liveblog
NOS NieuwsAangepast

Belgen mogen naar familie over de grens • 'Geen Champions League-finale in Istanbul'

  • Het kabinet wil het RIVM tijdelijk gebruik laten maken van zendmastgegevens
  • VN-klimaattop uitgesteld naar eind 2021
  • Nieuwe uitbraak in vleesverwerkingsbedrijf, nu in Helmond
  • Onderzoeksinstituut TNO gaat serieus kijken naar 'kuchschermen' in horeca
  • Ook vorige week minder doden dan normaal

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog, van zaterdag 30 mei, is hier te vinden.

India bereidt zich alvast voor op massaproductie coronavaccin

Terwijl wetenschappers nog volop bezig zijn een vaccin tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen, bereidt India zich alvast voor op de massaproductie van dit nieuwe vaccin. Want dat zal hoogstwaarschijnlijk in India gemaakt moeten worden.

In het land wordt 60 procent van alle vaccins gemaakt. India gaat dus hoe dan ook een grote rol spelen om een mogelijk nieuw vaccin zo snel mogelijk mondiaal beschikbaar te maken, stelt Dinesh Dua, voorzitter van de Indiase exportorganisatie voor de farmaceutische industrie Pharmexil.

Correspondent Aletta André kreeg toegang tot één van de Indiase vaccinfabrieken:

'De volgende mijlpaal voor India is innovatie'

'UEFA haalt Champions League-finale weg uit Istanbul'

De Europese voetbalbond UEFA zou hebben besloten de Champions League-finale niet meer in Istanbul te laten spelen. Dat melden persbureau AP en de krant The New York Times op basis van bronnen binnen de UEFA. Begin maart werd het toernooi stilgelegd, ten tijde van de achtste finales. Een werkgroep van de UEFA komt op 17 juni bij elkaar om te bespreken hoe het lucratieve toernooi alsnog kan worden uitgespeeld.

Volgens AP is er nu al een streep gezet door Istanbul, omdat de stad qua logistiek en afstand niet praktisch zou zijn. De resterende Champions League-wedstrijden zouden in augustus gespeeld moeten worden, na het uitspelen van de nationale competities. En bij voorkeur in dezelfde stad. Istanbul viel in dat plan al snel af. De Champions League-finale is een van de grootste eendaagse sportevenementen ter wereld, met wereldwijd honderden miljoenen kijkers.

20.000 euro aan boetes voor overtredingen sekswerkverbod

In Limburg is voor meer dan 20.000 euro aan boetes uitgeschreven voor overtredingen van het verbod op sekswerk. Prostitutie is tot zeker 1 september verboden vanwege de coronamaatregelen. Toch werden er online nog veel diensten aangeboden, schrijft het OM. Afgelopen maand is er meerdere malen gecontroleerd.

Trump snijdt banden met WHO definitief door

De Verenigde Staten zeggen definitief de samenwerking met Wereldgezondheidsorganisatie WHO op. Volgens president Trump heeft de WHO de afgelopen tijd onvoldoende hervormingen doorgevoerd.

Trump dreigde anderhalve maand geleden al de banden met de WHO door te snijden. Volgens hem heeft de organisatie gefaald in de bestrijding van de coronapandemie. Zo zou de WHO foute informatie hebben verspreid over het virus, de crisis hebben onderschat en China onvoldoende kritisch hebben benaderd.

De VS was met ruim 400 miljoen dollar per jaar een van de belangrijkste geldschieters van de WHO. Dat geld zal nu naar andere andere gezondheidsorganisaties gaan, zei Trump in een persconferentie.

Indiase apen stelen bloedmonsters coronapatiënten

In India heeft een troep apen een laboratoriummedewerker aangevallen en een aantal bloedmonsters van coronapatiënten weggegrist, meldt persbureau Reuters. Het voorval gebeurde eerder deze week op de campus van een medische universiteit in Meerut. Autoriteiten kwamen er vandaag mee naar buiten.

In een video is te zien hoe een van de apen in een boom zit en op laboratoriummateriaal probeert te kauwen:

De apen gingen ervan door met de bloedmonsters van vier patiënten die positief waren getest op covid-19. Bij hen moesten opnieuw bloedmonsters worden afgenomen, zei een arts. Volgens de Indiase autoriteiten is het niet duidelijk wat de apen met de bloedmonsters hebben gedaan. Bewoners in de buurt van de campus zeggen bang te zijn dat het virus zich kan verspreiden als de apen de bloedmonsters naar woonwijken meenemen.

