liveblog

Steden treden op na drukte • Italië opent 25 mei sportscholen en zwembaden

  • Deze week is het aantal coronapatiënten op de IC met 36 procent gedaald. Dat is beduidend sneller dan de drie voorgaande weken, zegt het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
  • Er zijn 45 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en 27 nieuwe sterfgevallen, meldt het RIVM. De meest recente IC- en besmettingscijfers vind je in dit artikel.
  • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
liveblog gesloten

Ruim 4,6 miljoen besmettingen wereldwijd

Volgens de laatste statistieken van de Johns Hopkins University zijn wereldwijd ruim 4,6 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Van deze groep mensen zijn er ruim 1,6 miljoen hersteld. Het dodental staat op 310.000.

In Nederland is het officiële dodental opgelopen met 27 tot 5670, meldde het RIVM vandaag. 43.870 mensen zijn positief getest op het virus. Het werkelijke aantal coronapatiënten ligt hoger, doordat de testcapaciteit beperkt is. Er zijn geen actuele cijfers over het aantal Nederlandse patiënten dat is hersteld van het virus.

Burgemeester van New York deelt mondkapjes uit

Burgemeester New York deelt mondmaskers uit

Zonder publiek spelen valt zwaar voor fans van Bundesliga-club Union Berlin

'We gaan winnen van Bayern, maar niemand kan erbij zijn'

Italiaanse premier: sportscholen en zwembaden 25 mei open

Sportcentra en zwembaden in Italië mogen vanaf 25 mei weer open. Op een persconferentie zei premier Conte ook dat het nog te vroeg is om de Serie A weer op te starten. Profvoetballers en andere teamsporters mogen maandag wel weer hun training hervatten.

Op 15 juni zijn theaters en bioscopen aan de beurt voor heropening. Voor zowel de cultuur- als de sportsector geldt dat er moet worden voldaan aan een veiligheidsprotocol, om een nieuwe besmettingsgolf te voorkomen.

Vanaf maandag mogen winkels weer open en mogen Italianen ook weer op bezoek bij mensen in hun eigen regio. Vanaf woensdag 3 juni mag er ook weer worden gereisd tussen de regio's en ook weer over de grens.

Italië is met 30.000 doden een van de zwaarst getroffen landen in de coronapandemie. Sinds begin maart is het land in lockdown.

'Miljoenen geïmporteerde mondkapjes afgekeurd'

Het ministerie van VWS heeft de afgelopen weken 47,2 miljoen mondkapjes laten importeren voor de zorg, waarvan zo'n 11 procent definitief is afgekeurd. Het AD heeft die cijfers opgevraagd bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Dat is de organisatie die de overheid heeft opgericht om beschermingsmiddelen in de zorg centraal in te kopen en te verspreiden.

De meeste van de aangekochte mondkapjes kwamen uit China. Ruim vijf miljoen ervan werden na een test definitief afgekeurd. Zo'n controle wordt uitgevoerd door een team van het RIVM. In de meeste gevallen waren er gebreken aan het filter dat deeltjes moet tegenhouden.

Opnieuw duizenden demonstranten de straat op in Duitsland

In München, Berlijn, Stuttgart en andere Duitse steden is wederom geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. In Stuttgart was toestemming verleend voor een manifestatie van 5000 mensen, nadat bij een soortgelijk protest vorige week - met 10.000 mensen - een te grote drukte was ontstaan. De betogers vinden de maatregelen van de landelijke regering en de bondsstaten om verspreiding van het virus te beperken veel te ver gaan.

Politie grijpt bij sommige protesten in

In München mochten duizend mensen meedoen aan het protest op de Theresienweide, bekend van de Oktoberfeesten. De politie voorkwam dat veel andere sympathisanten zich bij het protest voegden. Betogers droegen borden met leuzen als "Vrijheid in plaats van dwang" en "Tegen blinde gehoorzaamheid" en mondkapjes met het opschrift "monddood".

Voor heel Beieren zijn dit weekeinde zeventig demonstraties aangemeld.

