liveblog
NOS NieuwsAangepast

WHO: pandemie nu hevigst in Latijns-Amerika • Inburgeringsexamens in juni hervat

  • Het dodental van het coronavirus is vandaag opgelopen met 13; het aantal ziekenhuisopnames steeg met 9, het laagste aantal tot nu toe.
  • Op de IC's is het aantal coronapatiënten gedaald met drie.
  • De sterfte in Nederland lag vorige week lager dan normaal in deze tijd.
  • De NS verwacht tot 2025 een omzetverlies van 4,7 miljard euro en heeft om overheidssteun gevraagd.
liveblog gesloten

Moslims bidden in kerk

In een kerk in Berlijn zijn moslims samengekomen om te bidden tijdens de Ramadan. De kerk opende de deuren, omdat er vanwege de coronamaatregelen niet genoeg plek is om alle moslims in moskeeën te ontvangen.

Moslims bidden in Berlijnse kerk

Supermarkten besmettingshaard in Kaapstad?

Niet het economische centrum Johannesburg, maar toeristentrekpleister Kaapstad is het onverwachte epicentrum van de corona-uitbraak in Zuid-Afrika. De Provincie Westkaap, waar Kaapstad ligt, telt ruim 12.000 besmettingen, 63 procent van het landelijke totaal van ruim 19.000. De mogelijke reden? Superverspreiders in supermarkten.

"Daardoor zijn een aantal wijken brandhaarden geworden. Maar we zijn het nog verder aan het onderzoeken. We hebben zeker nog niet een volledig plaatje waarom het cijfer zoveel hoger ligt dan in de rest van het land", zegt Salim Abdool Karim, hoofd van de Zuid-Afrikaanse coronacommissie die de overheid adviseert.

Ondertussen ziet correspondent Elles van Gelder de ene na de andere supermarkt in haar wijk de deuren sluiten, om na gebruik van veel desinfectiemiddel en het testen van personeel weer open te gaan.

WHO: coronapandemie nu hevigst in Latijns-Amerika

De coronapandemie grijpt momenteel het snelst om zich heen in Latijns-Amerika. De twee grootste landen in die regio - Mexico en Brazilië - noteerden afgelopen week bijna dagelijks recordaantallen als het gaat om nieuwe doden en bevestigde gevallen, aldus Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Maar ook in landen als Peru, Chili en Ecuador neemt de druk op de IC's toe.

WHO-crisismanager Mike Ryan maakt zich voornamelijk zorgen om Brazilië. Dat land telt nu ruim 20.000 coronadoden en 300.000 bevestigde ziektegevallen. President Bolsonaro voert campagne tegen gouverneurs die een strengere koers willen varen om de uitbraak in te dammen en het land wil het malariamedicijn hydroxychloroquine grootschalig gebruiken in de bestrijding van het virus. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat het medicijn mogelijk juist extra gevaren met zich meebrengt en niet werkt tegen het virus.

Inburgeringsexamens vanaf 15 juni weer hervat

Vanaf 15 juni worden er weer inburgeringsexamens en staatsexamens Nederlands als tweede taal afgenomen. De laatste examens werden medio maart afgenomen. De ministers Koolmees (Sociale Zaken) en Van Engelshoven (Onderwijs) willen de examens graag hervatten om te voorkomen dat wachttijden verder oplopen en kandidaten geleerde stof vergeten, schrijven ze in een Kamerbrief.

Uitvoeringsorganisatie DUO bereidt zich voor op de hervatting, waarbij rekening moet worden gehouden met de RIVM-richtlijnen zoals anderhalve meter afstand houden. Omdat door de coronabeperkingen minder examens tegelijk kunnen worden afgenomen, gaan de toetslocaties zo spoedig mogelijk ook in de avonduren en weekenden open.

Rechter wijst verzoek Franse voetbalcompetitie te hervatten af

Er kan definitief een punt achter de Franse voetbalcompetitie. Een rechter heeft het beroep van de clubs Lyon, Amiens en Toulouse om de competitie alsnog te hervatten, afgewezen. Ze hadden de zaak aangekaart, omdat ze zich benadeeld voelen. Lyon - de club van Oranje-international Memphis Depay - krijgt door het vroegtijdig stilleggen van de competitie niet meer de kans zich te kwalificeren voor Europees voetbal. Amiens en Toulouse degraderen. Paris Saint-Germain is uitgeroepen tot kampioen.

Ziekenhuisbed én doodskist

In Colombia heeft een bedrijf een ziekenhuisbed ontwikkeld dat met een paar simpele handelingen is te transformeren in een doodskist. Het bedrijf kwam op het idee na het zien van het tekort aan doodskisten voor coronadoden in Ecuador.

Colombiaans bedrijf ontwerpt ziekenhuisbed dat tegelijk doodskist is

Frankrijk gaat Britten in quarantaine plaatsen

Nu Groot-Brittannië heeft aangekondigd vanaf 8 juni elke bezoeker op te dragen twee weken in quarantaine te gaan, gaat Frankrijk het omgekeerde voor elke Brit doen. Dat liet het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken vanavond weten.

Parijs besloot eerder ook al zo'n 'tegenmaatregel' te nemen voor Spanjaarden, toen de regering in Madrid besloot om buitenlanders in quarantaine te plaatsen. Frankrijk is zeer ontstemd over het Britse besluit, omdat de landen eerder deze maand nog afspraken elkaars onderdanen juist niet te isoleren. Tussen de twee landen is er intensief verkeer via het Kanaal.

