liveblog

Inreisverbod voor niet-Europeanen verlengd • Eenrichtingsverkeer in Utrecht

liveblog gesloten

Eenrichtingsverkeer voor voetgangers in binnenstad Utrecht

De gemeente Utrecht komt met een reeks maatregelen in de binnenstad om ervoor te zorgen dat voetgangers voldoende afstand kunnen houden. In diverse drukke straten geldt dit weekend eenrichtingsverkeer. Ook komen er zogenoemde voetgangersrotondes op drukke kruisingen en worden voor winkels wachtplaatsen gecreëerd.

Eenrichtingsverkeer gaat gelden in de Bakkerstraat, Vinkenburgstraat, Zakkendragersteeg, Drieharingstraat, Hekelsteeg en op de Oudegracht vanaf de Stadhuisbrug tot de Viebrug. Bij de kruising Mariastraat-Steenweg komt een voetgangersrotonde. Ook krijgen voetgangers vaker groen licht bij de verkeerslichten rond Vredenburg en de Lange Viestraat, zoals de oversteek bij de Bijenkorf, meldt een woordvoerder.

Er worden verkeersregelaars ingezet om mensen te informeren over de looproutes. Ook komen er matrixborden te hangen en worden de routes aangegeven met kleuren op de weg.

Coronavirus treft minderheden Nederland minder dan in andere westerse landen

In Nederland overlijden net als in andere westerse landen meer mensen door het coronavirus onder etnische minderheden. Toch is dat verschil kleiner dan in bijvoorbeeld de VS en Engeland.

Dat blijkt uit een analyse van de oversterfte door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is voor het eerst dat in Nederland cijfers bekend worden die uitwijzen dat het coronavirus etnische minderheden harder treft.

Lees verder:

Als de bezoeker niet naar het museum komt...

'Wie kan nou zeggen dat hij een Vincent van Gogh thuis heeft staan?'

Finse ziekenhuisdirecteur: excuses voor mensen die hier besmet raakten

In Finland is de directeur van een ziekenhuis diep door het stof gegaan vanwege een fatale corona-uitbraak in het gebouw. Vijf patiënten die het virus hadden opgelopen in het ziekenhuis zijn overleden, terwijl de directeur eerder had gezegd dat iedereen die in het ziekenhuis was geïnfecteerd het juist had overleefd.

Vandaag verduidelijkte directeur Laura Pikkarainen dat ze het destijds alleen over ziekenhuismedewerkers had, schrijft publieke omroep Yle. Pikkarainen maakte vervolgens bekend dat de vijf patiënten waren bezweken aan het virus.

"Het spijt me enorm voor de patiënten die op onze afdelingen besmet zijn geraakt. Dat had natuurlijk niet mogen gebeuren in een ziekenhuis."

Sinds 19 maart is bij zeker 69 ziekenhuismedewerkers het virus vastgesteld.

Nederland verlengt inreisverbod voor mensen van buiten Europa

Tot en met 15 juni mogen personen van buiten Europa Nederland niet in, behalve voor noodzakelijke reizen. De bestaande maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus is daarmee opnieuw verlengd.

De reisbeperking is ingegaan op 18 maart. Alleen voor personen uit het Verenigd Koninkrijk, de Schengenlanden en EU-lidstaten geldt de coronamaatregel niet. Iedereen die uit een ander land afkomstig is, komt Nederland niet binnen.

Een paar categorieën zijn uitgezonderd zoals diplomaten, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs. Alle voorwaarden en uitzonderingen vind je op de website van Rijksoverheid.

Sint-Pieter in Rome grondig ontsmet

Sint-Pieter wordt grondig gepoetst

Kabinet komt met 9 miljoen financiële steun voor vissers

Vissers die niet kunnen uitvaren vanwege de coronacrisis, kunnen vanaf vandaag financiële steun aanvragen. Daarvoor is in totaal 9 miljoen euro beschikbaar, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voor een periode van maximaal vijf weken kunnen vissers een vergoeding krijgen.

De vraag naar verse vis is sterk gedaald sinds de uitbraak en de sluiting van restaurants. Ook viel een belangrijk deel van de export weg. De prijzen staan onder druk en veel vissers varen daarom niet uit.

De steun komt voor de helft uit een Europees fonds en wordt voor de helft door Nederland betaald. Hoeveel geld de vissers per week krijgen, is afhankelijk van het motorvermogen van hun boot en ligt tussen de 2200 en 8800 euro per week. Eerder zei het kabinet al dat ook vissers en viskwekers gebruik kunnen maken van overbruggingskredieten waarvoor de overheid deels garant staat.

Zo desinfecteer je in een keer klant én winkelwagen

Frans bedrijf komt met 'desinfectietunnnel'

Marokko laat Marokkanen die in Melilla vastzaten toe

Marokko laat weer Marokkanen toe die door maatregelen tegen de corona-uitbraak in Melilla vastzaten. Melilla is een Spaanse stad op de Noord-Afrikaanse kust. Twee maanden geleden sloot Marokko de grens om te voorkomen dat mensen met corona het land binnenkwamen. Naar schatting 500 Marokkanen konden toen geen kant meer op.

Hereniging met familie en vrienden laat nog even op zich wachten. Nadat ze de grens zijn gepasseerd, worden de Marokkanen getest en daarna moeten ze in quarantaine in hotels en studentenonderkomens. Volgens de nieuwssite yabiladi.com mogen 200 vrouwen en kinderen als eerste de grens over. Daarna volgen ouderen en zieken en tenslotte de rest.

