liveblog

Vion: alle medewerkers in vleessector testen • Versoepeling maatregelen in Engeland

  • Het RIVM heeft vandaag 8 coronadoden gemeld en 8 ziekenhuisopnames. Lees hier meer over de cijfers.
  • Het aantal coronapatiënten op de IC's is stabiel: het zijn er 223, net zoveel als gisteren.
  • Van 5830 patiënten in Nederland staat vast dat ze zijn overleden aan het virus.

Liveblog gesloten

Dit liveblog wordt afgesloten. Het coronanieuws van dinsdag 26 mei is hier te lezen.

Spanje stelt dodental naar beneden bij met bijna 2000

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft het aantal coronadoden naar beneden bijgesteld, met bijna 2000. Het officiële dodental in Spanje staat nu op 26.834. "We corrigeren de data, door dubbele sterfgevallen en niet-bevestigde sterfgevallen uit onze gegevens te halen", zei een woordvoerder van het ministerie tegen Spaanse media.

Ook het aantal besmettingen is licht naar beneden bijgesteld, met 372. Het aantal bevestigde gevallen staat nu op 235.400.

De afgelopen week stierven in Spanje 50 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is veel minder dan de honderden doden die tijdens de piek van het virus vielen. Begin april werden op sommige dagen 950 doden op één dag gemeld.

Zo gaat Europa langzaamaan weer open

In veel Europese landen zijn vandaag de coronamaatregelen weer iets versoepeld. Welke maatregelen dat zijn, is per land verschillend. Bekijk in deze video het overzicht.

De wereld gaat weer open

Duizenden winkels in Engeland mogen vanaf 15 juni weer open

Duizenden winkels, warenhuizen en winkelcentra in Engeland mogen vanaf 15 juni weer open, heeft premier Johnson gezegd. Vanaf 1 juni mogen markten in de buitenlucht en autodealers weer open, als ze kunnen voldoen aan de richtlijnen tegen corona. Sinds 23 maart zijn bijna alle winkels dicht: alleen essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen open zijn.

De versoepeling geldt niet voor de andere delen van het Verenigd Koninkrijk; Noord-Ierland, Schotland en Wales. Zij gaan over hun eigen corona-beleid.

"Dit zijn voorzichtige maar weloverwogen stappen op weg naar de wederopbouw van ons land", zei Johnson. Volgens hem gaat het langzaam de goede kant op met het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen dag werden bij de Britse autoriteiten 121 coronadoden gemeld. Het totaal komt daarmee op 36.914.

Voor het eerst sinds half maart geen coronadoden in Ierland gemeld

Ierland heeft voor het eerst sinds 21 maart nul coronadoden gemeld. In het land zijn tot nu toe 1606 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Wel zijn er 59 nieuwe besmettingen gemeld, waarmee het totaal op 24.698 komt. Premier Varadkar spreekt van een belangrijke mijlpaal en een dag van hoop. "We zullen zegevieren."

In Ierland zijn alleen essentiële reizen toegestaan en moeten mensen zo veel mogelijk thuis blijven. De komende weken worden de maatregelen enigszins versoepeld. Zo mogen vanaf 8 juni kleine niet-essentiële winkels weer open en gaan ook de bibliotheken weer open. Mensen mogen ook weer bij elkaar thuis op bezoek.

WHO zet proef met hydroxychloroquine voorlopig stil

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legt een proef met het gebruik van hydroxychloroquine bij de behandeling van het coronavirus tijdelijk stil. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat dat besloten is vanwege een artikel in het medische vakblad The Lancet van afgelopen week. Daarin stond dat mensen die het middel nemen een verhoogd risico lopen op ernstige bijwerkingen of overlijden.

Volgens de topman van de WHO kan de rest van de proef, met onder meer het experimentele medicijn remdesivir, wel doorgaan. Ook hebben onderzoekers volgens hem meer tijd nodig om alle data van de testen met hydroxychloroquine te analyseren. Hij wijst erop dat het middel wel gebruikt kan worden voor mensen met malaria of auto-immuunziekten.

