liveblog

Protesten redelijk vreedzaam verlopen • Blijdschap om arrestatie agenten

  • Justitie in de VS heeft de aanklacht tegen de agent die George Floyd de keel afknelde, verzwaard.
  • De drie andere agenten die toen ter plaatse waren, zijn in hechtenis genomen en worden aangeklaagd voor medeplichtigheid.
  • In New York heeft de politie ingegrepen bij een protestmars. De betogers waren ondanks de avondklok aan het demonstreren.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het is nacht in de Verenigde Staten en daarmee sluiten we dit liveblog. Een beknopt overzicht van de gebeurtenissen van vannacht is hier terug te lezen.

Ook Snapchat beperkt zichtbaarheid Trump

Het Snapchat-account van president Trump wordt niet meer uitgelicht in de 'Discover'-sectie van de app. Het socialemediabedrijf heeft dat besloten na de Twitter-berichten van Trump van het afgelopen weekend. Snapchat zegt dat die tweets geweld verheerlijkten. "We gaan de geluiden van mensen die aansporen tot raciaal geweld niet versterken door hun accounts uit te lichten", staat in een verklaring.

Het account RealDonaldTrump blijft nog wel bestaan, maar staat dus niet meer in het 'Discover'-tabblad. Daarin worden onder meer nieuwsmedia, celebrities en influencers uitgelicht. Persbureau Bloomberg zocht eerder uit dat het aantal volgers van Trump het afgelopen jaar verdrievoudigde tot anderhalf miljoen doordat hij werd uitgelicht.

Snapchat is het tweede grote socialemediaplatform dat stappen onderneemt tegen president Trump. Hij ligt ook al in de clinch met Twitter, dat bij een aantal van zijn tweets een waarschuwing plaatste.

Protesten over het algemeen rustig verlopen

De protesten in de VS zijn vannacht redelijk vreedzaam verlopen. Op meerdere plekken negeerden demonstranten wel de avondklok. In New York en Atlanta werden daarom tientallen mensen opgepakt.

Agenten in New Orleans zetten traangas in tegen demonstranten die tegen de regels in een brug wilden oversteken. Maar de politie hoefde niet in te grijpen vanwege grote wanordelijkheden. Van rellen en plunderingen leek geen sprake te zijn, zegt de politie tegen CNN.

Politie schiet verdachte dood in Californië

De Amerikaanse politie heeft in de stad Vallejo in Califonië een 22-jarige man doodgeschoten terwijl hij knielde om gearresteerd te worden. Agenten dachten in zijn trui de kolf van een pistool te zien, maar het bleek later te gaan om een hamer. Dat gebeurde gisteren al, maar is nu pas door de politie bekendgemaakt.

De man rende weg van een winkel waar geplunderd werd en de politie merkte hem aan als verdachte. Volgens de politiechef van Vallejo leek het erop dat de man op het punt stond in een vluchtauto te stappen, maar besloot hij toch om zich op zijn knieën te laten zakken en zich te laten arresteren. "Op een gegeven moment plaatste hij zijn hand op zijn zij, waardoor de kolf van een pistool tevoorschijn leek te komen." Daarop werd vanuit een politieauto vijf keer op hem gevuurd.

De advocaat van de familie is verontwaardigd. "Het is een buitensporige reactie van de politie. Het leven van de agent was helemaal niet in gevaar."

American Footballspeler bekritiseerd door eigen teamgenoten

American Footballspeler Drew Brees, quarterback van New Orleans Saints, heeft de woede van zijn eigen teamgenoten op de hals gehaald door zijn opmerkingen over de protesten. Hij zei dat hij het "nooit eens zal zijn met iemand die geen respect toont voor ons land en de vlag van de Verenigde Staten". Daarmee doelt hij op het knielen tijdens het volkslied, waar Colin Kaepernick een paar jaar geleden mee begon als reactie op politiegeweld en racisme.

