NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Terrassen niet al voor 1 juni open • Laagste dodental Italië in twee maanden

 • Het RIVM meldt 27 nieuwe ziekenhuisopnames en 14 nieuwe sterfgevallen.
 • Het aantal patiënten op de IC's is afgelopen 24 uur met 26 afgenomen.
 • De Europese leiders Merkel en Macron zijn het eens over een Europees herstelplan van 500 miljard euro.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Dit liveblog wordt gesloten. Het nieuwe liveblog, van dinsdag 19 mei, volg je hier.

 • 'Cafés mogen terrassen niet voor 1 juni al open doen'

  Café-eigenaren mogen niet al voor 1 juni bezoekers op hun terrassen verwelkomen. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan de NOS. Veel horecaondernemers hoopten dat ze hun terrassen al in het Pinksterweekend van 30 en 31 mei konden openen.

  Uit het Veiligheidsberaad, waarin burgemeesters van 25 Veiligheidsregio's samenkomen, kwam het verzoek van burgemeesters aan het kabinet om de terrassen niet eerder open te laten gaan. Zij zouden dat niet goed kunnen handhaven.

  Morgen beslist het kabinet over de versoepeling van de coronamaatregelen.

 • Frankrijk moet gebedshuizen weer openen voor publiek

  De Franse regering moet kerken, moskeeën, synagogen en andere gebedsinstellingen weer open laten gaan voor bijeenkomsten. De verplichte sluiting van de gebedshuizen vanwege de coronacrisis is "buitenproportioneel". Dat heeft de Raad van State in het land bepaald, schrijven Franse media.

  De Raad zegt dat de sluiting de vrijheid van godsdienst bedreigt. De regering moet het verbod dan ook binnen acht dagen terugdraaien, zodat de Fransen weer religieuze diensten kunnen bijwonen. Premier Philippe had vorige week bijeenkomsten juist nog verboden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Alleen kleinschalige begrafenissen zijn toegestaan.

  Het bestrijden van het virus kan volgens de hoogste bestuursrechter ook op minder rigoureuze wijze, bijvoorbeeld door diensten met minder dan tien personen toe te staan.

 • Horeca Breda wil proef doen voor heropening op 1 juni

  De horeca in Breda wil nog deze maand proefdraaien voor de heropening van de landelijke horeca, op 1 juni. Samen met de gemeente en de politie hebben horecaondernemers in de stad aan een plan gewerkt om op 25 mei de deuren voor een dag te openen. Op die dag kan dan worden gekeken tegen welke problemen cafés en restaurants aanlopen als zij weer klanten mogen bedienen. De landelijke horeca kan dan lering uit die oefendag trekken, schrijft Omroep Brabant.

  Een leeg centrum van Breda tijdens koningsdag. ANP

  De Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland wijst erop dat het op 1 juni wel eens ontzettend druk zou kunnen worden in de horeca. De afdeling hoopt met een oefendag "de angst weg te nemen" dat het die eerste periode fout gaat. De gemeente Breda staat achter het plan, schrijft de omroep, maar het kabinet moet ook nog instemmen. Voor de horeca geldt op 25 mei nog een noodverordening waarin staat dat eet- en drinkgelegenheden gesloten moet blijven.

 • Aantal patiënten op Franse IC's daalt tot onder de 2000

  In Frankrijk is het aantal opnames op de intensive care voor het eerst in weken tot onder de 2000 gedaald, het streefgetal van de Franse autoriteiten. In het land liggen nu 1998 patiënten op de IC. Op het hoogtepunt van de coronacrisis waren meer dan 7000 patiënten op de intensive care-afdelingen opgenomen.

  Het geregistreerde dodental door het coronavirus nam afgelopen etmaal met 131 toe. Die stijging is lager dan zondag, toen melding werd gemaakt van 483 sterfgevallen. In Frankrijk zijn tot dusver ruim 142.000 besmettingen vastgesteld.

 • Dierentuinen een voor een weer open: Komt u binnen, het kan weer'

  Ouwehands Dierenpark in Rhenen laat sinds vanochtend weer bezoekers toe. Het park is zo ingericht dat zij voldoende afstand kunnen houden van elkaar. Ouwehands is nu populair vanwege het pandajong dat er onlangs is geboren.

