liveblog

Betogers toch met alle kermiswagens naar Malieveld • Leids vaccin eerder getest

  • Iets minder dan 20 procent van de ondernemers kampt met betalingsproblemen, blijkt uit een enquête.
  • Test op mensen van Leids vaccin nog eerder dan verwacht.
  • Grote steden Marokko tot 10 juli dicht.
  • Het RIVM meldt vijf nieuwe ziekenhuisopnames en elf coronadoden. Er liggen nog tachtig coronapatiënten op de intensive care.
liveblog gesloten

Kermisexploitanten willen niet bij ADO-stadion verzamelen

De kermisexploitanten die morgen gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag zijn niet van plan om zich aan de voorwaarden van de gemeente te houden. Dat zeggen verschillende exploitanten tegen de NOS.

Van de gemeente Den Haag moeten alle voertuigen zich verzamelen bij het ADO-stadion. Onder politiebegeleiding mogen vanaf daar maximaal tien wagens naar het Malieveld, maar de exploitanten willen juist met veel meer kermiswagens demonstreren. "Het idee is juist om op ludieke wijze onze wagens te laten zien. Anders hadden we wel veel meer mensen opgetrommeld. We zijn niet van plan om naar het ADO-stadion te gaan."

Staatsbosbeheer, de eigenaar van het Malieveld, staat niet toe dat er voertuigen op het grasveld worden gezet. "Iedere vorm van stalling of opbouw daar is verboden", stelt de gemeente. De tien wagens moeten op de Boorlaan langs het Malieveld komen. De gemeente was vanavond niet bereikbaar voor een reactie.

Branche gaat voorstellen doen voor evenementen met meer bezoekers

Organisatoren uit de sport-, cultuur-, evenementen- en beurzenbranche gaan plannen maken om bij wijze van proef evenementen te kunnen organiseren met meer mensen dan toegestaan. Nu zijn dat er nog dertig en vanaf 1 juli honderd.

Dat is de uitkomst van het overleg vandaag van de Alliantie van Evenementenbouwers en Eventplatforms met bewindslieden van vier departementen, zegt Ahoy-directeur Jolanda Jansen. Zij is ook woordvoerder van de alliantie. "Het was een heel goed gesprek. We hebben hen ervan kunnen overtuigen dat we altijd al bezig zijn geweest met veiligheid en dat we een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben voor onze bezoekers."

De evenementenplanners hebben gevraagd om maatwerk en kregen daarvoor begrip in Den Haag. "Scheer niet alles over een kam. Een lokaal evenement met publiek dat bij wijze van spreken op de fiets komt, is heel anders dan een festival waar veel mensen met het openbaar vervoer naartoe komen. Of neem een vakbeurs, waar mensen juist met de auto komen en waar heel goed met tijdslots gewerkt kan worden. Daar gaan we snel concrete pilots voor maken."

Tot mei al meer fraudemeldingen dan in heel 2019

Nu veel mensen thuiszitten, neemt het aantal oplichtingen via WhatsApp en andere apps toe. De Fraudehelpdesk zegt in de eerste vier maanden van het jaar al meer meldingen van oplichtingspogingen te hebben gekregen dan in heel 2019.

Het gaat vaak om 'vriend-in-noodfraude', waarbij iemand een bericht ontvangt waarin de afzender doet alsof hij of zij een familielid of een vriend is. De persoon zit in de problemen en heeft snel geld nodig. Dat berichtje kan via WhatsApp, Messenger, e-mail of sms komen.

Sociale media worden de laatste tijd intensiever gebruikt om contact te houden met vrienden en familie. Daarom slaan oplichters juist nu "grootschalig" toe, volgens de Fraudehelpdesk. De afzender zoekt persoonlijke informatie op, zoals foto's via sociale media om geloofwaardiger over te komen.

Nabestaanden Italiaanse coronadoden op zoek naar verantwoordelijken

In Bergamo zijn naar schatting minstens 6000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat de Italiaanse stad zo zwaar is getroffen, ligt volgens de nabestaanden aan de overheid, die het virus compleet onderschat heeft. Tientallen mensen hebben daarom aangifte gedaan.

Correspondent Mustafa Marghadi sprak met Monica Plazzoli, wiens man eind februari overleed. Zij wil antwoorden. "De waarheid en gerechtigheid voor onze doden."

