liveblog
NOS NieuwsAangepast

15 juni geel reisadvies voor 12 landen • WHO hervat hydroxychloroquine-onderzoek

liveblog gesloten

Koninklijk echtpaar bij eerste theatervoorstelling na heropening

'Zo snel mogelijk weer naar volle theaters'

Air France verdubbelt aantal vliegbestemmingen

Air France gaat het aantal bestemmingen waarop wordt gevlogen de komende twee weken verdubbelen. Nu wordt op nog maar 50 steden gevlogen, half juni moeten dat er meer dan 100 zijn, waaronder 40 binnen Europa.

Dat heeft de topvrouw van Air France, Anne Rigail, in een verklaring laten weten. Aan boord moeten reizigers en personeel verplicht een masker dragen. Ook wordt verplicht hun temperatuur opgemeten.

Zustermaatschappij KLM gaf gisteren aan dat het aantal vluchten met 60 procent wordt verhoogd.

WHO hervat onderzoek naar omstreden hydroxychloroquine

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat toch weer testen of hydroxychloroquine werkt tegen het coronavirus. Het onderzoek naar het malariamiddel was stilgelegd vanwege gezondheidsrisico's. Coronapatiënten die het middel kregen, hadden juist een grotere kans om te overlijden bleek onlangs uit onderzoek.

Opvallend genoeg bleek vandaag uit een studie van de universiteit van Minnesota dat het omstreden medicijn niet helpt om corona te voorkomen. Het werkt niet beter dan een placebo, was de conclusie na onderzoek op 821 personen. Toch zei WHO-baas Tedros vandaag dat het onderzoek wordt hervat.

De Amerikaanse president Trump heeft het middel naar eigen zeggen preventief twee weken gebruikt. Volgens zijn arts heeft dat niet tot nadelige bijeffecten geleid. Trump wordt dagelijks getest op het virus en de uitslag was elke keer negatief.

Lees verder:

Opluchting bij verpleeghuizen over versoepeling bezoekverbod

Op 15 juni mogen bewoners van verpleeghuizen die coronavrij zijn, weer meer dan één bezoeker ontvangen. De brancheorganisatie Actiz is daar opgelucht over. "Onze inzet was dat 15 juli veel te ver weg was. Dus nu de minister het vervroegt naar 15 juni, zijn we daar heel blij mee", zegt een woordvoerder.

Lees verder:

Reisbrancheorganisatie: blij, maar het had meer kunnen zijn

De bekendmaking dat er vanaf 15 juni weer gereisd mag worden naar twaalf landen, is goed nieuws voor toerismebranche. "Ik ben er hartstikke blij mee", zegt Frank Oostdam van de ANVR, de koepelorganisatie van de reisbranche. "Maar het had iets meer kunnen zijn."

Oostdam had gehoopt dat er nog meer Schengen- en EU-landen als reisbestemming bijkwamen. "Als ik zie hoe de oosterburen dat doen: die gooien meteen al die 30 landen open."

Volgens de ANVR is de branche er klaar voor om op een veilige manier te herstarten. "De laatste maanden hebben we niets anders gedaan dan reizen annuleren. We hebben hier zo naar uitgekeken. Je kunt eigenlijk zeggen dat het reisvirus heeft gewonnen van het coronavirus."

'Situatie in een vakantieland kan snel veranderen'

Rutte: het wordt een andere zomervakantie dan normaal

Eerder meer bezoek mogelijk voor mensen in verpleeghuis

Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf 15 juni meerdere bezoekers ontvangen, zo heeft minister De Jonge van Volksgezondheid bekendgemaakt. Eigenlijk zou dit pas per 15 juli worden toegestaan. "De bezoekersregeling was heel heftig, niet meer vol te houden", zei De Jonge. "Het is ongelofelijk zwaar geweest."

RIVM bekijkt wekelijks of reisadvies wordt aangepast

Het reisadvies kan elke week aangepast worden, en dus ook weer van geel naar oranje gaan. Premier Rutte benadrukte dat meerdere malen in zijn persconferentie. Onder de streep loop je door het in het buitenland op vakantie te gaan een risico, is de boodschap van de premier. "Je moet zelf weten of je besluit op vakantie te gaan naar een land met code geel. Niemand zit op een reisadvies van mij te wachten. Maar je loopt wel een risico."

