NOS NieuwsAangepast

Zwarte sterspelers NFL kritisch op eigen competitie • Rellen Mexico na dood arrestant

  • Los Angeles en Washington hebben de avondklok geschrapt.
  • In Buffalo in de staat New York is een man van 75 zwaargewond geraakt door optreden van de politie.
  • George Floyd is in Minneapolis herdacht in een speciale herdenkingsdienst.
liveblog gesloten

Zwarte sterspelers NFL uiten flinke kritiek op eigen competitie

Zwarte sterspelers uit American footballcompetitie NFL hebben zich in een video uitgesproken tegen racisme en politiegeweld. In de video herhalen spelers als Patrick Mahomes, de quarterback die dit jaar zijn team Kansas City Chiefs naar de Super Bowl-winst loodste, de zin: "Wat als ik George Floyd was?"

De spelers noemen ook de namen van anderen die door politiegeweld om het leven zijn gekomen in de VS:

In het filmpje van ruim een minuut uiten de spelers flinke kritiek op hun eigen competitie. "Het zou niet zo lang moeten duren om het toe te geven", zeggen de spelers. "Dus namens de NFL is dit wat wij, als spelers, jullie willen horen zeggen: wij, de NFL, veroordelen racisme en de systematische onderdrukking van zwarte burgers. Wij, de NFL, geven toe dat het fout is onze spelers de mond te snoeren als het gaat om vreedzaam demonstreren." Daarmee doelen de spelers op een eerdere oproep van clubs aan spelers zich niet actief te mengen in soortgelijke discussies.

Verder baarde Denver Broncos-coach Vic Fangio deze week nog opzien door te stellen dat er geen racisme of discriminatie is in de NFL. En de video volgt een dag na de rumoer over uitspraken van een andere NFL-sterspeler, quarterback Drew Brees, die zei dat hij "het nooit eens kan worden met iemand die geen respect toont voor de Amerikaanse vlag". Daarmee doelde hij op het knielprotest tegen raciale ongelijkheid in de VS van zijn collega-speler Colin Kaepernick. Brees nam zijn woorden snel terug, maar het voorkwam niet dat hij bakken kritiek over zich kreeg. Van spelers uit andere sporten, zoals basketbalicoon LeBron James, tot zijn eigen teamgenoten:

Uitlating NFL-ster Brees wekt woede teamgenoot: 'Dacht dat je een vriend was'

Ook rellen in Mexico na dode door politiegeweld

In de Mexicaanse stad Guadalajara zijn honderden mensen de straat op gegaan uit protest tegen de dood van Giovanni López, die vorige maand door agenten zou zijn doodgeslagen in zijn cel nadat hij was opgepakt omdat hij geen mondkapje droeg. De demonstranten in Guadalajara richtten in het historische centrum van de stad vernielingen aan en staken politieauto's in brand. Zes agenten raakten gewond. De politie pakte 26 mensen op.

Er gaat een filmpje rond waarin de arrestatie van de 30-jarige López te zien zou zijn. Uren later bleek dat López om het leven was gekomen in zijn cel. Geen enkele agent is na het incident aangehouden of ontslagen.

De gouverneur van Jalisco, waarin Guadalajara ligt, noemt de dood van López een "gruweldaad". "Ik ben ook gekwetst, verontwaardigd en woedend dat dit kan gebeuren in Mexico", zei Enrique Alfaro. Maar López was niet aangehouden voor het niet dragen van een mondkapje, zei hij, zonder meer details te geven. Onder anderen Hollywood-regisseur Guillermo del Toro pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Lopez.

Politie Sydney wil Black Lives Matter-protest verbieden

Australië maakt zich op voor een spannend weekeinde. In navolging van de protesten in de VS hebben Australische takken van de Black Lives Matter-beweging betogingen aangekondigd in meerdere steden. Zo willen betogers morgen de straat op in Sydney. De politie in de Australische stad wil dat protest verbieden. Er worden meer dan 10.000 mensen verwacht. De politiechef vreest voor een corona-uitbraak. In Adelaide is wel toestemming gegeven voor een soortgelijke demonstratie.

Bij een protest vandaag in hoofdstad Canberra werden aan de 2000 betogers mondkapjes en desinfecterende handgel uitgedeeld. Tijdens de toespraken gingen mensen dichter bij elkaar staan, maar de politie greep niet in. De sprekers hamerden erop dat raciale ongelijkheid niet alleen in de VS een probleem is, doelend op de behandeling van Aboriginals in het land.