In beeld: drukte in winkelstraten

'Het mooie loopje door de stad wordt nu voor je geregeld'

Italiaanse toerismesector hoopvol na besluit grenzen weer te openen

'Ik ben blij, want ik heb 62 dagen thuisgezeten'

Drukte in enkele steden, gemeenten treden op

In winkelcentra in Rijswijk en Zoetermeer was het vanmiddag te druk. De politie kreeg meldingen van handhavers en bezoekers dat het niet meer mogelijk was om anderhalve meter afstand te houden.

Rond 14.45 uur werd besloten een aantal parkeergarages voor twee uur te sluiten voor nieuwe bezoekers. Ook riep de politie mensen op alleen noodzakelijke boodschappen te doen en ook alleen hiervoor naar het centrum te komen.

Ook in Den Haag was het druk, maar de politie hoefde hier volgens een woordvoerder niet in te grijpen.

In Purmerend werd vanmiddag een overdekt winkelcentrum tijdelijk ontruimd vanwege drukte, schreef de gemeente op Twitter. Maar volgens het vastgoedbedrijf waarvan het centrum is, was van ontruiming geen sprake. Wel zouden twee van de vier uitgangen gesloten zijn geweest en zouden alleen nog mensen zijn toegelaten zodra er voldoende waren vertrokken.

Tienduizenden online in de rij voor Efteling-kaartjes, site overbelast

Op dit moment staan ruim 34.000 mensen online in de wachtrij om kaartjes te kopen voor de Efteling. Abonnementhouders kunnen sinds 16.00 uur vandaag reserveren voor het pretpark, maar vanwege de grote belangstelling zijn er technische problemen.

Een screenshot van de virtuele wachtrij

Mensen die eindelijk door de wachtrij kwamen, stuitten vervolgens op een foutmelding. Rond 16.30 uur werd daarom het systeem platgelegd, schrijft Omroep Brabant.

Het attractiepark in Kaatsheuvel gaat woensdag weer gedoseerd open. De Efteling kan een derde van de normale capaciteit toelaten en bezoekers moeten vooraf reserveren.

Het is op dit moment alleen voor abonnementhouders mogelijk om een reservering te doen. Overige bezoekers kunnen vanaf maandag 10.00 uur een bezoek aan de Efteling reserveren.

'Besmette arbeidsmigranten op schip weer hersteld'

De groep arbeidsmigranten die in isolatie zat op een schip in Arnhem is weer hersteld, schrijft Omroep Gelderland. De 31 bewoners van een wooncomplex voor arbeidsmigranten in Velp werden twee weken geleden onder politiebegeleiding overgeplaatst op een schip.

De uitbraak onder de groep in Velp begon met een 47-jarige vrouw die met coronaverschijnselen werd opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoek onder haar medewerkers leverde nog dertig andere besmettingen op.

Winkelcentrum 'ontruimd' in Purmerend vanwege drukte

In Purmerend is een overdekt winkelcentrum ontruimd geweest vanwege grote drukte, schrijft de gemeente op Twitter. Het vastgoedbedrijf van wie het centrum is, bestrijdt dat. Het werd op twee plaatsen te druk, zegt een woordvoerder. Daarom lieten handhavers bezoekers bij twee van de vier ingangen alleen nog naar binnen als er voldoende mensen waren vertrokken. De twee andere ingangen bleven open volgens de woordvoerder.

Ook in andere steden zijn maatregelen genomen zodat mensen voldoende afstand van elkaar houden. Zo is er in Utrecht eenrichtingsverkeer ingesteld voor voetgangers in het centrum.

En in Leiden was er een maximaal aantal voetgangers ingesteld in de Haarlemmerstraat. In de winkelstraat werd het vanmiddag te druk, twittert de gemeente:

Negentien mijnmedewerkers besmet in Zuid-Afrika

In een platinamijn in Zuid-Afrika is een corona-uitbraak vastgesteld. Zeker negentien mijnwerkers zijn geïnfecteerd geraakt. Eigenaar Impala Platinum zegt dat de mijn in de noordelijke provincie Limpopo tijdelijk wordt gesloten.

