liveblog
NOS NieuwsAangepast

Paus veroordeelt racisme VS • Trudeau 21 seconden stil na vraag over Trump

  • De betogingen in de VS lijken aanmerkelijk vreedzamer te verlopen dan in de afgelopen nachten.
  • In Portland lagen duizenden demonstranten op de buik en met de handen op de rug op een brug.
  • Rond het Witte Huis was het afgelopen nacht onrustig.
  • In New York zijn zeker 200 mensen opgepakt, maar bleven massale plunderingen uit.
liveblog gesloten

Paus veroordeelt racisme in VS

Paus Franciscus noemt de dood van George Floyd "tragisch". Hij bidt daarom voor Floyd, zei hij vandaag in zijn wekelijkse toespraak, en alle anderen die slachtoffer zijn geworden van "de zonde genaamd racisme".

Het is voor het eerst dat de paus uitgebreid reageert op de situatie in de VS. Hij hoopt op snelle verzoening in het land. Volgens Franciscus mag niemand wegkijken als het gaat om racisme en uitsluiting in het land, maar het geweld bij de protesten omschreef hij als "zelfdestructief".

'We hebben gerechtigheid nodig'

Roxie Washington, de moeder van de 6-jarige dochter van George Floyd, heeft voor het eerst sinds de dood van Floyd in het openbaar gesproken. "Ik wil dat iedereen weet wat deze agenten hebben weggenomen", zei Washington in een persconferentie in Minneapolis, waar ze werd bijgestaan door haar advocaten. "Gianna heeft geen vader meer. Hij zal haar nooit zien opgroeien of haar diploma halen. Hij zal haar nooit naar het altaar brengen. Als ze een probleem heeft en ze heeft haar vader nodig, dan kan dat nu niet meer."

Een goede vriend van Floyd sprak ook op de persconferentie. Volgens Stephen Jackson was Floyd naar Minneapolis verhuisd om beter te kunnen zorgen voor zijn dochter. Hij vroeg zich hardop af waarom naast Derek Chauvin - de agent die bijna 9 minuten met zijn knie drukte op de keel van Floyd - de andere aanwezige agenten nog niet zijn aangeklaagd. "We hebben gerechtigheid nodig. We eisen het", zei Jackson.

Politie gebruikt traangas in Portland, Seattle

Ondanks de beelden van een vreedzaam protest uit Portland eerder gisteravond, waarbij duizenden betogers op een brug gingen liggen, is het in de stad toch gekomen tot confrontaties met de politie. Agenten zouden daarbij traangas hebben gebruikt. Ook in Seattle is de politie via traangas begonnen met het uiteendrijven van betogers die al uren de avondklok negeren. "Niet schieten", wordt er geschreeuwd.

De lange stilte van de Canadese premier

De Canadese premier Trudeau had duidelijk geen panklaar antwoord paraat toen hij werd bevraagd over de situatie in de VS en het handelen van president Trump. Trudeau bleef namelijk liefst 21 seconden stil, voordat hij begon aan zijn antwoord. Of was het misschien bewust? Trump en Trudeau botsten de afgelopen jaren geregeld met elkaar.

Bekijk hier de stilte van Trudeau:

"Wat vindt u van de situatie in de VS?" En dan valt Trudeau 21 seconden stil

American footballcoach: geen racisme in NFL

De coach van American footballclub Denver Broncos is van mening dat racisme of discriminatie niet aanwezig is in zijn competitie NFL. "De problemen op dat vlak in de NFL zijn minimaal", zei Vic Fangio in een persconferentie, waarin hij eerst zijn afschuw uitsprak over de dood van George Floyd. "Wij zijn een competitie waarin je verdient wat je krijgt en krijgt wat je verdient. Ik zie geen racisme of discriminatie. We hebben geluk. We leven samen, zijn verenigd door dat ene doel en mengen geweldig. Als de samenleving een NFL-team was, zou dat geweldig zijn."

