liveblog

Grens Oostenrijk-Italië gaat weer open • Zomerkampen gaan door in aangepaste vorm

  • Het RIVM meldt vandaag zes nieuwe ziekenhuisopnames en vijftien coronadoden.
  • Het aantal IC-patiënten met corona is met één afgenomen tot 91 patiënten.
  • Toiletten en douches op campings gaan waarschijnlijk 15 juni weer open, twee weken eerder dan verwacht.
  • Bij bijna 17.000 zorgmedewerkers is het coronavirus vastgesteld, meldt het RIVM.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu het liveblog over het coronavirus van vandaag. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

Lollapaloozafestival afgezegd wegens corona

Het jaarlijkse Amerikaanse muziekfestival Lollapalooza in het Grant Park in Chicago gaat dit jaar niet door. De organisatie kan de gezondheid van bezoekers, artiesten en medewerkers niet garanderen. Het festival wordt gekenmerkt door een brede diversiteit aan bands in de genres heavy metal, alternatieve rock, punk en hiphop. Artiesten Lady Gaga en bands als Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam en Muse traden daar op voor ze wereldwijd doorbraken.

Wel wordt er van 30 juli tot 2 augustus een virtueel evenement georganiseerd met optredens van artiesten beelden van het festival in de jaren 90.

Gemeente Utrecht biedt sekswerkers financiële steun

Utrecht wil sekswerkers financieel tegemoet komen die door de coronacrisis geen werk meer hebben, meldt RTV Utrecht. Sekswerkers missen een half jaar aan inkomsten omdat ze tot 1 september hun werk niet mogen uitvoeren. Het gaat om een groep van 15 sekswerkers die buiten de regeling van de regering vallen omdat ze geen ondernemer of zzp'er zijn.

De groep zou mogelijk wel voor bijstand in aanmerking komen, maar dat vindt de gemeente niet wenselijk omdat dan eerst het eigen spaargeld helemaal moet worden opgegeten.

Eerder kwam de gemeente Deventer al met een regeling voor sekswerkers. Utrecht gaat de plannen van deze gemeente gebruiken om ervoor te zorgen dat ook Utrechtse sekswerkers financiële ondersteuning krijgen.

Personeel Schiphol voert actie voor veilige werkplek

Schipholpersoneel voert vanavond actie voor een veiligere werkplek in coronatijd. Nu er weer steeds meer gevlogen gaat worden, vrezen de beveiligers, bagagemedewerkers en personeelsbegeleiders dat ze niet goed beschermd zijn tegen het coronavirus. De actievoerders klagen over te weinig mondkapjes, werkplekken die niet schoon genoeg zijn en een gebrek aan goede handreinigingsmiddelen. Ze kwamen samen in hun auto's op een parkeerplaats van de luchthaven.

FNV is een meldpunt begonnen en de Inspectie SZW onderzoekt de zaak "vanwege vermoedens van mogelijke risico's". Schiphol is verbaasd over de actie. "Wij vinden het ook heel belangrijk dat het personeel op Schiphol veilig kan werken", zegt een woordvoerder van de luchthaven. "We hebben 7 miljoen mondkapjes besteld, spatschermen geplaatst, een aangepaste fouilleermethode ingevoerd en looplijnen voor bezoekers aangelegd." Daarnaast zegt Schiphol dat er al langere tijd een constructief gesprek loopt met de vakbonden over de maatregelen.

De luchthaven zegt nog geen signalen te hebben gekregen van de huidige klachten van het personeel. "In het begin was er schaarste en daarom konden beveiligers maar twee mondkapjes per persoon krijgen. Maar als dat niet genoeg is kunnen we er meer verstrekken." De luchthaven zegt bereid te zijn om te luisteren naar de zorgen van de actievoerders. Ook de eventuele aanbevelingen van de inspectie zijn volgens de woordvoerder welkom.

