liveblog
NOS NieuwsAangepast

Michael Jordan doneert 100 miljoen dollar • ME'ers Buffalo stoppen vanwege schorsing agenten

  • Duizenden Australiërs de straat op tegen racisme in Australië en VS.
  • 57 ME'ers van het politiekorps in Buffalo leggen hun werk neer. Zij zijn het niet eens met de schorsing van twee agenten die een man van 75 omduwden. De man ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis met een hoofdwond.
  • Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Midden-Nederland, kijkt met een trots gevoel terug op de demonstratie in Utrecht. Dat zei hij in het tv-programma Op1.

Liveblog gesloten

Het is nacht in de Verenigde Staten en daarmee sluiten we dit liveblog.

Ook in Nederland weer demonstraties tegen racisme

Ook in Nederland wordt vandaag weer tegen racisme en racistisch politieoptreden gedemonstreerd, onder andere in Tilburg en Eindhoven.

De aanleiding is de dood van George Floyd. "Maar als we in de spiegel kijken, dan kunnen we in Nederland onze handen ook niet in onschuld wassen", schrijft de anti-racismegroep Tilburg. "Met regelmaat maakt de Nederlandse politie zich schuldig aan institutioneel racisme, etnisch profileren en racistisch geweld."

De organisatoren van beide demonstraties roepen deelnemers op gezichtsmaskers te dragen en de anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren.

Rechtbank Denver verbiedt inzet geweldsmiddelen door politie

De politie in Denver mag voorlopig geen traangas, flitsgranaten of kunststofkogels tegen demonstranten inzetten. Dat heeft een rechtbank beslist na een klacht van demonstranten over het politieoptreden de afgelopen dagen bij demonstraties tegen racisme.

De politie zou met buitenproportioneel geweld tegen demonstranten zijn opgetreden. In afwachting van de rechtszaak is het gebruik van deze geweldsmiddelen tijdelijk verboden.

Rechter keurt demonstraties in coronatijd toch goed, duizenden Australiërs de straat op

Vandaag wordt ook in Australië gedemonstreerd tegen de dood van George Floyd, ondanks de uitspraak van een rechtbank in de deelstaat New South Wales. Die verbood een demonstratie in Sydney na een klacht van de politie dat zo'n massale bijeenkomst tot een corona-uitbraak kan leiden. De demonstranten gingen in beroep en kregen alsnog toestemming.

In Sydney, maar ook in steden als Brisbane en Melbourne, waren al duizenden mensen de straat opgegaan voordat het hof van beroep tot een uitspraak kwam. Die werd door de demonstranten met gejuich begroet.

In Australië zijn nog lockdown-maatregelen van kracht. Premier Morrison deed gisteren een oproep om niet aan de Black Lives Matter-protesten mee te doen. "Het is geen goed idee", zei hij. "Laten we een andere en betere manier vinden en niet onze eigen gezondheid en die van anderen op het spel zetten."

De demonstraties in Australië zijn ook tegen racisme in eigen land gericht. De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, vormen de meest achtergestelde minderheid. Dat komt onder meer tot uiting in slechte gezondheidscijfers, een lage levensverwachting en een hoge werkloosheid.

Demonstranten in Brisbane

Mark Zuckerberg belooft verbetering na laten staan bericht Trump

Facebook-topman Mark Zuckerberg zegt dat er opnieuw wordt gekeken naar het beleid voor controversiële posts. Dat schrijft hij in een bericht op zijn eigen Facebookprofiel. Het beleid was in opspraak nadat een controversieel bericht van president Trump niet werd verwijderd.

Vorige week postte Trump een bericht op Twitter en Facebook waarin hij suggereerde dat plunderaars in Minneapolis zouden worden neergeschoten. Twitter besloot het bericht te verbergen, maar Facebook liet het bericht staan. Dit leidde tot een storm van kritiek, onder meer van medewerkers van Facebook zelf.

Zuckerberg zegt dat hij naar de kritiek heeft geluisterd. Hij schrijft dat er opnieuw wordt gekeken naar het beleid voor het verwijderen van bepaalde posts. Ook heeft Zuckerberg een boodschap voor zwarte Facebookgebruikers: "Ik sta achter jullie. Jullie levens doen ertoe. Black lives matter."

OM van Manhattan weigert demonstranten aan te klagen

De openbaar aanklager van het New Yorkse stadsdeel Manhattan weigert demonstranten aan te klagen voor "lichte vergrijpen". In een statement meldt hij dat mensen die zijn gearresteerd voor het verbreken van de avondklok en wanordelijk gedrag niet zullen worden vervolgd.

