NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Zorgen om naleven maatregelen in horeca: 'Uitgaansgebieden soms te vol'

 • Spanje gooit de grenzen al op 21 juni open in plaats van per 1 juli.
 • In Peking zijn acht nieuwe besmettingen vastgesteld rond een voedselmarkt.
 • De beoordeling van een coronavaccin kan in theorie in twee à drie maanden.
 • De laatste cijfers uit Nederland: op de IC is het aantal coronapatiënten met 2 gestegen naar 79. Het RIVM meldt 2 nieuwe doden en 6 nieuwe ziekenhuisopnames.
Liveblog gesloten
 • 'Zet oud-rechters in om corona-achterstand weg te werken'

  Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat oud-rechters moeten worden benaderd om achterstanden in de rechtspraak weg te werken. De strafpleiter sprak vanavond in het NPO Radio1-programma Dit is de Dag. De achterstand is vanwege corona opgelopen tot 13.500 strafzaken en 15.000 overtredingen.

  "We spreken hier over een groot probleem", stelt Knoops. "Die achterstand haal je niet in weken of maanden in, maar je hebt het over 1 of 2 jaar achterstand." Het zou volgens hem een goed idee zijn om een poule te creëren van rechters die al met pensioen zijn. "Je bedient dan rechters die vinden dat ze te vroeg moesten stoppen en je handhaaft de kwaliteit van de rechtspraak."

 • Peruaans stel stapt online in het huwelijksbootje

  De Peruaanse Angela en de Franse Olivier Gerard zijn vanwege de quarantainemaatregelen online in het huwelijk getreden. Door de coronamaatregelen in Peru kon het huwelijk niet op de 'normale' manier plaatsvinden. "Anders moesten we het nog langer uitstellen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Online huwelijk via Zoom in Peru
 • Veiligheidsregio's maken zich zorgen om naleving maatregelen in de horeca

  De veiligheidsregio's maken zich zorgen over de naleving van coronamaatregelen in de horeca. Volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vinden mensen in cafés en restaurants het steeds moeilijker om anderhalve meter afstand te houden.

  Ook zouden mensen niet meer altijd blijven zitten, maar gaan staan en lopen, zegt Bruls, die ook burgemeester is van Nijmegen. "Op vrijdag- en zaterdagavond was het met name in de uitgaansgebieden van een aantal steden te vol en werd de onderlinge afstand van 1,5 meter zeker niet gehaald."

  In meerdere plaatsen zijn dit weekend boetes uitgedeeld en ook is een aantal horecagelegenheden gesloten. Zo moet een café in Maastricht twee weken de deuren sluiten omdat terrasbezoekers zich niet aan de anderhalvemetermaatregel hielden. Bruls zegt dat het essentieel is dat iedereen zich aan de voorschriften houdt.

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de zorgen ook onder horecaondernemers toenemen. "We ontvangen verschillende signalen vanuit het land dat horecaondernemers hun deuren sluiten omdat het niet rendabel is, of omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven. De discussie moet zijn: hoe bereid zijn mensen nog om zich aan de regels te houden? Is het draagvlak nog zo groot als men in Den Haag denkt?", vraagt een woordvoerder zich af.

  Volgens KHN neemt het draagvlak voor restricties bij zowel ondernemers als gasten "in rap tempo af". Daarom wil KHN dat de regels voor de horeca buiten verder worden versoepeld.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eindhovense horeca-ondernemer sluit de deuren: 'Wij zijn er niet klaar voor'
 • Macron: code groen voor het hele land

  President Emmanuel Macron heeft vanavond het land toegesproken. Hij kondigde een aantal maatregelen aan. Zo openen restaurants rondom Parijs de deuren en geldt vanaf morgen voor het hele land code groen.

  Vanaf 22 juni moeten vrijwel alle Franse kinderen weer naar school.

  Macron zei dat het land "een nieuwe fase" ingaat, waardoor de Franse economie zich kan herstellen. Er ligt een steunpakket van 500 miljard klaar, dat was al bekend. Macron benadrukt dat de kosten van de coronacrisis niet zullen resulteren in belastingverhogingen. Het is de vierde keer sinds het begin van de coronacrisis dat Macron het land toespreekt.

 • Dodental VS loopt op tot 115.271

  In de Verenigde Staten zijn sinds gisteren 646 mensen overleden aan het coronavirus. Het officiële dodental in het zwaarst getroffen land ter wereld loopt daarmee op tot 115.271.

  De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC meldt dat er nu in totaal 2.063.812 mensen besmet zijn geraakt met het virus. In een dag zijn er 25.468 patiënten bij gekomen.

 • Corona zorgt voor flinke milieuwinst Schiphol

  Het stilvallen van de luchtvaart vanwege corona heeft voor een enorme winst op het gebied van milieu rondom Schiphol gezorgd. De uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof liep terug tot minder dan een kwart van normaal. De grootste milieuwinst werd behaald op geluidshinder. Die verdween vrijwel helemaal, blijkt uit berekeningen van consultancybureau To70.

  Milieuorganisaties grijpen de situatie aan om te pleiten voor een pas op de plaats. In de notitie Bewaar de rust stelt de Milieufederatie Noord-Holland maatregelen voor om de vlieghinder door Schiphol blijvend te verminderen.

 • Aantal coronapatiënten op IC's stijgt met twee, in totaal nu 79

  Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is vandaag met twee toegenomen tot 79. Gisteren steeg het aantal met vier, tot 77. Buiten de intensive cares daalde het aantal opgenomen covid-19-patiënten met elf, dit zijn er 278.

