liveblog
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus over apps met Halsema: 'Soms is gesprek hoekig'

  • RIVM: afgelopen etmaal 13 doden, 12 opnames.
  • Ruim 800 patiënten overleefden intensive care niet.
  • Kleine daling coronapatiënten op IC's.
  • Geen demonstraties meer toegestaan op de Dam in coronatijd.
  • Nederland gaat beademingsapparatuur leveren aan Suriname.
liveblog gesloten

Lufthansa verliest notering in 'eredivisie' Duitse beurs

Een nieuwe tegenslag voor Lufthansa: de grootste Europese luchtvaartmaatschappij verliest zijn vermelding op de DAX, de Duitse tegenhanger van de AEX-index.

Per 22 juni degradeert Lufthansa naar de categorie met middelgrote Duitse bedrijven. Lufthansa is al sinds de DAX in 1988 ontstond, onafgebroken aan de hoogste Duitse beurs genoteerd geweest.

Het aandeel is als gevolg van de coronacrisis ingestort. Het bedrijf lijdt zware verliezen en duizenden banen staan op de tocht. Wel is inmiddels een reddingsplan in werking getreden. De Duitse regering komt met een investering van 9 miljard euro in ruil voor 20 procent van de aandelen.

Lancet-artikel over hydroxychloroquine ingetrokken: 'Te veel vragen'

Drie auteurs hebben een artikel ingetrokken dat wereldwijd leidde tot zorgen over de veiligheid van het middel hydroxychloroquine. Ze schreven vorige maand in het Britse medische vakblad The Lancet dat de kans op overlijden bij patiënten met covid-19 kan toenemen als ze ook het malariamedicijn krijgen.

De schrijvers zeggen nu dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit van de gegevens die ze hebben gebruikt. Ze stellen dat de data zijn aangeleverd door het bedrijf Surgisphere. Het bedrijf zou de volledige dataset niet beschikbaar willen stellen. "Er zijn veel vragen over Surgisphere en de gegevens die zouden zijn gebruikt in de studie", schrijft The Lancet over de intrekking.

De inzet van het medicijn tegen covid-19 is controversieel. De Amerikaanse president Trump heeft het middel naar eigen zeggen preventief twee weken gebruikt. En gisteren besloot de Wereldgezondheidsorganisatie WHO toch weer te gaan testen of hydroxychloroquine werkt tegen het coronavirus. Het onderzoek naar het malariamiddel was stilgelegd vanwege gezondheidsrisico's.

Grapperhaus blijft oordeel over optreden Halsema weigeren

Ondanks veelvuldig aandringen van enkele politieke partijen, is minister Grapperhaus niet van plan een openlijk oordeel te geven over het optreden van de Amsterdamse burgemeester Halsema bij de te drukke anti-racismedemonstratie op de Dam. De minister van Veiligheid zei in het Kamerdebat dat het aan de gemeenteraad van Amsterdam is om een oordeel te geven. "Het is heel saai, maar zo hoort het in een democratie", aldus Grapperhaus.

Grapperhaus moest naar de Tweede Kamer komen om opheldering te geven over zijn openbaar gemaakte appjes met Halsema over het verloop van de demonstratie waar de duizenden betogers geen anderhalve meter afstand konden houden. Uit het appverkeer blijkt dat de minister en Halsema ruzieden over de vraag of ze al dan niet ruggespraak hadden gehad over het besluit om niet in te grijpen.

Kritiek PVV en FvD

PVV-leider Wilders vroeg in het debat bij herhaling of uit het appverkeer niet duidelijk is geworden dat Halsema fouten heeft gemaakt en moet opstappen. "Ik begrijp die opwinding niet zo over die ruggespraak", antwoordde de minister, die het onderlinge conflict niet groter wil maken. "In lastige situaties is een gesprek wel eens hoekig."

Kamerlid Hiddema van Forum voor Democratie wilde weten of Grapperhaus zich niet bij de neus voelt genomen. "Laten we het debat in de raad en het onderzoek afwachten", zei de minister daarop. "Ik heb niet het gevoel dat er opzettelijk fouten zijn gemaakt."

Grapperhaus zei ook dat Halsema hem meldde niet in te grijpen in de overvolle demonstratie omdat de emoties en de kans op escalatie groot waren. "Dat is terecht, ik begrijp het volledig."

Na 50 minuten vertrok de minister weer. "Ik heb nog werk te doen."

Bekijk hier hoe Grapperhaus in het debat vragen van PVV-leider Wilders en SGP-voorman Van der Staaij over de app-ruzie beantwoordt:

Grapperhaus moet uitleg geven over Appruzie met burgemeester Halsema

Ruimen besmette nertsenfokkerijen uitgesteld

De ruiming van nertsenfokkerijen met coronabesmettingen is uitgesteld. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren hebben bezwaar aangetekend tegen het besluit. Daardoor wordt de ruiming uitgesteld tot na de bezwaarprocedure, die maandag plaatsvindt in Den Haag.

De ruiming zou in eerste instantie morgen starten. Dan zouden alle dieren op fokkerijen met coronabesmettingen worden gedood. Het gaat om negen locaties van fokkerijen in Noord-Brabant en Limburg. De ruimingen staan onder leiding van de NVWA. De geruimde bedrijven krijgen een vergoeding.