Bekijk op Twitter het interview met Brees:

Zijn uitlatingen hebben tot onrust geleid in de kleedkamer en enkele sterspelers uiten zich op Twitter. Zo zegt Malcolm Jenkins dat hij gekwetst is door Brees uitlatingen en dat de opmerkingen "extreem egoïstisch" zijn. "Het is jammer omdat ik je als vriend zag en ik tegen je opkeek. Maar soms moet je gewoon je mond houden."

Drew Brees wordt gezien als een van de beste quarterbacks in de NFL. Hoewel de bekendere Tom Brady meer Super Bowls heeft gewonnen, heeft Brees in zijn carrière meer touchdowns gescoord.

Blijdschap in Minneapolis: agenten gearresteerd

Alle vier de agenten die betrokken waren bij de dood van George Floyd zitten vast. Betogers in Minneapolis, de stad waar Floyd stierf, vierden het nieuws als een overwinning:

Blijdschap in Minneapolis: agenten gearresteerd

Virginia wil standbeeld generaal Lee verwijderen

De Democratische gouverneur Northam van de Amerikaanse staat Virginia is van plan een standbeeld van generaal Robert E. Lee weg te halen. Lee was in de burgeroorlog ruim 150 jaar geleden opperbevelhebber van het leger van de zuidelijke staten, die onafhankelijkheid wilden en de slavernij wilden handhaven. Voor veel mensen is hij tegenwoordig een controversieel figuur.

Drie jaar geleden ontstond er grote onrust in Virginia, in de stad Charlottesville, toen daar een standbeeld zou worden weggehaald. Extreem-rechtse demonstranten liepen met fakkels een mars om het beeld van Lee te behouden.

Deze beelden gingen toen de wereld over:

Extreem-rechts protest tegen weghalen 'Robert E. Lee'

De spanningen werden tot een kookpunt gebracht toen de extreem-rechtse James Alex Fields op tegendemonstranten inreed, waardoor één betoger om het leven kwam en tientallen gewond raakten. De man zit levenslang in de gevangenis.

Het standbeeld dat de gouverneur nu wil verwijderen, staat in de hoofdstad Richmond. De burgemeester van die stad wil nog verder gaan en alle vier de Confederatie-monumenten weghalen. "Richmond is niet meer de hoofdstad van de Confederatie", zegt burgemeester Stoney. "Onze stad bruist van de diversiteit en dat moeten we ook uitdragen." In Birmingham (Alabama) en Philadelphia (Pennsylvania) zijn deze week ook al standbeelden weggehaald.

Zo zagen de vreedzame protesten in de VS er gisteravond en vannacht uit

  • AP
    De menigte in Grand Rapids, Michigan scandeert 'I can't breathe', de laatste woorden van George Floyd
  • AP
    Betogers lopen met borden door downtown Los Angeles
  • AP
    Demonstranten projecteren de woorden 'We can't breathe' op een hotel in Washington
  • AP
    De plaatsvervangend politiechef van San Antonio praat met demonstranten
  • AP
    Demonstranten in een park in de stad Laveen in Arizona

Aanklachten voor plunderen in Californië

In San Francisco zijn meer dan honderd mensen aangeklaagd voor plunderingen, geweldpleging en andere misdaden die tijdens de protesten zijn begaan. Is Los Angeles en omgeving zijn de afgelopen week meer dan 3000 mensen opgepakt, voornamelijk voor het overtreden van de avondklok.

Sommige steden in de staat Californië hebben besloten om de avondklok later in te laten gaan, omdat het geweld tijdens de protesten af lijkt te nemen. San Francisco stopt er helemaal mee en in Los Angeles gaat de avondklok vanaf morgen om 21.00 uur in, in plaats van om 18.00 uur. Dat is besloten om bijvoorbeeld restaurants, die gesloten waren door de coronacrisis maar net weer open mochten, tegemoet te komen.

Agenten aangevallen in New York

In de wijk Brooklyn in New York zijn rond middernacht lokale tijd twee politieagenten aangevallen. De een is neergeschoten, de ander is neergestoken. Het is onduidelijk of dat iets met de protesten te maken heeft, zegt een politiewoordvoerder.

De agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een persoon is opgepakt.

Voormalig minister van Defensie haalt uit naar Trump

De voormalig Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, heeft hard uitgehaald naar president Trump. Dat doet hij in een opiniestuk in het tijdschrift The Atlantic. Mattis noemt Trump 'een gevaar voor de grondwet' en zegt dat de president het land verdeelt.

"Donald Trump is de eerste president die ik heb meegemaakt die niet eens probeert het Amerikaanse volk te verbinden. In plaats daarvan probeert hij de Amerikanen te verdelen", schrijft Mattis. "We zijn nu getuige van zijn opzettelijke pogingen daartoe. We zijn getuige van de gevolgen van drie jaar zonder volwassen leiders."

Mattis was van januari 2017 tot december 2018 minister. Hij stapte op uit protest tegen Syrië-beleid van Trump. In december 2018 besloot de president om 2000 militairen terug te trekken uit Syrië.

De oud-minister is verbaasd dat het leger is ingezet in de steden waar wordt geprotesteerd. Hij noemt de militaire inzet "een teken van zwakte".

President Trump heeft gereageerd via Twitter. "Het enige dat oud-president Barack Obama en ik gemeen hebben, is dat we allebei de eer hebben gehad om Mattis te ontslaan", schrijft hij. "Zijn bijnaam was chaos, maar ik noemde hem Mad Dog. Hij leverde bijna nooit het gewenste resultaat."

Politie New York grijpt in bij protesten

De politie in New York heeft ingegrepen bij de anti-racismeprotesten. De protestmars in Brooklyn werd tegengehouden door agenten. In de wijk Upper East Side zijn 60 mensen gearresteerd op een kruispunt.

De politiecommissaris zei tegen CNN dat er mensen zijn opgepakt omdat ze ondanks de avondklok aan het demonstreren waren. De avondklok gaat in om 20.00 uur. Tot 05.00 uur 's ochtends mag niemand meer de straat op, behalve medewerkers van hulpdiensten en mensen met andere essentiële beroepen. In de eerste instantie ging de avondklok om 23.00 uur in, maar burgemeester Bill de Blasio heeft de tijd afgelopen dinsdag aangepast.

Bekijk hier de beelden:

Politie New York grijpt in bij anti-racismeprotest, tientallen aanhoudingen

Zoon Floyd en advocaat reageren op aanklacht agenten

De zoon van George Floyd heeft gereageerd op het nieuws dat alle vier de agenten die betrokken zijn bij de dood op zijn vader, in hechtenis zijn genomen. "Ik ben blij dat ze zijn gearresteerd. We verdienen gerechtigheid", zei hij tijdens een korte persconferentie.

Ook de advocaat van de familie reageerde op de aanklachten en arrestaties. Volgens hem mogen de demonstranten niet de schuld krijgen van de uit de hand gelopen protesten, maar ligt het aan het politiegeweld en 'racistische strafrechtelijke systeem'.

De familie is blij dat zo veel mensen zich uitspreken over de dood van Floyd:

Zoon George Floyd: 'Ik ben blij dat alle agenten zijn gearresteerd'

Australische journalist aangevallen tijdens protest in Londen

Een journalist en cameraman van de Australische nieuwszender 9News zijn aangevallen door betogers tijdens een demonstratie in Londen. Dat gebeurde toen de journalist live op televisie was in de wijk Westminster. Daar werd gisteren een protestmars georganiseerd. Volgens de nieuwssite is het de tweede keer dat een journalist van 9News is aangevallen tijdens de protesten.

De demonstranten wilden dat de journalist en zijn cameraman zouden vertrekken. Er ontstond een gespannen situatie en de journalist en cameraman renden weg, maar werden achtervolgd door betogers. Op de beelden is te zien dat de betogers onderling ook ruzie kregen.