"Het vervolgen van deze kleine vergrijpen zou de band tussen onze gemeenschap en de wetshandhaving ondermijnen", schrijft openbaar aanklager Cyrus Vance. Volgens het statement kan hierdoor tijd worden vrijgemaakt voor het vervolgen van serieuzere vergrijpen als vandalisme, plunderen of geweld tegen de politie.

Demonstranten in Mexico-Stad belagen Amerikaanse ambassade

Bij een demonstratie tegen politiegeweld in Mexico-Stad is de Amerikaanse ambassade belaagd. Demonstranten gooiden stenen en molotovcocktails over de metalen omheining van het gebouw.

Ook verderop in de stad werden vernielingen aangericht. In het centrum werden auto's in brand gestoken en winkelruiten vernield.

Sinds de dood van George Floyd wordt ook in Mexico gedemonstreerd tegen politiegeweld. Hier protesteren demonstranten vanwege de dood van Giovanni Lopez, een bouwvakker die vorige maand na zijn arrestatie overleed. Hij zou zijn opgepakt omdat hij geen mondkapje droeg. Drie agenten zijn opgepakt naar aanleiding van zijn dood.

Op beelden is te zien hoe demonstranten op de metalen omheining van de ambassade slaan. Ook de vernielingen in het centrum zijn te zien.

Mexicanen demonstreren bij Amerikaanse ambassade

NFL: we hebben niet genoeg naar zwarte spelers geluisterd

In een video op het officiële twitterkanaal van de NFL steekt directeur Roger Goodell de hand in eigen boezem. Volgens hem heeft de American-footballbond de afgelopen jaren niet goed gereageerd op de protesten van zwarte spelers. "We geven toe dat we fout zaten en eerder niet luisterden naar onze spelers. We moedigen hen allemaal aan om zich te laten horen en vreedzaam te protesteren."

In 2016 protesteerde NFL-speler Colin Kaepernick tegen politiegeweld door tijdens het volkslied te knielen. Dit kwam hem op veel kritiek te staan, ook van het bestuur van de NFL. Sinds 2018 is het verboden om te knielen op het veld: spelers moeten tijdens het volkslied staan, of ze moeten in de kleedkamer blijven. Goodell heeft deze regel destijds goedgekeurd.

Op vrijdag twitterde de NFL al eerder een video van hun spelers, waarin zij de bond oproepen om naar hen te luisteren. De bond plaatste de video met de tekst "spelers, we horen jullie".

Knielen als een vorm van protest kwam eerder deze week opnieuw onder de aandacht toen quarterback Drew Brees zei dat hij nooit spelers zou steunen "die geen respect hebben voor de vlag". Hiervoor bood hij zijn excuses aan, maar president Trump zei vrijdag op Twitter dat hij dat niet had moeten doen.

Trump viel de NFL al in 2017 aan over de knielende spelers. Toen riep hij de eigenaars van teams op om demonstrerende spelers te ontslaan.

Man die met 'Wolverine-klauw' demonstranten aanviel gearresteerd

Een 54-jarige man uit New York is gearresteerd omdat hij demonstranten achtervolgde met een handschoen met vier lange messen. De openbare aanklager van Queens verdenkt de man onder meer van poging tot doodslag van een minderjarige.

De man reed op 2 juni langs een aantal demonstranten, en begon naar hen te schreeuwen. Volgens hem gooiden de jongeren spullen naar zijn auto. Hij stapte uit en achtervolgde de demonstranten met een handschoen waar vier lange messen uit staken. Daarbij riep hij dat hij de demonstranten zou vermoorden. Hierna zou de man hebben geprobeerd de demonstranten aan te rijden.

Als de man wordt veroordeeld, kan hij tot vijfentwintig jaar celstraf krijgen.

Beelden van de man verspreidden snel over sociale media:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Trudeau knielt met demonstranten

Canadese premier Justin Trudeau bracht een onaangekondigd bezoek aan een anti-racismeprotest in Ottawa. Omringd door beveiligers knielde hij samen met de demonstranten. Trudeau sprak niet, en vertrok toen de protestmars verderging naar de Amerikaanse ambassade.

Bij veel demonstraties tegen politiegeweld wordt geknield. Dit is een verwijzing naar de protesten van American-footballspeler Colin Kaepernick, die op deze manier bij wedstrijden zijn ongenoegen uitte.

Trudeau knielt bij anti-racismeprotest

57 politiemensen leggen hun functie neer uit solidariteit met geschorste agenten

57 agenten van het politiekorps in Buffalo leggen hun functie in het noodresponsteam neer. Zij zijn het niet eens met de schorsing van twee agenten die een 75-jarige man op de grond duwden. Hij liep daarbij een hoofdwond op.