President Trump zei vorige week dat hij het middel gebruikt als voorzorgsmiddel. Naar eigen zeggen is hij daar inmiddels mee gestopt.

Topadviseur premier Johnson verdedigt familiebezoek tijdens lockdown

Dominic Cummings, topadviseur van de Britse premier Johnson, heeft geen spijt van zijn beslissing om tijdens de lockdown in het Verenigd Koninkrijk af te reizen naar zijn familie in het noorden van Engeland. Cummings ligt zwaar onder vuur sinds The Guardian en The Mirror onthulden dat hij zich niet aan de coronamaatregelen gehouden zou hebben.

In een voorgelezen verklaring in de tuin van Downing Street 10 ontkende de politiek adviseur dat hij de regels overtreden heeft. Cummings gaf wel toe dat hij het besluit om naar Durham te vertrekken tijdens de lockdown had moeten bespreken met premier Johnson.

Lees meer over de verklaring van Cummings in dit artikel:

Joe Biden voor het eerst sinds maart weer in het openbaar

Joe Biden, de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november, is vandaag voor het eerst sinds maart weer in het openbaar verschenen. Hij bezocht op Memorial Day een herdenkingsplek voor gesneuvelde Amerikaanse militairen in New Castle, in zijn thuisstaat Delaware.

Op beelden is te zien dat hij samen met zijn vrouw Jill een bloemenkrans legt, en salueert. "Vergeet nooit de opofferingen die deze mannen en vrouwen hebben gebracht", zei hij na afloop van de ceremonie. Biden en zijn vrouw droegen een mondkapje.

Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden

Vion wil hele vleessector regelmatig laten testen op corona

Vleesbedrijf Vion wil dat alle medewerkers in de vleessector regelmatig worden getest op het coronavirus. Volgens het bedrijf is dat nodig om de vleesvoorziening in Nederland "voort te blijven zetten". Gisteren werd bekend dat 147 van de 657 medewerkers van de slachterij van Vion in Groenlo besmet zijn met het coronavirus. 79 van hen wonen in Duitsland, 68 besmette personeelsleden wonen in Nederland.

Topman Ronald Lotgerink van Vion roept in een persverklaring de GGD en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op alle medewerkers in de vleessector preventief op corona te testen. "Niet eenmalig, maar meerdere keren. Dan kunnen we beter vaststellen wie besmet is en wie niet en hoe het virus zich ontwikkelt. De mensen die besmet zijn, kunnen dan direct in thuisquarantaine gaan." Hij pleit er ook voor dat gezonde mensen gewoon aan het werk kunnen blijven. "In het belang van de vleesvoorziening in ons land."

Het bedrijf zegt verder dat het per direct aanvullende maatregelen neemt tegen het coronavirus. Zo wordt er langer doorgewerkt, zodat minder mensen elkaar tegenkomen. Ook gaat een speciaal team van Vion een analyse maken van de woonsituatie van een deel van de medewerkers. Veel medewerkers in de vleessector zijn arbeidsmigrant en wonen bij elkaar.

Tsjechië heropent grenzen met Duitsland en Oostenrijk

Tsjechië gaat de grenzen met Duitsland en Oostenrijk morgen heropenen, laat het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Ook komt er een einde aan de uitgebreide grenscontroles. Het ministerie waarschuwt wel dat buitenlanders moeten kunnen bewijzen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus. Ook zal de politie steekproefsgewijs controles uitoefenen.

De Tsjechische autoriteiten hebben de afgelopen weken de strenge grensmaatregelen al enigszins versoepeld voor zakenmensen en studenten uit andere EU-landen. Er blijft wel een beperking op het toerisme bestaan, aldus de autoriteiten.

Amateurvoetbal hoeft licentie op FOX Sports niet te betalen

Amateurvoetbalclubs met een licentie om FOX Sports uit te zenden in de kantine, hoeven over de periode van 15 maart tot en met 31 augustus niets te betalen. Dat laat de KNVB weten. De betaalzender heeft dat besloten om "een bescheiden deel van de financiële zorgen weg te nemen bij deze amateurclubs", zegt de voetbalbond.

