liveblog
NOS NieuwsAangepast

Massaal testen vanaf 1 juni • Demonstraties in Spanje en Duitsland

  • Het dodental van het coronavirus is opgelopen met 23; het aantal ziekenhuisopnames steeg met tien. 227 mensen liggen op de intensive care.
  • In totaal zijn er nu zeker 5811 mensen overleden aan het virus.
  • Het is nog onduidelijk wie de rekening betaalt voor de ongebruikte noodhospitalen in Rotterdam en Maastricht.
  • De overheid is begonnen met het terugvorderen van onterecht aangevraagde coronasteun.
  • Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden, het coronanieuws van zondag kun je hier vinden.

Russische kunstenaar maakt mondkapjes voor insecten

Een Russische kunstenaar heeft mondkapjes gemaakt voor insecten. De man wil met de superkleine mondkapjes duidelijk maken dat we niet alleen mensen moeten redden, maar ook aan dieren en insecten moeten denken.

Russische kunstenaar maakt mondkapjes voor insecten

Topadviseur van Britse premier Johnson: 'Natuurlijk stap ik niet op'

Topadviseur Dominic Cummings van de Britse premier Johnson heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan de geldende coronaregels. Hij ontkent dat hij de regels heeft overtreden. Op de vraag of hij opstapt, antwoordt hij: "Natuurlijk niet."

Hij reisde eind maart vanuit Londen 400 kilometer naar het noorden van Engeland om zijn ouders te bezoeken, onthulde The Guardian. Enkele weken later zou hij dezelfde reis opnieuw hebben gemaakt, tijdens de piek van de corona-uitbraak in Groot-Brittannië op 19 april, en met Pasen zou hij een bekende toeristische attractie hebben bezocht in de buurt van Durham, waar Cummings' ouders wonen.

De oppositie is woedend en zegt dat Cummings de regels wel heeft overtreden. Een van de maatregelen is dat er geen familieleden bezocht mogen worden. Premier Johnson en de Conservatieve Partij staan achter hem.

Bekijk het moment met de pers hier:

Topadviseur Britse premier Johnson onder vuur om breken coronaregels

Crowdfundingsactie voor Schiedammers die 1600 euro boete kregen

Er wordt via een crowdfundingsactie geld ingezameld om een boete van vier Schiedammers te betalen. De vier aten vorige week buiten een gebakje en werden op de bon geslingerd. Naar eigen zeggen hielden ze anderhalve meter afstand van elkaar. Een boa legde uit dat de afstand niet de reden voor de bekeuring was, maar dat ze met te veel mensen samen waren.

Naast een boete leverde het hun een strafblad op. Voor stadsgenoot Reinard Maarleveld reden om de actie Schiedam met Slagroom te starten. "Schiedam met Slagroom zamelt een bedrag in van 1602,30 euro", schrijft Maarleveld op de pagina van de crowdfundingsactie. "Dat is het bedrag van de boete verhoogd met de prijs van een gebakje."

Er is bezwaar gemaakt tegen de boete. Als de boete niet wordt opgelegd, gaat het opgehaalde geld naar de Voedselbank.

Kijk hier de video terug waarin Lou van Rossum en Taco Nijman uitleggen hoe ze de boete kregen:

'We aten een gebakje en kregen een boete van 1600 euro'

Paarden dansen salsa in park Den Haag

Vanwege de coronacrisis worden veel sportlessen buiten gegeven. In het Zuiderpark in Den Haag deed de politie te paard een lesje mee.

Politie te paard doet lesje salsa mee in park

Anti-lockdowndemonstratie in Eindhoven rustig verlopen

De anti-lockdowndemonstratie in Eindhoven is rustig verlopen, zegt de gemeente tegen het ANP. Het aantal demonstranten overschreed wel het vooraf aangegeven aantal, maar iedereen hield zich aan de aanwijzingen van de gemeente en de politie. In onderling overleg is de demonstratie eerder beëindigd.

Voorafgaand aan het protest pakte de politie een demonstrant op, op last van het Openbaar Ministerie. Volgens de politie maakte deze man schuldig aan opruiend gedrag en beledigingen.

De betogers van de groep 'Demonstratie van het Volk' zeiden eerder vandaag dat het protest gericht is op "het behoud van onze grondrechten en vrijheid, die nu systematisch worden afgenomen".

'Run op chemisch toilet en douchezak'

Er is een run ontstaan op schuurtentjes, chemische toiletten en mobiele douches, zeggen winkelketens Decathlon en Vrijbuiter tegen consumentenprogramma Kassa. Door deze zaken in te slaan, voorkomen kampeerders dat ze gebruik hoeven te maken van de sanitaire gebouwen op campings. Deze zijn nog gesloten tot 1 juli wegens het coronavirus.

Volgens Vrijbuiter is de verkoop van chemische toiletten vervijfvoudigd. De winkel ziet ook schuurtentjes en douchezakken de deur uitvliegen. Schuurtentjes zijn een soort opslagtentjes, waarin dan een eigen sanitaire plek ingericht kan worden.