Weer vier nertsenfokkerijen besmet met coronavirus

Bij nog eens vier nertsenfokkerijen in Noord-Brabant en Limburg is het coronavirus vastgesteld. Minister Schouten van Landbouw schrijft aan de Tweede Kamer dat de dieren op de bedrijven zullen worden gedood en afgevoerd.

Het gaat om twee bedrijven in Landhorst in de gemeente Sint Anthonis, één in Volkel en één in het Limburgse Castenray. In Sint Anthonis bleken al eerder nertsenbedrijven besmet. In totaal is nu op 13 fokkerijen corona vastgesteld.

Marokko verlengt opnieuw de noodtoestand

Marokko heeft voor de derde keer de noodtoestand verlengd. Ditmaal tot 10 juli. Wel komen er waarschijnlijk lichte versoepelingen. Morgen maakt de regering de precieze plannen bekend.

Er was de afgelopen week veel onduidelijkheid over het wel of niet verlengen van de lockdown. Volgens correspondent Samira Jadir ging iedereen er uiteindelijk vanuit dat de lockdown zou worden opgeheven. "Je kan je dus wel voorstellen dat 10 juli als een harde klap komt. Mensen zitten al sinds 20 maart thuis." Ook raken steeds meer werknemers en ondernemers in de problemen, zegt Jadir.

Duitsland verlengt reiswaarschuwing voor 160 landen buiten Europa

Duitsland heeft de reiswaarschuwing vanwege het coronavirus tot eind augustus verlengd voor 160 landen buiten de Europese Unie. Dat maakt de Duitse regering volgens het Duitse persbureau DPA morgen bekend. De regering maakt waarschijnlijk uitzonderingen voor landen die voor eind augustus aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De reisbeperkingen voor de meeste Europese landen worden 15 juni opgeheven. Alleen voor Spanje en Noorwegen geldt dat niet omdat in die landen nog een inreisverbod van kracht is.

Testcapaciteit niet volledig benut en 'dat had doden kunnen schelen'

Zorgverleners hadden in de eerste twee maanden van de uitbraak van het coronavirus veel vaker getest kunnen worden. In maart en april waren er veel meer coronatests beschikbaar dan er werden gebruikt, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Als er vaker was getest had dat volgens betrokkenen veel besmettingen en doden kunnen schelen.

Nieuwsuur vroeg alle 55 laboratoria die van het RIVM mogen testen op corona, naar hun direct beschikbare capaciteit in maart en april. Ruim 30 labs reageerden op de vragen en leverden informatie aan. Uit die gegevens blijkt dat in maart maar de helft van de beschikbare tests is gebruikt. In april daalde dit zelfs naar 30 procent.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt in een reactie dat hij het een "te stevige conclusie" vindt dat er meer doden zijn gevallen omdat er minder werd getest. "Dat zal je echt rustig moeten evalueren als je voldoende afstand hebt ten opzichte van de afgelopen weken. Ik denk dat dit soort conclusies niet te onderbouwen zijn."

Oostenrijkse grenzen met Italië volgende week weer open

Vanaf 16 juni is het weer mogelijk via Oostenrijk naar Italië te reizen. Vorige week kondigde Oostenrijk al aan de grenzen weer open te stellen voor bijna alle andere EU-landen. Het land wilde in eerste instantie de grens met Italië gesloten houden vanwege de hevige uitbraak van het coronavirus daar. Dat zorgde voor spanning tussen beide landen.

Alleen Zweden zijn ook na 16 juni nog steeds niet welkom in Oostenrijk vanwege de soepele coronamaatregelen en het grote aantal besmettingen in dat land.

Zomerkampen kunnen in aangepaste vorm doorgaan

Zomerkamporganisaties hebben een protocol opgesteld, dat positief is ontvangen bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het Outbreak Management Team. Het ligt nu bij het ministerie van VWS. Met verantwoorde maatregelen kunnen kampen met en zonder overnachtingen veilig georganiseerd worden.