Het is niet duidelijk of de apen het virus zelf kunnen krijgen als ze in contact komen met het positief geteste bloed. "Er is geen bewijs dat apen geïnfecteerd kunnen raken", aldus de arts.

Belgen mogen weer op bezoek bij familie in buurlanden

Het is Belgen vanaf morgen weer toegestaan familieleden in buurlanden te bezoeken. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken De Crem tegen de Vlaamse omroep VRT. Vrienden mogen nog niet worden bezocht. Er moet daarom bij de grens worden aangetoond dat iemand daadwerkelijk naar familie gaat, "en dat je een aantoonbare band hebt", zegt De Crem. Hoe dat precies wordt gecontroleerd, is niet duidelijk.

Sinds 20 maart mochten Belgen niet meer de grens over voor familiebezoek. Minister De Crem rekent wel op "gezond verstand" bij zijn landgenoten. "Dat betekent dat je het bezoek zo kort mogelijk moet houden en afstand moet bewaren."

'Met de juiste maatregelen moet voetbal op veilige manier kunnen'

Mits aan alle maatregelen worden voldaan en er goede randvoorwaarden en richtlijnen zijn, kan er op een veilige manier gevoetbald worden. Dat zegt epidemioloog Patricia Bruijning in een reactie op een onderzoek dat analysebureau Inmotio deed in samenwerking met de KNVB. Uit dat onderzoek blijkt dat profvoetballers zich in 1,2 procent van alle wedstrijden langer dan dertig seconden binnen een onderlinge afstand van anderhalve meter van elkaar bevinden.

Bruijning was niet betrokken bij het onderzoek. "Maar we weten uit heel veel verschillende onderzoeken dat de verspreiding van het virus veel minder plaatsvindt in de buitenlucht dan in de binnenlucht", zegt ze. "En als verspreiding al plaatsvindt, dan is dat bij intensieve en langdurige contacten. We hebben net gezien dat dat bij voetbal eigenlijk niet aan de orde is."

Bruijning verwacht dat het kabinet het onderzoek zal meenemen in vervolgoverleggen over eventuele aanpassingen van de maatregelen:

'Met alle randvoorwaarden en maatregelen moet voetbal op het veld kunnen'

Bezoek gevangenissen weer mondjesmaat toegestaan

Vanaf 2 juni mogen er weer bezoekers komen in tbs-klinieken en jeugdinstellingen. Daarnaast heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) toestemming gegeven voor een proef in drie reguliere gevangenissen, waarbij bezoek achter plexiglas is toegestaan. Ook in de tbs-klinieken en jeugdgevangenissen wordt er gewerkt met plexiglas om het risico op besmetting te beperken.

Verder mogen gevangenen vanaf dinsdag weer in "uitzonderlijke situaties" de gevangenis verlaten voor bijvoorbeeld het bijwonen van een uitvaart van een familielid, schrijft Dekker in een Kamerbrief.

Geen extra maatregelen in Pinksterweekend

De Veiligheidsregio's nemen vooralsnog geen specifieke maatregelen om drukte tijdens het Pinksterweekend te voorkomen. Wel zeggen ze de situatie goed in de gaten te houden en in te grijpen als het ergens te druk wordt. Langs de kust kunnen bijvoorbeeld weer toegangswegen of parkeerplaatsen worden afgesloten. Er wordt een zonnig en warm Pinksterweekend voorspeld en daarnaast worden vanaf 1 juni de coronamaatregelen versoepeld.

Veiligheidsregio Limburg-Noord richt zich met een open brief in regionale Duitse media opnieuw tot Duitsers. Burgemeester Scholten van Venlo bedankt de Duitsers dat ze met Hemelvaart niet in groten getale zijn komen winkelen in Limburg en vraagt ze dat met Pinksteren opnieuw niet te doen.

De regio's benadrukken dat het essentieel is om anderhalve meter afstand te blijven houden en drukke plekken te mijden. "Met de nieuwe versoepelingen ligt een nonchalante houding op de loer ten opzichte van de maatregelen", zegt burgemeester Schuurmans namens de Veiligheidsregio Kennemerland. "Toch is het ontzettend belangrijk dat we de maatregelen in acht blijven nemen om het coronavirus onder controle te houden."

'Twijfels in Duitsland over quarantaine slachthuismedewerkers'

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland gaat intensiever samenwerken met Duitse regio's, omdat er in die regio's "twijfels" zijn of slachthuismedewerkers die in Duitsland wonen en eigenlijk in zelfisolatie moeten zitten mogelijk toch aan het werk zijn. De Duitse twijfels gaan onder meer over de arbeidsmigranten van een slachterij van Vion in Groenlo, waar ruim 20 procent van de werknemers besmet bleek. Al het personeel van die slachterij moet verplicht twee weken thuisblijven.

