liveblog
NOS NieuwsAangepast

Geen nieuwe besmettingen slachterij • 99 besmettingen in onderwijs


Liveblog gesloten

Dit liveblog is afgesloten. Het coronanieuws van woensdag 27 mei is hier te lezen.

Te weinig plek op Chileense IC's

De intensivecareafdelingen in Chili staan onder enorme druk vanwege de golf aan coronapatiënten. Dat meldt persbureau AP. Artsen worden voor de moeilijke keuze gesteld om te bepalen welke patiënten nog wel en welke niet worden opgenomen.

De IC-capaciteit is verdubbeld tot 2400 bedden maar 95 procent daarvan is al bezet. De autoriteiten hebben aangekondigd om de komende dagen nog 400 extra bedden te creëren.

In Chili wonen 18 miljoen mensen. Het land is het op twee na meeste getroffen land in de regio, na Brazilië en Peru. Dagelijks zijn er gemiddeld 4.000 nieuwe infecties.

Grieken moeten na 72 dagen populaire viroloog missen

In Griekenland worden er vanaf morgen geen live persconferenties meer gehouden over het coronavirus. Daarmee verdwijnt de op dit moment meest populaire Griek van het televisiescherm, viroloog en hoogleraar Sotiris Tsiodras. 72 dagen lang verscheen hij als woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid op de buis.

Tsiodras, een vooraanstaande op Harvard opgeleide viroloog, nam tijdens de laatste persconferentie emotioneel afscheid. "Het is nu tijd, de situatie is heel goed, dankzij jullie allemaal", zei hij. Miljoenen Grieken zaten maandenlang elke dag om 18.00 uur aan de buis gekluisterd om Tsiodras te horen vertellen welke strenge maatregelen tegen het coronavirus nodig waren en waarom. Met de manier waarop hij dat deed, duidelijk maar vooral ook menselijk, dwong hij respect af.

"Na 4 maanden is het tijd om langzamerhand terug te keren naar mijn studenten en patiënten" aldus Tsiodras, die behalve hoogleraar ook arts is in een Atheens ziekenhuis.

De viroloog blijft de adviesraad van wetenschappers leiden, die in februari werd opgezet om de regering te adviseren bij het bestrijden van het virus.

EPA
Viroloog en hoogleraar Sotiris Tsiodras

Deze Colombianen zijn op het werk gaan wonen

De directeur van een fabriek in de Colombiaanse hoofdstad Bogota heeft zijn werknemers gevraagd om op het werk te komen wonen, om zo de kans op een coronabesmetting te verkleinen. Acht van de zeventien werknemers gingen op dat aanbod in.

Zie hier hoe de medewerkers met elkaar samenwonen in de fabriek:

Slapen op het werk: 'Ik wil geen coronabesmetting mee naar huis nemen'

De uitdagingen van een persconferentie via videobellen

Premier Rutte en deelstaatpremier Laschet van het Duitse Noordrijn-Westfalen spraken vandaag met elkaar. Journalisten mochten na afloop vragen stellen, maar slechte verbindingen en microfoons maakten dat behoorlijk ingewikkeld.

Geharrewar bij online-persconferentie Rutte: 'You have to pump up the volume'

Slachthuizen moeten zelf veiligheid aantonen

De slachthuizen moeten zelf maatregelen nemen zodat medewerkers hun werk veilig kunnen doen. Dat zei minister Schouten na overleg met de vleessector.

"Zij moeten aantonen dat het veilig is voor hun medewerkers om te werken." In het overleg is ook gesproken over vervoer en huisvesting. Veel werknemers in de slachthuizen zijn arbeidsmigranten die samen in busjes naar het werk gaan en bij elkaar wonen.

Als medewerkers van de NVWA constateren dat het niet veilig is om te werken, kunnen zij dat melden aan de inspectie en die kan dan besluiten een slachthuis dicht te doen. Ook de veiligheidsregio kan ingrijpen.