Er zijn twee versies van het protocol: de eerste is voor kinderen tot en met 12 jaar, die onderling geen afstand van elkaar hoeven te houden. De tweede is voor kinderen van 13 tot 18 jaar, die wel 1,5 meter afstand moeten houden. De zomerkampen worden georganiseerd in kampbubbels. Binnen een kampbubbel kunnen kinderen, jongeren en begeleiding samen spelen, sporten, eten en slapen en is het contact met de buitenwereld minimaal. De slaapruimtes moeten veel geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair.

Oostenrijk stelt als eerste land minimumprijs voor vliegtickets in

In Oostenrijk gaat een vliegticket voortaan minimaal 40 euro kosten. Het is een van de maatregelen die de Oostenrijkse regering neemt in het in totaal ongeveer 600 miljoen euro kostende reddingspakket voor Lufthansa-dochter Austrian Airlines. Vanwege de coronapandemie krijgen luchtvaartmaatschappijen wereldwijd steun.

De maatregelen zijn daarnaast ook bedoeld om het milieu te ontlasten. Met de minimumprijs wordt Oostenrijk pionier "in de strijd tegen goedkope luchtvaartmaatschappijen die winst maken ten koste van ons milieu", aldus de Oostenrijkse minister van milieu. Voor vluchten over een afstand van minder dan 350 kilometer moet een speciale belasting van 30 euro worden betaald en naar plaatsen die in minder dan drie uur met de trein te bereiken zijn wordt niet meer gevlogen.

Nog 91 covid-patiënten op IC

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is sinds gisteren met een patiënt afgenomen tot 91. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt.

"Het aantal COVID-patiënten op de IC neemt iedere dag langzaam af. Dat is geheel in lijn met het stabiele beeld van het aantal nieuwe covid-ziekenhuisopnames per dag", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Duitsers testen virustoerisme op Spaanse Balearen

Bijna 11.000 Duitse toeristen mogen tussen 15 juni en 1 juli naar Mallorca, Menorca en Ibiza vliegen. Ze doen mee aan een proef waarin wordt getest hoe het toerisme op een veilige manier kan plaatsvinden onder de geldende coronamaatregelen.

De proef vindt plaats voordat Spanje op 1 juli zijn grenzen weer helemaal openstelt voor toeristen. De Duitsers hoeven bij aankomst niet in quarantaine. Als ze uit het vliegtuig stappen, wordt hun temperatuur gecontroleerd en krijgen ze informatie over de Spaanse regels voor afstand houden en het dragen van gezichtsmaskers.

De Duitse toeristen kunnen tickets kopen op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, totdat het maximumaantal van 10.900 is bereikt.

ANBO: 'het stigmatiseren van 70-plussers moet stoppen'

Ouderenbond ANBO is klaar met de leeftijdsgrens van 70 jaar waarover in verband met het coronavirus steeds wordt gesproken. "Het stigmatiseren van 70-plussers moet echt stoppen. Nu wordt er bij de coronamaatregelen een leeftijdsgrens gehanteerd, terwijl er wat ons betreft naar de medische gezondheid van mensen moet worden gekeken", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO tegen persbureau ANP.

Volgens de bond is 80 procent van de ruim 2 miljoen 70-plussers in Nederland vitaal en gezond, maar ze worden door het RIVM toch als risicogroep weggezet.

"Uiteraard moet iedereen zich houden aan de RIVM-richtlijnen, waaronder de 1,5 meter afstand. Maar met het in acht nemen van deze maatregelen moeten ook gezonde 60- en 70-plussers hun sociale leven weer zo goed mogelijk op kunnen pakken", zegt De Haan.

Verenso wil nieuwe lockdown verpleeghuizen voorkomen

Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde vindt dat bij een nieuwe coronagolf alles op alles moet worden gezet om een nieuwe sluiting van verpleeghuizen voor bezoek te voorkomen. Hiervoor is het nodig om verpleeghuizen niet achteraan in de rij te zetten als het gaat om bijvoorbeeld beschermende middelen en tests.

