NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

15 juni geel reisadvies voor 12 landen • WHO hervat hydroxychloroquine-onderzoek

Liveblog gesloten
 • Koninklijk echtpaar bij eerste theatervoorstelling na heropening

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Zo snel mogelijk weer naar volle theaters'
 • Air France verdubbelt aantal vliegbestemmingen

  Air France gaat het aantal bestemmingen waarop wordt gevlogen de komende twee weken verdubbelen. Nu wordt op nog maar 50 steden gevlogen, half juni moeten dat er meer dan 100 zijn, waaronder 40 binnen Europa.

  Dat heeft de topvrouw van Air France, Anne Rigail, in een verklaring laten weten. Aan boord moeten reizigers en personeel verplicht een masker dragen. Ook wordt verplicht hun temperatuur opgemeten.

  Zustermaatschappij KLM gaf gisteren aan dat het aantal vluchten met 60 procent wordt verhoogd.

 • WHO hervat onderzoek naar omstreden hydroxychloroquine

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat toch weer testen of hydroxychloroquine werkt tegen het coronavirus. Het onderzoek naar het malariamiddel was stilgelegd vanwege gezondheidsrisico's. Coronapatiënten die het middel kregen, hadden juist een grotere kans om te overlijden bleek onlangs uit onderzoek.

  Opvallend genoeg bleek vandaag uit een studie van de universiteit van Minnesota dat het omstreden medicijn niet helpt om corona te voorkomen. Het werkt niet beter dan een placebo, was de conclusie na onderzoek op 821 personen. Toch zei WHO-baas Tedros vandaag dat het onderzoek wordt hervat.

  De Amerikaanse president Trump heeft het middel naar eigen zeggen preventief twee weken gebruikt. Volgens zijn arts heeft dat niet tot nadelige bijeffecten geleid. Trump wordt dagelijks getest op het virus en de uitslag was elke keer negatief.

  Lees verder:

 • Opluchting bij verpleeghuizen over versoepeling bezoekverbod

  Op 15 juni mogen bewoners van verpleeghuizen die coronavrij zijn, weer meer dan één bezoeker ontvangen. De brancheorganisatie Actiz is daar opgelucht over. "Onze inzet was dat 15 juli veel te ver weg was. Dus nu de minister het vervroegt naar 15 juni, zijn we daar heel blij mee", zegt een woordvoerder.

  Lees verder:

 • Reisbrancheorganisatie: blij, maar het had meer kunnen zijn

  De bekendmaking dat er vanaf 15 juni weer gereisd mag worden naar twaalf landen, is goed nieuws voor toerismebranche. "Ik ben er hartstikke blij mee", zegt Frank Oostdam van de ANVR, de koepelorganisatie van de reisbranche. "Maar het had iets meer kunnen zijn."

  Oostdam had gehoopt dat er nog meer Schengen- en EU-landen als reisbestemming bijkwamen. "Als ik zie hoe de oosterburen dat doen: die gooien meteen al die 30 landen open."

  Volgens de ANVR is de branche er klaar voor om op een veilige manier te herstarten. "De laatste maanden hebben we niets anders gedaan dan reizen annuleren. We hebben hier zo naar uitgekeken. Je kunt eigenlijk zeggen dat het reisvirus heeft gewonnen van het coronavirus."

 • 'Situatie in een vakantieland kan snel veranderen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: het wordt een andere zomervakantie dan normaal
 • Eerder meer bezoek mogelijk voor mensen in verpleeghuis

  Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf 15 juni meerdere bezoekers ontvangen, zo heeft minister De Jonge van Volksgezondheid bekendgemaakt. Eigenlijk zou dit pas per 15 juli worden toegestaan. "De bezoekersregeling was heel heftig, niet meer vol te houden", zei De Jonge. "Het is ongelofelijk zwaar geweest."

 • RIVM bekijkt wekelijks of reisadvies wordt aangepast

  Het reisadvies kan elke week aangepast worden, en dus ook weer van geel naar oranje gaan. Premier Rutte benadrukte dat meerdere malen in zijn persconferentie. Onder de streep loop je door het in het buitenland op vakantie te gaan een risico, is de boodschap van de premier. "Je moet zelf weten of je besluit op vakantie te gaan naar een land met code geel. Niemand zit op een reisadvies van mij te wachten. Maar je loopt wel een risico."