Kantines en sportcomplexen moesten half maart dicht vanwege de corona-uitbraak. Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde begin mei een noodfonds aan om Nederlandse sportverenigingen te ondersteunen. Voor veel clubs is de kantine een belangrijke bron van inkomsten.

Duitsland, Lufthansa akkoord over miljardensteun

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa en de Duitse regering hebben een akkoord bereikt over een steunpakket. Het luchtvaartbedrijf krijgt negen miljard euro steun. In ruil krijgt Duitsland 20 procent van de aandelen.

Aan de steun zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet Lufthansa gaan werken aan duurzaamheid. Dat betekent onder meer dat de vloot van Lufthansa de komende jaren gemoderniseerd wordt. Ook krijgt de Duitse regering twee plaatsen in de raad van toezicht van Lufthansa. Bonussen en andere salarisverhogingen voor de top worden grotendeels aan banden gelegd, aldus het ministerie van Economische Zaken.

De autoriteiten in Duitsland wijzen erop dat Lufthansa voor de uitbraak van het coronavirus een gezond bedrijf was, en dat de vooruitzichten voor Lufthansa voor de toekomst daarom gunstig zijn. "We nemen nu de maatregelen die nodig zijn voor het bedrijf, de belastingbetaler en de medewerkers van Lufthansa", staat in een verklaring. De Europese Commissie moet het steunpakket nog goedkeuren.

Lufthansa zei vorige maand dat het per uur een miljoen euro verliest. Het bedrijf is ook eigenaar van onder meer de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, het Oostenrijkse Austrian Airlines en het Zwitserse Swiss.

Wat weten we nu over het coronavirus? Beluister podcast 'De Dag'

De wetenschap heeft inmiddels al veel ontdekt over het coronavirus. Wat weten we er inmiddels over? NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink zet dat in een tweeluik van podcast De Dag op een rij. In het eerste deel gaat het over het virus zelf; waar het vandaan komt en hoe het zich verspreidt via mensen, dieren, kinderen, door de lucht, en via oppervlakken.

Morgen is te horen wat er bekend is over de ziekte die je door het virus krijgt en de vorderingen die er gemaakt worden bij de ontwikkeling van een vaccin.

Crisisteam kabinet komt nog zeker twee keer samen

Er is nog zeker twee keer een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Vorige week kwam naar buiten dat aanstaande woensdag voorlopig de laatste zou zijn, maar volgens betrokkenen is vandaag besloten dat een week later nog een bijeenkomst is van de commissie van betrokken ministers.

Komende woensdag wordt gesproken over sportscholen en sauna's, een week later staat het beraad in het teken van toerisme. Of er daarna nóg een bijeenkomst van de MCCb komt, is nog niet bekend.

'Katten, fretten, hamsters en konijnen gevoelig voor virus'

Katten, fretten, hamsters en konijnen zijn gevoelig voor het coronavirus. Honden zijn er minder gevoelig voor dan katten. En varkens, kippen en eenden zijn er helemaal niet gevoelig voor. Dat zei hoogleraar diergeneeskunde Stegeman in de Tweede Kamer in een hoorzitting over de overdracht van het virus door nertsen naar mensen. Tot nu toe zijn twee gevallen bekend van werknemers van nertsenfokkerijen die het virus hebben gekregen via een dier. RIVM-directeur Van Dissel noemde deze vorm van besmetting "uniek".

Er wordt nu verder onderzoek gedaan naar de besmettingen op de Nederlandse nertsenfokkerijen.

Er is nog weinig bekend over corona bij dieren en daarom wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van katten en honden bij de verspreiding van het virus. Ook komt er een screening naar bepaalde wilde dieren, zoals marterachtigen. Bij varkens- en bij konijnenbedrijven wordt er gescreend op antistoffen, zo vertelde hoogleraar Stegeman.

Afname wereldhandel in maart nog beperkt, zegt CPB

De wereldhandel was in maart van dit jaar 1,4 procent lager dan in februari, meldt het Centraal Planbureau in de Wereldhandelsmonitor, die vandaag is verschenen. De daling is nauwelijks groter dan in januari en februari, toen de wereldhandel met gemiddeld 1,2 procent afnam. Ook de daling van de industriële productie met 0,2 procent was in lijn met de voorgaande maanden.

