NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Steun in Kamer voor economisch noodpakket • Toeristen welkom in Frankrijk deze zomer

 • Steun in Tweede Kamer voor economisch noodpakket.
 • Frankrijk stelt grenzen open voor toeristen vanaf 15 juni.
 • Tamara van Ark wordt de nieuwe minister Medische Zorg.
 • Het kabinet stelt een vervoersverbod in voor nertsen.
 • RIVM: 32 nieuwe doden, 16 nieuwe ziekenhuisopnames. Nog 182 coronapatiënten op de IC's.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog van vrijdag 29 mei is hier te vinden.

 • Klimaattop verplaatst naar eind 2021

  De jaarlijkse VN-klimaattop wordt een jaar uitgesteld. De top, die officieel COP26 heet, zou eind dit jaar in Glasgow plaatsvinden, maar wordt verplaatst naar november 2021.

  Het uitstel komt door de coronacrisis. Landen krijgen nu langer de tijd om hun economieën te herbouwen in de hoop dat ze klimaatbeleid voorrang geven, zegt een Britse klimaatfunctionaris.

  De klimaattop van 2020 zou een belangrijk meetmoment zijn geweest voor landen om te kijken of ze goed op weg zijn om de klimaatdoelen van 2030 te halen.

 • Wat kwam er voorbij in 'Het coronavirus: feiten en fabels'?

  Wordt iedereen straks op het coronavirus getest? Mag je met meerdere huishoudens in één vakantiehuisje? En wat is nou eigenlijk een 'noodzakelijke reis'? De NOS kreeg duizenden vragen toegestuurd voor de vierde uitzending van Het coronavirus: feiten en fabels, die vanavond werd uitgezonden. In dit artikel vind je een deel van de antwoorden terug, en de hele uitzending is hier terug te zien:

 • Britten klappen voor de tiende, misschien laatste keer

  Om 20.00 uur kwamen Britten voor de tiende donderdag op rij naar buiten om te klappen voor het zorgpersoneel van de National Health Service. Het applaudisseren begon op 26 maart en bleek zo goed aan te slaan dat het een wekelijks evenement werd. Mogelijk was het vanavond de laatste keer dat de clap for carers plaatsvond. De initiatiefnemer, de Londense Annemarie Plas, heeft gezegd dat het na tien keer misschien een goed moment is om ermee te stoppen. Ze stelde wel voor er een jaarlijks evenement van te maken.

  Ook premier Johnson klapte vanavond mee voor de deur van Downingstreet 10. Eerder vandaag had hij bekendgemaakt dat ook in het Verenigd Koninkrijk de coronamaatregelen verder worden versoepeld.

  Bewoners in Londen tijdens de tiende 'clap for carers' vanavond AFP
  Premier Johnson applaudisseerde ook mee Reuters
 • Steun in Tweede Kamer voor tweede economisch noodpakket

  De Tweede Kamer heeft de hele dag gedebatteerd over het tweede financiële steunpakket voor bedrijven. Behalve de coalitiepartijen krijgt het plan ook de steun van oppositiepartij PvdA omdat de ontslagboete niet helemaal verdwijnt. Het kabinet wilde die ontslagboete eigenlijk schappen, maar daar kwam veel kritiek op van de vakbeweging en de oppositie.

  Het kabinet bereikte met de vakbeweging gisteravond een compromis: de ontslagboete blijft bestaan voor bedrijven die meer dan twintig mensen ontslaan en geen akkoord hebben met de vakbonden. PvdA-leider Asscher is tevreden over de aanpassing. "Het is verstandig en een compliment waard", zei hij. De PVV en de SP blijven tegen het pakket omdat werknemers in kleinere bedrijven toch nog gemakkelijker ontslagen kunnen worden.

 • Contactonderzoek werkt, bewijzen Duitse 'virusdetectives'

  Track and trace. Zo hoopt Duitsland via een lappendeken van duizenden virusdetectives de nieuwe fase van de coronapandemie door te komen. Waar nodig krijgen de gezondheidsdiensten steun en advies van het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM dat zelf ook ruim 500 zogeheten 'containment scouts' speciaal voor dit werk heeft opgeleid.