  Het beest is voorlopig slechts via een livestream te zien. "Ik moet er niet aan denken dat die ziek wordt, maar daar zijn de maatregelen ook heel scherp", zegt Ouwehands-directeur Robin de Lange.

  Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en Burgers' Zoo in Arnhem openen woensdag de deuren. Een dag later volgt het Amsterdamse Artis. Voor alle dierenparken moeten bezoekers vooraf online een ticket kopen voor een tijdslot. Dat levert lange wachttijden en trage websites op.

  Directeur De Lange verwelkomde zijn bezoekers vanochtend:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ouwehands Dierenpark weer open: 'Komt u binnen, het kan weer!'
 • Sterfgevallen Italië voor het eerst onder de honderd

  In Italië zijn vandaag 99 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het gaat om het laagste dodental sinds 9 maart. Gisteren werd melding gemaakt van 145 sterfgevallen.

  Ook het aantal nieuw gemelde besmettingen was sinds 2 maart niet zo laag in het Zuid-Europese land. Vandaag werden 451 nieuwe gevallen gemeld, gisteren waren dat er nog 675.

  Er zijn vandaag meerdere versoepelingen ingegaan in Italië. Zo mogen kerken weer diensten houden en mogen onder meer restaurants, cafés en veel winkels de deuren weer openen. Die waren sinds begin maart dicht om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

  Italië is na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het zwaarst getroffen land ter wereld. Het totale aantal coronadoden staat er nu op 32.007.

 • Lockdown Turkije ook met Suikerfeest van kracht

  In Turkije zullen moslims het einde van de Ramadan in volledige lockdown moeten vieren. President Erdogan heeft een straatverbod afgekondigd voor de vierdaagse vakantieperiode rond het Suikerfeest, van 23 tot en met 26 mei. Dit volgt op een reeks aan weekend-lockdowns die sinds begin april zijn ingesteld. Doordeweeks mogen Turken wel naar buiten, behalve diegenen die boven de 65 jaar en onder de 20 jaar zijn.

  Eerder werd al verwacht dat het Suikerfeest mogelijk de laatste strenge lockdown zou inluiden voor het land weer gaat normaliseren.

  Erdogan kondigde ook aan dat het binnenlandse reisverbod nog twee weken van kracht zal blijven. De scholen zullen dit schooljaar niet meer open gaan en pas in september weer kinderen ontvangen. De moskeeën mogen op 29 mei wel weer open.

  Turkije zegt de uitbraak van het coronavirus onder controle te hebben. Het afgelopen etmaal stierven voor zover bekend 31 patiënten aan de gevolgen van het virus. In totaal zijn 4171 mensen in het land aan covid-19 overleden.

  Lege straten in Ankara vanwege het coronavirus. EPA
 • Strandtenten in Den Haag blijven tot begin juni dicht

  Strandtenten in Den Haag moeten tot in ieder geval 2 juni dichtblijven. Dat heeft de gemeente Den Haag verduidelijkt. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor uitbaters van strandtenten, ook al hadden zij hier bij de gemeente op aangedrongen.

  De exploitanten zeiden gisteren dat zij vanaf woensdag gedeeltelijk open zouden gaan, met het oog op het mooie weer dat voor Hemelvaart wordt voorspeld. Ze wilden afhaalconsumpties aanbieden en strandbedjes verhuren. Ook hadden zij de toiletgebouwen weer willen openen, maar dat mag allemaal niet. Alle horeca in de Hofstad moet zich aan dezelfde regels houden, stelt de gemeente.

  De Vereniging van Strandexploitanten in Scheveningen is boos. Voorzitter André Triep zegt tegen persbureau ANP: "Dit zet alleen maar kwaad bloed. De mensen gaan failliet." Hij wijst erop dat strandbedjes op enkele meters afstand van elkaar neergezet kunnen worden. Waarnemend burgemeester Johan Remkes zegt begrip voor de ondernemers te hebben, maar wijst erop dat de stad zich aan de regels van de Veiligheidsregio Haaglanden moet houden.

 • 'Spanje laat mogelijk weer toeristen toe'

  Spanje gaat mogelijk vanaf eind juni weer toeristen toelaten. Dat schrijven Spaanse media. Vorige week werd nog aangekondigd dat alle reizigers die naar Spanje komen, twee weken in quarantaine moeten. De Spaanse autoriteiten willen die maatregel volgende maand mogelijk loslaten. Ook de Spanjaarden zelf mogen in hun eigen land dan weer op vakantie.

