liveblog
NOS NieuwsAangepast

Minder dan 1000 patiënten in ziekenhuizen • Britse premier blijft achter adviseur staan

  • Het officiële dodental door het virus in Nederland is opgelopen met 11; het aantal ziekenhuisopnames steeg met 13.
  • In totaal zijn er nu 5822 mensen van wie vaststaat dat ze zijn overleden aan het virus.
  • 223 patiënten liggen op intensive care.
  • Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog wordt afgesloten. Het coronanieuws van maandag 25 mei is hier te lezen.

Zuid-Afrikanen mogen vanaf 1 juni weer alcohol drinken

Zuid-Afrikanen mogen vanaf 1 juni weer in beperkte hoeveelheden alcohol kopen bij de slijter. De drank mag dan alleen in huiselijke kring genuttigd worden. Het is een van de versoepelingen die president Ramaphosa heeft aangekondigd. De horeca, sportcomplexen, kerken en vergaderruimtes blijven voorlopig nog dicht.

Door het alcoholverbod kelderden de misdaadcijfers. In de eerste week van de lockdown werden er 94 moorden gepleegd. In dezelfde week vorig jaar waren dat er nog 326. Het aantal roofovervallen zakte met 80 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het land verbood het nuttigen van alcohol omdat de regering hoopte dat de inwoners nuchter beter zouden luisteren en afstand houden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staan de Zuid-Afrikanen in de top vijf van zwaarste drinkers ter wereld.

Coronacijfers in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Italië lager dan dag eerder

In Frankrijk zijn er de afgelopen 24 uur 115 nieuwe besmette patiënten bijgekomen. Dat is het laagste aantal sinds 17 maart. Het actuele dodental door Covid-19 wordt pas maandag gepubliceerd. De teller staat nu op 28.367.

Het Verenigd Koninkrijk meldt 118 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus in het afgelopen etmaal. Dat is minder dan de helft van de 282 doden die zaterdag werden gemeld. Het officiële aantal Britse sterfgevallen door coronabesmetting komt daarmee op 36.793.

In Italië zijn vijftig nieuwe sterfgevallen gemeld. Een dag eerder waren het er nog 119. Maar door technische problemen zijn de sterftecijfers van Lombardije niet meegerekend. Het aantal in het zwaarst getroffen gebied is niet bekend. Daarmee komt het voorlopige aantal doden door corona op 32.785

Mondkapjes en handschoenen op bodem Middellandse Zee

Toeristen die misschien dit jaar een duik in de Middellandse Zee mogen nemen, kunnen zelfs daar worden geconfronteerd met de gevolgen van de coronauitbraak. De Franse milieuorganisatie Opération Mer Propre ging met duikers het water in en vond daar in korte tijd een aantal chirurgische maskers en latex handschoenen. Volgens de organisatie dreigt er een milieuramp.

"We staan nog maar aan het begin", zegt oprichter Laurent Lombard. "De overheid heeft twee miljard wegwerpmaskers besteld.''

De milieuactivist neemt regelmatig een duik om te kijken welk afval er op de zeebodem ligt. "Een week geleden zag ik bij het duiken soms eens één handschoen, dat was alles. Als het straks regent of stormt, komen alle maskers en handschoenen die nu op straat worden achtergelaten in de zee terecht. Straks zien we meer maskers dan kwallen in de Middellandse Zee."

Meisje fietst 1200 kilometer door India met vader achterop

De 15-jarige Jyoti heeft 1200 kilometer door India gefietst - met haar gehandicapte vader achterop. Door de coronacrisis is er geen werk meer in hun woonplaats, een voorstad van New Delhi. Daarom moesten ze terug naar hun geboortedorp in het oosten van het land.

Arbeidsmigranten in India worden hard geraakt door de crisis. Boven op het risico dat ze lopen om ziek te worden, is nagenoeg al hun werk verdwenen. Geen inkomen betekent geen eten.

Jyoti bedacht een plan: fietsen naar hun geboortedorp Sirhulli, met haar vader en hun bezittingen achterop. Met wat resterend spaargeld kochten ze een tweedehands fiets en vertrokken ze begin deze maand aan hun tocht naar huis.