Gesteggel over '204 miljoen euro coronasteun' aan Caribische eilanden

Tegen de verwachtingen in is er vandaag geen knoop doorgehakt over een tweede coronasteunpakket voor het Caribische deel van het koninkrijk. Volgens de Curaçaose minister-president Rhuggenaath verbindt Nederland "onrealistische eisen" aan nieuwe coronasteun. Staatssecretaris Knops ontkent dat. In ruil voor nieuwe steun wil Nederland bijvoorbeeld dat er wordt bezuinigd op het ambtenarenapparaat.

204 miljoen euro, dat is volgens correspondent Dick Drayer het bedrag van het nieuwe steunpakket. "Dat wil staatssecretaris Knops kennelijk niet zeggen, maar dat is hier wel bekend." Tot nu toe is er 150 miljoen euro gegeven door Nederland. Dat bedrag kan uiteindelijk oplopen tot een miljard euro, zei Knops vorige week.

De correspondent is verbaasd dat de eilandsregeringen dwarsliggen. Er lijkt sprake van een politiek spel, want de eilanden hebben volgens Drayer uiteindelijk geen andere keus. Daarvoor is de impact van de corona-uitbraak te groot. "Door corona is de enorme afhankelijkheidssituatie pijnlijk bloot komen liggen."

CBR plant in vier dagen 80.000 rijexamens in

Het CBR heeft in de eerste vier dagen dat er weer theorie- of praktijkexamens konden worden aangevraagd 80.000 boekingen binnengekregen. Dat zijn er tien keer zo veel als normaal.

Met het afnemen van theorie-examens is woensdag weer begonnen. Tot en met vandaag zijn 4000 examens afgenomen. De praktijkexamens beginnen maandag weer. Als eerste zijn kandidaten aan de beurt bij wie een eerder gemaakte afspraak niet doorging vanwege de corona-uitbraak.

Door de coronacrisis moest het CBR de afgelopen twee maanden ongeveer 300.000 theorie- en praktijkexamens annuleren.

Braziliaanse minister van Volksgezondheid stapt op na onenigheid over 'coronamedicijn'

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Nelson Teich, heeft bijna een maand na zijn aantreden zijn ontslag ingediend. Hij is het niet eens met de wens van president Bolsonaro om het omstreden medicijn hydroxychloroquine tegen corona in te zetten.

Bolsonaro is net als president Trump zeer enthousiast over het antimalariamiddel. Maar uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat het bij de behandeling van covid-19 niet of nauwelijks effectief is en levensgevaarlijk bijwerkingen heeft.

In de VS werd een studie stopgezet vanwege een groot aantal doden in de onderzoeksgroep. Het middel kan hartritmestoornissen veroorzaken, soms zo ernstig dat ze tot een hartstilstand leiden.

Teich is het ook is niet eens met de versoepeling van de lockdownmaatregelen. Vorige week mochten sportscholen, schoonheidssalons en kappers weer open. Hij vond dat te vroeg en zei dat het besluit buiten hem om zou zijn genomen. Teichs voorganger stapte vorige maand om dezelfde redenen op.

Voortaan eenrichtingsverkeer voor fietsers Hoge Veluwe

'Fietspaden zijn te smal om in beide richtingen te fietsen'

Bedreigingen na verwarring over voucher geannuleerde reizen

Door tegenstrijdige uitspraken van Nederlandse en Europese autoriteiten over het terugkrijgen van geld bij geannuleerde reizen, is verwarring ontstaan. Verschillende reisorganisaties melden aan de NOS dat meer klanten hun geld terugvragen. Medewerkers van TUI hebben volgens de touroperator te maken met fysieke en verbale bedreigingen.

TUI-directeur Arjan Kers zegt dat door de uitspraken van Rutte en de Europese Commissie consumenten in de veronderstelling zijn dat ze snel hun geld terugkrijgen: "Sinds gisteren hebben we zelfs te maken met verbale en fysieke bedreigingen van onze medewerkers door klanten die geld eisen. Het is onacceptabel dat onze medewerkers hierdoor in gevaar komen. De uitspraken zetten een te grote druk op de hele reissector."

Lees verder:

Ook steun voor lokale nieuwsbladen en -sites

Het steunfonds van 11 miljoen euro voor lokale kranten en omroepen wordt verruimd. Drie doelgroepen die nog niet in aanmerking kwamen voor de regeling van mediaminister Slob kunnen er nu toch een beroep op doen.

Het gaat om lokale nieuwsbladen met een abonnementsmodel, lokale nieuwswebsites en huis-aan-huiskranten die minder dan eens per twee weken verschijnen. Het Tijdelijk Steunfonds Lokale Informatievoorziening moet de lokale informatievoorziening op peil houden tijdens de coronacrisis.

Beekse Bergen weer open: 'Het is voor iedereen wennen'

'We hebben plexiglas voor medewerkers en bezoekers'

Minister: hou afstand van je huisdier bij verschijnselen

Als je coronaverschijnselen hebt, moet je je huisdier niet aaien of knuffelen. Dat zegt minister Schouten naar aanleiding van de bekendmaking dat het virus in Nederland is vastgesteld bij drie katten en een hond.

"Als je verschijnselen hebt, hou dan afstand tot je hond of kat." Het virus is namelijk overdraagbaar van mens op dier. Zo zijn ook bij een aantal nertsenfokkerijen in Nederland dieren besmet geraakt.

De minister heeft tips voor honden- en kattenbezitters: "Laat iemand anders je hond uitlaten, en je kan bijvoorbeeld je kat in een andere ruimte zetten." Schouten zegt geen aanwijzingen te hebben dat huisdieren ook mensen besmetten. "In de onderzoeken naar besmette dieren die we tot nu toe hebben gezien, was het eerst de baasjes en dan de dieren."