Lees hier meer:

Tuchtonderzoek naar agenten die barbecueden tijdens grensbewaking

Drie Belgische agenten zijn afgelopen weekend in dronken toestand betrapt toen ze tijdens hun dienst aan het barbecueën waren aan de grens met Nederland. De federale politie is een tuchtonderzoek gestart. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De grensovergangen tussen België en Nederland worden al een tijdje bewaakt in verband met de coronapandemie.

Een man die zondagavond bij de grensovergang in Wuustwezelen gecontroleerd werd deed melding van de barbecue. Volgens de melder zou het heel duidelijk zichtbaar zijn geweest dat de agenten hadden gedronken.

Langere lockdown voor veel Iraniërs geen optie

Gedwongen door een economische crisis en aangespoord door de regering is de lockdown in Iran grotendeels verleden tijd. In de coronabrandhaard van de regio gaan de meeste mensen weer naar werk en zijn religieuze heiligdommen geopend voor het publiek.

Maar lang niet alle inwoners hebben geld om zich met mondkapjes en handschoenen te beschermen tegen het virus:

'Ik ben bang voor corona, maar nog banger dat we geen brood op tafel hebben'

Malariamiddelen tegen corona: waarom is daar zo veel discussie over?

President Trump slikte het preventief, de Braziliaanse regering adviseert coronapatiënten om het te gebruiken en ook in Nederland springen partijen ervoor in de bres: het malariamedicijn hydroxychloroquine als geneesmiddel tegen het coronavirus. Maar dat is niet onomstreden: het middel zou niet effectief zijn en mogelijk zelfs dodelijke bijwerkingen hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie zette een proef rond het medicijn gisteren "voorzichtigheidshalve" stop.

Lees hier waarom er zo veel discussie is over dit geneesmiddel:

Drie oude boten brengen toeristen straks naar waddeneilanden

Rederij Doeksen zet voor het vervoer naar Vlieland en Terschelling twee oudgedienden in. Het gaat om de schepen Ms. Friesland I en Sleepboot Holland. De rederij kan door de coronamaatregelen minder passagiers vervoeren per afvaart. Ondernemers op de eilanden willen juist de schade van de afgelopen maanden inhalen door meer toeristen naar het eiland te halen. Om aan die wens te voldoen heeft de rederij gezocht naar schepen waar al eerder in dat gebied mee gevaren is. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

De Ms. Friesland I werd in 1956 in opdracht van Doeksen gebouwd en voer tot 1988 op Terschelling. De Ms. Holland IV is in 1951 als zeesleper gebouwd. De schepen worden de komende week eerst voorzien van looproutes, plastic schermen en verspreide zitplaatsen. Mindervaliden kunnen niet terecht op de boten. Auto's en fietsen gaan ook niet mee. Doeksen beveelt warme kleding aan voor passagiers.

ProNews Producties
Deze sleepboot, de Holland IV, gaat binnenkort passagiers vervoeren

Grote coronauitbraak in Zuid-Korea gelinkt aan fitnessclubs

Een wekenlange uitbraak van het coronavirus in de Zuid-Koreaanse stad Cheonan blijkt zijn oorsprong te hebben in een workshop voor dansinstructeurs. Die volgden op 15 februari van dit jaar vier uur lang een intensieve training in dansstijlen die een combinatie van dans en workout zijn, vaak op Latijns-Amerikaanse muziek.

Dat blijkt uit een studie van drie Koreaanse wetenschappers die online gepubliceerd is in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

Van de 27 dansinstructeurs die deelnamen aan de intensive workshop, testten acht korte tijd later positief voor SARS-CoV-2. Geen van hen had ziektesymptomen op de dag van de workshop.

Lees hier meer:

Corona-uitbraak op verpleegafdeling in ziekenhuis Harderwijk

In het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk zijn vier patiënten op een verpleegafdeling voor niet-covidpatiënten positief getest op corona. "Het gaat om vier van de in totaal zeventien patiënten", zegt zorgmanager Frits van der Velde. De mensen om wie het gaat, testten eerder tijdens hun opname nog negatief.

