NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Veiligheidsberaad: drukte vandaag beheersbaar • Rotterdam sluit drie parken in avond

 • Veiligheidsberaad: vandaag weliswaar druk in het land, maar drukte wel beheersbaar.
 • Rotterdam sluit 's avonds en 's nachts voorlopig drie grote parken om drukte op die plekken tegen te gaan.
 • Het RIVM meldt vandaag vijf nieuwe coronadoden, bekijk hier de recentste coronacijfers.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen, maandag 1 juni, komt er een nieuw blog.

 • Hoofdstembureau Suriname stopt met tellen stemmen

  In Suriname is code rood afgekondigd vanwege vier nieuwe besmettingen, waarmee het totale aantal in het land op vijftien komt. De verwerking van de laatste verkiezingsresultaten is als gevolg daarvan stopgezet.

  Er worden veiligheidsmaatregelen getroffen in de sporthal in Paramaribo waar het hoofdstembureau is gevestigd. Voorzitter van het stembureau Mike Nerkust maakte bekend dat een besmet persoon de afgelopen dagen in de sporthal aanwezig was. Leden van het Onafhankelijke Kiesbureau, waarnemers bij de verkiezingen, zijn vandaag geweigerd in de sporthal, tot ongenoegen van voorzitter Jennifer van Dijk-Silos.

  Formeel is de verkiezingsuitslag nog altijd niet bekend. President Bouterse, die een flinke nederlaag leed, heeft om een hertelling van de stemmen gevraagd. Het is onduidelijk of dat verzoek wordt gehonoreerd.

 • Ook As-Soennah-moskee legt activiteiten tijdelijk stil om virus

  De As-Soennah-moskee in Den Haag legt in verband met het coronavirus de activiteiten voorlopig stil. De moskee heeft daartoe besloten omdat onder de Haagse moslimgemeenschap het virus om zich heen grijpt. Eerder besloot de moskee van vereniging Faizul-Islam in Den Haag daar al toe.

  Volgens het bestuur van de As-Soennah-moskee zijn "tientallen bezoekers van verschillende moskeeën" in de stad ziek geworden. Het bestuur zegt dat er ook een moskeeganger aan covid-19 is overleden. Ook de online activiteiten, zoals het online vrijdaggebed, worden tijdelijk opgeschort.

  Woordvoerder Abdelhamed Taheri laat weten dat er bij de As-Soennah-moskee voor zover bekend geen besmettingen zijn, maar dat het gebedshuis puur uit voorzorg dichtgaat. "Het bleek in de praktijk lastig om afstand te houden. Er kwamen groepjes mensen naar de moskee, bijvoorbeeld om bij online diensten te helpen. Na afloop maakten ze een praatje. Soms hadden ze elkaar lang niet gezien, dus was een kleine aanraking of omhelzing toch snel gemaakt", zegt Taheri.

  21 besmettingen

  Op 22 mei werd de Faizul-moskee in de Hofstad al gesloten vanwege het virus. Gisteren bleek dat 21 bezoekers van het gebedshuis besmet waren geraakt met het coronavirus, schreef Omroep West. Bezorgde bezoekers zouden al eerder bij de gemeente Den Haag aan de bel hebben getrokken. Het gebouw is inmiddels schoongemaakt en blijft zeker tot 10 juni dicht.

  Taheri hoopt dat andere moskeeën het voorbeeld zullen volgen, en ook hun deuren voorlopig zullen sluiten. "Als ze bij de ene niet terecht kunnen, dan gaan ze naar de volgende. Wij hopen dat andere moskeeën ook daadkrachtig durven optreden. Het gaat om mensenlevens."

 • Veiligheidsberaad ziet opening horeca 'met veel vertrouwen' tegemoet

  Het Veiligheidsberaad, de koepel van veiligheidsregio's, ziet de opening van de horeca en musea morgen met vertrouwen tegemoet. "In de afgelopen weken hebben we met elkaar laten zien dat we verstandig omgaan met de versoepelingen", zegt voorzitter Hubert Bruls tegen persbureau ANP. "Ik zie deze nieuwe fase dan ook met veel vertrouwen tegemoet."

  Wel roept Bruls Nederlanders op zich aan de coronaregels te houden, zoals afstand houden en handen wassen, ook op het terras. Verder is het volgens hem belangrijk dat iedereen "rekening met elkaar houdt".

