liveblog
NOS NieuwsAangepast

Paus: steek wapengeld in voorkomen pandemie • Geen positieve tests Premier League

  • Boa's gaan toch niet op Tweede Pinksterdag actievoeren in de vier grote steden. Ze doen dat twee dagen later.
  • Bondskanselier Merkel vindt het niet verstandig om eind juni naar de VS te gaan voor een G7-top.
  • In Spanje is ophef ontstaan over een Belgische prins die besmet is met het virus en mogelijk coronamaatregelen overtrad.
  • Het RIVM meldde vandaag twintig nieuwe coronadoden, bekijk hier de recentste coronacijfers.

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen, zondag 31 mei, komt er een nieuw blog.

Geen enkele Premier League-speler test positief

Bij de laatste testronde bij voetballers en stafleden in de Britse Premier League is bij niemand het coronavirus vastgesteld. Afgelopen donderdag en vrijdag zijn 1130 spelers en stafleden getest op covid-19. In de vorige drie testronden waren er in totaal twaalf positieve tests.

Sinds maart zijn er geen wedstrijden meer gespeeld in de hoogste Britse voetbaldivisie, maar het is de bedoeling dat het seizoen op 17 juni wordt hervat. Daartoe moet wel aan strenge veiligheidseisen worden voldaan. Vandaag werd bekend dat alle Britse topsportcompetities vanaf maandag weer mogen worden hervat achter gesloten deuren.

Titels vieren in coronatijd: hoe het wel en niet moet

Blijdschap en de coronamaatregelen; het is geen ideale combinatie, blijkt uit beelden uit de Servische voetbalcompetitie. Gisteren veroverde Rode Ster Belgrado de 31ste landstitel en bij het vieren van het kampioenschap vergaten de spelers duidelijk even afstand tot elkaar te houden:

Rode Ster Belgrado vergeet coronaregels even tijdens kampioensduel

Hoewel Red Bull Salzburg ook liet zien hoe het wel kon. De club won gisteren de Oostenrijkse beker, en vierde dat op gepaste afstand:

Red Bull Salzburg grijpt Oostenrijkse beker en viert feest op gepaste afstand

Applaus voor ziekenhuismedewerker na 77 dagen in ziekenhuis

Personeel van het Limburgse Zuyderland-ziekenhuis heeft vanmiddag met applaus een collega uitgezwaaid die na 77 dagen het ziekenhuis mocht verlaten. De vrouw raakte zelf besmet met het coronavirus en werd ernstig ziek. Vandaag mocht ze de IC verlaten en werd ze overgebracht naar een revalidatiecentrum. Dat leidde tot een ontroerend tafereel:

Paus: steek geld voor wapens in voorkomen nieuwe pandemie

Investeer het geld dat is gereserveerd voor wapens in het voorkomen van een volgende pandemie. Dat was het advies van paus Franciscus vandaag aan politici over de hele wereld in een van zijn best bezochte missen van de afgelopen drie maanden.

Er mochten 130 mensen aanwezig zijn bij de mis, die werd gehouden in de buitenlucht in de Vaticaanse tuinen. Onder de aanwezigen bevonden zich Italiaanse artsen, verpleegkundigen, apothekers en anderen die direct met de coronapandemie te maken hebben gehad.

In zijn afsluitende woorden drukte de 83-jarige Franciscus wereldleiders op het hart zich in de coronacrisis vooral te richten op de hulpbehoevenden. Eerder deze maand riep de paus landen al op zoveel mogelijk samen te werken bij de ontwikkeling van een vaccin en dat eventuele vaccin vervolgens zo eerlijk mogelijk te verdelen over de wereld.

Eindelijk weer op bezoek bij familie over de grens

Vanaf vandaag is de grens tussen België en Nederland weer open voor familiebezoek. De Nederlandse Bianca, die in België woont, stapte vanochtend vroeg met haar gezin in de auto voor een emotioneel weerzien. Zij zag haar moeder voor het laatst op 18 maart.

"Toen ze zeiden: laat in de namiddag komt er nieuws over de grens heb ik zitten huilen":

Eindelijk weer op bezoek bij familie over de grens

Alle Britse topsport vanaf maandag weer toegestaan

Alle Britse topsportcompetities mogen vanaf maandag weer achter gesloten deuren worden hervat. Er moet daarbij wel eerst worden voldaan aan een lange lijst met strenge criteria, meldt de Britse sportminister Dowden. "Maar het wachten is voorbij. Live sport in Groot-Brittannië zal snel terugkeren", aldus Dowden.