Voorzitter van de veiligheidsregio Ton Heerts heeft inmiddels de administratie van het uitzendbureau van de arbeidsmigranten opgevraagd en gaat dus nauwer samenwerken met de Duitse regio's. Slachterijen halen de laatste tijd vaak het nieuws vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen. Eerder deze week werd er nog een Vion-slachterij in Apeldoorn gesloten, toen bleek dat werknemers nog steeds in volle busjes naar het werk reisden.

Technische proeven 'corona-app' eerste helft juni

Het is de bedoeling dat de app die moet helpen bij het vinden van coronabesmettingen in de eerste helft van juni technisch wordt getest. Dat zegt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, in gesprek met journalisten. "We gaan dan kijken: als we allerlei telefoons van verschillende merken bij elkaar leggen, werkt het dan? Wat gebeurt er als een muur tussenzit? Of: hoe is het gesteld met de beveiliging?"

Het doel van de app is dat deze, met de privacy van gebruikers gewaarborgd, mensen ervan op de hoogte kan stellen als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Dit moet het traditionele contactonderzoek van de GGD gaan ondersteunen.

Daarnaast kijk het ministerie naar de mogelijkheid om de app in een of meerdere regio's te testen. Hoe dit precies in z'n werk zal gaan, is nog onbekend. Roozendaal wil geen harde uitspraken doen over wanneer de app af zal zijn. Op de vraag of dat voor het eind van de zomer kan zijn, noemt hij dit "voorstelbaar". Tegelijkertijd benadrukt hij dat er wel nog behoorlijke vraagstukken liggen die moeten worden opgelost, dus dat dit moment niet zeker is.

Om zoveel mogelijk mensen de app te laten downloaden, wordt gedacht aan bijvoorbeeld het organiseren van een publiekscampagne. "We hebben geen idee hoe mensen op de app gaan reageren", zegt hij. "We hopen het zo uit te rollen dat mensen de toegevoegde waarde snappen." Volgens Roozendaal is elke extra besmetting die ermee wordt gevonden een reden om de app te hebben.

Fors meer investeringen om Fransen op de fiets te krijgen

De Franse regering gaat het budget verdriedubbelen om meer Fransen op de fiets te krijgen. Eind april werd al 20 miljoen euro uitgetrokken voor onder meer het meebetalen aan fietsreparaties. Daar hebben sindsdien 70.000 Fransen aan meegedaan. Als ze hun fiets bij de fietsenmaker afleverden, betaalde de overheid 50 euro mee. Ook werden er de afgelopen tijd meer fietsenstallingen aangelegd. Vanwege het succes van het plan is nu besloten dat het budget wordt opgehoogd tot 60 miljoen euro.

Groen licht voor hervatting Spaanse voetbalcompetitie

De Spaanse topvoetbalcompetitie La Liga wordt op 11 juni hervat met de derby tussen Sevilla en Real Betis. Daarvoor heeft de Spaanse sportraad vandaag groen licht gegeven. Daarna wordt het seizoen, waarin nog elf speelronden op de kalender staan, in sneltreinvaart en zonder fans uitgespeeld. De bedoeling is dat de laatste competitiewedstrijden op zondag 19 juli worden gespeeld.

Eerder besloten de topcompetities in onder meer Duitsland, Italië en Engeland al de competities te hervatten. In Duitsland wordt er inmiddels alweer gevoetbald. Net als in die competitie willen de Spanjaarden waarschijnlijk werken met een geluidsband bij tv-uitzendingen, om zo het gemis van het geluid van de fans te compenseren.

In Nederland is er al een punt gezet achter de eredivisie, zonder dat er een kampioen is uitgeroepen.

'Griekenland mag toeristen niet weren op basis van nationaliteit'

Landen die hun grens openstellen voor bepaalde andere landen, moeten alle reizigers op die route op dezelfde manier behandelen. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen de NOS in reactie op het bericht dat Griekenland vanaf 15 juni toeristen uit bijvoorbeeld Duitsland verwelkomt, maar uit Nederland nog niet.

"Een land mag op basis van de gezondheidssituatie in een ander land reizigers tegenhouden of onderwerpen aan een verplichte test of verplicht in quarantaine zetten", zegt de woordvoerder van de Europese Commissie. Dat is nu nog voor iedereen die Griekenland bezoekt het geval en zou na 15 juni ook nog voor Nederlanders gelden.

