NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

België beklaagt zich over Nederlands vaccin-contract • Lichte stijging op IC

 • Nederland sluit contract voor zeker 300 miljoen doses vaccin
 • De ruimte om te versoepelen is bijna op, zeggen de RIVM-experts Van Dissel en Wallinga tegen de NOS.
 • Suriname heeft Nederland om hulp gevraagd bij de bestrijding van de corona-uitbraak.
 • De laatste cijfers: op de intensive care is het aantal coronapatiënten met vier gestegen. Het RIVM meldt 4 nieuwe doden en 9 nieuwe ziekenhuisopnames. Op deze kaart staan de cijfers per gemeente.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  We sluiten nu die liveblog. Blijf onze site volgen voor het laatste nieuws, of slaap lekker.

 • Chileense minister Volksgezondheid ontslagen, grote piek in besmettingen

  De Chileense president heeft zijn minister van Volksgezondheid ontslagen vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. Vanwege de sterke stijging van het aantal besmettingen zwol de kritiek op minister Jaime Mañalich afgelopen week aan.

  Afgelopen 24 uur nam het aantal besmettingen met 6500 toe. Vrijdag werd een record van 6754 nieuwe gevallen naar buiten gebracht. Critici verwijten de regering dat zij niet op tijd heeft ingegrepen en twijfelen of de cijfers wel kloppen.

  In het land zijn nu voor zover bekend 167.000 inwoners besmet met het virus en dat terwijl in hoofdstad Santiago al bijna een maand een lockdown van kracht is. Afgelopen etmaal werden meer dan tweehonderd nieuwe sterfgevallen gemeld. In het land, dat bijna 19 miljoen inwoners telt, zijn voor zover bekend 3100 inwoners aan de gevolgen van covid-19 overleden.

  Aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou Mañalich vandaag nog hebben geschreven dat het werkelijke dodental de vijfduizend gevallen al voorbij is.

 • Duikers verrast: rivierkreeftjes bij Carré, waterplanten aan Keizersgracht

  Twaalf duikers hebben vandaag in de grachten van Amsterdam gedoken om het onderwaterleven te onderzoeken. Zij onderzochten hoe de natuur zich tijdens de lockdown heeft ontwikkeld. Tijdens die paar maanden werd er veel minder gevaren op het water van de hoofdstad.

  In de Amstel voor theater Carré zagen de duikers veel meer rivierkreeftjes dan normaal. En in de voormalige haven van het Marineterrein werd een school kleine baarsjes gevonden. Ook groeiden er meer plantjes. In de ringvaart in stadsdeel Watergraafsmeer stuitten de duikers op het meest diverse onderwaterleven. Zij vonden daar onder meer snoekbaars, paling en hele scholen kleine visjes.

  Tot verbazing van de duikers zaten er ook in het water van de Keizersgracht waterplanten. Dat is bijzonder, omdat de grachten normaal functioneren als "een dichte bak", zegt ecoloog en initiatiefnemer Jeroen van Herk. "Als er in de grachten wel waterplanten groeien, werkt dat door in het hele ecosysteem. Het water wordt gezuiverd en daar komen vervolgens kreeftjes, insecten en vissen op af."

  Duikers in de Amstel Jeroen van Herk
 • GroenLinks-leider Klaver wil meer loon voor zorgpersoneel en schoonmakers

  GroenLinks-leider Klaver vindt dat mensen in de zorg en bijvoorbeeld schoonmakers meer moeten gaan verdienen. Op een online-partijcongres zei hij het hoopvol te vinden dat mensen in de zorg nu echt gezien worden. Maar hij vindt dat het niet bij lege woorden moet blijven. "Daarom moet de zorg niet alleen een bonus krijgen voor het harde werk tijdens corona, maar structureel een betere beloning omdat hun goede werk ook structureel is."