De hoogste Britse voetbalcompetitie Premier League zal hoogstwaarschijnlijk op 17 juni worden hervat. Ook de rugby- en cricketcompetities werken aan plannen om weer wedstrijden te organiseren. Het eerste grote sportevenement in Groot-Brittannië vindt waarschijnlijk over een week al plaats, met de prestigieuze paardenrace 2000 Guineas Stakes.

'Verwarring aan Belgische grens'

Op verschillende plekken aan de grens met België is vandaag verwarring ontstaan door Belgen die familieleden wilden bezoeken. Gisteravond kondigden de Belgische autoriteiten aan dat het Belgen vanaf vandaag weer is toegestaan familie in buurlanden te bezoeken; iets wat ze ruim twee maanden niet konden doen.

Dus trokken veel Belgen er vandaag op uit. Maar met name aan de Franse grens was er veel onduidelijkheid, melden Belgische media. In Frankrijk zijn niet-essentiële verplaatsingen namelijk nog altijd niet toegestaan. "Mijn man nam contact op met de gendarmerie in Frankrijk. De agent reageerde boos, omdat het al de zoveelste oproep was over het onderwerp", meldt een lezer van Het Laatste Nieuws aan de krant. Verder werden er Belgen aan de grens teruggestuurd.

Ook aan de Nederlandse kant zijn grensplaatsen overvallen door het Belgische besluit. "Belgen zijn goed in verrassingstactieken. Eerst ineens de grens op slot, nu kennelijk ineens open?", twittert burgemeester Marga Vermue van het Zeeuwse Sluis. Minister Grapperhaus bedankte zijn Belgische ambtgenoot De Crem gisteravond nog wel voor het "goede nieuws" de grens tussen Nederland en België weer te openen voor familiebezoek.

In totaal 37 arrestaties in Den Haag

De politie heeft vanmiddag in totaal 37 personen aangehouden bij betogingen tegen coronamaatregelen in Den Haag. 35 van hen werden aangehouden vanwege overtreding van de wet openbare manifestaties. Zo weigerden betogers uit elkaar te gaan en bleven ze in groepen hangen bij het centraal station van Den Haag. Twee anderen werden aangehouden vanwege "andere feiten", meldt een politiewoordvoerder.

De arrestanten moesten plaatsnemen in een bus. Voor ze instapten, kregen ze van agenten een mondkapje:

Den Haag demonstratie tegen lockdown

Daling coronapatiënten op IC zet door: 'Gunstig teken'

Het aantal coronapatiënten op de IC's is in vergelijking met gisteren afgenomen met tien, naar 170. Ook liggen er minder patiënten zonder het coronavirus op de intensive care dan een dag eerder: 531, een daling van achttien.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is vooral te spreken over het gegeven dat het aantal coronapatiënten op IC's gestaag blijft dalen. "Dat is een gunstig teken, drie weken na de eerste versoepeling van maatregelen, zoals het heropenen van de basisscholen en het hervatten van de werkzaamheden in de contactberoepen."

'Uitbraak coronavirus in Haagse moskee'

Bij een moskee in Den Haag zijn minstens 21 leden van de geloofsgemeenschap besmet geraakt met het coronavirus. Dat zeggen ingewijden tegen Omroep West. Enkele leden van vereniging Faizul-Islam hebben de gemeente Den Haag opgeroepen om in te grijpen. Het bestuur sloot op 12 maart de moskee. Toch zouden er bijeenkomsten zijn gehouden, mogelijk omdat er zo'n honderd sleutels van het pand in omloop zijn.

Boa's verplaatsen actie naar woensdag, schrijven geen bonnen uit

De vakbonden van de boa's hebben hun gezamenlijke acties in de vier grote steden definitief verplaatst van maandag naar woensdag. Vanwege de acties zullen de boa's die dag geen boetes uitschrijven.

In eerste instantie zouden de vakbonden actievoeren op maandag, op Tweede Pinksterdag, als de coronamaatregelen worden versoepeld. Maar er is toch besloten dat met twee dagen uit te stellen, melden de vakbonden in een persbericht. Met de acties pleiten de boa's voor meer beschermingsmiddelen als pepperspray en een wapenstok.