Families uit Bergamo doen aangifte tegen autoriteiten vanwege corona

Grote steden Marokko tot 10 juli dicht

De grote steden in Marokko zoals Casablanca, Rabat, Tanger en Marrakesh blijven nog tot 10 juli in lockdown. De noodtoestand is daar voor de derde keer verlengd, heeft premier El Othmani bekendgemaakt.

In het grootste deel van het land gaat het beter met de bestrijding van het coronavirus. In die zogenoemde zone 1 worden de strenge maatregelen afgebouwd.

Maar in de grote steden zijn er nog relatief veel besmettingen en daarom vallen ze in zone 2. 87 procent van de besmettingen wordt daar vastgesteld, terwijl er 39 procent van de bevolking woont. In zone 2 ligt het openbaar vervoer stil en moeten mensen een toestemmingsformulier bij zich hebben op straat. Daar moeten ze ook een mondkapje op.

De premier heeft niet bekendgemaakt wanneer er weer internationale vluchten naar Marokko gaan.

Test op mensen van Leids vaccin nog eerder dan verwacht

Het bedrijf Janssen Vaccines uit Leiden begint half juli met het testen van een vaccin op mensen. Eerder haalde het bedrijf die belangrijke fase naar voren van september naar augustus en nu wordt het dus al volgende maand. Het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson zegt dat er goede vooruitgang is geboekt, onder meer met testen die op dieren zijn gedaan.

Het testen op mensen gebeurt overigens niet in Nederland, maar in Amerika en België. Wereldwijd worden er ongeveer tien coronavaccins getest op mensen.

Lees hier meer over het vaccin dat in Leiden wordt ontwikkeld, in een artikel dat we eerder schreven :

'Stopzetten studie hydroxychloroquine heel slecht nieuws'

Dat het Nederlandse onderzoek naar het malariamedicijn hydroxychloroquine bij de behandeling van coronapatiënten stopt (zie 15.50 uur), is heel slecht nieuws. Dat stelt Marc Bonten, hoogleraar medische microbiologie aan het UMC Utrecht.

"Toen de epidemie begon, gold dit als het meest kansrijke geneesmiddel", zegt hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "In het laboratorium werkte het remmend op het virus. Maar dat zien we wel vaker; dat een geneesmiddel in het lab veelbelovend is, maar als het in mensen getest wordt, het helaas tegenvalt."

In Nederlandse ziekenhuizen werd onderzocht of het malariamedicijn het ziekteverloop bij ziekenhuispatiënten minder ernstig zou maken, zodat minder mensen op de IC zouden belanden. Toch is Bonten nog een beetje hoopvol over hydroxychloroquine. "Wellicht kan het nog een rol spelen in de fase daarvoor, dus bij mensen die de infectie hebben, maar niet in het ziekenhuis liggen. Misschien zie je dan dat ze minder kans hebben om in het ziekenhuis te komen. Zo'n onderzoek loopt bij Britse huisartsen. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten daarvan."

Ouders kunnen hun draagmoederbaby eindelijk ophalen in Oekraïne

De eerste groep ouders heeft toestemming gekregen van de Oekraïense autoriteiten om hun draagmoederbaby op te halen. Doordat de grenzen dicht waren vanwege de coronacrisis lukte dat eerder niet.

Tot nu toe zijn 31 buitenlandse stellen het land binnengekomen en hebben ze hun kind voor het eerst vast kunnen houden, zegt de Oekraïense ombudsvrouw voor de mensenrechten. Zij trok een maand geleden aan de bel dat er al zo'n honderd kinderen op hun ouders wachtten en dat dat er snel duizenden zouden zijn als er niets zou gebeuren.

Een commercieel draagmoederbedrijf, waarvan er in het land zo'n vijftig zijn, verspreidde toen ook deze beelden van een volle baby-afdeling:

Honderd baby's in Oekraïne wachten op adoptieouders

Kermisdemonstratie Malieveld mag doorgaan

De voor morgen aangekondigde demonstratie van kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag mag doorgaan, zegt de gemeente. Wel zijn er voorwaarden. Zo mogen er maximaal tien kermisvoertuigen of vrachtwagens op de Boorlaan langs het Malieveld worden neergezet. De andere trucks moeten bij het ADO-stadion blijven, waar alle voertuigen moeten verzamelen. Ook mag er geen alcohol worden verkocht.

