NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Protesten redelijk vreedzaam verlopen • Blijdschap om arrestatie agenten

 • Justitie in de VS heeft de aanklacht tegen de agent die George Floyd de keel afknelde, verzwaard.
 • De drie andere agenten die toen ter plaatse waren, zijn in hechtenis genomen en worden aangeklaagd voor medeplichtigheid.
 • In New York heeft de politie ingegrepen bij een protestmars. De betogers waren ondanks de avondklok aan het demonstreren.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het is nacht in de Verenigde Staten en daarmee sluiten we dit liveblog. Een beknopt overzicht van de gebeurtenissen van vannacht is hier terug te lezen.

 • Ook Snapchat beperkt zichtbaarheid Trump

  Het Snapchat-account van president Trump wordt niet meer uitgelicht in de 'Discover'-sectie van de app. Het socialemediabedrijf heeft dat besloten na de Twitter-berichten van Trump van het afgelopen weekend. Snapchat zegt dat die tweets geweld verheerlijkten. "We gaan de geluiden van mensen die aansporen tot raciaal geweld niet versterken door hun accounts uit te lichten", staat in een verklaring.

  Het account RealDonaldTrump blijft nog wel bestaan, maar staat dus niet meer in het 'Discover'-tabblad. Daarin worden onder meer nieuwsmedia, celebrities en influencers uitgelicht. Persbureau Bloomberg zocht eerder uit dat het aantal volgers van Trump het afgelopen jaar verdrievoudigde tot anderhalf miljoen doordat hij werd uitgelicht.

  Snapchat is het tweede grote socialemediaplatform dat stappen onderneemt tegen president Trump. Hij ligt ook al in de clinch met Twitter, dat bij een aantal van zijn tweets een waarschuwing plaatste.

 • Protesten over het algemeen rustig verlopen

  De protesten in de VS zijn vannacht redelijk vreedzaam verlopen. Op meerdere plekken negeerden demonstranten wel de avondklok. In New York en Atlanta werden daarom tientallen mensen opgepakt.

  Agenten in New Orleans zetten traangas in tegen demonstranten die tegen de regels in een brug wilden oversteken. Maar de politie hoefde niet in te grijpen vanwege grote wanordelijkheden. Van rellen en plunderingen leek geen sprake te zijn, zegt de politie tegen CNN.

 • Politie schiet verdachte dood in Californië

  De Amerikaanse politie heeft in de stad Vallejo in Califonië een 22-jarige man doodgeschoten terwijl hij knielde om gearresteerd te worden. Agenten dachten in zijn trui de kolf van een pistool te zien, maar het bleek later te gaan om een hamer. Dat gebeurde gisteren al, maar is nu pas door de politie bekendgemaakt.

  De man rende weg van een winkel waar geplunderd werd en de politie merkte hem aan als verdachte. Volgens de politiechef van Vallejo leek het erop dat de man op het punt stond in een vluchtauto te stappen, maar besloot hij toch om zich op zijn knieën te laten zakken en zich te laten arresteren. "Op een gegeven moment plaatste hij zijn hand op zijn zij, waardoor de kolf van een pistool tevoorschijn leek te komen." Daarop werd vanuit een politieauto vijf keer op hem gevuurd.

  De advocaat van de familie is verontwaardigd. "Het is een buitensporige reactie van de politie. Het leven van de agent was helemaal niet in gevaar."

 • American Footballspeler bekritiseerd door eigen teamgenoten

  American Footballspeler Drew Brees, quarterback van New Orleans Saints, heeft de woede van zijn eigen teamgenoten op de hals gehaald door zijn opmerkingen over de protesten. Hij zei dat hij het "nooit eens zal zijn met iemand die geen respect toont voor ons land en de vlag van de Verenigde Staten". Daarmee doelt hij op het knielen tijdens het volkslied, waar Colin Kaepernick een paar jaar geleden mee begon als reactie op politiegeweld en racisme.

  Bekijk op Twitter het interview met Brees:

  Zijn uitlatingen hebben tot onrust geleid in de kleedkamer en enkele sterspelers uiten zich op Twitter. Zo zegt Malcolm Jenkins dat hij gekwetst is door Brees uitlatingen en dat de opmerkingen "extreem egoïstisch" zijn. "Het is jammer omdat ik je als vriend zag en ik tegen je opkeek. Maar soms moet je gewoon je mond houden."

