liveblog
NOS NieuwsAangepast

Dagelijks aantal reizigers Schiphol nu 5 procent van een jaar geleden

  • Sinds zaterdag zijn ruim 570.000 nertsen geruimd vanwege een corona-uitbraak bij de fokkerij.
  • Er komt geen maximumaantal passagiers in een vliegtuig, wel moet iedereen een mondkapje dragen op het vliegveld en in het toestel.
  • De Europese Commissie roept Nederland en drie andere landen op niet op eigen houtje vaccins te kopen.
  • RIVM: negen nieuwe doden en vijf ziekenhuisopnames. Op de intensive care daalde het aantal coronapatiënten met vier tot 73.
liveblog gesloten

'Contract voor kansrijk vaccin is bijna rond'

Nederland mikt erop om aan het einde van dit jaar een eerste hoeveelheid doses van een kansrijk vaccin tegen het coronavirus beschikbaar te hebben. Daarbij wordt samengewerkt met Frankrijk, Duitsland en Italië.

Een contract met een farmaceut over het vaccin is bijna rond en het zou gaan om miljoenen doses. Minister De Jonge van Volksgezondheid was vandaag niet bij de ministerraad, omdat hij nog bezig is met de laatste onderhandelingsgesprekken, zeggen bronnen in Den Haag.

Lees verder:

Schiphol op nog geen 5 procent van dagelijks aantal reizigers

Sinds begin juni zijn er dagelijks ruim 200 vluchten van en naar Schiphol uitgevoerd en verwerkte de luchthaven zo'n 10.000 reizigers. In dezelfde periode vorig jaar verwelkomde de luchthaven ruim 210.000 reizigers en 1450 vluchten per dag, meldt het vliegveld in een persbericht.

Dat betekent dat het aantal dagelijkse reizigers momenteel zo'n 4,8 procent is van de hoeveelheid van vorig jaar. De coronacrisis heeft iets minder impact gehad op het aantal dagelijkse vluchten, dat ligt op zo'n 13,8 procent van wat het een jaar geleden was.

Schiphol verwacht een groei van het aantal dagelijkse passagiers in de komende weken naar zo'n 30.000 tot 40.000. De luchthaven schat dat er tegen die tijd ook 150 meer dagelijkse vluchten worden uitgevoerd dan nu het geval is.

De nieuwste cijfers staan in een persbericht over de nieuwe coronamaatregelen voor Schiphol. Vandaag werd duidelijk dat het dragen van een mondkapje verplicht wordt op alle Nederlandse luchthavens. Ook in het vliegtuig moeten reizigers een mondmasker op, maar er komt geen maximumaantal passagiers.

Lees verder:

Ruim 7,5 miljoen bevestigde besmettingen wereldwijd

Volgens de Johns Hopkins University in de VS zijn er wereldwijd ruim 7,5 miljoen bevestigde besmettingen. Voor zover bekend zijn 3,5 miljoen mensen hersteld van het coronavirus. Zo'n 422.544 coronapatiënten zijn overleden.

Een van de uitschieters is India. Daar werd de afgelopen 24 uur de grootste toename van nieuwe gevallen en doden gemeld sinds het begin van de uitbraak in het land. Het gaat om 10.956 nieuwe, bevestigde gevallen en 396 overleden patiënten. Daarmee streeft India het Verenigd Koninkrijk voorbij als het op drie na zwaarst getroffen land qua besmettingen, met bijna 300.000 gevallen.

In de VS ligt het aantal besmettingen (ruim 2 miljoen) en doden (ruim 113.000) nog altijd het hoogst. Daarna komt Brazilië (800.000 en ruim 40.000 doden). Rusland telt ruim een half miljoen geïnfecteerden en 6700 bevestigde sterfgevallen. De werkelijke aantallen liggen in alle landen waarschijnlijk hoger.

Sekswerkers willen niet 1 september maar al maandag open

Prostituees en seksbedrijven vinden het onzin dat hun branche op 1 september weer aan de slag mag. Wat sekswerkers betreft gaan ze al maandag aan het werk.

"Wij zaten altijd al aan de handgel en latex handschoenen. En we houden ons al tijden aan een speciaal protocol, waarin bijvoorbeeld staat op hoeveel graden we handdoeken moeten wassen en welke middelen we moeten gebruiken om spullen te ontsmetten", zegt sekswerker Moira Mona.