Het CPB ziet wel grote regionale verschillen: zo was vooral in Europa de terugval in maart sterk, met een afname van de handel van meer dan 7 procent en een daling van de industriële productie van ruim 12 procent. In China zijn de handel en productie weer gestegen, na een scherpe daling in januari.

Het planbureau verwacht dat de cijfers over april en mei "een sterke daling van handel en productie" laten zien.

Toch geen tijdelijk verbod op uitverkoop

Winkeliers mogen met hun prijzen blijven stunten en korting geven. Het kabinet heeft besloten niet in te gaan op de wens van sommige winkeliers voor een tijdelijk verbod op de uitverkoop tot 1 juli. Juridisch blijkt dat lastig en onder ondernemers is er niet genoeg draagvlak voor zo'n verbod, laat het ministerie van Economische Zaken weten.

Vorige maand werd een petitie van twee kledingwinkels uit Breda meer dan 6300 keer ondertekend. De ondertekenaars wilden met een verbod op de uitverkoop tot 1 juli kleine ondernemers beschermen tegen grote bedrijven die tijdens de coronacrisis gewoon open zijn en met prijzen stunten. De opstellers van de petitie kregen steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

223 coronapatiënten op de IC, hetzelfde aantal als gisteren

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is stabiel. Het zijn er 223, net als gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht dat het aantal coronapatiënten op de IC de komende week verder zal dalen naar 150.

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 222 in Nederland en één in Duitsland. Er worden momenteel geen patiënten meer overgeplaatst tussen de regio's, omdat de IC-bezetting in alle regio's gedaald is naar onder de 90 procent.

Spanje roept toeristen op vanaf juli weer te komen

Spanje heeft toeristen opgeroepen vanaf juli gewoon weer te komen. Vanaf 1 juli hoeven mensen vanuit het buitenland niet meer twee weken in quarantaine, heeft de regering laten weten. "Het ergste is achter ons", schrijft minister Arancha González van Buitenlandse Zaken op sociale media. "We gaan Spanje vanaf juli weer openstellen voor toeristen, de quarantaine opheffen en zorgen voor de hoogste gezondheidsstandaarden." Premier Sánchez maakte dit weekend al bekend dat het land er klaar voor is om toeristen weer te ontvangen.

In Spanje komen gemiddeld zo'n 80 miljoen toeristen per jaar. Het toerisme is goed voor 12 procent van het nationaal inkomen en 2,6 miljoen banen.

In Madrid en Barcelona zijn vandaag de eerste bars en restaurants weer geopend. Volgens het lokale bestuur van Madrid kan de lockdown deels worden opgeheven, omdat het coronavirus minder snel om zich heen grijpt.

In Spanje zijn bijna 29.000 mensen overleden aan het coronavirus. Het is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.

Madrid weer een beetje uit lockdown: parken en terrassen open

Acht nieuwe ziekenhuisopnames, acht nieuwe coronadoden

Er zijn 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.680 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren er 13 meldingen.

Het dodental als gevolg van het virus is ook gestegen met 8, tot 5830. Dat zijn minder nieuwe sterfgevallen dan gisteren, toen het RIVM 11 sterfgevallen meldde.

Het zijn de laagste aantallen ziekenhuisopnames en coronadoden sinds het begin van de uitbraak begin maart.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

Montenegro verklaart land corona-vrij

De regering van Montenegro heeft het land gisteravond corona-vrij verklaard. Er zouden geen enkele nieuwe coronabesmettingen zijn in het kleine land aan de Adriatische Zee. Montenegro was tot 17 maart het enige Europese land waar nog geen besmettingen waren ontdekt.

Het land van 620.000 inwoners telde 324 besmettingen en 9 doden. Montenegro wil de deuren weer openen voor toeristen, van levensbelang voor de economie."Montenegro is corona-vrij", schreef de regering zondagavond op haar officiële twitteraccount. "Er zijn geen actieve besmettingen meer".