Chemische toiletten ook onderweg te gebruiken, aldus Decathlon, zodat mensen geen gebruik hoeven te maken van de toiletten in tankstations of horecagelegenheden.

Thailand test coronavaccin op apen na succes bij muizen

Thaise wetenschappers zijn begonnen met het testen van een coronavaccin op apen, na succesvolle proeven met muizen.

De minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek hoopt in september de eerste positieve resultaten van de tests op primaten te kunnen melden. Hij benadrukte dat als het middel werkt, het ten goede zal komen aan alle mensen waar ook ter wereld en niet alleen aan de Thaise bevolking.

Het Thaise vaccin, een van de ruim honderd die wereldwijd in ontwikkeling zijn, zal als het werkt pas op zijn vroegst volgend jaar in productie kunnen worden genomen.

1 op de 3 Arubanen geholpen met Nederlandse coronasteun

Op Aruba zijn 36.000 mensen geholpen door de financiële steun die Nederland heeft gegeven om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes bekendgemaakt. Op Aruba wonen 106.000 mensen, wat betekent dat ongeveer één op de drie inwoners is geholpen.

Nederland heeft sinds begin april drie leningen aan Aruba gegeven. Het gaat om een bedrag van in totaal ongeveer 100 miljoen euro.

Er zijn 28.000 mensen in de private sector geholpen met loonsubsidie. Verder hebben bedrijven een vergoeding gekregen voor werktijdverkorting voor 8000 werknemers.

Geen nieuwe besmettingen op school Zuid-Limburg

Op basisschool de Veldhof in Eygelshoven zijn na vier eerdere besmettingen geen nieuwe coronagevallen aangetroffen. Dat meldt de GGD Zuid-Limburg aan 1Limburg.

Donderdag werd bekend dat een lerares en drie andere personeelsleden op de Veldhof besmet waren geraakt met het coronavirus. Daarop besloot de GGD al het personeel op de school te testen. In totaal ging het om 36 leerkrachten, stagiaires en andere mensen die op de Veldhof werken. Niemand bleek besmet te zijn. Een coronatest bij een aantal kinderen op de basisschool loopt nog. De school in Eygelshoven is tijdelijk weer dicht. De vier besmette medewerkers zitten in quarantaine.

1Limburg meldt dat op basisschool de Brink in Roermond ook een medewerker besmet is geraakt met corona. Hij heeft "heel milde klachten" en blijft twee weken thuis. Volgens de GGD is er vooralsnog geen reden om basisschool de Brink te sluiten. Wel worden ook andere medewerkers van de school getest op het virus.

Meer dan 40 besmettingen in Frankfurt na kerkdienst

Meer dan veertig mensen zijn positief getest op het coronavirus na een kerkdienst op 10 mei in Frankfurt. "De meesten zijn niet ernstig ziek. Voor zover we weten is een persoon in het ziekenhuis opgenomen", zegt een woordvoerder van de gezondheidsdienst van de stad tegen persbureau DPA.

Hoeveel bezoekers er waren gekomen, kon de voorganger van de kerk niet precies zeggen. "Maar we hebben alle regels gevolgd." Er waren ontsmettingsmiddelen en de voorgeschreven afstand is in acht genomen.

Religieuze bijeenkomsten zijn onder voorwaarden sinds 1 mei weer toegestaan in de deelstaat Hessen, waar Frankfurt ligt. In kerken en andere gebedshuizen moet bijvoorbeeld de minimale afstand van anderhalve meter tussen mensen worden gehandhaafd en zijn hygiënemaatregelen zoals het opzetten van desinfectiezuilen verplicht.

Coronademonstratie in Spanje

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn duizenden demonstranten in hun auto de straat op gegaan om protesteren tegen de regeringsaanpak van de coronacrisis. De demonstranten eisen dat premier Pedro Sánchez opstapt. De rechts-populistische partij Vox riep op tot de betoging.

Luid toeterend en zwaaiend met vlaggen trokken de demonstranten door de straten. Ze zijn boos op de regering die volgens hun grote economische schade en banenverlies heeft veroorzaakt door de lockdown.

Spanje is zwaar getroffen door het coronavirus met meer dan 28.000 dodelijke slachtoffers. Het land heeft de noodtoestand voor de vijfde keer verlengd, die duurt nu tot 7 juni. Voor een aantal regio's zijn er al wel versoepelingen van de lockdown afgekondigd.

  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA

Ook in Duitsland gingen mensen de straat op

Ook in Duitsland heerst onvrede over de aanpak van het coronavirus. In Berlijn is vandaag opnieuw gedemonstreerd. Hoewel er tientallen demonstraties waren aangekondigd, bleef het vooral bij kleine bijeenkomsten die zonder incidenten verliepen.

Een bijeenkomst moest vroegtijdig worden afgebroken, omdat er meer dan 50 mensen op af waren gekomen. Agenten deelden boetes uit en enkele demonstranten werden kort vastgehouden.