Lees verder:

Weekcijfers corona

Het RIVM meldt vandaag negen nieuwe doden in verband met het coronavirus. Sinds de piek in de tweede week van april neemt het aantal sterfgevallen als gevolg van covid-19 gestaag af. Tegenover een gemiddelde van 139 gemelde sterfgevallen in de week van 6 tot en met 12 april, staat een gemiddelde van zeven coronadoden de afgelopen zeven dagen.

Hieronder de ontwikkeling van het aantal doden en opnames van week tot week; de cijfers van de nu lopende week zijn uiteraard nog incompleet.

In dit artikel vind je meer statistieken over het afnemen van testen, de IC-bezetting en de oversterfte in Nederland en andere landen:

Eindhovense horeca-baas sluit deuren: afstand houden lukt niet

'Na wat biertjes wordt afstand houden voor de gast veel moeilijker'

Grootste deel van coronatestcapaciteit onbenut

Maanden is er gewerkt om voldoende tests voor iedereen met corona-achtige klachten te regelen, maar zijn het er uiteindelijk niet te veel? Uit cijfers van de GGD en het RIVM blijkt dat twee derde van de beschikbare testcapaciteit nu niet wordt gebruikt.

Volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zijn er sinds 1 juni 88.000 tests uitgevoerd. Het RIVM telt er de tests in ziekenhuizen bij op en komt dan op 93.000. De afgelopen dagen worden er dagelijks gemiddeld 10.000 coronatests afgenomen. Het aantal blijft ver achter bij de capaciteit: die is drie keer hoger.

Lees verder:

Ruim 570.000 nertsen bij dertien bedrijven geruimd

Sinds zaterdagmorgen zijn in totaal ruim 570.000 nertsen bij dertien bedrijven geruimd. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om fokkerijen waar het coronavirus was vastgesteld, in Limburg en Noord-Brabant.

Nertsen kunnen behalve elkaar ook mensen besmetten. Het overgrote deel van de gedode dieren was pup: ruim 480.000. De nertsen werden in een kist gestopt en vergast met koolmonoxide. De ruiming is vanmorgen voltooid.

Zaterdag was de eerste ruiming bij een nertsenfokkerij in Deurne:

'Deze dieren zijn ziek en worden gedood en vernietigd'

Minister: begrip voor boze cafébazen, maar regels noodzakelijk

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft begrip voor de Eindhovense café-eigenaren die mogelijk boetes krijgen, omdat hun gasten te dicht bij elkaar zaten. Hij reageert daarmee op het besluit van een aantal cafés in het uitgaansgebied om te sluiten uit onvrede met de coronaregels.

Maar Grapperhaus voelt er niets voor om de anderhalvemeterregel te versoepelen voor de horeca. "We moeten daaraan vasthouden. In de hele wereld zijn socialdistance-maatregelen, dat is echt noodzakelijk."

Wel kijkt de minister met de horecabranche of het gebruik van spatschermen een uitkomst kan bieden. Hij vindt het asociaal dat café- en restaurantbezoekers de café-eigenaar met een boete opzadelen.

Vier coronapatiënten minder op IC

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald met vier tot 73. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nog 279 mensen met covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 minder dan afgelopen woensdag, toen het LCPS voor het laatst met cijfers hierover kwam.

Beurzen veren op na forse verliezen

De Amerikaanse en Europese beurzen krabbelen vooralsnog weer iets op. Na de forse verliezen van gisteren stonden de Dow Jones, Nasdaq en S&P kort na de opening ruim 2 procent in de plus. Gisteren sloot de Dow Jones nog met een daling van 6,9 procent, het slechtste dagresultaat in drie maanden tijd.

De AEX staat op moment van schrijven op een stijging van 1,7 procent, gisteren was het dagverlies 3,4 procent. De hoofdindex koerst desondanks af op een weekverlies van ruim 4 procent.

De MidKap-index van middelgrote bedrijven dikte 1,7 procent aan tot 743,69 punten. Frankfurt en Parijs klommen naar een pus van 1,9 procent. Londen steeg 1,2 procent, ondanks een forse krimp van ruim 20 procent van de Britse economie in april.

Reden voor de onrust op de financiële markten is de vrees voor een tweede besmettingsgolf. In Noord-Amerika en Zuid-Amerika verspreidt het coronavirus zich verder.