Volgens de politievakbond volgden de agenten "alleen maar bevelen op". De agenten nemen geen ontslag: ze stoppen alleen bij het team dat wordt ingezet bij demonstraties. Door het massale vertrek zitten er nu geen politiemensen meer in dit team.

Basketballegende Michael Jordan doneert 100 miljoen in strijd tegen discriminatie

In de strijd tegen discriminatie doneert basketballegende Michael Jordan 100 miljoen dollar. Dat meldt hij samen met zijn merk Jordan Brand.

In de komende tien jaar zal hij 10 miljoen dollar doneren aan organisaties die strijden tegen ongelijkheid en racisme. Om welke organisaties het specifiek gaat, wordt niet vermeld. Jordan reageerde eerder deze week al op de dood van George Floyd. "Ik ben diep bedroefd en boos", zei hij toen. "Ik voel iedereens pijn en verontwaardiging."

De basketballer kreeg in het verleden kritiek omdat hij zich niet mengde in raciale en politieke kwesties. In 1990 weigerde Jordan een zwarte Democraat te steunen die in de Senaat probeerde te komen. Op de vraag waarom hij dat niet deed, zei Jordan: "Republikeinen kopen ook sneakers." In de onlangs uitgebrachte Netflix-documentaire The Last Dance benadrukte Jordan dat het om een grap ging.

Politiechef: volop investeren in diversiteit

Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Midden-Nederland, kijkt met een trots gevoel terug op de demonstratie in Utrecht. In het tv-programma Op1 had hij het over van een fantastische sfeer en sprak hij zijn waardering uit voor de organisatie van het protest.

Sitalsing is sinds vorig jaar eenheidschef en is de hoogste leidinggevende bij de politie met een migratieachtergrond. Hij ging in het tv-programma ook in op de pogingen van de politie om een diverser personeelsbestand te krijgen en zegt dat dat moeizaam gaat. Daarin kreeg hij bijval van racisme-onderzoeker Nancy Jouwe.

'Je ziet hier zoveel verschillende kleuren staan en dat doet mij best veel'

"Soms voel ik me heel erg alleen, en vandaag heb ik dat niet gevoeld", zegt een betoger in Utrecht. "Ik zie hier zoveel verschillende kleuren en dat waardeer ik." Bij het protest waren 3500 mensen aanwezig.

Bekijk hier reacties van betogers in Utrecht:

'Je ziet hier zoveel verschillende kleuren staan en dat doet mij best veel'

Verbod op wurggrepen door politie in Minneapolis

Er komt een verbod op nekklemmen en wurggrepen door de politie in de stad Minneapolis. George Floyd overleed in deze stad als gevolg van politiegeweld.

Politiefunctionarissen moeten voortaan ook melding maken van onnodig gebruik van geweld door collega's en ze zijn verplicht om tussenbeide te komen, zegt gouverneur Walz van Minnesota, de staat waarin Minneapolis ligt. Dat gebeurde in het geval van Floyd niet.

Ook in Californië wordt politieagenten in opleiding niet langer aangeleerd om de wurggreep te gebruiken, zegt gouverneur Newsom tegen persbureau Reuters. Het gebruik van nekklemmen is al bij meerdere politiekorpsen verboden. Het inzetten van de wurggreep wordt nog wel toegepast.

Straat in Washington krijgt nieuwe naam: Black Lives Matter Plaza

Een deel van 16th Street in Washington, dicht bij het Witte Huis, heet nu officieel 'Black Lives Matter Plaza'. Het plaatsen van het straatnaambordje gebeurde in opdracht van Muriel Bowser, burgemeester van Washington.

Het gaat om de straat waar eerder deze week betogers hardhandig werden verdreven, omdat president Trump ging poseren bij een kerk.

Ook is met gele verf Black Lives Matter op de straat geschreven in opdracht van Bowser. De burgemeester heeft in een brief aan president Trump gevraagd alle militairen en federale politietroepen uit de stad weg te halen.

De lokale tak van de anti-racismebeweging Black Lives Matter is overigens niet tevreden over de actie. Op Twitter levert de groep felle kritiek op de burgemeester: Bowser zou consequent aan de verkeerde kant van de discussie staan. "Dit is een afleiding van echte beleidsverandering."

Twee aanhoudingen bij demonstratie in Nijmegen

Bij de demonstratie in Nijmegen zijn twee mensen aangehouden, meldt een woordvoerder van de gemeente.

