NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Cultuurwethouders vragen Rijk om meer geld • Haagse strandtenten willen open

 • Het aantal covidpatiënten op de IC is voor het eerst sinds 11 april weer iets hoger
 • Er zijn 15 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 10.
 • RIVM-directeur Brug: 'We moeten leren leven met het virus en gedragsregels normaal gaan vinden'
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
Liveblog gesloten
 • Eerste drive-inkerkdienst in Frankrijk

  In Châlons-en-Champagne in Noordoost-Frankrijk konden katholieken vandaag weer een echte mis bijwonen. Niet in de kerk, maar op een grote parkeerplaats, in de auto. Dat ging zo:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste drive-in kerkdienst in Frankrijk
 • Drukte bleef beheersbaar, maar Limburg is bezorgd over grote Duitse toestroom

  Op de meeste plekken in Nederland bleef de drukte op straat dit weekend binnen de perken, zeggen de 25 veiligheidsregio's. Wel waren er uitzonderingen, zoals deze zondag in het centrum van Venlo en bij de Designer Outlet Roermond.

  Met name in de binnenstad van Venlo was het te druk, zei burgemeester Scholten tegen regionale omroep L1. Maandag komt de Veiligheidsregio Limburg-Noord speciaal bijeen om maatregelen te bespreken voor Hemelvaartsdag. Scholten verwacht op de feestdag "een hoop Duitse kooptoeristen".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Centrum van Venlo te druk: 'Ik word nerveus van al die mensen om me heen'
 • Cultuurwethouders grote steden vragen Rijk om meer geld

  De wethouders van cultuur van de vier grote steden roepen het Rijk in een open brief in de Volkskrant op om meer geld vrij te maken voor de cultuursector. Volgens de vier wethouders is de 300 miljoen euro die nu is uitgetrokken niet voldoende.

  Touria Meliani (Amsterdam), Said Kasmi (Rotterdam), Robert van Asten (Den Haag) en Anke Klein (Utrecht) schrijven in de brief dat de reserves van de cultuursector op dit moment opbranden: "Analyses van de gevolgen voor de culturele sector in de vier grote steden laten een verlies zien van 114 miljoen euro tot 1 juli 2020. Voor ons als cultuurwethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht staat vast dat we niets willen afbreken wat we later weer met veel extra kosten weer moeten opbouwen. Het is ontzettend belangrijk dat het culturele leven na de coronacrisis weer kan bloeien en groeien."

 • Brazilië in aantal besmettingen voorbij Spanje en Italië

  Brazilië heeft na de VS, Rusland en het Verenigd Koninkrijk het grootste aantal geregistreerde coronabesmettingen ter wereld. De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten rapporteerden bijna 15.000 nieuwe gevallen, waarmee het totaal aantal besmettingen op 233.150 staat. Het dodental staat op 15.633, ook een van de hoogste cijfers wereldwijd.

  Aangezien Brazilië alleen zieken test die in het ziekenhuis terechtkomen, gaan deskundigen ervan uit dat de werkelijke cijfers veel hoger liggen. Volgens een recente studie van de universiteit van São Paulo moeten de officiële gegevens met 15 worden vermenigvuldigd.

  Het coronavirus is ook doorgedrongen tot de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied, meldt persbureau AP. Zo werden tientallen leden van de Tikunastam ziek, een geïsoleerd levende gemeenschap die alleen over het water of met een klein vliegtuigje bereikbaar is. Twee van hen overleefden de besmetting niet. Waarschijnlijk liepen enkele stamleden een besmetting op toen ze op twee uur varen afstand een staatstoelage gingen ophalen. De Braziliaanse stad die het hardst getroffen is door corona, is Manaus, de hoofdstad van het Amazonegebied.

 • Spaanse scholieren pas na de zomer weer naar school

  Ruim acht miljoen leerlingen van de Spaanse lagere en middelbare scholen zitten nog zeker tot september thuis. En ook daarna zullen de scholen nog ontregeld zijn. Zolang er geen medicijn tegen het coronavirus is, worden klassen gehalveerd. De andere leerlingen krijgen thuis les via computers.

  De 13-jarige Gema vertelt aan correspondent Rop Zoutberg dat ze thuiszitten eerst wel grappig vond, maar dat de lol er nu echt vanaf is:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Onderwijssysteem op de schop Spanje
 • Kabinet komt met 'dashboard' voor snelle corona-aanpassingen

  Het kabinet komt met een systeem om de verspreiding van het coronavirus in Nederland sneller tegen te gaan. Haagse bronnen bevestigen een bericht van het AD met die strekking.