De opmerkingen van Fangio zullen niet door iedereen onderschreven worden. De afgelopen jaren kreeg de NFL juist veel kritiek vanwege het gebrek aan aandacht voor discriminatie en racisme. San Francisco 49ers-quarterback Colin Kaepernick knielde in 2016 tijdens het Amerikaanse volkslied, als statement tegen raciale ongelijkheid in zijn land. Dat zorgde voor veel beroering. Onder meer president Trump verweet Kaepernick een gebrek aan vaderlandsliefde en hij vond dat iedereen die zich aansloot bij het knielprotest van Kaepernick ontslagen moest worden.

Na 2016 verdween Kapernick uit de competitie. Volgens Kaepernick wordt hij geboycot door NFL-teams vanwege zijn activisme.

Basketbalicoon LeBron James plaatste recent nog een foto van een knielende Kaepernick naast een beeld van de agent die knielde op de nek van Floyd:

Zeker 200 arrestaties in New York

De New Yorkse politie heeft zeker 200 betogers opgepakt. De verwachting is dat er meer aanhoudingen bij zullen komen. Sinds 20.00 uur geldt in de stad een avondklok. Wel is het beduidend rustiger op straat dan een dag eerder, toen er volop winkels werden aangevallen. Plunderaars sloegen onder meer toe in de iconische winkel van Macy's op Manhattan.

Afgelopen nacht liepen demonstranten door dezelfde straten, waarbij ze applaus kregen van enkele winkeleigenaren en inwoners. De politie stelde zich terughoudend op. Bijvoorbeeld toen mensen via de Manhattan Bridge van Brooklyn naar Manhattan wilden lopen. De politie had de brug afgesloten en hield de groep tegen. Er dreigde een confrontatie, maar agenten stonden het demonstranten na overleg toe om te keren.

Demonstranten op brug in Portland

In de stad Portland zijn vanavond zo'n 7000 tot 10.000 mensen op de been, zegt een politiewoordvoerder tegen CNN. Een aanzienlijk deel van hen ging korte tijd liggen op een brug, met hun gezicht omlaag en de armen op de rug. Vergelijkbaar met hoe George Floyd lag toen een agent met een knie op zijn keel drukte.

Het ging in totaal om duizenden demonstranten:

Duizenden demonstranten plat op de grond in protest tegen racisme

De demonstraties in Portland verlopen vanavond net zoals op veel andere plekken in de VS vreedzamer dan eerdere avonden.

Onrustig rond Witte Huis

Het is onrustig bij een plein voor het Witte Huis in Washington. Demonstranten hebben zich verzameld rond het tijdelijke hek dat is geplaatst rond Lafayette Square. Sommigen probeerden dat hek af te breken, waarna de politie traangas op hen afvuurde. Volgens een journalist van New York Magazine is er onenigheid tussen de betogers. Het ene deel wil doorgaan met het afbreken van het hek terwijl het andere deel de politie geen reden wil geven om geweld te gebruiken.

President Trump liep gisteren over het plein naar een kerk, om daar op de foto te gaan met een bijbel, nadat hij eerst met harde hand vreedzame betogers van het plein had laten verwijderen. Die actie kwam hem op veel kritiek te staan. Onder anderen van de burgemeester van Washington en de bisschop van de kerk.

In Washington werd vanavond net als in veel andere steden de avondklok genegeerd:

Demonstranten negeren de avondklok in Washington DC

Arrestaties voor huis burgemeester Los Angeles

In Los Angeles worden voor het huis van burgemeester Garcetti een voor een demonstranten opgepakt. De aanhoudingen verlopen vredig. Bij elke betoger die wordt opgepakt, juichen de overgebleven demonstranten.

Er zitten al de hele dag betogers voor het huis van de burgemeester. Ook nu de avondklok is ingegaan in de stad. Met hun handen omhoog roepen ze "vreedzaam protest". Garcetti ligt flink onder vuur, omdat hij weigert zijn politiechef Michel Moore te ontslaan. Die zei eerder deze week dat plunderaars "net zo schuldig" zijn aan de dood van George Floyd als de agenten die hem aanhielden.