Miljarden opgehaald voor wereldwijde vaccinaties

In Groot-Brittannië is 8,8 miljard dollar (omgerekend 7,75 miljard euro) toegezegd tijdens een internationale vaccin-top met overheden en organisaties. Het bedrag moet ervoor zorgen dat kinderen in arme landen de komende jaren ingeënt kunnen worden tegen ziektes als polio, de mazelen en difterie. Het geld gaat naar de Global Vaccine Alliance (Gavi), die zich inzet om vaccins toegankelijk te maken voor arme landen.

Ook is 567 miljoen dollar ingezameld voor een apart project dat ervoor moet zorgen dat arme landen ook snel het vaccin tegen covid-19 krijgen wanneer dat er is. Uiteindelijk wil de Gavi 2 miljard dollar inzamelen om te verzekeren dat zorgmedewerkers en risicogroepen in deze landen ingeënt kunnen worden met dit vaccin.

'Het kost 250 manuren om een vliegtuig weer vliegklaar te maken'

Transavia gaat na tien weken weer gewone vluchten uitvoeren. Het is flink wat werk om de toestellen uit de mottenballen te halen.

'Het kost 250 manuren om een vliegtuig weer vliegklaar te maken'

Weer karrevracht aan nieuwe uitkeringsaanvragen VS

In de afgelopen week hebben nog eens bijna 1,9 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Het cijfer is iets lager dan een week eerder, toen ruim 2,1 miljoen uitkeringsaanvragen werden geregistreerd.

"Het totale aantal burgers dat sinds het begin van de coronacrisis hun baan heeft verloren, komt daarmee op 42,8 miljoen", twittert NOS-correspondent Arjen van der Horst. De piek in het aantal Amerikanen dat zonder baan kwam te zitten was half maart.

De geleidelijke heropening van de economie leidt tot een daling van de wekelijkse steunaanvragen. Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan, zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet.

Burgemeesters verwachten 'grillig' seizoen: virus kan weer spelbreker zijn

Halverwege september moet het nieuwe voetbalseizoen beginnen. Volgens Paul Depla, burgemeester van Breda, moeten we er niet zomaar van uitgaan dat alles op rolletjes zal verlopen. "We zeggen tegen iedereen: houd rekening met een grillig seizoen en bereid je erop voor dat sommige dingen anders zullen verlopen dan je gewend bent geweest", zegt Depla.

"En ga dan niet gelijk zeggen: dat is oneerlijk of onsportief. Jongens, als we dát niet accepteren dan weet ik één ding zeker. Dan gaat het niet werken dit seizoen."

Depla: 'In ene regio kan virus harder toeslaan in andere regio'

De Jonge: testuitslag moet binnen 24 uur

Minister De Jonge vindt dat de uitslag van een coronatest binnen 24 uur klaar moet zijn, zoals Kamerleden en ook het RIVM willen. Sinds begin deze week kan iedereen met corona-achtige klachten zich bij de GGD melden voor een test. Volgens VVD-Kamerlid Veldman kan het soms wel een week duren voor iemand een uitslag krijgt. "Tussen een test en een uitslag moet niet meer dan 24 uur zitten, dat is duidelijk", zei De Jonge in het debat.

Ook vindt de minister van Volksgezondheid dat er minder tijd moet zitten tussen het signaleren van een mogelijke besmetting en het uiteindelijke bron- en contactonderzoek. "Het duurt nog te lang." Soms duurt het even voor iemand met klachten een test laat doen, omdat hij nog geen tijd heeft naar de teststraat te gaan. De minister vindt dat vervelend. "Als je klachten hebt, dan blijf je thuis en heb je alle tijd om naar de GGD te gaan."

De minister gaat met de GGD's praten over de versnelling van het hele proces.

Toename besmettingen Suriname 'zorgwekkend', Nederlandse hulp

In Suriname is het aantal coronabesmettingen opnieuw gestegen, naar 64. De minister van Volksgezondheid verwacht dat het er op korte termijn honderden zijn. Daarmee stijgt ook de onrust, merkt correspondent Nina Jurna.

Zij noemt de situatie "zorgwekkend", onder meer omdat er weinig IC-plekken beschikbaar zijn. "Er zijn maar dertig beademingsapparaten in Suriname en er is weinig capaciteit wat betreft verplegend personeel", zei ze in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Een publieke gezondheidsadviseur van de Surinaamse regering heeft gezegd dat hulp vanuit Nederland welkom is. Jurna: "Het is volgens hem een menselijke noodsituatie. Daarom zouden de beide landen hun politieke onderlinge problemen opzij moeten schuiven." Volgens hem hebben de landen een historische band en is het nu de gelegenheid om die aan te halen. "Als de hulp uitblijft, kan het ernstig worden, zei hij."

Nederland gaat binnenkort een "tiental" beademingsapparaten aan een ziekenhuis in Paramaribo leveren, zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zegt dat Nederland geen hulpverzoek van de Surinaamse regering heeft ontvangen. "Als we een internationaal hulpverzoek krijgen, doen we ons best om binnen de bestaande mogelijkheden te helpen."

Vanavond gaat een lockdown in Suriname in. Daarom zijn veel inwoners vandaag gaan hamsteren, zegt correspondent Jurna. "Schappen zijn leeg en bij de banken is het druk. Mensen gaan snel naar de banken om geld te halen."

Klaver: handelwijze Grapperhaus niet fraai

Volgens GroenLinks-leider Klaver heeft minister Grapperhaus maandag in zijn appverkeer met burgemeester Halsema over de demonstratie op de Dam eerst zijn steun uitgesproken voor Halsema en die vervolgens ingetrokken, nadat er ophef was ontstaan. "Dat vind ik niet fraai. Zeker in een tijd van crisis moeten we elkaar steunen", zei Klaver in Nieuws en Co.