Dat mag voor vluchten die bijvoorbeeld vanaf Schiphol vertrekken, maar niet als een Nederlandse toerist vanaf bijvoorbeeld een vliegveld in Duitsland naar Griekenland reist. "Dan geldt het non-discriminatiebeginsel", zegt de EC-woordvoerder. "Er mag niet op nationaliteit gediscrimineerd worden. Een Nederlandse passagier aan boord van dat vliegtuig moet precies hetzelfde behandeld worden als een Duitse of een Belgische. Gebeurt dat wel, dan kan een reiziger eerst naar de nationale, maar uiteindelijk ook naar de Europese rechter om zijn gelijk te halen."

Het Griekse ministerie van Toerisme publiceerde vandaag een lijst met daarop 29 nationaliteiten die vanaf 15 juni weer mogen komen. Nederlanders staan daar niet op. De lijst is volgens de Grieken opgesteld op basis van het zogenoemde epidemiologische profiel van het land. Dat betekent dat er landen op staan die de verspreiding van het coronavirus hebben kunnen beperken.

Kabinet wil RIVM tijdelijk gebruik laten maken van zendmastgegevens

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mag als het aan het kabinet ligt maximaal een jaar lang gebruik gaan maken van geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten. Met de gegevens kan worden achterhaald of het in bepaalde gemeentes te druk is geweest en of de coronamaatregelen verscherpt moeten worden. Het kabinet heeft een noodwet gemaakt die dit mogelijk maakt. Die is vandaag naar de Tweede Kamer verstuurd. Daarna moet ook de Eerste Kamer er nog mee akkoord gaan.

GGD'en krijgen hulp bij contactonderzoeken

Hulporganisatie Rode Kruis gaat samen met alarmcentrale SOS International de 25 GGD'en helpen bij het bron- en contactonderzoek, meldt de koepelorganisatie van de GGD'en.

Vanaf 1 juni kan iedereen zich laten testen op het coronavirus. Als iemand besmet blijkt, zal de GGD een bron- en contactonderzoek opstarten. "Dat is een forse klus en gaat waarschijnlijk veel menskracht vragen van de GGD'en", schrijft de koepel. Als blijkt dat er meer capaciteit nodig is, kunnen straks het Rode Kruis en de alarmcentrale dus worden ingeschakeld.

Volgens de GGD is gekozen voor die twee organisaties, "omdat zij de expertise hebben om deze klus te doen en snel deskundige mensen beschikbaar hebben en kunnen opleiden".

Koning bezoekt Utrecht Centraal

Koning Willem-Alexander heeft een bezoek gebracht aan Utrecht Centraal en de NS. Maandag wordt de reguliere dienstregeling van het openbaar vervoer weer herstart. De koning sprak met een buschauffeur, een machinist en een veiligheidsmedewerker van het Utrechtse ov-bedrijf over de spanningen die daarbij komen kijken. Zo geldt vanaf maandag onder meer de plicht mondkapjes te dragen en wordt er gerekend op aanzienlijk meer reizigers.

NS-topman Roger van Boxtel ontving de koning op het station. De koning ging ook op de foto met reizigers:

Lichte daling coronapatiënten op IC

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is sinds gisteren afgenomen met twee, naar 180 patiënten. Ook liggen er minder patiënten zonder corona op IC's in vergelijking met gisteren: 549. Dat zijn er tien minder dan op donderdag.

Er ligt nog één Nederlandse coronapatiënt op een IC in Duitsland. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zegt dat de totale bezetting op IC's "maar langzaam" afneemt. "Het aantal opnames van patiënten met het coronavirus buiten de IC daalt echter wel vrij snel."

Onderzoek naar 'kuchschermen' in horeca

Onderzoeksinstituut TNO gaat onderzoeken of het zinnig is om schermen te plaatsen in restaurants en cafés, zodat het niet meer nodig is altijd anderhalve meter afstand te houden tussen tafeltjes. Minister Grapperhaus heeft daartoe opdracht gegeven. "Het zou echt een stap voorwaarts zijn."

TNO onderzoekt op locaties in Rotterdam en Tilburg wat het effect is van zulke schermen, die de organisatie zelf omschrijft als 'kuchschermen', op de verspreiding van het coronavirus. De minister hoopt dat het onderzoek in een paar weken klaar is.

"De afgelopen weken heb ik meerdere ondernemers gesproken, die blij zijn dat ze weer gasten mogen ontvangen maar wel worstelen met de indeling van hun restaurants en cafés en terrassen", zegt Grapperhaus. "Daarom willen we ze graag tegemoetkomen en starten we deze pilot."