Minister: bij alle onderzoeken had baasje als eerste corona

Weer 32 coronapatiënten minder op IC

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 32 gedaald tot 378. Er liggen daarnaast 527 patiënten met een andere aandoening op de IC, 30 meer dan de voorgaande dag. Dat blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er liggen nog drie Nederlanders met het coronavirus op een IC in Duitsland, vier minder dan gisteren.

Het aantal ziekenhuisopnames buiten de IC bedraagt 981, 48 minder dan gisteren.

GGD zet in op callcenters voor bron- en contactonderzoek

Landelijke callcenters gaan een belangrijke rol spelen bij de bron- en contactonderzoeken. Dat blijkt uit het opschalingsplan van de GGD dat vandaag is gepresenteerd. De dienst verwacht de komende maanden ruim 3000 mensen nodig te hebben voor de onderzoeken.

Rutte: heb vertrouwen, maar blijf waakzaam

We mogen vertrouwen houden maar we moeten waakzaam blijven. Dat zei premier Rutte op de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad over de coronacrisis.

De cijfers gaan de goede kant op, maar Rutte wees er opnieuw op dat het van groot belang is om je strikt te houden aan de regels. Zoals afstand houden, thuisblijven bij ziekteverschijnselen en niesen in je elleboog.

De premier kon nog niet zeggen of de horeca op 1 juni open kan; het OMT kijkt nog steeds of dat een mogelijkheid is. "Als je een trend mist kan het ineens heel snel gaan, daar zit een risico", legde Rutte opnieuw uit. Zelf denkt de premier wel dat de gepresenteerde routekaart door kan gaan, maar de deskundigen gaan er dus ook over.

Ook de "casus Dijkhoff" wordt nog bekeken, zei Rutte. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei vorige week in het debat het raar te vinden dat mensen die thuis "lepeltje lepeltje" liggen straks niet naast elkaar op een terras mogen zitten.

Rutte vindt verder niet dat het kabinet verwarrend gecommuniceerd heeft over het al dan niet terugkrijgen van geld als een vliegreis niet doorgaat.

Eerder deze week zei hij dat maatschappijen door kunnen gaan met vouchers, maar gisteren bleek dat de regels uit Brussel stellen dat consumenten recht hebben op hun geld. Minister van Nieuwenhuizen zei na afloop van de ministerraad ook dat wat haar betreft het kabinet niets te verwijten valt en dat ze in elk geval haar "nek heeft uitgestoken" voor de maatschappijen.

Rutte: mensen mogen geld terugvragen, maar hoop dat ze het niet doen

Denemarken meldt 0 doden in afgelopen etmaal

Voor het eerst sinds 13 maart zijn in Denemarken in een etmaal geen mensen bezweken aan het coronavirus, melden de gezondheidsinstanties. In het land met ongeveer 5,5 miljoen inwoners zijn tot dusver 537 coronapatiënten overleden.

Het aantal mensen dat met het coronavirus is besmet steeg de afgelopen 24 uur met 78 tot 10.791. Het aantal ziekenhuisopnames was 137, tien minder dan het vorige etmaal.

Denemarken was een van de eerste landen waar bepaalde coronamaatregelen werden versoepeld. Eind april mochten contactberoepen weer aan de slag en de basisscholen weer open.

Bezoekers van een winkelcentrum in Kopenhagen

Studenten krijgen drie maanden collegegeld terug bij vertraging

Studenten die voor de zomer hun diploma zouden halen, maar door de coronamaatregelen vertraging oplopen en zich na de zomervakantie opnieuw moeten inschrijven, krijgen drie maanden les- of collegegeld terug.

Het gaat om alle studenten die tussen september en eind januari hun mbo-, hbo- of universitaire diploma halen. Het kabinet gaat niet controleren of hun vertraging echt door de coronacrisis komt. Wanneer de studenten het geld krijgen, is nog niet duidelijk.

Minister Van Engelshoven: deze groep heeft het echt zwaar

Minister: ik heb mijn nek uitgestoken voor de luchtvaartmaatschappijen

Minister Van Nieuwenhuizen vindt niet dat het kabinet iets te verwijten valt nu het toch gehoor geeft aan Europese richtlijnen dat luchtvaartmaatschappijen consumenten hun geld moeten teruggeven bij annulering.

Gisteren bleek dat maatschappijen niet langer alleen een voucher mogen geven om de trip later in te halen. Deze week zei premier Rutte dat de vouchers konden blijven, omdat Brussel geen sancties zou opleggen. Toen dat anders bleek, schreef Van Nieuwenhuizen de Kamer dat de inspectie toch weer gaat handhaven.

De regel is dat bij een geannuleerde reis de reissom binnen zeven dagen moet zijn terugbetaald. Eerder trok ze die opdracht aan de inspectie in. Het idee daarachter was voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen in de financiële problemen zouden komen.

"Ik heb mijn nek voor de luchtvaartmaatschappijen uitgestoken", zegt Van Nieuwenhuizen, "om de eerste tijd door te komen. We hebben in ieder geval even tijd gewonnen. De mogelijkheid van vouchers blijft bestaan. Maar maatschappijen moeten consumenten nu ook aanbieden dat ze hun geld terug mogen krijgen." Van Nieuwenhuizen hoopt dat reizigers die het zich kunnen permitteren toch zo veel mogelijk voor de vouchers kiezen om de maatschappijen te steunen.

Van Nieuwenhuizen: heb mijn nek uitgestoken voor maatschappijen

Eerste besmetting gemeld in Rohingya-kampen

In vluchtelingenkampen in Bangladesh, waar ongeveer een miljoen Rohingya verblijven, is voor het eerst een persoon positief getest op het coronavirus. De besmette kampbewoner is direct geïsoleerd en de Bengaalse gezondheidsdienst probeert mensen waarmee de persoon contact heeft gehad, te traceren.