Vanwege de coronacrisis lag de mijnindustrie, met ruim 450.000 banen, wekenlang stil. De hervatting ging niet zonder slag of stoot. Mijnwerkersbond AMCU dwong de overheid via een rechtszaak tot het opleggen van aanvullende coronamaatregelen.

Zuid-Afrika is een van de grootste platinaproducenten ter wereld. De mijnen draaien momenteel op halve capaciteit vanwege de lockdown.

Einde dreigt voor bekend Amerikaans warenhuis

Het Amerikaanse warenhuis JC Penney heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het 118 jaar oude bedrijf verkoopt kleding, cosmetica en sieraden in 850 vestigingen. Daar werken meer dan 80.000 mensen. Het bedrijf reorganiseert en zoekt een koper. Dat er vestigingen dichtgaan, staat al vast.

JC Penney is in 1902 opgericht door James Cash Penney. Anders dan bij andere bedrijven hoefden klanten bij hem niet te onderhandelen over de prijs van een product; Penney werkte met vaste lage prijzen.

Weer 32 coronapatiënten minder op IC, 'beduidend snellere daling'

Voor de tweede dag op rij is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald met 32. Het totaal staat nu op 346.

De afgelopen week is het aantal door coronapatiënten bezette IC-bedden gedaald met 36 procent. "Dat is naar verhouding beduidend sneller dan in de drie weken daarvoor", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Deze trend is gunstig voor het hervatten van andere zorg.

Op de IC-liggen 522 mensen met een andere aandoening dan het coronavirus. Dat zijn er vijf minder dan de voorgaande dag.

Wat voetgangers vinden van eenrichtingsverkeer en rotondes in binnenstad Utrecht

'Ik denk dat het toch wel enigszins werkt'

Griekse stranden open

Veel Grieken hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid weer naar het strand te gaan. In het Zuid-Europese land zijn meer dan vijfhonderd stranden vrijgegeven, tot opluchting van veel inwoners.

De gratis toegankelijke stranden waren een week geleden al geopend. Aangezien er een hittegolf op komst is, heeft de overheid nu ook groen licht gegeven voor de stranden waarvoor je moet betalen.

De Griekse autoriteiten willen wel voorkomen dat het coronavirus op overvolle stranden om zich heen kan grijpen. Er mogen zich niet meer dan veertig mensen per 1000 vierkante meter bevinden. Ook moeten parasols minstens 4 meter uit elkaar staan.

  • Reuters
    Iemand desinfecteert de ligbedden op een strand bij Athene
  • Reuters
    Badgasten op een strand bij Athene
  • Reuters
    Gisteren werden de laatste voorbereidingen getroffen, parasols staan 4 meter uit elkaar

RIVM: 27 doden, 45 ziekenhuisopnames

Er zijn 45 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Gisteren werden er 35 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.537.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 27, aldus het RIVM. Gisteren waren dat er 53, de dag daarvoor 28. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5670 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 189. In totaal zijn er nu 43.870 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

'Medewerkers pakketbezorger DPD Duitsland besmet'

De Duitse pakketbezorger DPD heeft een pakketcentrum in de gemeente Hückelhoven (Noordrijn-Westfalen) gesloten na een uitbraak van het coronavirus, meldt de omroep WDR.

42 van de 167 geteste medewerkers bleken besmet te zijn met het virus. In totaal werken er zo'n 400 medewerkers bij het sorteercentrum. De resultaten van de andere tests worden maandag verwacht.

Alle medewerkers worden in quarantaine gehouden om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. De Duitse gezondheidsdienst is een contactonderzoek gestart.

Toch een feestje voor afzwaaiende studenten in Californië

Studenten in de Californische stad San Marcos die hun diploma hebben gehaald, hebben hun afstuderen gevierd in een optocht vol auto's.