  Als zich ergens in Duitsland een plaatselijke corona-uitbraak voordoet, proberen lokale GGD'en met intensief bron- en contactonderzoek razendsnel alle personen in kaart te brengen die met de besmette mensen in aanraking zijn geweest. Correspondent Wouter Zwart ging na hoe dat ging na een uitbraak in een baptistenkerk in Frankfurt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dit is de enige methode om verdere verspreiding in te perken'
 • Boa’s en brandweermensen hekelen verschillen tussen veiligheidsregio's

  Organisaties van boa's en brandweermensen storen zich aan de verschillen tussen veiligheidsregio's als het gaat om regels en voorschriften. In een brief aan het Veiligheidsberaad zeggen de vijftien organisaties dat ze de verschillen niet uitlegbaar en onbegrijpelijk vinden. Ze willen één landelijk beleid voor alle veiligheidsregio's.

  Volgens de organisaties maken brandweermensen zich al geruime tijd zorgen over hun veiligheid en de protocollen - bijvoorbeeld bij reanimaties, het afhijsen van patiënten en het veilig afstand houden. "Ook het uitrukken in een blusvoertuig met zes brandweermensen dicht op elkaar was eerst heel vertrouwd, maar vormt nu een gezondheidsrisico."

  Boa's voeren al weken actie voor meer bewapening, maar ook zij zien grote verschillen tussen veiligheidsregio's. "Zo kan het gebeuren dat in Den Bosch boa's wél wapens hebben, maar dat ze die 'op last van het ministerie, gesteund door de burgemeester' moeten inleveren. Terwijl amper 35 kilometer verderop, in Tilburg, de burgemeester er juist voor pleit om over te gaan tot bewapening van de boa's."

 • Om 20.30 uur: nieuwe NOS-uitzending 'Het coronavirus: feiten en fabels'

  Wanneer en waar kunnen we op vakantie? Hoelang moet er nog worden thuisgewerkt? Wat weten we nu over het virus? Deze en veel meer vragen over het coronavirus komen aan bod in Het coronavirus: feiten en fabels. Net als bij de vorige uitzendingen staan opnieuw de vragen van het publiek centraal.

  Het programma begint om 20.30 uur en is te zien op NPO 1 en NPO Nieuws (met gebarentolk), en online via de NOS app, NOS.nl, de NOS op Facebook en YouTube en via NPO Start.

 • Ook Serie A krijgt groen licht

  In navolging van de Duitse Bundesliga, de Spaanse La Liga en de Engelse Premier League gaat ook de Italiaanse Serie A de competitie afmaken. Sportminister Vincenzo Spadafora van Italië heeft bevestigd dat vanaf 20 juni weer wedstrijden worden gespeeld.

  Van de vijf grote Europese competities wordt alleen in Frankrijk de competitie niet afgemaakt.

 • Verplegend personeel St Jansdal krijgt medische maskers

  Vanwege een nieuwe corona-uitbraak krijgen alle verpleegkundigen van het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk chirurgische mondneusmaskers. Ook medewerkers die patiënten zonder coronaklachten verzorgen, krijgen een masker.

  Dat is niet in lijn met de richtlijnen van de Federatie van Medisch Specialisten, meldt Zembla. Daarin staat dat er geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn bij het behandelen van patiënten zonder covid-symptomen.

  "We hebben ons heel lang aan de richtlijnen gehouden", aldus woordvoerder Francisca Toes, "maar gezien de huidige uitbraak hebben we toch besloten het maskerbeleid te verruimen."

  Dinsdag werd bekend dat in St Jansdal vier patiënten op een verpleegafdeling voor niet-covidpatiënten positief waren getest op corona.

 • Grapperhaus: fietsen in groepjes kan, maar wel op anderhalve meter

  Mogen wielrenners en fietsers in groepjes samen fietsen? De regels zijn voor veel wielerliefhebbers niet helder. In mei werden de regels voor buitensporten wat versoepeld. Wielersportbond NFTU kwam toen met de richtlijn dat wielrenners in groepjes van vier mochten fietsen, maar de KNWU adviseerde het te houden op maximaal één fietsmaatje.