Slovenië en Kosovo

Montenegro was niet het eerste land op de Balkan dat verklaarde dat de coronacrisis voorbij was. Slovenië meldde op 14 mei dat het land de pandemie te boven is, en was daarmee het eerste Europese land waar de regering met het goed nieuws kwam.

Premier Janez Jansa noemde Slovenië "het meest succesvolle EU-land" in het bestrijden van het coronavirus. Slovenië, een land met twee miljoen inwoners, heeft in totaal 1468 besmettingen en 107 doden geteld. In. tegenstelling tot Montenegro, betekent dit niet dat er geen actieve besmettingen meer zijn, maar dat het aantal heel laag is. Er zijn inmiddels al een paar dagen geen nieuwe besmettingen meer bij gekomen.

Ook Kosovo meldde zondag dat er geen nieuwe besmettingen zijn bij gekomen. De dagelijkse aantallen schommelen daar nog wel flink, zo waren er twee dagen geleden nog 7 nieuwe besmettingen, en een week geleden 23. Kosovo, dat ook twee miljoen inwoners heeft, heeft in totaal 1032 besmettingen en 29 sterfgevallen gerapporteerd.

Ook in andere Balkanlanden gaan de dagelijkse aantallen besmettingen rap omlaag. Kroatië telde gister maar 1 nieuwe besmetting. In Bosnie-Herzegovina waren er op één dag 10. Servië had zondag 67 nieuwe besmettingen.

Minister: slachthuizen die te weinig doen tegen corona gaan dicht

Slachthuizen die morgenavond onvoldoende aantonen dat zij al het mogelijke doen om coronabesmettingen te voorkomen gaan dicht. Dat zegt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid.

Morgenavond heeft zij een gesprek met de vleessector, omdat daar verschillende brandhaarden zijn aangetroffen.

Tweede coronabesmetting door nerts

In Nederland is er zeer waarschijnlijk sprake van een tweede besmetting van een nerts op een mens. Dat heeft minister Schouten laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Verder kondigt zij aan dat er nog deze week maatregelen worden genomen bij nertsenfokkerijen, op basis van bevindingen van veterinair experts. "Alle denkbare maatregelen zullen daarbij worden overwogen."

'Champions League-duel Liverpool zorgde voor 41 extra coronadoden'

De Champions League-wedstrijd tussen Liverpool-Atlético Madrid op 11 maart heeft mogelijk aan 41 mensen het leven gekost. Hun besmetting van het coronavirus zou terug te leiden zijn naar stadion Anfield Road.

Dat schrijft de Sunday Times op basis van berekeningen van het Imperial College Londen en de Oxford Universiteit.

Nog drie keurmeesters Helmonds vleesbedrijf positief getest

Van de 43 externe keurmeesters die hebben gewerkt in een slachthuis van Van Rooi Meat in Helmond zijn er nog drie positief getest op het coronavirus. Eerder werd al bekend dat twee andere keurmeesters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) en een dierenarts het virus hebben. Nu er nog drie mensen positief getest zijn heeft de GGD besloten ook medewerkers van het bedrijf te testen.

Gisteravond werd bekend dat ruim 20 procent van de personeelsleden van slachterij Vion in Groenlo is besmet met het coronavirus. Van de 657 medewerkers hebben 147 personeelsleden een positieve uitslag gekregen, meldt de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Vion in Groeno is tijdelijk gesloten.

‘Hitteplan moet aangepast worden op corona’

In het hitteplan moet rekening worden gehouden met het coronavirus en de maatregelen daaromheen. Daarvoor pleiten deskundigen in een opiniestuk in De Gelderlander. De hitte kan een extra klap zijn voor kwetsbaren en ouderen, die sowieso al meer risico lopen op overlijden in het geval van besmetting met het virus, waarschuwen de experts.

"We zien dat oude mensen nu bang zijn om naar buiten te gaan. Dan kan het zijn dat ze te veel warmte krijgen in hun woning", zegt Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar is het in veel verpleeghuizen nu ook moeilijk om ruimtes goed te koelen.