In Berlijn protesteren al twee maanden groepjes mensen tegen inperking van de grondrechten vanwege de coronamaatregelen. Onder de tegenstanders bevinden zich veel complotdenkers en rechts-populistische betogers. De betogers vinden de maatregelen van de landelijke regering en de bondsstaten om verspreiding van het virus te beperken veel te ver gaan.

In andere steden zoals München, Neurenberg en Kempten waren ook demonstraties aangekondigd, maar die werden door het slechte weer afgeblazen. Vlak voordat de demonstraties zouden plaatsvinden, trok er een onweersbui over.

Energiebedrijf betaalt Britten om dit weekend elektrische apparaten te gebruiken

Een energiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk betaalt Britten om komend weekend elektrische apparaten te gebruiken. Om instabiliteit van het net te voorkomen, roept Octopus Energy haar klanten op om stroom te gebruiken.

In het Verenigd Koninkrijk - waar de vraag naar elektriciteit deze zomer naar verwachting met een vijfde zal dalen omdat winkels en fabrieken gesloten blijven - bestaat de vrees dat de ongebruikte stroom het net zou kunnen overbelasten en stroomuitval zou kunnen veroorzaken. Dat schrijft nieuwswebsite Politico.

"We zullen dit weekend meer dan 100.000 van onze klanten met slimme meters betalen om de vaatwasser te laten draaien, hun oven te gebruiken of tv te kijken", zei Greg Jackson, ceo van Octopus, aan de nieuwssite. "Als ze bijvoorbeeld een elektrische auto zouden opladen, zouden ze 35 pence (40 eurocent) verdienen en 80 kilometer kunnen afleggen, wat geweldig is, want als je dezelfde afstand aflegt in een benzineauto, zou je ongeveer zes pond (6,70 euro) betalen om te tanken."

De coronaweek in beeld

  • AFP
    De Amerikaanse minister van Landbouw, Sonny Perdue, heeft nog wat moeite met zijn mondkapje
  • AFP
    In Wuhan wordt volop getest op corona en daar is niet iedereen blij mee
  • AFP
    In het zuiden van Frankrijk zijn op het strand ruimtes afgezet om ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand kunnen houden
  • AFP
    En dat geldt ook voor dit park in San Francisco
  • AFP
    Brazilië telt na de VS de meeste coronabesmettingen. In het Zuid-Amerikaanse land zijn al ruim 21.000 mensen overleden
  • EPA
    Op Hemelvaartsdag was het heel mooi weer waardoor veel mensen eropuit trokken, zoals hier in Amsterdam
  • Hollandse Hoogte | Gerard Til
    In Utrecht zijn ze druk bezig met het opstellen van een anderhalvemeterterras

227 patiënten op intensive care, daling zet verder door

Het aantal patiënten met coronaklachten op de IC's is met 25 gedaald. Er liggen nu nog 227 Nederlanders met de ziekte covid-19 op de intensive care. Ze worden bijna allemaal in Nederland behandeld, er ligt nog slechts één patiënt in Duitsland.

Het aantal overige patiënten op de intensive care blijft nagenoeg stabiel. Er liggen nu 505 patiënten zonder corona op de intensive care, dat zijn er 24 meer dan gisteren.

Toeristen vanaf juli onder voorwaarden weer welkom in Spanje

Buitenlandse toeristen kunnen vanaf juli weer naar Spanje. Premier Pedro Sanchez zei op een persconferentie dat wel aan veiligheidsvoorwaarden moet worden voldaan. Wat die precies inhouden is nog niet duidelijk. "Vanaf nu mogen buitenlandse toeristen een vakantie in Spanje gaan plannen", zei de premier, valt te lezen in El País.

"We garanderen dat toeristen geen risico zullen lopen, maar ook dat ze geen risico voor ons zullen veroorzaken", aldus Sanchez. Met zijn aankondiging maakte hij een eind aan verwachtingen dat het toerismeseizoen misschien zelfs eerder opgestart zou kunnen worden. Italië kondigde recentelijk aan de grenzen met ingang van 3 juni weer te openen.

Sanchez' stap komt niet als verrassing; eerder in de week kondigde de minister van Transport al aan dat het buitenlandse toerisme "vanaf eind juni weer op gang gebracht" wordt. Volgens José Luis Ábalos wordt daarbij dan wel gekeken naar de gezondheidssituatie in het land waar mensen vandaan komen en waar de toeristen in Spanje naartoe willen. Hij zei ook dat de Spanjaarden dan weer buiten hun eigen provincie mogen reizen.

Ábalos zei dat de autoriteiten voorbereidingen treffen om het toerisme te controleren en in goede banen te leiden. Hij ziet allereerst veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld de Balearen en Canarische Eilanden omdat daar "de gezondheidssituatie heel positief is". De bewindsman zei niet wat hij precies voor ogen heeft, maar komt naar eigen zeggen heel snel met concrete plannen.