Lees hier meer:

Alle medewerkers slachthuis Groenlo opgespoord, klein deel is ook echt ziek

Alle medewerkers van de slachterij VION in Groenlo zijn getraceerd en getest in Nederland en Duitsland. Dat heeft de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) bekendgemaakt.

"Een eerste indruk geeft te zien dat minder dan 10 procent van de positief geteste mensen daadwerkelijk klachten heeft", zegt Ton Heerts, voorzitter van de VNOG. "Voorzover nu bekend ligt niemand in het ziekenhuis. De GGD-artsen en verpleegkundigen monitoren dat."

Uit bron- en contactonderzoek van de GGD zijn geen nieuwe besmettingen naar voren gekomen. De teller blijft staan op 147 positief geteste medewerkers die gewerkt hebben op de productie locatie Groenlo. Daarvan wonen 68 mensen in Nederland en 79 in Duitsland.

Voor alle 657 medewerkers geldt dat zij gedurende een week in thuisquarantaine moeten blijven. VION heeft toegezegd daarop toe te zien. Ze krijgen het loon doorbetaald.

Macron pompt 8 miljard in Franse automobielindustrie

Frankrijk moet de belangrijkste Europese producent van elektrische en hybride auto's worden. Renault, Peugeot en Citroën gaan méér schone auto's produceren en gaan die ook vaker in Frankrijk maken.

Dat maakte de Franse president Macron bekend. "Ik mik erop dat we 1 miljoen schone auto's produceren de komende vijf jaar", zei hij tijdens een werkbezoek aan een autobedrijf in Noord-Frankrijk. Consumenten die een schone auto kopen, krijgen een korting die kan oplopen tot 7.000 euro.

"In 2019 produceerden Peugeot en Citroën nog niet één elektrische auto in Frankrijk, in 2021 zullen dat er 130.000 zijn", zei Macron, en daarna neemt dat nog verder toe. De Franse regering gaat dat proces ondersteunen. "In totaal helpen wij de autosector met 8 miljard euro", zei Macron.

De 8 miljard gaat niet alleen naar de grote fabrikanten. Er komt bijvoorbeeld 200 miljoen aan subsidies voor leveranciers en 150 miljoen voor Research & Development.

Volgens de Franse president heeft de autosector nu te maken met 'een crisis van ongekende omvang'. In april is de vraag naar auto's met bijna 90 procent gedaald. Eind volgende maand staat er een half miljoen aan onverkochte Franse auto's op kades en industrieterreinen. "Dat hebben we buiten oorlogstijd nog nooit meegemaakt", zei Macron.

Nederland en Noord-Rijn Westfalen werken samen bij besmettingen slachthuizen

Premier Rutte en zijn collega Laschet van Noord-Rijn Westfalen gaan samenwerken bij het zoeken naar de oorzaak van het grote aantal coronabesmettingen in slachthuizen. In veel gevallen werken de medewerkers in Nederland en wonen zij net over de grens in Duitsland. De beide premiers vinden de situatie zorgelijk.

Rutte en Laschet hielden een videopersconferentie met Duitse en Nederlandse journalisten:

NOS

Ook waarschuwde Rutte Duitse toeristen ervoor komend weekend niet zomaar naar Nederland te rijden. Rutte: "Ik wil mensen afraden om op de bonnefooi naar Nederland te komen in het pinksterweekend. Er moet vooraf worden gereserveerd en er vindt een controlegesprek plaats. En het spreekt voor zich dat als we bij elkaar te gast zijn we elkaars voorschriften respecteren." De Duitse deelstaat Noord-Rijn Westfalen grenst aan de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg en maakt een groot deel uit van het Nederlandse grensgebied.