  Drew Brees wordt gezien als een van de beste quarterbacks in de NFL. Hoewel de bekendere Tom Brady meer Super Bowls heeft gewonnen, heeft Brees in zijn carrière meer touchdowns gescoord.

 • Blijdschap in Minneapolis: agenten gearresteerd

  Alle vier de agenten die betrokken waren bij de dood van George Floyd zitten vast. Betogers in Minneapolis, de stad waar Floyd stierf, vierden het nieuws als een overwinning:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Blijdschap in Minneapolis: agenten gearresteerd
 • Virginia wil standbeeld generaal Lee verwijderen

  De Democratische gouverneur Northam van de Amerikaanse staat Virginia is van plan een standbeeld van generaal Robert E. Lee weg te halen. Lee was in de burgeroorlog ruim 150 jaar geleden opperbevelhebber van het leger van de zuidelijke staten, die onafhankelijkheid wilden en de slavernij wilden handhaven. Voor veel mensen is hij tegenwoordig een controversieel figuur.

  Drie jaar geleden ontstond er grote onrust in Virginia, in de stad Charlottesville, toen daar een standbeeld zou worden weggehaald. Extreem-rechtse demonstranten liepen met fakkels een mars om het beeld van Lee te behouden.

  Deze beelden gingen toen de wereld over:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Extreem-rechts protest tegen weghalen 'Robert E. Lee'

  De spanningen werden tot een kookpunt gebracht toen de extreem-rechtse James Alex Fields op tegendemonstranten inreed, waardoor één betoger om het leven kwam en tientallen gewond raakten. De man zit levenslang in de gevangenis.

  Het standbeeld dat de gouverneur nu wil verwijderen, staat in de hoofdstad Richmond. De burgemeester van die stad wil nog verder gaan en alle vier de Confederatie-monumenten weghalen. "Richmond is niet meer de hoofdstad van de Confederatie", zegt burgemeester Stoney. "Onze stad bruist van de diversiteit en dat moeten we ook uitdragen." In Birmingham (Alabama) en Philadelphia (Pennsylvania) zijn deze week ook al standbeelden weggehaald.

 • Zo zagen de vreedzame protesten in de VS er gisteravond en vannacht uit

  1/5 De menigte in Grand Rapids, Michigan scandeert 'I can't breathe', de laatste woorden van George Floyd AP
  2/5 Betogers lopen met borden door downtown Los Angeles AP
  3/5 Demonstranten projecteren de woorden 'We can't breathe' op een hotel in Washington AP
  4/5 De plaatsvervangend politiechef van San Antonio praat met demonstranten AP
  5/5 Demonstranten in een park in de stad Laveen in Arizona AP
 • Aanklachten voor plunderen in Californië

  In San Francisco zijn meer dan honderd mensen aangeklaagd voor plunderingen, geweldpleging en andere misdaden die tijdens de protesten zijn begaan. Is Los Angeles en omgeving zijn de afgelopen week meer dan 3000 mensen opgepakt, voornamelijk voor het overtreden van de avondklok.

  Sommige steden in de staat Californië hebben besloten om de avondklok later in te laten gaan, omdat het geweld tijdens de protesten af lijkt te nemen. San Francisco stopt er helemaal mee en in Los Angeles gaat de avondklok vanaf morgen om 21.00 uur in, in plaats van om 18.00 uur. Dat is besloten om bijvoorbeeld restaurants, die gesloten waren door de coronacrisis maar net weer open mochten, tegemoet te komen.

 • Agenten aangevallen in New York

  In de wijk Brooklyn in New York zijn rond middernacht lokale tijd twee politieagenten aangevallen. De een is neergeschoten, de ander is neergestoken. Het is onduidelijk of dat iets met de protesten te maken heeft, zegt een politiewoordvoerder.

  De agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een persoon is opgepakt.

 • Voormalig minister van Defensie haalt uit naar Trump

  De voormalig Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, heeft hard uitgehaald naar president Trump. Dat doet hij in een opiniestuk in het tijdschrift The Atlantic. Mattis noemt Trump 'een gevaar voor de grondwet' en zegt dat de president het land verdeelt.