Er moet volgens Verenso echt iets veranderen in de organisatie van de zorg in Nederland. "Zoals een en ander nu in Nederland gaat, heb ik er een hard hoofd in dat er echt iets is veranderd", zegt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso."

Minister noemt lek coronasite 'buitengewoon ongelukkig'

Minister De Jonge noemt het datalek in de RIVM-site Infectieradar buitengewoon ongelukkig. "Dit is precies wat je niet wilt", zei hij op kritische vragen van de Tweede Kamer.

Volgens De Jonge was de fout in het maakproces van de site wel degelijk opgevallen. "Dit is bij een check als een van de veiligheidsrisico's naar boven gekomen en het zou opgelost worden. Maar er is achteraf niet gedubbelcheckt of dat ook echt was gebeurd".

Volgens De Jonge is het niet mogelijk om er met beleidsmaatregelen voor te zorgen dat dit soort menselijke fouten niet meer gemaakt wordt. De Kamerleden vinden dat door dit soort fouten in de ICT van de overheid het vertrouwen van burgers in gevaar komt. Volgens De Jonge is het niet nodig om aan alle digitale overheidstoepassingen te gaan twijfelen en zijn er genoeg garanties en controles om te vertrouwen op de veiligheid van persoonsgegevens.

Campinghouders willen toiletgebouwen liever meteen al open

Campinghouders zijn blij dat de toiletten en douches vanaf maandag weer open mogen en niet pas op 1 juli. "Daar hebben we samen met heel veel leden keihard aan gewerkt de afgelopen tijd. Zo pikken de ondernemers nog net een stukje voorseizoen mee", zegt branchevereniging Hiswa-Recron in een reactie.

De branche had liever gezien dat de toilet- en douchegebouwen meteen open mogen. "Als het 15 juni open kan, waarom kan het dan niet nu? Het aankomende weekend wordt het mooi weer en dat loopt de sector anders mis."

De openstelling is vervroegd naar 15 juni omdat vanaf die dag weer buitenlandse toeristen welkom zijn.

Historische schepen 'liggen voor pampus'

Eigenaren van historische schepen vragen de overheid om een speciaal steunfonds. Om deze boodschap kracht bij te zetten varen zo'n 175 schepen naar het IJmeer om daar bij het eiland Pampus voor anker te gaan. Een flink aantal schepen is al aangekomen.

Dronebeelden: historische schepen willen steun en gaan 'voor Pampus'

De Eiffeltoren gaat weer open, maar alleen tot de tweede verdieping

Na drie maanden sluiting kan het publiek vanaf 25 juni de Eiffeltoren in Parijs weer beklimmen. Wel gelden er beperkingen. Zo is een gezichtsmasker verplicht en kun je voorlopig alleen nog met de trap omhoog. De liften blijven voorlopig nog dicht.

Eén van de vier trappen is gereserveerd voor het beklimmen van de toren. Mensen kunnen weer naar beneden via een van de andere trappen. Alleen de eerste twee verdiepingen zijn opengesteld. De derde en de hoogste verdieping blijven nog tot de zomer dicht. Verder wordt de hoeveelheid publiek beperkt en wordt met strepen aangegeven hoe mensen afstand moeten houden.

400.000 mondkapjes gestolen in Duitsland

Bij Wertheim, in de buurt van Würzburg in Duitsland, is een busje met 400.000 mondkapjes gestolen. Het voertuig werd niet veel later teruggevonden, maar de mondkapjes waren verdwenen.

De 34-jarige bestuurder had de bus even geparkeerd om naar een fastfood-restaurant te gaan. Toen hij tien minuten later weer naar buiten kwam, was de bus weg. Het voertuig werd teruggevonden bij een ander restaurant.

Griekenland gaat meer controleren

Griekenland gaat strenger controleren op de naleving van coronamaatregelen. Ook gaat er meer getest worden in lokale 'brandhaarden', waar de afgelopen dagen meer besmettingen werden geconstateerd.