Trump wil kerken dit weekeinde heropenen

De Amerikaanse president Trump heeft kerken, synagogen en moskeeën bestempeld als "essentieel" en heeft gouverneurs van staten opgeroepen de gebedshuizen dit weekeinde weer te heropenen. Als zij geen gehoor geven aan zijn oproep, zal Trump hun besluit van tafel vegen, zo waarschuwde hij in een korte persconferentie in het Witte Huis.

"Sommige gouverneurs hebben slijterijen of abortusklinieken als essentieel aangemerkt, maar kerken niet", zei hij. "Het is niet goed, dus ik repareer dat nu. Deze gebouwen houden onze samenleving bij elkaar." Het is overigens nog onduidelijk of Trump de macht heeft om tegen het besluit van een gouverneur in te gaan.

Het Amerikaanse centrum van ziektebestrijding- en preventie werkte aan een protocol voor de heropening van gebedshuizen. Trump wil daar niet langer op wachten.

Meer besmettingen in slachthuizen, FNV pleit voor werken 'op halve kracht'

Volgens FNV-bestuurder John Klijn is het verstandig als slachterijen de komende tijd op halve kracht gaan werken. Dan wordt de kans op coronabesmettingen kleiner, stelt hij in radioprogramma Nieuws en Co.

Klijn reageerde op het hoge aantal coronabesmettingen in de vleesverwerkende industrie. Begin deze maand raakten 28 medewerkers van vleesbedrijf Vion in Scherpenzeel besmet. Deze week bleken zeker 45 medewerkers van een Vion-slachterij in Groenlo besmet. En vandaag blijkt dat in slachthuizen in Helmond en Boxtel keurmeesters en een dierenarts besmet zijn geraakt, zo bericht RTL Nieuws.

Volgens FNV-bestuurder Klijn werken de anderhalvemeterprotocollen van de slachthuizen niet in de praktijk. "De vleessector is een heel arbeidsintensieve sector", zegt Klijn over het hoge aantal besmettingen. "Er werken dus veel mensen per vierkante meter. Ze komen met honderden tegelijk aan in de ochtend. Het eerste fileprobleem ontstaat in de kleedkamers. Daarna staan ze weer in de file om hun handen te wassen. Vervolgens moeten ze door de hygiënesluis naar de lopende band, waar 30 procent van onze leden zegt niet op anderhalve meter van collega's te kunnen werken. Als het pauze is, gaat het hele proces rechtsomkeert."

Werken op halve kracht is volgens Klijn dus een oplossing. En waar geen afstand gehouden kan worden, bieden goede beschermingsmiddelen uitkomst. "En door in de avond door te gaan met slachten, kunnen bedrijven hun productie op peil houden. Want de meeste slachterijen werken met een soort dagdienst."

E-bikes zijn in Italië niet aan te slepen

In heel Europa grijpen steden de coronacrisis aan om het fietsen te stimuleren. Zo legt Milaan versneld fietspaden aan. En de Italiaanse regering stimuleert de koop van e-bikes door subsidies. De overheid betaalt 60 procent van de aankoopprijs, met een maximum van 500 euro. Daardoor groeit de vraag naar e-bikes enorm in Italië, ziet correspondent Mustafa Marghadi.

"Overheden hebben jarenlang niks gedaan, dus in twee maanden los je het probleem niet op. Maar dat ze dit nu doen is al heel wat":

De fiets moet ook in Italië het openbaar vervoer en (misschien) de auto vervangen

Groen licht in IJsland voor cafés en grote bijeenkomsten

IJsland overweegt cafés weer te heropenen en bijeenkomsten met 200 personen toe te staan. Het land telt nog twee mensen die in isolatie herstellen van het coronavirus, zegt de belangrijkste epidemioloog van het land. Verder zijn er recent geen nieuwe gevallen meer genoteerd.

Direct na de mondiale corona-uitbraak nam IJsland maatregelen, waardoor het aantal bevestigde coronadoden in het land op slechts tien staat.

Boa's gaan landelijke acties organiseren

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan op 26 mei en 1 juni in meerdere steden actievoeren. De boa's willen vanwege toenemende agressie meer middelen om zich beter kunnen verdedigen. Directe aanleiding is een nieuw incident gisteren in IJmuiden, waarbij boa's werden mishandeld door jongeren. Twee boa's raakten gewond, maar zij zijn weer thuis. De ene moet vrijwel al zijn ondertanden missen. De andere heeft een hersenschudding.

Hoe de acties er op 26 mei en 1 juni uit gaan zien, is nog niet duidelijk.

'Extra risico bij gebruik malariamedicijn'

Hydroxychloroquine en chloroquine - twee medicijnen die worden gebruikt tegen malaria en reuma - werken niet tegen het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek dat vandaag in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. De wetenschappers onderzochten ongeveer 100.000 coronapatiënten in verschillende ziekenhuizen. Volgens de onderzoekers hebben de middelen geen effect op coronapatiënten en blijkt het sterfterisico zelfs groter bij gebruik van de medicijnen.

Met name hydroxychloroquine haalde deze week het nieuws, toen de Amerikaanse president Trump zei het middel al ongeveer anderhalve week te gebruiken, uit voorzorg tegen het coronavirus. Medici waarschuwen voor het medicijn. Hartritmestoornissen behoren tot de bijwerkingen; bij onjuist gebruik kan het middel dodelijke gevolgen hebben.