De rector vertelt dat de optocht een goede manier was om er in coronatijd aandacht aan te besteden. "We vieren het veilig, dus geslaagden zitten in de auto. Vrijwilligers houden afstand met een mondkapje op."

Toch een feestje voor afzwaaiende studenten in Californië

Laagste dodental Spanje in weken

Spanje meldt in een etmaal tijd 102 coronadoden. Dat is het laagste aantal dat het land sinds half maart registreerde. In totaal zijn nu 27.563 Spanjaarden aan de gevolgen van covid-19 overleden.

In grote steden als Barcelona en Madrid worden maandag wat maatregelen van de lockdown versoepeld.

Australiërs weer beperkt uit eten

Een groepje mensen eet in een restaurant in Sydney

In Australië zijn sinds vandaag de cafés, pubs en restaurants weer op kleine schaal geopend. De meeste restaurants mogen slechts 10 mensen tegelijkertijd ontvangen. Ook moet er aan sociale distantie worden gedaan en is er een hygiëneprotocol.

De voorzitter van de Australische artsenvereniging waarschuwt mensen om het niet te bont te maken. "De boodschap is: waardeer dat we wat maatregelen kunnen verlichten, maar laten we niet met z'n allen feest gaan vieren, niet massaal naar de stad gaan."

'Privacywet leidde tot extra coronadoden'

De privacywet AVG heeft tot extra doden geleid in de coronacrisis, zeggen de burgemeesters van de zwaar getroffen gemeentes Nunspeet en Zwartewaterland in een gesprek met het Reformatorisch Dagblad.

"Toen het parlement debatteerde over te weinig IC-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghuizen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden", zegt de Nunspeetse burgemeester Breunis van de Weerd. "De GGD zei me niet te gaan bellen als er mensen in Nunspeet waren besmet of overleden, omdat het herleidbaar was. Mijn informatie moest ik vergaren via semi-legale kanalen."Hij vervolgt: "Toen in Elspeet de eerste coronabesmetting bekend werd, heb ik het gewoon openbaar gemaakt. Het hele dorp sprak erover, maar ik mocht er niks over zeggen. Dat kan natuurlijk niet."

Zijn collega Eddy Bilder van Zwartewaterland herkent zich in de situatie. "Ik moest ook eigen kanalen aanboren om op de hoogte te blijven en ik heb ook de regels gebroken. Ik kon niet zwijgen toen in Hasselt de eerste besmettingen bekend werden."

De Autoriteit Persoonsgegevens bestrijdt dat burgemeesters gevallen van overlijden niet mogen melden. "Vanuit de AVG zijn er geen belemmeringen om overledenen te melden. Colleges van B en W kunnen en mogen beschikken over informatie die noodzakelijk is voor de uitvoering van hun wettelijke verantwoordelijkheid om infectieziekten te bestrijden. Burgemeesters die evengoed toch knelpunten ervaren, kunnen voor vragen en advies altijd terecht bij hun eigen privacy-adviseur en bij de Autoriteit Persoonsgegevens."

Menigte in Montenegro negeert corona-richtlijnen om bisschop te begroeten

In de stad Niksic in Montenegro zijn een orthodoxe bisschop en acht priesters vrijgelaten, die waren opgepakt nadat ze vorige week een kerkdienst hadden geleid voor enkele duizenden gelovigen. In het land zijn groepsbijeenkomsten verboden en de politie greep in. De arrestaties leidden tot protesten en botsingen met de politie.

De geestelijken werden bij hun vrijlating massaal onthaald. Ook daarbij werden de richtlijnen genegeerd, valt te zien op deze video:

Menigte in Montenegro negeert coronarichtlijnen om bisschop te begroeten

KNVB vreest faillissementen door corona

De coronacrisis kan de nekslag zijn voor clubs in het betaald voetbal die er al niet goed voor stonden. KNVB-directeur Eric Gudde maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van een aantal clubs, zegt hij in De Telegraaf.

In Zeist wordt gewerkt aan een reddingsplan voor het Nederlandse voetbal, maar Gudde benadrukt dat het niet de bedoeling is dat clubs hun financiële gaten dichten met overheidssteun.