  Volgens de veiligheidsregio's was het vandaag weliswaar druk in het land, maar was de drukte wel beheersbaar. De NS waarschuwde bijvoorbeeld voor volle treinen tussen Amsterdam en Zandvoort en ook op de outletcentra in Lelystad en Roermond kwamen veel mensen af. Bij de outlet in Roermond ontstond op de N280 een file, mede doordat veel Duitsers naar het winkelcentrum wilden.

 • Brazilië registreert bijna 1000 doden op één dag

  In Brazilië zijn afgelopen etmaal 956 coronadoden geregistreerd. Het totale aantal sterfgevallen komt daarmee uit op ruim 28.800 en loopt nog steeds snel op. Enkel Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hadden door het coronavirus meer doden te betreuren.

  In het begin van de pandemie deed president Bolsonaro het virus af als een griepje. Ook later bleef hij de ernst van het virus ontkennen. Volgens Bolsonaro zijn de economische gevolgen van een totale lockdown erger dan de uitbraak van het coronavirus.

  De president bekritiseerde deelstaten en steden die wel tot lockdownmaatregelen overgingen, zoals Pará en Maranhão. Ook riep hij op tot hervatting van het Braziliaanse voetbalseizoen.

 • Drie Rotterdamse parken in avond en nacht dicht

  Rotterdam sluit 's avonds en 's nachts voorlopig drie grote parken om drukte op die plekken tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Aboutaleb, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rijnmond, bepaald. Het gaat om het Vroesenpark (Blijdorp), Roel Langerakpark (Blijdorp) en Dakpark (Delfshaven). Het besluit is genomen omdat zaterdag erg veel mensen naar de parken trokken. Daarbij vonden ook incidenten plaats, waaronder een vechtpartij in het Vroesenpark. Even verderop, in het Roel Langerakpark, vond zaterdag een schietpartij plaats.

  De parken blijven voorlopig van 21.00 uur 's avonds tot 07.00 uur in de ochtend dicht. Het is nog niet besloten hoe lang de nachtsluiting blijft gelden. De politie gaat controleren of de parken 's nachts leeg blijven. Overdag zijn wel bezoekers welkom.

  In het Park bij de Euromast zijn cirkels aangebracht zodat bezoekers afstand kunnen houden ANP
 • Zweden meldt voor het eerst sinds 11 maart geen coronadoden

  In Zweden zijn voor het eerst sinds 11 maart geen coronadoden gemeld. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Wel wijst het ministerie erop dat er vaak in het weekend een vertraging in de registratie van het aantal slachtoffers zit. Het is dus mogelijk dat er afgelopen etmaal wel covid-19-patiënten zijn gestorven, maar hun overlijden bij de autoriteiten nog niet is gemeld.

  In Zweden zijn bijna 4400 mensen aan het coronavirus bezweken en ruim 37.000 Zweden zijn voor zover bekend besmet geraakt. Desondanks koos het land ervoor om geen strenge coronamaatregelen in te stellen. Zo bleven scholen de afgelopen weken gewoon open. 1,5 meter afstand houden was wel verplicht.

 • 8000 nieuwe besmettingen India op één dag

  In India is het aantal coronabesmettingen op één dag met 8000 toegenomen. Daarmee staat het totale aantal besmettingen nu op ruim 182.000. Ook zijn nog eens 5000 mensen in het land aan covid-19 overleden, onder wie bijna 200 in het afgelopen etmaal. Onder meer de regio rond hoofdstad New Delhi is hevig getroffen. Experts waarschuwen dat de piek in het land nog niet bereikt is. Desondanks gingen in India vandaag wel versoepelingen van de coronamaatregelen in.

  Vanaf vandaag mogen salons weer open en volgende week volgen gebedshuizen, restaurants, hotels en winkelcentra. Ook is de avondklok iets versoepeld: Indiërs mogen nu tussen 21.00 uur tot 05.00 uur niet naar buiten, terwijl dat eerst tussen 19.00 uur en 07.00 uur verboden was. De versoepelingen gelden alleen in regio's waar geen clusters van besmettingen zijn.

  EPA
 • Aantal patiënten op IC's neemt met 11 af tot 159

  Het aantal Nederlandse patiënten op de IC's is van zaterdag op zondag met 11 afgenomen, tot 159. Ook liggen er nog eens 501 patiënten zonder covid-19-klachten op de intensive cares. Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding spreekt van een "lage bezetting".

  In Duitsland is verder nog één Nederlandse patiënt met covid-19 opgenomen. Verder liggen er nog 544 patiënten met coronaklachten buiten de IC in het ziekenhuis.