"Ik vind het jammer dat de minister nadat hij zijn steun heeft uitgesproken die keutel weer intrekt en de burgemeester laat vallen. Maar nu moeten we weer verder", voegde de GroenLinks-voorman eraan toe.

Klaver benadrukte dat de Amsterdamse driehoek het besluit over de demonstratie heeft genomen, maar volgens hem is het heel normaal dat zijn partijgenoot Halsema ruggespraak heeft gehouden met de minister.

Minister Grapperhaus komt naar Tweede Kamer over app-gesprek met Halsema

De opzet van het Tweede Kamerdebat over de coronabestrijding is veranderd. De nu afwezige minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schuift vanavond aan om vragen te beantwoorden over de appjes tussen hem en de Amsterdamse burgemeester Halsema over het verloop van de anti-racismedemonstratie op de Dam.

PVV-leider Wilders wil per se met Grapperhaus hierover debatteren en na wat onderlinge discussie achter de schermen is dit ook geregeld. Premier Rutte vindt het ook een goed idee, om de discussie over het geschil tussen de minister en de burgemeester niet te lang te laten hangen.

Nu is minister van Volksgezondheid De Jonge de vragen over de zorg aan het beantwoorden. Minister Grapperhaus wordt later vanavond verwacht.

Bekijk hier hoe dat in het debat ging:

Grapperhaus komt naar Kamer voor debat, Rutte gaat vast even eten

Op het dorpsplein of in de voortuin: leraren zetten geslaagden in het zonnetje

Geslaagd of niet? Normaal horen leerlingen dat over de telefoon. Maar omdat het examenjaar door corona dit jaar anders verliep, pakten veel scholen het feestelijke moment ook maar anders aan.

En op sommige plekken een stuk ludieker:

Op het dorpsplein of in de voortuin: leraren zetten geslaagden in het zonnetje

Ruim 800 patiënten overleefden intensive care niet

Van de 2695 patiënten die de afgelopen maanden op de intensive care hebben gelegen vanwege het coronavirus, heeft iets minder dan een derde het niet overleefd. Er waren 834 IC-doden, meldt Stichting NICE, de organisatie die de opnamecijfers registreert.

1477 patiënten konden de intensive care weer verlaten en mochten naar huis, terwijl 384 patiënten eerst nog naar de verpleegafdeling moesten. Vooral patiënten die langer op de intensive care lagen, moesten eerst behandeld worden. Dat is te verklaren doordat coronapatiënten op de intensive care vaak intensief beademd moeten worden, wat een zware aanslag op het lichaam is.

Na de intensive care

Duitsland en Nederland blijven van mening verschillen over steunfonds

Duitsland en Nederland blijven verschillend denken over het EU-herstelfonds om de economische gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. De Europese Commissie wil daar 750 miljard euro voor uittrekken, waarvan het grootste deel aan de lidstaten wordt geschonken. Duitsland en Frankrijk zien daar veel in. Nederland en een aantal andere landen willen juist dat uit het herstelfonds vooral leningen komen in plaats van giften.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas was vandaag in Den Haag voor overleg met minister Blok. Op een persconferentie benadrukte Maas dat het voorstel van de Europese Commissie elementen bevat van een eerder Duits-Frans plan en hij noemde het een "onderhandelingsbasis". Hij hoopt dat het voorstel een "brug slaat naar een Europees compromis".

Blok zei dat het plan van de Europese Commissie op een aantal punten stevig moet worden aangepast. Hij vindt dat giften EU-landen niet genoeg stimuleren om ook zelf orde op zaken te stellen.

Geslaagden vragen onderwijsminister Slob het hemd van het lijf

NOS Stories volgde 'De examenklas van 2020' van het moment dat bekend werd dat de eindexamens niet doorgingen tot nu: het moment dat de vlag uit kan. In onderstaande video vertelt de klas hoe ze de afgelopen periode beleefden en hoe het voelt om een 'echte' afsluiting van het schooljaar vanwege corona te moeten missen. En er is bezoek: onderwijsminister Slob staat voor de klas.

Hij vertelt over een memorabel moment op een van zijn examenfeesten:

'Eerste Nederlandse coronapatiënten hadden al klachten in januari'

Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat de eerste Nederlandse coronapatiënten al in januari klachten hadden, meldt RTL Nieuws. Voor eind februari zouden al zeker 154 mensen in Nederland hebben rondgelopen met coronagerelateerde klachten.

Op 27 februari werd met een test de eerste officiële coronapatiënt in Nederland bekend. Deskundigen achten het volgens RTL mogelijk dat de eerste besmetting al weken eerder een feit was en dat het virus mogelijk al verspreid was.

Vrouwen slaan en bespugen treinconducteur

Een conducteur in een trein is dinsdagavond geslagen en bespuugd toen hij of zij twee vrouwen (18 en 19 jaar) wees op het gebruik van hun mondkapje. Ze zijn aangehouden.

De vrouwen uit Almere scholden de conducteur na de opmerking uit en sloegen de beschermingsmiddelen van diens gezicht. Op het eerstvolgende station, in Rotterdam, werd op de politie gewacht. De vrouwen zijn daar opgepakt.

Niemand raakte gewond. Er is aangifte gedaan voor mishandeling en belediging.

