NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Belgen mogen naar familie over de grens • 'Geen Champions League-finale in Istanbul'

 • Het kabinet wil het RIVM tijdelijk gebruik laten maken van zendmastgegevens
 • VN-klimaattop uitgesteld naar eind 2021
 • Nieuwe uitbraak in vleesverwerkingsbedrijf, nu in Helmond
 • Onderzoeksinstituut TNO gaat serieus kijken naar 'kuchschermen' in horeca
 • Ook vorige week minder doden dan normaal
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog, van zaterdag 30 mei, is hier te vinden.

 • India bereidt zich alvast voor op massaproductie coronavaccin

  Terwijl wetenschappers nog volop bezig zijn een vaccin tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen, bereidt India zich alvast voor op de massaproductie van dit nieuwe vaccin. Want dat zal hoogstwaarschijnlijk in India gemaakt moeten worden.

  In het land wordt 60 procent van alle vaccins gemaakt. India gaat dus hoe dan ook een grote rol spelen om een mogelijk nieuw vaccin zo snel mogelijk mondiaal beschikbaar te maken, stelt Dinesh Dua, voorzitter van de Indiase exportorganisatie voor de farmaceutische industrie Pharmexil.

  Correspondent Aletta André kreeg toegang tot één van de Indiase vaccinfabrieken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De volgende mijlpaal voor India is innovatie'
 • 'UEFA haalt Champions League-finale weg uit Istanbul'

  De Europese voetbalbond UEFA zou hebben besloten de Champions League-finale niet meer in Istanbul te laten spelen. Dat melden persbureau AP en de krant The New York Times op basis van bronnen binnen de UEFA. Begin maart werd het toernooi stilgelegd, ten tijde van de achtste finales. Een werkgroep van de UEFA komt op 17 juni bij elkaar om te bespreken hoe het lucratieve toernooi alsnog kan worden uitgespeeld.

  Volgens AP is er nu al een streep gezet door Istanbul, omdat de stad qua logistiek en afstand niet praktisch zou zijn. De resterende Champions League-wedstrijden zouden in augustus gespeeld moeten worden, na het uitspelen van de nationale competities. En bij voorkeur in dezelfde stad. Istanbul viel in dat plan al snel af. De Champions League-finale is een van de grootste eendaagse sportevenementen ter wereld, met wereldwijd honderden miljoenen kijkers.

 • 20.000 euro aan boetes voor overtredingen sekswerkverbod

  In Limburg is voor meer dan 20.000 euro aan boetes uitgeschreven voor overtredingen van het verbod op sekswerk. Prostitutie is tot zeker 1 september verboden vanwege de coronamaatregelen. Toch werden er online nog veel diensten aangeboden, schrijft het OM. Afgelopen maand is er meerdere malen gecontroleerd.

 • Trump snijdt banden met WHO definitief door

  De Verenigde Staten zeggen definitief de samenwerking met Wereldgezondheidsorganisatie WHO op. Volgens president Trump heeft de WHO de afgelopen tijd onvoldoende hervormingen doorgevoerd.

  Trump dreigde anderhalve maand geleden al de banden met de WHO door te snijden. Volgens hem heeft de organisatie gefaald in de bestrijding van de coronapandemie. Zo zou de WHO foute informatie hebben verspreid over het virus, de crisis hebben onderschat en China onvoldoende kritisch hebben benaderd.

  De VS was met ruim 400 miljoen dollar per jaar een van de belangrijkste geldschieters van de WHO. Dat geld zal nu naar andere andere gezondheidsorganisaties gaan, zei Trump in een persconferentie.

 • Indiase apen stelen bloedmonsters coronapatiënten

  In India heeft een troep apen een laboratoriummedewerker aangevallen en een aantal bloedmonsters van coronapatiënten weggegrist, meldt persbureau Reuters. Het voorval gebeurde eerder deze week op de campus van een medische universiteit in Meerut. Autoriteiten kwamen er vandaag mee naar buiten.

  In een video is te zien hoe een van de apen in een boom zit en op laboratoriummateriaal probeert te kauwen:

  De apen gingen ervan door met de bloedmonsters van vier patiënten die positief waren getest op covid-19. Bij hen moesten opnieuw bloedmonsters worden afgenomen, zei een arts. Volgens de Indiase autoriteiten is het niet duidelijk wat de apen met de bloedmonsters hebben gedaan. Bewoners in de buurt van de campus zeggen bang te zijn dat het virus zich kan verspreiden als de apen de bloedmonsters naar woonwijken meenemen.

  Het is niet duidelijk of de apen het virus zelf kunnen krijgen als ze in contact komen met het positief geteste bloed. "Er is geen bewijs dat apen geïnfecteerd kunnen raken", aldus de arts.