Lees hier meer over het interview met Eric Gudde:

Minder corona-gevallen in Rusland gerapporteerd

Rusland meldt 9200 nieuwe besmettingen van het coronavirus. Dat zijn er minder dan gisteren, toen 10.598 corona-tests positief uitvielen.

Het Russische dodental is in 24 uur tijd met 119 gestegen en het totaal van dodelijke slachtoffers staat nu op 2537. Er worden wel vraagtekens gesteld bij het aantal doden dat het land rapporteert, meldde correspondent David Jan Godfroid vorige week.

Bergen met aardappelen over door corona

Wat te doen met het enorme aardappeloverschot dat is ontstaan door de teruggelopen vraag omdat de restaurants dicht zijn? Aardappeltelers kunnen de extra frietaardappelen niet kwijt bij supermarkten omdat er daar langer lopende contracten zijn. Het gevolg: telers verkopen hun aardappelen nu bijvoorbeeld voor 1 cent per kilo aan melkveehouders.

Over het overschot aan aardappelen en andere producten maakte NOS op 3 deze uitlegvideo:

Versoepeling grenzen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ingegaan

Een bord bij de grensovergang in het Duitse Garmisch-Partenkirchen

Vanaf vandaag zijn de regels voor het grensverkeer tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland versoepeld. Mensen die hun familieleden aan de andere kant van de grens willen bezoeken of bijvoorbeeld dieren moeten verzorgen, mogen de grens weer over. Voorwaarde is wel dat ze een formulier hebben ingevuld waarin de reden van het bezoek staat.

Ook worden de grenscontroles tussen Duitsland en Frankrijk versoepeld, meldt de omroep ARD. In plaats van systematische controles worden er alleen nog steekproefsgewijze controles uitgevoerd. De Duitse grensstad Kehl, net over de grens ten oosten van Straatsburg, meldt dat het weer mogelijk wordt om familieleden te bezoeken aan de andere kant van de Rijn, die Frankrijk en Duitsland van elkaar scheidt. Of die regels ook voor de andere Duits-Franse grensovergangen geldt, is onduidelijk.

Het is de bedoeling dat de reisbeperkingen tussen Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk op 15 juni helemaal worden opgeheven. Opvallend genoeg temperde de Franse staatssecretaris van Toerisme juist de verwachtingen dat er in de zomer nog toeristen naar Frankrijk konden komen. Tegelijkertijd is er in het Franse kabinet nog geen besluit over de zomer genomen, en komt ook de Europese Commissie nog met afspraken over de Schengenzone.

Zorgen om schoolloze maanden in Spanje

Zoals zoveel landen sloot ook Spanje zo'n twee maanden geleden alle scholen. Maar waar in Nederland en veel andere landen het onderwijs alweer gestart is, of er zicht is op heropening, heeft Spanje al gezegd dat dat niet aan de orde is. Pas in september kan er weer worden gestart, en dan nog in aangepaste vorm, met maximaal 15 leerlingen totdat er een vaccin is.

Nog minimaal vier maanden doorbijten dus voor de Spaanse leerlingen, die nu al veel last hebben van de gevolgen.

Correspondent Rop Zoutberg maakte een radioverslag over hoe er in Spanje met de schoolsluiting wordt omgegaan:

India passeert China in aantal besmettingen

Werknemers van een werkplaats in Mumbai maken mondkapjes

India heeft bij 85.940 mensen het coronavirus vastgesteld. Daarmee is het land China voorbij, dat sinds het begin van de crisis 82.933 coronapatiënten heeft gemeld.

Vooral de deelstaat Maharashtra, waarin de miljoenenstad Mumbai ligt, is met 29.100 gevallen relatief zwaar getroffen. Toch valt het aantal besmettingen in India, waar ruim een miljard mensen wonen, mee. India staat wereldwijd op de elfde plek van besmettingen, na veel Europese landen en Turkije, Rusland, Brazilië en de VS. Ook telde India tot nu toe slechts 2752 doden, wat veel minder is dan bijvoorbeeld in Nederland (met 5643 overleden patiënten).