Woensdag mogelijk meer duidelijkheid over zomervakantie

De situatie rond de zomervakantie is "heel complex", zegt premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Op de vraag of Nederland net als Frankrijk en Duitsland per 15 juni reisbeperkingen wil opheffen, antwoordt hij dat waarschijnlijk woensdag meer bekend wordt. Dan is er weer een crisisberaad. "We hopen woensdag, maar misschien nog later."

De premier benadrukt dat afstemmen in de EU niet altijd even goed lukt, dus dat 15 juni geen vast gegeven is voor heel Europa. "Kijk, maar naar Denemarken." Dat land doet de grenzen pas na de zomer weer open, werd vandaag bekend. Of mensen nu al dan niet een vakantie moeten boeken, kan Rutte niet zeggen. "Het risico is dat je bij terugkomst mogelijk in quarantaine moet."

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) zei na de ministerraad dat hij snapt dat mensen smachten naar duidelijkheid over de vakanties en hij wil die op zo kort mogelijke termijn ook geven. Blok: "Het heeft onze volle aandacht, maar het gaat om een beslissing die we zorgvuldig moeten nemen."

Nederlandse toeristen nog niet welkom in Griekenland

Nederlandse toeristen zijn vanaf 15 juni nog niet welkom in Griekenland. Dat blijkt uit de lijst die het Griekse ministerie van Toerisme heeft gepubliceerd, met daarop 29 nationaliteiten die vanaf die datum wel weer mogen komen. Dat zijn onder meer buurlanden als Bulgarije, Noord-Macedonië en Albanië, maar ook toeristen uit de Scandinavische landen en Duitsland. Athene had eerder deze maand al aangekondigd dat het toeristisch seizoen op 15 juni weer zal beginnen.

De lijst is opgesteld op basis van het zogenoemde epidemiologische profiel van het land. Dat betekent dat er landen opstaan die de verspreiding van het coronavirus hebben kunnen beperken. De toeristen uit de goedgekeurde landen hoeven straks geen coronatest te doen of in quarantaine te gaan. Er zullen wel steekproeven worden gehouden. De Griekse autoriteiten benadrukken dat de lijst regelmatig herzien zal worden.

Vliegtuigen uit goedgekeurde landen mogen aanvankelijk alleen vliegen op de internationale luchthavens van Athene en Thessaloniki. Vanaf 1 juli wordt dat geleidelijk uitgebreid naar alle Griekse luchthavens.

Minister-president Denemarken: 'Nederlandse toeristen pas na de zomer welkom'

De grenzen van Denemarken gaan pas na de zomer weer open voor de Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Deense premier Mette Frederiksen gezegd. Toeristen uit Noorwegen, Duitsland en IJsland zijn vanaf 15 juni al welkom. In die landen zijn relatief weinig coronabesmettingen.

Wel moeten toeristen ten minste zes nachten van tevoren hun hotel boeken, als dat hotel buiten Kopenhagen is. Verder zegt Frederiksen dat Denemarken in gesprek is met Zweden over het heropenen van de grenzen.

Ook zegt ze dat toeristen willekeurig zullen worden getest, bij de grenzen en verschillende vakantiebestemmingen.

RIVM: 28 nieuwe doden, 9 nieuwe ziekenhuisopnames

Er zijn 9 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.722 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren er 16 meldingen. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 28, tot 5931.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

Sluiting vleesverwerker Helmond 'gigantische strop'

De GGD voert bron- en contactonderzoek uit onder medewerkers van de vleesverwerker

De tijdelijke sluiting van vleesverwerkingsbedrijf Van Rooi Meat in Helmond komt hard aan bij het bedrijf. Na een steekproef bleek 1 op de 6 geteste medewerkers besmet te zijn met het coronavirus. Tot en met dinsdag is het bedrijf dicht.

"Dit is een gigantische strop", zegt directeur Marc van Rooi tegen Omroep Brabant. "Natuurlijk vraag je je af of we wel alles hebben gedaan om besmettingen te voorkomen. Maar we hebben zeker niet weggekeken. Alle maatregelen die het RIVM had voorgeschreven, hebben we genomen en zelfs nog meer. Op sommige afdelingen liepen de mensen hier met net zoveel beschermende kleding rond als op de intensive care van een ziekenhuis."

Vervoer geregeld

Ook het vervoer van de medewerkers was volgens Van Rooi goed geregeld. "Vanaf medio maart droeg iedereen mondkapjes en waren er plastic schermen in de bussen. Maar er is zeker onduidelijkheid geweest over personeelsleden die in één huis wonen. Mogen die wel samen in een bus of niet?"