De uitspraak van Trump leidde tot veel kritiek van artsen en wetenschappers. Na het onderzoek in The Lancet twitterde Hillary Clinton, de Democratische presidentskandidaat die in 2016 door Trump werd verslagen, dat Trump moet stoppen "met het spelen van dokter op televisie".

Quarantaineregels Groot-Brittannië gelden vanaf 8 juni

Vanaf 8 juni moet iedereen die Groot-Brittannië bezoekt twee weken in quarantaine. Bezoekers moeten bij aankomst telefoonnummers en adressen doorgeven, zei minister van Binnenlandse Zaken Patel op een persconferentie. Vanaf half juni gaat de Britse overheid controleren of mensen zich wel aan de quaraintaineregels houden. Wie dat niet doet, krijgt een boete van 1000 pond. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo hoeven medisch experts en vrachtmedewerkers niet in de verplichte quarantaine.

Groot-Brittannië hoopt via de maatregel een tweede besmettingsgolf te voorkomen.

Meer dan 100.000 coronagevallen in Afrika

Het aantal geregistreerde coronagevallen in Afrika is opgelopen tot boven de 100.000. Dat meldt het Afrikaanse centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (CDC). Zeker 3100 Afrikanen zijn overleden aan het virus.

John Nkengasong, directeur van het CDC, ziet al weken geen explosieve stijging meer in het aantal bevestigde gevallen. "We hopen dat die trend doorzet", zegt Nkengasong. Tegelijk benadrukt hij dat er meer getest moet worden op het continent met 1,3 miljard inwoners.

Daarnaast gaat elk land op z'n eigen manier om met de coronapandemie. Zo heeft de president in Tanzania gezegd dat drie dagen van bidden het virus heeft verslagen. De afgelopen drie weken heeft het land de coronacijfers niet meer aangepast. Zuid-Afrika, het land dat in Afrika de meeste mensen test, telt ook het hoogste aantal besmettingen; zo'n 19.000.

Bredase horeca mag niet proefdraaien op 25 mei

De Bredase horeca mag op 25 mei niet bij wijze van proef de deuren openen. Dat hebben Bredase horeca-ondernemers vandaag vanuit het kabinet te horen gekregen. Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is teleurgesteld, zegt hij in een persbericht. "Ook vanwege de grote steun die er is voor dit initiatief, en niet alleen vanuit Breda. Heel horecaland houdt na gisteren zijn hart vast en het is een reëel scenario dat iedereen straks massaal naar de horeca gaat komen", zegt hij.

Breda had zich kandidaat gesteld om te fungeren als proeflocatie voor de heropening van de horeca; vanaf 1 juni mogen de terrassen weer openen en restaurants mogen dan weer maximaal dertig klanten verwelkomen.

'80 miljoen kinderen lopen risico door uitblijven vaccinaties'

Wereldwijd lopen er 80 miljoen kinderen van jonger dan één jaar het risico ziek te worden door bijvoorbeeld mazelen, difterie of een andere ziekte waar vaccinaties voor beschikbaar zijn. In zeker 68 landen zijn door het coronavirus de nationale vaccinatieprogramma's namelijk verstoord, melden Unicef, Wereldgezondheidsorganisatie WHO en vaccinatie-organisatie Gavi in een gezamenlijk persbericht.

WHO-baas Tedros Ghebreyesus maakt zich zorgen. "Verstoring van vaccinering door de coronapandemie kan de vooruitgang van decennia tegen een ziekte als mazelen tenietdoen", zegt hij. Unicef-directeur Henrietta Fore waarschuwt dat de strijd tegen één ziekte niet ten koste moet gaan van de strijd tegen andere ziekten. Fore: "Hoewel de huidige omstandigheden ons dwingen sommige vaccinatieprogramma's even op pauze te zetten, moeten deze programma's zo snel mogelijk weer worden opgestart. Anders riskeren we de ene dodelijke uitbraak na de ander."

Oproep weg te blijven uit centrum Arnhem

De politie van Arnhem roept op weg te blijven uit de binnenstad van de stad. Het is er erg druk, meldt de politie op Facebook, waardoor het niet meer mogelijk is anderhalve meter afstand tot elkaar te houden.

GGD onderzoekt hoge aantal coronadoden Rijssen

De GGD in Twente is een onderzoek begonnen naar het relatief grote aantal coronaslachtoffers in het Overijsselse Rijssen. In de gemeente Rijssen-Holten zijn zeker negentien personen overleden aan het virus. Het overgrote deel daarvan is afkomstig uit het stadje. Het onderzoek moet uitwijzen waarom dat zo is.

De burgemeester van de gemeente, Arco Hofland, zegt graag duidelijkheid te willen. "Vooral ook omdat het aantal besmettingen maar blijft oplopen", zegt hij tegen RTV Oost. Hij kan geen duidelijke oorzaak daarvoor vinden, zegt hij. In Hasselt, een andere zwaar getroffen Overijsselse plaats, lijkt bijvoorbeeld de hechte kerkgemeenschap de mogelijke oorzaak voor de vele coronabesmettingen.

"Dat is hier niet aan de orde", aldus Hofland. "Sterker, de kerken hebben zich van begin af aan heel keurig aan de noodverordening gehouden. Zo zijn er kerkdiensten met slechts vier, vijf mensen in de kerk en waarbij de dienst via internet wordt uitgezonden."

Aantal coronapatiënten op IC's gedaald met drie

Er liggen nog 252 coronapatiënten op IC's. Dat zijn er drie minder dan een dag eerder. Daarnaast liggen er 481 mensen met andere aandoeningen op de intensive care; 46 minder dan de voorgaande dag.