De Rohingya-vluchtelingen, een moslimminderheid, belandden ruim twee jaar geleden in Bengaalse kampen toen ze werden verjaagd uit Myanmar, hun land van herkomst.

RIVM: 53 doden, 35 opnames

Er zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Gisteren werden er 27 gemeld. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.492.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 53, aldus het RIVM. Gisteren waren dat er 28. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5643 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 200. In totaal zijn er nu 43.681 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Oversterfte onder mensen met migratie-achtergrond

Tijdens de corona-epidemie is de oversterfte onder mensen met een migratie-achtergrond groter dan die onder mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat blijkt uit een CBS-analyse van de oversterfte sinds begin maart.

In de eerste zes weken van de uitbraak overleden 49 procent meer mensen met een westerse migratie-achtergrond dan normaal. Onder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond was deze oversterfte 47 procent. Van mensen met Nederlandse achtergrond overleden er 38 procent meer dan normaal.

In absolute getallen was het aantal sterfgevallen door corona onder mensen met een migratie-achtergrond beperkt: 1260 van de totaal 9000 doden. Dat is 14 procent, terwijl mensen met een migratie-achtergrond ruim 24 procent van de bevolking uitmaken. Dat er minder mensen met een migratie-achtergrond door corona overlijden, komt doordat zij gemiddeld een stuk jonger zijn dan Nederlanders zonder migratie-achtergrond. Vooral de oversterfte onder mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond was relatief laag. Die ligt op slechts 4,3 procent.

Belgen krijgen keuzestress van versoepelde maatregelen

Sinds 10 mei mogen Belgen weer vier vrienden of familieleden thuis uitnodigen. Maar uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat 43 procent van de ondervraagden daar nog geen gebruik van heeft gemaakt. Het grootste deel van de ondervraagden geeft aan dat het te veel stress veroorzaakt om te moeten kiezen tussen vrienden en familieleden, schrijft De Standaard.

De mensen die wel op bezoek zijn geweest of bezoek hebben ontvangen, deden dat met name op Moederdag.

Topdrukte in de kapsalons

Volgens kappersvereniging ANKO hebben kappers een "ongelooflijk drukke" week achter de rug. Sinds maandag mogen ze weer open door de versoepeling van de coronamaatregelen. Volgens de branche zijn er in drie dagen tijd evenveel afspraken gemaakt als normaal in een maand.

Lees hier meer:

9000 mensen overleden aan corona, 3600 meer dan RIVM wist

In de eerste negen weken van de corona-epidemie zijn er volgens de laatste cijfers van het CBS bijna 9000 mensen meer overleden dan je in deze periode van het jaar zou verwachten. In dezelfde periode meldde het RIVM 5400 overledenen aan covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat betekent dat er waarschijnlijk zo'n 3600 mensen zijn gestorven aan de ziekte die niet waren getest op corona en daarom buiten de officiële statistieken bleven.

In totaal overleden er in week 11 tot en met 19 (9 maart tot en met 10 mei) zo'n 36.000 mensen, terwijl er naar schatting 27.000 Nederlanders zouden zijn overleden als er geen epidemie was geweest. Van de dagelijkse RIVM-cijfers is bekend dat ze niet compleet zijn. Bijvoorbeeld omdat sommige mensen thuis overlijden zonder dat er officieel covid-19 bij ze is vastgesteld.

Op deze grafiek is de 'normale' sterfte in andere jaren te zien, afgezet tegen de piek van 2020:

Moeders sturen hun melk naar hun baby's

Zo'n 200 Maleisische moeders die in Singapore werken, kunnen door de coronacrisis niet naar hun baby's toe. Ze zijn bang om het virus mee naar huis te nemen of hun baan te verliezen.

Daarom sturen ze ingevroren borstmelk naar huis, om hun kinderen te voeden:

Moeders sturen borstmelk naar huis: 'Als ik zelf ga, kan ik het virus meenemen'

Brandbrief aan minister: vergeet lokale culturele sector niet

Het culturele steunpakket van het Rijk moet niet alleen voor instellingen met nationale en internationale bekendheid bedoeld zijn, maar er moet ook oog zijn voor de regionale en lokale instellingen. Dat staat in een brandbrief van de gedeputeerde Cultuur en Erfgoed van Noord-Holland, die samen met de wethouders van alle Noord-Hollandse gemeenten is opgesteld. Ze roepen minister Van Engelshoven op om gezamenlijk de Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden.

Volgens de briefschrijvers is de culturele sector in Noord-Holland van groot maatschappelijk en economisch belang. "Maar liefst 50 procent van de culturele infrastructuur van Nederland bevindt zich in Noord-Holland. In Amsterdam zijn maar liefst 1 op de 10 inwoners economisch afhankelijk van de culturele sector", schrijven ze.

Daarom roepen ze de minister op om ook de kleinere instellingen nadrukkelijk een plek te geven in toekomstige steunmaatregelen en bij de compensatie van de kosten van de coronacrisis voor de lokale overheid.

Van Engelshoven vindt dat de brievenschrijvers geen punt hebben, omdat een groot deel van de 300 miljoen ook naar regionale en provinciale instellingen gaat.

Linkse oppositie wil fonds voor woningbouw

GroenLinks, SP en PvdA willen dat het kabinet direct een volkshuisvestingsfonds opricht om de woningbouw vlot te trekken. In het fonds zou 4 miljard euro moeten komen.