Kermisexploitanten willen zo snel mogelijk weer aan de slag. De branche voert daarom deze week actie om het kabinet ervan te overtuigen dat attracties veilig kunnen draaien met 1,5 meter afstand. Sinds de invoering van de coronamaatregelen zijn alle kermissen afgelast.

'Lockdown week eerder had helft Britse doden gescheeld'

Als het Verenigd Koninkrijk niet op 23 maart, maar een week eerder strenge coronamaatregelen had genomen, had dat de helft van het aantal doden gescheeld. Dat zei een voormalige topadviseur van de Britse regering, professor Neil Ferguson, vandaag tegen een parlementaire commissie.

"De epidemie verdubbelde elke drie tot vier dagen voordat de lockdown werd afgekondigd", zei hij. "Dus als we de maatregelen een week eerder hadden ingevoerd, dan had dat het totale aantal doden met de helft verminderd."

Volgens cijfers van de Britse overheid zijn er ruim 41.000 coronapatiënten in het land overleden. Het Britse statistiekbureau ONS heeft becijferd dat het er zelfs meer dan 50.000 zijn. Het verschil van 10.000 mensen komt doordat ONS ook mensen meetelt die bij leven niet positief zijn getest, maar bij wie op de overlijdensverklaring wel covid-19 staat, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.

Kabinet bereid om pensioenkortingen van tafel te halen

De meeste pensioenen hoeven volgend jaar niet verlaagd te worden, als het aan het kabinet ligt. Er is wel een voorwaarde: er moet een deal komen over een nieuw pensioensysteem. Dat meldt Nieuwsuur op basis van bronnen rond de onderhandelingen over het nieuwe systeem.

Door de coronacrisis doen de beleggingen van pensioenfondsen het zo slecht dat de fondsen, als de normale regels worden toegepast, volgend jaar de (toekomstige) pensioenuitkeringen van miljoenen Nederlanders moeten verlagen.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft achter de schermen aangegeven dat als de onderhandelaars instemmen met een nieuw pensioensysteem, hij die dreigende kortingen van tafel wil halen door een uitzonderingsartikel in de wet te gebruiken. Bij 'een uitzonderlijk economische omstandigheid' mag hij de gestelde eisen aan pensioenfondsen verzachten.

Tachtig coronapatiënten op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care-afdelingen is gedaald met elf. Er liggen nu nog tachtig patiënten op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de verdere daling een gunstige ontwikkeling. "Daarbij blijft de instroom van nieuwe patiënten landelijk laag." Er liggen 333 coronapatiënten op de niet-IC-afdelingen van de ziekenhuizen. Dat zijn er 32 minder dan maandag.

Ook Nederlands onderzoek naar hydroxychloroquine stopt

Nadat vorige week al het grootste lopende onderzoek naar het malariamedicijn hydroxychloroquine door Britse wetenschappers was stopgezet, houden ook het UMC Utrecht en andere Nederlandse ziekenhuizen het voor gezien. Volgens hen is het staken van de Nederlandse studie deels een gevolg van het besluit van de Britten. Uit hun voorlopige resultaten bleek geen enkel voordeel voor coronapatiënten op verpleegafdelingen die hydroxychloroquine kregen.

De Nederlandse onderzoekers stoppen hun studie ook omdat er niet genoeg patiënten meer zijn om een mogelijk positief effect van hydroxychloroquine of het verwante chloroquine aan te tonen. Ze hebben grote groepen patiënten nodig en "momenteel worden in de Nederlandse ziekenhuizen nauwelijks patiënten opgenomen met covid-19". Daar zijn de artsen blij mee, maar ze zijn "als onderzoekers teleurgesteld dat ze het onderzoek niet hebben kunnen afronden".

De Nederlandse studie begon in het voorjaar. Patiënten met milde ziekteverschijnselen die in het ziekenhuis werden opgenomen, konden aan het onderzoek meedoen. Zij kregen dan een van de malariamedicijnen of een standaardbehandeling. Doel was om vast te stellen of de middelen het ziekteverloop zo zouden beïnvloeden dat minder patiënten achteruitgingen, wat weer zou leiden tot minder opnames op de intensive care.

Unieke daling in AOW-uitkeringen

Het aantal AOW-uitkeringen in Noord-Brabant en Limburg is gedaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is uitzonderlijk, normaal gesproken stijgt het aantal AOW-uitkeringen per saldo vanwege de vergrijzing; iedere maand komen er meer AOW'ers bij dan er overlijden.

In april waren er in deze provincies 1400 mensen minder met een AOW-uitkering dan een maand eerder. De daling valt toe te schrijven aan het aantal coronadoden.

Wereldwijde coronatrends: voor het eerst in maanden weer meer doden

De eerste 'coronavrije landen' duiken op, maar op veel plaatsen in de wereld is de coronacrisis nog in volle gang.

Waar Europa begin april de grootste brandhaard was en de VS die positie daarna overnam, is het virus nu vooral sterk in opmars in Midden- en Zuid-Amerika. In Iran wordt een tweede golf gevreesd.

RIVM: 5 nieuwe ziekenhuisopnames, 11 nieuwe doden

De afgelopen dag zijn elf nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus en vijf nieuwe coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest), meldt het RIVM in zijn laatste update.

Gisteren meldde het RIVM vijftien coronadoden en zes ziekenhuisopnames. In Nederland zijn nu in totaal 6042 mensen overleden van wie vaststaat dat ze het virus hadden. Omdat niet alle patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen hoger dan die hier genoemd worden.

Er zijn 184 nieuwe besmettingen geteld, gisteren waren dat er 164. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later aan het RIVM gemeld.

Alternatieve wandelvierdaagse: vanuit huis

Geen Via Gladiola en ook geen officieel Vierdaagsekruisje, maar wel een wandelvierdaagse. Voor de duizenden wandelaars die wilden deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse is er een alternatief.

Vanwege de coronamaatregelen gaat de wandeltocht eind juli niet door, maar de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) heeft een app ontwikkeld waarmee iedereen die zich inschrijft vanuit huis een vierdaagse kan wandelen. Degenen die zich hadden ingeschreven voor de echte vierdaagse krijgen als ze de tocht volbrengen geen officieel kruisje, maar wel een beloning, aldus de KWBN.

Tweede Kamer worstelt met toekomst van nertsenfokkerijen

Partijen in Tweede Kamer worstelen met de toekomst van nertsenfokkerijen in Nederland. Vorige week zei minister Schouten dat alle nertsen op fokkerijen met coronabesmettingen geruimd moesten worden. Vrijdag besloot de rechter in een kort geding dat was aangespannen door dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren, dat de fokkerijen ook daadwerkelijk geruimd mogen worden.

Dat de nu besmette bedrijven geruimd moeten worden, betwist geen enkel Kamerlid. Discussie is er wel over wat er daarna moet gebeuren. Jaren geleden besloot de politiek al dat de bedrijven vanaf 2024 helemaal dicht moeten. Nertsen leven eigenlijk in het water, maar worden gehouden in kooien en enkel gefokt vanwege hun bont.

Techniekbedrijven mogen loonsverhoging uitstellen, als personeel instemt

Bedrijven in de metaal en techniek die in zware problemen zitten, mogen de voor volgende maand geplande loonsverhoging van 3,5 procent met vijf maanden uitstellen. Ze moeten dan wel eenmalig 29 extra verlofuren aan hun medewerkers geven.

Voor zover bekend is het de eerste sector waarin collectief afspraken zijn gemaakt over uitstel van een eerder afgesproken loonsverhoging. Het uitstel geldt alleen voor bedrijven die hard kunnen maken dat ze in zwaar weer zitten. "Uiteindelijk is het de bedoeling om werkgelegenheid in de coronacrisis te behouden", reageert FNV-bestuurder Jacqie van Stigt

Evenementenbranche: aantal bezoekers per vierkante meter moet leidend zijn

De coronaregels voor evenementen moeten worden aangepast. Niet het aantal bezoekers moet leidend zijn, maar het aantal mensen per vierkante meter. Dat zeggen organisatoren uit de sport-, cultuur- en evenementenbranche.