Gisteren nam het aantal coronapatiënten op de IC's nog af met twintig. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg wijt de tragere daling aan de weekendroosters in ziekenhuizen vanwege Hemelvaart. Mensen worden dan gemiddeld later op de dag van de IC ontslagen. "We verwachten dat de daling verder door zal zetten richting de 150, medio volgende week", zegt Kuipers.

Er ligt nog een Nederlandse coronapatiënt op een IC in Duitsland.

Waarom we niet zeker weten of mensen immuun zijn

Op de website van het RIVM staat dat het niet zeker is of mensen de ziekte een tweede keer kunnen krijgen. Hoe groot is die onzekerheid? En hoe kunnen we die verkleinen?

Lees dit artikel van onze wetenschapsredacteur Francien Yntema die antwoord probeert te geven op deze vragen:

De coronacijfers van vandaag op een rij

Het RIVM meldde vandaag lage cijfers over het aantal doden en het aantal ziekenhuisopnames. En waar er eerste sprake was van grote 'oversterfte' tijdens de coronacrisis, stierven er vorige week juist minder mensen dan normaal in deze tijd van het jaar.

Madrid versoepelt: terrassen weer open

De lockdown in Madrid wordt maandag deels opgeheven. De terrassen in de hoofdstad gaan weer open en bijeenkomsten met maximaal tien mensen worden weer toegestaan. Dat kan, nu het coronavirus in Madrid minder snel om zich heen grijpt, zegt de lokale gezondheidsautoriteit.

Spanje is qua besmettingen het zwaarst getroffen land van Europa. Al meer dan 280.000 mensen raakten er besmet met het virus, bijna 28.000 mensen stierven aan de gevolgen.

Kritiek op eventueel uitstel verkiezingen

Verschillende Kamerleden hebben boos gereageerd op het bericht van vanochtend dat het kabinet niet uitsluit dat de komende verkiezingen, op 17 maart, wegens de coronacrisis moeten worden uitgesteld. Onder andere PvdA en PVV willen opheldering.

Minister Ollongren benadrukt juist dat alles erop gericht is om de verkiezingen te laten doorgaan. Ze gaat slechts uitzoeken of en hoe de komende verkiezingen mogelijk zijn als het coronavirus nog rondwaart. Ze gaat eerst navragen of stemlokalen zo kunnen worden ingericht dat kiezers er bijvoorbeeld 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Uitstel van de verkiezingen en stemmen per post zijn laatste opties, zegt haar ministerie.

Virtuele fans op Deense voetbaltribune

De Deense voetbalcompetitie wordt volgende week donderdag in Aarhus hervat, met fans op de tribune. De supporters van AGF Aarhus mogen vanwege de coronacrisis niet fysiek aanwezig zijn, maar ze kunnen hun team virtueel aanmoedigen via grote schermen langs het veld die voor de spelers te zien zijn.

Fans van Aarhus, de nummer 3 in de Deense Superliga, kunnen in de webshop van de club een gratis kaartje krijgen voor de wedstrijd tegen Randers FC. Ze mogen zelf kiezen in welk vak ze willen 'zitten'. Supporters met een kaartje voor hetzelfde vak worden bij elkaar geplaatst in een Zoom-verbinding. Daar zit wel enige vertraging op. Medewerkers van de club houden in de gaten of de fans op de videoverbinding zich netjes gedragen.

"Dit wordt de eerste wedstrijd in lange tijd. We gaan dat vieren met een historisch digitaal initiatief", zegt directeur Jacob Nielsen van AGF. "We zijn trots dat we als eerste club ter wereld dit gaan doen."

Einde van de Airbus A380 'versneld door corona'

Steeds meer vliegmaatschappijen willen versneld af van de Airbus A380. Aanvankelijk zou in 2022 gestopt worden met de productie van de superjumbo, maar door de coronacrisis zien vliegmaatschappijen zich genoodzaakt het type nu al buiten gebruik te stellen. Onder meer Air France, Lufthansa en Emirates hebben al aangegeven minder of helemaal niet meer met de A380 te vliegen.

Het dubbeldeks vliegtuig is het grootste passagierstoestel ter wereld en biedt, afhankelijk van de indeling, plaats aan zo'n 800 passagiers.

RIVM: vandaag 9 ziekenhuisopnames en 13 doden

Het RIVM meldt dat het dodental van het coronavirus vandaag is opgelopen met 13. Dat is opnieuw minder dan gisteren, toen het er 27 waren. In totaal zijn er nu zeker 5788 mensen in Nederland overleden aan het virus.

Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 9, het laagste aantal tot nu toe. Gisteren waren het er 13. De cijfers zijn mogelijk iets vertekend doordat het gisteren Hemelvaartsdag was en sommige ziekenhuisopnames nog niet zijn doorgegeven aan het RIVM. Het aantal mensen dat is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis staat nu op 11.649.

Bij het RIVM zijn tot nu toe 44.888 bevestigde covid-19-patiënten gemeld, 188 meer dan gisteren. Het werkelijke aantal patiënten is hoger, want niet iedereen wordt getest.

Bijna helft van de coronaboetes niet in orde

Grofweg de helft van de coronaboetes, die politiemensen of boa's hebben uitgeschreven, was incompleet en is door het Openbaar Ministerie teruggestuurd naar politie en gemeenten, zegt het OM.