De partijen denken dat het fonds gevuld kan worden door de verhuurdersheffing op te schorten. Dat zou corporaties de mogelijkheid geven om betaalbare en duurzame woningen te bouwen. Er is een tekort van honderdduizenden woningen, zegt de linkse oppositie, die ook wil dat de huren bevroren worden. "Terwijl multinationals worden geholpen, komen huurders in de verdrukking", aldus de partijen, die hun plan volgende week tijdens het woondebat indienen en toelichten.

Koolmees: cijfers geen verrassing

Voor minister Koolmees van Sociale Zaken komt de economische krimp van 1,7 procent in het eerste kwartaal van 2020 niet als een verrassing. Het CBS maakte die cijfers vanochtend bekend. "Het is sowieso een tegenvaller", sprak Koolmees.

Daarom is het volgens hem juist belangrijk dat de overheid financiële steun biedt.

Koolmees: cijfers geen verrassing, daarom steun zo belangrijk

'Duitsland schaft quarantaineplicht af'

Het lijkt erop dat de Duitse quarantaineplicht wordt afgeschaft voor mensen die vanuit Schengen-landen en Groot-Brittannië terugreizen naar Duitsland. In Noordrijn-Westfalen is die maatregel al niet meer van kracht. De deelstaatregering zegt tegen Tagesschau dat dat ook landelijk gaat gebeuren.

De deelstaten zouden dat met de federale regering hebben afgesproken. Die versoepeling zou de komende dagen worden bekendgemaakt. Nu is het nog zo dat de meeste deelstaten een quarantaineplicht van veertien dagen hebben.

Mondmaskers gestolen uit brievenbussen

In Turnhout in België zijn pakketjes met mondmaskers uit brievenbussen gestolen. De maskers werden door de gemeente gratis onder de inwoners verspreid. Burgemeester Van Miert reageert verbolgen. "Een klein groepje zet het mooie van wat er in onze stad is gebeurd in een verkeerd daglicht", zegt hij bij de VRT.

Meer dan 40.000 mondkapjes werden woensdag rondgebracht. Maar al gauw kreeg de gemeente klachten binnen dat de mondmaskers waren gestolen. Soms lag de lege envelop nog op de brievenbus.

Sommige van de mondkapjes worden nu op het internet te koop aangeboden.

Wiebes: cijfers zeggen niets over wat er nu speelt

Minister Wiebes vindt dat de economische krimp van 1,7 procent in het eerste kwartaal op geen enkele manier een indicatie geeft van wat er nu aan de hand is. "De coronacrisis greep het eerste kwartaal nog nauwelijks om zich heen, en liet maar een beperkt deel van het kwartaal echt effect zien", zei hij voor het begin van de ministerraad.

Wiebes wees erop dat misschien wel een op de vijf werknemers op de een of andere manier afhankelijk is van steun van de overheid. Volgens hem is er nog geen zinnig woord te zeggen over wat dit betekent voor de rest van het jaar en voor volgend jaar.

"We willen banen en bedrijven behouden, maar we willen ook recreëren en we willen ook met elkaar bier drinken", zegt Wiebes:

Wiebes: cijfers zeggen niets over wat er nu speelt

'Londen heeft in juni al geen nieuwe besmettingen meer'

Het aantal coronabesmettingen in Londen is flink gedaald. In de stad zijn er 24 nieuwe gevallen bij gekomen, terwijl er in het noordoosten van Engeland dagelijks zo'n 4000 nieuwe besmettingen zijn.

Londen was verreweg het zwaarst getroffen gebied in het Verenigd Koninkrijk en is nu de regio waar het virus het snelst verdwijnt. Dat staat in een analyse van onderzoekers van de overheid en van de Universiteit van Cambridge.

De verspreiding van het virus is in heel Engeland aan het afnemen. Het besmettingsgetal is daar nu 0,75. Dat betekent dat een coronapatiënt nu gemiddeld minder dan één ander persoon aansteekt. In Londen staat het cijfer zelfs op 0,4. Nu het aantal nieuwe gevallen elke drie tot vier dagen halveert, is het mogelijk dat de metropool in juni al geen nieuwe gevallen van het virus meer heeft.

Duitse economie in recessie: economie krimpt met 2,2 procent

Duitsland is officieel in een recessie beland. De economie is de eerste drie maanden van dit jaar met 2,2 procent gekrompen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Het is de grootste terugval sinds de kredietcrisis van 2009. Omdat de economie twee kwartalen op rij is gekrompen, is er sprake van een recessie. In de laatste drie maanden van 2019 was er een krimp van 0,1 procent.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken verwacht dat de daling nog harder zal zijn in het tweede kwartaal. Wel denkt het ministerie dat er begin deze maand een kentering te zien zal zijn in de cijfers. Dat komt doordat de lockdownmaatregelen in Duitsland onlangs zijn versoepeld en mensen er weer op uit mogen. Ook is de productie van auto's weer opgestart.

Amerikaanse piloot vast in Singapore voor het verbreken van zijn quarantaine

Een Amerikaanse piloot van een vrachtvliegtuig zit in de gevangenis in Singapore omdat hij een quarantainebevel heeft gebroken. Dat meldt persbureau AP.

De FedEx-piloot werd veroordeeld tot vier weken cel omdat hij zijn hotelkamer drie uur lang had verlaten terwijl hij in quarantaine zat. Hij moest in isolatie, omdat hij de afgelopen twee weken onder andere in China, Hong Kong en de VS was geweest. De man verklaarde dat hij zijn hotel had verlaten om mondmaskers en een thermometer te kopen.

Singapore heeft te maken met een van de grootste uitbraken van het coronavirus in Azië. Er staan strenge straffen op het overtreden van de quarantainevoorschriften, het niet dragen van een masker in het openbaar en het niet houden van afstand.