  In het land werden vandaag 59 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Het is de tweede dag op rij dat het aantal sterfgevallen onder de honderd ligt. Gisteren werden 87 overlijdens bekendgemaakt. Het ging toen om het laagste dodental in twee maanden tijd.

  Het Zuid-Europese land is een van de zwaarst getroffen regio's van Europa. Voor zover bekend zijn ruim 27.000 Spanjaarden aan het virus bezweken. De laatste dagen gaat het qua cijfers de goede kant op.

 • Uber schrapt opnieuw duizenden banen

  Taxibedrijf Uber schrapt zo'n 3000 banen als gevolg van de verminderde vraag naar taxiritten vanwege de coronacrisis. Het is de tweede ontslaggolf in een korte tijd. Begin mei ontsloeg het bedrijf 3700 werknemers.

  In een e-mail aan werknemers schrijft Uber-topman Dara Khosrowshahi dat ook 45 kantoren over de hele wereld mogelijk sluiten. Het is onbekend wat de gevolgen van die maatregel zijn voor het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam.

 • Merkel en Macron stellen herstelplan van 500 miljard voor

  De Europese leiders Merkel en Macron zijn het eens geworden over een Europees steunplan van 500 miljard euro. Dat geld moet worden gebruikt om op korte termijn de Europese landen te helpen die door de coronacrisis financieel zwaar zijn getroffen. Het geld is ook bedoeld voor getroffen regio's en bedrijven. De EU wil het plan bekostigen door op de kapitaalmarkten geld te lenen.

  "Het doel is dat Europa sterker, samen en solidair uit deze crisis komt", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. Alle 27 EU-lidstaten moeten instemmen met het wederopbouwfonds voordat het kan worden ingevoerd.

 • Clubs Premier League hervatten training in kleine groepen

  De voetbalclubs uit de Engelse Premier League beginnen morgen weer met trainen. Dat hebben ze in een gezamenlijk overleg besloten. De spelers, die sinds maart alleen trainen, moeten voldoende afstand houden en in kleine groepjes oefenen.

  Wanneer het wegens de uitbraak van het coronavirus stopgezette seizoen weer begint is nog niet duidelijk. Het voornemen is om vanaf juni weer te beginnen, maar sommige clubs en spelers zijn het daar niet mee eens. Newcastle United-verdediger Danny Rose noemde dat voorstel "bullshit."

  Spelers van Liverpool tijdens een training ANP
 • Lockdown Marokko met drie weken verlengd

  Marokko heeft de strenge lockdown in het land met nog eens drie weken verlengd, zo heeft premier Saad Eddine El Othmani aangekondigd. Een woordvoerder van het kabinet zei dat hiertoe is besloten vanwege het huidige aantal besmettingen. De toestand is volgens de premier onder controle, maar "nog niet geruststellend".

  Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zegt dat er nog duizenden Nederlanders vastzitten in het land. Vanwege de lockdown kunnen zij moeilijk gerepatrieerd worden, omdat Marokko in maart een vliegverbod heeft ingesteld.

  Het is de tweede keer dat het land de lockdownmaatregelen verlengt. Mensen mogen alleen naar buiten voor boodschappen en om medicijnen te halen. Scholen en moskeeën zijn dicht. Het dragen van een mondkapje is bovendien verplicht, wie zich niet aan die regel houdt, riskeert een boete.

 • Japan verkeert officieel in een recessie

  De Japanse economie is voor het eerst sinds 2015 in een recessie beland. De economie kromp gedurende het eerste kwartaal van dit jaar met 0,9 procent, blijkt uit nieuwe cijfers. Japan is na de Verenigde Staten en China de grootste economie ter wereld.

  Er is sprake van een recessie als de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er ook al krimp. Grote Japanse bedrijven als autoproducent Toyota noteerden dit jaar tot nu toe slechte resultaten. Gevreesd wordt dat het bruto binnenlands product het tweede kwartaal ook nog flink krimpt.

  Vorige week werd de noodtoestand in het grootste deel van het land opgeheven, maar in grote steden zoals Tokio blijven strenge maatregelen van kracht. In het land zijn voor zover bekend 16.000 inwoners besmet geraakt met het virus. Van 700 mensen is vastgesteld dat ze aan de gevolgen van covid-19 zijn overleden.