Het RIVM geeft het kabinet wekelijks advies over welke kleurcode past bij landen of regio's in Europa. Dat advies zal in veel gevallen worden overgenomen. "Daardoor kunnen op termijn bijvoorbeeld ook Zweden en het Verenigd Koninkrijk op geel."

Voor 12 Europese landen geldt vanaf 15 juni het advies geel, wat neerkomt op 'let op veiligheidsrisico's'. Voor bijvoorbeeld Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk geldt nu nog code oranje. Op de website van de Rijksoverheid staat een lijst met alle landen waar het reisadvies voor wordt versoepeld.

Rutte adviseert Nederlanders die overwegen om op vakantie te gaan de website van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden voor de laatste informatie.

Rutte: demonstratie in Amsterdam was onverantwoord

De demonstratie op de Dam gisteren in Amsterdam was onverantwoord, zegt premier Rutte op de persconferentie. Hij is naar eigen gezeggen geschrokken van de drukte bij de betoging, die gericht was tegen politiegeweld in de VS. "De beelden laten zien dat het daar is misgelopen." Deelnemers hielden te weinig afstand van elkaar, waardoor er kans was op coronabesmettingen.

Vandaag werd een vergelijkbare demonstratie in Rotterdam beëindigd vanwege de drukte. Dat is voor Rutte geen aanleiding voor een demonstratieverbod. "Je hebt in Groningen en Den Haag gisteren gezien dat het wel kan."

Rutte: nog niet naar Zweden of Groot-Brittannië

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden vindt het kabinet ook na 15 juni nog geen goed idee. Het reisadvies blijft voor die landen voorlopig nog op oranje, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Nederlanders moeten niet op vakantie gaan naar landen met een rood of oranje reisadvies, dat zijn vooral landen buiten Europa. "Als je het toch doet, dan moet je na terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine".

Rutte: we gaan niet repatriëren

De premier is heel duidelijk dat de overheid geen Nederlanders gaat terughalen die in een vakantieland in de problemen zijn gekomen vanwege een plotselinge corona-uitbraak. "Dat gaan we niet doen. Als je in een land bent en het land floept op oranje, dan moet je zien hoe je terugkomt."

Rutte: vanaf 15 juni geel reisadvies voor 12 landen.

Premier Rutte verwacht dat vanaf 15 juni voor 12 Europese landen een geel reisadvies geldt. Dat geldt voor populaire vakantiebestemmingen als Duitsland, België, Italië en Kroatië. Het betreft ook de zes landen van het Caribische deel van het koninkrijk, die gaan van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel en dat bekent dat er gelet moet worden op veiligheidsrisico's.

De "goede hoop" is dat daar een maand later ook landen als Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland aan worden toegevoegd.

Op de website van de Rijksoverheid staat een lijst met alle landen waar het reisadvies voor wordt versoepeld.

Rutte bevestigt: basisscholen per 8 juni volledig open

Vanaf volgende week stopt de halve schoolweek op de basisschool. Het kabinet had deze datum al in zijn hoofd, maar hield een slag om de arm als het coronavirus weer de kop zou opsteken. Uit onderzoek blijkt ook dat het kan. "Het is in het belang van de leerlingen. Maar we houden de vinger aan de pols."

Van 4 tot 12 juni totale lockdown in Suriname

Er komt een totale lockdown in Suriname vanwege het stijgende aantal coronapatiënten, bevestigt vicepresident Adhin. Van 4 tot en met 12 juni moet iedereen thuis blijven. Het dragen van mondkapjes wordt verplicht en alle niet-essentiële ondernemingen moeten dicht. Supermarkten, afhaalrestaurants en tankstations blijven open.

Hier kun je straks de persconferentie volgen

Om 19.00 uur begint de persconferentie waarin het kabinet onder meer met details komt over coronamaatregelen en versoepelingen op het gebied van toerisme. Gisteren werd bekend dat Nederlanders vanaf 15 juni weer op vakantie kunnen naar de meeste Europese landen.