KLM maakt vouchers 15 procent meer waard

De tegoedbonnen die KLM aan klanten geeft van wie de vlucht is geannuleerd, worden 15 procent meer waard. Dat geldt ook voor de vouchers die al eerder zijn uitgegeven, meldt de luchtvaartmaatschappij. KLM hoopt dat reizigers hierdoor minder snel vragen om hun geld terug te storten.

Als de vouchers na een jaar niet gebruikt zijn en worden uitbetaald, vervalt de 15 procent extra waarde overigens weer. Dan geeft KLM weer gewoon de originele ticketprijs terug.

Gisteren maakte minister Van Nieuwenhuizen bekend dat luchtvaartmaatschappijen hun klanten toch de mogelijkheid moeten geven hun geld terug te krijgen. Eerst boden ze alleen tegoedbonnen aan, maar de Europese Commissie vond dat niet goed en dreigde met sancties.

CBS: ongekende economische teruggang in tweede helft maart

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2020 met 1,7 procent gekrompen, vergeleken met het laatste kwartaal van 2019. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die daling komt vooral door de veel lagere consumptie door huishoudens, die weer het gevolg is van de coronacrisis.

Lees hier meer over de economische situatie in ons land:

FIOD grijpt sneller in bij coronafraude

Fraudeurs die misbruik maken van de coronacrisis worden door een nieuwe aanpak van de fiscale opsporingsdienst FIOD in een vroeger stadium aangepakt.

"Wanneer we denken dat er sprake is van fraude of misbruik in verband met covid-19, gaan we niet eerst in de boekhouding duiken maar staan we direct bij de mensen op de stoep. Dat is anders dan we normaal werken", zegt een woordvoerder van de FIOD in het NOS Radio 1 Journaal.

De opsporingsdienst ziet twee vormen van fraude. Mensen maken misbruik van de situatie die is ontstaan, of ze maken misbruik van de steunmaatregelen. "Zo worden er ondeugdelijke partijen mondkapjes aangeboden of zelfs niet bestaande partijen. Je ziet echt dat de crisis door sommigen als verdienmodel wordt gezien."

Londen maakt plannen om Canary Wharf weer in gebruik te nemen

In Londen zijn gedetailleerde plannen gemaakt om bankiers, accountants en advocaten weer aan het werk te laten gaan in het zakendistrict Canary Wharf. Zodra het aantal besmettingen verder afneemt, moeten ze er weer aan de slag kunnen, meldt de Financial Times.

In de plannen staat onder andere dat er speciale looproutes komen, dat er dagelijks extra goed schoon zal worden gemaakt en dat er minder mensen tegelijk in de liften mogen. Ook worden meubels met stoffen bekleding zo veel mogelijk verwijderd.

Canary Wharf is onder andere de thuisbasis van de Europese hoofdkantoren van Barclays, Citigroup en HSBC.

'Partnertoets verplicht bij nieuwe coronasteun zzp'er'

Zzp'ers die op het inkomen van hun partner kunnen terugvallen, kunnen vanaf volgende maand niet meer rekenen op overheidssteun, meldt het Financieele Dagblad. In de zogenoemde 'Tozo-regeling' wordt waarschijnlijk een partnertoets ingevoerd, schrijft de krant. Tot nu toe stelde het kabinet weinig eisen, omdat het bij het maken van de eerste regeling vooral om snelheid ging.

Lees hier hoe het precies zit met de Tozo-regeling:

'Geen buitenlandse toeristen naar Frankrijk'

De Franse regering heeft er voor het eerst openlijk op gezinspeeld dat er deze zomer geen buitenlandse toeristen naar Frankrijk komen. "Het is het binnenlandse toerisme dat de sector er nu weer bovenop gaat helpen", zei staatssecretaris Lemoyne van het ministerie van Toerisme vanochtend op televisie. "Dit jaar moeten we het vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen doen."

Gisteren maakte premier Philippe al bekend dat de Fransen in juli en augustus in eigen land op vakantie mogen. In de zomer komen normaal gesproken zo'n 17 miljoen buitenlanders naar Frankrijk om vakantie te vieren. De Franse regering wil eind deze maand officiële beslissingen nemen over de zomervakanties en de komst van vakantiegangers. Binnen de Europese Unie is nog geen overeenstemming over het heropenen van de grenzen en het wederzijds toelaten van toeristen.

Het internationale toerisme staat vanwege corona nog op losse schroeven. Grenzen zijn gesloten, ook tussen Europese landen, en vliegtuigen staan nog steeds massaal aan de grond.

D-day voor Belgisch voetbal

In België wordt vanmiddag gestemd over het beëindigen van de voetbalcompetitie. De stemming lijkt een formaliteit, omdat het kabinet wedstrijden tot 31 juli heeft verboden. Maar er moeten ook nog beslissingen vallen over een paar andere dingen, zoals over hoe de Europese tickets worden verdeeld.

Lees hier meer over de situatie in België:

Ziekenhuisbestuurder waarschuwt voor te vroeg versoepelen in Brabant

De versoepeling van de coronamaatregelen komt te vroeg voor Brabant. Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg in een interview met de Volkskrant.

Berden is bang is voor een tweede golf van besmettingen. "In Brabant hebben we nog steeds 40 à 45 procent van onze ic-capaciteit vol met coronapatiënten liggen. De instroom van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft ook hoog. Die neemt in deze provincie veel minder snel af dan gehoopt en ook minder snel dan elders in Nederland."