Kleine daling coronapatiënten op IC's

Er liggen drie coronapatiënten minder op de intensive care dan gisteren. Hun totale aantal bedraagt nu 113, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

"Het aantal covid-patiënten op de IC is vrijwel stabiel gebleven. We verwachten dat het aantal nog iets verder zal dalen omdat de instroom ruim drie weken na het versoepelen van de maatregelen stabiel laag blijft", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op de IC's liggen momenteel 567 mensen met een andere aandoening dan het coronavirus, 53 meer dan de voorgaande dag. Volgens Kuipers neemt de "overall bezetting op de IC" toe vanwege de uitbreiding van de reguliere zorg.

Het aantal covid-19-opnames buiten de IC bedraagt 481. Dat zijn er vijftien minder dan gisteren. Sinds gisteren liggen er geen patiënten meer op IC's in Duitsland.

Opnieuw discussie over demonstratie op de Dam

In het Tweede Kamerdebat over de bestrijding van het coronavirus uiten allerlei partijen weer kritiek op het negeren van de anderhalvemeterregel tijdens de anti-racismedemonstratie in Amsterdam.

Afgelopen maandag waren duizenden demonstranten op de Dam en velen stonden heel dicht op elkaar. "Het ging fout in Amsterdam", zei VVD-Kamerlid Veldman. "Ja, er waren veel en veel te veel mensen", zei GroenLinks-leider Klaver. Hij vindt niet dat zijn partijgenoot, de Amsterdamse burgemeester Halsema, fouten heeft gemaakt door de demonstratie niet te ontbinden, ondanks de drukte.

PVV-leider Wilders wil wel dat Halsema onmiddellijk opstapt. Wilders vindt haar incompetent en noemde haar een "verwaande diva die iedereen de schuld geeft". Het openbaar gemaakte appverkeer tussen Halsema en minister Grapperhaus versterkt Wilders' mening dat Halsema fouten heeft gemaakt, zei hij.

En dat zorgde voor een stevige botsing tussen Wilders en Klaver:

Felle botsing Wilders en Klaver over rol burgemeester Halsema

Voor het eerst meer dan 1000 doden in Mexico

Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Mexico in een dag toegenomen met 1092, melden gezondheidsautoriteiten. Dat is het hoogste aantal gemelde overlijdens in een dag in het Midden-Amerikaanse land.

Autoriteiten in Mexico voorspelden eerder dat het aantal overlijdens juist zou afvlakken. Volgens hen zijn de nieuwe meldingen van dagen of zelfs weken geleden, maar werden ze nu pas verwerkt. Maandag is het land begonnen met een versoepeling van de coronamaatregelen.

Ook in Brazilië neemt het dodental snel toe. Daar zijn voor het eerst 1349 overlijdens in een dag gemeld. Dat is voor de tweede dag op rij een recordaantal doden. Dinsdag noemde president Bolsonaro de dood het "lot van iedereen". In totaal zijn er in Brazilië 32.548 geregistreerde doden.

ECB draait geldkraan open en koopt nog meer schulden op

De Europese Centrale Bank zet de geldkraan wijd open en gaat het schuldenopkoopprogramma uitbreiden met 600 miljard euro. Het bedrag komt boven op de huidige 750 miljard steunaankopen aan staats- en bedrijfsschulden en geldmarktpapier om de recessie en de coronacrisis te lijf te gaan.

De schuldenopkoop gaat door tot tenminste juni 2021 of tot de coronacrisis voorbij is, zegt de ECB. Ook de gewone schuldenopkoop van 20 miljard euro per maand wordt voortgezet.

Vrijgegeven appverkeer Halsema-Grapperhaus over demonstratie

Burgemeester Halsema van Amsterdam voelde zich afgelopen maandag door minister Grapperhaus van Justitie in de kou gezet. Dat blijkt uit het appverkeer tussen de twee politici naar aanleiding van de anti-racismedemonstratie op de Dam.

De appjes tussen Halsema en Grapperhaus zijn openbaar gemaakt op verzoek van de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de burgemeester even na 17.00 uur voor het eerst contact opnam met de minister. Ze meldde toen dat het veel drukker was dan de organisatie van de demonstratie had verwacht en dat er daardoor geen anderhalve meter afstand gehouden werd. Om onrust te voorkomen, wilde ze niet ingrijpen.

De inhoud van het hoogoplopende appcontact tussen Halsema en Grapperhaus leidt tot een felle botsing in de Kamer tussen PVV-leider Wilders en GroenLinks-leider Klaver. Wilders vond al dat Halsema moet opstappen, hij ziet in het appverslag nu ook het bewijs dat de GroenLinks-burgemeester "probeerde haar straatje schoon te vegen".

School in Rotterdam na twee dagen weer dicht na besmetting

Een middelbare school in Rotterdam heeft twee dagen na de heropening de deuren weer moeten sluiten. Een medewerker is besmet geraakt met het coronavirus.

Het Vak College Zuidrand was net als andere middelbare scholen in het land sinds dinsdag weer geopend. De besmette medewerker is toen niet op school geweest, zegt directeur Renée Bouwer in een brief aan de ouders van leerlingen. Wel is melding van de besmetting gemaakt bij de GGD, schrijft RTV Rijnmond.

Hoewel de GGD niet het advies heeft gegeven om de school te sluiten, heeft de directie dat volgens de lokale omroep wel besloten. De lessen zijn daarom vanaf vandaag weer op afstand. Het is niet duidelijk tot wanneer dat zal zijn.