Bekijk hier de beelden:

Australische journalist aangevallen bij anti-racismeprotest in Londen

Obama pleit voor hervorming politiebeleid

Voormalig president Barack Obama heeft voor het eerst voor de camera gereageerd over de huidige onrust in de Verenigde Staten. Hij roept alle burgemeesters van het land op om het politiebeleid te onderzoeken en eventueel te hervormen, in samenspraak met de lokale gemeenschap. Daarbij moet volgens hem vooral worden gekeken naar het gebruik van geweld. "We hebben burgemeesters, leidinggevenden in gemeenten en anderen in machtsposities nodig om te zeggen: dit is een prioriteit", zei Obama.

Toch sprak hij ook op optimistische toon over de protesten, ondanks de woede en wanhoop die er volgens hem bij komt kijken:

Oud-president Obama reageert op onrust en richt zich tot demonstranten

Veel betogers rondom Witte Huis

Opnieuw zijn de straten van Washington volgestroomd met betogers. Voor het Witte Huis staan duizenden demonstranten. Volgens persbureau Associated Press verloopt de demonstratie tot nu toe vredig.

Op meerdere plekken in de stad zijn demonstranten op de grond gaan liggen, terwijl zij "Ik krijg geen lucht" riepen. Dat waren de laatste woorden van George Floyd, voordat hij vorige week maandag stierf door politiegeweld.

De burgemeester van de stad, Muriel Bowser, was ook aanwezig en ging in gesprek met demonstranten. "We willen dat mensen hier vredig protesteren. Niemand wil hier iemand die op vernietiging uit is", zei ze. "Deze mensen hebben verdriet en willen gehoord worden."

  • Reuters
    Demonstranten lagen op de grond, terwijl ze 'I can't breathe' riepen
  • Reuters
    Een demonstrant met de Amerikaanse vlag
  • Reuters
    Demonstratie in Washington
  • Reuters
    Tot nu toe verloopt de demonstratie vredig
  • Reuters
    Demonstranten voor het Witte Huis

Aangeklaagd voor medeplichtigheid

De drie agenten die ook ter plaatse waren toen George Floyd stierf, zijn aangeklaagd voor medeplichtigheid aan doodslag. Ook zijn zij inmiddels alle drie in hechtenis genomen. Een van hen zou zich vrijwillig hebben gemeld op het politiebureau.

Derek Chauvin, de politieman die de keel van George Floyd afknelde, wordt verdacht van second degree murder, wat bij ons een zwaardere vorm van doodslag is. Dat maakte de Amerikaanse justitie woensdag bekend.

Alle vier de agenten zijn vorige week ontslagen.

Standbeeld Pim Fortuyn beklad

Het standbeeld van Pim Fortuyn, dat in het centrum van Rotterdam staat, is beklad. Op het beeld is met witte graffiti het woord 'racist' geschreven. Het is niet duidelijk wanneer het is gebeurd en wie het heeft gedaan, schrijft RTV Rijnmond.

Amsterdamse korpschef: fouten gemaakt bij inschatten aantal betogers

De Amsterdamse korpschef Frank Paauw zegt dat de politie en gemeente fouten hebben gemaakt bij het inschatten van het aantal demonstranten op de Dam. Daar werd afgelopen maandag betoogd tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Er kwamen meer mensen op af dan in eerste instantie werd verwacht. Daardoor konden de betogers onvoldoende afstand van elkaar houden.

Paauw zei bij talkshow Op1 dat er "echt geen aanwijzingen waren dat er meer dan 250 tot 500 mensen zouden deelnemen". Volgens de korpschef gaat de politie evalueren hoe de toeloop zo kon worden onderschat.

Ook lichtte hij toe waarom er niet is ingegrepen bij de demonstratie in de hoofdstad. Volgens Paauw lagen de emoties dusdanig hoog dat ze "als politie niet hebben overwogen om de demonstratie voortijdig te beëindigen en mogelijk een lont in het kruitvat te steken."