Ze hebben een alliantie gevormd en praten vanmiddag in Den Haag met de ministers Van Rijn, Grapperhaus en Van Engelshoven en staatssecretaris Keijzer. "We zijn constructief in gesprek", zegt Ahoy-directeur Jansen.

Vijf medewerkers ziekenhuis in Leeuwarden besmet met coronavirus

In ziekenhuis MCL in Leeuwarden zijn vijf medewerkers besmet met het coronavirus. Het gaat om mensen van de chirurgische verpleegafdeling. Dat heeft het ziekenhuis zojuist bevestigd aan de regionale omroep.

De besmette personen zitten momenteel thuis in quarantaine. Uit voorzorg zijn alle patiënten en collega's van de besmette verplegers getest. Ook wordt er contactonderzoek gedaan.

Door de uitbraak is er geen bezoek mogelijk op de chirurgische verpleegafdeling en operaties waarbij mensen op deze afdeling terecht zouden kunnen komen, zijn voorlopig uitgesteld.

6 miljoen afneembare handvatten voor Belgische winkelkarren

De Belgische winkelketen Colruyt wil 6 miljoen gratis afneembare handvatten verdelen onder klanten. Op die manier hoeft de supermarktketen niet langer de karren te ontsmetten.

Klanten kunnen de handvatten zelf vastklikken en na een winkelbezoek mee naar huis nemen. Dat meldt de VRT.

Winkelketens Carrefour en Delhaize hebben soortgelijke plannen.

Amsterdam blijft ook in 2021 speelstad EK met vier wedstrijden

Amsterdam blijft ook in 2021 een van de twaalf speelsteden van het EK voetbal. De KNVB laat weten dat de Johan Cruijff Arena de speellocatie blijft voor vier EK-duels: drie groepswedstrijden en een achtste finale.

Door de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende verplaatsing van het EK 2020 naar volgend jaar was het onzeker geworden of Amsterdam ook dan, organisatorisch gezien, nog een geschikte speelstad kon zijn.

MKB-voorzitter: niet het aantal mensen leidend, maar de manier waarop je het faciliteert

"Ik kan het niet meer aan mijn achterban uitleggen. Dit kan wel, dat kan niet", zegt MKB-voorzitter Jacco Vonhof in het interviewprogramma '1 op 1' op NPO Radio 1. "Het is niet meer uit te leggen dat iets in een vliegtuig wel mag, maar in een toerbus niet."

De evenementenbranche, maar ook de horeca en reisbranche lopen tegen problemen aan. "Laat niet het aantal mensen leidend zijn, maar de manier waarop je het faciliteert. Wij zijn als ondernemers net zo benauwd voor een tweede coronapiek, want nog een lockdown gaat mijn bedrijf niet overleven", aldus Vonhof. Vanmiddag presenteert een aantal partijen uit de evenementenbranche in Den Haag een stappenplan om gefaseerd evenementen met publiek te kunnen organiseren.

De voorman van het mkb pleit voor meer duidelijkheid en maatwerk voor bedrijven en ondernemers, om vanaf 1 juli evenementen te mogen organiseren met meer dan 100 personen.

GGD: bijna 70.000 coronatests afgenomen

De GGD'en hebben tot en met dinsdag 68.759 coronatests afgenomen. Iedere Nederlander die bang is het coronavirus onder de leden te hebben, kan sinds 1 juni een test aanvragen.

Volgens een woordvoerster krijgt niet iedereen de uitslag binnen 48 uur, ook al is het streven het resultaat zelfs binnen 24 uur te melden aan de aanvrager. Bij "een paar procent" lukt ook de 48 uur niet en is de wachttijd langer.

Vorige week werden in totaal 57.630 coronatesten uitgevoerd in Nederlandse laboratoria, maar slechts 2,1 procent van de mensen die zich lieten testen bleek daadwerkelijk het virus bij zich te dragen.

Ouders kwaad over weigeren snotterende kinderen bij kinderdagverblijf

Ouderorganisatie Boink maakt zich zorgen over het weigeren van snotterende kinderen door kinderdagverblijven. "Wij krijgen veel ouders aan de telefoon die gestresst zijn", zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma.