Directe aanleiding daarvoor is de mishandeling van handhavers in IJmuiden door een groep jongeren op Hemelvaartsdag. Volgens de bonden was dat incident geen uitzondering, maar een treffend voorbeeld van de omstandigheden waarin boa's hun werk moeten doen.

Belgische prins besmet na 'feest' in Spanje

De Belgische prins Joachim is besmet met het coronavirus. De neef van koning Filip testte positief, kort na een feest in een huis in Córdoba met familie van zijn Spaanse vriendin, melden Spaanse en Belgische media. Met hoeveel personen hij op het feest was in Spanje, of hij op het feest besmet is geraakt en of de samenkomst überhaupt was toegestaan, is niet duidelijk. Een dag na het feest vertoonde hij de eerste coronasymptomen.

De Belgische koninklijke familie bevestigt tegenover de Vlaamse omroep VRT enkel dat Joachim vorige week naar Spanje was afgereisd. Het ging daarbij om "een professionele verplaatsing, voor een stage in een bedrijf". De 28-jarige prins blijft de komende tijd in Spanje; hij zit in isolatie.

Volgens correspondent Rop Zoutberg is de zaak daarmee nog lang niet afgedaan. Het nieuws over de besmetting van de prins is de opening van de journaals in Spanje, zegt hij. Mogelijk omdat de prins coronamaatregelen heeft overtreden, zoals de quarantaineverplichting in Spanje. En er zouden 27 mensen op het feest zijn geweest, terwijl in Córdoba maximaal 15 personen bij elkaar mogen komen.

"Het lijkt een beetje op het verhaal van Cummings, in Engeland. Het hele land is op slot. Niemand mag reizen. En dan denkt een of ander prinsje dat die regels niet voor hem gelden", zegt Zoutberg. De Spaanse autoriteiten zijn inmiddels een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd. Als blijkt dat er regels zijn overtreden, kunnen de boetes oplopen tot 600.000 euro.

Meer arrestaties in Den Haag

De politie heeft bij Den Haag Centraal nog meer demonstranten aangehouden omdat zij zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Hoeveel mensen er zijn opgepakt, is nog niet bekend. Persbureau ANP spreekt van ruim twintig aanhoudingen, de politie kan dat niet bevestigen.

  • Regio 15
  • Regio 15
    Een arrestant wordt afgevoerd

RIVM: 20 nieuwe coronadoden, 5 nieuwe ziekenhuisopnames

Er zijn 5 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.727 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren er 9 meldingen. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 20, tot 5951.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

Twee arrestaties bij anti-lockdown-protesten

In Den Haag zijn twee mannen aangehouden die demonstreerden tegen de lockdownmaatregelen van het kabinet. Op het Malieveld, de aangrenzende Koekamp en het Plein 1813 zijn demonstranten op de been. Per locatie mogen er maximaal 30 demonstranten zijn en ze moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Een van de mannen werd gearresteerd door drie agenten in burger. De vraag waarom dat gebeurde, wilde de politie niet beantwoorden. "Dat is een operationele vraag, daar doen we geen mededelingen over."

Een demonstrant wordt door agenten in een politiebusje gewerkt

Roemeense ambassadeur: 'Aanbevelingen over arbeidsmigranten in slachthuizen'

Roemenië heeft een brief gestuurd naar minister Koolmees van Sociale Zaken om zorgen te uiten over de recente coronabesmettingen in Nederlandse slachthuizen. Daar werken veel Roemeense arbeidsmigranten.

De Roemeense ambassade in Den Haag zegt er vertrouwen in te hebben dat de Nederlandse overheid de juiste maatregelen neemt, maar houdt de situatie goed in de gaten, onder meer door contact te houden met de GGD, werkgevers en andere autoriteiten. "We zijn blij dat er politiek over wordt gesproken en wij proberen aanbevelingen te doen."

Mogelijk speelt krappe huisvesting van arbeidsmigranten die werken in de slachterijen een rol bij het relatief hoge aantal besmettingen in slachthuizen.

Cultuursector voert online actie voor meer steun

De culturele sector is begonnen aan een online demonstratie voor meer financiële ondersteuning. Ook willen kunstenaars, artiesten, culturele organisaties en anderen met hun demonstratie Cultuur in Actie! "zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang".