 • Belgen mogen weer op bezoek bij familie in buurlanden

  Het is Belgen vanaf morgen weer toegestaan familieleden in buurlanden te bezoeken. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken De Crem tegen de Vlaamse omroep VRT. Vrienden mogen nog niet worden bezocht. Er moet daarom bij de grens worden aangetoond dat iemand daadwerkelijk naar familie gaat, "en dat je een aantoonbare band hebt", zegt De Crem. Hoe dat precies wordt gecontroleerd, is niet duidelijk.

  Sinds 20 maart mochten Belgen niet meer de grens over voor familiebezoek. Minister De Crem rekent wel op "gezond verstand" bij zijn landgenoten. "Dat betekent dat je het bezoek zo kort mogelijk moet houden en afstand moet bewaren."

 • 'Met de juiste maatregelen moet voetbal op veilige manier kunnen'

  Mits aan alle maatregelen worden voldaan en er goede randvoorwaarden en richtlijnen zijn, kan er op een veilige manier gevoetbald worden. Dat zegt epidemioloog Patricia Bruijning in een reactie op een onderzoek dat analysebureau Inmotio deed in samenwerking met de KNVB. Uit dat onderzoek blijkt dat profvoetballers zich in 1,2 procent van alle wedstrijden langer dan dertig seconden binnen een onderlinge afstand van anderhalve meter van elkaar bevinden.

  Bruijning was niet betrokken bij het onderzoek. "Maar we weten uit heel veel verschillende onderzoeken dat de verspreiding van het virus veel minder plaatsvindt in de buitenlucht dan in de binnenlucht", zegt ze. "En als verspreiding al plaatsvindt, dan is dat bij intensieve en langdurige contacten. We hebben net gezien dat dat bij voetbal eigenlijk niet aan de orde is."

  Bruijning verwacht dat het kabinet het onderzoek zal meenemen in vervolgoverleggen over eventuele aanpassingen van de maatregelen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Met alle randvoorwaarden en maatregelen moet voetbal op het veld kunnen'
 • Bezoek gevangenissen weer mondjesmaat toegestaan

  Vanaf 2 juni mogen er weer bezoekers komen in tbs-klinieken en jeugdinstellingen. Daarnaast heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) toestemming gegeven voor een proef in drie reguliere gevangenissen, waarbij bezoek achter plexiglas is toegestaan. Ook in de tbs-klinieken en jeugdgevangenissen wordt er gewerkt met plexiglas om het risico op besmetting te beperken.

  Verder mogen gevangenen vanaf dinsdag weer in "uitzonderlijke situaties" de gevangenis verlaten voor bijvoorbeeld het bijwonen van een uitvaart van een familielid, schrijft Dekker in een Kamerbrief.

 • Geen extra maatregelen in Pinksterweekend

  De Veiligheidsregio's nemen vooralsnog geen specifieke maatregelen om drukte tijdens het Pinksterweekend te voorkomen. Wel zeggen ze de situatie goed in de gaten te houden en in te grijpen als het ergens te druk wordt. Langs de kust kunnen bijvoorbeeld weer toegangswegen of parkeerplaatsen worden afgesloten. Er wordt een zonnig en warm Pinksterweekend voorspeld en daarnaast worden vanaf 1 juni de coronamaatregelen versoepeld.

  Veiligheidsregio Limburg-Noord richt zich met een open brief in regionale Duitse media opnieuw tot Duitsers. Burgemeester Scholten van Venlo bedankt de Duitsers dat ze met Hemelvaart niet in groten getale zijn komen winkelen in Limburg en vraagt ze dat met Pinksteren opnieuw niet te doen.

  De regio's benadrukken dat het essentieel is om anderhalve meter afstand te blijven houden en drukke plekken te mijden. "Met de nieuwe versoepelingen ligt een nonchalante houding op de loer ten opzichte van de maatregelen", zegt burgemeester Schuurmans namens de Veiligheidsregio Kennemerland. "Toch is het ontzettend belangrijk dat we de maatregelen in acht blijven nemen om het coronavirus onder controle te houden."

 • 'Twijfels in Duitsland over quarantaine slachthuismedewerkers'

  De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland gaat intensiever samenwerken met Duitse regio's, omdat er in die regio's "twijfels" zijn of slachthuismedewerkers die in Duitsland wonen en eigenlijk in zelfisolatie moeten zitten mogelijk toch aan het werk zijn. De Duitse twijfels gaan onder meer over de arbeidsmigranten van een slachterij van Vion in Groenlo, waar ruim 20 procent van de werknemers besmet bleek. Al het personeel van die slachterij moet verplicht twee weken thuisblijven.

  Voorzitter van de veiligheidsregio Ton Heerts heeft inmiddels de administratie van het uitzendbureau van de arbeidsmigranten opgevraagd en gaat dus nauwer samenwerken met de Duitse regio's. Slachterijen halen de laatste tijd vaak het nieuws vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen. Eerder deze week werd er nog een Vion-slachterij in Apeldoorn gesloten, toen bleek dat werknemers nog steeds in volle busjes naar het werk reisden.