De toerismesector staat voor 12 procent van de Spaanse economie en wil dat het snel afgelopen is met de beperkende maatregelen. De sector zou dit jaar hoe dan ook al ergens tussen de 90 en 125 miljard euro verlies lijden, zelfs als de regering eind juni het buitenlandse toerisme weer toelaat.

Iran heropent monumentale praalgraven en grote moskeeën

Iran heropent onder voorwaarden mausoleums en andere belangrijke religieuze en culturele centra die wegens het coronavirus waren gesloten. President Hassan Rohani heeft bekendgemaakt dat ze van zonsopgang tot zonsondergang open zijn voor mensen die afstand houden, mondmaskers dragen en handschoenen aanhebben.

De monumentale praalgraven zijn belangrijke politieke, religieuze en toeristische trekpleisters in het sjiïtische land van 83 miljoen inwoners. Ook het praalgraf van de stichter van de Islamitische Republiek Iran, de ayatollah Khomeini (1902-1989), was dicht. Rohani zei dat het virus niet mag worden onderschat, maar niet tot algehele paniek mag leiden.

Musea Vaticaanstad vanaf 1 juni weer open

De wereldberoemde musea in Vaticaanstad gaan op 1 juni weer open voor het publiek. Bezoekers moeten wel afstand bewaren, mondkapjes dragen en hun temperatuur laten opnemen voordat ze naar binnen mogen, maakten de instellingen zaterdag bekend. Entreebewijzen kunnen alleen van tevoren online worden gekocht.

Musea in Vaticaanstad omvatten onder meer de Sixtijnse Kapel van Michelangelo en ontelbare kunstschatten. De instellingen gingen op 8 maart dicht wegens de verspreiding van het coronavirus. De zomerresidentie van de paus, Castel Gandolfo, gaat op 1 juni ook weer open voor het publiek. De Sint-Pietersbasiliek is al sinds 18 mei weer open.

Drukte bij kringloopwinkels vanwege corona

Sinds de coronacrisis is het bij veel kringloopwinkels drukker dan anders. In sommige gevallen moet er zelfs extra opslagruimte worden gehuurd om alle ingeleverde kwijt te kunnen.

Drukte bij kringloopwinkels in coronatijd: 'Mensen zijn aan het ontspullen'

Vanaf 1 juni mag iedereen in Nederland getest worden op corona

Waar nu nog alleen specifieke groepen zoals zorgpersoneel en leraren worden getest, is die mogelijkheid er vanaf 1 juni voor iedereen.

Het betekent dat iedereen met corona-achtige klachten zich vanaf eind volgende week kan melden. Een afspraak maken kan zonder tussenkomst van de huisarts: dat moet bij de GGD via een speciaal telefoonnummer, dat komende week via een publiekscampagne wordt verspreid.

Lees hier het hele bericht:

Voetbal in Spanje vanaf 8 juni herstart

De clubs in de twee hoogste afdelingen mogen vanaf 8 juni weer voetballen. Dat heeft premier Sánchez bekendgemaakt. Clubs kunnen dan zonder beperkingen trainen. Mogelijk volgt de herstart van de competitie op 12 juni.

Lees hier het hele bericht:

Diploma-uitreiking op racebaan Las Vegas

Een normale diploma-uitreiking was voor de 250 eindexamenkandidaten van een highschool in Las Vegas door de coronamaatregelen onmogelijk. Daarom werd de ceremonie dit keer gehouden op de plaatselijke racebaan.

Diploma-uitreiking op een autoracebaan: 'Dit is geweldig'

Protest in Eindhoven tegen corona-maatregelen

In Eindhoven is een protest aan de gang tegen de coronamaatregelen. Volgens Omroep Brabant zijn er zeker dertig mensen op de betoging afgekomen. Op borden staan teksten als 'Stop de lockdown' en 'Stop de ophokplicht'. De demonstratie verloopt rustig.

Volgens de regionale omroep houdt niet iedereen zich aan de regel om anderhalve meter afstand te houden, maar dat geldt ook voor de mensen in de Eindhovense winkelstraten. De betogers van de groep 'Demonstratie van het Volk' zeggen dat het protest gericht is op "het behoud van onze grondrechten en vrijheid, welke nu systematisch worden afgenomen".

Voorafgaand aan het protest heeft de politie een demonstrant opgepakt. Dat gebeurde zaterdagochtend in Limburg op last van het Openbaar Ministerie. De 43-jarige man uit Schinveld is aangehouden voor opruiing en het maken van beledigende uitlatingen in het openbaar.

RIVM: 10 ziekenhuisopnames en 23 doden

Het RIVM meldt dat het dodental van het coronavirus is opgelopen met 23. Dat is meer dan gisteren. Toen waren het er 13. In totaal zijn er nu zeker 5811 mensen in Nederland overleden aan het virus.

Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 10. Gisteren waren het er 9.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Ook zal het werkelijke dodental hoger liggen omdat er ook mensen aan covid-19 overlijden zonder dat ze zijn getest.