De persconferentie is te volgen via deze NOS-kanalen:

Kinderen spelen beperkte rol in verspreiding coronavirus, concludeert RIVM

Kinderen spelen geen belangrijke rol bij de verspreiding van het coronavirus. Dit concludeert het RIVM op basis van de eerste resultaten van een onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen. Onderzoekers volgden 54 gezinnen met een of meer coronapatiënten.

Volgens het RIVM blijkt uit het onderzoek dat het virus vooral wordt verspreid tussen volwassenen van ongeveer dezelfde leeftijd. Kinderen worden wel besmet, maar minder vaak dan volwassenen. En binnen gezinnen hebben vooral ouders hun kinderen besmet en niet andersom.

Lees verder:

Protest Rotterdam beëindigd door gemeente

In Rotterdam is een demonstratie beëindigd, omdat de drukte onbeheersbaar is. In dit liveblog lees je alle ontwikkelingen. De schatting over het aantal deelnemers loopt uiteen van duizend tot enkele duizenden. Op videobeelden is te zien dat op sommige plekken niet voldoende afstand van elkaar wordt gehouden.

De betoging is gericht tegen racistisch geweld in de VS en Europa. Directe aanleiding is de dood van een zwarte arrestant in de Verenigde Staten.

Drukte bij demonstratie tegen racisme in Rotterdam

België heropent 15 juni grenzen

België stelt zijn grenzen vanaf 15 juni weer open voor inwoners van Schengenlanden, zoals Nederland. Dat heeft premier Sophie Wilmès bekendgemaakt na afloop van een beraad van de Nationale Veiligheidsraad.

Sinds eind maart waren de grenzen tussen Nederland en België dicht voor niet-essentiële reizen. Afgelopen week werd familiebezoek in Nederland en Luxemburg al toegestaan, evenals winkelen over de grens.

Vanaf maandag mogen ook cafés, bars, en restaurants in België weer open. De horeca was drie maanden dicht vanwege de coronapandemie.

Mondkapjesadvies in vliegtuigen moeilijk te rijmen met Nederlands beleid

De Europese luchtvaartorganisatie EASA adviseert het gebruik van medische mondkapjes in vliegtuigen, terwijl Nederlanders niet geacht worden die te gebruiken buiten de zorg. Het advies geldt zowel voor de bemanning als voor passagiers, zei minister Van Nieuwenhuizen voorafgaand aan de persconferentie die grotendeels over toerisme gaat.

Hoe passagiers eraan moeten komen "moet verder worden uitgewerkt", zei Van Nieuwenhuizen. Overigens gaat het om een advies van de EASA dat luchtvaartmaatschappijen niet per se hoeven over te nemen.

Het ministerie van Volksgezondheid beaamt dat het Europese advies en de situatie in Nederland moeilijk met elkaar te rijmen zijn. "We hebben hier lange tijd niet genoeg medische mondkapjes gehad, dus gebruik buiten de zorg wordt ontmoedigd."

Reactie KLM

KLM laat in een reactie weten het Nederlandse beleid te volgen "en dus geen medische mondkapjes te onttrekken". In het openbaar vervoer in Nederland is het gebruik van een mondkapje sinds deze week verplicht, maar dat mag juist geen kapje van medische kwaliteit zijn.

Thermische camera's scannen straks reizigers Brussels Airport

Brussels Airport, ook bekend als vliegveld Zaventem, voert vanaf 15 juni systematische temperatuurcontroles in voor alle passagiers. Reizigers worden voor de vertrekhal door thermische camera's gescand. De toegang kan worden geweigerd als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden, meldt het vliegveld in een persbericht.

De luchthaven is door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) gekozen als een van de vliegvelden waar wordt geëxperimenteerd met oplossingen voor de coronapandemie.

Thermische camera's zijn het veiligste, betrouwbaarste en snelste systeem om de temperatuur te controleren, en ook om passagiers zonder mondkapje te detecteren, stelt Brussels Airport. Personen die zelf niet reizen of die niet op de luchthaven werken, worden niet toegelaten in de terminal.

Trump blokkeert Chinese passagiersvluchten naar VS

Chinese passagiersvluchten zijn vanaf halverwege juni niet meer welkom om te landen in de VS. Dat heeft de regering-Trump besloten, melden Amerikaanse media. Het is een reactie op het besluit van China deze week om Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te blijven weren.