  Ook bijvoorbeeld schoonmakers, werknemers in distributiecentra en vakkenvullers, moeten er wat hem betreft op vooruit gaan. "Eindelijk is duidelijk wat de echt cruciale beroepen van onze samenleving zijn:, zei hij. "Maar als we deze mensen echt zien, dan zien we hun struggle om rond te komen. Dan geef je geen miljarden aan multinationals. Dan verhoog je het minimumloon."

  Klaver zei dat corona ons de wereld op een andere manier heeft laten zien. "Dat betekent dat we niet terug kunnen naar hoe het was. Niet terug kunnen naar de bezuinigingen op de zorg, de politie en het onderwijs en de cultuur. Niet terug kunnen naar ongeremd de wereld over vliegen. Niet terug kunnen naar bedrijven die in goed tijden alle winst houden en in slecht tijden de rekening bij gewone mensen neerleggen. Niet terug kunnen naar wegkijken van racisme."

 • Griekenland stuurt extra medisch personeel naar eilanden

  Ondanks het coronavirus hoopt Griekenland deze zomer nog toeristen te kunnen verwelkomen. Om hen over de streep te trekken, wordt vanuit hoofdstad Athene extra medisch personeel naar de Griekse eilanden gestuurd.

  "We gaan een belangrijk zomerseizoen tegemoet en willen toeristen verwelkomen, zonder dat de veiligheid van onze gasten en burgers in gevaar komt", zei premier Kyriakos Mitsotakis.

  Maandag opent Griekenland officieel zijn deuren weer voor toeristen. Internationale vluchten naar de eilanden, die bij toeristen erg in trek zijn, zijn vanaf 1 juli weer mogelijk. Volgens Mitsotakis is het land goed voorbereid.

  Griekenland vreest voor een grote economische recessie als het toeristenseizoen stilvalt. Het land wist tot nu toe het aantal besmettingen en coronadoden te beperken door tijdig maatregelen door te voeren. Voor zover bekend zijn nog geen tweehonderd inwoners aan het virus bezweken. Zaterdag waren er voor de vierde dag op rij geen nieuwe sterfgevallen. Er liggen nog 13 coronapatiënten op intensive care.

  Premier Mitsotakis bracht vandaag een bezoek aan het eiland Santorini:

  EPA
 • Belgische minister niet te spreken over overeenkomst vaccin

  De Belgische minister van Volksgezondheid is niet te spreken over de overeenkomst die een aantal EU-landen, waaronder Nederland, hebben gesloten over een mogelijk coronavaccin. Minister Maggie de Block noemt het "onverstandig" dat Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië los van de EU hebben onderhandeld met farmaceut AstraZeneca.

  "Zo versnipper je alles opnieuw en verzwak je iedereen: het overkoepelend initiatief van de Commissie maar ook je eigen positie", zegt De Block tegen Vlaamse media. Naast de vier landen, die samen een vaccinalliantie vormen, probeert ook de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, te onderhandelen met farmaceuten. De EU was eerder niet blij met het voornemen van de vaccinalliantie om daarmee zelf aan de slag te gaan.

  De Block wijst erop dat de vier nu hebben onderhandeld met één farmaceut, maar de inspanningen van de EU "veel breder" zijn. Dat is volgens de minister ook nodig: "Het is nu nog niet te voorspellen wie er het eerst een vaccin zal vinden en of die firma dat vaccin dan in voldoende grote hoeveelheden kan produceren."

  De overeenkomst die de vier landen vandaag met AstraZeneca hebben gesloten, betreft een vaccin dat nog in ontwikkeling is. Het middel wordt nog volop getest en nog niet duidelijk is of het beschermt tegen het coronavirus. De deal met de farmaceut gaat over 300 tot 400 miljoen doses, die verdeeld zullen worden over de Europese lidstaten.

  Lees meer over de overeenkomst over het vaccin:

 • Dijkhoff: na corona moeten we zelfvoorzienender worden

  De Nederlandse economie moet zelfvoorzienender worden. Dat is volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff een van de lessen van de coronacrisis. Voor verschillende producten, zoals medicijnen en beschermingsmiddelen, zijn we veel te afhankelijk van het buitenland, zei Dijkhoff op het online VVD-congres vanuit Ahoy. "Het is beter als we zulke spullen in EU-verband kunnen maken. Je moet ervoor zorgen dat je, als zo'n crisis zich aandoet, die dingen snel dichtbij kunt maken."