Anchorage opeens een van de drukste luchthavens

Anchorage International Airport in Alaska is bepaald niet de grootste luchthaven ter wereld, maar momenteel wel een van de drukste, meldt CNN Travel. Vooral op zaterdag landen er opvallend veel vliegtuigen in vergelijking met andere Amerikaanse luchthavens.

"Zaterdag is een drukke dag voor vrachtvliegtuigen, waar wij het van moeten hebben", legt vliegveldmanager Jim Szczesniak uit. "Op 2 mei hadden we bijvoorbeeld 744 vliegoperaties. Chicago had er toen 579 en Atlanta 529."

Door de coronacrisis is het passagiersvervoer door de lucht wereldwijd teruggelopen met meer dan 90 procent. Het goederenvervoer door de lucht is in de VS juist wat toegenomen, vooral omdat veel middelen die in Amerika worden gebruikt in de strijd tegen corona in Azië worden geproduceerd. Anchorage is een belangrijk verbindingspunt in het luchtverkeer. Het ligt halverwege tussen New York en Tokio en op 9,5 uur vliegen van verreweg de meeste belangrijke bestemmingen in industrielanden.

Fightradar24 signaleerde al op 8 april dat het vliegverkeer op Anchorage flink was toegenomen:

Bijna 300 nieuwe coronabesmettingen in België geteld

Het aantal nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus in België is voor de derde dag op rij gestegen. Zaterdag meldden de autoriteiten 299 nieuwe besmettingen te hebben geconstateerd. Vrijdag waren dat er 276 en donderdag 252. Het totale aantal bevestigde besmette personen ligt op 56.810.

De afgelopen 24 uur zijn er 34 patiënten opgenomen in ziekenhuizen, op de ic's daalde het aantal mensen met 9. Het Crisiscentrum meldde 25 nieuwe sterfgevallen. Van hen overleden 15 mensen in het ziekenhuis en 10 in woonzorgcentra. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee op 9237.

In de ziekenhuizen liggen momenteel 1388 coronapatiënten. Op intensivecareafdelingen worden 259 patiënten verzorgd, 149 van hen liggen aan de beademing. De afgelopen 24 uur mochten 32 mensen het ziekenhuis verlaten. Sinds 15 maart zijn 15.155 patiënten genezen verklaard en uit ziekenhuizen ontslagen.

Keurmeesters slachthuis Helmond vandaag getest

In de teststraat van de GGD Brabant-Zuidoost worden vandaag keurmeesters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en medewerkers van Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) getest op het coronavirus. Ze hebben gewerkt in een slachthuis van Van Rooi Meat in Helmond. Eerder werd al bekend dat twee keurmeesters en een dierenarts het virus hebben.

Nu worden de vijftig anderen ook getest. "Dat zijn allemaal mensen die klachtenvrij zijn", zegt een woordvoerder van de GGD. "We testen deze mensen om een brede beroepsgroep in beeld te brengen. Deze mensen hoeven niet thuis te blijven. We hopen dat morgen de eerste uitslagen er zijn, maar realistischer is maandag. Het personeel van het slachthuis testen we niet. Daar is nu geen aanleiding voor."

Het personeel van de slachterij van Vion in Groenlo, dat eerder deze week moest sluiten omdat 45 medewerkers het virus bleken te hebben, is ook op het virus getest. Een woordvoerder van de GGD Noord- en Oost-Gelderland verwacht die uitslagen morgen.

Wat mogen en moeten werknemers en bazen in coronatijd?

Hoe zit het met de rechten en plichten van werknemers en werkgevers in deze coronatijd? Sommigen vrezen voor hun vakantiegeld of reiskostenvergoeding. Bij sommige bedrijven moeten werknemers hun temperatuur op laten meten bij binnenkomst. Mag dat allemaal? En mag je weigeren naar kantoor te komen als je dat niet ziet zitten?

In deze video van Nieuwsuur de antwoorden op die vragen:

Woordvoerder Britse premier: Cummings heeft de regels niet overtreden

Topadviseur Cummings van de Britse premier Johnson heeft de regels niet overtreden, zegt een woordvoerder van het kantoor van de premier in reactie op nieuws van eerder vandaag. Dominic Cummings reisde vanuit Londen 400 kilometer naar zijn ouders in Durham terwijl hij coronasymptomen had. Volgens de regels had hij op zijn eigen adres moeten blijven.

Volgens de woordvoerder van Downing Street heeft Cummings zich verantwoord gedragen. "Omdat zijn vrouw vermoedelijk het coronavirus had en hijzelf ook verschijnselen had, was het van belang dat er goed voor zijn kind gezorgd kon worden", staat in een verklaring. "Op geen enkel moment werd hij of zijn familie door de politie aangesproken. Zijn acties waren binnen de regels van de coronarichtlijnen." Volgens een bron van de BBC was Cummings naar zijn ouders gegaan zodat zij voor zijn zoon konden zorgen.