Belangrijkste vragen over anti-racismeprotest VS

In de Verenigde Staten gaan overal mensen de straat om te demonstreren tegen politiegeweld en (institutioneel) racisme. Correspondent Marieke de Vries beantwoordde vragen over de situatie in een live Q&A. Wat doet Trump aan de demonstraties? En hoe denken de betogers eigenlijk over de coronacrisis? Hier vind je een overzicht van de belangrijkste vragen.

Witte Huis: minister van Defensie Esper nog steeds minister

Het Witte Huis zegt dat minister van Defensie Mark Esper nog steeds het vertrouwen van president Trump geniet. Het gerucht gaat dat Esper in ongenade is gevallen, omdat hij het openlijk oneens is met Trump over de inzet van het leger tegen gewelddadige demonstranten.

"Zoals de situatie nu is, is Esper nog steeds minister", zei een woordvoerder van het Witte Huis na vragen van de pers. "Als de president het vertrouwen in hem verliest, zullen we dat te horen krijgen."

Esper zei vandaag dat hij geen troepen wil inzetten tegen relschoppende burgers. Trump wil dat wel. Hij zei maandag dat hij een wet uit 1807 uit de kast wil trekken om dat mogelijk te maken.

Esper neemt ook afstand van Trumps bezoek, diezelfde dag, aan een deels in vlammen opgegane kerk, dicht bij het Witte Huis. Trump is vanwege dat bezoek zwaar bekritiseerd omdat de politie even daarvoor demonstranten bij de kerk had weggejaagd met traangas. Bij de kerk was een persmoment georganiseerd, waarbij Trump poseerde met een bijbel. Esper merkte dat pas toen hij daar aankwam.

Het Witte Huis zegt dat de opdracht voor het politie-ingrijpen door minister van Justitie Barr is gegeven en niet door Trump.

Trump liep maandag in gezelschap van Barr (l) en Esper (3e van r) naar de kerk

Podcast: hoe links en rechts in de VS de anti-racismeprotesten politiseren

De dood van George Floyd heeft geleid tot de grootste anti-racismeprotesten in de VS sinds de moord op Martin Luther King in 1968. NOS-correspondent Marieke de Vries vertelt in podcast De Dag hoe de protesten gaandeweg zijn gepolitiseerd.

Vooral 's nachts monden ze uit in gewelddadige confrontaties, aangewakkerd door extremistische groepen, van links en rechts, die daar belang bij hebben. En ook president Trump en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden proberen de onrust voor hun eigen politieke gewin te gebruiken.

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren.

Twee aanhoudingen in Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft in verband met de onrust na de demonstratie twee mensen aangehouden: een wegens belediging en een voor het gooien met zwaar vuurwerk. De politie bestrijdt dat er charges zijn uitgevoerd, wel is door de bereden politie een paar keer "kort ingegrepen", zei een woordvoerder.

Aanklacht verzwaard tegen agent die Floyd's keel afknelde

De Amerikaanse justitie heeft de aanklacht tegen de agent die George Floyd de keel afknelde, verzwaard van het zogenoemde manslaughter naar second degree murder. Vertaald naar Nederlandse begrippen komt dat neer op een zwaardere vorm van doodslag.

Ook de drie collega's van de inmiddels ontslagen politieman Derek Chauvin die er vorige week bij waren, zijn nu in staat van beschuldiging gesteld. Senator Klobuchar van Minnesota maakt het nieuws bekend op Twitter. Ze zei er niet bij waarvan deze drie voormalige agenten worden verdacht. Ook zij zijn vorige week ontslagen. De familie van Floyd had geëist dat de aanklacht tegen Chauvin verzwaard zou worden en dat de drie andere agenten ook worden vervolgd.

Er zijn twee autopsies uitgevoerd die elkaar tegenspreken, schrijft CNBC. De onderzoeker die het lichaam namens de gemeente onderzocht, zegt dat gezondheidsproblemen aan Floyds dood hebben bijgedragen. De onderzoeker die door de familie in de arm werd genomen, bestrijdt dat.

