NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Betogers toch met alle kermiswagens naar Malieveld • Leids vaccin eerder getest

 • Iets minder dan 20 procent van de ondernemers kampt met betalingsproblemen, blijkt uit een enquête.
 • Test op mensen van Leids vaccin nog eerder dan verwacht.
 • Grote steden Marokko tot 10 juli dicht.
 • Het RIVM meldt vijf nieuwe ziekenhuisopnames en elf coronadoden. Er liggen nog tachtig coronapatiënten op de intensive care.
Liveblog gesloten
 • Kermisexploitanten willen niet bij ADO-stadion verzamelen

  De kermisexploitanten die morgen gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag zijn niet van plan om zich aan de voorwaarden van de gemeente te houden. Dat zeggen verschillende exploitanten tegen de NOS.

  Van de gemeente Den Haag moeten alle voertuigen zich verzamelen bij het ADO-stadion. Onder politiebegeleiding mogen vanaf daar maximaal tien wagens naar het Malieveld, maar de exploitanten willen juist met veel meer kermiswagens demonstreren. "Het idee is juist om op ludieke wijze onze wagens te laten zien. Anders hadden we wel veel meer mensen opgetrommeld. We zijn niet van plan om naar het ADO-stadion te gaan."

  Staatsbosbeheer, de eigenaar van het Malieveld, staat niet toe dat er voertuigen op het grasveld worden gezet. "Iedere vorm van stalling of opbouw daar is verboden", stelt de gemeente. De tien wagens moeten op de Boorlaan langs het Malieveld komen. De gemeente was vanavond niet bereikbaar voor een reactie.

 • Branche gaat voorstellen doen voor evenementen met meer bezoekers

  Organisatoren uit de sport-, cultuur-, evenementen- en beurzenbranche gaan plannen maken om bij wijze van proef evenementen te kunnen organiseren met meer mensen dan toegestaan. Nu zijn dat er nog dertig en vanaf 1 juli honderd.

  Dat is de uitkomst van het overleg vandaag van de Alliantie van Evenementenbouwers en Eventplatforms met bewindslieden van vier departementen, zegt Ahoy-directeur Jolanda Jansen. Zij is ook woordvoerder van de alliantie. "Het was een heel goed gesprek. We hebben hen ervan kunnen overtuigen dat we altijd al bezig zijn geweest met veiligheid en dat we een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben voor onze bezoekers."

  De evenementenplanners hebben gevraagd om maatwerk en kregen daarvoor begrip in Den Haag. "Scheer niet alles over een kam. Een lokaal evenement met publiek dat bij wijze van spreken op de fiets komt, is heel anders dan een festival waar veel mensen met het openbaar vervoer naartoe komen. Of neem een vakbeurs, waar mensen juist met de auto komen en waar heel goed met tijdslots gewerkt kan worden. Daar gaan we snel concrete pilots voor maken."

 • Tot mei al meer fraudemeldingen dan in heel 2019

  Nu veel mensen thuiszitten, neemt het aantal oplichtingen via WhatsApp en andere apps toe. De Fraudehelpdesk zegt in de eerste vier maanden van het jaar al meer meldingen van oplichtingspogingen te hebben gekregen dan in heel 2019.

  Het gaat vaak om 'vriend-in-noodfraude', waarbij iemand een bericht ontvangt waarin de afzender doet alsof hij of zij een familielid of een vriend is. De persoon zit in de problemen en heeft snel geld nodig. Dat berichtje kan via WhatsApp, Messenger, e-mail of sms komen.

  Sociale media worden de laatste tijd intensiever gebruikt om contact te houden met vrienden en familie. Daarom slaan oplichters juist nu "grootschalig" toe, volgens de Fraudehelpdesk. De afzender zoekt persoonlijke informatie op, zoals foto's via sociale media om geloofwaardiger over te komen.

 • Nabestaanden Italiaanse coronadoden op zoek naar verantwoordelijken

  In Bergamo zijn naar schatting minstens 6000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat de Italiaanse stad zo zwaar is getroffen, ligt volgens de nabestaanden aan de overheid, die het virus compleet onderschat heeft. Tientallen mensen hebben daarom aangifte gedaan.

  Correspondent Mustafa Marghadi sprak met Monica Plazzoli, wiens man eind februari overleed. Zij wil antwoorden. "De waarheid en gerechtigheid voor onze doden."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Families uit Bergamo doen aangifte tegen autoriteiten vanwege corona
 • Grote steden Marokko tot 10 juli dicht

  De grote steden in Marokko zoals Casablanca, Rabat, Tanger en Marrakesh blijven nog tot 10 juli in lockdown. De noodtoestand is daar voor de derde keer verlengd, heeft premier El Othmani bekendgemaakt.

