NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Vion: alle medewerkers in vleessector testen • Versoepeling maatregelen in Engeland

 • Het RIVM heeft vandaag 8 coronadoden gemeld en 8 ziekenhuisopnames. Lees hier meer over de cijfers.
 • Het aantal coronapatiënten op de IC's is stabiel: het zijn er 223, net zoveel als gisteren.
 • Van 5830 patiënten in Nederland staat vast dat ze zijn overleden aan het virus.
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog wordt afgesloten. Het coronanieuws van dinsdag 26 mei is hier te lezen.

 • Spanje stelt dodental naar beneden bij met bijna 2000

  Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft het aantal coronadoden naar beneden bijgesteld, met bijna 2000. Het officiële dodental in Spanje staat nu op 26.834. "We corrigeren de data, door dubbele sterfgevallen en niet-bevestigde sterfgevallen uit onze gegevens te halen", zei een woordvoerder van het ministerie tegen Spaanse media.

  Ook het aantal besmettingen is licht naar beneden bijgesteld, met 372. Het aantal bevestigde gevallen staat nu op 235.400.

  De afgelopen week stierven in Spanje 50 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is veel minder dan de honderden doden die tijdens de piek van het virus vielen. Begin april werden op sommige dagen 950 doden op één dag gemeld.

 • Zo gaat Europa langzaamaan weer open

  In veel Europese landen zijn vandaag de coronamaatregelen weer iets versoepeld. Welke maatregelen dat zijn, is per land verschillend. Bekijk in deze video het overzicht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De wereld gaat weer open
 • Duizenden winkels in Engeland mogen vanaf 15 juni weer open

  Duizenden winkels, warenhuizen en winkelcentra in Engeland mogen vanaf 15 juni weer open, heeft premier Johnson gezegd. Vanaf 1 juni mogen markten in de buitenlucht en autodealers weer open, als ze kunnen voldoen aan de richtlijnen tegen corona. Sinds 23 maart zijn bijna alle winkels dicht: alleen essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen open zijn.

  De versoepeling geldt niet voor de andere delen van het Verenigd Koninkrijk; Noord-Ierland, Schotland en Wales. Zij gaan over hun eigen corona-beleid.

  "Dit zijn voorzichtige maar weloverwogen stappen op weg naar de wederopbouw van ons land", zei Johnson. Volgens hem gaat het langzaam de goede kant op met het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen dag werden bij de Britse autoriteiten 121 coronadoden gemeld. Het totaal komt daarmee op 36.914.

 • Voor het eerst sinds half maart geen coronadoden in Ierland gemeld

  Ierland heeft voor het eerst sinds 21 maart nul coronadoden gemeld. In het land zijn tot nu toe 1606 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Wel zijn er 59 nieuwe besmettingen gemeld, waarmee het totaal op 24.698 komt. Premier Varadkar spreekt van een belangrijke mijlpaal en een dag van hoop. "We zullen zegevieren."

  In Ierland zijn alleen essentiële reizen toegestaan en moeten mensen zo veel mogelijk thuis blijven. De komende weken worden de maatregelen enigszins versoepeld. Zo mogen vanaf 8 juni kleine niet-essentiële winkels weer open en gaan ook de bibliotheken weer open. Mensen mogen ook weer bij elkaar thuis op bezoek.

 • WHO zet proef met hydroxychloroquine voorlopig stil

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legt een proef met het gebruik van hydroxychloroquine bij de behandeling van het coronavirus tijdelijk stil. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat dat besloten is vanwege een artikel in het medische vakblad The Lancet van afgelopen week. Daarin stond dat mensen die het middel nemen een verhoogd risico lopen op ernstige bijwerkingen of overlijden.

  Volgens de topman van de WHO kan de rest van de proef, met onder meer het experimentele medicijn remdesivir, wel doorgaan. Ook hebben onderzoekers volgens hem meer tijd nodig om alle data van de testen met hydroxychloroquine te analyseren. Hij wijst erop dat het middel wel gebruikt kan worden voor mensen met malaria of auto-immuunziekten.