Leeg en rustig op protestlocatie

Op het demonstratieterrein bij de Erasmusbrug is het rustig, zegt NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs. "Het Willemsplein is helemaal leeg. Hier en daar in de stad staan nog wel wat groepen mensen, demonstranten bij elkaar."

"De bereden politie of de ME heeft ook een paar keer kort ingegrepen om mensen te manen om toch weg te gaan en daar lijkt het nu wel op. Het is rustig in de stad. En de grootschalige ongeregeldheden, waar ze in Amsterdam maandag bang voor waren, die hebben niet plaatsgevonden."

ME voert charges uit

De mobiele eenheid voert nu charges uit. Bij het Stadhuisplein heeft een linie van ME'ers gestaan. Volgens de politie verplaatsen de groepjes zich steeds en wisselt het beeld per minuut.

Er is ook een grote groep die gewoon doorloopt, zegt de politie. Op het Stationsplein stond een grote groep mensen. De meesten lijken nu te vertrekken.

Onrust veroorzaakt door beëindiging protest, zegt organisatie

De organisatie van de demonstratie in Rotterdam zegt dat het voortijdig beëindigen de onrust na afloop in de hand heeft gewerkt. Burgemeester Aboutaleb is het daar niet mee eens. Volgens hem was het te druk en is de beëindiging geen rechtvaardiging "voor wat dan ook".

Er waren ook deelnemers die begrip hadden voor het besluit van het stadsbestuur:

Organisatie: vroegtijdig afkappen demonstratie heeft onnodig onrust veroorzaakt

Rutte: racisme is ook hier een probleem

Premier Rutte is ingegaan op de dood van de Amerikaan George Floyd en de onrust die dat in de VS heeft losgemaakt. Racisme is niet alleen een probleem in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland, zei hij. "Laten we niet vergeten dat er ook in Nederland mensen wonen die het gevoel hebben dat ze niet volledig meetellen, dat ze niet volledig in de samenleving kunnen meedoen. Ook hier is racisme. Dat is niet alleen een Amerikaans fenomeen."

Rutte zei dit tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen:

Premier Rutte: 'Ook in Nederland is racisme'

Aboutaleb: voor het podium was het te druk

De demonstratie in Rotterdam is beëindigd, omdat er te veel mensen voor het podium stonden. Dat heeft burgemeester Aboutaleb gezegd. "Er was ruimte genoeg. Er waren kruisjes op de grond gezet, maar voor het podium stonden mensen te veel op elkaar gepakt."

De organisatie heeft op verzoek van het stadsbestuur aan de mensen voor het podium gevraagd uit elkaar te gaan, maar daar is onvoldoende naar geluisterd. "Toen heb ik opdracht gegeven om de demonstratie te beëindigen."

Dat was om 17.55 uur. De meeste mensen gingen toen weg en volgden de aanwijzingen van ordehandhavers op. Een kleine groep trok de stad in en zorgt daar voor onrust.

ME onderweg naar binnenstad

De mobiele eenheid is onderweg naar de Rotterdamse binnenstad. Dat gebeurt vanwege de openbare orde en veiligheid, zegt de politie. Op verschillende plekken in het centrum is het onrustig na de afgebroken demonstratie bij de Erasmusbrug.

Opstootje bij Erasmusbrug

Politie en betogers op het Glitterplein bij de Erasmusbrug

Politie: er wordt met hekken gegooid

Volgens de politie is het op sommige plekken in Rotterdam onrustig, waaronder het Schouwburgplein. Daar wordt met hekken gegooid en zijn ruiten gesneuveld.

Er is niemand aangehouden, zegt de politie.

Onrustig in Rotterdamse binnenstad

In het centrum van Rotterdam is het op sommige plekken onrustig. Op de Schiedamsedijk, vlak bij de Erasmusbrug, zaten betogers enige tijd op de trambaan. De politie en mensen van de organisatie proberen iedereen richting het Centraal Station te begeleiden. Het overgrote deel geeft daaraan gehoor.

