weken verlengd.

Vorige week mocht het slachthuis met een testgroep de productie hervatten. Omdat die proef goed is verlopen mag de fabriek in de loop van deze week weer de volledige capaciteit benutten.

Volgens de veiligheidsregio heeft Van Rooi Meat aangetoond dat het aan alle veiligheidsmaatregelen voldoet, ook als het bijvoorbeeld gaat om het vervoer van medewerkers en hun woonomstandigheden. De GGD en veiligheidsregio blijven controleren of alle afspraken worden nageleefd.

Lees verder:

Vaccinatie-oplichters actief in Limburg

In Zuid-Limburg zijn oplichters actief die beweren dat ze mensen komen vaccineren. Ze doen zich voor als medewerkers van de GGD en bellen mensen op om een afspraak te maken. Ook gaan ze langs de deuren met het verhaal dat ze een coronatest komen afnemen.

De GGD Zuid-Limburg waarschuwt mensen voor dit soort oplichters. "Wij gaan niet zomaar langs de deur om coronatesten af te nemen. Heel af en toe worden mensen weleens thuis getest, maar dit gebeurt altijd op afspraak. En wij bellen u ook niet om een afspraak voor vaccinaties te maken."

Het is niet bekend hoe vaak de oplichters hebben toegeslagen, maar volgens 1Limburg lijken vooral ouderen het slachtoffer te zijn geworden van de babbeltruc.

Hormoon 'grote doorbraak' in behandeling coronapatiënten

Lage doses van de corticosteroïde dexamethason verminderen de overlijdenskans voor coronapatiënten die beademd worden met een beademingsmachine met een derde, blijkt uit een Britse studie (.pdf). Voor patiënten die alleen zuurstof krijgen toegediend neemt de kans om te overlijden met een vijfde af, claimen de onderzoekers.

Ze noemen het een grote doorbraak in de behandeling van covid-19-patiënten en stellen dat het middel onmiddellijk moet worden opgenomen in de standaardbehandeling van alle ziekenhuispatiënten met de ziekte. "Dit is vooralsnog het enige geneesmiddel dat de sterftekans doet afnemen - en behoorlijk ook."

In het onderzoek kregen 2000 willekeurige coronapatiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen het hormoon toegediend. 4000 kregen het middel niet. De resultaten zijn overigens nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd. De onderzoekers zeggen dat ze dat zo snel mogelijk gaan doen.

RIVM: 5 nieuwe doden, 4 nieuwe ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt vijf nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Gisteren ging het om zes slachtoffers. Het totaal staat nu op 6070 doden.

Ook zijn er vier mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is er een meer dan gisteren. Het totaal staat nu op 11.834.

De afgelopen dag zijn 140 mensen positief getest op het coronavirus, wat het totaal op 49.087 brengt. Deze maand wordt er meer getest door de openstelling van de speciale coronalijn 0800-1202, waarnaartoe mensen kunnen bellen voor een coronatest.

Bijna 114.000 mensen getest sinds 1 juni

Sinds iedereen met klachten zich op corona kan laten testen, zijn er ruim 113.800 testen afgenomen door de GGD'en. Dat meldt het RIVM.

Op enkele honderden testen na, zijn alle uitslagen bekend: 1,7 procent van de mensen testte positief. Bij de GGD Haaglanden lag dat percentage twee keer zo hoog.

De afgelopen weken hebben ruim 8000 kinderen een coronatest ondergaan. Tot 11-12 jaar was 0,5 procent van de test positief, de categorie tot 18 jaar 1,8 procent. Dat bevestigt het beeld, zegt het RIVM, dat bij kinderen het risico op covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, oploopt met de leeftijd.

Percentage positieve testen GGD-testlocaties sinds 1 juni

Moskovieten krijgen opnieuw meer vrijheden

Voor het eerst in twee maanden mogen inwoners van Moskou weer naar het museum, de bibliotheek en de dierentuin. Wel moeten ze vooraf een tijd reserveren.

Ook zijn de terrassen heropend en kunnen mensen een afspraak maken bij de tandarts. Sportwedstrijden kunnen weer gespeeld worden, maar met slechts 10 procent van het maximumaantal toeschouwers.

Dagelijks komen er nog ongeveer duizend coronabesmettingen bij in de Russische hoofdstad. Vorige week waren dat er zo'n 2000. Toen mochten Moskovieten al wandelen, met het openbaar vervoer of in de auto stappen zonder dat ze daar toestemming voor nodig hadden.

Een medewerker van de dierentuin van Moskou poetst het raam van het pandaverblijf

Dekkingsgraad van grote pensioenfondsen te laag

In de week dat vakbondsleden een oordeel vellen over het nieuwe pensioenakkoord, komen de grote pensioenfondsen met tegenvallende cijfers. Ze zijn nog niet hersteld van de grote verliezen op de beurs die de coronacrisis veroorzaakte.