Dat was tegen de afspraken in, zegt het Amerikaanse ministerie van Transport. Als reactie worden de passagiersvluchten van zeker vier Chinese maatschappijen van en naar de VS geschrapt. De ingangsdatum is 16 juni.

Op de achtergrond speelt een slepend handelsconflict tussen de twee grootmachten. Ook heeft president Trump felle kritiek op de Chinese aanpak van de corona-uitbraak, die in China is begonnen.

Meer flexwerkers in aanmerking voor corona-uitkering, bedrag lager

Meer flexwerkers die door de coronacrisis geen werk meer hebben, kunnen een uitkering krijgen. Maar het bedrag wordt lager, schrijft minister Koolmees aan de Tweede Kamer.

Volgens de oorspronkelijke plannen van het kabinet moesten de betrokkenen aantonen dat ze in de maand februari 500 euro of meer hadden verdiend. De Tweede Kamer vond dat 'drempelbedrag' te hoog, omdat veel flexwerkers niet aan 500 euro kwamen. Koolmees verlaagt de drempel naar 400 euro, zodat een grotere groep van de regeling kan profiteren.

LCH: voldoende beschermingsmiddelen voor tweede coronagolf

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft eind deze maand voldoende mondkapjes, schorten, brillen en handschoenen in huis om een eventuele tweede coronagolf op te vangen. Die boodschap had het LCH voor minister Van Rijn voor Medische Zorg die vanmiddag een bezoek bracht aan een van de verdeelcentra in Vianen. Er wordt nu gewerkt aan een zogenoemde 'ijzeren voorraad', zodat er altijd voldoende beschermingsmiddelen zijn voor drie tot zes maanden.

Vanuit verschillende plekken in Azië komen er nu grote partijen mondkapjes naar Nederland. Het gaat daarbij om 1 miljard chirurgische maskers en 130 miljoen FFP-maskers met een filter. Bij aankomst in Nederland worden de middelen op kwaliteit gecontroleerd. Ongeveer 10 procent wordt afgekeurd.

Het LCH hanteert op dit moment code lichtgroen. Dat wil zeggen dat er voldoende middelen aanwezig zijn om aan de vraag vanuit de hele zorgsector te voldoen. Zorginstellingen kunnen bij het LCH inkopen, maar veel ziekenhuizen en verpleeghuizen kopen inmiddels ook weer bij hun eigen leveranciers, omdat de markt enigszins tot rust is gekomen.

Flinke daling van IC-bezetting, geen patiënten meer in Duitsland

Er liggen 38 coronapatiënten minder op de intensive care, het totaal bedraagt nu 116. Er liggen geen patiënten meer op IC's in Duitsland, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De laatste Nederlandse coronapatiënt daar is overleden.

"We zien vandaag weer een flinke daling van het aantal coronapatiënten op de IC, terwijl het aantal nieuwe opnames laag blijft. Dat is verheugend en geeft ruimte voor andere zorg", zegt LCPS-voorzitter Ernst Kuipers.

Op de IC's liggen momenteel 514 mensen met een andere aandoening dan het coronavirus. Het aantal covid-19-opnames buiten de IC bedraagt 496. Dat zijn er 20 minder dan gisteren.

Basisschool Den Haag dicht na besmettingen

Een basisschool in Den Haag sluit de deuren vanwege twee docenten die besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om basisschool De Springbok, met twee locaties in de stad. De docenten gaven sinds afgelopen weekend geen les meer, omdat ze toen klachten kregen.

Op de school zitten zo'n 500 kinderen, van wie er zeven symptomen van het coronavirus hebben. Zij worden getest of ze ook besmet zijn. De ouders en kinderen zijn vandaag ingelicht over het besluit om de deuren te sluiten. De leerlingen krijgen nu weer thuisonderwijs.

Nederland in alliantie voor vaccin

Nederland gaat samen met Duitsland, Frankrijk en Italië samenwerken om snel de beschikking te krijgen over een vaccin tegen het coronavirus. Het kabinet wil samen met die landen "kansrijke initiatieven" in kaart brengen en onderhandelen met ontwikkelaars en farmaceutische bedrijven.