De politie in Durham noemt de actie van Cummings onverstandig. "De richtlijnen zijn ontworpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan", meldt de politie. "Wat de reden ook is, naar Durham reizen terwijl je weet dat je mogelijk besmet bent was heel onverstandig."

'Waarschijnlijk nog jarenlang anders reizen'

We zullen waarschijnlijk nog jarenlang anders reizen dan we voor de coronacrisis deden, zeggen steeds meer organisaties en bedrijven.

De NS denkt pas in 2025 weer net zo veel reizigers te vervoeren als voor de coronacrisis. Schiphol denkt dat de luchtvaart in 2023 weer op het oude niveau zit. Uit een peiling van de ANWB blijkt dat ruim een derde van de ondervraagden verwacht ook als het virus onder controle is vaker met een eigen vervoermiddel te zullen reizen.

Volgens onderzoeker Marije Hamersma van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid kunnen nieuwe gewoonten zoals vaker op de fiets stappen ook op de lange termijn effect hebben. "Mensen hebben de afgelopen tijd een alternatief moeten zoeken voor het openbaar vervoer en zijn meer thuis gaan werken. Daar raken ze aan gewend, en dat is een van de factoren waardoor mensen structureel van gedrag kunnen veranderen."

Hoe langer de beperkingen aanhouden, hoe groter de kans dat de verandering blijvend is, zegt Hamersma.

Zeven mensen mogelijk besmet in Duits restaurant

Zeven mensen lijken het coronavirus te hebben opgelopen in een restaurant in het Duitse stadje Leer, vlak over de grens bij Groningen. Het is het eerste geval van een besmetting in een eetgelegenheid sinds de restaurants in de deelstaat Nedersaksen twee weken geleden weer open mochten gaan.

Zeker 50 mensen moesten in quarantaine nadat de besmettingen waren vastgesteld.

Duitsland kondigde op 20 april aan dat deelstaten bepaalde coronamaatregelen mochten versoepelen. De restaurants in Nedersaksen moesten bij het opengaan op 11 mei de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Er moet een afstand van 2 meter zitten tussen de tafels, obers moeten mondkapjes dragen en klanten moeten hun namen, adressen en telefoonnummers achterlaten zodat ze makkelijk getraceerd kunnen worden als zich een infectie voordoet.

'Veelbelovende eerste resultaten Chinees vaccin'

Een in China ontwikkeld vaccin lijkt na een eerste test veilig te zijn en mensen te beschermen tegen het coronavirus, meldt The New York Times. Onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Het vaccin is getest op 108 mensen tussen de 18 en 60 jaar. Degenen die een dosis van het vaccin kregen, maakten binnen twee weken T-lymfocyten aan, een bepaald soort witte bloedcellen die nodig zijn voor de specifieke afweer tegen het virus. De antistoffen die daarnaast zorgen voor immuniteit werden binnen 28 dagen opgebouwd.

De test is een eerste stap, vooral bedoeld om vast te stellen of het veilig is. Om de effectiviteit echt aan te tonen, moet het nog op duizenden andere mensen worden getest. Experts waarschuwen ook dat het vaccin niet bij iedereen even effectief is.

De afgelopen dagen maakten ook andere onderzoeksteams bekend vorderingen te maken met een coronavaccin. Het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft een vaccin dat veilig en effectief lijkt na een test op acht mensen. Ook het in China gevestigde Sinovac Biotech zegt met testen op mensen te zijn begonnen. Ook op andere plaatsen in de wereld, waaronder Nederland, wordt aan vaccins gewerkt.

Afvalbedrijven: kom niet naar milieustraat als het niet per se hoeft

De Vereniging Afvalbedrijven verwacht dat het een drukke dag wordt bij de milieustraten in Nederland. Eergisteren waren alle milieustraten dicht vanwege Hemelvaartsdag, en ook gisteren waren op verschillende plekken milieustraten gesloten.

De afgelopen weken stonden regelmatig enorme rijen bij de milieustraten. Dat heeft drie oorzaken, zegt een woordvoerder van de Vereniging Afvalbedrijven. "Er mogen minder mensen op de milieustraten komen, vanwege de veiligheid van de medewerkers. We hebben gezien dat mensen aan hun huis gekluisterd waren en massaal de zolder gingen opruimen. En veel kringloopwinkels zijn dicht, waar normaal bruikbare spullen heen gaan."

De vereniging roept mensen op niet naar de milieustraten te komen als het niet per se hoeft. "We horen ook wel van medewerkers dat mensen een uur in de rij gaan staan om een doosje oud papier weg te brengen, of een zak plastic. Als je het kan bewaren, bewaar het dan", zegt de woordvoerder.

'Staat aansprakelijk voor als mondkapjes Auping en Afpro niet beschermen'

Beddenfabrikant Auping en filterproducent Afpro hebben met het ministerie van VWS afgesproken dat de Nederlandse staat de aansprakelijkheid op zich neemt als zou blijken dat hun mondmaskers niet goed beschermen. Dat bevestigt het ministerie aan Trouw.