Rutte en Laschet benadrukken dat alleen als iedereen zich aan de regels houdt de grens open kan blijven voor goederenvervoer, de voedselvoorziening en medische producten. Laschet: "En we hebben tussen Nederland en Duitsland 50.000 grenspendelaars, mensen die in het ene land wonen en in het andere land werken. De meesten in medische beroepen en die hoeven nu niet te wachten aan de grens. Dat is erg belangrijk." Rutte: "Dus wij gaan niet de grens over om een paar dubbeltjes te besparen op het tanken of om naar een meubelboulevard te gaan."

Piepende apparaatjes moeten Belgen helpen om afstand te houden

Lopen we over een paar maanden allemaal met een piepend apparaatje door fabrieken en kantoren? Drie Belgische bedrijven ontwikkelden de afgelopen maanden zulke devices, die moeten helpen om afstand te houden. Komen twee dragers te dicht bij elkaar in de buurt, dan beginnen de apparaatjes te piepen totdat ze weer ver genoeg uit elkaar zijn.

Hoe dat gaat (en klinkt), zie je in de video:

Piepende apparaatjes moeten Belgen helpen om afstand te houden

99 mensen in kinderopvang en onderwijs besmet met coronavirus

In de kinderopvang en het basisonderwijs zijn de afgelopen drie weken 99 medewerkers positief getest op het coronavirus. Dat meldt Trouw op basis van cijfers van het RIVM. Van hen is 1 persoon opgenomen in het ziekenhuis.

School- en opvangmedewerkers kunnen sinds 6 mei een coronatest doen. Tot eind vorige week lieten 2100 medewerkers met klachten zich testen door de GGD, 59 van hen hadden het virus. Daarnaast kwamen er 40 besmettingen aan het licht via de huisarts of het ziekenhuis.

De krant schrijft dat 2,8 procent van de mensen die zich liet testen het virus had. Onder zorgmedewerkers, die aan meer risico's blootstaan, testte zo'n 10 procent positief. Het gemiddelde aantal positieve testen bij alle doelgroepen die zich lieten testen lag vorige week op 5,4 procent.

Koningin Maxima bezoekt OLVG

Koningin Maxima bracht vandaag een werkbezoek aan het ziekenhuis OLVG in Amsterdam. Ze besprak daar de digitale transformatie die de ziekenhuiszorg ondergaat tijdens de corona-epidemie. Door de uitbraak van het virus heeft het ziekenhuis ingezet op verdere digitalisering van de zorg, zo vinden veel afspraken nu plaats via een videoverbinding.

ANP

Nederland stemt vergeefs tegen bijna 8 ton bonus voor topman Air France-KLM

Topman Ben Smith van Air France-KLM krijgt een bonus van ruim 768.000 euro over 2019. Een ruime meerderheid van 81 procent van de aandeelhouders stemde daarmee in. Dat bleek vanmiddag op een algemene vergadering die vanwege de corona-maatregelen via een videoverbinding werd gehouden.

Nederland, dat een belang van 14 procent heeft in Air France-KLM, heeft tegen de bonus voor Smith gestemd. Dat laat minister Wopke Hoekstra van Financiën weten. "Zoals we steeds hebben gezegd: We zitten in een crisis en er is veel belastinggeld nodig om bedrijven en werknemers door deze crisis te loodsen. Dit is daarom niet de tijd voor bonussen voor bestuurders van bedrijven die we moeten steunen."

Topman Smith zag eerder af van zijn korte-termijnbonus voor 2020 en accepteerde, net als het personeel, een salarisverlaging van 25 procent zolang het bedrijf minder vliegt vanwege de coronacrisis. De bonus die hij nu krijgt is nog over het jaar 2019, dat goede resultaten liet zien.

Lees hier meer:

Schouten: in uiterste geval alle nertsen ruimen

Als de volksgezondheid en de gezondheid van dieren in gevaar zijn door coronabesmettingen op nertsenfokkerijen, dan worden alle nertsen, ook de gezonde, geruimd. Dat heeft minister Schouten van Landbouw gezegd in de Tweede Kamer.