Ze hopen op die manier voldoende vaccins veilig te stellen voor de EU en andere landen.

Lees hier meer over die "vaccinalliantie":

Uitbraak op scholen in Israël

Op scholen in Israël is sprake van een uitbraak van het coronavirus. In verscheidene steden zijn in totaal 30 basis- en middelbare scholen op slot gegaan. Zeker 220 leraren en leerlingen zijn besmet en ongeveer 10.000 docenten en leerlingen zitten in quarantaine.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn scholen nu de belangrijkste bron van covid-infecties, meer dan bijvoorbeeld restaurants, winkelcentra, cafés en openbare ruimtes zoals stranden, die ook allemaal weer open zijn. Gisteren kondigde premier Netanyahu aan de meeste scholen voorlopig open te houden, maar mogelijk komt daar later deze week verandering in.

Volgens Israëlische media komt het ministerie van Volksgezondheid met een advies om alle scholen de rest van het schooljaar te sluiten, maar zou de minister van Onderwijs niet openstaan voor zo'n zware maatregel.

Gisteren telde Israël 116 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal in een maand tijd.

Weer treinen tussen Amsterdam en Parijs

De hogesnelheidstrein Thalys gaat vanaf volgende week weer direct tussen Nederland en Parijs rijden. Vanaf dinsdag 9 juni vertrekken twee treinen per dag vanuit Amsterdam naar Parijs en rijden er ook twee treinen vanuit Parijs naar Amsterdam.

Dat blijft in elk geval zo tot 11 juli. Vanaf 12 juli wordt de frequentie verder opgevoerd. Dan vertrekt de Thalys vier keer per dag van zondag tot en met donderdag, vijf keer per dag op vrijdag en drie keer per dag op zaterdag. Dat blijft zo tot eind augustus.

In de trein is het dragen van een mondkapje verplicht. De wagons worden vaker dan normaal schoongemaakt.

De afgelopen weken was het wel mogelijk om met de trein naar Parijs te rijden, maar alleen met een tussenstop en overnachting in Brussel. Omdat de situatie rond het coronavirus nu in alle landen waar de Thalys doorheen rijdt verbetert, wordt de dienstregeling geleidelijk weer genormaliseerd.

RIVM: 10 doden, 9 opnames

Er zijn de afgelopen dag 10 mensen overleden als gevolg van het coronavirus, meldt het RIVM. Gisteren ging het om 5 nieuwe slachtoffers. Het totale dodental staat op 5977.

Ook zijn er 9 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.759 brengt. Gisteren waren er 6 nieuwe opnames.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en die zijn niet in de cijfers meegenomen.

De RIVM-cijfers tot en met 3 juni

Scholen dicht na corona-uitbraak in Göttingen

De Duitse stad Göttingen sluit voorlopig alle scholen en een aantal kinderdagverblijven vanwege een corona-uitbraak. Na een privéfeest zijn zeker tachtig mensen besmet geraakt, onder wie kinderen.

Wat de bron van de uitbraak is, is nog niet duidelijk. Mogelijk gebeurde het toen families in een woning bijeenkwamen om het Suikerfeest te vieren. Ook zouden enkele mannen daarna een waterpijp hebben gerookt in een illegaal geopende shishabar.

Unieke kans om hiv-besmettingen naar nul te brengen

Door de 'intelligente lockdown' is er een unieke kans om het aantal hiv-besmettingen in Nederland te verminderen en uiteindelijk naar nul te brengen, zegt het Aidsfonds-Soa Aids Nederland. Daarom biedt de organisatie vanaf vrijdag gratis hiv-testen aan.

Volgens het fonds hebben mensen door de coronamaatregelen geen of minder seks gehad buiten hun huishouden, waardoor het aantal soa's en hiv-besmettingen waarschijnlijk is afgenomen. Ook duurt het zes weken voordat je zeker kunt weten dat je hiv hebt, terwijl het virus in die periode wel erg besmettelijk is. Hiv is het virus dat de ziekte aids veroorzaakt.