Om de productie van mondkapjes in Nederland snel op gang te brengen, is ook een beroep gedaan op bedrijven als Auping om bij te springen. Vooral de beddenfabrikant (anno 1888) wilde dat de aansprakelijkheid voor de mondkapjes dichtgetimmerd werd. "We hebben nog nooit medische hulpmiddelen gemaakt, en hadden geen verstand van mondkapjes. Er moest een regeling komen voor als er toch iemand ziek zou worden. Dat is goed gelukt", zegt projectleider Mark Groot Wassink tegen de krant.

Op dit moment worden de machines van Auping en Afpro in gereedheid gebracht. De bedrijven hopen in juni rond de 1 miljoen FFP2-mondkapjes per week te kunnen leveren.

Komt er een tweede coronagolf?

Het is een veelgestelde vraag op het moment: komt er een tweede golf aan coronabesmettingen? Nu de maatregelen worden versoepeld, is het afwachten wat dat betekent voor de verdere verspreiding van het virus. In deze video legt NOS op 3 uit hoe de coronagolf tot dusver over Nederland en over de wereld rolt, en worden mogelijke toekomstscenario's op een rij gezet:

Eerste onterecht uitgekeerde coronasteun al teruggevorderd

De overheid is begonnen met het terugvorderen van onterecht aangevraagde coronasteun. Ruim 180.000 bedrijven hebben tot nu toe een eenmalige uitkering van 4.000 euro gekregen en pas achteraf wordt gecontroleerd of de aanvraag wel terecht was. Meer details, over hoeveel en welke bedrijven, zijn niet bekendgemaakt.

Via de TOGS-regeling kunnen bedrijven eenmalig een tegemoetkoming krijgen van 4000 euro. De regeling is bedoeld voor sectoren die getroffen worden door corona, en specifieker door maatregelen van de overheid om de verspreiding tegen te gaan.

Er zijn nu enkele tientallen meldingen van verdachte transacties en dat aantal zal vermoedelijk oplopen. Er wordt dus al geld teruggevorderd, maar of er ook echt sprake was van fraude, wordt nog onderzocht. Als dat zo is, volgt strafrechtelijke vervolging.

Kritiek op topadviseur premier Johnson

De Britse Labourpartij wil weten of een topadviseur van premier Johnson de lockdownregels heeft overtreden terwijl hij coronasymptomen had. Dominic Cummings reisde vanuit Londen 400 kilometer om in het huis van zijn ouders te verblijven, terwijl hij volgens de regels van de lockdown op zijn eigen adres had moeten blijven. Agenten gingen volgens Britse media op 31 maart langs bij Cummings om hem de regels nog eens uit te leggen.

Labour wil snel uitleg. "Het kan niet zo zijn dat het Britse volk zich aan de regels moet houden maar dat er andere gelden voor Dominic Cummings." Een woordvoerder van de Liberal Democrats was nog stelliger: "Als hij de regels heeft overtreden moet hij weg. Zo simpel is het."

Downing Street 10 heeft nog niet officieel gereageerd op de berichten in de media. Een bron meldt aan de BBC dat Cummings zich bij zijn ouders afgezonderd heeft gehouden en daar dus niet de regels heeft gebroken.

Autoverhuurder Hertz vraagt uitstel van betaling aan

De Noord-Amerikaanse tak van autoverhuurder Hertz heeft uitstel van betaling aangevraagd. Doordat de inkomsten volledig zijn weggevallen door de coronacrisis is het bedrijf niet meer in staat 17 miljard aan schulden te betalen.

Nadat het bedrijf half maart de deuren had gesloten, werden al 12.000 werknemers ontslagen en 4000 met gedwongen verlof gestuurd. Dat mocht echter niet baten: "Geen enkel bedrijf is ingericht op 0 omzet", analyseerde directeur Kathryn Marinello kort voordat ze het bedrijf verliet.

Hertz is een van de oudste autoverhuurders ter wereld: het bedrijf begon in 1918 met een aantal Model T-Fords.

0 nieuwe besmettingen in China

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China zijn er in een dag tijd geen nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Een dag eerder werden er nog vier positieve testen gedaan. De Chinese autoriteiten zeggen er wel bij dat er twee mensen zich gemeld hebben met verschijnselen die nog moeten worden getest.

Het aantal Chinezen dat met corona besmet raakt, loopt sinds het land strenge maatregelen nam in maart sterk terug. Wel wordt het virus nog relatief vaak 'geïmporteerd' door Chinezen die vanuit het buitenland terugkeren naar huis.

Gisteren werd overigens na twee maanden uitstel alsnog het Nationaal Volkscongres gehouden. De politici droegen bij de openingsceremonie mondkapjes, behalve enkele tientallen op de voorste twee rijen, onder wie president Xi Jinping. Het land lijkt daarmee het signaal af te geven dat het virus onder controle is.