Sinds donderdag zijn er 97 nieuwe bevestigde coronagevallen bijgekomen in Griekenland. Bij dertig gevallen gaat het om mensen die vanuit het buitenland naar Griekenland zijn gereisd, bij 29 om nieuwe gevallen in de regio Xanthi, in het noordoosten van het land. Verschillende dorpen daar zijn de afgelopen maanden al enkele keren in isolatie geplaatst. Er wordt niet uitgesloten dat zo'n quarantainemaatregel opnieuw nodig is.

Griekse virologen zijn ook ongerust over samenscholingen en feesten bij en in bars, onder andere op het eiland Mykonos en in Athene. Sinds 25 mei mochten de terrassen weer open, en sinds 6 juni mag de horeca ook binnen mensen ontvangen. Voor een populaire strandtent op Mykonos duurde de heropening niet lang. Bij een inspectie werd geconstateerd dat de bezoekers zich niet hielden aan de coronaregels. De eigenaar moest zijn bar voor zestig dagen sluiten, en kreeg een boete van 20.000 euro.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten om weer dagelijks informatie te geven over het aantal bevestigde besmettingen en sterfgevallen. Dat gebeurde sinds het begin van deze maand enkele keren per week. Het aantal sterfgevallen staat in Griekenland op 182 (2 overleden sinds afgelopen donderdag), er liggen nog tien patienten op intensive care.

RIVM: zes nieuwe ziekenhuisopnames, vijftien nieuwe doden

In de afgelopen dag zijn 15 nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus. Zes nieuwe coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest), meldt het RIVM in zijn laatste update.

Gisteren meldde het RIVM drie coronadoden en vijf ziekenhuisopnames. In Nederland zijn in totaal 6031 mensen overleden van wie vaststaat dat ze het virus hadden.

Er zijn 164 nieuwe besmettingen geteld, gisteren waren dat er 165.

Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld. Omdat niet alle patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

'Toiletten en douches op campings eerder open'

Toiletten en douches op campings gaan op 15 juni weer open. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn deze voorzieningen al maanden gesloten. Volgens de planning van het kabinet zouden de toiletten en douches vanaf 1 juli weer opengaan, maar volgens Haagse bronnen wordt dat twee weken vervroegd.

Het idee daarachter is dat vanaf 15 juni buitenlandse toeristen weer welkom zijn en dat dat een logisch moment is om ook de sanitaire voorzieningen weer te openen. Het besluit is nog wel onder voorbehoud van goedkeuring van het Outbreak Management Team. De reisbranche drong vorige week al aan op vervroeging.

Bijna 17.000 zorgmedewerkers met corona gemeld

Het coronavirus is tot nu toe vastgesteld bij 16.973 mensen die werken in de zorg, meldt het RIVM. 529 zorgmedewerkers zijn opgenomen in een ziekenhuis, elf mensen die in de zorg werken zijn sinds het begin van de corona-uitbraak overleden. Het RIVM benadrukt dat het niet bekend is en ook niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus op hun werk hebben opgelopen, of daarbuiten.

Het RIVM meldde voor het eerst op 30 april cijfers over corona in de zorg. Toen meldde het rijksinstituut 13.884 besmettingen, 458 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen in de zorg.

Volgens het RIVM waren de overleden zorgmedewerkers tussen de 45 en 69 jaar. Van zeven van hen is bekend dat zij gezondheidsproblemen hadden, van twee overleden medewerkers is dit nog niet bekend.

In Argentinië mag je weer sporten, maar alleen in de avonduren

Duizenden inwoners van Buenos Aires gingen vannacht de straat op, om na een maandenlange strenge lockdown voor het eerst weer te joggen. Het mag namelijk alleen 's nachts en 's avonds, na 20.00 uur.