Daarom is het nu een uitgelezen moment om zoveel mogelijk te testen, zegt Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers:

Vanavond nieuwe persconferentie kabinet

Vanaf 19.00 uur geeft het kabinet een nieuwe persconferentie over de coronacrisis. Die zal vooral gaan over de mogelijkheden van toerisme in de zomervakantie, is de verwachting.

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid is te volgen via NPO 1, NPO Start, NPO Nieuws, NOS.nl, de NOS-app, NPO Radio 1 en de kanalen van de NOS op sociale media.

Dubbel zoveel afspraken gemaakt op tweede dag coronalijn

De GGD heeft gisteren via de speciale coronalijn twee keer zoveel afspraken kunnen maken met mensen om coronatests af te nemen als eergisteren. Tot 20.00 uur gisteravond zijn er in totaal 15.842 afspraken gemaakt, waarvan er alleen gisteren 10.364 zijn gemaakt.

Ook zijn er op 2 juni veel meer coronatests afgenomen: 8428 tegenover 1146 op de eerste dag dat mensen de lijn konden bereiken.

Het speciale telefoonnummer 0800-1202 is op 1 juni in gebruik genomen. Mensen met coronaklachten kunnen via dat nummer een test aanvragen. Op de eerste dag werd het nummer 323.000 keer gebeld, waardoor de systemen overbelast raakten. Ook belde toen een kwart van de mensen om andere redenen dan voor een afspraak.

Politie grijpt in bij feest Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft gisteravond een feest op het strand van IJburg gestopt, meldt AT5. Na een oproep via Snapchat waren 100 tot 200 jongeren naar het strand gekomen. Omwonenden klaagden over overlast. De politie vond de sfeer aan het eind van de avond grimmig, meldt de zender.

Agenten verzochten de aanwezigen om het strand te verlaten. Toen de feestgangers dat deden, hielden ze geen anderhalve meter afstand. Er zijn geen boetes uitgedeeld en er werd niemand aangehouden. Op het strand bleef veel rommel achter.

Besmette nertsenfokkerijen worden geruimd

De Brabantse nertsenfokkerijen waar het coronavirus is geconstateerd, worden geruimd. Haagse bronnen bevestigen een bericht van RTL Nieuws dat het kabinet dat vandaag bekend gaat maken.

Het gaat om zes bedrijven met in totaal acht locaties in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint-Anthonis. Een bedrijf in het Limburgse Venray wordt nog onderzocht.

In zeker twee gevallen zijn mensen besmet geraakt door nertsen. Alle fokkerijen in Nederland worden onderzocht.

Nertsenfokkerijen worden vanaf 2024 verboden. Het kabinet zal vandaag ook bekendmaken dat bedrijven die eerder stoppen aanspraak kunnen maken op compensatie.

Zoom draait 169 procent meer omzet door corona

De omzet van videoconferentieapp Zoom is het afgelopen kwartaal enorm gestegen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was er sprake van een stijging van 169 procent. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 265.000 organisaties als klant, die per organisatie meer dan tien werknemers hebben.

Lees hier meer over de groei die Zoom heeft doorgemaakt:

Duits reisadvies 15 juni versoepeld

Duitsland wil vanaf 15 juni het reisadvies voor EU- en Schengenlanden op groen zetten, als de situatie niet verslechtert. Het definitieve besluit volgt binnen twee weken, zegt minister Maas van Buitenlandse Zaken.

Voor reizen naar Spanje geldt mogelijk een uitzondering, omdat dat land de grenzen pas op 1 juli weer wil openen. Hoe Duitsland wil omgaan met landen buiten de EU en de Schengenzone is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk wordt per land bekeken wat het reisadvies wordt.

Voor Nederlanders geldt vanaf 15 juni dat voor de meeste Europese landen weer een positief reisadvies geldt, maar niet alle landen hebben de grens dan open.

Zweedse coronastrateeg geeft fouten toe: 'We hadden anders te werk moeten gaan'

Zweden had bij nader inzien toch een andere coronastrategie moeten hanteren. Dat zegt het hoofd van het Zweedse RIVM, Anders Tegnell. "Met de kennis die we nu hebben, had de aanpak ergens tussen die van ons en die van de rest van de wereld moeten liggen", zegt hij.