  Volgens voorzitter Ernst Kuijpers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is de stijging van de tweede dag op rij opnieuw "geen reden tot zorg". "Het aantal opnames blijft laag", zegt hij.

  Op de intensivecareafdelingen worden verder nog 553 patiënten met niet-coronaklachten behandeld. Dat waren er gisteren 572.

 • Geen nieuwe besmettingen in verpleeghuizen die bezoek mochten ontvangen

  Er zijn geen nieuwe coronabesmettingen bij gekomen door het versoepelen van de bezoekregelingen bij een aantal verpleeghuizen die onder streng toezicht open mochten. Dat blijkt uit een evaluatie van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg, een samenwerkingsverband tussen zorginstellingen en de Universiteit Maastricht.

  Vanaf morgen mogen verpleeghuisbewoners meer dan één bezoeker ontvangen. Dat is een maand eerder dan gepland.

 • Maastrichts café verplicht dicht omdat terrasbezoekers geen 1,5 meter afstand hielden

  Een café in Maastricht moet twee weken dicht omdat bezoekers op het terras geen anderhalve meter afstand hielden. Café 't Pötterke is het eerste horecabedrijf in Zuid-Limburg dat verplicht moest sluiten om deze reden, laat de veiligheidsregio weten.

  Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen 1Limburg dat de eigenaren afgelopen week meerdere malen door de handhaving zijn gewezen op de regels. Ze zouden zich er keer op keer niet aan hebben gehouden.

  Op Facebook laten de eigenaren van 't Pötterke weten de beslissing spijtig te vinden. Ze vinden dat ze er alles aan hebben gedaan om de anderhalve meter-regel te handhaven. Ze leggen zich wel neer bij de sluiting.

 • Op deze zelfreinigende wc hoef je (bijna) niets aan te raken

  Als stagiair bij een sanitairbedrijf kreeg Iris Visser de opdracht een openbaar wc te ontwerpen waar je handen niets aan hoeven te raken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zelfreinigende wc waarbij je niets hoeft aan te raken is handig in coronatijd
 • Johnson laat 2-meterregel onderzoeken

  De Britse premier Johnson heeft een onderzoek ingesteld naar de 2-meterregel die geldt in het land. Brancheverenigingen en sommige partijgenoten van Johnson hebben gewaarschuwd dat grote delen van de Britse horeca- en vrijetijdsbedrijven niet kunnen overleven als hun gasten zo veel afstand moeten houden. Die sectoren gaan vanaf 4 juli weer open.

  Minister van Financiën Sunak zei vanmorgen dat het land met frisse blik naar de 2-meterregel kijkt, omdat het de goede kant op gaat met de aanpak van het virus. Hij wil graag dat de regel wordt versoepeld, "maar alleen als het veilig en op een verantwoorde manier kan", zei hij tegen de BBC.

 • RIVM: 2 nieuwe doden, 6 nieuwe ziekenhuisopnames

  Het RIVM meldt twee nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Gisteren ging het om vier slachtoffers. Het totaal staat nu op 6059 doden.

  Ook zijn er zes mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, drie minder dan gisteren. Het totaal staat nu op 11.828.

  De afgelopen dag zijn ook 143 mensen positief getest op het coronavirus, wat het totaal op 48.783 brengt. Deze maand wordt er meer getest door de openstelling van de speciale coronalijn 0800-1202, waarnaartoe mensen kunnen bellen voor een coronatest.

 • Acht nieuwe besmettingen in Peking

  De autoriteiten in Peking melden nog eens acht nieuwe coronabesmettingen die zijn terug te voeren op de voedselmarkt waar al tientallen besmettingen zijn vastgesteld. Gisteren waren er 36 nieuwe gevallen.

  In reactie op de brandhaard hebben de autoriteiten gisteren elf woonwijken rond de Xinfadi-markt volledig afgesloten. 10.000 medewerkers van de markt zijn getest. Het contactonderzoek en het testen van die contacten is in volle gang, zegt correspondent Sjoerd den Daas.

  Dat wordt nog een hele klus. "Er komen veel mensen op de markt, die eigenlijk een soort groothandel is voor heel Peking. Mensen halen er dagelijkse boodschappen, maar vooral ook restaurants en kleinere markten kopen er hun spullen. Er is dus veel verkeer tussen die markt en andere delen van stad."

 • Corona in Jakarta: voor het eerst blij met files, ook 'onheilspellend gevoel'

  Correspondent Annemarie Kas vertelt hoe de coronacrisis het dagelijks leven in Indonesië verandert. Terwijl het aantal besmettingen blijft toenemen, komt alles weer op gang. Haar bekruipt een onheilspellend gevoel.

 • 'Duitse corona-app verschijnt dinsdag'

  De officiële waarschuwingsapp voor het coronavirus van de Duitse regering komt aanstaande dinsdag beschikbaar, schrijft persbureau DPA op basis van bronnen in Berlijn. De laatste tests zouden goed zijn verlopen.

  De corona-app is bedoeld om het bron- en contactonderzoek bij coronapatiënten te vergemakkelijken en de kans op een nieuwe uitbraak zo klein mogelijk te houden. Mensen die de app op hun telefoon installeren, krijgen een waarschuwing als ze langer dan een kwartier binnen twee meter van een andere gebruiker staan. Dat wordt gemeten met bluetooth. Als een gebruiker positief test op het coronavirus en deze informatie in de app deelt, krijgen alle gebruikers die onlangs in de buurt van die persoon zijn geweest een bericht.

  Dat de corona-app komende week zou verschijnen, was al bekend, maar de precieze datum nog niet. Downloaden is niet verplicht.