Het bedrijf doet vandaag contactonderzoek onder alle medewerkers. Dat gebeurt in de buitenlucht. "Het hele bedrijf zal worden gecontroleerd en schoongemaakt. Pas als alles weer veilig is, kunnen we verder", zegt Van Rooi.

Teruglopende vraag door corona: Renault schrapt duizenden banen

De Franse autofabrikant Renault schrapt 15.000 banen en schroeft de productie terug.Dat is onderdeel van een kostenbesparingsoperatie die drie jaar gaat duren en twee miljard euro moet opleveren.

Reproductiegetal Rusland daalt onder 1, nieuwe maatregelen in Moskou

Volgens het Russische persbureau TASS is het verspreidingsgetal van het coronavirus al zestien dagen op of onder de 1. In de laatste 24 uur daalde het R-getal met 0,02 naar 0,95. Dat betekent dat één persoon gemiddeld gezien 0,95 anderen besmet. Zolang dat getal onder de 1 blijft, neemt de verspreiding van het virus af. In de hoofdstad Moskou is het getal al langer lager en blijft nu op 0,83.

Ondertussen zijn in de hoofdstad nieuwe maatregelen van kracht, twittert David-Jan Godfroid. Hij vindt ze wat verwarrend:

Vorige week opnieuw 'ondersterfte'

Vorige week zijn er volgens het CBS opnieuw minder mensen overleden in Nederland dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. De vorige week was dat ook al het geval.

Deze 'ondersterfte' in de weken 20 en 21 volgt op een periode van 9 weken waarin erdoor de corona-epidemie juist meer mensen stierven dan gebruikelijk. In totaal stierven bijna 9000 mensen meer dan mocht worden verwacht. Bijna 6000 daarvan waren als coronaslachtoffers gemeld bij het RIVM. Het was bekend dat de RIVM-statistieken niet compleet waren, omdat niet alle zieken zijn getest.

Volgens het CBS is het niet ongebruikelijk dat na een periode van hogere sterfte er een van lagere sterfte volgt. Ouderen met ernstige kwalen zijn tijdens de coronacrisis eerder overleden dan ze anders hadden gedaan. Ook was de sterfte hoog bij mensen die afhankelijk waren van langdurige zorg (in verpleeghuizen, maar ook thuis).

Naar schatting stierven er in de week van 18 tot en met 24 mei zo'n 2750 mensen, aldus het CBS. Op het hoogtepunt van de coronacrisis waren dat er ruim 5000.

Testen wordt niet verplicht

Vanaf komende maandag kan iedereen met klachten zich laten testen, maar verplicht wordt het niet, benadrukt minister De Jonge voorafgaand aan de ministerraad. "Nee dat kan niet, maar vrijblijvend, dat kan natuurlijk ook niet, wat kan krijgen we het virus niet onder controle."

In het OMT-advies staat dat effectiviteit van het testen afhangt van de bereidheid van mensen om zich te laten onderzoeken. "Daarom mag het advies om je te laten testen bij klachten niet vrijblijvend zijn." Dat is het dan ook niet volgens De Jonge, die spreekt van een dringend advies.

Maandag om 08.00 uur wordt het telefoonnummer bekendgemaakt waarop mensen een afspraak kunnen maken om zich te laten testen.

'Spelers eredivisie zelden langer dan 30 seconden binnen 1,5 meter'

De gemiddelde tijd die contacten tussen twee spelers duurden

Bij het voetbal in de eredivisie, nog voor de coronatijd, gebeurde het niet vaak dat spelers langer dan 30 seconden binnen anderhalve meter bij elkaar in de buurt kwamen. Dat concludeert een onderzoeksbureau dat de posities van alle spelers in 482 wedstrijden gedurende twee seizoenen analyseerde.

Gemiddeld gezien duurde een contact binnen de anderhalve meter 20 seconden; het langste duurde bijna zes minuten. Hoewel er vaak afstand kan worden gehouden, was 24 procent van de langere contactmomenten (langer dan 30 sec) binnen anderhalve meter.

Het bureau stelt voor om de tijd die wordt uitgetrokken voor corners terug te brengen en het feestvieren te regulieren, zodat het aantal contactmomenten wordt beperkt.

Schippers hopen op noodfonds om boten te redden

Schippers van historische schepen hopen op een noodfonds om hun boten drijvend te houden, meldt RTV Utrecht. Een petitie die daarover is gestart, is ruim 11.000 keer ondertekend.