Ook voor de verzorgers zijn aanpassingen nodig. "Beschermend materiaal kan enorm opwarmen", zegt Helmer. Om toch veilig door te kunnen werken, zou er gekeken kunnen worden naar de nuttige ervaring die is opgedaan rond de Olympische Spelen in Tokio. "Denk aan gelpakken die gekoeld zijn, veel drinken, ijs-slushies. Maar ook is het belangrijk dat je goed doorneemt hoelang iemand maximaal kan werken zonder last te krijgen van de hitte."

Parken en terrassen weer open in Madrid en Barcelona

De parken in de grote Spaanse steden Madrid en Barcelona zijn sinds vanochtend weer open. Beide steden, net als delen van de regio Castilla en León, gingen om middernacht over naar de eerste fase van de ontgrendeling van de lockdown.

Dat betekent dat ook daar terrassen weer beperkt open gaan. Ook krijgen inwoners de vrijheid om tot tien vrienden of familieleden thuis te ontmoeten en zich te verplaatsen binnen hun eigen provincies. Hotels gaan weer open, zij het zonder gebruik te maken van gemeenschappelijke ruimtes. Culturele bijeenkomsten en musea zijn ook weer beperkt toegankelijk.

Spanje wordt in fasen ontgrendeld. Per regio gelden andere afspraken, afhankelijk van lokale besmettingen. In andere delen van het land geldt nu fase 2, waardoor ook grote winkelcentra bescheiden open kunnen, net als stranden en zwembaden.

Het aantal besmettingen in Spanje door corona loopt nog maar langzaam op. Gisteren werden er 246 nieuwe gevallen vastgesteld. In totaal zijn ruim 235.000 mensen besmet met het virus. De meeste besmettingen spelen in Madrid, waar over de hele periode 68.000 patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Op de foto een vrouw die vanmorgen een boom omhelsde in het Madrileense Retiropark, dat weer open ging na ruim twee maanden sluiting.

Het Retiropark in Madrid

Cultuursector houdt actieweek voor meer overheidssteun

De Nederlandse cultuursector organiseert tussen 30 mei en 5 juni een actieweek om aandacht te vragen voor de problemen die zijn ontstaan door de coronacrisis. Veel artiesten en andere zzp'ers in de sector hebben geen werk meer, doordat de theaters en podia al maanden dicht zijn en er weinig uitzicht is op verbetering. De sector voelt zich nauwelijks gesteund door de overheid.

Fysiek demonstreren kan niet, dus wordt een livestream opgetuigd op de website cultuurinactie.nl, waar twaalf uur per dag wordt geprotesteerd. Met een speciale teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban op het 'digitale Malieveld' staan. Iedere Nederlander kan meedoen. De presentatie wordt zeven dagen lang verzorgd door tientallen bekende Nederlanders.

Zuid-Afrika versoepelt maatregelen, ondanks verwachte coronapiek

Zuid-Afrika gaat de maatregelen tegen het coronavirus versoepelen. Dat terwijl het aantal besmettingen in het land razendsnel toeneemt en experts verwachten dat de piek nog moet komen.

Het land ging acht weken geleden in een strenge lockdown. Zuid-Afrikanen mochten alleen de deur uit om boodschappen te doen en voor medische hulp. Vanaf 1 juni mogen de meeste sectoren weer aan het werk en gaan de eerste groepen kinderen naar school.

De regering kiest voor de versoepeling omdat de economie te grote schade oploopt. "De overheid stond onder grote druk van de bevolking en het bedrijfsleven om weer aan de slag te gaan," zegt correspondent Elles Van Gelder. "Voor de coronacrisis telde Zuid-Afrika al bijna 30 procent werkloosheid. We hebben de afgelopen weken lange rijen gezien bij voedseldistributiepunten. De regering moet heel veel op een weegschaal legen om afwegingen te maken over de regels en honger is er daar een van."

Zuid-Afrika telt ruim 22.000 besmettingen en 429 doden. President Cyril Ramaphosa zei gisteren in een toespraak op de televisie dat dit snel kan toenemen nu er weer meer beweging komt in de samenleving. Hij riep Zuid-Afrikanen op hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Wetenschappers die de overheid adviseren, voorspellen dat er dit jaar 40.000 doden gaan vallen. De piek wordt verwacht tussen juni en augustus.