Moore bood kort na zijn uitspraken zijn excuses aan en Garcetti herhaalde dat mea culpa nog eens via Twitter.

Betogingen lijken grotendeels vreedzaam te verlopen

De protesten in de Verenigde Staten van vannacht lijken grotendeels vreedzaam te verlopen. Her en der worden wel wat incidenten gemeld, maar de politie lijkt niet zo hard in te grijpen als gisteren. Toen werden alleen al in New York 700 mensen opgepakt. Volgens Amerikaanse media zijn in die stad nu enkele tientallen arrestaties verricht.

In Washington wordt al uren gedemonstreerd bij het Witte Huis, waar de sfeer over het algemeen goed is. Even werd de sfeer wat grimmig, toen er met flessen naar agenten werd gegooid. Volgens The New York Times riepen veel betogers op tot kalmte, waarna het weer rustig werd.

Bij een protest in de stad Atlanta werd de sfeer wel grimmig. Daar reageerde de politie volgens lokale media met traangas, toen demonstranten flessen en vuurwerk richting agenten gooiden.

Nog altijd veel mensen op de been in New York

In New York zijn, ondanks de avondklok, nog altijd duizenden mensen op de been. Een groep van honderden mensen probeert via de Manhattan Bridge vanuit de wijk Brooklyn naar Manhattan te komen, maar wordt door de politie tegengehouden. Veel van die mensen hadden volgens The New York Times eerder vannacht gedemonstreerd bij een groot stadion in Brooklyn.

CNN meldt dat de betogers zijn ingesloten door de politie. De demonstranten mogen niet naar Manhattan, maar worden ook in Brooklyn tegengehouden door agenten. Een verslaggever van de nieuwszender zegt dat de betogers "hoe dan ook agenten zullen tegenkomen".

Pentagon stuurt 1600 militairen naar regio Washington

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft 1600 militairen verplaatst naar militaire bases rond de hoofdstad Washington, heeft het Pentagon bekendgemaakt. De stap volgt op enkele nachten van gewelddadige protesten in de stad tegen politiegeweld.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de troepen in verhoogde staat van paraatheid, maar worden ze niet ingezet om de openbare orde te handhaven.

Ook avondklok in New York ingegaan, betogers blijven op straat

In New York is om 20.00 uur lokale tijd (02.00 uur Nederlandse tijd) de avondklok ingegaan, maar duizenden mensen blijven gewoon op straat om te betogen. Dat gebeurt onder meer bij het Trump International Hotel nabij Central Park, waar veel mensen zich hebben verzameld.

Voor veel mensen zal het nog lastig worden om thuis te komen. Op last van de autoriteiten rijdt de metro niet meer en ook veel deelauto's en taxi's mogen de weg niet meer op.

Protest bij het Trump International Hotel in New York

Tienduizenden mensen bij herdenkingsmars voor George Floyd

In Houston hebben tienduizenden mensen meegelopen in een herdenkingstocht voor George Floyd, de man die vorige week maandag stierf nadat een agent minutenlang zijn knie in de nek van Floyd had gezet. Zijn dood heeft geleid tot massale protesten in heel de VS, en daarbuiten. Floyd woonde het grootste deel van zijn leven in Houston.

Volgens de autoriteiten liepen meer dan 60.000 mensen mee in de tocht, die was georganiseerd door rappers Trae Tha Truth en Bun B. Ook familieleden van Floyd liepen mee, net als de burgemeester van Houston en de commissaris van de lokale politie.

"George Floyd kijkt nu van boven naar ons, en hij lacht", zei rapper Trae Tha Truth. De Democratische burgemeester Turner zei dat hij de pijn van de mensen begrijpt. "De mensen die verkozen zijn en macht hebben: wij luisteren. Het is belangrijk dat we niet alleen luisteren, maar ook actie ondernemen. Je protest is niet tevergeefs. George stierf niet tevergeefs."