Er is ook een vuurwerkbom afgegaan:

Duizenden op de been in Londen

Ook in Londen is gedemonstreerd tegen de dood van George Floyd. Duizenden demonstranten liepen van Hyde Park naar het Britse parlement.

De Britse politie had zich vooraf solidair verklaard. "Wij kiezen de kant van iedereen die ontdaan is over de manier waarop George Floyd zijn leven verloor. Sprekers in Hyde Park zeiden dat racisme ook in het Verenigd Koninkrijk nog steeds een probleem is.

Ook premier Johnson heeft zich uitgesproken: "Ik vind het misselijkmakend wat er met hem gebeurd is". Hij noemde de manier waarop Floyd om het leven kwam onvergeeflijk. Hij begrijpt dat mensen gaan demonstreren.

Betogers verlaten protestlocatie

Demonstranten verlaten de protestlocatie bij de Erasmusbrug. "Het ging eerst een beetje met tegenzin, maar uiteindelijk hebben ze de mensen kunnen overtuigen dat het beter is om te stoppen", zegt NOS-verslaggever Jeroen de Jager. "Zo snel als zo'n terrein volloopt, zo snel loopt het ook leeg. Iedereen is zich nu aan het verspreiden."

Kijk hier naar beelden van de betoging en de beëindiging ervan:

Demonstratie Rotterdam beëindigd

Demonstratie beëindigd

Het protest is beëindigd door burgemeester Aboutaleb. De drukte is onbeheersbaar, zegt zijn woordvoerder. De mensen is gevraagd het gebied rustig te verlaten.

NOS-verslaggever Jeroen de Jager staat op de hoek van de Coolsingel en de Blaak, aan de voet van de Erasmusbrug. Hij zei op NPO Radio 1 dat het aantal deelnemers meer dan 4000 moet zijn geweest, want daar had de gemeente rekening mee gehouden.

Nieuwe demonstraties in Almere en Utrecht

Ook in Utrecht en Almere wordt tegen de dood van George Floyd en racisme gedemonstreerd. De demonstratie in Almere wordt op 14 juni gehouden. "Je voelt hier de emotie van de hele zwarte bevolking" zei organisator Anneke Dalger bij Omroep Flevoland. "Almere moet een voorbeeld zijn van een inclusieve stad."

Vrijdag is er in Utrecht een demonstratie op het Jaarbeursplein, meldt RTV Utrecht. Die begint om 18.30 uur en duurt twee uur.

Gemeente Rotterdam roept op om niet meer te komen

De gemeente Rotterdam roept op om niet meer naar de demonstratie tegen racisme bij de Erasmusbrug te komen. De brug is afgesloten, ook trams mogen niet meer over de brug.

Burgemeester Aboutaleb zei gisteren dat de gemeente er scherp op zal toezien dat deelnemers de anderhalve meter afstand in acht nemen.

Er zijn enkele duizenden mensen op de bijeenkomst afgekomen. De sfeer is goed, zegt de politie. De geplande eindtijd is 18.30 uur.

Foto's van het protest

  • NOS
    Betogers houden minder dan anderhalve meter afstand
  • NOS
    De betoging vanuit de lucht
  • ANP
    Drukte bij het protest in Rotterdam
  • ANP
    Een van de betogers in Rotterdam met een protestbord
  • NOS
    Drukte bij Rotterdams protest

Politie vanuit geluidswagens en drone: hou afstand

Vanwege de drukte bij de betoging in Rotterdam is de politie begonnen met het waarschuwen van betogers. Vanuit geluidswagens en een drone krijgen demonstranten de waarschuwing dat ze 1,5 meter afstand moeten houden.

De schatting over het aantal deelnemers loopt uiteen van duizend tot enkele duizenden. De sfeer en het contact met de organisatie zijn goed, zegt de politie. Een woordvoerder kon niet zeggen wat eventuele volgende stappen zijn als het nog drukker wordt.