Spaanse minister teruggefloten na bekendmaking opening grenzen

Spanje gaat de grenzen met buurlanden in tegenstelling tot eerdere berichten pas vanaf 1 juli openen. Dat staat in een verklaring van het Spaanse ministerie van Toerisme.

De Spaanse minister van Toerisme, María Reyes Maroto, zei vanochtend (zie bericht van 10.51 uur) dat Spanje de grenzen met buurlanden Frankrijk en Portugal op 22 juni weer gaat openen. Dat blijkt anders te zitten: in de verklaring van het ministerie staat nu dat de grenzen sowieso op 1 juli opengaan. Mogelijk gebeurt dat eerder: de regering zegt in overleg te blijven met andere EU-lidstaten over het "coördineren en harmoniseren" van de opheffing van reisbeperkingen.

De Portugese minister van Buitenlandse Zaken liet weten dat hij "verrast" was door de aankondiging van Reyes Maroto.

RIVM: 13 doden, 12 opnames

Er zijn afgelopen etmaal 13 nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus, meldt het RIVM. Gisteren ging het om 10 nieuwe slachtoffers. Het totale dodental staat op 5990.

Er kwamen 209 positief geteste mensen bij. Dat komt omdat er veel meer mensen zijn getest. Gisteren kwamen er nog 86 positief geteste personen bij.

Ook zijn er 12 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.771 brengt. Gisteren waren er 9 nieuwe opnames.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en die zijn niet in de cijfers meegenomen.

Burgemeester Duitse plaats Göttingen sluit lockdown niet uit

Meer dan honderd mensen zijn besmet geraakt met het coronavirus in de Duitse stad Göttingen. De burgemeester van de stad sluit een verdere lockdown niet uit, nu het aantal besmettingen oploopt. Gisteren sloot hij al alle scholen en een aantal kinderdagverblijven.

Wat de bron is van de corona-uitbraak, is niet duidelijk. Na een privéfeest in een flatgebouw zijn 86 mensen besmet geraakt, onder wie kinderen. Mogelijk gebeurde dat toen families in een woning bijeenkwamen om het Suikerfeest te vieren, meldt de Duitse nieuwssite Der Tagesspiegel.

In de regio zijn nog eens achttien besmettingen geconstateerd en zijn 218 mensen in quarantaine geplaatst. De gemeente zegt in die krant in de komende dagen alle 600 tot 700 bewoners van het complex te zullen testen.

Radio-dj niet vervolgd vanwege 'coronalied'

Radio 10-dj Lex Gaarthuis wordt niet vervolgd vanwege het draaien van een 'coronalied'. Op 6 februari was in zijn radioprogramma het carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen te horen. De politie en het Meldpunt Discriminatie kreeg honderden meldingen over het lied en vijf mensen deden aangifte.

Het lied is gezongen door de Rotterdamse Toon, typetje van de radio-dj die in de show op satirische wijze reageert op de actualiteit. 57 Chinees-Nederlandse organisaties noemden het nummer, in een verklaring namens de Chinese gemeenschap in Nederland, "discriminerend en haatzaaiend".

Justitie gaat daar niet in mee en vindt dat het nummer satirisch moet worden opgevat. "Het gebruik van stijlmiddelen zoals een sterk Rotterdams accent en een duidelijke carnavaleske melodie dragen bij aan het satirische karakter van het lied. Dit heeft tot gevolg dat het lied volgens het OM binnen de context van de artistieke expressie past. Ook is het OM van oordeel dat het lied niet onnodig grievend is."

Daarnaast wijst het OM erop dat Gaarthuis heeft laten zien dat hij zich bewust is van de negatieve impact van het nummer en de kwetsende uitwerking ervan. Hij bood zijn excuses aan op de website van de radio-omroep en op sociale media. Ook ging hij in gesprek met een deel van de Chinese gemeenschap.

Frankrijk schrapt grote jaarlijkse militaire parade

De militaire parade die jaarlijks in Parijs wordt gehouden op de Franse nationale feestdag 14 juli, gaat niet door. Het evenement op de Champs-Élysées wordt vervangen door een kleine ceremonie op de Place de la Concorde. Volgens de regering kan daar de afstandregel beter in acht worden genomen.

Er komt een speciaal eerbetoon aan zorgmedewerkers. Er zullen ook mensen uit de zorg meelopen. Naast de ongeveer 2000 deelnemers mogen zo'n 2500 toeschouwers aanwezig zijn.

Geen demonstraties meer op de Dam

De gemeente Amsterdam staat geen demonstraties meer toe op de Dam in de coronapandemie. Dat schrijft burgemeester Halsema aan de organisatie van een betoging voor opvang van kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen.

Die groep wilde demonstreren op de Dam, maar moet nu uitwijken naar het Museumplein. Het besluit is genomen naar aanleiding van de anti-racismedemonstratie van maandag, waarbij duizenden mensen aanwezig waren. Vanwege de drukte konden die geen anderhalve meter afstand meer tot elkaar houden.

Lees verder:

Geen kamp voor tientallen kinderen in Zeeland

Tientallen kinderen in Zeeland kunnen dit jaar niet op kamp. Het Humanitas Kinderkamp, dat sinds 1981 wordt georganiseerd voor kinderen voor wie vakantie niet vanzelfsprekend is, gaat vanwege de coronamaatregelen niet door. Daardoor kunnen zo'n tachtig kinderen dit jaar niet op kamp, meldt Omroep Zeeland.