Mensen herdenken George Floyd in Houston

Betogers bij Witte Huis blijven staan, ondanks avondklok

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is om 01.00 uur (Nederlandse tijd) de avondklok ingegaan, maar volgens verslaggevers van verschillende internationale media zijn de honderden betogers bij het Witte Huis niet van plan naar huis te gaan. Gisteren grepen militairen en de politie een half uur voor het ingaan van de avondklok in bij het protest, nu is dat vooralsnog niet het geval. Wel zijn in Washington en omgeving veel legervoertuigen gezien.

Betogers roepen onder meer "we bewegen niet" en "fuck je avondklok". Rond het Witte Huis staan tientallen agenten en militairen. Zij hebben een ruim gebied rondom de presidentiële woning afgezet. President Trump twitterde twintig minuten na het ingaan van de avondklok dat Washington D.C. afgelopen avond "de veiligste plek op aarde" was.

Onder de betogers bij het Witte Huis was vandaag ook Elizabeth Warren, de Democratische senator die eerder meedeed aan de Democratische voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van november.

Fuck Tha Police terug in hitlijst VS na rellen

Het protestlied Fuck Tha Police van hiphopgroep NWA komt deze week weer binnen in de Amerikaanse hitlijst. Het nummer, dat over politiegeweld en etnisch profileren gaat, stond dinsdag op de 22e plek van de Spotify Viral Charts.

De nieuwe interesse voor het lied wordt gevoed door alle Black Lives Matter-protesten van de afgelopen week, vanwege de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die in Minneapolis werd aangehouden omdat hij met een vals briefje van 20 dollar zou hebben betaald en die door politiegeweld stierf.

Demonstranten refereerden de afgelopen dagen op sociale media al met regelmaat aan het nummer. Het lied komt van de plaat Straight Outta Compton uit 1988. De bandleden maakten Fuck Tha Police uit woede over het feit dat zij tijdens het maken van het album in Los Angeles zonder reden op straat werden aangehouden door witte agenten. Deze scène is ook te zien in de bekroonde film Straight Outta Compton uit 2015, over de opkomst van NWA.

Fuck Tha Police werd door het gezaghebbende blad Rolling Stone uitgeroepen tot een van vijfhonderd belangrijkste nummers aller tijden. De FBI tekende bij uitkomst van het lied protest aan, omdat de tekst een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid zou geven.

Spanningen Parijs lopen op na vreedzame demonstratie

In Parijs zijn de spanningen opgelopen na een vreedzame demonstratie tegen politiegeweld. Er werd niet alleen gedemonstreerd tegen de dood van George Floyd in de VS, ook de dood van een zwarte arrestant in een Franse politiecel in 2016, waar nog steeds geen duidelijkheid over is, had volop aandacht.

Na afloop braken rellen uit. Er werden tenminste twee branden gesticht, meldt persbureau AP. Ook werden afzettingen rond een bouwplaats omver gegooid. Demonstranten gooiden met stenen en stukken puin naar de politie. Die gebruikte traangas om de relschoppers uiteen te drijven. Het is niet duidelijk of er mensen zijn opgepakt.

Ook in andere Franse steden gingen mensen de straat op. In de zuidelijke stad Marseille waren ook wat ongeregeldheden tussen de politie en demonstranten.

Demonstratie Rotterdam verplaatst naar Erasmusbrug en omgeving

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft de voor morgen aangekondigde demonstratie tegen racisme verplaatst naar het Glitterplein, het voetgangersgedeelte van de Erasmusbrug en het Wilhelminaplein.

Deelnemers kunnen op 1,5 meter afstand van elkaar aan de reling van de brug staan en het gebied kan worden uitgebreid als dat nodig is. Er is ruimte voor 4000 à 5000 mensen, zei hij in Nieuwsuur. De manifestatie mag duren van 17.00 uur tot 18.30 uur.