Gestrande Marokkanen demonstreren in Den Haag

'Sinds maart zijn in Nederland bijna 800 Marokkanen gestrand'

Brussel roept Nederland op samen met EU vaccins te kopen

De Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid roept Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland op niet op eigen houtje te onderhandelen voor coronavaccins. De EU staat sterker als er in een keer namens alle 27 lidstaten wordt onderhandeld, zegt Eurocommissaris Kyriakides.

De Europese Commissie heeft namens de lidstaten daarvoor een politiek mandaat gekregen, meldde Kyriakides op een persconferentie. Er komt een fonds van 2,4 miljard euro beschikbaar om namens de EU coronavaccins te kopen.

Nederland heeft met Duitsland, Italië en Frankrijk de handen ineengeslagen om vaccins aan te schaffen. Aangezien alle EU-landen hetzelfde doel hebben, is het volgens de Eurocommissaris efficiënter om allemaal samen te werken. "Het gaat hier om samenwerking, niet concurrentie."

Geen maximum aantal passagiers in vliegtuig

Er komt geen maximum aan het aantal passagiers dat in een vliegtuig mee mag reizen, ook als het toestel zo vol raakt dat ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Wel moeten ze in het vliegtuig een mondkapje dragen.

De Tweede Kamer vroeg deze week om aanvullend advies van het RIVM, omdat er veel vragen waren over de gezondheid van vliegtuigpassagiers. Het kabinet heeft besloten om geen aanvullende maatregelen te nemen.

Lees verder:

'Ierland niet nog eens in lockdown'

Ierland gaat hoogstwaarschijnlijk niet meer in lockdown, ook niet als er sprake zou zijn van een tweede golf van het coronavirus. Dat zegt de belangrijkste adviseur van het ministerie van Volksgezondheid, Tony Holohan, tegen omroep RTE.

Volgens Holohan is er nu meer bekend over covid-19 dan in maart, toen de lockdown werd ingesteld. Daarom is het volgens hem straks mogelijk om andere stappen te nemen. "Dan weten we welke specifieke maatregelen we moeten nemen, omdat we dan goed voorbereid zijn. Mensen snappen beter hoe ze zichzelf kunnen beschermen, door bijvoorbeeld hun handen goed te wassen."

In Ierland zijn meer dan 25.000 mensen positief getest op het virus en zijn ruim 1700 mensen overleden.

RIVM: 9 doden en 5 ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt negen nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Gisteren ging het om twee slachtoffers. Het totaal staat nu op 6053 doden.

Ook zijn er vijf mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, twee meer dan gisteren. Het totaal staat nu op 11.813. De afgelopen dag zijn ook 210 mensen positief getest op het coronavirus, wat het totaal op 48.461 brengt. Deze maand wordt er meer getest door de openstelling van de speciale coronalijn 0800-1202, waarnaartoe mensen kunnen bellen voor een coronatest.

Gestrande Marokkanen willen terug naar huis

In Den Haag heeft een groep gestrande Marokkanen bij de Marokkaanse ambassade blijk gegeven van hun onvrede over de coronamaatregelen in hun land. Door die maatregelen kunnen ze al sinds 15 maart niet terugkeren naar huis. Op die datum ging Marokko grotendeels in lockdown.

Volgens de organisatie van de actie zijn er zo'n 40.000 Marokkanen gestrand in het buitenland. Ongeveer 800 van hen zouden zich in Nederland bevinden.

De ongeveer tien betogers eisen actie van Marokko en willen duidelijkheid over een eventuele repatriëring. In een brief, die ze hebben overhandigd aan de Marokkaanse ambassadeur, lichten ze hun eisen toe.

Grieken lokaal weer wat strenger na besmettingen

De Griekse autoriteiten hebben maatregelen genomen in de regio Xanthi, in het noordoosten van het land, nadat gisteren opnieuw 15 nieuwe coronabesmettingen werden geconstateerd. Afgelopen week waren er al 29 nieuwe gevallen in het gebied.

In het dorp Echinos, waar de meeste besmettingen zijn, gelden strenge beperkingen. Er is onder meer een avondklok ingesteld van 21.00 tot 07.00 uur. Verder zijn alle kinderdagverblijven en basisscholen gesloten en zijn samenscholingen verboden.

In de rest van Xanthi is het gebruik van mondmaskers verplicht als mensen publieke instellingen, winkels of bedrijven bezoeken. Degenen die positief zijn bevonden en in quarantaine zijn geplaatst, zullen worden gecontroleerd. De maatregelen gelden voorlopig voor een week.