  In het grootste deel van het land gaat het beter met de bestrijding van het coronavirus. In die zogenoemde zone 1 worden de strenge maatregelen afgebouwd.

  Maar in de grote steden zijn er nog relatief veel besmettingen en daarom vallen ze in zone 2. 87 procent van de besmettingen wordt daar vastgesteld, terwijl er 39 procent van de bevolking woont. In zone 2 ligt het openbaar vervoer stil en moeten mensen een toestemmingsformulier bij zich hebben op straat. Daar moeten ze ook een mondkapje op.

  De premier heeft niet bekendgemaakt wanneer er weer internationale vluchten naar Marokko gaan.

 • Test op mensen van Leids vaccin nog eerder dan verwacht

  Het bedrijf Janssen Vaccines uit Leiden begint half juli met het testen van een vaccin op mensen. Eerder haalde het bedrijf die belangrijke fase naar voren van september naar augustus en nu wordt het dus al volgende maand. Het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson zegt dat er goede vooruitgang is geboekt, onder meer met testen die op dieren zijn gedaan.

  Het testen op mensen gebeurt overigens niet in Nederland, maar in Amerika en België. Wereldwijd worden er ongeveer tien coronavaccins getest op mensen.

  Lees hier meer over het vaccin dat in Leiden wordt ontwikkeld, in een artikel dat we eerder schreven :

 • 'Stopzetten studie hydroxychloroquine heel slecht nieuws'

  Dat het Nederlandse onderzoek naar het malariamedicijn hydroxychloroquine bij de behandeling van coronapatiënten stopt (zie 15.50 uur), is heel slecht nieuws. Dat stelt Marc Bonten, hoogleraar medische microbiologie aan het UMC Utrecht.

  "Toen de epidemie begon, gold dit als het meest kansrijke geneesmiddel", zegt hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "In het laboratorium werkte het remmend op het virus. Maar dat zien we wel vaker; dat een geneesmiddel in het lab veelbelovend is, maar als het in mensen getest wordt, het helaas tegenvalt."

  In Nederlandse ziekenhuizen werd onderzocht of het malariamedicijn het ziekteverloop bij ziekenhuispatiënten minder ernstig zou maken, zodat minder mensen op de IC zouden belanden. Toch is Bonten nog een beetje hoopvol over hydroxychloroquine. "Wellicht kan het nog een rol spelen in de fase daarvoor, dus bij mensen die de infectie hebben, maar niet in het ziekenhuis liggen. Misschien zie je dan dat ze minder kans hebben om in het ziekenhuis te komen. Zo'n onderzoek loopt bij Britse huisartsen. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten daarvan."

 • Ouders kunnen hun draagmoederbaby eindelijk ophalen in Oekraïne

  De eerste groep ouders heeft toestemming gekregen van de Oekraïense autoriteiten om hun draagmoederbaby op te halen. Doordat de grenzen dicht waren vanwege de coronacrisis lukte dat eerder niet.

  Tot nu toe zijn 31 buitenlandse stellen het land binnengekomen en hebben ze hun kind voor het eerst vast kunnen houden, zegt de Oekraïense ombudsvrouw voor de mensenrechten. Zij trok een maand geleden aan de bel dat er al zo'n honderd kinderen op hun ouders wachtten en dat dat er snel duizenden zouden zijn als er niets zou gebeuren.

  Een commercieel draagmoederbedrijf, waarvan er in het land zo'n vijftig zijn, verspreidde toen ook deze beelden van een volle baby-afdeling:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Honderd baby's in Oekraïne wachten op adoptieouders
 • Kermisdemonstratie Malieveld mag doorgaan

  De voor morgen aangekondigde demonstratie van kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag mag doorgaan, zegt de gemeente. Wel zijn er voorwaarden. Zo mogen er maximaal tien kermisvoertuigen of vrachtwagens op de Boorlaan langs het Malieveld worden neergezet. De andere trucks moeten bij het ADO-stadion blijven, waar alle voertuigen moeten verzamelen. Ook mag er geen alcohol worden verkocht.

  Kermisexploitanten willen zo snel mogelijk weer aan de slag. De branche voert daarom deze week actie om het kabinet ervan te overtuigen dat attracties veilig kunnen draaien met 1,5 meter afstand. Sinds de invoering van de coronamaatregelen zijn alle kermissen afgelast.

 • 'Lockdown week eerder had helft Britse doden gescheeld'

  Als het Verenigd Koninkrijk niet op 23 maart, maar een week eerder strenge coronamaatregelen had genomen, had dat de helft van het aantal doden gescheeld. Dat zei een voormalige topadviseur van de Britse regering, professor Neil Ferguson, vandaag tegen een parlementaire commissie.

