liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zorgen om naleven maatregelen in horeca: 'Uitgaansgebieden soms te vol'

  • Spanje gooit de grenzen al op 21 juni open in plaats van per 1 juli.
  • In Peking zijn acht nieuwe besmettingen vastgesteld rond een voedselmarkt.
  • De beoordeling van een coronavaccin kan in theorie in twee à drie maanden.
  • De laatste cijfers uit Nederland: op de IC is het aantal coronapatiënten met 2 gestegen naar 79. Het RIVM meldt 2 nieuwe doden en 6 nieuwe ziekenhuisopnames.
liveblog gesloten

'Zet oud-rechters in om corona-achterstand weg te werken'

Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat oud-rechters moeten worden benaderd om achterstanden in de rechtspraak weg te werken. De strafpleiter sprak vanavond in het NPO Radio1-programma Dit is de Dag. De achterstand is vanwege corona opgelopen tot 13.500 strafzaken en 15.000 overtredingen.

"We spreken hier over een groot probleem", stelt Knoops. "Die achterstand haal je niet in weken of maanden in, maar je hebt het over 1 of 2 jaar achterstand." Het zou volgens hem een goed idee zijn om een poule te creëren van rechters die al met pensioen zijn. "Je bedient dan rechters die vinden dat ze te vroeg moesten stoppen en je handhaaft de kwaliteit van de rechtspraak."

Peruaans stel stapt online in het huwelijksbootje

De Peruaanse Angela en de Franse Olivier Gerard zijn vanwege de quarantainemaatregelen online in het huwelijk getreden. Door de coronamaatregelen in Peru kon het huwelijk niet op de 'normale' manier plaatsvinden. "Anders moesten we het nog langer uitstellen."

Online huwelijk via Zoom in Peru

Veiligheidsregio's maken zich zorgen om naleving maatregelen in de horeca

De veiligheidsregio's maken zich zorgen over de naleving van coronamaatregelen in de horeca. Volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vinden mensen in cafés en restaurants het steeds moeilijker om anderhalve meter afstand te houden.

Ook zouden mensen niet meer altijd blijven zitten, maar gaan staan en lopen, zegt Bruls, die ook burgemeester is van Nijmegen. "Op vrijdag- en zaterdagavond was het met name in de uitgaansgebieden van een aantal steden te vol en werd de onderlinge afstand van 1,5 meter zeker niet gehaald."

In meerdere plaatsen zijn dit weekend boetes uitgedeeld en ook is een aantal horecagelegenheden gesloten. Zo moet een café in Maastricht twee weken de deuren sluiten omdat terrasbezoekers zich niet aan de anderhalvemetermaatregel hielden. Bruls zegt dat het essentieel is dat iedereen zich aan de voorschriften houdt.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de zorgen ook onder horecaondernemers toenemen. "We ontvangen verschillende signalen vanuit het land dat horecaondernemers hun deuren sluiten omdat het niet rendabel is, of omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven. De discussie moet zijn: hoe bereid zijn mensen nog om zich aan de regels te houden? Is het draagvlak nog zo groot als men in Den Haag denkt?", vraagt een woordvoerder zich af.

Volgens KHN neemt het draagvlak voor restricties bij zowel ondernemers als gasten "in rap tempo af". Daarom wil KHN dat de regels voor de horeca buiten verder worden versoepeld.

Eindhovense horeca-ondernemer sluit de deuren: 'Wij zijn er niet klaar voor'

Macron: code groen voor het hele land

President Emmanuel Macron heeft vanavond het land toegesproken. Hij kondigde een aantal maatregelen aan. Zo openen restaurants rondom Parijs de deuren en geldt vanaf morgen voor het hele land code groen.

Vanaf 22 juni moeten vrijwel alle Franse kinderen weer naar school.

Macron zei dat het land "een nieuwe fase" ingaat, waardoor de Franse economie zich kan herstellen. Er ligt een steunpakket van 500 miljard klaar, dat was al bekend. Macron benadrukt dat de kosten van de coronacrisis niet zullen resulteren in belastingverhogingen. Het is de vierde keer sinds het begin van de coronacrisis dat Macron het land toespreekt.

Dodental VS loopt op tot 115.271

In de Verenigde Staten zijn sinds gisteren 646 mensen overleden aan het coronavirus. Het officiële dodental in het zwaarst getroffen land ter wereld loopt daarmee op tot 115.271.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC meldt dat er nu in totaal 2.063.812 mensen besmet zijn geraakt met het virus. In een dag zijn er 25.468 patiënten bij gekomen.