In Argentinie mag je weer sporten, maar alleen in de avonduren

Antiracismeprotest in Amsterdamse Bijlmer verplaatst naar Mandelapark

De antiracismedemonstratie die morgen zou worden gehouden op het Anton de Komplein in de Amsterdamse Bijlmer, wordt verplaatst naar het Nelson Mandelapark. Dat ligt naast de oorspronkelijke locatie. De organisatoren hebben dat in overleg met de gemeente besloten.

De verwachting is dat het bij het protest morgen druk wordt. Op Facebook hebben 3900 mensen tot nu toe gezegd dat ze geïnteresseerd zijn, 1900 mensen zeggen van plan te zijn daadwerkelijk te komen.

Troonrede dit jaar vanwege corona in Grote Kerk in Den Haag

Vanwege de coronacrisis wordt de Troonrede dit jaar niet in de Ridderzaal voorgelezen. De Verenigde Vergadering wordt verplaatst naar de Grote Kerk in Den Haag. Gisteren was al duidelijk dat dat werd overwogen, nu hebben de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Bruijn en Arib, het besluit genomen.

Lees hier meer:

Frankrijk wil luchtvaartsector steunen met 15 miljard euro

De Franse overheid wil nog eens 8 miljard euro steken in de luchtvaartsector. Het gaat onder meer om overheidsinvesteringen, subsidies, leningen en garanties op leningen. De Franse staat wil in ruil voor de steun dat de sector zo snel mogelijk gaat investeren in milieuvriendelijkere manieren van luchtvaart, zoals vliegen op elektriciteit of waterstof. Minister van Financiën Le Maire zegt dat "de noodtoestand voor de luchtvaartsector" nu van kracht is.

Frankrijk meldde eerder al 7 miljard euro te willen steken in Air France, dat hard is geraakt door de coronacrisis. De luchtvaartsector is in Frankrijk goed voor 300.000 banen, en 58 miljard euro omzet per jaar. Belangrijke Franse bedrijven in de sector zijn onder meer Airbus, Safran en Thales.

Restricties in Moskou vanaf vandaag versoepeld

Inwoners van de Russische hoofdstad Moskou krijgen vandaag een deel van hun vrijheid terug. Moskovieten kunnen bijvoorbeeld weer wandelen, met het openbaar vervoer of in de auto stappen zonder dat ze daar toestemming voor nodig hebben. Ook mogen kappers en schoonheidssalons weer open. De locoburgemeester van de stad zegt tegen het Russische persagentschap TASS dat naar schatting een miljoen mensen deze week weer naar hun werk kunnen.

De komende weken worden de maatregelen verder versoepeld. Volgende week is het de bedoeling dat onder meer tandartsen en makelaars weer aan de slag kunnen. Ook mogen vanaf 16 juni terrassen, bibliotheken, musea en dierentuinen weer onder voorwaarden open. De lokale autoriteiten willen op 23 juni onder meer zwembaden, restaurants, sauna's, sportscholen en stoombaden weer laten openen.

In Moskou zijn ruim 197.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Gisteren kwamen er zo'n 2000 besmettingen bij.

Een inwoner van Moskou op een bankje langs de rivier de Moskva

Reisorganisaties willen advies overheid over hadj

Hadj-reisorganisaties vragen om een reisadvies van het kabinet voor de meer dan 4000 Nederlandse moslims, die eind juli op pelgrimstocht naar Mekka willen gaan. In een open brief aan het kabinet vraagt Saïd El Amraoui van brancheorganisatie Hadj Info om meer informatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor Saudi-Arabië code oranje afgegeven.

"Het aantal mensen is bekend, de periode bekend, de bestemming is bekend. Voor ons en voor onze achterban is veel onduidelijk", zei El Amraoui in het NOS Radio 1 Journaal na een bericht in Trouw. Volgens hem zijn er nog veel pelgrims die hopen dat de reis door kan gaan. "Daarom vragen we duidelijkheid, zodat we weten waar we aan toe zijn."