Hoogleraar rechten: 'Betaal je coronaboete niet'

Mensen die een boete hebben gehad voor het overtreden van coronaregels kunnen die beter niet betalen. Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer stelt in het radioprogramma Dit is de Dag dat het in strijd is met de Grondwet. Als een dergelijke zaak voor de rechter komt, schat hij in dat dat tot vrijspraak leidt.

Grondrechten van burgers worden volgens hem te rigoureus ingeperkt. "Nood breekt wet, maar niet de Grondwet", zegt Brouwer. "Het verbod op samenkomsten is een rechtstreekse inbreuk op je grondrecht tot vergaderen."

De regels leiden volgens Brouwer bovendien tot rechtsongelijkheid, omdat ze per veiligheidsregio verschillen. En ook als de regels in regio's hetzelfde zijn, is er geen garantie dat ze overal op dezelfde manier worden gehandhaafd.

Brouwer ziet deze juridische aanpak in crisistijd als een boeiend experiment, dat vooral niet moet worden herhaald. "Dit is een gelegenheidsoplossing, die veel frictie oplevert. Geen burger weet waar ie aan toe is", zegt Brouwer. "Na de zomer, als er mogelijk een tweede golf komt, moeten we dit juridisch beter regelen zodat er geen tegenstrijdigheden meer zijn en er geen conflict is met de Grondwet."

Voetballer Luuk de Jong op groepsfoto zorgt voor ophef in Spanje

Een aantal voetballers van de Spaanse club Sevilla FC is in opspraak geraakt na een groepsfoto van een etentje. Op de foto staat ook oud-PSV'er Luuk de Jong. De Spaanse krant Marca schrijft dat de geldende coronaregels zijn overtreden en dat ze rekening moeten houden met sancties van hun club en de Spaanse gezondheidsdienst.

Ze waren met meer dan tien mensen bij elkaar en zaten te dicht op elkaar. Groepen van zulke omvang zijn nog steeds verboden in Spanje. Naast De Jong staan Ocampos, Mudo Vázquez en Ever Banega op de foto. De vrouw van Benenga plaatste de foto gisteren op haar Instagram-account, maar haalde hem later weer weg.

Luuk de Jong bood vanavond zijn excuses aan op Instagram. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die beledigd kan zijn voor wat er gisteren is gebeurd." Hij zegt dat het niet nog ene keer zal gebeuren en hoopt dat hij snel weer mag voetballen.

Premier Johnson blijft achter Cummings staan

De Britse premier Johnson blijft achter zijn topadviseur Dominic Cummings staan. "Ik geloof dat hij in elk opzicht verantwoord en legaal heeft gehandeld."

Cummings staat onder druk om af te treden omdat hij zijn ouders heeft bezocht terwijl het land in lockdown verkeert. Hij ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en krijgt al vanaf het begin steun van de premier.

Bekijk op Twitter de reactie van Johnson:

Griekse horeca vanaf morgen weer open

Dit restaurant in Athene is klaar om open te gaan

De horeca is er klaar voor in Griekenland. Morgen gaan alle café's, bars en restaurants weer open. Wel met strenge regels. Zo moeten tafeltjes twee meter van elkaar staan, en moet het personeel verplicht mondkapjes dragen.

De afgelopen week hebben horeca-eigenaars hard gewerkt om hun terrassen in orde te maken want het is gebruikelijk in deze tijd buiten te zitten. Voor zover mogelijk krijgen uitbaters buiten ook meer ruimte voor hun tafels en stoelen. De opening komt een week eerder dan aanvankelijk het plan was.

En vanaf morgen worden ook alle boot- en vliegverbindingen naar de Griekse eilanden weer mogelijk. Sinds vorige week kon dat alleen naar het eiland Kreta.

De veerboten zullen maar de helft van het totaal aantal mensen mogen vervoeren. Passagiers worden op temperatuur gecontroleerd en moeten vragenlijsten invullen die ze bij de bemanning moeten inleveren voordat ze aan boord worden toegelaten.

TV voor huis Cummings met oproep van premier om thuis te blijven

Voor het huis van topadviseur Dominic Cummings is een televisie geplaatst. Er wordt een oude video op afgespeeld waarin de Britse premier Johnson het volk oproept om thuis te blijven en vooral geen familieleden te bezoeken.