  Ook in andere sectoren wil Dijkhoff minder afhankelijk zijn van het buitenland. Als voorbeelden noemde hij de energievoorziening en de defensie-industrie. "Je wilt niet afhankelijk zijn van een of ander eng regime." Maar Nederland en de EU zouden ook meer moeten doen in de telecomsector. "We willen allemaal 5G, maar weten niet of Huawei te vertrouwen is."

 • Aantal coronapatiënten op IC's stijgt met vier

  Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is vandaag met vier toegenomen tot 77. Gisteren was het aantal nog met vier gedaald, tot 73. Buiten de intensive cares nam het aantal opgenomen covid-19-patiënten met tien toe, dit zijn er 289.

  De lichte stijging is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding geen reden tot zorg. "In het licht van de gestage daling van het aantal covid-patiënten op de IC, en de sterke daling in de kliniek in de afgelopen week geeft de ontwikkeling in de afgelopen 24 uur geen reden tot zorg", zegt LCPS-voorzitter Ernst Kuipers.

  Op de intensivecareafdelingen worden verder nog 572 patiënten met niet-coronaklachten behandeld.

 • GGD neemt honderdduizendste coronatest af

  De GGD heeft vandaag de honderdduizendste coronatest afgenomen. De test werd donderdag al besteld.

  Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten zich gratis op corona laten testen. Van die testmogelijkheid wordt "flink gebruikgemaakt", zegt de gezondheidsdienst. Het testproces verloopt inmiddels "goed". GGD-directeur Sjaak de Gouw is positief: "Gelukkig laten heel veel mensen met milde klachten zich testen. Niemand wil een ander besmetten. Die alertheid moet blijven." Vanaf volgende week worden Nederlanders met milde klachten ook via de radio opgeroepen zich te laten testen.

  De GGD streeft ernaar iedereen binnen 24 uur de uitslag door te geven, maar dat lukt nog niet altijd. In sommige gevallen horen patiënten pas na 48 uur of ze besmet zijn met het virus. Dat moet volgens De Gouw beter.

  De testcapaciteit wordt overigens nog lang niet volledig benut. Uit cijfers van de GGD en het RIVM blijkt dat twee derde van de beschikbare testcapaciteit nu niet wordt gebruikt.

 • Rechtse oppositie beschuldigt Spaanse regering van sjoemelen met coronacijfers

  In Spanje is in de politiek onrust ontstaan over de coronacijfers die de regering van premier Sanchez naar buiten brengt. Rechtse en extreemrechtse partijen beschuldigen de regering ervan te sjoemelen met de cijfers. Sinds kort brengt het ministerie van Volksgezondheid alleen nog weekcijfers naar buiten van het aantal coronadoden en wordt er geen dagelijkse update meer gegeven. Dat heeft ertoe geleid dat het dodental al dagen op 27.136 staat.

  De regering ontkent dat zij het dodental bewust onveranderd laat en zegt dat het doorgeven van de regiocijfers vertraging oploopt. De autoriteiten ordenen de cijfers sinds half mei op basis van de sterftedatum, en niet meer op basis van de datum van registratie. Voor veel doden moet de sterftedatum nog worden geregistreerd, waardoor een heleboel gevallen nog niet verwerkt en opgenomen in het officiële dodental.

  De Spaanse nationale corona-coördinator erkent dat er sprake is van een vertraging, maar volgens hem neemt het dodental desondanks langzaam af.

  Spanje is in Europa een van de zwaarst getroffen landen. Toch hoopt het land deze zomer weer toeristen te kunnen verwelkomen.

