NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Vreedzaam protest in veel Amerikaanse steden • Agenten in Londen gewond

 • President Trump wilde volgens Amerikaanse media 10.000 militairen inzetten.
 • In Washington waren tienduizenden demonstranten op de been.
 • Woensdag is er in Amsterdam-Zuidoost een protest.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu het liveblog over de wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld.

 • Vreedzame demonstraties in veel Amerikaanse steden, geweld in Seattle

  In steeds meer Amerikaanse steden wordt gedemonstreerd tegen racisme. De grootste demonstratie was gisteravond in Washington, waar tienduizenden mensen meededen. Het protest verliep vreedzaam, heel anders dan de afgelopen week, toen ordetroepen hard optraden en er rellen met geweld, brandstichting en plunderingen waren.

  Ook in andere steden, zoals Atlanta, New York en San Francisco, was de stemming beter dan de afgelopen week. In Atlanta spraken deelnemers van een feestelijke stemming, nu de lockdown was opgeheven en ordetroepen op afstand bleven.

  Her en der liepen de protesten ook uit op ongeregeldheden. In Seattle gebruikte de politie pepperspray om relschoppers uiteen te jagen. Kleine groepen gooiden daar met stenen en flessen naar de politie na een vreedzame demonstratie tegen racisme van duizenden artsen, verpleegkundigen en anderen.

 • Tienduizenden demonstranten Washington, minder dan verwacht

  In Washington hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen racisme. Dat zijn er minder dan verwacht; de autoriteiten hadden tussen de 100.000 en 200.000 betogers verwacht.

  President Trump schrijft op Twitter dat de veiligheidsdiensten en de politie het 'fantastisch' hebben gedaan.

 • 'President Trump wilde 10.000 militairen inzetten tegen demonstranten'

  President Trump was afgelopen week van plan om 10.000 militairen in te zetten tegen demonstranten in verschillende Amerikaanse steden. Dat melden CNN en CBS News. Minister Esper van Defensie en generaal Milley zouden dat hebben tegengehouden.

  Er werden wel 1600 militairen naar de regio Washington gestuurd om snel te kunnen optreden, maar die hoefden niet in actie te komen en zijn weer vertrokken.

  Minister Esper zei afgelopen week op een persconferentie dat militairen alleen in het uiterste geval moeten worden ingezet.

 • Politieagenten in Londen bekogeld met flessen, demonstranten gearresteerd

  AFP

  In Londen zijn tien politieagenten gewond geraakt toen ze door demonstranten werden bekogeld met flessen. Veertien actievoerders zijn opgepakt.

  De anti-racismebetoging begon rustig, maar later waren er ongeregeldheden. Vooral in de buurt van Downing Street 10, de ambtswoning van premier Johnson, was het onrustig. Een van de agenten raakte gewond toen ze van haar paard viel.

 • Agenten Buffalo aangeklaagd voor geweld tegen bejaarde man

  De twee aangeklaagde agenten EPA

  De twee politieagenten die vrijdag in de Amerikaanse stad Buffalo een man van 75 jaar hardhandig wegduwden, worden aangeklaagd voor geweldpleging. Dat heeft de openbaar aanklager in de staat New York bekendgemaakt.

  Het slachtoffer liep tijdens een vreedzame demonstratie richting de oproerpolitie en werd door de agenten hard weggeduwd. De bejaarde man viel achterover en raakte zwaargewond aan zijn hoofd. De twee agenten werden meteen geschorst. Uit onvrede over de schorsing hebben 57 collega's van de politiemannen hun functie neergelegd. Zij zeggen dat de twee agenten alleen maar bevelen opvolgden.

 • Zwitserse politie knielt voor demonstranten en geeft mondkapjes

  In Basel heeft de politie mondkapjes uitgedeeld aan demonstranten. Ongeveer vijfduizend demonstranten hadden zich verzameld in de Zwitserse stad, veel meer dan het toegestane aantal van driehonderd. In plaats van de demonstranten naar huis te sturen, deelden agenten mondkapjes uit. Ook knielden sommige politieagenten om hun steun te betuigen. In Zwitserland waren ook nog demonstraties in Zürich en Bern, maar daar kwamen veel minder mensen op af.

  EPA
 • Een overzicht in beeld: wereldwijde anti-racismedemonstraties

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wereldwijde anti-racismedemonstraties: 'Het is onze plicht iets te doen'
 • Opvallend veel kinderen in Washington, meldt correspondent Arjen van der Horst.