  "De epidemie verdubbelde elke drie tot vier dagen voordat de lockdown werd afgekondigd", zei hij. "Dus als we de maatregelen een week eerder hadden ingevoerd, dan had dat het totale aantal doden met de helft verminderd."

  Volgens cijfers van de Britse overheid zijn er ruim 41.000 coronapatiënten in het land overleden. Het Britse statistiekbureau ONS heeft becijferd dat het er zelfs meer dan 50.000 zijn. Het verschil van 10.000 mensen komt doordat ONS ook mensen meetelt die bij leven niet positief zijn getest, maar bij wie op de overlijdensverklaring wel covid-19 staat, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.

 • Kabinet bereid om pensioenkortingen van tafel te halen

  De meeste pensioenen hoeven volgend jaar niet verlaagd te worden, als het aan het kabinet ligt. Er is wel een voorwaarde: er moet een deal komen over een nieuw pensioensysteem. Dat meldt Nieuwsuur op basis van bronnen rond de onderhandelingen over het nieuwe systeem.

  Door de coronacrisis doen de beleggingen van pensioenfondsen het zo slecht dat de fondsen, als de normale regels worden toegepast, volgend jaar de (toekomstige) pensioenuitkeringen van miljoenen Nederlanders moeten verlagen.

  Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft achter de schermen aangegeven dat als de onderhandelaars instemmen met een nieuw pensioensysteem, hij die dreigende kortingen van tafel wil halen door een uitzonderingsartikel in de wet te gebruiken. Bij 'een uitzonderlijk economische omstandigheid' mag hij de gestelde eisen aan pensioenfondsen verzachten.

 • Tachtig coronapatiënten op intensive care

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care-afdelingen is gedaald met elf. Er liggen nu nog tachtig patiënten op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de verdere daling een gunstige ontwikkeling. "Daarbij blijft de instroom van nieuwe patiënten landelijk laag." Er liggen 333 coronapatiënten op de niet-IC-afdelingen van de ziekenhuizen. Dat zijn er 32 minder dan maandag.

 • Ook Nederlands onderzoek naar hydroxychloroquine stopt

  Nadat vorige week al het grootste lopende onderzoek naar het malariamedicijn hydroxychloroquine door Britse wetenschappers was stopgezet, houden ook het UMC Utrecht en andere Nederlandse ziekenhuizen het voor gezien. Volgens hen is het staken van de Nederlandse studie deels een gevolg van het besluit van de Britten. Uit hun voorlopige resultaten bleek geen enkel voordeel voor coronapatiënten op verpleegafdelingen die hydroxychloroquine kregen.

  De Nederlandse onderzoekers stoppen hun studie ook omdat er niet genoeg patiënten meer zijn om een mogelijk positief effect van hydroxychloroquine of het verwante chloroquine aan te tonen. Ze hebben grote groepen patiënten nodig en "momenteel worden in de Nederlandse ziekenhuizen nauwelijks patiënten opgenomen met covid-19". Daar zijn de artsen blij mee, maar ze zijn "als onderzoekers teleurgesteld dat ze het onderzoek niet hebben kunnen afronden".

  De Nederlandse studie begon in het voorjaar. Patiënten met milde ziekteverschijnselen die in het ziekenhuis werden opgenomen, konden aan het onderzoek meedoen. Zij kregen dan een van de malariamedicijnen of een standaardbehandeling. Doel was om vast te stellen of de middelen het ziekteverloop zo zouden beïnvloeden dat minder patiënten achteruitgingen, wat weer zou leiden tot minder opnames op de intensive care.

 • Unieke daling in AOW-uitkeringen

  Het aantal AOW-uitkeringen in Noord-Brabant en Limburg is gedaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is uitzonderlijk, normaal gesproken stijgt het aantal AOW-uitkeringen per saldo vanwege de vergrijzing; iedere maand komen er meer AOW'ers bij dan er overlijden.

  In april waren er in deze provincies 1400 mensen minder met een AOW-uitkering dan een maand eerder. De daling valt toe te schrijven aan het aantal coronadoden.

  NOS
 • Wereldwijde coronatrends: voor het eerst in maanden weer meer doden

  De eerste 'coronavrije landen' duiken op, maar op veel plaatsen in de wereld is de coronacrisis nog in volle gang.

  Waar Europa begin april de grootste brandhaard was en de VS die positie daarna overnam, is het virus nu vooral sterk in opmars in Midden- en Zuid-Amerika. In Iran wordt een tweede golf gevreesd.