Tennistiener Gauff geeft anti-racismetoespraak

Coco Gauff verbaasde de tenniswereld in 2019 door op 15-jarige leeftijd de vierde ronde van Wimbledon te halen. Nu laat ze ook buiten de baan van zich horen. De inmiddels 16-jarige tennisster hield een speech tijdens een anti-racismeprotest in haar woonplaats Delray Beach. "Het is treurig dat ik nu tegen hetzelfde demonstreer als mijn oma vijftig jaar geleden deed. Ik vecht voor de toekomst van mijn broeders, mijn toekomstige kinderen en mijn toekomstige kleinkinderen."

Kijk hieronder naar een deel van de speech van Gauff:

Tennistiener Gauff spreekt bij anti-racismeprotest: 'Er moet iets veranderen'

Protesten verlopen grotendeels vreedzaam

Op het incident in Buffalo na, waarbij een bejaarde man na een duw van een agent zwaargewond raakte, verlopen de protesten in de VS grotendeels vreedzaam. Zo lopen in Los Angeles groepen betogers door tunnels en over straten. Auto's rijden met slakkentempo langs ze, waarbij bestuurders vaak nog even een vuist uit het raam steken als steunbetuiging. De politie laat de demonstranten vooral hun gang gaan. Er geldt geen avondklok meer in de stad, maar dat heeft vooralsnog niet geleid tot extra spanningen.

In New York gold nog wel de avondklok. Maar net als op andere avonden werd die door duizenden genegeerd. De politie keek eerst vooral toe en arresteerde later een aantal demonstranten. Alleen dan zonder wapenstokken te gebruiken, zoals in eerdere nachten. In Brooklyn hield de broer van George Floyd eerder op de dag een toespraak. "Ik ben trots op de protesten, maar niet op de vernielingen. Mijn broer vond dat soort dingen niets", zei Terrence Floyd.

Een overzicht van de protesten van afgelopen nacht:

Weer protesten in verschillende steden VS

Demonstrant in Buffalo zwaargewond na duw politie

Bij een protest in de stad Buffalo in de staat New York is een man van 75 zwaargewond geraakt. Hij kwam ten val toen hij door de oproerpolitie tegen de grond werd geduwd. De man bleef bewegingloos liggen en begon te bloeden aan zijn hoofd.

In eerste instantie liet de politie weten dat de man gestruikeld was. Maar toen een video van het incident massaal op sociale media werd gedeeld, maakte de politie bekend dat er een intern onderzoek zou komen. Een lokale journalist meldt dat twee agenten die bij het incident betrokken waren inmiddels zijn geschorst.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de burgemeester van Buffalo is zijn toestand ernstig, maar stabiel.

Waarschuwing: de beelden van het incident kunnen als schokkend worden ervaren.

Man zwaargewond op de grond na duw politie

Aanklacht tegen Trump wegens ontruimen park

De Amerikaanse organisatie voor burgerrechten ACLU klaagt de regering van president Trump aan. Afgelopen maandag werden vreedzame demonstranten zonder aanleiding uit een park bij het Witte Huis verdreven. De politie gebruikte daarbij onder meer traangas. De ACLU zegt dat de burgerrechten van de demonstranten zijn geschonden.

Even later kwam president Trump uit het Witte Huis voor een korte wandeling naar de nabijgelegen St. John's kerk. Voor de verzamelde journalisten hield hij daar een bijbel omhoog.

De ACLU klaagt de regering aan uit naam van Black Lives Matter en individuele demonstranten die maandagavond in het park waren.

Arrestaties in New York om schenden avondklok

In New York zijn op verscheidene plekken betogers opgepakt omdat ze zich niet hielden aan de avondklok. Die ging om 20.00 uur plaatselijke tijd in. Op beelden is te zien hoe mensen worden opgepakt en in busjes worden gestopt. Volgens de New York Times zijn er nog duizenden mensen op straat in Brooklyn, Manhattan en de Bronx. Demonstranten lopen door de straten en scanderen leuzen tegen de avondklok en roepen onder meer "fuck the curfew".

Ook in Atlanta hebben mensen de avondklok genegeerd. Zij worden door de politie verzocht om het protest te beëindigen en naar huis te gaan.

Nieuwe demonstraties verlopen rustig

Ook op de tiende nacht van protesten tegen racisme en politiegeweld in Amerika zijn er opnieuw in meerdere steden demonstraties. Die verlopen tot nu toe rustig.

In Washington D.C. is er geen uitgaansverbod meer en hebben de politie en de National Guard zich teruggetrokken. De sfeer is vreedzaam en er zijn geen confrontaties met de ordediensten. Demonstranten knielden bij het standbeeld van Martin Luther King.