Op 10 mei waren er in totaal 18.200 boetes uitgeschreven voor onder meer het overtreden van regels voor afstand en samenscholing. In de eerste weken van het afstandsbeleid lag het foutpercentage van politie en handhaving op 60 procent, na ingrijpen van het OM slonk het naar 40 procent.

De boetes voldeden niet omdat de overtreding niet duidelijk is omschreven, de juiste documenten ontbraken of omdat persoonsgegevens van de verdachten niet kloppen. De politie en handhavers krijgen de kans om de boete te verbeteren.

Vechtsporters houden demonstratie in Den Haag

Tientallen vechtsporters hebben in Den Haag gedemonstreerd voor het openstellen van vechtsportscholen. Onder hen was ook oud-wereldkampioen K1 Ernesto Hoost. "Ik wil hier laten zien dat het veilig kan en ik hoop daarvan de politiek te overtuigen", zei hij.

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) nam een petitie in ontvangst en gerenommeerde sporters uit diverse vechtsporttakken ondersteunden de demonstratie door het geven van lessen aan kleine groepen.

Organisator en sportschoolhouder Satisch Jhamai zei dat 60 procent van de vechtsporters inmiddels zijn abonnement heeft opgezegd. Hij vindt dat de oefeningen moeilijk in de buitenlucht kunnen plaatsvinden. Binnen worden de oefeningen volgens hem zodanig aangepast dat hijgen niet leidt tot verspreiding van het virus.

Hoost zei de ernst van het coronavirus te begrijpen, "maar het is ook belangrijk dat iedereen blijft bewegen".

Ernesto Hoost (r) in gevecht in 2002

Fransen gaan over een maand naar de stembus

In Frankrijk wordt op 28 juni de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen gehouden, heeft premier Philippe bekendgemaakt. De ronde zou eigenlijk op 22 maart zijn, maar werd vanwege de corona-uitbraak uitgesteld. De eerste ronde is een week daarvoor, op 15 maart, nog wel gehouden.

In 30.000 gemeenten leverde dat meteen een winnaar op. In die plaatsen wordt dezer dagen al een nieuw lokaal bestuur geïnstalleerd, maar in zo'n 5.000 gemeenten was er geen duidelijke winnaar. Daar moet een tweede ronde uitsluitsel geven, onder meer in grote steden als Parijs, Marseille en Lyon. Zo'n 16 miljoen Fransen, ongeveer een derde van de kiezers, moet opnieuw naar de stembus.

Over het uitstel is veel gediscussieerd. Critici zijn bang dat het coronavirus eind juni nog lang niet verdwenen is. Het uitbrengen van een stem zou daarmee een besmettingsrisico inhouden. Verder kan de verkiezingscampagne niet 'normaal' verlopen. Het lijkt uitgesloten dat kandidaten grote verkiezingsbijeenkomsten kunnen organiseren.

Om aan de zorgen tegemoet te komen, moet iedereen die komt stemmen een mondkapje dragen, maakte minister Castaner zojuist bekend. De regering-Macron houdt bovendien een slag om de arm. Als het aantal besmettingen de komende weken weer toeneemt, kan de tweede ronde opnieuw worden uitgesteld.

AirBaltic gaat weer op Schiphol vliegen

De Letse luchtvaartmaatschappij airBaltic gaat volgende week weer vliegen op Schiphol. Het is de eerste bestemming buiten de buurlanden Litouwen en Estland die de Letten weer aandoen nadat het vliegverkeer vanwege het coronavirus kwam stil te liggen. Binnenkort gaat de maatschappij ook weer vliegen op Hamburg, Wenen en Düsseldorf.

Door de coronacrisis ligt het internationale vliegverkeer vrijwel stil. Hier en daar komt het weer wat op gang. Naast airBaltic heeft bijvoorbeeld ook easyJet al aangekondigd een deel van zijn vluchten weer te hervatten, vooral binnenlandse vluchten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

'Duizend pond boete voor negeren quarantainegebod'

De Britse regering heeft plannen om reizigers die het Verenigd Koninkrijk binnen komen en de verplichting om 14 dagen in quarantaine te gaan negeren, een boete te geven van 1000 Britse pond. Volgens de BBC maakt minister van Binnenlandse Zaken Patel dat vandaag bekend op de dagelijks briefing van het kabinet.

Reizigers zouden bij binnenkomst van het VK hun adresgegevens moeten achterlaten. Als ze geen adres hebben, krijgen ze er van de overheid een toegewezen. De strenge maatregelen moeten volgende maand ingaan.

Sterfte vorige week lager dan normaal

Vorige week, van 11 tot en met 17 mei stierven er naar schatting van het CBS 2850 mensen in Nederland. Voor het eerst in maanden waren dat er niet meer dan normaal in deze tijd, maar juist zo'n 200 minder.

Deze 'ondersterfte' na een periode van grote oversterfte zie je vaker, benadrukt het CBS, dat wekelijks de overlijdensberichten bijhoudt. Hetzelfde gebeurde na de griepgolf van 2017/2018, die ook veel levens van kwetsbare mensen kostte. Kwetsbare ouderen zijn eerder overleden dan ze anders hadden gedaan en zullen dat vanaf nu een periode minder doen dan gemiddeld.

De huidige ondersterfte betekent uiteraard niet dat er geen mensen meer overlijden aan corona. Dat waren er vorige week volgens de laatste cijfers van het RIVM 155.

Een begrafenis in Den Bosch, met gepaste afstand

Ook dalende trends in België

In België zijn voor de tweede dag op rij weer meer dan tweehonderd nieuwe gevallen van coronabesmetting gerapporteerd. Het afgelopen etmaal waren het er 276 en een dag eerder 252. Het totale aantal bevestigde besmette personen in België staat op 56.511, wat hoger dan in Nederland.