Het Humanitas Kinderkamp in Veere is bedoeld voor kinderen tussen de 7 en 15 jaar, die vanwege hun thuissituatie niet of nauwelijks op vakantie kunnen. Het gaat onder anderen om kinderen uit pleeggezinnen en tehuizen.

Ook de Aktie Frisse Lucht, voor Rotterdamse kinderen die een week in een Zeeuws gastgezin verblijven, gaat niet door. Dat komt doordat het bestuur niet op volle sterkte is en geen vakanties kan organiseren. Jaarlijks verblijven zo'n 35 kinderen uit Rotterdam met een sociaal-economisch moeilijke achtergrond een week bij een Zeeuws gastgezin.

‘Te weinig aandacht voor thuiswonende ouderen’

Bij de bestrijding van de corona-uitbraak is er tot nu toe te weinig aandacht geweest voor ouderen die zelfstandig thuiswonen en de zorg die zij krijgen via de thuiszorg. De focus lag vooral op de ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Dat hebben vertegenwoordigers van de ouderenbonden en de thuiszorgorganisaties duidelijk gemaakt in de technische briefing voor Tweede Kamerleden. Verreweg de meeste ouderen wonen zelfstandig thuis.

Bij een eventuele tweede golf moeten de thuiswonende ouderen en de thuiszorg meer op de voorgrond komen, ook bij het verdelen van mondkapjes en handschoenen.

7000 telefoontjes

Volgens Liane den Haan van ouderenbond ANBO leven er veel vragen bij die ouderen. Bij haar organisatie zijn tot nu toe 7000 telefoontjes binnengekomen. Veel mensen begrijpen niet dat de thuiszorg wel mag langskomen (en dan vaak geen beschermingsmiddelen heeft), terwijl dierbaren als kinderen en kleinkinderen eigenlijk niet welkom zijn. Daardoor ligt sociaal isolement op de loer, betoogde Den Haan. Door het gebrek aan contact voelen veel mensen zich eenzaam.

Tegelijkertijd worden te veel ouderen gerekend tot de risicogroep. Veel 70-plussers zijn en voelen zich nog zeer vitaal en zijn verre van kwetsbaar. Daar zou meer onderscheid in moeten worden gemaakt.

Caroline Beentjes van de zorginstelling Samen in Noord-Holland brak een lans voor de thuiszorgmedewerkers. Die verdienen volgens haar meer waardering voor het werk dat ze hebben verricht. Inmiddels is bij Samen de zorg weer opgeschaald tot het oude niveau, maar Beentjes waarschuwde dat er daarbij grote verschillen zijn tussen de regio's in ons land.

Bekerfinale in Hongarije, mét publiek

In Hongarije is de bekerfinale tussen voetbalclubs Budapest Honvéd en Mezokovesd-Zsory (2-1) bezocht door 10.000 mensen. In de Puskás Aréna in Boedapest, waar plaats is voor ruim 67.000 toeschouwers, was alleen de eerste ring geopend. Veel fans hielden zich aan de maatregelen, maar de harde kern van beide clubs hield geen anderhalve meter afstand.

Van Dissel: niet zeker of middenstoel vrijlaten in vliegtuig zin heeft

Er is nog geen precies onderzoek gedaan naar de verspreiding van corona in vliegtuigen. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM in antwoord op vragen van de Tweede Kamer in de briefing. "Wat we weten van vliegtuigen, als we terugkijken in het verleden naar ebola en tbc, dan blijkt dat het vooral de direct omzittenden van een patiënt zijn die besmet worden."

De Kamer wil weten of het bijvoorbeeld zin heeft om in vliegtuigen de middenstoelen vrij te houden. Op basis van de ervaring dat corona vooral via de grotere druppeltjes over korte afstanden wordt overgebracht zou dat dus zin kunnen hebben, maar dat staat nog niet vast. Van Dissel: "Als ons gevraagd wordt hierover advies uit te brengen dan zullen we ons erin verdiepen."

De anderhalve meter richt zich op ziekteverspreiding via de grotere luchtwegdruppeltjes in de lucht. Van Dissel: "Dat advies stamt uit de jaren 30 en is nu ook effectief gebleken. Die hele kleine druppels zijn duizend maal kleiner en veel minder verantwoordelijk voor besmettingen."

Of het zin heeft om in vliegtuigen en andere binnenlocaties met veel mensen meer aandacht te geven aan airconditioning en luchtfilters is nog maar de vraag, zegt hij. Al kunnen druppeltjes door luchtbehandeling wel sneller naar de grond geblazen worden, zegt hij. Dat geldt ook voor vliegtuigen.

'Reisverzekering geldt bij code geel, maar wees waakzaam'

We mogen over anderhalve week weer op vakantie naar twaalf landen, zei premier Rutte gisteren op een persconferentie. Maar is je reisverzekering dan geldig?

"Het goede nieuws is dat een reisverzekering bij een reis naar een land met code geel ook dekking geeft", zei Richard Weurding, directeur van het Verbond voor Verzekeraars, in het NOS Radio 1 Journaal. Hij benadrukt dat code geel betekent dat je waakzaam moet zijn als vakantieganger: "De risico's kunnen anders zijn dan in Nederland. Zorg dus dat je goed voorbereid bent."