Ambtenarenfonds ABP, Zorg en Welzijn en de metaalfondsen PME en PMT, samen goed voor zo'n 7,7 miljoen deelnemers, zitten onder een dekkingsgraad van 90 procent. Dat is de limiet om een korting van de pensioenuitkeringen eind dit jaar te voorkomen.

Peking neemt meer maatregelen tegen coronavirus

Het aantal coronabesmettingen in Peking is opgelopen naar 106. De meeste besmettingen zijn terug te voeren naar een uitbraak op een grote voedselmarkt in het zuidwesten van de Chinese hoofdstad.

De stad heeft meer maatregelen genomen om de uitbraak te beteugelen. Zo mogen risicogroepen, zoals mensen met banden met besmette personen, de stad niet meer verlaten. 22 wijken zijn afgesloten. Bewoners moeten door een strenge veiligheidscontrole om hun buurt in en uit te kunnen. Scholen zijn er gesloten.

Taxibedrijven mogen voorlopig alleen ritten binnen de stad aannemen. Buslijnen naar omliggende provincies zijn stilgelegd. Ruim 33.000 restaurants zijn gedesinfecteerd, meldden de lokale autoriteiten. Ook 276 kleinere voedselmarkten zijn schoongemaakt en elf zijn zelfs gesloten.

Iedereen die de laatste weken op de grote voedselmarkt is geweest waar de uitbraak is vastgesteld, wordt getest. Dat geldt ook voor de bewoners van de omliggende wijken. De testcapaciteit in de hoofdstad is opgevoerd naar 90.000 tests per dag.

Duitse corona-app beschikbaar

Duitsers kunnen sinds vandaag de officiële waarschuwingsapp voor het coronavirus van de regering downloaden. De app is verkrijgbaar in de App Store (Apple) en de Play Store (Google). Downloaden is niet verplicht.

De corona-app is bedoeld om het bron- en contactonderzoek bij coronapatiënten te vergemakkelijken en de kans op een nieuwe uitbraak zo klein mogelijk te houden. Gebruikers die positief zijn getest, kunnen dat delen in de app. Vervolgens krijgen alle gebruikers die langer dan een kwartier binnen 2 meter van de besmette persoon zijn geweest een waarschuwing.

Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, verzekert gebruikers dat hun privacy is gewaarborgd. "Wie u bent en waar u bent, blijft geheim."

Mondkapje verplicht in nog eens vijf Turkse provincies

Inwoners van nog eens vijf provincies van Turkije moeten in het openbaar een mondkapje dragen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Koca bekendgemaakt nadat gisteren was gebleken dat het aantal besmettingen in het land weer flink toeneemt. "Als we allemaal de regels volgen voor mondkapjes en afstand houden, kunnen we de verspreiding in toom houden", zei hij.

De mondkapjesplicht geldt nu ook op straat in Diyarbakir, Erzurum, Kayseri, Rize en Sanliurfa. In totaal zijn mondkapjes nu in 42 van de 81 provincies verplicht. De miljoenensteden Istanbul, Ankara en Izmir vallen daar overigens niet onder.

Koca meldde gisteren 1592 nieuwe besmettingsgevallen, dertig meer dan een dag eerder en twee keer zo veel als begin deze maand. Wel zijn het er veel minder dan in april, toen er dagelijks meer dan 5000 besmettingen bij kwamen.

Terugkijken: Nieuwsuur-reportage over handen schudden

Nooit meer handen schudden dringt de kans op een grote griepuitbraak drastisch terug, denken virologen. Maar de handdruk heeft ook een sociale functie. Kunnen we zonder? Nieuwsuur-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal zocht het uit:

Coronapatiënten Nieuw-Zeeland mochten isolatie vervroegd verlaten

De autoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben meer informatie vrijgegeven over de twee coronabesmettingen die de afgelopen dag zijn vastgesteld. De twee zijn de eerste besmettingsgevallen in 24 dagen.

Het gaat om een vrouw van in de 30 en een vrouw van in de 40 die familie van elkaar zijn. Ze komen beiden uit Nieuw-Zeeland en keerden op 7 juni terug uit het Verenigd Koninkrijk. Ze moesten daarna verplicht veertien dagen in quarantaine in een hotel in Auckland.

Zaterdag kregen ze toestemming om het hotel te verlaten, omdat een familielid was overleden. Ze mochten weg zonder de verplichte (negatieve) coronatest, omdat ze haast hadden en beloofden zich bij aankomst in Wellington te laten testen. Dat deden ze inderdaad en een dag later bleken ze beiden besmet.

De overheid heeft de mogelijkheid om onder bepaalde omstandigheden onder de verplichte quarantaine uit te komen tijdelijk opgeheven. "Zulke uitzonderingen zouden zeldzaam moeten zijn en aan strenge voorwaarden onderhevig. Het lijkt erop dat in deze zaak niet de controles zijn uitgevoerd die wij verwachtten. Dat is onaanvaardbaar", zei de minister van Volksgezondheid.