Veel Kamerleden zijn bezorgd over de twee coronabesmettingen van nerts op mens in twee verschillende nertsenfokkerijen. Het gevonden virus bij de twee besmette mensen is genetisch anders dan het bekende coronavirus, wat wijst op een soort 'nertsen-corona'.

De minister zal op basis van de resultaten van het veterinair epidemiologisch onderzoek een besluit nemen. De uitslag van dat onderzoek wordt vrijdag verwacht.

Lees hier meer:

Tsjechië, Slowakije en Hongarije heropenen onderlinge grenzen

Tsjechië, Slowakije en Hongarije zullen komende nacht de onderlinge grenzen heropenen. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. De grenzen waren gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Aan de heropening is wel een strenge voorwaarde verbonden. De reizigers mogen niet tweemaal in korte tijd door een land trekken. Dus een Hongaar mag via Slowakije naar Tsjechië reizen, maar mag op de terugweg niet opnieuw door Slowakije komen. Diegene moet dus omrijden via Oostenrijk.

Inwoners van de landen hoeven niet in quarantaine als het verblijf in het andere land minder dan 48 uur duurt.

Zuid-Tirol wil toeristen lokken met gratis coronatest

Op 3 juni wil Italië de grenzen weer openen voor EU-burgers. Als lokkertje voor toeristen gaat Zuid-Tirol hun een gratis coronatest aanbieden. "Het is geen verplichting, maar een dienst", zei gouverneur Arno Kompscher tegen radiostation Rai 1. Er wordt overwogen om de testen in een hotelaanbieding op te nemen.

Zuid-Tirol zet momenteel vooral in op vakantiegangers uit Duitsland. In de meest noordelijke provincie van Italië zijn zo'n 2600 besmettingen geweest en zijn 290 mensen aan het virus overleden.

Tien dagen van nationale rouw afgekondigd in Spanje

De Spaanse regering heeft tien dagen van nationale rouw afgekondigd. De rouwperiode start woensdag en is bedoeld om eer te betuigen aan de bijna 27.000 mensen die in het land zijn gestorven aan het virus. Spanje is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.

Tijdens de rouwperiode hangen alle vlaggen bij overheidsgebouwen en marineschepen halfstok. Aan het einde van de tien dagen wordt een ceremonie gehouden ter nagedachtenis van de coronadoden.

Nog 188 coronapatiënten op IC

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is verder afgenomen tot 188. Dat zijn er 35 minder dan gisteren. Dat blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

"We verwachten dat de daling in de komende dagen doorzet tot onder de 150 patiënten", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Verder is de overall bezetting op de IC op dit moment laag." Het aantal niet-coronapatiënten is met zes mensen toegenomen tot 499.

Er liggen nog 698 coronapatiënten op andere afdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn er 58 minder dan gisteren.

Minister: deze week besluit over openen Belgische grens voor families

België neemt nog deze week een besluit over het openen van de grens voor families die deels in Nederland en deels in België wonen. Minister Grapperhaus heeft daarover gesproken met zijn Belgische ambtsgenoot. Burgemeesters uit de grensregio's deden een oproep om de grens weer deels te openen. Ze wijzen op schrijnende situaties. Sommige mensen hebben hun familieleden of geliefden al maanden niet gezien.

Grapperhaus noemt die oproep heel terecht. "Ik ben er ook gevoelig voor. Ik heb erover gesproken met mijn Belgische collega en afgesproken dat die nog deze week laat weten wat zijn beslissing daarover is. Ook een Belgische broedende kip moet je niet storen, maar ik heb goede hoop dat we eruit komen."

Om de grens te mogen passeren, moeten mensen waarschijnlijk wel aannemelijk maken dat ze familie of geliefden aan de andere kant hebben. Volgens Grapperhaus is dit een eerste stap. "We moeten ook met België in gesprek voor de lange termijn. De grens moet nog verder open."