 • Technische proeven 'corona-app' eerste helft juni

  Het is de bedoeling dat de app die moet helpen bij het vinden van coronabesmettingen in de eerste helft van juni technisch wordt getest. Dat zegt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, in gesprek met journalisten. "We gaan dan kijken: als we allerlei telefoons van verschillende merken bij elkaar leggen, werkt het dan? Wat gebeurt er als een muur tussenzit? Of: hoe is het gesteld met de beveiliging?"

  Het doel van de app is dat deze, met de privacy van gebruikers gewaarborgd, mensen ervan op de hoogte kan stellen als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Dit moet het traditionele contactonderzoek van de GGD gaan ondersteunen.

  Daarnaast kijk het ministerie naar de mogelijkheid om de app in een of meerdere regio's te testen. Hoe dit precies in z'n werk zal gaan, is nog onbekend. Roozendaal wil geen harde uitspraken doen over wanneer de app af zal zijn. Op de vraag of dat voor het eind van de zomer kan zijn, noemt hij dit "voorstelbaar". Tegelijkertijd benadrukt hij dat er wel nog behoorlijke vraagstukken liggen die moeten worden opgelost, dus dat dit moment niet zeker is.

  Om zoveel mogelijk mensen de app te laten downloaden, wordt gedacht aan bijvoorbeeld het organiseren van een publiekscampagne. "We hebben geen idee hoe mensen op de app gaan reageren", zegt hij. "We hopen het zo uit te rollen dat mensen de toegevoegde waarde snappen." Volgens Roozendaal is elke extra besmetting die ermee wordt gevonden een reden om de app te hebben.

 • Fors meer investeringen om Fransen op de fiets te krijgen

  De Franse regering gaat het budget verdriedubbelen om meer Fransen op de fiets te krijgen. Eind april werd al 20 miljoen euro uitgetrokken voor onder meer het meebetalen aan fietsreparaties. Daar hebben sindsdien 70.000 Fransen aan meegedaan. Als ze hun fiets bij de fietsenmaker afleverden, betaalde de overheid 50 euro mee. Ook werden er de afgelopen tijd meer fietsenstallingen aangelegd. Vanwege het succes van het plan is nu besloten dat het budget wordt opgehoogd tot 60 miljoen euro.

  AFP
 • Groen licht voor hervatting Spaanse voetbalcompetitie

  De Spaanse topvoetbalcompetitie La Liga wordt op 11 juni hervat met de derby tussen Sevilla en Real Betis. Daarvoor heeft de Spaanse sportraad vandaag groen licht gegeven. Daarna wordt het seizoen, waarin nog elf speelronden op de kalender staan, in sneltreinvaart en zonder fans uitgespeeld. De bedoeling is dat de laatste competitiewedstrijden op zondag 19 juli worden gespeeld.

  Eerder besloten de topcompetities in onder meer Duitsland, Italië en Engeland al de competities te hervatten. In Duitsland wordt er inmiddels alweer gevoetbald. Net als in die competitie willen de Spanjaarden waarschijnlijk werken met een geluidsband bij tv-uitzendingen, om zo het gemis van het geluid van de fans te compenseren.

  In Nederland is er al een punt gezet achter de eredivisie, zonder dat er een kampioen is uitgeroepen.

 • 'Griekenland mag toeristen niet weren op basis van nationaliteit'

  Landen die hun grens openstellen voor bepaalde andere landen, moeten alle reizigers op die route op dezelfde manier behandelen. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen de NOS in reactie op het bericht dat Griekenland vanaf 15 juni toeristen uit bijvoorbeeld Duitsland verwelkomt, maar uit Nederland nog niet.

  "Een land mag op basis van de gezondheidssituatie in een ander land reizigers tegenhouden of onderwerpen aan een verplichte test of verplicht in quarantaine zetten", zegt de woordvoerder van de Europese Commissie. Dat is nu nog voor iedereen die Griekenland bezoekt het geval en zou na 15 juni ook nog voor Nederlanders gelden.

  Dat mag voor vluchten die bijvoorbeeld vanaf Schiphol vertrekken, maar niet als een Nederlandse toerist vanaf bijvoorbeeld een vliegveld in Duitsland naar Griekenland reist. "Dan geldt het non-discriminatiebeginsel", zegt de EC-woordvoerder. "Er mag niet op nationaliteit gediscrimineerd worden. Een Nederlandse passagier aan boord van dat vliegtuig moet precies hetzelfde behandeld worden als een Duitse of een Belgische. Gebeurt dat wel, dan kan een reiziger eerst naar de nationale, maar uiteindelijk ook naar de Europese rechter om zijn gelijk te halen."

  Het Griekse ministerie van Toerisme publiceerde vandaag een lijst met daarop 29 nationaliteiten die vanaf 15 juni weer mogen komen. Nederlanders staan daar niet op. De lijst is volgens de Grieken opgesteld op basis van het zogenoemde epidemiologische profiel van het land. Dat betekent dat er landen op staan die de verspreiding van het coronavirus hebben kunnen beperken.