Tot en met vrijdagavond is er een livestream te zien vanuit De Fabrique in Utrecht, waar bekende artiesten "uiteraard om de beurt" optreden. "Omdat we ons niet met z'n allen kunnen verzamelen op het Malieveld, doen we het zo: zeven dagen lang, 12 uur per dag, verzamelen wij geluiden die samen één luide stem vormen. De stem die opkomt voor de cultuur in ons land", stelt de organisatie.

De actie wordt gepresenteerd door onder meer Daphne Bunskoek, Frénk van der Linden, Irene Moors, Jörgen Raymann, Paul de Leeuw en Ajouad El Miloudi.

Door de coronacrisis lopen onder andere veel muzikanten, filmmakers en acteurs inkomsten mis. Ze zeggen dat de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende zijn.

Zo is het om te revalideren na corona

Ze moeten weer leren lopen, hebben een zwakke conditie en zijn onzeker over de langetermijngevolgen van hun ziekenhuisopname. En dat allemaal terwijl ze niet weten of ze ooit weer zo gezond worden als voorheen.

Voor de duizenden coronapatiënten die hun opname op de intensive care overleven, wacht een zware herstelperiode. Want elke dag op de intensive care betekent gemiddeld een week revalideren.

Nettie van den Brink (60) en Arie Meijer (68) lagen in april beiden door corona op de IC. Hun familie vreesde voor hun leven, maar na zo'n twee weken kunstmatige beademing komen ze weer bij.

Nieuwsuur volgde de twee tijdens hun eerste maand na de intensive care:

Bedrijven willen stuwmeer aan vakantiedagen voorkomen

Vanwege de coronacrisis nemen niet alle Nederlanders hun gebruikelijke aantal vakantiedagen op. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat sommige bedrijven vrezen voor werknemers die hun dagen opsparen, totdat een vakantie naar het buitenland weer mogelijk is. Andere hopen juist dat hun medewerkers geen vakantie opnemen omdat zij door drukte hard nodig zijn.

'Online kerkdiensten populairder dan fysieke diensten'

Het aantal mensen dat naar een online kerkdienst kijkt, ligt vaak een stuk hoger dan het aantal kerkgangers in normale tijden, blijkt uit een onderzoek van Trouw. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zenden veel kerken hun diensten 's zondags uit.

Trouw stuurde een vragenlijst aan een kleine 250 gemeenten en parochies, waarvan ongeveer negentig reageerden. Bij sommige kerken gaat het om enkele tientallen 'kerkbezoekers' meer, soms om honderden. Vooral protestantse digitale vieringen doen het goed.

Een belangrijke verklaring voor de populariteit is de laagdrempeligheid, zegt Mirella Klomp van de Protestantse Theologische Universiteit tegen de krant. "Mensen die niet graag naar de kerk gaan, of die vanwege gezondheidsredenen niet komen, kunnen makkelijk aanhaken."

'Risico op vakantie in Frankrijk niet groter dan in Nederland'

Reizen naar landen waar net als in Nederland weinig besmettingen zijn, is niet riskant, zeggen Jaap van Dissel en Jacco Wallinga van het RIVM. "De algemene regel is: het is goed om drukte te vermijden en afstand te houden. Dat is het punt bij vakanties: je zit lange tijd bij elkaar in een auto, bus of vliegtuig", zegt Wallinga. Lees het laatste interview met de twee:

Een derde van Nederlanders wil ehbo verlenen aan onbekende

Een derde van de Nederlanders wil ehbo verlenen aan een onbekende, ook als ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Een derde wil wel helpen, maar alleen met voldoende afstand, blijkt uit een onderzoek onder ruim 700 respondenten van het Rode Kruis. Als een familielid of huisgenoot eerste hulp nodig heeft, zou 93 procent van de ondervraagden binnen anderhalve meter eerste hulp verlenen.

De hulporganisatie raadt vanwege corona aan handen grondig te wassen en extra voorzichtig te zijn met lichamelijk contact. "Kom alleen echt in aanraking met een slachtoffer wanneer het niet anders kan. Je kunt dan denken aan een ernstige bloeding die gestelpt moet worden."

Als er gereanimeerd moet worden, geef dan geen mond-op-mondbeademing, adviseert de Reanimatie Raad, maar kijk of het slachtoffer nog ademhaalt, bel 112 en gebruik een AED. 11 procent van de ondervraagden zegt toch mond-op-mondbeademing te zullen geven, mocht iemand in levensgevaar zijn.