Een tweede golf, tussen nu en drie of vier maanden, kan het ziekenhuis minder goed opvangen dan de eerste golf. "Toen was alles nieuw. Het was alle hens aan dek en het zorgpersoneel werkte zich een slag in de rondte. Dat kunnen ze niet op korte termijn nogmaals doen, daarvoor hebben ze gewoon de energie niet meer. Als die golf in het najaar komt, is die beter te managen."

Bouw en techniek willen na zomer overheidssteun

Brancheorganisaties in de bouw en techniek willen vanaf september speciale overheidssteun krijgen, omdat zij na de zomer pas de echte klap van de coronacrisis verwachten. Dat schrijven ze in een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken, die in handen is van BNR.

Volgens ABN Amro houdt de huidige NOW-regeling te weinig rekening met bedrijven in de bouwsector. "De sector heeft nu de handen vol aan projecten die maanden geleden aanbesteed zijn en de echte klap wordt pas na de bouwvak verwacht. De regeling houdt daar nog geen rekening mee, ook is onduidelijk hoe een verlenging ervan eruit gaat zien", zegt een econoom op de radiozender.

Sinds WO II nog nooit zoveel oversterfte in België

Afgelopen april was de dodelijkste maand voor België sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat concludeert een onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel. De VRT schrijft hierover.

Het aantal doden in België bereikte vooral in de periode van 1 tot 12 april ongekende hoogtes, met op 10 april 639 overlijdens. "Dit is meer dan het dubbele van de sterfte die men op zo'n dag kan verwachten", stellen de onderzoekers.

Het coronavirus is "met grote waarschijnlijkheid" de oorzaak. Bergen, Brussel en Hasselt zijn het zwaarst getroffen.

Net als in andere Europese landen is er een lagere sterfte dan normaal bij jongere mensen in deze periode. Vooral in de leeftijdsgroep van 25 tot 44 overlijden er minder dan normaal. Door de coronamaatregelen komen er minder mensen om in het verkeer en het uitgaansleven.

Brazilië bouwt duizenden verticale graven voor slachtoffers

De Braziliaanse deelstaat Sao Paulo laat 13.000 speciale verticale graven bouwen voor overleden corona-patiënten. Brazilië is de grootste brandhaard in Zuid-Amerika met ruim 200.000 vastgestelde besmettingen en bijna 15.000 doden.

Nu al kunnen veel landen in Zuid-Amerika het aantal besmettingen maar moeilijk aan, door armoede en zorgstelsels die niet toereikend zijn. Deskundigen vrezen een catastrofe.

Corona-brandhaard Brazilië bouwt duizenden verticale graven voor slachtoffers

Kinderarts moedigt ouders aan hun kinderen naar school te laten gaan

Zo'n 50.000 kinderen gaan nu niet naar school om kwetsbare familieleden te beschermen tegen het coronavirus. Maar dat is nergens voor nodig, zegt Károly Illy, kinderarts en voorzitter van de Vereniging voor Kindergeneeskunde.

"Ik begrijp dat ouders zich zorgen maken, maar inmiddels weten we dat kinderen op de basisschool een verwaarloosbare rol spelen in het verspreiden van het coronavirus", zegt Illy in het NOS Radio 1 Journaal.

"We gaan het virus nog lang bij ons houden en we zullen moeten voorkomen dat die kinderen nog maanden, misschien wel een jaar thuisblijven. Dat is niet nodig en schadelijk voor de kinderen."

Steun coronabeleid overheid neemt iets af

De steun voor het coronabeleid van de overheid is wat afgenomen maar is nog steeds groot. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research onder ruim 2000 Nederlanders. Driekwart van de ondervraagden heeft vertrouwen in het beleid van het kabinet.

In maart deed het onderzoeksbureau ook een peiling, toen was de steun voor het beleid nog 91 procent. "Inmiddels worden de economie en het opstarten van de economie door mensen steeds belangrijker gevonden", zegt onderzoeker Peter Kanne in het NOS Radio 1 Journaal.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de animo voor het dragen van een mondkapje niet groot is. Nog maar 4 procent van de ondervraagden draagt een mondkapje. 14 procent vindt dat iedereen in Nederland buiten altijd een mondkapje zou moeten dragen. Als het dragen van een mondkapje verplicht wordt zou 58 procent zeker een mondkapje gaan dragen.

Economie weer opgestart in grote delen Japan

In grote delen van Japan is de noodtoestand volledig opgeheven. In 39 van de 47 provincies wordt de economie weer opgestart. De beperkende maatregelen blijven wel nog van kracht in onder meer Tokio en omstreken, het dichtbevolkte gebied van Osaka en het noordelijke eiland Hokkaido. "Daar woont 28 procent van de Japanse bevolking en die mensen produceren ongeveer de helft van de economie", zegt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal.

In Japan zijn relatief weinig coronagevallen en -doden geregistreerd: 16.203 besmettingen en 713 sterfgevallen. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht, maar volgens Duits komt dat doordat de gezondheidsdiensten zich direct hebben gefocust op de zware gevallen de indamming daarvan. "Die les hebben ze geleerd van het cruiseschip Diamond Princess. Besmette mensen worden zo snel mogelijk getraceerd en geïsoleerd."

Ook neemt Japan voornamelijk ernstig zieken op in het ziekenhuis, milde gevallen worden geweerd. "Die worden bijvoorbeeld in hotels ondergebracht, wel onder medisch toezicht."