De regio Xanthi wordt beschouwd als een lokale brandhaard. De afgelopen maanden zijn verschillende dorpen al enkele keren in isolatie geplaatst. De nieuwe besmettingen komen volgens Griekse media door de terugkeer van arbeidsmigranten uit het buitenland, in combinatie met de versoepeling van de coronamaatregelen in de afgelopen weken in Griekenland zelf.

Minder mensen houden afstand, maar blijven wel handen wassen

Minder mensen houden zich aan de anderhalve meter afstand, blijkt uit het nieuwe gedragsonderzoek dat het RIVM samen met de GGD heeft uitgevoerd onder 64.000 mensen in de laatste week van mei. Ten opzichte van de vorige meting, begin mei, is een afname van 10 procent te zien van het aantal mensen dat afstand houdt. Het naleven van de hygiënemaatregelen gaat wel nog goed.

Verder blijkt dat het gevoel van dreiging afneemt bij de ondervraagden. Mensen ervaren minder angst en somberheid dan in de beginfase van de coronapandemie.

Er is grote bereidheid bij mensen om twee weken in thuisisolatie te gaan als huisgenoten positief zijn getest. Maar veel mensen met verkoudheidsklachten zijn dan weer niet bereid om binnen te blijven of om zich te laten testen.

Kabinet kijkt naar verlaging btw op boodschappen

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën gaat kijken of de btw op de dagelijkse boodschappen verlaagd kan worden. "Ik wil er wel naar kijken, het staat op mijn lijstje. Alles wat bijdraagt aan herstel, daar kijken we naar." Wel zitten er volgens hem nog wat haken en ogen aan.

Aanleiding is het besluit van Duitsland om de btw op dagelijkse boodschappen een half jaar lang te verlagen. De maatregel is daar bedoeld om ondernemers tijdens de crisis een steuntje in de rug te geven.

Britse economie krimpt veel harder dan gedacht

De Britse economie heeft een ongekende klap te verduren gehad in april. Ten opzichte van maart was er sprake van een krimp van 20,4 procent. Vergeleken met februari, de laatste maand voor de uitbraak van het coronavirus, was het bruto nationaal product zelfs bijna 25 procent kleiner.

Volgens het Britse statistiekbureau is de economie teruggezakt naar het niveau van 2002. Analisten verwachten dat april het dieptepunt is, aangezien de coronamaatregelen in mei zijn versoepeld.

De OESO, waarin 37 landen samenwerken, zegt dat de Britse economie de zwaarst getroffen economie van alle ontwikkelde landen dreigt te worden.

Tekort aan openbare wc's tijdens coronacrisis

Even voor een wandelingetje de deur uit, maar na een uur heel nodig moeten plassen. Voor de coronacrisis was dat al lastig, maar het probleem is groter geworden doordat toiletvoorzieningen in de horeca niet meer beschikbaar zijn voor iedereen.

Om dat probleem aan te pakken, komen meerdere organisaties vandaag met een pamflet waarin ze de de overheid oproepen om meer toiletvoorzieningen te regelen. Lees hier meer over die oproep:

'Weer een boa beschadigd'

Voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP betreurt het incident op Schiphol waarbij een boa werd aangevallen door iemand die een coronaboete zou krijgen (zie 09.13 uur). "Er is weer een boa beschadigd en ik hoop dat hij er een beetje goed uitkomt", zegt hij.

Het onderstreept volgens hem andermaal de noodzaak voor extra verdedigingsmiddelen. "Je ziet dat in de coronatijd de lontjes van mensen steeds korter worden. Dit soort incidenten zullen we blijven zien tot de verruiming een feit is. Met een wapenstok en een bodycam zal het gedrag van mensen veel meer worden beïnvloed."

Minister Grapperhaus wil op korte termijn beginnen met proeven waarbij boa's een wapenstok krijgen.

Campagneteam Trump: aanklacht na besmetting verkiezingsbijeenkomst kan niet

In strijd met het advies om drukke plekken te vermijden in verband met het coronavirus, hervat president Trump deze maand zijn massale campagnebijeenkomsten. De duizenden mensen die op 19 juni verwacht worden in Tulsa, in de staat Oklahoma, moeten wel beloven dat ze het campagneteam niet aanklagen als ze daar een besmetting oplopen.