  EPA
 • Contract voor 300 miljoen doses coronavaccin voor Europa

  Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland hebben afspraken gemaakt met farmaceut AstraZeneca over de levering van zeker 300 miljoen coronavaccins. Het gaat daarbij om een vaccin dat nog volop wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford, schrijft minister De Jonge (Volksgezondheid). Hij hoopt dat het er eind dit jaar is, maar benadrukt dat daar geen zekerheid over bestaat.

  De landen verenigden zich eerder deze maand in de vaccinalliantie om samen een potentieel vaccin aan te kunnen kopen. Dat is dus nu gelukt. "De contractafspraken met AstraZeneca zijn de eerste afspraken van de alliantie om te zorgen dat een potentieel coronavaccin voor Europa snel beschikbaar kan komen", staat in een persbericht.

  Ook andere EU-lidstaten mogen meedoen. Als het vaccin beschikbaar komt, worden de doses over de lidstaten verdeeld, naar aantal inwoners per land. AstraZeneca is bezig met het testen van het vaccin, daar loopt nu een proef naar met ruim 10.000 deelnemers. Later deze maand wordt het aantal proefpersonen opgehoogd naar 30.000.

  Bekijk hieronder de reactie van minister de Jonge op de overeenkomst:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'We willen niet achteraan in de rij voor een vaccin'
 • RIVM: 4 nieuwe doden, 9 nieuwe ziekenhuisopnames

  Het RIVM meldt vier nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Gisteren ging het om negen slachtoffers. Het totaal staat nu op 6057 doden.

  Ook zijn er 9 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, 4 meer dan gisteren. Het totaal staat nu op 11.822.

  De afgelopen dag zijn ook 179 mensen positief getest op het coronavirus, wat het totaal op 48.640 brengt. Deze maand wordt er meer getest door de openstelling van de speciale coronalijn 0800-1202, waarnaartoe mensen kunnen bellen voor een coronatest.

 • Bescheiden feestje voor koningin Elizabeth

  Veel verjaardagen zijn anders dan anders dit jaar, ook die van de Britse koningin. Er was wel een bescheiden feestje op Windsor Castle, maar de traditionele militaire parade Trouping the Colour in Londen ging vandaag vanwege de coronapandemie niet door.

  Normaal komen er duizenden mensen kijken in Londen. Vanochtend keek koningin Elizabeth in haar eentje naar een bescheiden eerbetoon op de binnenplaats van haar kasteel in Windsor. Ze verblijft daar vanwege het coronavirus al een paar maanden, samen met haar man prins Philip, maar die was vandaag niet te zien.

  Elizabeth II is trouwens jarig op 21 april, maar ze viert het elk jaar in juni. De Britse koningin werd dit jaar 94.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Versoberd verjaarsfeest voor koningin Elizabeth
 • Ook zeilende zeeschepen krijgen coronasteun

  Zeeschepen die passagiers vervoeren, komen sinds gisteren in aanmerking voor coronasteun. Via de zogenoemde TOGS-regeling kunnen ook zij een gift van 4000 euro krijgen, als tegemoetkoming in de vaste lasten.

  Volgens belangenvereniging BBZ gaat het om zo'n vijftig zeilschepen, waaronder de Oosterschelde en de Eendracht. Zij kunnen naast de TOGS straks ook aanspraak maken op een speciale mkb-regeling, die maximaal 50.000 euro oplevert.

  Afgelopen week voerden historische zeilschepen nog actie bij forteiland Pampus om aandacht te vragen voor hun wanhopige financiële situatie. Dat was het deel van de vloot die op binnenwateren vaart en al in aanmerking kwam voor de coronasteun. Toch vrezen deze schippers een faillissement, omdat ze vanwege de 1,5 meter niet genoeg passagiers mogen meenemen om rendabel te zijn.

 • Opening van Poolse grenzen flink gevierd

  Polen opende om middernacht zijn grenzen voor mensen met een EU-paspoort. Bijna drie maanden zaten de grenzen dicht. Onder meer in de grensplaatsen Frankfurt an der Oder en Slubice was het reden voor een straatfeestje.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Feest: Duitsland en Polen openen de grenzen