Maar ook de Belgische trends laten een dalende lijn zien. In de Belgische ziekenhuizen liggen 1415 coronapatiënten. In 24 uur waren er 56 nieuwe opnames. De druk op de afdelingen intensive care neemt verder af. Er worden nu 268 patiënten behandeld op de ic, negen minder dan een dag eerder. In België zijn in totaal 9212 (vermoedelijke) sterfgevallen door Covid-19 gemeld, een stijging van 26 in het afgelopen etmaal.

Vandaag wordt mogelijk besloten dat er over een week meer kinderen naar school kunnen. Ook wordt besproken of jongeren naar zomerkamp mogen.

Rusland meldt hoogste stijging aantal doden

In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 150 mensen overleden het coronavirus. Het is de hoogste dagelijkse stijging sinds de corona-uitbraak in het land. Het officiële dodental staat er nu op 3249.

De Russische autoriteiten melden 8894 nieuwe bevestigde gevallen, waardoor het totale aantal infecties op 326.448 komt. Rusland behoort wereldwijd tot de landen die het hoogste aantal besmettingen hebben gemeld. Alleen in de VS zijn meer mensen geteld die ziek zijn geworden.

Bekijk voor een actuele stand van het aantal besmettingen en doden wereldwijd deze website van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit.

Ook PEC Zwolle akkoord met salarisverlaging

In navolging van onder meer PSV, Sparta Rotterdam, Heracles Almelo, FC Groningen en VVV-Venlo heeft ook PEC Zwolle een akkoord bereikt met de spelers over salarisverlaging. Ook de technische staf en het kantoorpersoneel leveren geld in. De eredivisieclub volgt daarbij de aanbevelingen uit het pakket aan noodmaatregelen waar de belangenorganisaties voor werkgevers en werknemers uit de voetballerij onlangs een akkoord over sloten.

"In deze tijden spreekt het voor zich dat ook wij als spelersgroep nu van ons moeten laten horen", vindt Pelle Clement namens de spelersraad van PEC. "We zitten met z'n allen in een situatie die niemand van te voren had voorzien. Supporters, sponsoren, medewerkers; iedereen voelt in meer of mindere mate de gevolgen van de huidige crisis. Als spelersgroep hebben we dan ook het volste begrip voor de beslissing die we samen met de directie hebben genomen."

Afstand houden lukt steeds minder goed

Het lukt Nederlanders steeds minder goed om 1,5 meter afstand te bewaren. Het aantal mensen dat zegt dat "anderen zelden of nooit binnen een straal van anderhalve meter komen" is flink afgenomen. Dat concluderen het RIVM en de GGD's op basis van een tweede gedragsonderzoek.

Vooral met familie en vrienden wordt het afstandhouden steeds minder nauw genomen, blijkt uit onderzoek onder 53.000 mensen tussen 7 en 12 mei. van hen zegt 12 procent minder dan een maand geleden zich aan de regels te houden met hun naasten. Bij de omgang met collega's is een daling van 5 procent te zien en bij het boodschappen doen een daling van 9 procent.

Er is ook een toename van 5 procent van het aantal mensen dat aangeeft het bewaren van de afstand moeilijk te vinden. Het draagvlak voor de hygiënemaatregelen, het thuisblijven bij verkoudheidsklachten en het afstand houden, blijft met 90 tot 95 procent onveranderd hoog.

Booking.com ziet af van meer overheidssteun

Hotelboekingsite Booking.com gaat geen gebruik maken van het tweede steunpakket van de Nederlandse overheid. Het bedrijf krijgt nu nog subsidie voor het personeel dat in Nederland werkt via de NOW-regeling. Daar kwam veel kritiek op, omdat het bedrijf jarenlang winst maakte en het geld onder meer gebruikte om de eigen aandelenkoers op te krikken.

"We weten nu dat we ons moeten focussen op oplossingen voor de lange termijn", zegt een woordvoerder van de site. Mogelijk wordt er gereorganiseerd. Daarover is het bedrijf in gesprek met de ondernemingsraad. In Nederland werken zo'n 5000 mensen bij het bedrijf.

Emotionele oproep leidt tot verandering

Een video van een Syrische schoonmaker in een Londens ziekenhuis heeft in het Verenigd Koninkrijk veel losgemaakt. In het filmpje op Twitter beklaagt Hassan Akkad zich over een nieuwe regeling die vorige maand door de Britse regering werd ingevoerd. Die houdt in dat als een buitenlandse zorgmedewerker overlijdt aan corona, familieleden voor onbepaalde tijd in het VK mogen blijven. Maar laagbetaalde werknemers in de gezondheidssector, zoals schoonmakers, portiers en maatschappelijk werkers, werden uitgesloten.

Een geëmotioneerde Akkad zegt in de video: "Ik heb echt genoten van het applaus dat u en uw collega-ministers wekelijks geven. Maar nu voel ik me verraden en in mijn rug gestoken."

Hij kreeg veel steun en de Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft nu beloofd dat de regeling wordt aangepast.