Verder zijn onder meer in Los Angeles en Atlanta protesten aan de gang. In New York riepen demonstranten op om de wet aan te passen, zodat politieagenten beter ter verantwoording kunnen worden geroepen als ze geweld gebruiken.

Herdenking bij standbeeld Martin Luther King

Kanye West doneert twee miljoen dollar aan nabestaanden

De Amerikaanse rapper Kanye West geeft twee miljoen dollar aan de nabestaanden van zwarte slachtoffers van politiegeweld. Dat meldt CNN. Zo wil hij een fonds opzetten voor Gianna Floyd, de 6-jarige dochter van George Floyd. Daarmee kan ze in de toekomst haar studie betalen.

Verder draagt Kanye bij aan de advocatenkosten van de nabestaanden van George Floyd en Ahmaud Arbery, de zwarte jogger die afgelopen februari in Georgia werd doodgeschoten op straat. Volgens de aanklager had de schutter een racistisch motief.

Kanye West staat bekend als een aanhanger van president Trump, die hij ook in het Witte Huis heeft bezocht. Afgelopen maart bevestigde Kanye nog zijn steun voor de Amerikaanse president.

België: standbeelden Leopold II beklad

In België zijn de afgelopen dagen meerdere standbeelden van koning Leopold II beklad. Dat gebeurde onder meer in Ekeren, Gent, Brussel en Hasselt.

Leopold II was koning van 1865 tot 1909. Onder zijn bewind was er een zeer gewelddadig koloniaal bewind in de toenmalige Kongo-Vrijstaat in Centraal-Afrika. De zwarte bevolking werd uitgebuit en gemarteld. Miljoenen mensen kwamen om het leven.

Vanwege de demonstraties in de Verenigde Staten is het protest tegen de voormalige vorst in België weer opgelaaid. Er is ook een petitie gestart om alle standbeelden van Leopold II uit het straatbeeld te verwijderen. Die is inmiddels al meer dan 36.000 keer getekend.

Broer George Floyd: 'Ik bedank iedereen wereldwijd'

Familie en nabestaanden herdenken George Floyd

Oud-generaal: met laagvliegende helikopters win je geen vertrouwen

De Nederlandse gepensioneerde generaal Patrick Cammaert woont al negen jaar in New York. Hij maakt elke dag een wandeling door de stad en neemt foto's van wat hij tegenkomt. "De demonstraties beginnen aan het einde van de middag, omdat het uitgaansverbod om 20.00 uur ingaat."

"Op de borden van de demonstranten zie je dat het protest veel breder is dan alleen racisme. Het gaat over de enorme ongelijkheid, armoede, het zorgstelsel. Iedereen is er spuugziek van, niet alleen Afro-Amerikanen."

Cammaert komt tijdens zijn wandelingen ook de schade tegen van relschoppers. "De demonstraties zijn grotendeels vreedzaam, maar er zijn kleine groepjes die aan het einde van de avond winkelruiten in rammen. Dat heeft niks met protest te maken, dat is criminaliteit."

  • Patrick Cammaert
  • Patrick Cammaert

De gepensioneerde generaal heeft aan diverse VN-vredesmissies leiding gegeven. Hij denkt dat er aan de aanpak van deze crisis wel wat te verbeteren valt: "Ze moeten de bevolking weer het vertrouwen geven in politie, justitie en juridische systeem. Dat kan alleen door in gesprek te gaan met leiders van de lokale gemeenschap. Maar niet met zwaar bewapende politie met gepantserde voertuigen. Dat geeft mensen het gevoel van: 'Beschermen ze ons of meppen ze ons in elkaar?"

Vooral de inzet van het leger is volgens Cammaert een grote fout. "Je gebruikt geen helikopters die laag vliegen om mensen schrik aan te jagen, dat doe je in een oorlogssituatie, maar niet hier. Zo win je het vertrouwen niet terug."

'Racistische leus geroepen na doodschieten zwarte jogger'

Na de dood van een jogger in de VS riep de schutter een racistische leus, stelt de aanklager op basis van een getuige. De 25-jarige Ahmaud Arbery werd in februari doodgeschoten en de verdachten kwamen vandaag voor het eerst voor. De rechter oordeelde dat er voldoende bewijs is voor een rechtszaak.

Volgens de aanklager is er sprake van een racistisch motief. De witte hoofdverdachte gebruikte het n-woord toen het ongewapende slachtoffer op de grond lag, verklaarde de man die het schietincident filmde. Deze nieuwe informatie komt op het moment dat er dagen achter elkaar demonstraties zijn geweest in tientallen Amerikaanse steden tegen racisme.