Oproep veilige afstand in acht te nemen bij begin demonstratie in Rotterdam

Bij het begin van de demonstratie in Rotterdam heeft de organisatie de deelnemers opgeroepen afstand van elkaar te houden. "Er wordt met een vergrootglas naar ons gekeken."

Op de demonstratie op de Dam, maandag in Amsterdam, kwamen veel meer mensen af dan verwacht. Dat kwam burgemeester Halsema en de organisatie op veel kritiek te staan, omdat het coronavirus zich daardoor gemakkelijk zou kunnen verspreiden.

Om dit in Rotterdam te voorkomen is de bijeenkomst daar naar de omgeving van de Erasmusbrug verplaatst. De organisatie heeft kruisen op de stoep en het wegdek gezet, zodat deelnemers de anderhalve meter afstand in acht kunnen nemen.

Kijk naar de oproep om anderhalve meter afstand te houden:

Drukte bij demonstratie tegen racisme in Rotterdam

Trump: ik gaf geen opdracht om demonstranten bij Witte Huis te verjagen

President Trump ontkent dat hij maandag opdracht heeft gegeven om demonstranten in het gebied rond de St. Johns-kerk in Washington te verjagen. Kort na die ontruiming liep Trump van het Witte Huis naar de kerk om zich daar met de bijbel in de hand te laten fotograferen en filmen. De beelden werden later in een tweet van het Witte Huis verspreid.

"Toen ik daarheen ging, zei ik niet dat ze weggestuurd moesten worden", zei Trump op Fox News Radio. Ook zei hij dat er geen traangas is gebruikt. Demonstranten en journalisten zeggen dat dit wel zo was.

De actie wekte de woede van de bisschop van de anglicaanse kerk in Washington, waar het kerkgebouw van is. Bisschop Mariann Budde zei dat Trump een van haar kerken heeft gebruikt om een politiek statement te maken. "Ik ben woedend", zei ze tegen The Washington Post. "Alles wat hij gezegd en gedaan heeft, is geweld aanwakkeren".

Rotterdam maakt zich op voor demonstratie op Erasmusbrug

Na demonstraties in onder meer Amsterdam, Maastricht en Groningen wordt vanmiddag ook in Rotterdam gedemonstreerd tegen racistisch geweld in de VS en Europa. De bijeenkomst op en rond de Erasmusbrug begint om 17.00 uur en zal anderhalf uur duren.

In eerste instantie wilden de initiatiefnemers bijeenkomen op het Schouwburgplein, maar daar is te weinig ruimte. Op de locatie die gisteren is aangewezen kunnen 4000 à 5000 mensen samenkomen, zonder dat de coronavoorschriften worden overtreden.

De deelnemers worden gecoacht, zodat ze weten waar ze moeten staan, zei burgemeester Aboutaleb gisteren in Nieuwsuur. Ze worden aangesproken op het afstand houden en als ze zich niet aan de regels houden, wordt er gehandhaafd.

Betogingen in de VS aanzienlijk rustiger verlopen

De betogingen in de VS zijn afgelopen nacht aanzienlijk rustiger verlopen dan in voorgaande dagen. In meerdere steden zette de politie traangas in tegen betogers, maar grootschalige plunderingen of gewelddadige confrontaties bleven uit. Het overgrote deel verliep vreedzaam, ondanks het feit dat betogers in veel steden de avondklok negeerden.

In de stad Portland, in de noordwestelijke staat Oregon, gingen duizenden mensen uit protest op een brug liggen, met hun handen op de rug, refererend aan de laatste minuten van George Floyd.

Floyd stierf vorige week maandag in Minneapolis, kort nadat een agent bijna 9 minuten zijn knie op Floyds nek had gedrukt. Zijn dood is de aanleiding voor de aanhoudende onrust in de VS en de protesten in andere landen tegen politiegeweld en racisme.

New Yorkse demonstranten legden uit waarom ze de avondklok negeerden:

"Avondklok? Bekijk het maar!"