Een schipper vertelt tegen de omroep dat alle boekingen voor de rest van het jaar zijn geannuleerd. "Dit jaar zou een fantastisch jaar worden voor de historische vloot. We zouden ook Sail Amsterdam gaan varen, we waren helemaal volgeboekt, dat valt nu ook helemaal weg."

FNV wil iedereen testen in vleesindustrie

De ruim 30.000 mensen die werken in de vleesverwerkingsindustrie moeten getest worden op het coronavirus. Dat zegt vakbond FNV naar aanleiding van de corona-uitbraak bij een vleesverwerkingsbedrijf in Helmond.

Evenementenbranche slaat handen ineen

"We willen heel graag met één mond met de overheid kunnen spreken over wat er straks wél kan", zegt de directeur van Rotterdam Ahoy.

Samen met Lowlands, de Johan Cruijff Arena, de Eredivisie, het Eurovisie Songfestival, Oerol en Formule 1 heeft ze de nieuwe Alliantie van Evenementenbouwers opgericht, waarin moet worden besproken hoe evenementen straks 'coronaproof' kunnen worden georganiseerd.

Banken helpen voor 12,8 miljard euro

Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben banken bijna 174.000 mensen en bedrijven financieel "meer lucht gegeven". Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.

In totaal is daarmee een bedrag van 12,8 miljard euro gemoeid. Het gaat dan om het verlenen van uitstel van aflossingen, het verstrekken van leningen of geven van meer kredietruimte aan bedrijven.

De bankenvereniging hoopt dat de versoepelingen van de coronamaatregelen van maandag een positief effect zullen hebben op de economie. "Banken blijven ondertussen alles doen wat mogelijk is om in deze moeilijke tijd naast hun klanten te staan", zegt voorzitter Chris Buijink.

Kroatië verwelkomt toeristen, maar nog niet uit Nederland

Kroatië heeft zijn grenzen geopend voor toeristen uit tien Europese landen. Mensen uit Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Slovenië, Estland, Slowakije, Letland, Litouwen, Polen en Duitsland kunnen het land weer in reizen zoals voor de coronacrisis.

Wel moeten ze hun gegevens achterlaten zodat er contact kan worden opgenomen als dat nodig is vanwege de epidemie.

Kroatië heeft relatief weinig corona-besmettingen, kwam al eind januari met maatregelen en telde in totaal slechts honderd doden. Het land is voor zijn economie sterk afhankelijk van toeristen en hoopt het zomerseizoen nog te kunnen redden.

Zorgen om stopzetten vaccinatieprogramma's door coronacrisis

Wereldwijd lopen zeker 80 miljoen kinderen het risico om niet gevaccineerd te worden tegen ziektes als mazelen, polio, of cholera als gevolg van de coronacrisis. Die waarschuwing geven de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef en vaccinorganisatie GAVI.

Drive-inhuwelijk in Brazilië

João Blank en Erica da Conceicao gaven elkaar het jawoord op de achterbank

Het was waarschijnlijk niet de romantische dag die João Blank en Erica da Conceicao in gedachten hadden toen ze besloten te gaan trouwen. Maar ondanks de coronacrisis kon hun huwelijk in Rio de Janeiro wel doorgaan, in een auto. "We hoorden een week geleden dat we zo toch konden trouwen en het was zo fijn!", reageert de 24-jarige Erica.

Net als in veel andere landen, zijn ook groepsbijeenkomsten in veel Braziliaanse deelstaten verboden. Dat dwingt mensen om alternatieven te bedenken voor de traditionele huwelijken. De auto is daarbij een populaire optie; alleen gisteren al werden 15 van dit soort drive-inhuwelijken voltrokken.

Daarnaast is het in een aantal staten mogelijk om te trouwen door te beeldbellen met de trouwambtenaar. In São Paulo is ook geregeld dat een ambtenaar bij mensen thuis langsgaat om alle documenten te tekenen voor dit soort ceremonies.

Zuid-Korea sluit weer scholen na opleving virus

In Zuid-Korea moeten ruim tweehonderd scholen weer dicht, enkele dagen nadat ze de deuren weer hadden geopend. Aanleiding is een uitbraak van het coronavirus in een distributiecentrum ten westen van de hoofdstad Seoul. In een etmaal tijd werden 56 mensen positief getest. De autoriteiten maken zich zorgen omdat de infecties in de buurt van een dichtbevolkt gebied zijn vastgesteld.

Uit voorzorg moeten 251 scholen in de regio dicht. Honderden andere die vanwege corona nog gesloten waren, moeten vooralsnog dichtblijven. Ook worden Zuid-Koreanen opgeroepen om zich beter aan de afstandsregels te houden.

