NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Grapperhaus over apps met Halsema: 'Soms is gesprek hoekig'

 • RIVM: afgelopen etmaal 13 doden, 12 opnames.
 • Ruim 800 patiënten overleefden intensive care niet.
 • Kleine daling coronapatiënten op IC's.
 • Geen demonstraties meer toegestaan op de Dam in coronatijd.
 • Nederland gaat beademingsapparatuur leveren aan Suriname.
Liveblog gesloten
 • Lufthansa verliest notering in 'eredivisie' Duitse beurs

  Een nieuwe tegenslag voor Lufthansa: de grootste Europese luchtvaartmaatschappij verliest zijn vermelding op de DAX, de Duitse tegenhanger van de AEX-index.

  Per 22 juni degradeert Lufthansa naar de categorie met middelgrote Duitse bedrijven. Lufthansa is al sinds de DAX in 1988 ontstond, onafgebroken aan de hoogste Duitse beurs genoteerd geweest.

  Het aandeel is als gevolg van de coronacrisis ingestort. Het bedrijf lijdt zware verliezen en duizenden banen staan op de tocht. Wel is inmiddels een reddingsplan in werking getreden. De Duitse regering komt met een investering van 9 miljard euro in ruil voor 20 procent van de aandelen.

 • Lancet-artikel over hydroxychloroquine ingetrokken: 'Te veel vragen'

  Drie auteurs hebben een artikel ingetrokken dat wereldwijd leidde tot zorgen over de veiligheid van het middel hydroxychloroquine. Ze schreven vorige maand in het Britse medische vakblad The Lancet dat de kans op overlijden bij patiënten met covid-19 kan toenemen als ze ook het malariamedicijn krijgen.

  De schrijvers zeggen nu dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit van de gegevens die ze hebben gebruikt. Ze stellen dat de data zijn aangeleverd door het bedrijf Surgisphere. Het bedrijf zou de volledige dataset niet beschikbaar willen stellen. "Er zijn veel vragen over Surgisphere en de gegevens die zouden zijn gebruikt in de studie", schrijft The Lancet over de intrekking.

  De inzet van het medicijn tegen covid-19 is controversieel. De Amerikaanse president Trump heeft het middel naar eigen zeggen preventief twee weken gebruikt. En gisteren besloot de Wereldgezondheidsorganisatie WHO toch weer te gaan testen of hydroxychloroquine werkt tegen het coronavirus. Het onderzoek naar het malariamiddel was stilgelegd vanwege gezondheidsrisico's.

 • Grapperhaus blijft oordeel over optreden Halsema weigeren

  Ondanks veelvuldig aandringen van enkele politieke partijen, is minister Grapperhaus niet van plan een openlijk oordeel te geven over het optreden van de Amsterdamse burgemeester Halsema bij de te drukke anti-racismedemonstratie op de Dam. De minister van Veiligheid zei in het Kamerdebat dat het aan de gemeenteraad van Amsterdam is om een oordeel te geven. "Het is heel saai, maar zo hoort het in een democratie", aldus Grapperhaus.

  Grapperhaus moest naar de Tweede Kamer komen om opheldering te geven over zijn openbaar gemaakte appjes met Halsema over het verloop van de demonstratie waar de duizenden betogers geen anderhalve meter afstand konden houden. Uit het appverkeer blijkt dat de minister en Halsema ruzieden over de vraag of ze al dan niet ruggespraak hadden gehad over het besluit om niet in te grijpen.

  Kritiek PVV en FvD

  PVV-leider Wilders vroeg in het debat bij herhaling of uit het appverkeer niet duidelijk is geworden dat Halsema fouten heeft gemaakt en moet opstappen. "Ik begrijp die opwinding niet zo over die ruggespraak", antwoordde de minister, die het onderlinge conflict niet groter wil maken. "In lastige situaties is een gesprek wel eens hoekig."

  Kamerlid Hiddema van Forum voor Democratie wilde weten of Grapperhaus zich niet bij de neus voelt genomen. "Laten we het debat in de raad en het onderzoek afwachten", zei de minister daarop. "Ik heb niet het gevoel dat er opzettelijk fouten zijn gemaakt."

  Grapperhaus zei ook dat Halsema hem meldde niet in te grijpen in de overvolle demonstratie omdat de emoties en de kans op escalatie groot waren. "Dat is terecht, ik begrijp het volledig."

  Na 50 minuten vertrok de minister weer. "Ik heb nog werk te doen."

  Bekijk hier hoe Grapperhaus in het debat vragen van PVV-leider Wilders en SGP-voorman Van der Staaij over de app-ruzie beantwoordt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus moet uitleg geven over Appruzie met burgemeester Halsema
 • Ruimen besmette nertsenfokkerijen uitgesteld

  De ruiming van nertsenfokkerijen met coronabesmettingen is uitgesteld. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren hebben bezwaar aangetekend tegen het besluit. Daardoor wordt de ruiming uitgesteld tot na de bezwaarprocedure, die maandag plaatsvindt in Den Haag.