  Gegevens over bijvoorbeeld het aantal bezette IC-bedden, het aantal besmettingen en meldingen bij huisartsen worden in een computersysteem gezet. Die verzamelde informatie, het 'dashboard' genoemd, wordt dan in samenhang en per regio bekeken, zodat bij een nieuwe opleving van het virus sneller maatregelen genomen kunnen worden. Eventueel kan het kabinet dan tijdelijk strengere maatregelen nemen in alleen de regio waar het virus is opgelaaid.

  Het corona-monitoringssysteem is vandaag in het Catshuis besproken tussen de meest betrokken ministers, deskundigen en premier Rutte.

 • New Yorkers trekken winterjas uit en overtreden coronaregels

  New Yorkers die dit weekeinde de regels aan hun laars lapten en een bar opzochten om buiten een drankje te drinken, hebben de toorn van burgemeester De Blasio over zich heen gekregen. Met hun gedrag, te dicht op elkaar staan zonder mondmaskers, brachten ze levens in gevaar, waarschuwde De Blasio op een persconferentie. Politieagenten mogen etablissementen die de afstandsregels niet handhaven sluiten, zei de burgemeester, die ook burgers opriep om overtredingen telefonisch te rapporteren.

  Hoewel bars en restaurants sinds medio maart dicht zijn vanwege de corona-epidemie, werden in sommige restaurants in Manhattan gisteren bezoekers bediend.

  Nu de lente is aangebroken, trekken de New Yorkers massaal naar buiten. In Domino Park in Brooklyn is een vergissing uitgesloten: in het gras zijn cirkels aangebracht die de mensen op veilige afstand houden.

  Domino Park in Brooklyn AFP
 • Jaar na topdrukte nu stilte op Mount Everest

  Mount Everest AFP

  Een jaar geleden was de Mount Everest wereldnieuws. Er stonden files op de flanken, bergbeklimmers lieten het leven en de zorgen over het dak van de wereld als 'toeristische attractie' namen toe. Nu is het op de berg in de Himalaya al maanden ongeveer net zo rustig als in 1953, toen Edmund Hillary en Tenzing Norgay als eersten de top bereikten.

  Voor zover bekend is alleen een Chinees team met wetenschappers momenteel op de Mount Everest. Het team beklimt vanaf de Tibetaanse kant de berg. China neemt de gelegenheid te baat om de berg weer eens op te meten.

 • Strandtenthouders Den Haag: we gaan deze week open

  Strandtent in betere tijden NOS/Bart Kamphuis

  De strandpaviljoens bij Den Haag gaan woensdag weer deels open, meldt Omroep West. De Vereniging van Strandexploitanten heeft dit per brief gemeld aan de gemeente. "We houden het gewoon niet meer", zegt voorzitter Triep. Hij wijst erop dat het donderdag Hemelvaartsdag is en er mooi weer op komst is. De strandtenten willen een beperkt aantal ligstoelen verhuren, de toiletten openstellen en een meeneemservice starten.

  De Haagse strandtenthouders wijzen er in hun brief op dat collega's in andere kustplaatsen een ontheffing hebben gekregen van hun gemeente en inmiddels open zijn, zij het met allerlei beperkingen. Als de gemeente de openstelling toch verbiedt, moet de politie maar langskomen, zegt Triep. "Als we toch failliet gaan, maakt een bekeuring weinig meer uit."

 • President Tanzania: toeristen zijn weer welkom

  Een markt in Dar es Salaam (Tanzania) AFP

  Toeristen zijn weer welkom in Tanzania, heeft president Magufuli verklaard. Hij heeft de Tanzaniaanse autoriteiten opdracht gegeven alles in gereedheid te brengen voor de ontvangst van buitenlandse vakantievierders.

  Mensen die met het vliegtuig arriveren, hoeven niet in quarantaine, zei Magufuli. De Tanzaniaanse reservaten en wildparken trekken jaarlijks massa's toeristen.

  De Amerikaanse ambassade in Tanzania waarschuwde afgelopen week nog voor een grootschalige uitbraak van het coronavirus, en wees erop dat de regering sinds eind april geen cijfers meer heeft bekendgemaakt over de omvang van de epidemie. De president liet vandaag weten dat er op dit moment 144 besmettingen in Tanzania bekend zijn. Zijn corona-aanpak heeft veel kritiek losgemaakt. De maatregelen zijn veel minder streng dan in vergelijkbare Afrikaanse landen. Magufuli vroeg de Tanzanianen om te bidden voor het einde van de epidemie, maar de economie gewoon gaande te houden. Zijn kind zou van corona zijn genezen na het eten van citroen en gember.