  President Trump zei vorige week dat hij het middel gebruikt als voorzorgsmiddel. Naar eigen zeggen is hij daar inmiddels mee gestopt.

 • Topadviseur premier Johnson verdedigt familiebezoek tijdens lockdown

  Dominic Cummings, topadviseur van de Britse premier Johnson, heeft geen spijt van zijn beslissing om tijdens de lockdown in het Verenigd Koninkrijk af te reizen naar zijn familie in het noorden van Engeland. Cummings ligt zwaar onder vuur sinds The Guardian en The Mirror onthulden dat hij zich niet aan de coronamaatregelen gehouden zou hebben.

  In een voorgelezen verklaring in de tuin van Downing Street 10 ontkende de politiek adviseur dat hij de regels overtreden heeft. Cummings gaf wel toe dat hij het besluit om naar Durham te vertrekken tijdens de lockdown had moeten bespreken met premier Johnson.

  Lees meer over de verklaring van Cummings in dit artikel:

 • Joe Biden voor het eerst sinds maart weer in het openbaar

  Joe Biden, de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november, is vandaag voor het eerst sinds maart weer in het openbaar verschenen. Hij bezocht op Memorial Day een herdenkingsplek voor gesneuvelde Amerikaanse militairen in New Castle, in zijn thuisstaat Delaware.

  Op beelden is te zien dat hij samen met zijn vrouw Jill een bloemenkrans legt, en salueert. "Vergeet nooit de opofferingen die deze mannen en vrouwen hebben gebracht", zei hij na afloop van de ceremonie. Biden en zijn vrouw droegen een mondkapje.

  Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden AFP
 • Vion wil hele vleessector regelmatig laten testen op corona

  Vleesbedrijf Vion wil dat alle medewerkers in de vleessector regelmatig worden getest op het coronavirus. Volgens het bedrijf is dat nodig om de vleesvoorziening in Nederland "voort te blijven zetten". Gisteren werd bekend dat 147 van de 657 medewerkers van de slachterij van Vion in Groenlo besmet zijn met het coronavirus. 79 van hen wonen in Duitsland, 68 besmette personeelsleden wonen in Nederland.

  Topman Ronald Lotgerink van Vion roept in een persverklaring de GGD en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op alle medewerkers in de vleessector preventief op corona te testen. "Niet eenmalig, maar meerdere keren. Dan kunnen we beter vaststellen wie besmet is en wie niet en hoe het virus zich ontwikkelt. De mensen die besmet zijn, kunnen dan direct in thuisquarantaine gaan." Hij pleit er ook voor dat gezonde mensen gewoon aan het werk kunnen blijven. "In het belang van de vleesvoorziening in ons land."

  Het bedrijf zegt verder dat het per direct aanvullende maatregelen neemt tegen het coronavirus. Zo wordt er langer doorgewerkt, zodat minder mensen elkaar tegenkomen. Ook gaat een speciaal team van Vion een analyse maken van de woonsituatie van een deel van de medewerkers. Veel medewerkers in de vleessector zijn arbeidsmigrant en wonen bij elkaar.

 • Tsjechië heropent grenzen met Duitsland en Oostenrijk

  Tsjechië gaat de grenzen met Duitsland en Oostenrijk morgen heropenen, laat het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Ook komt er een einde aan de uitgebreide grenscontroles. Het ministerie waarschuwt wel dat buitenlanders moeten kunnen bewijzen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus. Ook zal de politie steekproefsgewijs controles uitoefenen.

  De Tsjechische autoriteiten hebben de afgelopen weken de strenge grensmaatregelen al enigszins versoepeld voor zakenmensen en studenten uit andere EU-landen. Er blijft wel een beperking op het toerisme bestaan, aldus de autoriteiten.

 • Amateurvoetbal hoeft licentie op FOX Sports niet te betalen

  Amateurvoetbalclubs met een licentie om FOX Sports uit te zenden in de kantine, hoeven over de periode van 15 maart tot en met 31 augustus niets te betalen. Dat laat de KNVB weten. De betaalzender heeft dat besloten om "een bescheiden deel van de financiële zorgen weg te nemen bij deze amateurclubs", zegt de voetbalbond.