De dood van Arbery zorgde destijds voor vergelijkbare protesten in Brunswick, Georgia. De jogger werd driemaal geraakt met een shotgun. De verdachten zeggen dat ze handelden uit zelfverdediging en dat ze dachten dat Arbery een inbreker was. De aanklager stelt dat Arbery werd achtervolgd en dat hij probeerde te vluchten.

Dit zijn de videobeelden van het schietincident

Aboutaleb: demonstranten hadden meer verspreid kunnen staan

Demonstranten in Rotterdam hebben de door de gemeente geboden ruimte gisteren onvoldoende benut. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad over de uit de hand gelopen anti-racismedemonstratie.

Er kwamen uiteindelijk zo'n 4000 tot 5000 mensen af op de demonstratie. "De deelnemers hadden meer verspreid over de locatie kunnen staan. Ondanks de inspanningen van de organisator, handhavers en de politie is gebleken dat de anderhalve meter afstand niet overal te handhaven was", zegt Aboutaleb. Daarop werd besloten de demonstratie af te gelasten.

De meeste mensen vertrokken uit zichzelf, maar op diverse plekken in de binnenstad heeft de politie moeten optreden. Aboutaleb: "Daarbij hebben enkele vernielingen plaatsgevonden in het winkelgebied."

Van de twee mensen die woensdagavond na de voortijdig beëindigde demonstratie werden aangehouden, zit er nog een vast. Deze verdachte werd aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar een agent.

Agenten verdacht van medeplichtigheid dood Floyd voorgeleid

In de rechtbank van Minneapolis zijn de drie agenten voorgeleid die verdacht worden van medeplichtigheid aan de dood van George Floyd. Hun borgtocht is vastgesteld op 1 miljoen dollar.

Thomas Lane, J. Alexander Kueng en Tou Thao riskeren een celstraf oplopend tot veertig jaar. Ze zijn aangeklaagd voor medeplichtigheid aan doodslag.

Derek Chauvin, de politieman die de keel van George Floyd afknelde, wordt verdacht van second degree murder. Dat komt in Nederland neer op een zwaardere vorm van doodslag. Chauvin was niet in de rechtszaal vandaag, hij moet op maandag voorkomen.

Herdenkingsdienst voor George Floyd in Minneapolis begonnen

Mensen rouwen bij de kist van George Floyd

Zo'n 500 mensen hebben zich in Minneapolis verzameld om de omgekomen George Floyd te herdenken. Nabestaanden, bekenden en anderen brengen een eerbetoon aan de 43-jarige Amerikaan.

Het is de eerste herdenking in een reeks. Tot aan zijn begrafenis op 9 juni is er elke dag in een andere stad in de VS een speciale bijeenkomst. Floyd wordt dinsdag in Houston begraven, de stad waar hij was opgegroeid.

Avondklok vervalt in sommige Amerikaanse steden

In Amerikaanse steden als Los Angeles, Washington D.C. en Seattle geldt vanavond geen avondklok meer. Dat hebben de lokale autoriteiten besloten na een relatief rustige nacht van demonstraties.

In andere steden als Philadelphia en New York blijft het verboden voor mensen om 's avonds de straat op te gaan. Landelijk vielen de afgelopen dagen meerdere doden bij rellen en confrontaties tussen actievoerders en de politie. Vooral in Minneapolis liep het flink uit de hand; daar werd onder meer een politiebureau bestormd en in brand gestoken.

Aanleiding voor de demonstraties en onrust is de dood van zwarte arrestant George Floyd in Minneapolis. Zojuist is in die stad een herdenkingsbijeenkomst begonnen voor Floyd.

Demonstranten in Arnhem vertellen waarom ze meedoen

Ook in Arnhem een vol plein tegen racisme: 'Dit betekent veel voor me'

Ook vrijdag en zaterdag anti-racismedemonstraties

Net als vandaag in Arnhem zijn er ook de komende dagen in Nederland demonstraties tegen politiegeweld en racisme. Voor morgen zijn onder meer in Utrecht, Enschede en Nijmegen protestacties aangekondigd. Zaterdag gaan in Eindhoven en Tilburg mensen de straat op. In Leeuwarden is volgende week zaterdag een demonstratie, melden actievoerders op sociale media.

Eerder waren er acties in Den Haag, Breda, Groningen, Rotterdam en Amsterdam. Bij de twee laatstgenoemde demonstraties waren er te veel deelnemers om voldoende afstand te houden in verband met het coronavirus.