 • De Kuip vraagt coronasteun aan Rotterdam

  De Kuip NOS

  De directie van de Rotterdamse Kuip, het stadion van Feyenoord, overlegt met het gemeentebestuur over financiële steun, meldt Rijnmond. Het stadion is gedupeerd door de stopzetting van de voetbalwedstrijden en dreigt in de overbruggingsperiode geld tekort te komen. Het gaat nadrukkelijk om een steunverzoek van het stadion en niet van de club. Die is afhankelijk van wat de KNVB kan regelen voor voetbalclubs.

  De Rotterdamse wethouder Van Gils van Financiën denkt dat de stad het stadion kan tegemoetkomen met een overbruggingskrediet of een renteloze lening. Of wellicht kan de gemeente parkeerplaatsen huren of iets organiseren in het stadion, aldus Van Gils.

 • SP: schep duizenden banen in publieke sector

  Oppositiepartij SP komt met een "banenplan voor de toekomst", dat erop gericht is om in de coronacrisis meer banen in onder meer de publieke sector te creëren. Volgens partijleider Marijnissen kampen de zorg, het onderwijs, de politie en de bouw met te weinig personeel.

  De partij wil onder meer dat duizenden mensen in de bouw aan de slag gaan met het bouwen en isoleren van betaalbare woningen. "Het repareren van onze rechtsstaat, het versterken van het toezicht op de kwaliteit van ons voedsel en dierenwelzijn en het in eigen land opstarten van de productie van cruciale middelen is hoognodig en kan zorgen voor nog meer waardevolle banen", aldus Marijnissen in WNL op Zondag.

  Verder pleit de SP voor het behoud van de ontslagboete in het tweede economische noodpakket dat de komende week wordt gepresenteerd. Daarin is de boete voor bedrijven die overheidssteun ontvangen en toch mensen ontslaan, geschrapt. Marijnissen vindt dat de boete moet blijven tot de werknemers een andere baan hebben gevonden.

 • Aantal covidpatiënten op IC licht hoger

  Het aantal patiënten met coronaklachten op de IC is met drie verhoogd naar 349. Sinds 11 april was het aantal IC-patiënten elke dag gedaald. "Na de snelle afname in de afgelopen week trad de afgelopen 24 uur een stabilisatie op van het aantal IC-patiënten. De komende dagen moet blijken of de daling verder doorzet", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

  Er liggen ook 482 non-covidpatiënten op de IC's.

 • 'Coronacrisis leidt tot nieuwe kwetsbare groepen en grote sociale problemen'

  De coronacrisis leidt tot grote sociale problemen in Nederland, zegt een speciale werkgroep die de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis onderzoekt. In korte tijd is de bestaanszekerheid van veel mensen onzeker geworden, en kunnen ze te maken krijgen met stress, eenzaamheid, huiselijk geweld, leerachterstanden of huisuitzetting.

  Volgens de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact worden groepen die het al moeilijk hadden door het virus hard geraakt en ontstaan er ook nieuwe kwetsbare groepen, zoals zzp'ers, flexwerkers en jongeren die klaar zijn met hun opleiding of studie. De werkgroep, bestaande uit onder anderen de burgemeesters Halsema (Amsterdam) en Depla (Breda), directeur Kim Putters van het SCP en Micha de Winter, emeritus hoogleraar pedagogiek, wil daarom maatregelen om te voorkomen dat de problemen zich opstapelen.

  Zo moet er vroegtijdig hulp komen voor kwetsbare groepen, en moet werk met behoud van uitkering mogelijk worden. Ook pleit de werkgroep ervoor dat regels geschrapt kunnen worden, zodat er op lokaal niveau maatwerk kan worden toegepast.

 • Egypte verscherpt maatregelen rond het Suikerfeest

  Kind vliegert op het dak in Caïro EPA

  In de aanloop naar het einde van de ramadan, aan het eind van de komende week, heeft Egypte een verscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. Het uitgaansverbod wordt vanaf 24 mei gedurende een week met vier uur naar voren gehaald, wat betekent dat Egyptenaren van 17.00 uur tot 06.00 uur niet op straat mogen zijn. De autoriteiten vrezen anders dat het coronavirus in de zogenoemde Eid-vakantie zich snel kan verspreiden als mensen massaal de straat op gaan of elkaar bezoeken.

  Winkels, restaurants, parken en stranden blijven dicht gedurende de vakantie. Er wordt overwogen om vanaf medio juni moskeeën en heilige plaatsen weer open te stellen.

  Egypte heeft tot dusver 11.719 besmettingen gemeld; het officiële dodental staat op 612.