  NOS
 • Bij uitzondering winkels open in christelijk Elburg

  Zo'n twintig winkels in het Gelderse Elburg zijn vandaag tegen de regels in toch open. Het oude vestingstadje op de Veluwe is een toeristische trekpleister en overwegend streng christelijk. Een meerderheid van de gemeenteraad wilde de winkels op Eerste Pinksterdag dichthouden, maar vanwege de coronacrisis doen veel winkeliers hun deuren toch open. Ze zijn bang dat ze het zonder de koopzondag niet redden.

  "Ik heb altijd gezegd dat ik mijn winkel niet op zondag open zal gooien", zegt een winkelier. "Maar dit jaar is bijzonder en ook ik wil graag in deze crisistijd mijn winkel op zondag openen. Daarom is het nu tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid."

 • Paus spreekt Sint-Pietersplein weer toe

  Paus Franciscus heeft op deze Eerste Pinksterdag voor het eerst in drie maanden vanaf zijn balkon aan het Sint-Pietersplein in Rome weer volgelingen toegesproken. Tegen enkele honderden mensen op het plein zei de hij dat mensen belangrijker zijn dan de economie en hij waarschuwde dat landen de coronateugels niet te vroeg moeten laten vieren.

  Overigens kon Franciscus zijn bescheiden publiek weer toespreken vanwege de versoepelingen die Italië heeft ingevoerd. De laatste keer dat hij gelovigen vanaf het balkon toesprak was op 1 maart.

  De paus spreekt een bescheiden hoeveelheid publiek toe AFP
 • Ook koning en koningin weer vaker op pad

  Met ingang van morgen, als er een versoepeling van de coronamaatregelen komt, voert ook het Koninklijk Huis de activiteiten weer op. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan er in juni meer op uit, met inachtneming van de voorschriften van het RIVM en de regering, al bleek afgelopen week op Texel en in Utrecht dat dat niet altijd gemakkelijk is.

  Streekbezoeken, waarbij het koningspaar een deel van een provincie doorkruist, zijn vooralsnog uit den boze omdat ze gepaard gaan met veel publieke belangstelling en onder de huidige omstandigheden ongewenste verplaatsingen.

  De komende week heeft het koningspaar waarschijnlijk ruimte in de agenda, omdat het staatsbezoek aan Duitsland dat dinsdag zou beginnen, niet doorgaat. Dat had de bekroning moeten zijn van de precies zeven jaar geleden begonnen reeks werkbezoeken aan alle deelstaten van het buurland. Zo mogelijk wordt het afsluitende bezoek verschoven naar later dit jaar.

  Koningin Máxima bracht donderdag een bezoek aan Texel Koninklijk Huis
 • RIVM: 5 nieuwe coronadoden, 8 ziekenhuisopnames

  Er zijn 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.735 brengt, meldt het RIVM. Gisteren waren er 5 nieuwe opnames. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 5, tot 5956.

  De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

 • Te druk in de trein tussen Amsterdam en Zandvoort

  De NS waarschuwt op de stations rond Amsterdam, op sociale media en op de website dat het in de treinen van Amsterdam naar Zandvoort zo druk is dat mensen geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Veel mensen willen met het mooie weer naar het strand, maar NS vraagt reizigers die alleen voor hun plezier de trein nemen, een alternatief te zoeken.

  De NS benadrukt dat de trein alleen bedoeld is voor mensen die naar hun werk moeten of mantelzorg gaan verlenen. Anderen wordt gevraagd niet de trein te pakken, omdat het dan te druk wordt.

  Vandaag is het de laatste dag dat reizigers zonder mondkapje de trein in mogen. Morgen is een niet-medisch mondkapje verplicht, maar geldt nog steeds de oproep om alleen de trein te nemen als het niet anders kan.

 • Agenten grijpen in bij straatfeest in Dordrecht

  De politie in Dordrecht heeft vannacht een eind gemaakt aan een verjaardagsfeest. Dat werd op straat gevierd. Buurtbewoners hadden onder andere picknicktafels en een opblaasbaar zwembadje buiten gezet. Ook was er een dj uitgenodigd. Agenten die op het lawaai afkwamen, telden 50 tot 60 feestvierders.

  Omdat de jarige niet van plan was het feest te beëindigen, greep de politie in. Een aanwezige die zich verzette, werd opgepakt. Daarbij is hij door een politiehond gebeten. De 33-jarige man bleek alcohol en harddrugs te hebben gebruikt. De politie sluit meer arrestaties niet uit.