Alternatieve scenario's voor Tweede Kamerverkiezingen

Het is niet uitgesloten dat vanwege de coronacrisis de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar worden uitgesteld. Minister Ollongren schrijft aan de Tweede Kamer dat er nu nog geen enkele aanleiding is om te veronderstellen dat het organiseren van verkiezingen niet mogelijk is, maar omdat vooral de 1,5 meter afstand bij verkiezingen moeilijkheden zou kunnen opleveren, werkt ze op dit moment diverse scenario's uit.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn gepland op 17 maart 2021. Voor later dit jaar staan er ook nog herindelingsverkiezingen op het programma in Groningen en Noord-Brabant en verkiezingen voor de eilandsraad van Sint Eustatius.

Prins Charles steunt online herdenkingsboek

De Britse prins Charles steunt een digitaal initiatief in het Verenigd Koninkrijk om slachtoffers van het coronavirus te herdenken. Het onlineboek is een initiatief van St Paul's Cathedral in Londen. Nabestaanden kunnen online kosteloos een korte boodschap en foto plaatsen van iemand die is overleden aan het virus en woont in het Verenigd Koninkrijk. De herdachte mensen hoeven niet gelovig te zijn.

Charles hoopt dat het boek een document wordt dat meerdere aspecten van de slachtoffers herdenkt. "Het virtuele boek is er om ons te helpen herinneren, niet alleen om stil te staan bij het verlies en het verdriet, maar ook om dankbaar te zijn voor al het goede dat degenen van wie we hielden ons in het leven hebben gebracht en alles wat ze anderen hebben gegeven", zegt Charles, die zelf is hersteld van het coronavirus.

De prins vindt het belangrijk dat er wordt herdacht. "Mensen van elk geloof, en ook zonder, geloven dat elk mens uniek en waardevol is. We geloven ook dat het essentieel is om te herinneren: we denken terug aan hoe onze levens, individueel en gezamenlijk, zijn gevormd door vreugde en verdriet uit het verleden, zodat we met hoop naar de toekomst mogen kijken."

'Coronafraude loopt al in de miljoenen'

De overheidsdienst tegen witwassen, de Financial Intelligence Unit (FIU), krijgt sinds half maart meldingen van ongebruikelijke financiële transacties met een link naar de coronacrisis. De dienst meldt aan KRO-NCRV's Reporter Radio en aan NRC Handelsblad dat er 46 zaken zijn die gaan over oplichting met mondkapjes, witwassen of fraude met steunmaatregelen van de overheid. Het gaat om een totaalbedrag van zeker tientallen miljoenen euro's.

De dossiers worden doorgegeven aan de opsporingsinstanties zoals FIOD en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Burgemeesters bezorgd over slachterijmedewerkers

De burgemeesters van Apeldoorn en Arnhem willen dat de ministers De Jonge van Volksgezondheid en Schouten van Landbouw ingrijpen bij bedrijven die besmettingshaarden zijn van het coronavirus. Dat meldt Omroep Gelderland.

Zeshonderd medewerkers van slachterij Vion in Groenlo moeten de komende 14 dagen in thuisisolatie blijven, omdat 45 medewerkers besmet zijn met corona. Van de 600 mensen worden vandaag de laatste 250 getest, vooral buitenlandse uitzendkrachten, die in Duitsland wonen. Ze worden opgeroepen geen contact te hebben met anderen, maar dat is moeilijk omdat de uitzendkrachten veelal zijn ondergebracht in kleine huizen.

De thuisisolatie gebeurt op basis van vrijwilligheid, zegt burgemeester Heerts van Apeldoorn, die ook voorzitter is van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. "Maar we kunnen ze daar ultimo toe aanzetten. Deze zeshonderd mensen moeten niet met meer met elkaar of anderen in contact komen, want het besmettingsgevaar is gewoon te groot."

Drentse band schrijft liefdesverklaring aan gebarentolk

De Drentse band Mooi Wark heeft een lied gewijd aan gebarentolk Irma Sluis. In het lied Oh Irma verklaren de bandleden hun liefde aan de vrouw die tijdens de coronapersconferenties de woorden van premier Rutte en andere ministers in gebarentaal omzet.

Het lied, dat in Drents dialect wordt gezongen, is vanavond voor het eerst te horen in het NPO Radio 5-programma Volgspot. De clip, waarin het lijkt alsof Irma Sluis de tekst zelf met haar handen 'vertolkt', gaat dinsdag online in première. Bij RTV Drenthe is al een klein voorproefje te horen.

"Normaal zijn wij van het steviger gitaarwerk", stelt zanger en bassist William Bossong. "Maar dit lied is wat rustiger van toon. Voor ons, en ik denk heel Nederland, is Irma een lichtpuntje geworden in alle ernstige en zwaarmoedige berichten over het virus. Ze straalt een serene rust uit, met haar natuurlijke uitstraling en haar mooie handbewegingen. En het belangrijkste: het lijkt ons oprecht een hele leuke vrouw."

Gebarentolk Irma Sluis tijdens een persconferentie

Als het kan, bewaar je festivalkaartje dan!

Met een streep door het festivalseizoen krijgen tickethouders momenteel te horen wat zij nog met hun kaartje kunnen doen. Om faillissementen in de culturele sector te voorkomen, wordt iedereen gevraagd zijn ticket te bewaren.

Want of en wanneer je het aankoopbedrag terugkrijgt, hangt af van of het evenement is afgelast of verplaatst. Bij een afgelasting krijg je binnen drie maanden het geld terug. Wordt het evenement verzet, zoals bijna elk groot festival nu besluit, dan krijg je een maand na de nieuwe datum je geld terug, mogelijk dus pas over een jaar.