Wie draait er op voor de ongebruikte noodziekenhuizen?

Er is onduidelijkheid over wie de rekening betaalt voor de noodhospitalen die in Rotterdam en Maastricht zijn ingericht. Dat blijkt uit onderzoek van het platform Investico en enkele media.

De noodhospitalen werden gebouwd zonder steun van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen, en dat bleek een voorwaarde voor zorgverzekeraars. De verzekeraars zijn kritisch op de keuze voor de locaties in Rotterdam Ahoy en het MECC in Maastricht. De noodhospitalen zijn inmiddels ontmanteld, er hebben uiteindelijk geen patiënten gelegen.

Ook in Mexico geen voetbalcompetitie meer

Cruz Azul speelde in Mexico-Stad nog een wedstrijd zonder publiek op 15 maart

De Mexicaanse voetbalcompetitie wordt definitief niet hervat. Liga MX werd na tien speelrondes op 15 maart vanwege het coronavirus stilgelegd. De laatste wedstrijden werden al zonder publiek gespeeld. Nu het virus verder oplaait in het land, is besloten om het seizoen te beëindigen.

Een deel van de teams was al begonnen met het testen van spelers op corona, in de hoop dat er nog in lege stadions kon worden gevoetbald. Zo kwam aan het licht dat twaalf spelers van Santos Laguna in de noordelijke stad Torreon besmet waren geraakt met het virus.

Het stopzetten van de competitie is extra zuur voor de club Cruz Azul, die eerste stond. Er is besloten dat er geen kampioen wordt aangewezen. Cruz Azul won de Mexicaanse titel voor het laatst in 1997.

In Mexico zijn bijna 7000 mensen omgekomen aan de gevolgen van het coronavirus. Bij ruim 62.000 mensen is het virus vastgesteld via een test.

Kleine reisorganisaties pleiten voor noodfonds

De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) heeft in een open brief aan staatssecretaris Keizer van Economische Zaken gepleit voor een coronanoodfonds voor de sector.

De branche heeft behoefte aan passende staatssteun, zegt voorzitter Ton Brinkman in de brief. "De reisbranche heeft te maken met annuleringen, afgebroken reizen en repatriëringskosten. Kosten waar geen inkomsten tegenover staan. Het is niet duidelijk op welke termijn het herstel gaat plaatsvinden en wanneer de consument voldoende vertrouwen heeft om weer een reis te boeken."

Ook speelt mee dat veel reisorganisaties al kosten hebben gemaakt voor reizen, zoals aanbetalingen voor hotels, excursies en vervoer. Dat legt een enorme druk op de organisaties, zegt Brinkman. "Een noodfonds kan vele faillissementen in de reisbranche voorkomen."

Bij de vereniging zijn zo'n 400 kleinschalige reisorganisaties aangesloten.

Brazilië tweede met meeste besmettingen

In Brazilië zijn nu meer corona-besmettingen geregistreerd dan in Rusland. Het land telt nu 330.890 gemelde corona-patiënten, alleen in de Verenigde Staten zijn meer mensen met het virus besmet.

In 24 uur tijd zijn er in Brazilië 1001 doden bij gekomen. In totaal zijn er nu 21.048 corona-doden geregistreerd.

Gisteravond laat uitte de Wereldgezondheidsorganisatie al zijn zorgen over de snelle stijging in Latijns-Amerika. De Braziliaanse president Bolsonaro voert campagne tegen gouverneurs die een strengere koers willen varen om de uitbraak in te dammen.

'Beroemd Volendams hotel failliet'

Het historische hotel Spaander in de haven in Volendam is failliet verklaard, meldt de regionale omroep NH Nieuws. Het hotel uit 1881 ontving in de loop van jaren heel wat bekende gasten onder wie Elizabeth Taylor en Muhammad Ali.

Sinds 21 maart sloot het bedrijf de deuren vanwege het coronavirus. Vandaag sprak de rechter het faillissement uit. NH Nieuws schrijft dat niet bekend is of het faillissement het definitieve einde is, of dat een doorstart gepland wordt.

Het hotel draait na het overlijden van dochter Spaander, die het hotel sinds 1991 runde, niet goed meer. Vijf jaar geleden probeerden tv-kok Herman den Blijker en hotelier Willem Reimers in het televisieprogramma Herrie in Hotel Spaander het beroemde hotel op te knappen en succesvoller te maken. Dat programma trok meer dan een miljoen kijkers.

Deze mensen zijn eigenlijk wel blij met de coronabeperkingen

Voor sommige mensen heeft de coronacrisis juist positieve gevolgen. Ze komen helemaal tot rust door de afname van het vliegverkeer, hebben geen last meer van voorbijrazende motoren of zijn een stuk efficiënter nu ze thuiswerken, merkte Nieuwsuur:

Deze mensen zijn eigenlijk wel blij met de coronabeperkingen

Welkom

Welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van gisteren kun je hier terugvinden.