  1Vandaag vroeg minister Grapperhaus om meer duidelijkheid. Hij benadrukt vooral de afstand die we moeten blijven houden. "Anderhalve meter uit elkaar blijven, ik doe het zelf ook." Hij doet een beroep op het gezonde verstand van mensen. "Tot nu toe hebben we het echt goed gedaan. Laten we dat blijven doen. En ga dus niet zeggen: 'Kom op, ik ga lekker in dat wiel rijden en sodemieter jij nou een eind weg'. Nee, houd je er nou gewoon aan. Het is een beetje aangepast, maar dan gaat het gewoon goed."

 • Frankrijk: toeristen welkom deze zomer

  Frankrijk wil zijn grenzen weer openen voor buitenlandse toeristen. Dat maakte premier Edouard Philippe vanavond bekend. Volgens hem kunnen vanaf 15 juni de reisbeperkingen tussen EU-landen worden opgeheven "als de gezondheidssituatie het dan nog steeds toelaat".

  Daarmee worden zomervakanties in Frankrijk weer mogelijk. De afgelopen weken ontstond daar onduidelijkheid over. De staatssecretaris van Toerisme zei eerder dat Frankrijk het deze zomer vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen zou moeten stellen.

  Maar volgens premier Philippe is de situatie rond corona zodanig verbeterd dat ook buitenlandse toeristen en reizigers weer welkom zijn.

  In Frankrijk gaan de stranden en campings komende dinsdag weer open. Musea mogen vanaf 2 juni eveneens weer gasten ontvangen en ook restaurants en cafés mogen weer open, na tien weken gesloten te zijn geweest. Voor Parijs en omgeving geldt een uitzondering: daar mogen alleen nog de terrassen open. Het aantal besmettingen daar is nog te hoog om alle maatregelen op te heffen, zegt Philippe.

  Voor heel Frankrijk geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op dit moment overigens nog steeds dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

 • Jeugd tot en met 18 mag gaan buitensporten zonder 1,5 meter

  Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen vanaf 1 juni buiten trainen zonder zich aan de anderhalve meter afstand te houden. Dat hebben sportkoepel NOC*NSF, voetbalbond KNVB en hockeybond KNHB aan clubs en sporters laten weten.

  Voor kinderen tot en met 12 jaar gold al langer dat ze bij buitensporten geen afstand hoeven te houden. Hockeybond KNHB wijst erop dat wedstrijden en toernooien nog steeds niet zijn toegestaan en dat het afstand houden bij trainingen voor sporters boven de 18 nog wel verplicht is.

 • Staatssecretaris: geen repressieve aanpak nodig in openbaar vervoer

  Staatssecretaris Van Veldhoven heeft er vertrouwen in dat reizigers zich gaan houden aan de regels die zijn afgesproken voor het openbaar vervoer. Alleen dan kan de normale dienstregeling volgende week zonder problemen worden opgestart.

  Ze zegt niet overal personeel te willen neerzetten dat het aantal reizigers telt en controleert of een reis noodzakelijk is. Reizigers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen. "We moeten het samen doen, we gaan niet iedereen aan een touwtje houden."

  De Tweede Kamer is bezorgd over het weer opstarten van het openbaar vervoer op 1 juni. Er mag maar een beperkt aantal passagiers mee en die moeten verplicht een mondkapje dragen, maar het is vier dagen van tevoren nog onduidelijk of en hoe dat wordt gehandhaafd. Kamerleden vrezen dat mensen met vitale beroepen uit de bus of trein worden gezet, omdat het te vol is. Ook maken ze zich zorgen over de veiligheid van het personeel, dat geen medische mondmaskers krijgt.

 • Advies: laat termen als 'anderhalvemetersamenleving' en 'nieuw normaal' los

  Het kabinet moet niet vasthouden aan termen als de 'anderhalvemetersamenleving' en 'het nieuwe normaal', vinden planbureaus SCP, CPB en PBL. Volgens de planbureaus, die voor het eerst een gezamenlijk advies uitbrengen, suggereren dat soort termen dat tijdelijke maatregelen een permanent karakter krijgen.

  "Het doel van het herstelbeleid kan niet een samenleving zijn waarin mensen altijd en overal anderhalve meter afstand tot elkaar moeten blijven houden. Dat is niet wat mensen willen en ze zien het zeker niet als een nieuw normaal", schrijven de planbureaus.