Het is overigens ook niet zeker of de hadj doorgaat dit jaar. Persbureau Reuters meldde gisteren dat Saudi-Arabië overweegt slechts een "symbolisch aantal" pelgrims toe te laten.

Indonesië meldde vorige week dat de 221.000 Indonesiërs die dit jaar naar Mekka en Medina zouden afreizen, daar vanwege de corona-uitbraak niet naar toe gaan.

Orkesten mogen weer muziek maken, maar wel met veel regels

Orkesten mogen na maanden van stilte weer repeteren en activiteiten ondernemen, meldt de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KMO). Muzikanten, bezoekers en medewerkers van de branche moeten zich wel houden aan het protocol. Zo moeten musici twee meter afstand van elkaar bewaren en moet iedereen zijn of haar instrument vooraf hebben gedesinfecteerd.

Het samenstellen van bijvoorbeeld bladmuziek moet gebeuren met handschoenen aan, en dat geldt ook voor het klaarzetten van bijvoorbeeld lessenaars, stoelen en andere hulpmiddelen. Iedere muzikant moet na afloop zelf zijn eigen plek schoonmaken, zo staat in het protocol.

Duitse export met meer dan 30 procent gedaald

De Duitse export is in april met 31,1 procent gedaald ten opzichte van april 2019, meldt het Duitse bureau voor statistiek. Dat is de grootste daling sinds het begin van de metingen, in 1950. Duitsland exporteerde in april voor 75,7 miljard euro.

Vooral de export naar zwaar getroffen landen stortte in: de export naar Frankrijk ging met ruim 48 procent omlaag, naar Italië met 40 procent en de VS met bijna 36 procent. De export naar Nederland ging met bijna 23 procent naar beneden.

Ook de import van goederen en diensten daalde fors. Duitsland importeerde voor 72,2 miljard euro aan goederen en diensten, een daling van 21,6 procent. In juli 2009, tijdens de financiële crisis, daalde de import voor het laatst zo hard. Vooral uit Frankrijk (min 37,3 procent) en Italië (min 32,5 procent) werd veel minder geïmporteerd. Uit Nederland werd 18 procent minder geïmporteerd, aldus het Statistisches Bundesamt.

Manifest voor "mensen boven bedrijven" voor na de crisis

Een groep burgers, activisten en wetenschappers roept de politiek op om bij de weg uit de coronacrisis te kiezen voor "mensen boven bedrijven" en voor "groen en eerlijk boven business as usual". Ze hebben daarom vandaag de website Samen uit de Crisis gelanceerd.

"Er wordt bijna niet gesproken over de samenleving die we straks willen hebben", zegt Mirthe Biemans van de beweging in het NOS Radio 1 Journaal. "We willen voorkomen dat er gebeurt wat er na de vorige crisis gebeurde. We willen dat het geld niet in de zakken van de top en aandeelhouders komt, maar ons allemaal ten goede komt."

De initiatiefnemers pleiten voor verschillende maatregelen. Biemans: "Je moet eisen stellen aan steun, dus geen bonussen of uitkeringen aan aandeelhouders tot steun is terugbetaald. Laagbetaalde lonen moeten omhoog, je kan investeren in het bouwen van betaalbare woningen en verduurzaming. Dat soort langetermijnplannen, daar hoor ik politici te weinig over. Wat er nu gebeurt: er worden voorbereidingen voor Prinsjesdag getroffen. Je wilt niet dat de lobby van de bedrijven in het torentje zit, maar wij willen ook het geluid van de samenleving laten horen."

Jongerenorganisaties willen meebeslissen over coronamaatregelen

Een aantal jongerenorganisaties eisen dat ze vanaf nu structureel betrokken worden bij politieke beslissingen van het kabinet. Ze willen dat er een expertteam van jongeren aansluit bij het Outbreak Management Team (OMT), om in de coronacrisis adviezen te geven over niet-medische zaken.