Louvre breekt records met virtuele bezoekers

Het Louvre in Parijs heeft in de twee maanden van de quarantaine meer virtuele bezoekers getrokken dan echte bezoekers in heel 2019. In totaal bezochten tussen half maart en half mei 10,5 miljoen mensen de website van het museum of de socialemediapagina's.

Vorig jaar kwamen er 9,6 miljoen mensen fysiek naar het Louvre. Het overgrote deel van de onlinebezoekers, ongeveer 80 procent, kwam uit het buitenland. Er waren meer Amerikanen dan Fransen die virtueel de kunst bekeken.

Het Louvre had onder meer enorm veel succes met de app waarmee een virtual-reality-bezoek gebracht kan worden aan de Mona Lisa en met een speciale kinderwebsite. Instagram was een bijzonder geliefd platform: daar telt het Louvre nu dankzij de quarantaine 4 miljoen abonnees.

Veiligheidsregio's in grensstreek: 'Open de Belgische grens'

De Veiligheidsregio's in de buurt van de grens roepen de Belgische overheid op de grenzen weer te openen. Voor werk de grens over mag wel, maar een bezoekje aan familie wordt niet toegestaan. Dat levert schrijnende situaties op, zegt de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid, burgemeester Annemarie Penn-Te Strake van Maastricht.

"Er is een voorbeeld van een moeder die een terminaal zieke dochter heeft in Antwerpen, waar ze niet langs mag", zegt Penn-Te Strake in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat is onderhand wel een beetje te gortig."

Eerder lieten Belgische burgemeesters in de grensregio en de gouverneur van Belgisch-Limburg zich al kritisch uit over het Belgische besluit om de grenzen dicht te houden. Er werd gehoopt dat er voor familieleden een uitzondering kon worden gemaakt, maar ook daar wilde de landelijke Belgische overheid niet aan. De veiligheidsregio's hopen nu dat het kabinet in gesprek gaat met de nationale regering van België.

'Bijna vier op de tien middelbare scholen schaffen zittenblijven dit jaar af'

Een meerderheid van de middelbare scholen hanteert andere overgangsnormen vanwege de coronacrisis, schrijft de Volkskrant na een enquête onder 149 scholen. Bijna vier op de tien scholen (38 procent) hebben zittenblijven dit jaar afgeschaft. 15 procent laat de keus bij ouders en leerlingen.

De krant schreef alle middelbare scholen in Nederland aan. De 149 scholen die reageerden, zijn samen goed voor 20 procent van de leerlingen.

Normaal gesproken zijn de rapportcijfers leidend voor het advies over zittenblijven of overgaan. Omdat veel leerlingen door onderwijs op afstand al weken geen officiële cijfers meer krijgen, gebruiken veel scholen andere overgangsnormen.

Middelbare scholen sloten op 16 maart hun deuren en gaan volgende week dinsdag (2 juni) weer open.

'Parlementslid Vlaams Belang aangehouden bij coronafeest'

De politie in Gent heeft bij een verboden lockdownfeest Vlaams Belang-parlementslid Dries Van Langenhove (27) aangehouden. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Het feest zou donderdagavond hebben plaatsgevonden, met twaalf aanwezigen.

Het parlementslid heeft zich sinds het begin van de coronacrisis zeer kritisch opgesteld tegen het regeringsbeleid.

Volgens de krant krijgt Van Langenhove een boete van 250 euro. Het Gentse parket spreekt zich niet uit over de zaak.

Update 12.00 uur: in een reactie zegt Van Langenhove dat hij naar huis had moeten gaan. "Als Kamerlid heb ik een voorbeeldfunctie, dat besef ik", zegt hij tegen Het Laatste Nieuws. "Maar een lockdownfeestje was het helemaal niet. Dit was gewoon een barbecue, in open lucht, samen met vrienden."