Banken schieten 171.000 getroffen ondernemers en consumenten te hulp

De Nederlandse banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis aan bijna 143.000 ondernemers en 28.000 consumenten geld verstrekt. Ze kregen uitstel van aflossingen, konden leningen afsluiten of hebben meer kredietruimte gekregen. Daarmee is inmiddels ruim 11 miljard euro gemoeid, 4 miljard meer dan twee weken geleden. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Bijna 129.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen van hun bank, lees je in dit artikel:

3,1 miljoen coronatesten uitgevoerd in Duitsland

In Duitsland zijn tot nu toe ruim 3 miljoen coronatesten uitgevoerd. Daarvan waren er ruim 197.100 positief, meldt het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, in een rapport, waarover Duitse media berichten.

Het getal wijkt behoorlijk af van de dagelijkse rapportage van het RKI. Die meldt 173.152 besmettingsgevallen, schrijft persbureau Reuters. Waar het verschil vandaan komt en waarom de cijfers bijvoorbeeld nog niet zijn gecorrigeerd, is niet duidelijk.

Eind maart en begin april werden de meeste mensen positief getest op het virus. Ongeveer 9 procent van de ruim 400.000 testen die rond die tijd werden gedaan waren positief. Dat percentage is inmiddels gezakt tot 2,7 procent, meldt het RKI.

De testcriteria in Duitsland worden steeds soepeler. Inmiddels mogen ook Duitsers met mildere virussymptomen een coronatest ondergaan. Daardoor neemt het aantal uitgevoerde testen sterk toe. Vorige week werden 382.000 Duitsers gecontroleerd op het coronavirus. De testcapaciteit ligt volgens het RKI nog stukken hoger.

Bijna een derde inwoners Wuhan getest

In de Chinese miljoenenstad Wuhan, de bron van de wereldwijde coronapandemie, zijn de afgelopen dagen 3 miljoen inwoners getest op het coronavirus, melden Chinese media. Bedoeling is om alle 11 miljoen inwoners te testen, om een gevreesde 'tweede golf' in de kiem te smoren.

Volgens Chinese media worden regelmatig coronabesmettingen opgemerkt bij mensen die geen symptomen vertonen.

Met het grootschalige testen wil Wuhan besmette burgers zo snel mogelijk opsporen:

In heel China zijn officieel 82.933 mensen besmet (geweest) met het coronavirus. 4.633 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus, de meesten in Wuhan.

Wuhan was tot begin april in lockdown. Met een gezondheidsverklaring mogen inwoners zich nu weer in het openbare leven begeven.

Weer virusuitbraak op Amerikaans vliegdekschip

Op het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt zijn opnieuw bemanningsleden besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om zeker vijf matrozen, melden Amerikaanse media. Ruim 1000 van de 4900 bemanningsleden raakten in maart al besmet, waardoor het oorlogsschip noodgedwongen moest aanmeren in de haven van het eiland Guam.

Daarna had de marine de testprocedure aangescherpt: bemanningsleden mochten pas terugkeren op het schip na twee negatieve tests. Een van de teruggekeerde bemanningsleden ontwikkelde later toch symptomen, zegt een bron tegen CNN. De vier andere positief geteste matrozen werkten nauw met hem samen.

Brett Crozier, kapitein op de Theodore Roosevelt, werd vorige maand ontslagen nadat hij alarm had geslagen over de virusuitbraak op zijn schip. In een brief smeekte Crozier zijn superieuren om het grootste deel van zijn bemanning aan land te mogen zetten. Dat mocht, maar de brief waarin hij dit vroeg, lekte uit. Crozier kreeg de schuld en werd ontslagen.

De USS Theodore Roosevelt is een van de grootste vliegdekschepen van de Amerikaanse marinevloot. Het schip is ruim 330 meter lang en telt meer dan 5000 bemanningsleden.

Negatief geteste matrozen mogen terug op de Theordore Roosevelt

Republikeinse voorzitter inlichtingencommissie stapt op om FBI-onderzoek

Een belangrijke Republikeinse senator is opgestapt als voorzitter van de commissie voor inlichtingendiensten omdat wordt onderzocht of hij heeft gehandeld met voorkennis. De FBI was vandaag bij hem thuis en heeft op grond van een gerechtelijk bevel zijn telefoon in beslag genomen.

Richard Burr blijft naar eigen zeggen wel senator tot het einde van zijn termijn in 2023. Hij ontkent, maar zei dat hij opstapt als voorzitter omdat hij niet wil dat het onderzoek afleidt van het werk van de commissie.

Burr zou vertrouwelijke informatie hebben gebruikt om te voorkomen dat hij verliezen zou lijden door de coronacrisis.

Aantal vacatures maakt grootste duik ooit, wijst op problemen door coronacrisis

Het aantal vacatures is eind maart gedaald met 21 procent ten opzichte van drie maanden eerder. Eind maart 2020 waren er 226.000 vacatures, ruim 60.000 minder dan eind 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is de eerste keer in zeven jaar dat het aantal vacatures daalt en het is bovendien de grootste daling in aantallen ooit gemeten. Ook het ondernemersvertrouwen daalde in een groot aantal sectoren sterker dan ooit.

Deel uitgeschreven 'coronaboetes' kan niet worden geïnd

Een deel van de bekeuringen die zijn uitgeschreven voor te weinig afstand houden, zal vanwege fouten nooit bij overtreders op de mat belanden. Dat zegt vakbond BOA-ACP. Het OM keurt een deel van de uitgeschreven boetes af, onder meer omdat boa's en agenten niet altijd de noodverordening bij hun proces-verbaal voegen, wat wel verplicht is.

Taco Nijmans, Lou van Rossum en twee anderen kregen een fikse boete vanwege samenscholing. Dat mag in hun woonplaats Schiedam niet met meer dan twee personen. De boa zei erbij: "In Den Haag had dit wel gemogen":

'We aten een gebakje en kregen een boete van 1600 euro'

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van vrijdag 15 mei. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.