De verwachting is dat de Indiase regering dit weekend een beslissing neemt over het verlengen van de lockdown, die nu al 54 dagen duurt. Wel werden de maatregelen eerder deze maand al wat versoepeld: zo werd het treinverkeer beperkt opgestart en mochten bepaalde winkels weer open.

'Trump gaat betalingen aan de Wereldgezondheidsorganisatie deels herstellen'

President Trump gaat de betalingen aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deels herstellen, meldt Fox News op basis van een concept-brief aan de directeur-generaal van de WHO, Tedros Ghebreyesus. In de brief staat dat de VS het sponsorbedrag wil gelijktrekken met de Chinese bijdrage, wat zou neerkomen op een tiende van het oorspronkelijke bedrag. De VS was met 400 miljoen dollar per jaar de grootste sponsor van de WHO.

Trump schortte de betalingen aan de WHO half april op, omdat hij vond dat de organisatie meewerkte aan de verspreiding van desinformatie uit China. Hij zei dat zijn regering de WHO zou onderzoeken. De WHO spreekt de aantijgingen tegen en zegt dat de organisatie transparant is.

Brazilië meldt recordaantal nieuwe coronabesmettingen

Opnieuw meldt Brazilië een recordaantal besmettingsgevallen. Het afgelopen etmaal werden er 15.305 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Gisteren waren dat er bijna 14.000.

In totaal zijn volgens de officiële cijfers 218.223 mensen in Brazilië besmet met het coronavirus. Slechts vijf landen wereldwijd hebben meer besmettingen geregistreerd.

Het dodental is opgelopen naar 14.817, meldde de overheid vrijdag. Er werden in de afgelopen 24 uur 824 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd.

'De sfeer wordt grimmiger, omdat mensen geld eisen'

Door verschillende uitspraken binnen de EU over het terugkrijgen van geld bij geannuleerde reizen, is verwarring ontstaan. Reisorganisaties die hun klanten vouchers hebben aangeboden melden dat meer klanten hun geld terugvragen. Touroperator TUI zegt zelfs te maken te hebben met bedreigingen.

'De sfeer wordt grimmiger, omdat mensen geld eisen'

Italië staat in- en uitreizen toe vanaf 3 juni

Italië heropent op 3 juni zijn grenzen voor reizigers van en naar het buitenland. Het land zit sinds maart in een strenge lockdown, die nu stukje bij beetje wordt opgeheven.

Vanaf maandag mogen de winkels weer open en mogen Italianen ook weer op bezoek bij mensen in hun eigen regio. Vanaf woensdag 3 juni mag er ook weer worden gereisd tussen de regio's en dus ook weer over de grens.

Die datum is bewust zo gekozen, want 2 juni is een nationale feestdag. De regering wil voorkomen dat Italianen die dag, of zelfs een lang weekend, massaal eropuit trekken.

Nederland heeft zijn inreisverbod specifiek voor mensen buiten Europa net verlengd. Tot en met 15 juni zijn niet-noodzakelijke reizen naar Nederland van buiten Europa verboden. Een paar categorieën zijn uitgezonderd zoals diplomaten, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs. Alle voorwaarden en uitzonderingen staan op de website van Rijksoverheid.

Corona krijgt vat op Jemen: 'het wordt rampzalig'

In de Jemenitische havenstad Aden zijn afgelopen week honderden mensen overleden aan wat hoogstwaarschijnlijk het coronavirus is. Dat bevestigen lokale gezondheidsautoriteiten tegen persbureau AP. Testen is nog nauwelijks mogelijk in het door oorlog verscheurde land en de Houthi-rebellen in het noorden hebben pas een dode gemeld, maar gezondheidsautoriteiten voorzien een catastrofe.

Het wordt rampzalig, zegt de lokale chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO voorspelt dat de helft van de 30 miljoen Jemenieten besmet zal raken en verwacht dat daarvan 40.000 mensen zullen overlijden.