Corona zorgt voor flinke milieuwinst Schiphol

Het stilvallen van de luchtvaart vanwege corona heeft voor een enorme winst op het gebied van milieu rondom Schiphol gezorgd. De uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof liep terug tot minder dan een kwart van normaal. De grootste milieuwinst werd behaald op geluidshinder. Die verdween vrijwel helemaal, blijkt uit berekeningen van consultancybureau To70.

Milieuorganisaties grijpen de situatie aan om te pleiten voor een pas op de plaats. In de notitie Bewaar de rust stelt de Milieufederatie Noord-Holland maatregelen voor om de vlieghinder door Schiphol blijvend te verminderen.

Aantal coronapatiënten op IC's stijgt met twee, in totaal nu 79

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is vandaag met twee toegenomen tot 79. Gisteren steeg het aantal met vier, tot 77. Buiten de intensive cares daalde het aantal opgenomen covid-19-patiënten met elf, dit zijn er 278.

Volgens voorzitter Ernst Kuijpers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is de stijging van de tweede dag op rij opnieuw "geen reden tot zorg". "Het aantal opnames blijft laag", zegt hij.

Op de intensivecareafdelingen worden verder nog 553 patiënten met niet-coronaklachten behandeld. Dat waren er gisteren 572.

Geen nieuwe besmettingen in verpleeghuizen die bezoek mochten ontvangen

Er zijn geen nieuwe coronabesmettingen bij gekomen door het versoepelen van de bezoekregelingen bij een aantal verpleeghuizen die onder streng toezicht open mochten. Dat blijkt uit een evaluatie van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg, een samenwerkingsverband tussen zorginstellingen en de Universiteit Maastricht.

Vanaf morgen mogen verpleeghuisbewoners meer dan één bezoeker ontvangen. Dat is een maand eerder dan gepland.

Maastrichts café verplicht dicht omdat terrasbezoekers geen 1,5 meter afstand hielden

Een café in Maastricht moet twee weken dicht omdat bezoekers op het terras geen anderhalve meter afstand hielden. Café 't Pötterke is het eerste horecabedrijf in Zuid-Limburg dat verplicht moest sluiten om deze reden, laat de veiligheidsregio weten.

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen 1Limburg dat de eigenaren afgelopen week meerdere malen door de handhaving zijn gewezen op de regels. Ze zouden zich er keer op keer niet aan hebben gehouden.

Op Facebook laten de eigenaren van 't Pötterke weten de beslissing spijtig te vinden. Ze vinden dat ze er alles aan hebben gedaan om de anderhalve meter-regel te handhaven. Ze leggen zich wel neer bij de sluiting.

Op deze zelfreinigende wc hoef je (bijna) niets aan te raken

Als stagiair bij een sanitairbedrijf kreeg Iris Visser de opdracht een openbaar wc te ontwerpen waar je handen niets aan hoeven te raken.

Zelfreinigende wc waarbij je niets hoeft aan te raken is handig in coronatijd

Johnson laat 2-meterregel onderzoeken

De Britse premier Johnson heeft een onderzoek ingesteld naar de 2-meterregel die geldt in het land. Brancheverenigingen en sommige partijgenoten van Johnson hebben gewaarschuwd dat grote delen van de Britse horeca- en vrijetijdsbedrijven niet kunnen overleven als hun gasten zo veel afstand moeten houden. Die sectoren gaan vanaf 4 juli weer open.

Minister van Financiën Sunak zei vanmorgen dat het land met frisse blik naar de 2-meterregel kijkt, omdat het de goede kant op gaat met de aanpak van het virus. Hij wil graag dat de regel wordt versoepeld, "maar alleen als het veilig en op een verantwoorde manier kan", zei hij tegen de BBC.

RIVM: 2 nieuwe doden, 6 nieuwe ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt twee nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Gisteren ging het om vier slachtoffers. Het totaal staat nu op 6059 doden.

Ook zijn er zes mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, drie minder dan gisteren. Het totaal staat nu op 11.828.

De afgelopen dag zijn ook 143 mensen positief getest op het coronavirus, wat het totaal op 48.783 brengt. Deze maand wordt er meer getest door de openstelling van de speciale coronalijn 0800-1202, waarnaartoe mensen kunnen bellen voor een coronatest.