Onder het registratieformulier voor het evenement staat een korte tekst, waarmee ondertekenaars het risico op een besmetting erkennen. Met de inschrijving zeggen de aanwezigen automatisch toe dat ze alle coronagerelateerde risico's op zich nemen en de campagnemedewerkers op geen enkele manier verantwoordelijk houden "voor wat voor ziekte of letsel dan ook".

De bijeenkomst in Tulsa is de eerste sinds in de Verenigde Staten drie maanden geleden grotendeels een lockdown geldt. Trumps campagne-evenementen worden doorgaans bezocht door duizenden aanhangers en er zijn zorgen over de verspreiding van het virus in de mensenmassa.

In de VS zijn ruim twee miljoen besmettingen vastgesteld en bijna 114.000 sterfgevallen. Gisteren waarschuwde een toonaangevende expert van de Harvard University dat het dodental in september kan oplopen tot 200.000.

Guus Meeuwis maakt 013 tot privéconcertzaal

Guus Meeuwis gaat vanaf 1 augustus drie avonden per week spelen in poppodium 013 in Tilburg. Dat doet hij om zijn nieuwe album 'Deel Zoveel' te presenteren aan zijn fans. Per avond zijn er 100 mensen welkom.

Het is niet bekend hoeveel optredens er komen. "Net zo lang tot we elkaar allemaal hebben gezien", zegt de zanger tegen Omroep Brabant.

Als hij optreedt zal hij naast nummers van zijn nieuwe album ook bekende hits zingen. Vanwege het coronavirus staan er in de zaal tafeltjes waar je met zijn tweeën aan kunt zitten.

Forse kritiek op uitspraken Djokovic

Een relletje in de tenniswereld: de uitspraken van Novak Djokovic zijn niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De Serviër is boos dat niet zijn hele entourage aanwezig mag zijn bij de US Open - als dat grandslamtoernooi in september al doorgaat.

"Het is echt onmogelijk om maar één persoon mee te nemen naar het park. Je hebt een coach, fitnesstrainer en fysiotherapeut nodig. Dat betekent ook dat we niet kunnen trainen op de baan. Zulke extreme voorwaarden steun ik niet", zegt de nummer 1 van de wereld.

De nummer 51 van de wereld bij de vrouwen, Danielle Collins, is op zijn zachtst gezegd verbaasd door die uitspraak. "Het is heel makkelijk voor iemand die al 125 miljoen euro heeft verdiend om te zeggen wat er moet gebeuren", vindt ze. "Velen van ons hebben niet eens een entourage." Tennissers die lager op de ranglijst staan hebben het een stuk zwaarder, betoogt Collins. "Sinds februari is niemand van ons in staat geweest om geld te verdienen. We moeten weer aan het werk."

Opvallend is dat Djokovic juist pleitte voor een noodfonds voor tennissers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. "Wat hij nu zegt, staat daar haaks op", zegt Collins. "Het zou leuk zijn als de beste speler van de wereld ons steunt. Voor spelers en fans." Maandag beslist de organisatie van de US Open of het toernooi doorgaat.

Onenigheid bij corona-demonstratie op Copacabana

Niet iedereen is het eens met het kruizenprotest op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro (zie 07.35 uur). Deze man haalt de kruizen weg:

Onenigheid bij corona-demonstratie op Copacabana-strand

Longfonds: ernstige klachten onder coronapatiënten die thuis herstelden

Veel coronapatiënten hebben maanden na hun genezing nog steeds ernstige gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds en kenniscentrum CIRO onder 1622 mensen met dat soort klachten.

Ruim 90 procent van de ondervraagden zegt problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten, zoals wandelen. 85 procent zegt dat hij of zij voor de infectie een goede gezondheid had. Nu is dat nog maar 6 procent.

Lees hier meer over het onderzoek:

Man aangehouden voor mishandeling boa

Op Schiphol is gisteravond een man aangehouden die een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) mishandelde. De boa wilde een groep mannen bekeuren omdat ze de corona-maatregelen negeerden. Daarop ontstond er ruzie en sloeg een van de mannen de boa.

De verdachte rende weg en werd achtervolgd door de opsporingsambtenaar en marechaussees. Op het perron van het treinstation van Schiphol ontstond een worsteling, waarbij de man van 36 op het spoor boven op de boa terechtkwam en hem vasthield. De Koninklijke Marechaussee gebruikte pepperspray om de boa te bevrijden en de verdachte te arresteren.