Volgens de branche is het aanhouden van de kaartjes gewoon nodig. Concertorganisator Mojo zegt het zo: "Van alle internationale artiesten gaat de tournee niet door in 2020, de verwachting is dat dat doorschuift naar 2021. Nu is de puzzel begonnen of we het programma volgend jaar weer net zo rond kunnen krijgen. Als mensen het geld echt nodig hebben, vraag het dan terug. Bij verplaatste evenementen zal dat wat langer duren, we hopen dat mensen dat geduld hebben."

Indonesiërs reizen ondanks verbod, vanwege het Suikerfeest

Komend weekend is het Suikerfeest, de afsluiting van de ramadan. In Indonesië noemen ze het Idul Fitri. Dit jaar heeft de president vanwege het coronavirus alle Indonesiërs die in de grote steden werken, verboden om naar hun geboortegrond te reizen. Maar dat is zo'n sterke traditie, dat het eigenlijk onmogelijk is om iedereen tegen te houden.

Er leven gemengde gevoelens over het Suikerfeest, met de vraag: thuis blijven of naar de familie reizen, merkte onze correspondent Annemarie Kas:

Hervatting reguliere ziekenhuiszorg gaat langzaam

Ruim een maand na de piek van het aantal coronapatiënten op de IC's hebben alle ziekenhuizen de reguliere zorg weer opgestart. Maar dat gaat langzaam: de meerderheid zit nog niet op de helft van de zorg van vóór de coronatijd, blijkt uit een rondvraag van de NOS. De wachtlijsten zijn bij bijna alle specialismen gegroeid.

Chinees Volkscongres staat stil bij de doden

Volkscongres staat stil bij Chinese coronaslachtoffers

Coronahelikopter vervoerde 68 patiënten

De Lifeliner 5, de speciaal voor coronavervoer ingerichte traumahelikopter, heeft 66 coronapatiënten door heel Nederland en Duitsland vervoerd en twee ernstig zieke mensen die geen covid 19 hadden. Dat meldt medisch coördinator Geert-Jan van Geffen aan het ANP.

De heli werd beschikbaar gesteld door ANWB Medical Air Assistance toen de intensivecareafdelingen in ziekenhuizen in het zuiden van het land overvol raakten. Het Radboudumc in Nijmegen richtte de helikopter in en zorgde voor een mobiel medisch team. Dat werkte onder moeilijke omstandigheden, zegt Van Geffen, want het team moest in de beperkte helikopterruimte beschermende kleding en maskers dragen. Alle patiënten zijn volgens hem "zonder noemenswaardige complicaties" overgebracht.

Vanaf vandaag is de helikopter weer beschikbaar voor het reguliere vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar het vasteland. Vanwege het dalende aantal coronapatiënten die intensieve zorg nodig hebben, is vervoer via de lucht over grotere afstanden niet meer nodig.

De omgebouwde Lifeliner 5

Trump hangt vlag drie dagen halfstok

De Amerikaanse president heeft aangekondigd dat op alle federale gebouwen en nationale monumenten in de VS de vlag de komende drie dagen halfstok hangt. Dat gebeurt ter nagedachtenis van de Amerikanen die zijn overleden aan het coronavirus, twittert hij:

Nog 500 basisschoolleerlingen onvindbaar

Bij een op de dertig basisscholen zijn nog leerlingen onvindbaar. Ze komen niet opdagen voor de les en de schoolleiding weet niet waar ze zijn. Het gaat om zo'n 500 leerlingen in totaal, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Begin april waren er nog ruim vijfduizend leerlingen onvindbaar. Schoolleiders en hun teams hebben de afgelopen weken met leerplichtambtenaren "van alles" gedaan om leerlingen te vinden, maar bij zo'n 500 is dat dus niet gelukt,

Toch even een mondkapje voor Trump, maar niet bij de pers

De Amerikaanse president Trump heeft een tijdlang een mondkapje gedragen bij een bezoek aan een Ford-fabriek in Michigan. Tijdens de rondleiding door het gebouw, waar tegenwoordig beademingsapparatuur wordt gemaakt, werd er een foto van hem genomen waarop hij een masker met het presidentiële zegel draagt.

Tegen de tijd dat hij met de pers sprak, was het kapje weer verdwenen en was de Amerikaanse president de enige persoon in zijn groep die geen gezichtsbescherming droeg. "Ik gunde de pers het niet om het te zien", was zijn uitleg. Trump heeft eerdere oproepen om een masker te dragen naast zich neergelegd.

China stelt geen economisch groeidoel

China stelt dit jaar geen doel voor de groei van het bruto binnenlands product. De coronapandemie veroorzaakt te veel onzekerheid, heeft de Chinese premier gezegd bij de opening van het jaarlijkse Volkscongres.

China gaat aansturen op banen in plaats van een groeicijfer. Er moeten 9 miljoen nieuwe banen komen en de werkloosheid moet uitkomen op 6 procent. Premier Li Keqiang waarschuwde dat de strijd tegen het virus nog niet voorbij is.

NS wil overheidssteun

De NS gaat krimpen en heeft overheidssteun nodig om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat heeft de raad van bestuur gezegd in een online personeelsbijeenkomst. Het spoorbedrijf verwacht tot 2025 een omzetverlies van 4,7 miljard euro.

Het spoorbedrijf kan veel minder reizigers vervoeren, ook vanwege een krimpende economie, veel thuiswerkers en alternatieven zoals de e-bike. Het bedrijf denkt erover om de komende vijf jaar 1,4 miljard euro te besparen. Het is niet de bedoeling dat de kaartjes veel duurder worden.

Welkom

Welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van gisteren kun je hier terugvinden.