Parken en musea in de regio van Seoul gaan dicht en mensen krijgen het advies om drukke plekken te mijden.

Corona-proof lift in Thailand

In een winkelcentrum in Thailand hebben ze iets bedacht om de liften beter bestendig te maken tegen corona. In plaats van op knopjes te drukken, kunnen mensen nu met voetpedalen kiezen naar welke verdieping ze willen.

Dat is te zien op dit filmpje op Twitter:

Banen op de tocht bij Renault

De Franse autofabrikant Renault zou van plan zijn wereldwijd 15.000 banen te schrappen als gevolg van de coronacrisis. Een derde van die ontslagen zou in Frankrijk vallen. In totaal heeft het bedrijf 179.000 mensen in 39 landen in dienst.

Renault zit al langer in de problemen. Vorig jaar daalde het aantal autoverkopen van het bedrijf met 3 procent. Ook werd voor het eerst in tien jaar tijd een jaarverlies geleden.

Het Franse automerk heeft beloofd 2 miljard euro aan bezuinigen door te voeren. Later vandaag wordt dat plan besproken binnen het bedrijf.

Rusland stelt dodental april naar boven bij

In Moskou is het officiële dodental voor de maand april fors naar boven bijgesteld. Eerst werden er 639 slachtoffers gemeld, dat zijn er nu 1561.

Volgens het gezondheidsdepartement van Moskou zijn nu ook de twijfelgevallen meegeteld. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die positief waren getest op het coronavirus, maar van wie doktoren zeiden dat ze door een andere oorzaak waren overleden. De BBC verwacht dat het landelijke dodental ook bijgesteld zal worden. Dat staat nu op 4142.

Nieuwe uitbraak in vleesverwerkingsbedrijf, nu in Helmond

Vleesverwerkingsbedrijf Van Rooi Meat in Helmond is tot en met komende dinsdag gesloten vanwege een corona-uitbraak. Dat heeft de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost besloten.

Na een steekproef bleek 1 op de 6 geteste medewerkers besmet te zijn met het virus. 130 werknemers werden getest, 21 van hen legden een positieve test af. Of alle personeelsleden nu getest zijn, is niet duidelijk. De GGD voerde de steekproef uit, omdat vorige week medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector, die op de locatie in Helmond hadden gewerkt, ook besmet bleken.

De medewerkers en hun huisgenoten moeten twee weken in quarantaine. Daarvoor is een hotellocatie in de regio beschikbaar gesteld.

Volgens de veiligheidsregio wijzen de resultaten erop dat Van Rooi Meat een brandhaard is of kan worden. Het werk kan pas weer worden hervat als dat voor medewerkers veilig is. Ook zullen de NVWA en KDS hun medewerkers de komende dagen niet laten werken bij het bedrijf.

Marathon van Boston voor het eerst geannuleerd

De marathon van Boston is voor het eerst geannuleerd. De wedstrijd was uitgesteld van april naar september, maar de organisatie denkt dat die ook in het najaar niet gehouden kan worden.

In Boston wordt al sinds 1897 jaarlijks een marathon gelopen. Er staan doorgaans 30.000 deelnemers aan de start en een half miljoen bezoekers langs het parcours.

Klimaattop verplaatst naar eind 2021

De jaarlijkse VN-klimaattop wordt een jaar uitgesteld. De top, die officieel COP26 heet, zou eind dit jaar in Glasgow plaatsvinden, maar wordt verplaatst naar november 2021.

Het uitstel komt door de coronacrisis. Landen krijgen nu langer de tijd om hun economieën te herbouwen in de hoop dat ze klimaatbeleid voorrang geven, zegt een Britse klimaatfunctionaris.

De klimaattop van 2020 zou een belangrijk meetmoment zijn geweest voor landen om te kijken of ze goed op weg zijn om de klimaatdoelen van 2030 te halen.

Wat kwam er voorbij in 'Het coronavirus: feiten en fabels'?

Wordt iedereen straks op het coronavirus getest? Mag je met meerdere huishoudens in één vakantiehuisje? En wat is nou eigenlijk een 'noodzakelijke reis'? De NOS kreeg duizenden vragen toegestuurd voor de vierde uitzending van Het coronavirus: feiten en fabels, die vanavond werd uitgezonden. In dit artikel vind je een deel van de antwoorden terug, en de hele uitzending is hier terug te zien:

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van vrijdag 29 mei. Het liveblog van gisteren, donderdag 28 mei, is hier terug te vinden.