Cummings ligt de laatste dagen onder vuur omdat hij precies die regels zou hebben overtreden. Britse media onthulden dat Cummings de afgelopen maanden vanuit Londen meerdere keren naar zijn ouders in Durham is gereisd, tegen alle coronaregels in. De druk om af te treden wordt steeds groter.

Cummings ontkent dat hij iets fout heeft gedaan en krijgt daarbij steun van Johnson en andere leden van het Britse kabinet.

President Oostenrijk ver na sluitingstijd in de kroeg

De Oostenrijkse president Van der Bellen en zijn vrouw zijn in verlegenheid gebracht, doordat politieagenten hen ruim na sluitingstijd hebben aangetroffen in een kroeg. Het presidentiële paar zat om 00.20 uur nog met drankjes op tafel te praten, terwijl de horeca in Oostenrijk op grond van de coronamaatregelen om 23.00 uur al moet sluiten.

Van der Bellen erkent dat hij het laat had gemaakt en verklaarde tegenover de krant Kronen Zeitung dat hij al pratend de tijd was vergeten.

Het hoge (en late) bezoek kan de eigenaar van de bewuste kroeg duur komen te staan: cafés die na 23.00 uur nog open zijn, kunnen tot 30.000 euro boete krijgen. Officieel was de bar overigens wel dicht. Van der Bellen trekt in de Kronen Zeitung het boetekleed aan. "Het spijt me oprecht. Het was een fout", zegt hij.

223 patiënten op intensive care, 4 minder dan gisteren

Het aantal patiënten met coronaklachten op de IC's is met 4 gedaald. Er liggen nu nog 223 Nederlanders met de ziekte covid-19 op de intensive care. Ze worden bijna allemaal in Nederland behandeld, er ligt nog slechts één patiënt in Duitsland.

Het aantal overige patiënten op de intensive care blijft nagenoeg stabiel. Er liggen nu 499 patiënten zonder corona op de intensive care, dat zijn er 6 minder dan gisteren.

"De overall bezetting op de IC is momenteel laag. Een teken dat de overige zorg traag op gang komt", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het aantal covid-patiënten buiten de IC neemt momenteel snel af."

Geen 40 maar 107 mensen besmet na kerkdienst in Frankfurt

De kerk in Frankfurt

Na een kerkdienst in Frankfurt zijn 107 mensen besmet geraakt met het coronavirus, zegt de minister van Volksgezondheid van de deelstaat Hessen. Gisteren werd nog gemeld dat het om veertig mensen ging.

De mensen komen uit Frankfurt en omgeving. De dienst was op 10 mei. Hoe ernstig de patiënten er aan toe zijn, is niet duidelijk. Van de veertig die eerder bekend waren, is er een in het ziekenhuis opgenomen.

Toprestaurants zijn toegankelijker dan ooit, en blijven dat waarschijnlijk ook

Door de coronacrisis is eten op sterrenniveau inmiddels toegankelijker en goedkoper dan ooit geworden. Sterrenchefs Margo Reuten, Joris Bijdendijk en Ron Blaauw weten het zeker: deze initiatieven zijn het nieuwe normaal en nog maar het begin.

Franse regering: Air France moet binnenlands netwerk inkrimpen

Luchtvaartmaatschappij Air France moet van de Franse regering flink snijden in zijn binnenlandse vluchten, in ruil voor staatsgaranties op leningen.De Franse minister van Milieu, Elizabeth Borne, heeft op radiozender France Inter gezegd dat binnenlandse vluchten wat haar betreft zo veel mogelijk worden vervangen door hogesnelheidstreinen.

De Franse regering heeft Air France een steunpakket aangeboden van 7 miljard euro aan, bestaande uit staatsleningen en staatsgaranties op leningen. In ruil daarvoor moet het bedrijf in 2024 zijn binnenlandse uitstoot hebben verlaagd met 50 procent, zo werd eerder al bekend.

Zusterbedrijf KLM krijgt van de Nederlandse staat maximaal 4 miljard euro steun.

RIVM: 13 nieuwe ziekenhuisopnames, 11 coronadoden gemeld

Er zijn 13 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.672 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren het er 10.

Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 11, tot 5822. Dat zijn minder nieuwe sterfgevallen dan gisteren, toen het RIVM 23 sterfgevallen meldde.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

Blauwe Moskee organiseert dienst voor mensen in vitale beroepen: 'Een eer'

In de Blauwe Moskee in Amsterdam werd vanochtend, tijdens het Suikerfeest, een speciale dienst gehouden voor mensen in vitale beroepen. "Degene die niet in staat is om mensen te bedanken, is ook niet in staat om God te bedanken. Daarom bedanken wij jullie", zei hoofdimam Yassin Elforkani tijdens de dienst.

Blauwe Moskee organiseert dienst voor mensen in vitale beroepen: 'Een eer'

Ook spelers van FC Utrecht gaan tijdelijk salaris inleveren

Nadat eerder bij onder andere Heracles, Sparta, FC Groningen en PSV al een akkoord werd bereikt over het verlagen van de spelerssalarissen, is ook bij FC Utrecht iedereen het eens geworden over een tijdelijke salariskorting.

"Vanaf minuut één was iedereen bereid mee te denken met de club", liet aanvoerder Willem Janssen weten. "Uiteraard zijn wij als spelersgroep ons bewust van de impact die het coronavirus heeft over de hele wereld, dus ook in onze directe omgeving."

Druk op topadviseur Britse regering Cummings neemt toe

De druk op Dominic Cummings om af treden neemt toe. Gisteren kwam de topadviseur van de Britse premier Johnson onder vuur te liggen. Britse media onthulden dat Cummings de afgelopen maanden vanuit Londen meerdere keren naar zijn ouders in Durham is gereisd, tegen alle coronaregels in. Zijn vrouw vertoonde coronasymptomen en Cummings vreesde zelf ziek te worden. Hij zou naar zijn ouders zijn gegaan om zijn zoon weg te brengen.

Premier Johnson zei gisteren niets van een vertrek van Cummings te willen weten, maar na oppositiepartijen roepen nu ook parlementsleden van de Conservatieven op tot het vertrek van de topadviseur. Zo zegt parlementslid Steve Baker dat Cummings moet opstappen, "omdat hij schade toebrengt aan Groot-Brittannië, de regering, de premier en de partij". En zo zijn er meer Conservatieven die vinden dat hij moet vertrekken. "De regering zou beter af zijn zonder hem", zegt Damian Collins.

Cummings ontkent dat hij iets fout heeft gedaan en krijgt daarbij steun van Johnson en andere leden van het Britse kabinet. Minister Shapps (Transport) zei bij Sky News dat de topadviseur niet vertrekt.

Iran: vrouw van 107 hersteld van coronavirus

In Iran is een vrouw van 107 hersteld van het coronavirus, meldt het Iraanse persbureau Fars. Ze werd onlangs opgenomen in een ziekenhuis in de stad Arak, ten zuidwesten van de hoofdstad Teheran en is inmiddels weer uit ziekenhuis. Hoe lang de vrouw daar heeft gelegen, is niet bekend.

"Ze heeft het virus met de hulp van artsen in het ziekenhuis overwonnen", klinkt het in de Iraanse media. Iran is een van de zwaarst getroffen landen in het Midden-Oosten, met ruim 130.000 bekende besmettingsgevallen en zo'n 7300 doden.

Crowdfundingsactie voor gebak etende Schiedammers stopgezet, bedrag is binnen

De crowdfundingsactie die gisteren werd opgezet voor vier Schiedammers die een coronaboete kregen, heeft in een paar uur tijd al het streefbedrag opgehaald. De vier aten vorige week buiten een gebakje en werden op de bon geslingerd: 390 euro per persoon plus 9 euro administratiekosten. Stadsgenoot Reinard Maarleveld begon daarop de actie Schiedam met Slagroom. Hij wilde 1602,30 euro ophalen: het bedrag van de boete verhoogd met de prijs van een gebakje.

Inmiddels is er al bijna 1800 euro opgehaald en is de actie stopgezet. Tegen de boete is bezwaar gemaakt. Mocht de boete verscheurd worden, dan gaat het geld naar de Voedselbank Schiedam.