Acht nieuwe besmettingen in Peking

De autoriteiten in Peking melden nog eens acht nieuwe coronabesmettingen die zijn terug te voeren op de voedselmarkt waar al tientallen besmettingen zijn vastgesteld. Gisteren waren er 36 nieuwe gevallen.

In reactie op de brandhaard hebben de autoriteiten gisteren elf woonwijken rond de Xinfadi-markt volledig afgesloten. 10.000 medewerkers van de markt zijn getest. Het contactonderzoek en het testen van die contacten is in volle gang, zegt correspondent Sjoerd den Daas.

Dat wordt nog een hele klus. "Er komen veel mensen op de markt, die eigenlijk een soort groothandel is voor heel Peking. Mensen halen er dagelijkse boodschappen, maar vooral ook restaurants en kleinere markten kopen er hun spullen. Er is dus veel verkeer tussen die markt en andere delen van stad."

Corona in Jakarta: voor het eerst blij met files, ook 'onheilspellend gevoel'

Correspondent Annemarie Kas vertelt hoe de coronacrisis het dagelijks leven in Indonesië verandert. Terwijl het aantal besmettingen blijft toenemen, komt alles weer op gang. Haar bekruipt een onheilspellend gevoel.

'Duitse corona-app verschijnt dinsdag'

De officiële waarschuwingsapp voor het coronavirus van de Duitse regering komt aanstaande dinsdag beschikbaar, schrijft persbureau DPA op basis van bronnen in Berlijn. De laatste tests zouden goed zijn verlopen.

De corona-app is bedoeld om het bron- en contactonderzoek bij coronapatiënten te vergemakkelijken en de kans op een nieuwe uitbraak zo klein mogelijk te houden. Mensen die de app op hun telefoon installeren, krijgen een waarschuwing als ze langer dan een kwartier binnen twee meter van een andere gebruiker staan. Dat wordt gemeten met bluetooth. Als een gebruiker positief test op het coronavirus en deze informatie in de app deelt, krijgen alle gebruikers die onlangs in de buurt van die persoon zijn geweest een bericht.

Dat de corona-app komende week zou verschijnen, was al bekend, maar de precieze datum nog niet. Downloaden is niet verplicht.

Illegaal feest in bos Hoofddorp opgebroken

Honderden feestgangers zijn vannacht door de politie betrapt op een illegaal feest in het Haarlemmermeerse bos. Agenten vonden het verdacht dat er rond middernacht nog veel auto's op een parkeerterrein bij het bos bij Hoofddorp stonden en gingen op onderzoek uit. De feestvierders hadden een geluidsinstallatie meegenomen en een aggregaat geregeld voor stroom. Ook hadden ze flessen met lachgas bij zich.

Niemand is aangehouden of heeft een bekeuring gekregen, wel werd het feest onmiddellijk beëindigd. De Veiligheidsregio Kennemerland keurt het feest af. Een woordvoerder zegt tegen NH Nieuws dat bezoekers die coronaklachten krijgen, zich moeten laten testen.

'Spaanse grenzen al op 21 juni open'

De Spaanse regering heeft besloten om de grenzen van het land al op 21 juni te openen, in plaats van op de eerder gestelde datum van 1 juli. Dat melden Spaanse media waaronder El País. Voor reizigers uit Schengenlanden geldt dan geen inreisverbod meer, behalve voor Portugezen. Zij moeten nog tot 1 juli wachten.

Toch een knuffel voor Braziliaanse ouderen

Een fotograaf van persbureau AFP was in een verzorgingshuis in São Paulo waar de bewoners bezoek mochten ontvangen vanachter een plastic scherm. Doordat er ruimte was gemaakt voor beide armen, konden bezoekers hun naasten toch een knuffel geven.

  • AFP
    Elisabete Nagata geeft haar 76-jarige schoonzus Luiza een knuffel
  • AFP
    Dircyree Villas Boas zwaait naar haar moeder Dirce van 93
  • AFP
    Suzane Valverde omhelst haar 85-jarige moeder Carmelita
  • AFP
    Raul Lisboa (89) houdt de handen vast van zijn dochter Suzane

Bijna 9000 nieuwe besmettingen in Rusland

In Rusland zijn er 8835 nieuwe besmettingen met het coronavirus bij gekomen. Het totaalaantal besmettingen staat nu op 528.964, wereldwijd het hoogste aantal na de Verenigde Staten en Brazilië. Het dodental steeg met 119 naar 6948.