  Kantines en sportcomplexen moesten half maart dicht vanwege de corona-uitbraak. Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde begin mei een noodfonds aan om Nederlandse sportverenigingen te ondersteunen. Voor veel clubs is de kantine een belangrijke bron van inkomsten.

 • Duitsland, Lufthansa akkoord over miljardensteun

  Luchtvaartmaatschappij Lufthansa en de Duitse regering hebben een akkoord bereikt over een steunpakket. Het luchtvaartbedrijf krijgt negen miljard euro steun. In ruil krijgt Duitsland 20 procent van de aandelen.

  Aan de steun zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet Lufthansa gaan werken aan duurzaamheid. Dat betekent onder meer dat de vloot van Lufthansa de komende jaren gemoderniseerd wordt. Ook krijgt de Duitse regering twee plaatsen in de raad van toezicht van Lufthansa. Bonussen en andere salarisverhogingen voor de top worden grotendeels aan banden gelegd, aldus het ministerie van Economische Zaken.

  De autoriteiten in Duitsland wijzen erop dat Lufthansa voor de uitbraak van het coronavirus een gezond bedrijf was, en dat de vooruitzichten voor Lufthansa voor de toekomst daarom gunstig zijn. "We nemen nu de maatregelen die nodig zijn voor het bedrijf, de belastingbetaler en de medewerkers van Lufthansa", staat in een verklaring. De Europese Commissie moet het steunpakket nog goedkeuren.

  Lufthansa zei vorige maand dat het per uur een miljoen euro verliest. Het bedrijf is ook eigenaar van onder meer de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, het Oostenrijkse Austrian Airlines en het Zwitserse Swiss.

 • Wat weten we nu over het coronavirus? Beluister podcast 'De Dag'

  De wetenschap heeft inmiddels al veel ontdekt over het coronavirus. Wat weten we er inmiddels over? NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink zet dat in een tweeluik van podcast De Dag op een rij. In het eerste deel gaat het over het virus zelf; waar het vandaan komt en hoe het zich verspreidt via mensen, dieren, kinderen, door de lucht, en via oppervlakken.

  Morgen is te horen wat er bekend is over de ziekte die je door het virus krijgt en de vorderingen die er gemaakt worden bij de ontwikkeling van een vaccin.

  Beluister podcast De Dag hier.

 • Crisisteam kabinet komt nog zeker twee keer samen

  Er is nog zeker twee keer een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Vorige week kwam naar buiten dat aanstaande woensdag voorlopig de laatste zou zijn, maar volgens betrokkenen is vandaag besloten dat een week later nog een bijeenkomst is van de commissie van betrokken ministers.

  Komende woensdag wordt gesproken over sportscholen en sauna's, een week later staat het beraad in het teken van toerisme. Of er daarna nóg een bijeenkomst van de MCCb komt, is nog niet bekend.

 • 'Katten, fretten, hamsters en konijnen gevoelig voor virus'

  Katten, fretten, hamsters en konijnen zijn gevoelig voor het coronavirus. Honden zijn er minder gevoelig voor dan katten. En varkens, kippen en eenden zijn er helemaal niet gevoelig voor. Dat zei hoogleraar diergeneeskunde Stegeman in de Tweede Kamer in een hoorzitting over de overdracht van het virus door nertsen naar mensen. Tot nu toe zijn twee gevallen bekend van werknemers van nertsenfokkerijen die het virus hebben gekregen via een dier. RIVM-directeur Van Dissel noemde deze vorm van besmetting "uniek".

  Er wordt nu verder onderzoek gedaan naar de besmettingen op de Nederlandse nertsenfokkerijen.

  Er is nog weinig bekend over corona bij dieren en daarom wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van katten en honden bij de verspreiding van het virus. Ook komt er een screening naar bepaalde wilde dieren, zoals marterachtigen. Bij varkens- en bij konijnenbedrijven wordt er gescreend op antistoffen, zo vertelde hoogleraar Stegeman.