AD-test: bijna helft van mondkapjes in verpleeghuizen deugt niet

Het AD heeft 25 medische mondmaskers laten testen, die worden gebruikt op corona-afdelingen van verpleeghuizen. Twaalf daarvan kwamen niet door de test. Ze lieten te veel virusdeeltjes door en van één masker was de houdbaarheidsdatum al tien jaar verstreken. De test is uitgevoerd door Greencycl, dat normaal mondkapjes voor ziekenhuizen controleert.

Het Apeldoornse woonzorgcentrum Talma Borgh gebruikte het mondmasker dat het slechtst uit de test kwam. "Het is schandalig dat je, zelfs als het aankomt op veiligheid, kan worden besodemieterd", zegt bestuurder Pieter van der Hoek in het AD.

De belangenorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 zegt "enorm geschrokken" te zijn door de testresultaten.

'Bijna 9000 huurders hebben betalingsproblemen'

Sinds het begin van de coronacrisis hebben bijna 9000 huurders zich bij hun woningcorporatie gemeld vanwege betalingsproblemen. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC onder 197 corporaties, die samen ongeveer 1,6 miljoen sociale huurwoningen hebben.

"Het merendeel van de huurders dat zich meldt, werkt met tijdelijke of flexcontracten of is zzp'er", zegt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. "Bij andere groepen huurders zien wij nauwelijks problemen."

De corporaties verwachten dat het aantal huishoudens dat de huur niet kan betalen nog zal toenemen, omdat veel huurders de afgelopen maanden hun buffers zouden hebben gebruikt.

VS: inreisverbod voor Brazilianen

Het aantal Brazilianen dat aan het coronavirus is overleden is gestegen met 653. Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zijn in totaal 22.666 mensen gestorven.

Sinds gisteren zijn in het land bijna 16.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het totaal staat nu op ruim 363.000. Alleen de VS meldt meer besmettingen.

De VS heeft gisteravond een inreisverbod ingesteld voor mensen uit Brazilië. Reizigers uit China, Europa en Iran worden al langer geweerd. Voor Rusland, dat na de VS en Brazilië de meeste besmettingen heeft geregistreerd, heeft de VS nog geen reisbeperkingen ingesteld.

President Trump had vorige week al gezegd dat hij nadacht over een inreisverbod voor Brazilianen.

'Bezoekers feest Duits restaurant schudden elkaar de hand'

Het aantal coronabesmettingen na een feest in een restaurant in de Duitse plaats Leer, net over de grens bij Groningen, is gestegen naar achttien. Het aantal mensen dat in quarantaine moet is opgelopen naar 118, melden de lokale autoriteiten.

Bezoekers van het feest zeggen dat in het restaurant coronaregels zijn overtreden. Zo zouden gasten of personeel elkaar de hand hebben geschud, onvoldoende afstand hebben gehouden en geen mondkapje hebben gedragen, terwijl dat wel moest.

Lockdownreizen Cummings domineren Britse voorpagina's

De topadviseur van premier Johnson wordt zwaar bekritiseerd vanwege het overtreden van de lockdownregels. Dat zou hij meerdere keren hebben gedaan, onder meer om zijn ouders te bezoeken, die 400 kilometer van Londen wonen. De Britse kranten berichten er royaal over.

Zuid-Afrikanen mogen vanaf 1 juni weer alcohol drinken

Zuid-Afrikanen mogen vanaf 1 juni weer in beperkte hoeveelheden alcohol kopen bij de slijter. De drank mag dan alleen in huiselijke kring genuttigd worden. Het is een van de versoepelingen die president Ramaphosa heeft aangekondigd. De horeca, sportcomplexen, kerken en vergaderruimtes blijven voorlopig nog dicht.

Door het alcoholverbod kelderden de misdaadcijfers. In de eerste week van de lockdown werden er 94 moorden gepleegd. In dezelfde week vorig jaar waren dat er nog 326. Het aantal roofovervallen zakte met 80 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het land verbood het nuttigen van alcohol omdat de regering hoopte dat de inwoners nuchter beter zouden luisteren en afstand houden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staan de Zuid-Afrikanen in de top vijf van zwaarste drinkers ter wereld.

Nieuw liveblog

Welkom op het coronaliveblog van maandag 25 mei. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.