De deelnemers worden gecoacht, zodat ze weten waar ze moeten staan, ze worden aangesproken op het afstand houden en als ze zich niet aan de regels houden, wordt er gehandhaafd, zei Aboutaleb.

De organisatie wilde in eerste instantie op het Schouwburgplein bijeenkomen. Daar kunnen in verband met de maatregelen tegen corona maar 80 mensen tegelijk worden toegelaten. Aboutaleb wilde de demonstratie daarom eerst niet door laten gaan.

Zes agenten aangeklaagd voor mishandeling

In Atlanta zijn zes politieagenten aangeklaagd voor zware mishandeling omdat ze zaterdag buitensporig geweld hebben gebruikt bij de arrestatie van twee studenten. De politie wilde de twee aanhouden omdat ze de avondklok negeerden. Eerder werden al twee agenten ontslagen vanwege het incident. Op bodycambeelden is te zien hoe de twee studenten worden getaserd en uit hun auto worden getrokken.

De politieagenten dachten dat een van de studenten, de 22-jarige Messiah Young, een wapen op zak had. De officier van justitie zei op een persconferentie dat er geen wapen bij de student is aangetroffen.

De andere student, de vriendin van Young, zegt blij te zijn dat de politieagenten hier niet mee wegkomen. De burgemeester van Atlanta zei eerder al over het incident dat de agenten te ver zijn gegaan.

Demonstranten Parijs negeren samenscholingsverbod

In Frankrijk hebben duizenden mensen een demonstratieverbod genegeerd om te protesteren tegen de dood van George Floyd in de VS en een zwarte arrestant in een Franse politiecel, in 2016. In verband met de corona-uitbraak zijn samenkomsten van meer dan tien personen in Frankrijk niet toegestaan.

In Parijs kwamen de deelnemers bijeen bij het belangrijkste gerechtsgebouw. Ze droegen borden met "Black Lives Matter" en "Overal politie, nergens gerechtigheid". Ook in andere Franse steden werd gedemonstreerd.

Het onderzoek naar de dood van de zwarte Fransman Adama Traore in 2016 is nog altijd niet opgelost. In de zaak zijn drie agenten opgepakt. Volgens de advocaat van twee van hen is de dood van hem niet met die van George Floyd te vergelijken, omdat bij de dood van Traore gezondheidsklachten een rol speelden.

De demonstratie in Parijs verliep vreedzaam, maar na afloop braken er rellen uit. De politie zet traangas in.

Rellen in Parijs bij demonstratie tegen politiegeweld

Trump wekt ook woede van katholieke bisschop

President Trump heeft nu ook de woede van de katholieke bisschop van Washington gewekt. Trump en zijn vrouw bezochten daar vandaag het monument voor paus Johannes Paulus II (1920-2005), om een krans te leggen.

De zwarte Amerikaanse aartsbisschop van Washington, Wilton D. Gregory, vond dat geen goed idee. "Ik vind het verbijsterend en afkeurenswaardig dat een katholieke instelling zich zo schandelijk laat misbruiken en manipuleren", verklaarde hij voorafgaand aan de kranslegging.

"De heilige paus Johannes Paulus II was een vurig voorvechter voor mensenrechten en menselijke waardigheid", schrijft Gregory. "Hij zou het gebruik van traangas en ander middelen om mensen tot zwijgen te brengen, uiteen te drijven of te intimideren voor een plek voor vrede en gebed niet goedkeuren."

Gisteren werden vreedzame demonstranten bij het Witte Huis met traangas uiteengejaagd, kort voor een bezoek van Trump aan een anglicaanse kerk daar vlakbij. De anglicaanse bisschop Mariann Edgar Budde had er geen goed woord voor over. "Hij hield de bijbel omhoog, nadat hij gezegd had dat de wonden van onze natie door het leger moeten worden geheeld", zei ze tegen de publieke omroep NPR.