ANP
De grens tussen België en Nederland is sinds eind maart dicht voor niet essentiële reizen

Te vroeg om sportscholen te openen, zegt OMT

De experts van het Outbreak Management Team (OMT) zijn nog niet zover dat ze het kabinet adviseren om de sportscholen te heropenen. Het OMT heeft maandag wel gesproken over de voorwaarden waaronder dit in de toekomst kan gebeuren. Maar de wetenschappelijke adviseurs van de regering hebben geen concreet advies geformuleerd over wanneer dit kan.

Verschillende bronnen binnen het OMT zeggen dat de sportscholen nog geduld moeten hebben.

Lees verder:

Forse stijging aantal besmettingen in Siberië

De groei van het aantal nieuwe coronabesmettingen is in Rusland de laatste dagen vrij stabiel, twittert correspondent Godfroid. "In Siberië daarentegen stijgt het aantal coronagevallen snel, in de afgelopen week met maar liefst 71procent."

Na de Verenigde Staten en Brazilië is Rusland het de land met de meeste bevestigde besmettingen wereldwijd.

Podcast De Dag: wat we nu weten over het coronavirus

In podcast De Dag zet NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink in een tweeluik op een rij wat vijf maanden wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus heeft opgeleverd. In het eerste deel bespreken we al wat we wel en niet weten over de oorsprong van het virus, hoe het zich gedraagt en verspreidt. Vandaag, in deel twee, hoor je alles over wat er bekend is over de ziekteverloop als je besmet bent met covid-19, over de inzichten op het gebied van behandeling en de vorderingen die er gemaakt worden bij de ontwikkelingen van een vaccin. Beluister de podcast via deze link:

'Spaanse politiebaas ontslagen na corona onderzoek'

De baas van de guardia civil in Madrid is door de minister van binnenlandse zaken aan de kant gezet. Volgens berichten in Spaanse media is dat vanwege een rapport over massale bijeenkomsten in de dagen voor de lockdown.

Politiebaas Pérez de los Cobos maakte het rapport in opdracht van de Spaanse rechtbank, dat een aantal grote bijeenkomsten voor de coronauitbraak onderzoekt.

De rechtbank wil weten waarom de regeringsdelegatie in Madrid deze massale bijeenkomsten begin maart niet verhinderde. Daaronder was onder meer een samenkomst van de radicaal rechtse partij Vox, een voetbalwedstrijd met 60 duizend toeschouwers van Atlético en een protest vanwege Vrouwendag.

Kort na deze gebeurtenissen ging Spanje vanwege de heftige uitbraak van het coronavirus op slot.

Volgens berichten in Spaanse media ontbreekt het volgens het ministerie in het gewraakte rapport aan 'neutraliteit', en moet de politiebaas daarom weg. Minister Grande-Marlaska zei vanmiddag dat het ontslag van Pérez de los Cobos te maken had met de vernieuwing van het personeel van de guardia civil.

Overigens gaat het gerechtelijk onderzoek wel door. Daarin staat de vraag centraal wat de regeringsdelegatie begin dit jaar precies over de besmettingen door het coronavirus wist.

De rechtbank wil weten welke informatie op dat moment bekend was gemaakt door het Centro de Alertas Sanitarias (het Spaanse RIVM). Het politierapport zou direct verwijzen naar de hoogst verantwoordelijke, directeur Fernando Simón. Vooral dat werd volgens berichten Pérez de los Cobos fataal.

Na de demonstratie voor internationale Vrouwendag op 8 maart bleek een aantal deelneemsters met het coronavirus besmet, waaronder de vrouw van premier Sánchez.

Pérez de los Cobos had een lange staat van dienst bij het ministerie van binnenlandse zaken. Hij coördineerde onder meer het omstreden politieoptreden tijdens het Catalaans referendum. Vanmiddag werd bekend dat ook de nummer twee van de guardia civil opstapt vanwege meningsverschillen met binnenlandse zaken.

NOS
Demonstratie voor Vrouwendag in Madrid op 8 maart

10 nieuwe ziekenhuisopnames, 26 coronadoden

Er zijn 10 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.690 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren er 8 meldingen. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 26, tot 5856.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

NOS
De cijfers tot en met 26 mei