Lees hier meer over vakantieverzekeringen in coronatijd:

Spanje gaat grenzen met Frankrijk en Portugal openen

Spanje gaat op 22 juni de grenzen met buurlanden Portugal en Frankrijk openen, heeft de minister van Toerisme bekendgemaakt. Alle restricties worden opgeheven.

De grenzen werden halverwege maart gesloten voor iedereen behalve Spanjaarden, vrachtwagenchauffeurs en grensarbeiders.

Vraag aan Surinaamse veiligheidsdienst: zijn adultshops essentieel?

"Behoren adultshops ook tot de essentiële diensten?", was de vraag aan het hoofd van de Surinaamse veiligheidsdienst. Luitenant-kolonel Danielle Veira, directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) in Suriname, gaf na een korte overpeinzing een duidelijk antwoord:

Veira kreeg al eerder de lachers op haar hand, toen ze mensen opriep vooral naar een tequilaparty te gaan. "Ga naar dat feestje, we gaan jullie allemaal oppakken", waarschuwde ze.

Gemeente Amsterdam: mogelijk begrotingstekort van 261 miljoen

De coronacrisis leidt voor de gemeente Amsterdam mogelijk tot een begrotingstekort van 261 miljoen euro. Na 2020 kunnen de effecten aanhouden en tot een tekort leiden van 200 miljoen per jaar. Dat blijkt uit een eerste analyse van de gemeente, melden Het Parool en AT5. Na de zomer is er volgens wethouder Victor Everhardt (Financiën) meer duidelijk over de financiële situatie van de gemeente.

De gemeente loopt veel inkomsten mis, zoals toerisme- en parkeerbelastingen. Daarnaast vallen dividenden van bedrijven waar Amsterdam in belegt, zoals Schiphol, lager uit.

Het begrotingstekort wordt nu ongeveer net zo groot geschat als de financiële reserve die de gemeente heeft. "Mocht het tekort uitkomen op de raming, dan betekent dit dat de stand van de Algemene Reserve eind 2020 naar verwachting rond de nul uitkomt."

'Bereid je hond voor op alleen thuis zijn, kat vindt rust juist fijn'

Mensen gaan weer vaker naar kantoor en dat is even wennen voor huisdieren. Vooral honden vinden het lastig dat de baas ineens weer weg is. Ze kunnen er heel ongelukkig van worden. Hondeigenaren zouden huisdieren daarom langzaam moeten voorbereiden op het nieuwe dagelijkse ritme, zeggen specialisten.

De afgelopen tijd werkten veel mensen thuis. Huisdieren kregen vaak meer aandacht en honden werden meer uitgelaten. "De meeste honden hebben echt de tijd van hun leven gehad", zegt gedragsbioloog Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht. "Soms werden ze zelfs een beetje te veel uitgelaten. Ik heb ook wel teruggekoppeld gekregen dat honden opvallend veel sliepen."

Lees verder:

Rechtszittingen in provinciehuis Flevoland

Provinciehuis Lelystad

De komende maanden houdt de rechtbank Midden-Nederland zittingen in het provinciehuis in Lelystad. Ook worden er avondzittingen gehouden in de rechtbank in Almere. De provincie Flevoland stelt de rechtbank in de gelegenheid om vier dagen per week gebruik te maken van twee raadszalen, in ieder geval tot 1 september. Zo probeert de provincie om zoveel mogelijk zittingen door te laten gaan.

Vanwege de coronamaatregelen kunnen in het gerechtsgebouw minder zittingen worden gehouden. Er mogen niet te veel personen tegelijk aanwezig zijn en zalen moeten na elke zaak worden schoongemaakt.

Bron- en contactonderzoek GGD’en uitgebreid, horecareservering gebruikt

De groep mensen die moet thuisblijven als zij contact hebben gehad met een besmette patiënt wordt uitgebreid. Bij de opsporing van 'nauwe contacten' van besmette mensen wordt binnenkort ook gebruikgemaakt van de reserveringsgegevens in de horeca. Voorwaarde is wel dat iemand daar toestemming voor geeft. Wie in de buurt van een besmet persoon heeft geborreld of gegeten, kan dan gewaarschuwd worden.

Sinds eind vorige maand geldt al dat niet alleen de mensen die langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter van de besmette persoon zijn geweest, twee weken moeten thuisblijven. Ook de mensen die korter contact hebben gehad met de besmette persoon, maar wel contact hebben gehad met een hoog besmettingsrisico, moeten veertien dagen thuisblijven. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als je dicht in de buurt van een verkouden iemand bent geweest.

De GGD neemt zowel telefonisch als schriftelijk contact op met deze personen. Dat gebeurt weer na zeven dagen en aan het eind van hun quarantaine. Het RIVM doet geregeld onderzoek of mensen deze instructies wel willen naleven. De GGD controleert vaker als er aanwijzingen zijn dat iemand de regels niet opvolgt.

Wekelijkse briefing Tweede Kamer

Om 09.30 uur begint de wekelijkse briefing door het RIVM in de Tweede Kamer. Dat duurt naar verwachting tot 12.00 uur.

De briefing is te volgen op NPO 1, NOS.nl, NPO Start, NPO Politiek, NPO Nieuws, de NOS-app en de kanalen van de NOS op sociale media. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen.

Vanaf 14.00 uur debatteert de Kamer over de aanpak van de coronacrisis. Het debat is te volgen via NOS.nl, de NOS-app, de NOS-kanalen op sociale media en op NPO-politiek. Op NPO Radio 1 wordt er geregeld aandacht aan besteed.