President Trump en zijn vrouw Melania bij het monument voor paus Johannes Paulus II

Protestbijeenkomst op Grote Markt in Groningen probleemloos verlopen

Aan de sit-in tegen racisme in de VS en de EU die vanavond in Groningen is gehouden, hebben zo'n duizend mensen meegedaan, zegt de organisatie. Of dat klopt, is moeilijk na te gaan. Op de Grote Markt waren in ieder geval alle aangewezen plekken bezet en ook daar buiten deden mensen aan de manifestatie mee. De gemeente had gezegd dat er maximaal 800 mensen zouden worden toegelaten.

De bijeenkomst was georganiseerd door drie vrouwengroepen die wilden protesteren tegen racisme in de VS en de EU. Er waren toespraken en er werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van racisme, zoals George Floyd. Zijn naam werd gescandeerd. De bijeenkomst is rustig verlopen.

Sit-in op de Grote Markt in Groningen tegen racisme

En ook op het Malieveld in Den Haag hield iedereen voldoende afstand van elkaar

In Den Haag deden enkele duizenden mensen mee aan een protest op het Malieveld. "Het waren vooral heel veel jonge mensen, van onder de dertig", zegt verslaggever Roel Pauw. Er ontstonden geen problemen. Iedereen droeg een mondkapje en nam een veilige afstand in acht.

Opvallend was hier het moment dat deelnemers uit protest met een knie naar de grond gingen, naar het voorbeeld van Colin Kaepernick, de voormalige American football-speler die zo vier jaar geleden protesteerde tegen de manier waarop zwarte mensen nog regelmatig onderdrukt worden in de Verenigde Staten.

Deelnemers vertellen waarom ze naar het Malieveld zijn gekomen:

Duizenden in Den Haag tegen racisme: 'We bloeden allemaal dezelfde kleur'.

Ergernis over Witte Huis-tweet met optreden Trump bij kerk in Washington

Een triomfantelijke tweet van het Witte Huis over Trumps optreden gisteren voor een kerk in Washington heeft ergernis gewekt. Om dit optreden mogelijk te maken, verjoegen de politie en nationale garde eerst demonstranten die protesteerden tegen de dood van George Floyd en het racisme in de VS. Er is daarbij traangas ingezet.

Bij het fotomoment voor het anglicaanse kerkgebouw hield Trump demonstratief een bijbel omhoog. Bisschop Mariann Edgar Budde van het bisdom waar de kerk onder valt, heeft er geen goed woord voor over. "Hij hield de bijbel omhoog, nadat hij gezegd had dat de wonden van onze natie door het leger moeten worden geheeld", zei ze tegen de publieke omroep NPR.

Ook stelde ze vast dat Trump niets over troost of deelneming met de slachtoffers heeft gezegd. "Hij gebruikte onze symbolen en onze heilige grond om een boodschap te verkondigen die het tegenovergestelde is van waar Jezus en de Bijbel voor staan."

Vrijwel elke Amerikaanse president heeft de St. John's Church, dicht bij het Witte Huis, wel eens bezocht. Het bisdom was niet geïnformeerd dat de president naar de kerk zou komen.

Het Witte Huis plaatste deze tweet over het bezoek van Trump aan het kerkje:

Opkomst bij protest in Groningen nog niet te groot, honderden deelnemers op Malieveld Den Haag

De opkomst bij sit-in in Groningen tegen racisme in de VS en de EU lijkt nog niet te groot. Even voor het begin, om 18.00 uur, waren en er op de Grote Markt nog genoeg plekken vrij. Later waren die wel bezet. De organisatie rekende op 800 tot 1000 deelnemers, maar de gemeente wil er niet meer dan 800 toelaten. Ook op de Vismarkt kan worden gedemonstreerd.

Op de pleinen zijn kruisen gezet op plekken waar demonstranten kunnen gaan zitten. De deelnemers is gevraagd zich aan de coronamaatregelen te houden. Het dragen van een mondkapje is verplicht, net als het zelf meenemen van zeep om de handen te reinigen.