Daarnaast pleiten ze voor een versnelde invoering van de generatietoets, waarbij wordt bekeken wat de gevolgen van nieuwe wetsvoorstellen zijn voor jongere generaties. Ook willen ze dat er meer geld gaat naar inspraak van jongeren, vooral op lokaal niveau.

Lees hier meer:

'Helft van Nederlanders gaat niet op zomervakantie in coronatijd'

De helft van de Nederlanders is niet van plan deze zomer op vakantie te gaan, meldt EenVandaag op basis van onderzoek onder ruim 29.000 mensen. Een derde van de mensen is wel van plan om op vakantie te gaan. Van hen is 42 procent van de mensen van plan in eigen land op vakantie te gaan. "Als er toch iets misgaat ben ik in ieder geval snel thuis is de gedachte", aldus de actualiteitenrubriek.

De helft van de vakantiegangers durft het wel aan om naar het buitenland af te reizen. Zij maken zich volgens EenVandaag weinig zorgen over de corona op hun vakantiebestemming.

Brandstofprijzen waren ook vorige maand fors lager

De brandstofprijzen waren in mei 14,1 procent lager vergeleken met mei 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook in april waren de prijzen van motorbrandstoffen veel lager dan in april 2019. Toen ging het om 13,4 procent.

Door de coronacrisis is de vraag naar olie ingestort en is de prijs van olie hard omlaag gegaan. Oliekartel OPEC en Rusland hebben dit weekend afgesproken door te gaan met de productiebeperkingen, die voor mei en juni al van kracht waren. Tot eind volgende maand worden 9,6 miljoen olievaten minder per dag geproduceerd dan normaal.

Thalys-trein rijdt vanaf vandaag weer naar Parijs

De Thalys rijdt vanaf vandaag weer rechtstreeks van Amsterdam naar Parijs. Tot 11 juli gaan dagelijks twee hogesnelheidstreinen rijden van de Nederlandse naar de Franse hoofdstad en weer terug. Vanaf 12 juli gaan er nog meer treinen rijden. De rechtstreekse treinverbinding werd eind maart geschrapt vanwege de coronacrisis. Mensen moeten aan boord mondkapjes dragen.

De Thalys reed de afgelopen tijd wel vanuit Amsterdam, maar niet verder dan Brussel-Zuid. Daar moesten reizigers overstappen voor een hogesnelheidstrein richting Parijs.

Overigens is het Nederlandse reisadvies voor Frankrijk nog code oranje.

Halsema wil extern onderzoek naar optreden autoriteiten bij protest op Dam

De Amsterdamse burgemeester Halsema wil dat er een extern onderzoek komt naar het optreden van de gemeente en de politie rond het protest op de Dam vorige week. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. Morgen staat er een spoeddebat van de Amsterdamse raad over de kwestie op het programma. Halsema schrijft in de brief nogmaals dat zij en de politie niet wisten dat er zoveel mensen op de demonstratie tegen de dood van George Floyd af zouden komen.

Halsema schrijft in de brief dat er "voelbare sentimenten" waren en dat er mogelijk "weinig voor nodig was om het een en ander te laten ontbranden". Ook schrijft ze in de brief aan de raad dat er radicale antifascistische activisten aanwezig waren op de Dam.

De drukte tijdens het protest op de Dam in Amsterdam

Onderwijsraad: investeer in kansengelijkheid en 'corona-proof' toetsen

Het Nederlandse onderwijs heeft gerichte investeringen nodig om te voorkomen dat het door de gevolgen van de pandemie ontspoort. Dat schrijft de Onderwijsraad, het adviesorgaan van de regering op het gebied van onderwijs, aan de ministers Slob en Van Engelshoven. Volgens de raad worden problemen in het onderwijs die al langer spelen worden groter door de coronacrisis. Zo worden de kansenongelijkheid en het lerarentekort nijpender.

Lees hier meer:

Goedemorgen!

Goedemorgen, we gaan verder met dit corona-liveblog met het laatste nieuws rondom het coronavirus. Lees hier het liveblog van gisteren terug.