Kijk hier de video terug waarin Lou van Rossum en Taco Nijman uitleggen hoe ze de boete kregen:

'We aten een gebakje en kregen een boete van 1600 euro'

Laboratorium in Wuhan ontkent opnieuw

Het virologie-instituut in Wuhan ontkent opnieuw dat het verantwoordelijk is voor de uitbraak van de corona-epidemie. Dat het virus ontsnapt zou zijn uit het instituut is een "puur verzinsel", zegt directrice Wang Yanyi in een interview met de Chinese staatszender CGTN. "We kenden dit virus niet voor de uitbraak, dus hoe kon het uit ons laboratorium ontsnappen?"

President Trump (VS) heeft meermalen met de beschuldigende vinger gewezen naar het laboratorium in Wuhan. Veel deskundigen denken dat het virus van vleermuizen naar mensen is overgeslagen. Dat zou zijn gebeurd op een dierenmarkt in Wuhan, eind vorig jaar.

De directrice zegt dat het instituut wel in het bezit is van drie stammen van levende coronavirussen, die afkomstig zijn van vleermuizen. Een van die stammen komt voor bijna 80 procent overeen met het huidige coronavirus, SARS-CoV-2.

Duizenden Pakistaanse moslims bidden tegen advies overheid in samen tijdens einde ramadan

Duizenden Pakistaanse moslims bidden tegen advies overheid in samen tijdens einde ramadan

Eurogroep-voorzitter positief over Frans-Duitse herstelplan

De voorzitter van de Eurogroep, Mário Centeno, heeft positief gereageerd op het Frans-Duitse voorstel voor een gezamenlijk Europees wederopbouwfonds van 500 miljard euro. In een interview met het Duitse blad Welt am Sonntag noemt Centeno het voorstel van Merkel en Macron "goed nieuws voor Europa". "Dit initiatief is een gedurfde stap in de goede richting om deze crisis te overwinnen."

Op lange termijn kan het plan de eurozone vormgeven, denkt Centeno, die in Portugal minister van Financiën is. Hij noemt het voorstel "een stap in de richting van een belastingunie en een echt functionerende monetaire unie".

Centeno hoopt dat de Europese landen voor de zomer een akkoord bereiken over een herstelfonds. Dat kan nog knap lastig worden. Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden kwamen gisteren met een plan voor een eigen noodfonds, waar landen twee jaar lang geld uit kunnen lenen om de coronacrisis te bestrijden. De Europese Commissie komt woensdag met haar plannen om uit de coronacrisis te komen.

Australisch steunpakket 36 miljard goedkoper, premier moet uitleg geven

Australische politici willen van premier Morrison weten hoe het kan dat zijn regering een rekenfout van 60 miljard Australische dollar (36 miljard euro) heeft gemaakt. Het ministerie van Financiën schatte de kosten van een reddingspakket voor banen in op zo'n 130 miljard Australische dollar, maar het pakket blijkt 70 miljard dollar te kosten.

De regering ging ervan uit dat het reddingspakket 6,5 miljoen mensen zou steunen, maar nu blijkt dat 'maar' 3,5 miljoen mensen steun nodig hebben. Volgens het kabinet ligt de schuld bij bedrijven, die veel fouten zouden hebben gemaakt bij de steunaanvragen. Zo vulden 550 bedrijven met slechts één medewerker '1500' in, vermoedelijk omdat ze dachten dat ze het steunbedrag van 1500 Australische dollar moesten invullen. In werkelijkheid vroegen ze voor 1500 medewerkers steun aan.

"Dit is geen geld dat we ergens op de bank hebben staan, maar geld dat we anders hadden moeten lenen", zegt Morrison. "Daar zouden toekomstige generaties voor hebben moeten betalen."

Oppositiepartijen in Australië zijn geïrriteerd over de fout, meldt de Australische omroep ABC. De Australian Labor Party zegt dat het vertrouwen in de premier en de minister van Financiën is geschaad en wil uitleg.

Buenos Aires twee weken langer in lockdown

De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires blijft tot zeker 7 juni grotendeels op slot, hebben de autoriteiten besloten. Dat is twee weken langer dan gepland. De afgelopen dagen is het aantal coronabesmettingen in de stad met 87 procent toegenomen, zegt president Fernandez. Tot nu toe zijn er in heel Argentinië ruim 11.000 besmettingen vastgesteld, en zijn 445 mensen overleden.