  "Donald Trump is de eerste president die ik heb meegemaakt die niet eens probeert het Amerikaanse volk te verbinden. In plaats daarvan probeert hij de Amerikanen te verdelen", schrijft Mattis. "We zijn nu getuige van zijn opzettelijke pogingen daartoe. We zijn getuige van de gevolgen van drie jaar zonder volwassen leiders."

  Mattis was van januari 2017 tot december 2018 minister. Hij stapte op uit protest tegen Syrië-beleid van Trump. In december 2018 besloot de president om 2000 militairen terug te trekken uit Syrië.

  De oud-minister is verbaasd dat het leger is ingezet in de steden waar wordt geprotesteerd. Hij noemt de militaire inzet "een teken van zwakte".

  President Trump heeft gereageerd via Twitter. "Het enige dat oud-president Barack Obama en ik gemeen hebben, is dat we allebei de eer hebben gehad om Mattis te ontslaan", schrijft hij. "Zijn bijnaam was chaos, maar ik noemde hem Mad Dog. Hij leverde bijna nooit het gewenste resultaat."

 • Politie New York grijpt in bij protesten

  De politie in New York heeft ingegrepen bij de anti-racismeprotesten. De protestmars in Brooklyn werd tegengehouden door agenten. In de wijk Upper East Side zijn 60 mensen gearresteerd op een kruispunt.

  De politiecommissaris zei tegen CNN dat er mensen zijn opgepakt omdat ze ondanks de avondklok aan het demonstreren waren. De avondklok gaat in om 20.00 uur. Tot 05.00 uur 's ochtends mag niemand meer de straat op, behalve medewerkers van hulpdiensten en mensen met andere essentiële beroepen. In de eerste instantie ging de avondklok om 23.00 uur in, maar burgemeester Bill de Blasio heeft de tijd afgelopen dinsdag aangepast.

  Bekijk hier de beelden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie New York grijpt in bij anti-racismeprotest, tientallen aanhoudingen
 • Zoon Floyd en advocaat reageren op aanklacht agenten

  De zoon van George Floyd heeft gereageerd op het nieuws dat alle vier de agenten die betrokken zijn bij de dood op zijn vader, in hechtenis zijn genomen. "Ik ben blij dat ze zijn gearresteerd. We verdienen gerechtigheid", zei hij tijdens een korte persconferentie.

  Ook de advocaat van de familie reageerde op de aanklachten en arrestaties. Volgens hem mogen de demonstranten niet de schuld krijgen van de uit de hand gelopen protesten, maar ligt het aan het politiegeweld en 'racistische strafrechtelijke systeem'.

  De familie is blij dat zo veel mensen zich uitspreken over de dood van Floyd:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zoon George Floyd: 'Ik ben blij dat alle agenten zijn gearresteerd'
 • Australische journalist aangevallen tijdens protest in Londen

  Een journalist en cameraman van de Australische nieuwszender 9News zijn aangevallen door betogers tijdens een demonstratie in Londen. Dat gebeurde toen de journalist live op televisie was in de wijk Westminster. Daar werd gisteren een protestmars georganiseerd. Volgens de nieuwssite is het de tweede keer dat een journalist van 9News is aangevallen tijdens de protesten.

  De demonstranten wilden dat de journalist en zijn cameraman zouden vertrekken. Er ontstond een gespannen situatie en de journalist en cameraman renden weg, maar werden achtervolgd door betogers. Op de beelden is te zien dat de betogers onderling ook ruzie kregen.

  Bekijk hier de beelden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Australische journalist aangevallen bij anti-racismeprotest in Londen
 • Obama pleit voor hervorming politiebeleid

  Voormalig president Barack Obama heeft voor het eerst voor de camera gereageerd over de huidige onrust in de Verenigde Staten. Hij roept alle burgemeesters van het land op om het politiebeleid te onderzoeken en eventueel te hervormen, in samenspraak met de lokale gemeenschap. Daarbij moet volgens hem vooral worden gekeken naar het gebruik van geweld. "We hebben burgemeesters, leidinggevenden in gemeenten en anderen in machtsposities nodig om te zeggen: dit is een prioriteit", zei Obama.

  Toch sprak hij ook op optimistische toon over de protesten, ondanks de woede en wanhoop die er volgens hem bij komt kijken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oud-president Obama reageert op onrust en richt zich tot demonstranten