Op het protest op het Malieveld in Den Haag zijn honderden mensen afgekomen. Ook hier dragen de deelnemers mondkapjes en houden ze afstand van elkaar. De deelnemers knielden toen namen van zwarte slachtoffers van Amerikaanse politiegeweld werden voorgelezen.

Kritiek op Facebook om moderatiebeleid Trump neemt toe

Zowel vanuit burgerrechtenorganisaties als vanuit eigen gelederen wordt de druk op Facebook groter om strenger om te gaan met de berichten die president Trump op het sociale netwerk plaatst. Twitter besloot vorige week om bij twee berichten van de president een factcheck te plaatsen en een andere in de tijdlijn te verbergen, omdat er volgens het platform geweld in werd verheerlijkt. In het bericht suggereert de president dat plunderaars in Minneapolis zouden worden neergeschoten. Facebook besloot niks te doen.

Gisteren spraken vertegenwoordigers van burgerrechtenbewegingen met Facebook-topman Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, de nummer twee binnen het bedrijf, schrijft The Guardian. Na afloop reageerden de burgerrechtenleiders ontevreden. "We zijn teleurgesteld en verbijsterd over Marks onbegrijpelijke uitleg om de berichten van Trump online te laten staan. Hij schept een gevaarlijk precedent."

Virtuele walk-out

Facebookmedewerkers hebben daarnaast gisteren een virtuele walk-out georganiseerd, waardoor ze niet bereikbaar waren voor collega's. Een fysieke demonstratie was niet mogelijk omdat de medewerkers nog altijd thuiswerken. Volgens The New York Times ging het om honderden werknemers. Ook op Twitter lieten medewerkers van zich horen, iets wat binnen de werkcultuur van Facebook ongebruikelijk is.

Vooralsnog heeft Zuckerberg, ondanks de toenemende druk, nog geen grote veranderingen aangekondigd. In een gelekte audio van een medewerkersbijeenkomst beloofde hij wel dat het beleidsteam opnieuw naar de regels gaat kijken over hoe om te gaan met politici die geweld op Facebook bespreken.

Factchecken

Of het echt tot grote veranderingen zal leiden is maar de vraag. Vorige week zei Zuckerberg bij Fox News dat hij zich niet kon vinden in de beslissing van Twitter om Trump te factchecken in een ogenschijnlijke poging om Trump direct aan te spreken via diens favoriete zender.

Amerikaanse media melden daarnaast dat de topman van Facebook op vrijdag telefonisch met Trump heeft gesproken, dit werd een "productief" gesprek genoemd.

Joe Biden belooft racisme aan te pakken, beticht Trump van narcisme

Joe Biden heeft in een toespraak in Philadelphia gezegd dat het tijd is dat "systematisch racisme en diep gewortelde economische ongelijkheid worden aangepakt en dat het land daarmee niet kan wachten tot de verkiezingen in november voorbij zij".

Biden riep het Amerikaanse parlement op niet langer te wachten. "Het Congres moet deze maand nog in actie komen", zei hij. Wat hem betreft moet het politieapparaat worden hervormd en het afklemmen van de luchtwegen bij arrestanten worden verboden.

Biden haalde hard uit naar Trump. "De president is een deel van het probleem en maakt het alleen maar erger", zei hij. Trump zou verblind zijn door zijn ego. Hij wees op Trumps optreden gisteren bij een kerk in Washington. Trump liet zich daar met een bijbel in de hand fotograferen, nadat de politie demonstranten daar met traangas had verjaagd. "Ik had liever gezien dat hij hem gelezen had in plaats van ermee te zwaaien", zei Biden.

President Trump gisteren bij de kerk in Washington

Politiechef St. Louis vol onbegrip na neerschieten vier agenten

Bij de protesten en rellen in de VS tegen de dood van George Floyd zijn gisteren vijf politieagenten gewond geraakt toen onbekenden het vuur op hen openden. De meeste gewonden vielen bij protesten in St. Louis waar een arrestant in een politiecel was overleden.