Critici van Rusland en westerse media zetten al weken vraagtekens bij dat relatief lage dodental ten opzichte van het aantal besmettingen. In het Westen ligt het sterftecijfer tussen de 5 en 15 procent, terwijl dat in Rusland iets hoger dan 1 procent is. De Russische autoriteiten zouden de omvang van de epidemie om politieke redenen kleiner maken. Ook de WHO vindt de cijfers "moeilijk te begrijpen".

Het Kremlin ontkent dat er met de cijfers wordt gesjoemeld. Bewindslieden en hun woordvoerders wijzen erop dat alle overleden coronapatiënten een lijkschouwing krijgen om de doodsoorzaak te achterhalen. In de meeste gevallen wordt daarbij niet de coronabesmetting als oorzaak van het overlijden aangewezen, maar ziektes die de patiënt al had, zogenoemd onderliggend lijden.

Experts wijzen erop dat ook de westerse cijfers incorrect kunnen zijn. Sommige landen tellen bijvoorbeeld vermoedelijke coronadoden mee.

'Voor het eerst zie ik ertegenop een vliegtuig in te stappen'

Correspondent Saskia Dekkers reisde de afgelopen tijd door Europa. Samen met haar man, die ook haar cameraman is. Op de site van Nieuwsuur vertelt ze elke maand hoe het is om nu te reizen en in het buitenland te werken.

Dit keer schrijft ze over een trip naar Zweden en Finland. Het is de eerste keer in maanden dat ze weer met het vliegtuig moet. Daar ziet ze nogal tegenop.

Gigantische ziekenhuisrekening voor Amerikaan die corona overleefde

Een coronapatiënt uit Seattle die twee maanden in het ziekenhuis lag en de ziekte ternauwernood overleefde, heeft een rekening gekregen van ruim 1,1 miljoen dollar (bijna 1 miljoen euro). The Seattle Times schrijft over deze Michael Flor (70).

In 181 pagina's legt het ziekenhuis haarfijn uit waaraan al dat geld is besteed. Bijvoorbeeld 9736 dollar per dag voor zijn kamer op de intensive care en 2835 per dag voor een beademingsapparaat. De twee dagen dat Flor het er het slechtst aan toe was, toen zijn hart, nieren en longen faalden, kostten bijna 100.000 dollar. "Op dat moment deden de artsen alles wat ze konden bedenken", zegt hij.

Het goede nieuws voor Flor is dat hij waarschijnlijk niets van de rekening hoeft te betalen. Hij is gedekt door Medicare, het federale zorgverzekeringsstelsel voor senioren in de VS. Ook de meeste andere coronapatiënten in de VS krijgen hun medische kosten (grotendeels) vergoed.

Midden in een crisis aan je loopbaan beginnen, hoe doe je dat?

Voor de coronacrisis draaide de economie als een tierelier en stonden werkgevers te springen om personeel. Maar nu is alles anders en liggen de banen niet meer voor het oprapen. Zo'n omslag is er vaker geweest, zoals rond 2008-2009 met de kredietcrisis. Wij vroegen drie mensen die toen aan de start van hun carrière stonden hoe zij dat hebben ervaren en of ze nog tips hebben voor de starters van nu.

'Beoordeling vaccin kan in 2 à 3 maanden'

Nieuwsuur probeerde gisteravond de vraag te beantwoorden hoelang het duurt voordat er een vaccin is tegen het coronavirus. Te gast was Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Hij vertelde dat het normaal gesproken zo'n anderhalf jaar duurt voordat een nieuw vaccin door de Europese medicijnautoriteiten is goedgekeurd. Maar met het coronavaccin kan het een stuk sneller, verwacht hij.

China meldt hoogste aantal besmettingen in twee maanden

Afgelopen dag werden er in China 57 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal in twee maanden.

Gisteren werd een deel van de hoofdstad Peking afgesloten vanwege een nieuwe corona-uitbraak rond een voedselmarkt. Zes andere grote voedselmarkten in Peking zijn intussen gesloten.

De stad zal zo'n 10.000 mensen testen om de uitbraak in beeld te krijgen. Uit de eerste tests zijn al 36 nieuwe besmettingen gebleken. Dat is het hoogste aantal besmettingen in de Chinese hoofdstad sinds het begin van de tellingen.

Welkom in het liveblog

In dit liveblog lees je al het coronanieuws van zondag 14 juni. Het liveblog van zaterdag kan je hier teruglezen.