Buitenlandse hockeyers vertrekken uit Nederland

Door de coronacrisis is er een uittocht gaande van buitenlandse hockeyspelers uit de Nederlandse hoofdklassen. Zo'n tien jaar geleden kwamen ze en masse in de Nederlandse competities spelen, maar die tijd is voorbij. Het geld is op.

Lees hier meer over de perikelen in de hockeywereld:

CBS: aantal faillissementen gedaald

Het aantal faillissementen is in mei gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het zijn er 73 minder dan in april, waarmee het er zelfs minder zijn dan een jaar geleden. Bij horecazaken, in de handel en in de bouw is er wel sprake van relatief veel faillissementsaanvragen.

Dat het over het algemeen meevalt met de bedrijven die omvallen komt door de overheidssteun, zegt economieredacteur Nik Wouters. "Je kunt concluderen dat het de overheid en banken met allerlei regelingen is gelukt om voor nu de grootste klappen op te vangen voor bedrijven." De vraag is of dat lang is vol te houden. "De verwachting is dat het cijfer in september, oktober wel omhoog gaat."

Braziliaanse Copacabana bezaaid met kruizen

Braziliaanse activisten hebben uit onvrede over de corona-aanpak van de regering meer dan honderd graven op het Copacabana-strand in Rio de Janeiro gegraven en daar kruizen bij neergezet. Dat deden ze om de ruim 40.000 mensen te herdenken die in het land zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

De activisten zijn woedend over het optreden van president Bolsonaro, die de ernst van het virus bagatelliseert en weinig ziet in een lockdown. "Hij realiseert zich niet dat dit een van de grootste crises is die Brazilië ooit heeft gekend", zegt een van de actievoerders. Eerder bleek al uit peilingen dat de steun voor de president afneemt.

Op Copacabana in Rio de Janeiro zijn 110 kruizen geplaatst door activisten

Maleisië blaast hadj dit jaar af

Net als Indonesië staat nu ook Maleisië inwoners niet toe om naar Mekka te reizen voor de hadj, volgende maand. In verband met het coronavirus vinden de autoriteiten het gevaarlijk om de ruim 30.000 moslims de reis te laten maken. De regering laat weten dat de pelgrimstocht wordt uitgesteld tot volgend jaar.

In Maleisië zijn nu 8369 besmettingen met het virus vastgesteld. Voor zover bekend zijn er 188 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

In Nederland vroegen hadj-reisorganisaties eerder deze week om een duidelijk reisadvies voor pelgrims. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor Saudi-Arabië code oranje afgegeven, maar dat vinden de organisaties niet duidelijk genoeg.

Het is overigens niet zeker of de hadj überhaupt doorgaat. Saudi-Arabië zou overwegen dit jaar slechts een "symbolisch aantal" pelgrims toe te staan.

Boze cafébazen Eindhoven gooien zaken dicht

Veel cafés in het uitgaansgebied van Eindhoven, het Stratumseind, sluiten de deuren uit onvrede met de coronaregels, schrijft het Eindhovens Dagblad. De eerste ondernemers zouden morgen al een eerste waarschuwing in de bus krijgen omdat ze de regels hebben overtreden.

Tom van Brussel, de voorzitter van de ondernemersvereniging, reageert in de krant furieus op de aanpak door de gemeente. "Het ondernemen wordt ons onmogelijk gemaakt. Het doet heel erg pijn om na maanden van gedwongen sluiting nu zelf dicht te gaan, maar we kunnen niet anders."

Hij legt de schuld bij zijn gasten. "Probleem is dat het publiek zich van de regels weinig aantrekt. Ze zijn klaar met alle beperkingen en gaan gewoon gezellig bij elkaar zitten. Als ondernemer loop je de hele avond als politieagent door je zaak en dan nog krijg je straks een boete van de gemeente."

IC-arts Gommers: kermis bezoeken moet kunnen

IC-arts Diederik Gommers reageerde in tv-programma Op1 op de protestactie van kermisexploitanten eerder vandaag in Den Haag. Hij snapte hun frustratie dat zij niet open mogen, maar pretparken bijvoorbeeld wel. Gommers ziet het verschil tussen beide niet. "Het gaat erom dat we het virus niet verspreiden aan elkaar. Als er goede plannen liggen en families willen een kermis bezoeken, dan moet dat kunnen, denk ik."

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van vrijdag 12 juni. Het liveblog van gisteren, donderdag 11 juni, is hier terug te vinden.