 • Massale opkomst bij demonstraties in Washington DC

  Mensen in de straten bij het Capitool AFP

  In de Amerikaanse hoofdstad Washington houden de autoriteiten rekening met een recordaantal demonstranten. Al de hele week wordt er in de stad gedemonstreerd; dagelijks lopen mensen van het Witte Huis naar het Capitool en het Lincoln Memorial om aandacht te vragen voor geweld door de politie en de rechten van zwarte mensen.

  Al de hele avond zijn er mensen bij het Capitool en het aantal neemt rap toe. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de lokale autoriteiten tussen de 100.000 en 200.000 mensen verwachten. De lokale politiechef wil geen aantallen noemen, maar verwacht in ieder geval minder mensen dan bij de Vrouwenmars in 2017, toen waren er ongeveer een miljoen mensen.

  Om een gespannen sfeer te voorkomen is een deel van de ordetroepen niet bewapend. Overigens verlopen de meeste demonstraties zonder geweld; gisteren en eergisteren werden er bij betogingen in Washington geen aanhoudingen verricht.

 • Ook in Parijs waren er duizenden op de been

  De demonstranten hadden zich verzameld op Champ-de-Mars, voor de Eiffeltoren AFP
 • Herdenkingsdienst George Floyd

  Een kind met zijn moeder staat buiten de kerk voor de herdenkingsdienst AFP

  In het kleine stadje Raeford in de Amerikaanse staat North Carolina is een herdenkingsdienst gehouden voor George Floyd die omkwam na politiegeweld in de VS. Zijn lichaam ligt in een kerk opgebaard en mensen kunnen er afscheid van hem nemen.

  Floyd werd geboren in Raeford, hij woonde zo'n 35 kilometer verderop. Eergisteren was er een herdenkingsdienst in Minneapolis, waar hij overleed.

  Mensenrechtenadvocaat Martin Luther King (zoon van) en zijn gezin bij de kist van Floyd in Minneapolis AFP
 • Demonstratie Eindhoven: druk, maar zonder incidenten

  Ongeveer een half uur geleden is de demonstratie in Eindhoven afgelopen. De gemeente schat dat er zo'n 1700 deelnemers waren, veel meer dan de vooraf toegestane 700 en dan de 200 die de organisatie had doorgegeven. Toch is de veiligheid niet in het geding geweest volgens de gemeente. "Voor de extra toeloop waren bufferzones aan de zijkant van het plein, zonder dat de veiligheid van demonstranten in gevaar is gekomen."

  Burgemeester John Jorritsma is positief over het verloop van de demonstratie. "Ik heb vooraf gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van de organisatie en de deelnemers. Ze hebben laten zien dat demonstreren in deze tijd van corona mogelijk is, met de nodige aanpassingen, respect voor elkaar en elkaars gezondheid. Daar ben ik trots op."

  De demonstratie begon met een minuut stilte, schrijft Omroep Brabant. "Voor alle slachtoffers van politiegeweld. Voor alle slachtoffers van Black Lives Matter. Ook voor de Nederlandse slachtoffers", zei een van de organisatoren.

  De politie heeft niemand opgepakt.

 • Politiegeweld in Frankrijk legt gebrek aan vertrouwen bloot

  Een agent vuurt rubberkogels af bij een betoging van de Gele Hesjes, vorig jaar november AFP

  Wie zwart is of een Noord-Afrikaans uiterlijk heeft wordt veel vaker gecontroleerd door de politie dan mensen met een witte huid. Maar ook de Gele Hesjes hebben redenen om de politie te wantrouwen, zegt correspondent Frank Renout in onderstaand artikel:

 • Veel drukker dan gedacht in Keulen

  Geen 500 demonstranten zoals van te voren was aangekondigd, maar meer dan 10.000 mensen hebben zich in Keulen aangesloten bij een demonstratie. De meeste deelnemers waren in het zwart gekleed. Een deel hield een stil protest, anderen zongen liederen. "We hebben genoeg gezien en hebben te lang niets gedaan. Het is tijd om actie te ondernemen", zegt de initiatiefnemer van het protest.

  Ook in andere steden in Noordrijn-Westfalen waren drukke protesten; zoals in Düsseldorf, waar volgens de organisatie ook meer dan 10.000 demonstranten waren.

  Duizenden mensen bijeen in Keulen NOS