'Ziekenhuizen geven patiënten nog malariamedicijnen'

Zo'n 10 Nederlandse ziekenhuizen behandelen coronapatiënten nog steeds met de omstreden malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine, schrijft het AD. Onder meer het UMC Utrecht, Maastricht UMC, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het Isala ziekenhuis in Zwolle doen mee aan een studie naar de werking van de medicijnen.

"We weten inderdaad niet zeker of chloroquine en hydroxychloroquine schadelijk zijn voor coronapatiënten. Dat is een risico ja, maar er is een veiligheidscommissie die streng meekijkt", zegt internist Marvin Berrevoets Van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg tegen de krant.

De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) adviseerde om het malariamedicijn sinds begin mei niet meer te geven. Het is niet duidelijk of de ziekenhuizen er daarna direct mee stopten. "We weten inmiddels dat het niks doet en het heeft misschien ook bijwerkingen. Je kunt je afvragen of het nog ethisch is om dit in studieverband steeds toe te dienen", zegt internist-infectioloog en SWAB-voorzitter Mark de Boer in het AD.

Volgens De Boer is niemand aan de bijwerkingen overleden. "We hebben nadrukkelijk instructie gegeven om alle patiënten te monitoren, door middel van hartfilmpjes. Als een patiënt dreigde te verslechteren, kon er onmiddellijk worden ingegrepen."

Europees-Duits akkoord over steun aan Lufthansa

De Duitse regering en de Europese Commissie zijn het eens geworden over de staatssteun die Duitsland wil geven aan luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Brussel heeft het Duitse plan voor negen miljard euro aan noodsteun goedgekeurd, maar daaraan wel een aantal voorwaarden verbonden.

Zo moet de luchtvaartmaatschappij een aantal start- en landingsrechten op de luchthavens van Frankfurt en München aanbieden aan concurrenten. De leiding en de aandeelhouders van de Duitse luchtvaartmaatschappij zelf moeten nog instemmen met het noodplan. In een eerste reactie zegt de top van het bedrijf dat te zullen doen.

Merkel slaat uitnodiging Trump voor G7-top af

De Duitse bondskanselier Merkel gaat niet naar de G7-top die president Trump eind volgende maand wil houden in de Verenigde Staten. Vanwege de coronapandemie acht de 65-jarige Merkel het niet verstandig om naar Washington te reizen, zegt haar woordvoerder tegen Politico.

De volgende top van grote industriële mogendheden was aanvankelijk gepland op 10 juni in Washington, maar werd in maart afgelast vanwege de coronacrisis. Vorige week zei Trump echter dat hij de top toch wil laten doorgaan. Een fysieke ontmoeting tussen de wereldleiders zou een sterkere boodschap uitstralen dan een afspraak via een videoverbinding. Het Witte Huis maakte vervolgens bekend te mikken op een datum eind juni.

De Franse president Macron en de Britse premier Johnson hebben wel te kennen gegeven dat ze de G7-top in principe willen bijwonen. Volgens Politico staan ook de andere uitgenodigde wereldleiders, de Japanse premier Abe, de Italiaanse minister-president Conte, EU-president Michel en de Canadese premier Trudeau, niet onwelwillend tegenover het idee.

Brazilië heeft meer geregistreerde doden dan Spanje

Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus in Brazilië is opgelopen met 1124. Dat brengt het totaal volgens de Braziliaanse autoriteiten op 27.878.

Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld. In vergelijking met andere landen stijgt het aantal coronaslachtoffers er nog altijd hard. Brazilië heeft inmiddels meer geregistreerde doden dan Spanje, waar gisteren slechts twee nieuwe doden werden gemeld. President Bolsonaro krijgt veel kritiek omdat zijn aanpak van de crisis laks zou zijn.

Brazilië is nu na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk het land met de meeste geregistreerde sterfgevallen door het coronavirus. Daarbij moet worden aangetekend dat de cijfers moeilijk te vergelijken zijn. De cijfers worden door de landen zelf aangeleverd en komen niet allemaal op dezelfde manier tot stand. Bovendien zijn ze niet afgezet tegen het aantal inwoners.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van zaterdag 30 mei. Het liveblog van gisteren, vrijdag 29 mei, is hier terug te vinden.