Veel kinderen hebben chronische verkoudheidsklachten en snotteren dus vaak. In het RIVM-protocol staat dat kinderen met klachten thuis moeten blijven. Als ze een week of langer niet naar de opvang kunnen, kunnen ouders om een coronatest vragen.

Er gaan in Nederland zo'n 980.000 kinderen naar de opvang. "Als het bij 10 procent misgaat, kunnen 100.000 ouders niet naar hun werk."

OESO: koorddansen naar herstel van economie na 'rampzalige recessie'

Het coronavirus heeft de ergste economische en gezondheidscrisis opgeleverd sinds de Tweede Wereldoorlog. Tegen eind volgend jaar zal het economische verlies groter zijn dan elke andere recessie in de afgelopen honderd jaar.

De pandemie gaat ten koste van gezondheid, welzijn en banen en veroorzaakt een enorme onzekerheid. De economische impact is overal rampzalig en zal langdurig gevolgen hebben voor mensen, bedrijven en overheden.

De gezamenlijke aanpak voor de ontwikkeling van een vaccin en medicijn is een sleutel voor een economische ommekeer, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), in het juni-rapport over de economische verwachtingen.

Enquête: 20 procent ondernemers kan niet aan verplichtingen voldoen

Bijna 20 procent van de bedrijven kan niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen en een derde zegt het zo niet langer dan drie maanden vol te houden. Dat blijkt uit een enquête onder 112 brancheorganisaties die zijn aangesloten bij VNO-NCW en MKB-Nederland.

Wel is er sprake van herstel: het aantal bedrijven in acute financiële problemen is in mei op maandbasis gedaald. Waar nu bijna 20 procent van de ondernemers met betalingsproblemen kampt, was dat in april nog 33 procent van de bedrijven.

De bedrijven zijn somber: 93 procent van de branches verwacht een negatief effect van de coronacrisis op de lange termijn. Het is de derde maand op rij dat de branches hun leden hebben ondervraagd.

Eerste kwartaalverlies ooit voor moederbedrijf Zara

Inditex, het Spaanse moederbedrijf van kledingmerken als Zara, Pull&Bear en Bershka, noteert door de coronacrisis het eerste kwartaalverlies ooit. Het concern ging in 2001 naar de beurs en leed niet eerder een verlies.

In de periode februari tot en met april ging de omzet fors omlaag, van bijna 6 miljard euro naar 3,3 miljard euro. Het concern leed een verlies van 409 miljoen euro, in dezelfde periode vorig jaar was dit nog een winst van 734 miljoen euro.

Door de coronamaatregelen was op het hoogtepunt 88 procent van alle fysieke winkels tijdelijk gesloten. Het overgrote deel van de winkels zal eind juni weer open zijn. Inditex kondigde ook aan fors te investeren in online winkelen: zo'n 900 miljoen euro tot 2022.

Luchtvervuiling Parijs bijna terug op niveau van voor de crisis

De luchtvervuiling in Parijs is sinds eind mei terug op 80 procent van het niveau van voor de quarantaine. Op de ringweg rond Parijs is het zelfs al 90 procent.

In Frankrijk golden van half maart tot half mei beperkende maatregelen. Mensen mochten alleen om dwingende redenen hun huis uit. In Parijs was er daardoor veel minder verkeer op straat. "Twee maanden lang was er veel minder vervuiling'', schrijft onderzoeksbureau Airparif. "De luchtvervuiling lag zo'n 25 procent onder het gemiddelde."

Vanaf half mei werden de regels versoepeld. Meer mensen konden weer reizen en naar hun werk gaan. Airparif deed metingen om te kijken wat er in de twee weken na de versoepeling gebeurde. "Het gehalte aan stikstofoxide en fijnstofdeeltjes in de lucht is weer gestegen. We keren langzaam terug naar de normale situatie."

'Vijftig nabestaanden Bergamo doen aangifte'

Vijftig nabestaanden in Bergamo, de coronabrandhaard van Italië, doen woensdagochtend aangifte. Ze willen dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of er fouten zijn gemaakt die tot de dood van hun familieleden hebben geleid. Dit meldt dagblad Trouw.

Stefano Fusco richtte in april het comité 'Wij zullen aangifte doen' op. Hij verloor zijn grootvader. "Hoe kon het virus in Bergamo zoveel slachtoffers maken? We willen dat de waarheid daarover aan het licht komt", aldus Fusco in de krant. Binnenkort zullen er nog meer aangiftes volgen.