  Het RIVM geeft het kabinet wekelijks advies over welke kleurcode past bij landen of regio's in Europa. Dat advies zal in veel gevallen worden overgenomen. "Daardoor kunnen op termijn bijvoorbeeld ook Zweden en het Verenigd Koninkrijk op geel."

  Voor 12 Europese landen geldt vanaf 15 juni het advies geel, wat neerkomt op 'let op veiligheidsrisico's'. Voor bijvoorbeeld Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk geldt nu nog code oranje. Op de website van de Rijksoverheid staat een lijst met alle landen waar het reisadvies voor wordt versoepeld.

  Rutte adviseert Nederlanders die overwegen om op vakantie te gaan de website van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden voor de laatste informatie.

 • Rutte: demonstratie in Amsterdam was onverantwoord

  De demonstratie op de Dam gisteren in Amsterdam was onverantwoord, zegt premier Rutte op de persconferentie. Hij is naar eigen gezeggen geschrokken van de drukte bij de betoging, die gericht was tegen politiegeweld in de VS. "De beelden laten zien dat het daar is misgelopen." Deelnemers hielden te weinig afstand van elkaar, waardoor er kans was op coronabesmettingen.

  Vandaag werd een vergelijkbare demonstratie in Rotterdam beëindigd vanwege de drukte. Dat is voor Rutte geen aanleiding voor een demonstratieverbod. "Je hebt in Groningen en Den Haag gisteren gezien dat het wel kan."

 • Rutte: nog niet naar Zweden of Groot-Brittannië

  Reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden vindt het kabinet ook na 15 juni nog geen goed idee. Het reisadvies blijft voor die landen voorlopig nog op oranje, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

  Nederlanders moeten niet op vakantie gaan naar landen met een rood of oranje reisadvies, dat zijn vooral landen buiten Europa. "Als je het toch doet, dan moet je na terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine".

 • Rutte: we gaan niet repatriëren

  De premier is heel duidelijk dat de overheid geen Nederlanders gaat terughalen die in een vakantieland in de problemen zijn gekomen vanwege een plotselinge corona-uitbraak. "Dat gaan we niet doen. Als je in een land bent en het land floept op oranje, dan moet je zien hoe je terugkomt."

 • Rutte: vanaf 15 juni geel reisadvies voor 12 landen.

  Premier Rutte verwacht dat vanaf 15 juni voor 12 Europese landen een geel reisadvies geldt. Dat geldt voor populaire vakantiebestemmingen als Duitsland, België, Italië en Kroatië. Het betreft ook de zes landen van het Caribische deel van het koninkrijk, die gaan van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel en dat bekent dat er gelet moet worden op veiligheidsrisico's.

  De "goede hoop" is dat daar een maand later ook landen als Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland aan worden toegevoegd.

  Op de website van de Rijksoverheid staat een lijst met alle landen waar het reisadvies voor wordt versoepeld.

 • Rutte bevestigt: basisscholen per 8 juni volledig open

  Vanaf volgende week stopt de halve schoolweek op de basisschool. Het kabinet had deze datum al in zijn hoofd, maar hield een slag om de arm als het coronavirus weer de kop zou opsteken. Uit onderzoek blijkt ook dat het kan. "Het is in het belang van de leerlingen. Maar we houden de vinger aan de pols."

 • Van 4 tot 12 juni totale lockdown in Suriname

  Er komt een totale lockdown in Suriname vanwege het stijgende aantal coronapatiënten, bevestigt vicepresident Adhin. Van 4 tot en met 12 juni moet iedereen thuis blijven. Het dragen van mondkapjes wordt verplicht en alle niet-essentiële ondernemingen moeten dicht. Supermarkten, afhaalrestaurants en tankstations blijven open.

 • Hier kun je straks de persconferentie volgen

  Om 19.00 uur begint de persconferentie waarin het kabinet onder meer met details komt over coronamaatregelen en versoepelingen op het gebied van toerisme. Gisteren werd bekend dat Nederlanders vanaf 15 juni weer op vakantie kunnen naar de meeste Europese landen.

  De persconferentie is te volgen via deze NOS-kanalen: