NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Minder dan 1000 patiënten in ziekenhuizen • Britse premier blijft achter adviseur staan

 • Het officiële dodental door het virus in Nederland is opgelopen met 11; het aantal ziekenhuisopnames steeg met 13.
 • In totaal zijn er nu 5822 mensen van wie vaststaat dat ze zijn overleden aan het virus.
 • 223 patiënten liggen op intensive care.
 • Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog wordt afgesloten. Het coronanieuws van maandag 25 mei is hier te lezen.

 • Lockdownreizen Cummings domineren Britse voorpagina's

 • Zuid-Afrikanen mogen vanaf 1 juni weer alcohol drinken

  Zuid-Afrikanen mogen vanaf 1 juni weer in beperkte hoeveelheden alcohol kopen bij de slijter. De drank mag dan alleen in huiselijke kring genuttigd worden. Het is een van de versoepelingen die president Ramaphosa heeft aangekondigd. De horeca, sportcomplexen, kerken en vergaderruimtes blijven voorlopig nog dicht.

  Door het alcoholverbod kelderden de misdaadcijfers. In de eerste week van de lockdown werden er 94 moorden gepleegd. In dezelfde week vorig jaar waren dat er nog 326. Het aantal roofovervallen zakte met 80 procent ten opzichte van een jaar eerder.

  Het land verbood het nuttigen van alcohol omdat de regering hoopte dat de inwoners nuchter beter zouden luisteren en afstand houden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staan de Zuid-Afrikanen in de top vijf van zwaarste drinkers ter wereld.

 • Coronacijfers in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Italië lager dan dag eerder

  In Frankrijk zijn er de afgelopen 24 uur 115 nieuwe besmette patiënten bijgekomen. Dat is het laagste aantal sinds 17 maart. Het actuele dodental door Covid-19 wordt pas maandag gepubliceerd. De teller staat nu op 28.367.

  Het Verenigd Koninkrijk meldt 118 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus in het afgelopen etmaal. Dat is minder dan de helft van de 282 doden die zaterdag werden gemeld. Het officiële aantal Britse sterfgevallen door coronabesmetting komt daarmee op 36.793.

  In Italië zijn vijftig nieuwe sterfgevallen gemeld. Een dag eerder waren het er nog 119. Maar door technische problemen zijn de sterftecijfers van Lombardije niet meegerekend. Het aantal in het zwaarst getroffen gebied is niet bekend. Daarmee komt het voorlopige aantal doden door corona op 32.785

 • Mondkapjes en handschoenen op bodem Middellandse Zee

  Toeristen die misschien dit jaar een duik in de Middellandse Zee mogen nemen, kunnen zelfs daar worden geconfronteerd met de gevolgen van de coronauitbraak. De Franse milieuorganisatie Opération Mer Propre ging met duikers het water in en vond daar in korte tijd een aantal chirurgische maskers en latex handschoenen. Volgens de organisatie dreigt er een milieuramp.

  "We staan nog maar aan het begin", zegt oprichter Laurent Lombard. "De overheid heeft twee miljard wegwerpmaskers besteld.''

  De milieuactivist neemt regelmatig een duik om te kijken welk afval er op de zeebodem ligt. "Een week geleden zag ik bij het duiken soms eens één handschoen, dat was alles. Als het straks regent of stormt, komen alle maskers en handschoenen die nu op straat worden achtergelaten in de zee terecht. Straks zien we meer maskers dan kwallen in de Middellandse Zee."

  Laurent Lombard/Opération Mer Propre
 • Meisje fietst 1200 kilometer door India met vader achterop

  De 15-jarige Jyoti heeft 1200 kilometer door India gefietst - met haar gehandicapte vader achterop. Door de coronacrisis is er geen werk meer in hun woonplaats, een voorstad van New Delhi. Daarom moesten ze terug naar hun geboortedorp in het oosten van het land.

  Arbeidsmigranten in India worden hard geraakt door de crisis. Boven op het risico dat ze lopen om ziek te worden, is nagenoeg al hun werk verdwenen. Geen inkomen betekent geen eten.

  Jyoti bedacht een plan: fietsen naar hun geboortedorp Sirhulli, met haar vader en hun bezittingen achterop. Met wat resterend spaargeld kochten ze een tweedehands fiets en vertrokken ze begin deze maand aan hun tocht naar huis.

 • Hoogleraar rechten: 'Betaal je coronaboete niet'

  Mensen die een boete hebben gehad voor het overtreden van coronaregels kunnen die beter niet betalen. Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer stelt in het radioprogramma Dit is de Dag dat het in strijd is met de Grondwet. Als een dergelijke zaak voor de rechter komt, schat hij in dat dat tot vrijspraak leidt.

  Grondrechten van burgers worden volgens hem te rigoureus ingeperkt. "Nood breekt wet, maar niet de Grondwet", zegt Brouwer. "Het verbod op samenkomsten is een rechtstreekse inbreuk op je grondrecht tot vergaderen."

  De regels leiden volgens Brouwer bovendien tot rechtsongelijkheid, omdat ze per veiligheidsregio verschillen. En ook als de regels in regio's hetzelfde zijn, is er geen garantie dat ze overal op dezelfde manier worden gehandhaafd.

  Brouwer ziet deze juridische aanpak in crisistijd als een boeiend experiment, dat vooral niet moet worden herhaald. "Dit is een gelegenheidsoplossing, die veel frictie oplevert. Geen burger weet waar ie aan toe is", zegt Brouwer. "Na de zomer, als er mogelijk een tweede golf komt, moeten we dit juridisch beter regelen zodat er geen tegenstrijdigheden meer zijn en er geen conflict is met de Grondwet."

 • Voetballer Luuk de Jong op groepsfoto zorgt voor ophef in Spanje

  Een aantal voetballers van de Spaanse club Sevilla FC is in opspraak geraakt na een groepsfoto van een etentje. Op de foto staat ook oud-PSV'er Luuk de Jong. De Spaanse krant Marca schrijft dat de geldende coronaregels zijn overtreden en dat ze rekening moeten houden met sancties van hun club en de Spaanse gezondheidsdienst.

  Ze waren met meer dan tien mensen bij elkaar en zaten te dicht op elkaar. Groepen van zulke omvang zijn nog steeds verboden in Spanje. Naast De Jong staan Ocampos, Mudo Vázquez en Ever Banega op de foto. De vrouw van Benenga plaatste de foto gisteren op haar Instagram-account, maar haalde hem later weer weg.

  Luuk de Jong bood vanavond zijn excuses aan op Instagram. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die beledigd kan zijn voor wat er gisteren is gebeurd." Hij zegt dat het niet nog ene keer zal gebeuren en hoopt dat hij snel weer mag voetballen.

  NOS
 • Premier Johnson blijft achter Cummings staan

  De Britse premier Johnson blijft achter zijn topadviseur Dominic Cummings staan. "Ik geloof dat hij in elk opzicht verantwoord en legaal heeft gehandeld."

  Cummings staat onder druk om af te treden omdat hij zijn ouders heeft bezocht terwijl het land in lockdown verkeert. Hij ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en krijgt al vanaf het begin steun van de premier.

  Bekijk op Twitter de reactie van Johnson:

 • Griekse horeca vanaf morgen weer open

  Dit restaurant in Athene is klaar om open te gaan NOS/Conny Keessen

  De horeca is er klaar voor in Griekenland. Morgen gaan alle café's, bars en restaurants weer open. Wel met strenge regels. Zo moeten tafeltjes twee meter van elkaar staan, en moet het personeel verplicht mondkapjes dragen.

  De afgelopen week hebben horeca-eigenaars hard gewerkt om hun terrassen in orde te maken want het is gebruikelijk in deze tijd buiten te zitten. Voor zover mogelijk krijgen uitbaters buiten ook meer ruimte voor hun tafels en stoelen. De opening komt een week eerder dan aanvankelijk het plan was.

  En vanaf morgen worden ook alle boot- en vliegverbindingen naar de Griekse eilanden weer mogelijk. Sinds vorige week kon dat alleen naar het eiland Kreta.

  De veerboten zullen maar de helft van het totaal aantal mensen mogen vervoeren. Passagiers worden op temperatuur gecontroleerd en moeten vragenlijsten invullen die ze bij de bemanning moeten inleveren voordat ze aan boord worden toegelaten.

 • TV voor huis Cummings met oproep van premier om thuis te blijven

  Voor het huis van topadviseur Dominic Cummings is een televisie geplaatst. Er wordt een oude video op afgespeeld waarin de Britse premier Johnson het volk oproept om thuis te blijven en vooral geen familieleden te bezoeken.

  Cummings ligt de laatste dagen onder vuur omdat hij precies die regels zou hebben overtreden. Britse media onthulden dat Cummings de afgelopen maanden vanuit Londen meerdere keren naar zijn ouders in Durham is gereisd, tegen alle coronaregels in. De druk om af te treden wordt steeds groter.

  Cummings ontkent dat hij iets fout heeft gedaan en krijgt daarbij steun van Johnson en andere leden van het Britse kabinet.

 • President Oostenrijk ver na sluitingstijd in de kroeg

  De Oostenrijkse president Van der Bellen en zijn vrouw zijn in verlegenheid gebracht, doordat politieagenten hen ruim na sluitingstijd hebben aangetroffen in een kroeg. Het presidentiële paar zat om 00.20 uur nog met drankjes op tafel te praten, terwijl de horeca in Oostenrijk op grond van de coronamaatregelen om 23.00 uur al moet sluiten.

  Van der Bellen erkent dat hij het laat had gemaakt en verklaarde tegenover de krant Kronen Zeitung dat hij al pratend de tijd was vergeten.

  Het hoge (en late) bezoek kan de eigenaar van de bewuste kroeg duur komen te staan: cafés die na 23.00 uur nog open zijn, kunnen tot 30.000 euro boete krijgen. Officieel was de bar overigens wel dicht. Van der Bellen trekt in de Kronen Zeitung het boetekleed aan. "Het spijt me oprecht. Het was een fout", zegt hij.

 • 223 patiënten op intensive care, 4 minder dan gisteren

  Het aantal patiënten met coronaklachten op de IC's is met 4 gedaald. Er liggen nu nog 223 Nederlanders met de ziekte covid-19 op de intensive care. Ze worden bijna allemaal in Nederland behandeld, er ligt nog slechts één patiënt in Duitsland.

  Het aantal overige patiënten op de intensive care blijft nagenoeg stabiel. Er liggen nu 499 patiënten zonder corona op de intensive care, dat zijn er 6 minder dan gisteren.

  "De overall bezetting op de IC is momenteel laag. Een teken dat de overige zorg traag op gang komt", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het aantal covid-patiënten buiten de IC neemt momenteel snel af."

 • Geen 40 maar 107 mensen besmet na kerkdienst in Frankfurt

  De kerk in Frankfurt Reuters

  Na een kerkdienst in Frankfurt zijn 107 mensen besmet geraakt met het coronavirus, zegt de minister van Volksgezondheid van de deelstaat Hessen. Gisteren werd nog gemeld dat het om veertig mensen ging.

  De mensen komen uit Frankfurt en omgeving. De dienst was op 10 mei. Hoe ernstig de patiënten er aan toe zijn, is niet duidelijk. Van de veertig die eerder bekend waren, is er een in het ziekenhuis opgenomen.

 • Toprestaurants zijn toegankelijker dan ooit, en blijven dat waarschijnlijk ook

  Door de coronacrisis is eten op sterrenniveau inmiddels toegankelijker en goedkoper dan ooit geworden. Sterrenchefs Margo Reuten, Joris Bijdendijk en Ron Blaauw weten het zeker: deze initiatieven zijn het nieuwe normaal en nog maar het begin.