'Bijna geen boetes in openbaar vervoer voor mondkapjes'

Reizigers in het openbaar vervoer houden zich tot nu toe goed aan de coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje. Dat meldt BNR. De nieuwszender deed navraag bij de branchevereniging van ov-bedrijven, OV-NL.

Op basis van die informatie meldt BNR dat het aantal boetes minimaal is en de bezettingsgraad ruim onder de beoogde 40 procent blijft.

De normale dienstregeling geldt sinds 1 juni en sindsdien is het dragen van een mondkapje verplicht. Er werd twintig keer een boete uitgeschreven aan reizigers die zich niet aan de coronaregels hielden.

Reconstructie: hoe duizenden coronatesten maanden op de plank bleven liggen

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat 30 van de 55 laboratoria die door het RIVM zijn goedgekeurd om te testen, in maart en april meer capaciteit hadden. Zorgverleners hadden vaker getest kunnen worden.

Nieuwsuur maakte deze reconstructie:

Asscher wil testbeleid coronacrisis evalueren, voor mogelijke tweede golf

PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher wil weten waarom zorgverleners in de eerste twee maanden van de uitbraak van het coronavirus niet vaker getest zijn. Gisteravond meldde Nieuwsuur dat er veel minder getest is op het virus, dan dat er capaciteit was.

"Het ging over de maanden maart en april, in die periode smeekte verplegend personeel om getest te worden. Het onderzoek van Nieuwsuur laat zien dat er iets niet goed is gegaan. Er waren tests die niet werden gebruikt, terwijl formeel werd gezegd: er zijn er te weinig", aldus Asscher in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Asscher ligt het aantal besmettingen nu laag, en is het daarom essentieel om lessen te trekken: "Hoe kan het dat er zo vaak gewerkt moest worden zonder beschermingsmiddelen? Hoe zit het met dat testbeleid, waarom was daar zoveel onduidelijkheid over? Als we die lessen nu leren, dan kunnen we zorgen dat we beter voorbereid zijn als het aantal besmettingen mogelijk weer gaat stijgen in het najaar", verwijzend naar een mogelijke tweede golf van coronabesmettingen.

'Australië coronavrij in juli'

Australië is in juli coronavrij. Dat zegt Bill Rawlinson, een viroloog werkzaam voor de overheid tegen persbureau Reuters. Het land kent nog maar weinig nieuwe besmettingen. "We liggen op koers om het coronavirus uit te bannen in juni of juli."

De coronamaatregelen in het land zijn versoepeld, zo mag er weer getennist worden en cricket gespeeld worden. Een maand geleden openden restaurants en cafés de deuren.

In totaal zijn in Australië 7274 mensen besmet (geweest) met het coronavirus. Er zijn 102 mensen overleden aan covid-19. Buurland Nieuw-Zeeland is sinds maandag, als een van de eerste landen, coronavrij.

China gaat weer open, maar oude pijnpunten blijven

Na een ongekende lockdown die het bedrijfsleven zeker twee maanden grotendeels lamlegde, krabbelt de Chinese economie weer op. Toch zeggen Europese bedrijven in China dat er nog weinig reden is voor jubelstemming.

"Het is nog steeds ingewikkeld om mensen terug te krijgen naar China, nieuw personeel aan te nemen of experts in te laten vliegen", zegt vicepresident Charlotte Roule van de Europese Unie Kamer van Koophandel. "Zolang dat het geval is, is het nog geen business as usual."

Ballonvaart mist stip aan de horizon door strenge coronaregels

Sinds de uitbraak van corona zie je ze niet meer: luchtballonen. De pleziervaart ligt al maanden stil. Hoewel de manden groot genoeg zijn om passagiers anderhalve meter afstand te laten houden, staan de regels niet toe dat er gevlogen wordt. Tot ongenoegen van ondernemers en branchevereniging KNVvL.

Nederland telt ongeveer 230 ballonvaarders. Voor hen start het vaarseizoen doorgaans in april.

Goedemorgen

Goedemorgen, we gaan verder met het corona-liveblog met het laatste nieuws rondom het coronavirus. Lees hier het liveblog van gisteren terug.