Tienduizenden studenten lopen door coronacrisis studievertraging op

Door de coronacrisis hebben veel meer studenten een studieachterstand dan in andere jaren. Nederland telt nu 54.000 studenten meer met een studieachterstand dan in 2018, het laatst bekende jaar. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

CPB: economie krimpt 6 procent

De Nederlandse economie krimpt dit jaar 6 procent, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). "Dit is in historische perspectief een ongekende afname", schrijft het CPB in zijn juniraming. De werkloosheid verdubbelt tot 7 procent. Volgend jaar is er sprake van matig herstel en groeit de economie weer met 3 procent.

De ramingen van het CPB zijn gezaghebbend. "Er zijn heel veel instituten en economen die voorspellingen doen. Maar dit is de raming waarmee het kabinet rekent", zegt economie-verslaggever Nik Wouters.

Het CPB werkt met verschillende scenario's om de gevolgen van de coronacrisis te kunnen voorspellen. Veel is nog onzeker, waarschuwt het planbureau. Als er een tweede besmettingsgolf komt, waardoor er weer strenge maatregelen moeten worden genomen, kan de economie nog verder achteruitgaan. Dan krimpt de economie ook in 2021, stijgt de werkloosheid naar 10 procent en groeit de staatsschuld tot ruim 75 procent van het bbp (62 procent dit jaar).

In de eerste berekening over de economische gevolgen van de coronacrisis, van eind maart, hield het CPB al rekening met een krimp van 7,7 procent.

Burgemeesters: coronacrisis verergert tweedeling in maatschappij

Door de coronacrisis nemen de onderwijsachterstand, armoede, huiselijk geweld, werkloosheid en ondermijnende criminaliteit hard toe in achterstandwijken. De tweedeling in de maatschappij en de kansenongelijkheid groeien, stellen de burgemeesters van vijftien (middel-)grote gemeenten.

Coronavrij verklaard Nieuw-Zeeland registreert twee besmettingen

In Nieuw-Zeeland zijn twee besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Premier Ardern verklaarde vorige week nog dat het land helemaal coronavrij was, nadat zeventien dagen op rij geen besmettingen meer waren geregistreerd. Daarop werden alle nog geldende maatregelen opgeheven. Alleen de landsgrenzen bleven dicht.

De twee nieuwe gevallen zijn mensen die een bezoek hebben gebracht aan het Verenigd Koninkrijk en recent zijn teruggekeerd. De twee gevallen zijn aan elkaar gerelateerd.

Belgische verpleegkundigen dagvaarden staat

Twee Belgische vakorganisaties voor zorgpersoneel dagvaarden de Belgische staat en minister De Block (Volksgezondheid) vanwege nalatigheid ten opzichte van zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis. Het gaat om de Fédération nationale des infirmières de Belgique (FNIB) en de Fédération des infirmiers indépendants de Belgique (FIIB). Ook 56 verpleegkundigen hebben zich bij het intiatief aangesloten.

De Waalse federaties zeggen tegen Belgische media tevergeefs te hebben geprobeerd de minister te wijzen op "moeilijke en gevaarlijke situaties" in onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra en de thuiszorg. Er is volgens hen zonder resultaat gevraagd om maskers en ander beschermingsmateriaal, systematische testen en psychologische ondersteuning.

Nederlanders ook weer welkom in Oostenrijk

In navolging van veel andere Europese landen zijn Nederlandse vakantiegangers ook weer welkom in Oostenrijk. Gisteren werd het reisadvies voor onder meer België, Frankrijk, Italië en Duitsland al afgeschaald van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel (let op, veiligheidsrisico's). Vanaf vandaag geldt dat ook voor Oostenrijk.

Oostenrijk heeft de in- en uitreisbeperkingen voor Nederlandse reizigers opgeheven. Als gevolg daarvoor past het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode aan.

Voor Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zal het reisadvies vermoedelijk de hele zomer oranje blijven. Dat betekent dat vakantiereizen voor deze landen worden afgeraden. Denemarken laat zelf geen Nederlandse toeristen toe, Zweden en het Verenigd Koninkrijk worden niet veilig genoeg geacht.

Wereldwijd meer dan acht miljoen besmettingen

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is wereldwijd de acht miljoen gepasseerd. Het werkelijke aantal mensen dat het virus heeft (gehad) ligt hoger. Het epicentrum van de pandemie ligt sinds vorige maand in Latijns-Amerika. De Verenigde Staten en China hebben intussen te maken met nieuwe uitbraken.

De VS is nog steeds het land met de meeste geregistreerde besmettingen: 2 miljoen, oftewel 25 procent van het totaal. Het aantal besmettingen in Latijns-Amerika groeit snel: die landen hebben samen nu 21 procent van de besmettingen.

Het aantal geregistreerde doden wereldwijd is nu meer dan 434.000.

Welkom in het liveblog

In dit liveblog lees je al het coronanieuws van dinsdag 16 juni. Het liveblog van maandag kun je hier teruglezen.