  De ruiming zou in eerste instantie morgen starten. Dan zouden alle dieren op fokkerijen met coronabesmettingen worden gedood. Het gaat om negen locaties van fokkerijen in Noord-Brabant en Limburg. De ruimingen staan onder leiding van de NVWA. De geruimde bedrijven krijgen een vergoeding.

 • Miljarden opgehaald voor wereldwijde vaccinaties

  In Groot-Brittannië is 8,8 miljard dollar (omgerekend 7,75 miljard euro) toegezegd tijdens een internationale vaccin-top met overheden en organisaties. Het bedrag moet ervoor zorgen dat kinderen in arme landen de komende jaren ingeënt kunnen worden tegen ziektes als polio, de mazelen en difterie. Het geld gaat naar de Global Vaccine Alliance (Gavi), die zich inzet om vaccins toegankelijk te maken voor arme landen.

  Ook is 567 miljoen dollar ingezameld voor een apart project dat ervoor moet zorgen dat arme landen ook snel het vaccin tegen covid-19 krijgen wanneer dat er is. Uiteindelijk wil de Gavi 2 miljard dollar inzamelen om te verzekeren dat zorgmedewerkers en risicogroepen in deze landen ingeënt kunnen worden met dit vaccin.

 • 'Het kost 250 manuren om een vliegtuig weer vliegklaar te maken'

  Transavia gaat na tien weken weer gewone vluchten uitvoeren. Het is flink wat werk om de toestellen uit de mottenballen te halen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het kost 250 manuren om een vliegtuig weer vliegklaar te maken'
 • Weer karrevracht aan nieuwe uitkeringsaanvragen VS

  In de afgelopen week hebben nog eens bijna 1,9 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Het cijfer is iets lager dan een week eerder, toen ruim 2,1 miljoen uitkeringsaanvragen werden geregistreerd.

  "Het totale aantal burgers dat sinds het begin van de coronacrisis hun baan heeft verloren, komt daarmee op 42,8 miljoen", twittert NOS-correspondent Arjen van der Horst. De piek in het aantal Amerikanen dat zonder baan kwam te zitten was half maart.

  De geleidelijke heropening van de economie leidt tot een daling van de wekelijkse steunaanvragen. Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan, zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet.

 • Burgemeesters verwachten 'grillig' seizoen: virus kan weer spelbreker zijn

  Halverwege september moet het nieuwe voetbalseizoen beginnen. Volgens Paul Depla, burgemeester van Breda, moeten we er niet zomaar van uitgaan dat alles op rolletjes zal verlopen. "We zeggen tegen iedereen: houd rekening met een grillig seizoen en bereid je erop voor dat sommige dingen anders zullen verlopen dan je gewend bent geweest", zegt Depla.

  "En ga dan niet gelijk zeggen: dat is oneerlijk of onsportief. Jongens, als we dát niet accepteren dan weet ik één ding zeker. Dan gaat het niet werken dit seizoen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Depla: 'In ene regio kan virus harder toeslaan in andere regio'
 • De Jonge: testuitslag moet binnen 24 uur

  Minister De Jonge vindt dat de uitslag van een coronatest binnen 24 uur klaar moet zijn, zoals Kamerleden en ook het RIVM willen. Sinds begin deze week kan iedereen met corona-achtige klachten zich bij de GGD melden voor een test. Volgens VVD-Kamerlid Veldman kan het soms wel een week duren voor iemand een uitslag krijgt. "Tussen een test en een uitslag moet niet meer dan 24 uur zitten, dat is duidelijk", zei De Jonge in het debat.

  Ook vindt de minister van Volksgezondheid dat er minder tijd moet zitten tussen het signaleren van een mogelijke besmetting en het uiteindelijke bron- en contactonderzoek. "Het duurt nog te lang." Soms duurt het even voor iemand met klachten een test laat doen, omdat hij nog geen tijd heeft naar de teststraat te gaan. De minister vindt dat vervelend. "Als je klachten hebt, dan blijf je thuis en heb je alle tijd om naar de GGD te gaan."

  De minister gaat met de GGD's praten over de versnelling van het hele proces.

 • Toename besmettingen Suriname 'zorgwekkend', Nederlandse hulp

  In Suriname is het aantal coronabesmettingen opnieuw gestegen, naar 64. De minister van Volksgezondheid verwacht dat het er op korte termijn honderden zijn. Daarmee stijgt ook de onrust, merkt correspondent Nina Jurna.

  Zij noemt de situatie "zorgwekkend", onder meer omdat er weinig IC-plekken beschikbaar zijn. "Er zijn maar dertig beademingsapparaten in Suriname en er is weinig capaciteit wat betreft verplegend personeel", zei ze in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

  Een publieke gezondheidsadviseur van de Surinaamse regering heeft gezegd dat hulp vanuit Nederland welkom is. Jurna: "Het is volgens hem een menselijke noodsituatie. Daarom zouden de beide landen hun politieke onderlinge problemen opzij moeten schuiven." Volgens hem hebben de landen een historische band en is het nu de gelegenheid om die aan te halen. "Als de hulp uitblijft, kan het ernstig worden, zei hij."