Vier agenten liepen schotwonden in armen en benen op toen er uit een menigte werd geschoten. Ze zijn niet in levensgevaar. De vijfde agent werd in Las Vegas beschoten. Het is niet bekend hoe het met hem gaat.

Een commissaris uit St. Louis sprak zijn afschuw uit. Hij snapt niet dat de dood van George Floyd in Minneapolis overal in de VS tot vernielingen, plunderingen en geweld tegen de politie leidt.

Agenten beschoten bij protesten VS

Vrouwen organiseren sit-in in Groningen tegen racistisch geweld in VS en EU

In Groningen begint om 18.00 uur een sit-in op de Grote Markt. "In solidariteit met onze zwarte broeders en zusters, overal ter wereld, organiseren wij een vreedzaam protest tegen aanhoudend racisme in de VS en de EU, schrijven de drie organiserende vrouwengroepen op Facebook.

De deelnemers worden opgeroepen zich aan de coronamaatregelen te houden. Het dragen van een mondkapje is verplicht, net als het zelf meenemen van zeep om de handen te reinigen.

De organisatie verwacht 800 tot 1000 deelnemers.

KNVB en voetbalclubs zetten social media op zwart op Blackout Tuesday

De KNVB en een aantal Nederlandse voetbalclubs hebben hun sociale-media-kanalen 'op zwart' gezet. Ze deden dat in navolging van de internationale muziekindustrie, als protest tegen de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd. Hij overleed vorige week in Minneapolis, nadat een witte agent minutenlang een knie tegen zijn nek gedrukt had gehouden

Ajax, AZ, Feyenoord en PSV doen mee. Bij PSV namen de spelers plaats in de middencirkel van het trainingsveld met één knie op de grond. De houding is overgenomen van Colin Kaepernick, de American football-speler die zo vier jaar geleden protesteerde tegen de manier waarop zwarte mensen nog regelmatig onderdrukt worden in de Verenigde Staten.

Zwarte vierkanten overspoelen sociale media in kader van 'Blackout Tuesday'

Op sociale media wordt massaal stilgestaan bij de dood van George Floyd en het bredere protest tegen politiegeweld en institutionele discriminatie in de VS. Instagram en Twitter staan vol met zwarte vierkanten in het kader van 'Blackout Tuesday'.

Het initiatief ontstond vorige week in de muziekindustrie, met een oproep vanuit platenmaatschappij Atlantic Records. Via de hashtag #TheShowMustBePaused werd aan collegabedrijven gevraagd vandaag een 'pauze' in te lassen door onder meer geen nieuwe muziek uit te brengen, de kantoren te sluiten en niets te plaatsen op sociale media.

In plaats daarvan wordt er "nagedacht, verbonden en georganiseerd", schrijft muziekbedrijf Universal.

Black Lives Matter-demonstratie op Malieveld in Den Haag

De gemeente Den Haag heeft de anti-racismedemonstratie van vanavond verplaatst van de Koekamp naar het Malieveld. Daar is meer ruimte en kunnen deelnemers ook bij een grote opkomst anderhalve meter afstand van elkaar houden. De gemeente deelt mondkapjes uit en er komen matrixborden waarop staat dat mensen afstand moeten houden.

Op de demonstratie in Amsterdam, gisteren op de Dam, kwamen duizenden mensen af waardoor afstand houden niet meer mogelijk bleek. Het leidde tot felle kritiek op de Amsterdamse burgemeester Halsema, omdat zij niet ingreep. Als de deelnemers in Den Haag geen afstand houden, zal in het uiterste geval de organisatie worden gevraagd het protest te beëindigen, zegt de gemeente Den Haag.

Hoeveel mensen er vanavond op de betoging in Den Haag afkomen, is onduidelijk. "Op de Facebookpagina hebben 500 mensen zich nu aangemeld, maar dat is niet een heel betrouwbare indicatie", zei Levi Ommen namens de organisatie vanochtend op NPO Radio 1 in het programma Spraakmakers.