De betogers droegen een bord met daarop de tekst ACAB, een afkorting voor: alle politieagenten zijn klootzakken. "Bij herhaling is verzocht de borden weg te doen, maar dat gebeurde niet, waarop de politie ze heeft aangehouden."

Politiewoordvoerders laten weten dat in Enschede en in Utrecht geen onregelmatigheden of aanhoudingen zijn gemeld.

Demonstratie Utrecht afgelopen, organisatie zegt dat het 'ordentelijk' is verlopen

Ook de demonstratie in Utrecht is afgelopen. De organisatie zegt tegen RTV Utrecht dat de betoging "ordentelijk" is verlopen. "Ja, het hele plein stond vol. Maar iedereen heeft anderhalve meter afstand kunnen bewaren."

Bekijk hier een aantal foto's van het protest op het Jaarbeursplein:

Burgemeester Enschede spreekt respect uit voor organisatie en demonstranten

In Enschede is het anti-racismeprotest afgelopen. "Respect voor de organisatoren en de deelnemers aan de demonstratie", zegt burgemeester Onno van Veldhuizen tegen RTV Oost.

Volgens de gemeente kwamen er ondanks de stromende regen 500 mensen naar het plein om te demonstreren tegen discriminatie en racisme. Dat is ook het maximale aantal dat van tevoren was toegestaan door de gemeente.

De organisatie bedankte burgemeester Van Veldhuizen dat het protest kon doorgaan. Hij besloot dat vanmiddag om 16.00 uur. Van Veldhuizen sprak op zijn beurt tegenover de regionale omroep van "constructief overleg" en "afspraken die goed zijn nagekomen".

Protest in Nijmegen 'iets drukker, maar goed verlopen'

De demonstratie in Nijmegen is volgens de gemeente "keurig verlopen". Een woordvoerder zegt dat er naar schatting 850 betogers waren. Op een luchtfoto van de politie zijn er meer dan 1000 mensen te tellen.

Burgemeester Bruls wilde aanvankelijk 750 betogers toestaan. "De demonstranten konden de anderhalve meter afstand prima bewaren. Er is in het Goffertpark op de weide voldoende ruimte, daarom was het geen probleem om iets meer mensen toe te laten", aldus de woordvoerder.

Organisator Nijmegen tegen Racisme zegt tegen Omroep Gelderland dat er veel meer betogers waren. Het zouden er zo'n 2500 zijn geweest.

Naar schatting 3500 demonstranten op Jaarbeursplein

De gemeente Utrecht schat dat er op dit moment ruim 3500 demonstranten staan op het Jaarbeursplein. Een woordvoerder zegt dat iedereen voldoende afstand kan bewaren. "Het gaat nog goed."

De gemeente riep een half uur geleden op om niet meer naar het Jaarbeursplein te komen, omdat het te vol is.

Jaarbeursplein in Utrecht vol demonstranten

Jaarbeursplein in Utrecht vol demonstranten

Behalve in Enschede en Nijmegen wordt ook in Utrecht gedemonstreerd tegen institutioneel racisme en politiegeweld. Het Jaarbeursplein bij het Centraal Station staat vol. De gemeente roept op om niet meer te komen.

De demonstratie is te volgen via een livestream van de regionale omroep. Organisator Leroy Lucas zegt dat de demonstratie hard nodig is: "Mensen zijn ontevreden, boos en kwaad. Na de beelden van George Floyd zegt men: genoeg is genoeg, ook hier in Nederland."

Demonstratie Enschede in stromende regen

Demonstranten op het Van Heekplein in Enschede staan in de stromende regen. Naar schatting 350 tot 400 mensen zijn bijeen, burgemeester Onno van Veldhuizen laat maximaal 500 demonstranten toe.

Anti-racisme demonstratie Enschede in stromende regen

Demonstratie Nijmegen van start

Honderden mensen hebben zich in het Goffertpark in Nijmegen verzameld. Burgemeester Bruls heeft eerder aangegeven maximaal 750 mensen toe te laten in het park.

Als de demonstranten zich niet houden aan de coronamaatregelen, dan grijpt Bruls in. Omroep Gelderland meldt dat er op de grond linten zijn gespannen door de organisatie, om ervoor te zorgen dat betogers minimaal twee meter uit elkaar staan. Mensen moeten op het rood-witte lint gaan staan.

Honderden mensen bij anti-racisme demonstratie Nijmegen

Ambassadeur Hoekstra: 'Dood George Floyd tragisch en hartverscheurend'

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, reageert in een open brief op de recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Hij schrijft: "De dood van George Floyd was tragisch en hartverscheurend. De vreedzame demonstraties als gevolg van zijn dood raken de kern van een vrije en open samenleving. De demonstraties die uitgroeiden tot rellen, met nog meer doden en vernielingen, verergerden de pijn die velen van ons al voelden."

Volgens de ambassadeur zijn de gebeurtenissen pijnlijk voor zijn land en de Amerikanen.

Hoekstra noemt de antiracisme-protesten in Nederland en Europa bemoedigend. "Tegen onze Nederlandse vrienden die hun bezorgdheid en steun hebben uitgesproken, zeggen we dank je wel. Jullie zijn echte vrienden."

Trump adviseert gouverneurs hulp van Nationale Garde in te roepen

De Amerikaanse president Donald Trump adviseert gouverneurs om de Nationale Garde op te roepen. "Wees niet te trots, zorg dat je de klus klaart. Roep de hulp in van de Nationale Garde of bel mij", zei Trump tijdens een toespraak in het Witte Huis. Hij voegde eraan toe dat de gouverneurs de "straten moeten domineren" en dat ze "niet mogen laten gebeuren wat er nu gebeurt".

De burgemeester van Washington, Muriel Browser, wil af van de federale troepen uit haar stad. Deze troepen zouden de betogers nog bozer maken. "Get out", zei ze volgens de Amerikaanse zender Fox tegen de troepen.

De openbare orde in Washington wordt niet alleen gehandhaafd door de lokale politie, er zijn ook veiligheidstroepen actief die rechtstreeks onder de federale overheid vallen. De lokale autoriteiten zitten in hun maag met de aanwezigheid van de Nationale Garde en federale politiediensten.

Op de straten in Washington, richting het Witte Huis, is met verf 'Black Lives Matter' op de grond geschreven. Dit zou zijn gebeurd in opdracht van de burgemeester:

Discussie over omstreden Belgisch standbeeld

In België zijn op verschillende plaatsen standbeelden van oud-koning Leopold II vernield. Aanleiding zijn de protesten in de VS na de gewelddadige dood van George Floyd, maar ook de aankomende 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, een voormalige kolonie van België.

Dit zijn de reacties op straat:

Discussie over omstreden Belgisch standbeeld: 'Moet weg!' en 'iedereen maakt fouten'

Enschede staat demonstratie van 500 mensen toe

Burgemeester Van Veldhuizen van Enschede heeft besloten dat de demonstratie in zijn gemeente mag doorgaan. "Voorwaarde is wel dat het maximum van 500 deelnemers niet wordt overschreden en iedereen 1,5 meter afstand houdt", zegt hij tegen RTV Oost. "Het zou jammer zijn als de demonstratie straks toch nog moet worden afgebroken omdat mensen zich niet aan de afspraken houden."

Na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie is de conclusie dat de demonstratie om 17.00 uur van start kan gaan.

Vanwege de beperkte capaciteit riep Van Veldhuizen sympathisanten van de antiracismedemonstratie eerder vandaag op om vooral niet te komen. "Als je wilt dat de demonstratie doorgaat, blijf dan thuis", zei hij.

Anti-racismedemonstraties gepland in Utrecht, Nijmegen en Enschede

Ook vandaag wordt in Nederland gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld, ditmaal gepland in Enschede, Nijmegen en Utrecht. In Nijmegen worden 750 demonstranten toegestaan. Voor de demonstratie op het Jaarbeursplein in Utrecht hebben zich 2900 mensen aangemeld via Facebook.

Soortgelijke demonstraties in Amsterdam en Rotterdam werden eerder deze week te druk. Er kwamen veel meer mensen dan was verwacht, waardoor de verplichte anderhalve meter afstand niet in acht kon worden genomen. De demonstratie in Rotterdam werd daarom eerder dan gepland beëindigd door de politie.

Ook in onder meer Den Haag en Groningen waren er deze week demonstraties. Die verliepen zonder grote problemen.

'Zet jezelf even niet centraal op sociale media, verleg aandacht naar zwarte mensen'

Sinds de dood van George Floyd wordt in veel landen over politiegeweld en (institutioneel) racisme gesproken, ook op sociale media. De hashtag #BlackLivesMatter was dagenlang trending; afgelopen dinsdag toonden op 'Blackout Tuesday' ook veel mensen die normaal niet over racisme praten een zwart plaatje op sociale media.

Belangrijk en goed, zeggen kenners, maar het is niet genoeg. "Door die nietszeggende blokjes werd alle belangrijke informatie weggeveegd."

Liveblog van start

Ook vandaag volgen we de ontwikkelingen over de anti-racismeprotesten in de wereld in een liveblog. Het blog van gisteren en vannacht is hier terug te vinden.