De stad versoepelt de strenge maatregelen, die sinds eind maart van kracht zijn, wel een beetje. Zo mogen sommige winkels weer open en gaat het openbaar vervoer weer rijden voor mensen met een cruciaal beroep. Grote winkelcentra blijven wel gesloten.

Argentinië is wel veel minder hard getroffen door het coronavirus dan andere Zuid-Amerikaanse landen. Zo zijn in buurland Brazilië ruim 22.000 mensen overleden aan het virus. In Ecuador en Peru staat het dodental op ruim 3000.

Vaticaanse Musea openen op 1 juni

Het museumcomplex in Vaticaanstad gaat op 1 juni weer open. Bezoekers moeten online reserveren om te voorkomen dat het te druk wordt.

Bij de ingang wordt de temperatuur van bezoekers opgenomen. Ook moeten ze een mondmasker dragen en desinfecterende gel gebruiken.

De Vaticaanse Musea herbergen belangrijke kerkelijke kunstschatten, ook de Sixtijnse Kapel is onderdeel van het complex. Vorig jaar bezochten zeven miljoen mensen de musea. De toeristische trekpleister brengt jaarlijks bijna 92 miljoen euro op en is daarmee een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Tot nu toe heeft het wegblijven van toeristen het Vaticaan 17 miljoen euro gekost.

De Sint-Pietersbasiliek en de musea in Italië zijn sinds 18 mei meer open.

Lijst met namen coronadoden op voorpagina New York Times

The New York Times vult de hele pagina met namen van Amerikanen die zijn overleden aan het coronavirus. De krant wil daarmee stilstaan bij de bijna 100.000 coronadoden in de VS. "We wisten dat we deze mijlpaal naderden", zegt een van vormgevers. "We wisten dat we moesten proberen om dit getal weer te geven."

De krant heeft overwogen om een lijst van 100.000 namen af te drukken, "maar dat vertelt niet zoveel over wie deze mensen waren, hoe ze hun leven leidden en wat dit betekent voor ons als land". Daarom heeft de redactie een lijst van bijna duizend slachtoffers opgesteld, met een korte tekst over "het unieke van elk leven".

Op de lijst staan bijvoorbeeld "Alan Lund, 81, Washington, dirigent met 'het fenomenaalste gehoor'" en "Coby Adolph, 44, Chicago, ondernemer en avonturier".

Anti-lockdowndemonstratie in Eindhoven rustig verlopen

De anti-lockdowndemonstratie in Eindhoven is rustig verlopen, zegt de gemeente tegen het ANP. Het aantal demonstranten overschreed wel het vooraf aangegeven aantal, maar iedereen hield zich aan de aanwijzingen van de gemeente en de politie. In onderling overleg is de demonstratie eerder beëindigd.

Voorafgaand aan het protest pakte de politie een demonstrant op, op last van het Openbaar Ministerie. Volgens de politie maakte deze man zich schuldig aan opruiend gedrag en beledigingen.

De betogers van de groep 'Demonstratie van het Volk' zeiden eerder vandaag dat het protest gericht is op "het behoud van onze grondrechten en vrijheid, die nu systematisch worden afgenomen".

Topadviseur van Britse premier Johnson stapt niet op

Topadviseur Dominic Cummings van de Britse premier Johnson heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan de geldende coronaregels. Hij ontkent dat hij de regels heeft overtreden. Op de vraag of hij opstapt, antwoordt hij: "Natuurlijk niet."

Hij reisde eind maart vanuit Londen 400 kilometer naar het noorden van Engeland om zijn ouders te bezoeken, onthulde The Guardian. Enkele weken later zou hij dezelfde reis opnieuw hebben gemaakt, tijdens de piek van de corona-uitbraak in Groot-Brittannië op 19 april, en met Pasen zou hij een bekende toeristische attractie hebben bezocht in de buurt van Durham, waar Cummings' ouders wonen.

De oppositie is woedend en zegt dat Cummings de regels wel heeft overtreden. Een van de maatregelen is dat er geen familieleden bezocht mogen worden. Premier Johnson en de Conservatieve Partij staan achter hem.

Bekijk het moment met de pers hier:

Topadviseur Britse premier Johnson onder vuur om breken coronaregels

Welkom

Welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van gisteren kun je hier terugvinden.