Tegnell groeide de afgelopen maanden uit tot cultheld, maar in Zweden kwamen veel meer mensen om dan in buurlanden:

Republikeinse partijconventie VS verplaatst

In de Verenigde Staten gaan de Republikeinen op zoek naar een nieuwe locatie voor hun partijconventie. Die zou van 24 tot en met 27 augustus plaatsvinden in Charlotte, in de staat North Carolina, maar de Democratische gouverneur Roy Cooper vindt het onverantwoord om dan al een evenement te organiseren waar zo'n 50.000 mensen op af komen.

Trump laat op Twitter zijn ongenoegen blijken. "Gouverneur Cooper is nog altijd in de blijf-veilig-binnen-modus en laat ons niet de Arena gebruiken zoals vooraf was gepland en beloofd."

Cooper zegt op zijn beurt dat het jammer is dat de Republikeinen het evenement niet op kleinere schaal wilden houden of aanpassingen wilden doen om de veiligheid van mensen te garanderen.

Op de Republikeinse partijconventie worden de presidents- en vicepresidentskandidaat officieel gekozen. Een zittend president kent traditioneel weinig oppositie vanuit zijn eigen partij. Daardoor is al maanden duidelijk dat Trump genoeg gedelegeerden achter zich zal krijgen om op 3 november de strijd aan te gaan met de Democraat Joe Biden, die ook nog officieel moet worden voorgedragen. De Democratische partijconventie staat voor 17 tot en met 20 augustus gepland.

Reizigers wennen aan nieuwe situatie op Italiaanse stations

  • Reuters
    Reizigers met rolkoffers en mondkapjes op station Termini in Rome
  • EPA
    Reizigers worden bij binnenkomst op het centraal station van Milaan gecontroleerd of ze koorts hebben
  • Reuters
    Drukte op het centraal station van Milaan op de eerste dag dat mensen weer mogen reizen

Vertraging vakantiegeld in zwaargetroffen sectoren

Van de werknemers die nog geen vakantiegeld hebben ontvangen, werken er relatief veel in de evenementensector. Die conclusie trekt het CNV na het ontvangen van de eerste meldingen bij het Meldpunt Vakantiegeld. De vakbond krijgt ook van horecamedewerkers en personeel van contactberoepen veel reacties.

Het CNV stelde het meldpunt in toen de vakbond erachter kwam dat 8 procent van de werkenden nog geen vakantiegeld had gekregen. Inmiddels zijn er tientallen meldingen binnengekomen.

Voorzitter Piet Fortuin benadrukt dat vakantiegeld een wettelijk recht is dat werkgevers niet zomaar kunnen inhouden. "We begrijpen dat deze sectoren klappen krijgen, maar zoeken gezamenlijk naar een oplossing. Met veel organisaties zijn we momenteel in gesprek." Er zijn ook mensen die aan wie beloofd is dat het vakantiegeld later dit jaar wordt uitbetaald. "Deze groep mensen vragen we om alert te zijn. Uitstel betekent soms afstel."

Aantal passagiers vliegtuigen daalde met 98 procent

Het aantal mensen dat van en naar de vijf nationale luchthavens reisde, is in april van dit jaar met 98 procent gedaald ten opzichte van april 2019. Het ging om zo'n 134.000 passagiers die op het vliegtuig stapten, meldt het CBS. De Verenigde Staten en Duitsland waren de meest voorkomende bestemmingen.

Er werd alleen gevlogen vanaf Schiphol (126.000 passagiers) en Eindhoven Airport (8000 reizigers). Op Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Eelde viel het passagiersvervoer helemaal stil. De gemiddelde bezettingsgraad daalde van 82 procent vorig jaar april naar 29 procent.

Ook het vrachtvervoer was minder actief. In april werd er 103.000 ton vervoerd, 25 procent minder dan dezelfde maand vorig jaar.

Weer boven de duizend doden in VS

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen dag 1081 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Dat is meer dan gisteren, toen 743 mensen overleden, meldt de Johns Hopkins Universiteit. Ondanks de relatief hoge cijfers zijn Amerikaanse staten begonnen met de versoepeling van coronamaatregelen.