Halsema en minister ruzieden via de app over demonstratie op de Dam

Burgemeester Halsema van Amsterdam voelde zich afgelopen maandag door minister Grapperhaus van Justitie in de kou gezet. Dat blijkt uit het appverkeer tussen de twee politici naar aanleiding van de anti-racismedemonstratie op de Dam.

Ze ruzieden over de vraag of er wel of geen ruggespraak had plaatsgevonden over het besluit om niet in te grijpen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de appjes tussen Halsema en Grapperhaus openbaar gemaakt op verzoek van de PVV.

Lees verder:

In beeld: anti-racismedemonstratie in Arnhem

De demonstratie op de Markt in Arnhem tegen politiegeweld en racisme verloopt vooralsnog zonder problemen. "Het plein staat vol, maar niet te vol", zegt verslaggever Nicole le Fever. "De mensen staan netjes op afstand van elkaar."

De gemeente had vooraf stippen op het plein gezet, op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar.

  • NOS
  • Omroep Gelderland
  • NOS
  • Nicole le Fever

Rappers Bizzey en Akwasi maken protestnummer tegen racisme

De populaire rappers Bizzey en Akwasi hebben een protestnummer opgenomen tegen racisme en politiegeweld. In de clip is te zien dat de twee artiesten door agenten hardhandig worden gearresteerd, een verwijzing naar de dood van de zwarte arrestant George Floyd in de VS. Net als Floyd krijgen ze een knie in hun nek gedrukt.

Agent in Limburg wil excuses aanbieden na racistische uitspraak

Een agent in het Zuid-Limburgse dorpje Vijlen is in opspraak geraakt na een racistische uitspraak tegen een groep jongeren. Op een video van het incident is te zien dat hij zegt: "Mannen van jullie afkomst, die gaan niet met 29 graden buiten lopen." Twee jongeren hebben het filmpje naar de regionale omroep L1 gestuurd. De politie bevestigt het incident tegen de omroep.

Agent tegen jongeren: 'Mannen van jullie afkomst gaan niet met 29 graden lopen'

De politie kreeg een melding van stroperij bij een vijver. Agenten controleerden daar vervolgens auto's met mensen erin, maar deelden geen bekeuringen uit. Bij die controles deed de betreffende agent zijn uitspraak. "Hij heeft een gesprek gehad met zijn leidinggevende en betreurt zijn uitspraak", zegt een politiewoordvoerder. "We zijn open en transparant en daarom gaan we hierover in gesprek met de betrokkenen."

Volgens de politie bestond de groep uit een gemengd gezelschap, onder wie donkere jongeren. De agent vindt zijn uitspraak "onhandig" en bedoelde iets anders te zeggen, heeft hij laten weten. Hij wil de betrokkenen persoonlijk zijn excuses aanbieden. De jongeren hebben zelf niet op het voorval gereageerd, ondanks een verzoek van L1.

Herdenking voor George Floyd in zijn woonplaats

Het lichaam van George Floyd wordt vervoerd naar de plek van de herdenking in Minnesota

In de Amerikaanse stad Minneapolis begint rond 20.00 uur Nederlandse tijd een herdenkingsdienst voor George Floyd. Het is de eerste in een reeks; elke dag wordt in een andere stad in de VS de omgekomen arrestant herdacht tot zijn begrafenis op 9 juni in Houston.

De zwarte man kwam om het leven toen hij hardhandig werd gearresteerd. De agent die hem de keel afknelde, is aangeklaagd wegens doodslag. Ook de drie andere betrokken agenten zijn opgepakt en aangeklaagd voor medeplichtigheid aan doodslag.

De zoon van Floyd reageerde verheugd op deze ontwikkelingen:

'Ik ben blij dat alle agenten zijn gearresteerd'

Anti-racismedemonstratie in Arnhem

Ook vandaag wordt er in Nederland gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld, ditmaal in Arnhem. Volgens burgemeester Marcouch mogen er maximaal 500 betogers aan meedoen op de Markt. Volgens de organisatie is er "een mooie opkomst ondanks het regenachtige weer".

Soortgelijke demonstraties in Amsterdam en Rotterdam liepen eerder deze week uit de hand. Er kwamen veel meer mensen op af dan was verwacht en mensen konden niet de verplichte anderhalve meter afstand houden. De demonstratie van gisteren in Rotterdam werd beëindigd door de politie.

Ook in Den Haag en Groningen waren er deze week demonstraties. Die verliepen zonder grote problemen.