Jemen gaat gebukt onder een burgeroorlog die al vijf jaar duurt. Miljoenen mensen zijn hun huis ontvlucht en hebben nauwelijks te eten en meer dan 100.000 mensen zijn gesneuveld.

De medische zorg in het land is compleet uitgehold. De helft van klinieken is niet in bedrijf, in een op de vijf districten is geen enkele dokter aanwezig en per 2,5 miljoen mensen is slechts één zuurstoftank per maand beschikbaar.

Onverschillig

NOS-correspondent Daisy Mohr maakte begin deze maand een verslag over de stad Aden. Op straat waren de mensen onverschillig. "Na vijf jaar oorlog hebben ze hier overduidelijk iets anders aan hun hoofd dan een onzichtbaar virus", schreef zij. "Veel mensen zeggen dat ze zich niet kunnen voorstellen dat hun leven nog moeilijker zal worden dan het nu is. Miljoenen Jemenieten hebben te maken met hongersnood, de meesten hebben nauwelijks toegang tot behoorlijke medische zorg."

Zorgen in Jemen over eerste coronabesmettingen

CNV: half miljoen Nederlanders krijgt geen vakantiegeld door coronacrisis

Een half miljoen Nederlanders krijgt dit jaar geen vakantiegeld uitbetaald vanwege de coronacrisis. Vakbond CNV concludeert dat op basis van onderzoek onder 1700 leden. De bond roept werkgevers op dit alleen in overleg te doen. Loon inhouden zonder toestemming van de medewerker mag niet

"Vakantiegeld is een wettelijk recht", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen."

Kredietstatus Nederland blijft maximaal, ondanks coronacrisis

Leningen aan de Nederlandse staat behoren nog altijd tot de veiligste soort, oordeelt ratingbureau S&P Global. De toonaangevende kredietbeoordelaar handhaaft de AAA-status van Nederland, de hoogst mogelijke categorie van kredietwaardigheid.

De vooruitzichten voor Nederland zijn volgens S&P stabiel. Het ratingbureau erkent tegelijkertijd dat de coronapandemie de Nederlandse economie hard zal raken, met een verwachte krimp van 6,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar.

Eenrichtingsverkeer voor voetgangers in binnenstad Utrecht

De gemeente Utrecht komt met een reeks maatregelen in de binnenstad om ervoor te zorgen dat voetgangers voldoende afstand kunnen houden. In diverse drukke straten geldt dit weekend eenrichtingsverkeer. Ook komen er zogenoemde voetgangersrotondes op drukke kruisingen en worden voor winkels wachtplaatsen gecreëerd.

Eenrichtingsverkeer gaat gelden in de Bakkerstraat, Vinkenburgstraat, Zakkendragersteeg, Drieharingstraat, Hekelsteeg en op de Oudegracht vanaf de Stadhuisbrug tot de Viebrug. Bij de kruising Mariastraat-Steenweg komt een voetgangersrotonde. Ook krijgen voetgangers vaker groen licht bij de verkeerslichten rond Vredenburg en de Lange Viestraat, zoals de oversteek bij de Bijenkorf, meldt een woordvoerder.

Er worden verkeersregelaars ingezet om mensen te informeren over de looproutes. Ook komen er matrixborden te hangen en worden de routes aangegeven met kleuren op de weg.

Nederland verlengt inreisverbod voor mensen van buiten Europa

Tot en met 15 juni mogen personen van buiten Europa Nederland niet in, behalve voor noodzakelijke reizen. De bestaande maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus is daarmee opnieuw verlengd.

De reisbeperking is ingegaan op 18 maart. Alleen voor personen uit het Verenigd Koninkrijk, de Schengenlanden en EU-lidstaten geldt de coronamaatregel niet. Iedereen die uit een ander land afkomstig is, komt Nederland niet binnen.

Een paar categorieën zijn uitgezonderd zoals diplomaten, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs. Alle voorwaarden en uitzonderingen vind je op de website van Rijksoverheid.