Tot nu toe zijn in de VS zeker 106.180 mensen overleden aan covid-19. In totaal zijn ruim 1,8 miljoen mensen positief getest. Daarmee is de VS het zwaarst getroffen land ter wereld.

Verkoop van gebruikte auto's door ov-mijders in de lift

De verkoop van tweedehandsauto's is weer terug op het oude niveau, na een scherpe terugval in het begin van de coronacrisis. Autobedrijven verkochten vorige maand 111.146 gebruikte auto's. In april ging het nog om 74.000 wagens.

Alle cijfers zijn hier te vinden:

Grenzen Italië weer open

Italië heropent vandaag zijn grenzen, zoals eerder aangekondigd. Europese toeristen mogen zonder restricties weer het land in. Het vliegverkeer wordt opgestart met het buitenland en Italianen mogen weer door het hele land reizen.

Italië was het eerste land in Europa dat beperkingen instelde vanwege het coronavirus. Het land ging op 10 maart in lockdown. Sinds begin vorige maand worden de maatregelen weer langzaam versoepeld.

Eerder mochten de meeste winkels, musea, bibliotheken en kerken weer open. Ook mogen Italianen sinds een maand weer de deur weer uit voor een bezoek aan familie of om te sporten.

In totaal is bij ruim 233.000 mensen in Italië vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het aantal sterfgevallen ligt boven de 33.000, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het hoogste in de wereld.

Horecabranche wil coronaboete aanvechten

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil ondernemers helpen om hun coronaboete aan te vechten. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts tegen L1.

Hij zegt dat ondernemers zich bij de branche kunnen melden. Die oproep doet hij na de demonstratie op de Dam tegen politiegeweld in de VS en institutioneel racisme. "Het voelt, zeker na maandag, als onrecht", zegt Beljaarts over het uitschrijven van de boetes aan mensen in de horeca, terwijl er geen consequenties waren voor de duizenden mensen die tijdens de demonstratie geen anderhalve meter afstand hielden.

"De ondernemers die ik aan de lijn heb gehad waren niet blij, er werd niet best gereageerd. Het is ervaren als een klap in het gezicht van de horecaondernemers, en dan zeg ik het nog netjes. En niet alleen van de horecaondernemers maar van iedereen die zich zo aan de regels heeft gehouden. Dit is gewoon niet uit te leggen. Daar hoeven we geen doekjes om te winden."

Circa 5,5 procent bloeddonoren heeft antistoffen

Ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus dat de ziekte covid-19 veroorzaakt. Dat concludeert bloedbank Sanquin uit een tweede onderzoek onder 7000 vrijwilligers.

Sanquin spreekt over een bescheiden stijging sinds de eerste peiling begin april. Toen ging het om ongeveer 3 procent.

Lees hier meer over het antistoffen-onderzoek:

'Totale lockdown in Suriname'

Suriname gaat een week in totale lockdown, melden bronnen aan Starnieuws. Het besluit zou al genomen zijn door de Nationale Assemblée. President Bouterse kondigt de lockdown waarschijnlijk later vandaag aan. Winkels en supermarkten blijven volgens Starnieuws nog tot 17.00 uur open zodat mensen bijvoorbeeld boodschappen kunnen doen.

Volgens officiële cijfers zijn nu 54 mensen besmet, maar de verwachting is dat dat aantal in werkelijkheid hoger ligt. 44 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, van wie zeven op de intensive care liggen.

Halsema over Dam-protest: we beschikten niet over de juiste informatie

Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt dat de autoriteiten niet beschikten over de juiste informatie bij het anti-racismeprotest van maandag. Dat staat in een brief, waarin Halsema voor de Amsterdamse gemeenteraad alle feiten op een rijtje zet. "Achteraf constateren wij dat onze informatiepositie niet goed was; de driehoek beschikte niet over realistische aantallen. Dat moet in de toekomst beter", schrijft Halsema.

Er kwamen zo'n 5000 betogers naar de Dam. Het was zo druk dat mensen geen anderhalve meter afstand konden houden.

Lees hier de hele verklaring van Halsema:

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van woensdag 3 juni. Het liveblog van gisteren, dinsdag 2 juni, is hier terug te vinden.