De Jonge: ‘dashboard’ bijna klaar, alarm bij 40 opnames

Het zogenoemde 'dashboard' dat het kabinet laat ontwikkelen om de verspreiding van het coronavirus in de gaten te houden is bijna klaar, zegt minister De Jonge. Hij hoopt het digitale instrument in de tweede helft van juni te kunnen gaan gebruiken.

Als belangrijkste indicatie dat het weer fout gaat, worden in ieder geval drie cijfers in de gaten gehouden: IC-opnames, ziekenhuisopnames en het reproductiegetal. Bij tien IC-opnames per dag (gemiddeld over drie dagen) of bij gemiddeld 40 ziekenhuisopnames per dag is de grens bereikt en moeten er maatregelen genomen worden. Welke dat zijn hangt af van de oorzaak en of er sprake is van een landelijke, regionale of lokale uitbraak. Het reproductiegetal, dat wil zeggen hoeveel mensen een besmette persoon besmet, moet op of onder 1,0 blijven.

In het 'dashboard' wordt ook gekeken naar het aantal positieve testen, het aantal geschatte besmette personen en andere indicatoren die op dit moment nog worden ontwikkeld.

Vacatures horeca lopen terug, vraag naar zorgpersoneel blijft

Het aantal vacatures in de horeca, schoonmaak en administratie is de afgelopen maand flink afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit een analyse van uitzendconcern Randstad. In de zorg, bouw en ict blijft de vraag naar personeel juist groot.

In totaal zijn er op dit moment 45.000 vacatures. Normaal gesproken ligt dat aantal in deze tijd van het jaar rond de 60.000. In vergelijking met mei 2019 bedroeg de krimp 65 procent. In de schoonmaaksector waren er 50 procent minder vacatures, in de administratie ging het om 45 procent minder.

Randstad wijst op de noodzaak van scholing en omscholing. "Als niet ingegrepen wordt, zal de schaarste in bepaalde beroepsgroepen niet worden opgelost. Én, komen mensen die nu zonder werk zijn moeilijker weer aan de slag."

'Champions League-seizoen afgemaakt in Duitsland of Portugal'

PSG-Dortmund (2-0) was op 11 maart een van de laatste CL-duels, voor lege tribunes

De resterende Champions League-wedstrijden van dit seizoen worden waarschijnlijk in Duitsland of Portugal afgewerkt, meldt persbureau AP. In dat geval zal Istanbul de finale, die eigenlijk zaterdag had moeten plaatsvinden, kwijtraken. Op 17 juni neemt de UEFA een definitief besluit. De wedstrijden worden zonder publiek gespeeld.

Het Champions League-seizoen is door de uitbraak van corona halverwege de achtste finales gestopt. De UEFA wil de resterende wedstrijden binnen een week tot tien dagen uitspelen om zo ruimte te creëren voor de kwalificatiewedstrijden voor volgend seizoen.

Naar verwachting veel minder toeristen in Nederland

Het toerismebureau NBTC verwacht dat Nederland dit jaar zo'n 60 procent minder toeristen uit het buitenland trekt. De organisatie denkt daarnaast dat ook de helft minder Nederlanders in eigen land op vakantie gaat dan normaal het geval is.

Hoewel gisteren duidelijk werd dat over anderhalve week de belemmeringen voor toerisme in grote delen van Europa wegvallen, verwacht NBTC niet dat het tekort nog kan worden ingelopen. In totaal zijn er door de coronacrisis naar verwachting 24,5 miljoen minder toeristen in Nederland.

Een op de vijf mijdt huisarts

Een op de vijf patiënten die eigenlijk met klachten naar de huisarts zou moeten, blijft nog altijd liever thuis. Mensen zijn bang om besmet te worden of denken dat de huisarts het te druk heeft en wachten daarom nog even af.

Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie naar het opstarten van de zorg nu het hoogtepunt van de coronacrisis voorbij lijkt. 7400 deelnemers van een vast patiëntenpanel van de federatie werkten eraan mee. "Het voelt nog niet als spoed, ik wil de huisarts daarom niet belasten", zegt een van hen. "En ik ben ook bang om daar iets op te lopen."

Weer ehbo-cursussen

Vanaf vandaag kunnen er weer ehbo-, reanimatie- en bhv-cursussen worden gegeven. Het Rode Kruis, NIBHV, Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben een protocol opgesteld zodat cursisten kunnen oefenen terwijl ze zich houden aan de coronamaatregelen. Zo worden er bij de praktijklessen extra hygiënemaatregelen aangehouden, zijn er looproutes aangegeven en wordt er tijdens de oefeningen anderhalve meter afstand gehouden.

De afgelopen tijd werd er wel online uitleg gegeven, maar de cursisten kunnen bepaalde handelingen alleen onder de knie krijgen door ze echt te oefenen met de bijbehorende leermiddelen. De organisaties zijn daarom blij dat ze de cursussen weer kunnen opstarten. "Het is ook tijdens deze pandemie van belang dat bedrijfshulpverleners, ehbo'ers en omstanders de juiste hulp kunnen verlenen bij incidenten en ongevallen. Zij vervullen regelmatig een belangrijke en soms levensreddende rol bij incidenten", zegt Dave Harmsen van der Vliet, vicevoorzitter van de BVBN.

Nieuw liveblog

Welkom in het coronaliveblog van donderdag 4 juni. Lees hier het blog van gisteren terug.