  Nederland gaat binnenkort een "tiental" beademingsapparaten aan een ziekenhuis in Paramaribo leveren, zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zegt dat Nederland geen hulpverzoek van de Surinaamse regering heeft ontvangen. "Als we een internationaal hulpverzoek krijgen, doen we ons best om binnen de bestaande mogelijkheden te helpen."

  Vanavond gaat een lockdown in Suriname in. Daarom zijn veel inwoners vandaag gaan hamsteren, zegt correspondent Jurna. "Schappen zijn leeg en bij de banken is het druk. Mensen gaan snel naar de banken om geld te halen."

 • Klaver: handelwijze Grapperhaus niet fraai

  Volgens GroenLinks-leider Klaver heeft minister Grapperhaus maandag in zijn appverkeer met burgemeester Halsema over de demonstratie op de Dam eerst zijn steun uitgesproken voor Halsema en die vervolgens ingetrokken, nadat er ophef was ontstaan. "Dat vind ik niet fraai. Zeker in een tijd van crisis moeten we elkaar steunen", zei Klaver in Nieuws en Co.

  "Ik vind het jammer dat de minister nadat hij zijn steun heeft uitgesproken die keutel weer intrekt en de burgemeester laat vallen. Maar nu moeten we weer verder", voegde de GroenLinks-voorman eraan toe.

  Klaver benadrukte dat de Amsterdamse driehoek het besluit over de demonstratie heeft genomen, maar volgens hem is het heel normaal dat zijn partijgenoot Halsema ruggespraak heeft gehouden met de minister.

 • Minister Grapperhaus komt naar Tweede Kamer over app-gesprek met Halsema

  De opzet van het Tweede Kamerdebat over de coronabestrijding is veranderd. De nu afwezige minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schuift vanavond aan om vragen te beantwoorden over de appjes tussen hem en de Amsterdamse burgemeester Halsema over het verloop van de anti-racismedemonstratie op de Dam.

  PVV-leider Wilders wil per se met Grapperhaus hierover debatteren en na wat onderlinge discussie achter de schermen is dit ook geregeld. Premier Rutte vindt het ook een goed idee, om de discussie over het geschil tussen de minister en de burgemeester niet te lang te laten hangen.

  Nu is minister van Volksgezondheid De Jonge de vragen over de zorg aan het beantwoorden. Minister Grapperhaus wordt later vanavond verwacht.

  Bekijk hier hoe dat in het debat ging:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus komt naar Kamer voor debat, Rutte gaat vast even eten
 • Op het dorpsplein of in de voortuin: leraren zetten geslaagden in het zonnetje

  Geslaagd of niet? Normaal horen leerlingen dat over de telefoon. Maar omdat het examenjaar door corona dit jaar anders verliep, pakten veel scholen het feestelijke moment ook maar anders aan.

  En op sommige plekken een stuk ludieker:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Op het dorpsplein of in de voortuin: leraren zetten geslaagden in het zonnetje
 • Ruim 800 patiënten overleefden intensive care niet

  Van de 2695 patiënten die de afgelopen maanden op de intensive care hebben gelegen vanwege het coronavirus, heeft iets minder dan een derde het niet overleefd. Er waren 834 IC-doden, meldt Stichting NICE, de organisatie die de opnamecijfers registreert.

  1477 patiënten konden de intensive care weer verlaten en mochten naar huis, terwijl 384 patiënten eerst nog naar de verpleegafdeling moesten. Vooral patiënten die langer op de intensive care lagen, moesten eerst behandeld worden. Dat is te verklaren doordat coronapatiënten op de intensive care vaak intensief beademd moeten worden, wat een zware aanslag op het lichaam is.

  Na de intensive care NOS
 • Duitsland en Nederland blijven van mening verschillen over steunfonds

  Duitsland en Nederland blijven verschillend denken over het EU-herstelfonds om de economische gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. De Europese Commissie wil daar 750 miljard euro voor uittrekken, waarvan het grootste deel aan de lidstaten wordt geschonken. Duitsland en Frankrijk zien daar veel in. Nederland en een aantal andere landen willen juist dat uit het herstelfonds vooral leningen komen in plaats van giften.

  De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas was vandaag in Den Haag voor overleg met minister Blok. Op een persconferentie benadrukte Maas dat het voorstel van de Europese Commissie elementen bevat van een eerder Duits-Frans plan en hij noemde het een "onderhandelingsbasis". Hij hoopt dat het voorstel een "brug slaat naar een Europees compromis".

  Blok zei dat het plan van de Europese Commissie op een aantal punten stevig moet worden aangepast. Hij vindt dat giften EU-landen niet genoeg stimuleren om ook zelf orde op zaken te stellen.