NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Inreisverbod voor niet-Europeanen verlengd • Eenrichtingsverkeer in Utrecht

Liveblog gesloten
 • Eenrichtingsverkeer voor voetgangers in binnenstad Utrecht

  De gemeente Utrecht komt met een reeks maatregelen in de binnenstad om ervoor te zorgen dat voetgangers voldoende afstand kunnen houden. In diverse drukke straten geldt dit weekend eenrichtingsverkeer. Ook komen er zogenoemde voetgangersrotondes op drukke kruisingen en worden voor winkels wachtplaatsen gecreëerd.

  Eenrichtingsverkeer gaat gelden in de Bakkerstraat, Vinkenburgstraat, Zakkendragersteeg, Drieharingstraat, Hekelsteeg en op de Oudegracht vanaf de Stadhuisbrug tot de Viebrug. Bij de kruising Mariastraat-Steenweg komt een voetgangersrotonde. Ook krijgen voetgangers vaker groen licht bij de verkeerslichten rond Vredenburg en de Lange Viestraat, zoals de oversteek bij de Bijenkorf, meldt een woordvoerder.

  Er worden verkeersregelaars ingezet om mensen te informeren over de looproutes. Ook komen er matrixborden te hangen en worden de routes aangegeven met kleuren op de weg.

  Gemeente Utrecht
 • Coronavirus treft minderheden Nederland minder dan in andere westerse landen

  In Nederland overlijden net als in andere westerse landen meer mensen door het coronavirus onder etnische minderheden. Toch is dat verschil kleiner dan in bijvoorbeeld de VS en Engeland.

  Dat blijkt uit een analyse van de oversterfte door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is voor het eerst dat in Nederland cijfers bekend worden die uitwijzen dat het coronavirus etnische minderheden harder treft.

  Lees verder:

 • Als de bezoeker niet naar het museum komt...

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Wie kan nou zeggen dat hij een Vincent van Gogh thuis heeft staan?'
 • Finse ziekenhuisdirecteur: excuses voor mensen die hier besmet raakten

  In Finland is de directeur van een ziekenhuis diep door het stof gegaan vanwege een fatale corona-uitbraak in het gebouw. Vijf patiënten die het virus hadden opgelopen in het ziekenhuis zijn overleden, terwijl de directeur eerder had gezegd dat iedereen die in het ziekenhuis was geïnfecteerd het juist had overleefd.

  Vandaag verduidelijkte directeur Laura Pikkarainen dat ze het destijds alleen over ziekenhuismedewerkers had, schrijft publieke omroep Yle. Pikkarainen maakte vervolgens bekend dat de vijf patiënten waren bezweken aan het virus.

  "Het spijt me enorm voor de patiënten die op onze afdelingen besmet zijn geraakt. Dat had natuurlijk niet mogen gebeuren in een ziekenhuis."

  Sinds 19 maart is bij zeker 69 ziekenhuismedewerkers het virus vastgesteld.

 • Nederland verlengt inreisverbod voor mensen van buiten Europa

  Tot en met 15 juni mogen personen van buiten Europa Nederland niet in, behalve voor noodzakelijke reizen. De bestaande maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus is daarmee opnieuw verlengd.

  De reisbeperking is ingegaan op 18 maart. Alleen voor personen uit het Verenigd Koninkrijk, de Schengenlanden en EU-lidstaten geldt de coronamaatregel niet. Iedereen die uit een ander land afkomstig is, komt Nederland niet binnen.

  Een paar categorieën zijn uitgezonderd zoals diplomaten, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs. Alle voorwaarden en uitzonderingen vind je op de website van Rijksoverheid.

 • Sint-Pieter in Rome grondig ontsmet

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Sint-Pieter wordt grondig gepoetst
 • Kabinet komt met 9 miljoen financiële steun voor vissers

  Vissers die niet kunnen uitvaren vanwege de coronacrisis, kunnen vanaf vandaag financiële steun aanvragen. Daarvoor is in totaal 9 miljoen euro beschikbaar, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voor een periode van maximaal vijf weken kunnen vissers een vergoeding krijgen.

  De vraag naar verse vis is sterk gedaald sinds de uitbraak en de sluiting van restaurants. Ook viel een belangrijk deel van de export weg. De prijzen staan onder druk en veel vissers varen daarom niet uit.

  De steun komt voor de helft uit een Europees fonds en wordt voor de helft door Nederland betaald. Hoeveel geld de vissers per week krijgen, is afhankelijk van het motorvermogen van hun boot en ligt tussen de 2200 en 8800 euro per week. Eerder zei het kabinet al dat ook vissers en viskwekers gebruik kunnen maken van overbruggingskredieten waarvoor de overheid deels garant staat.

 • Zo desinfecteer je in een keer klant én winkelwagen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Frans bedrijf komt met 'desinfectietunnnel'
 • Marokko laat Marokkanen die in Melilla vastzaten toe

  Marokko laat weer Marokkanen toe die door maatregelen tegen de corona-uitbraak in Melilla vastzaten. Melilla is een Spaanse stad op de Noord-Afrikaanse kust. Twee maanden geleden sloot Marokko de grens om te voorkomen dat mensen met corona het land binnenkwamen. Naar schatting 500 Marokkanen konden toen geen kant meer op.

  Hereniging met familie en vrienden laat nog even op zich wachten. Nadat ze de grens zijn gepasseerd, worden de Marokkanen getest en daarna moeten ze in quarantaine in hotels en studentenonderkomens. Volgens de nieuwssite yabiladi.com mogen 200 vrouwen en kinderen als eerste de grens over. Daarna volgen ouderen en zieken en tenslotte de rest.

 • Gesteggel over '204 miljoen euro coronasteun' aan Caribische eilanden

  Tegen de verwachtingen in is er vandaag geen knoop doorgehakt over een tweede coronasteunpakket voor het Caribische deel van het koninkrijk. Volgens de Curaçaose minister-president Rhuggenaath verbindt Nederland "onrealistische eisen" aan nieuwe coronasteun. Staatssecretaris Knops ontkent dat. In ruil voor nieuwe steun wil Nederland bijvoorbeeld dat er wordt bezuinigd op het ambtenarenapparaat.

  204 miljoen euro, dat is volgens correspondent Dick Drayer het bedrag van het nieuwe steunpakket. "Dat wil staatssecretaris Knops kennelijk niet zeggen, maar dat is hier wel bekend." Tot nu toe is er 150 miljoen euro gegeven door Nederland. Dat bedrag kan uiteindelijk oplopen tot een miljard euro, zei Knops vorige week.

  De correspondent is verbaasd dat de eilandsregeringen dwarsliggen. Er lijkt sprake van een politiek spel, want de eilanden hebben volgens Drayer uiteindelijk geen andere keus. Daarvoor is de impact van de corona-uitbraak te groot. "Door corona is de enorme afhankelijkheidssituatie pijnlijk bloot komen liggen."

 • CBR plant in vier dagen 80.000 rijexamens in

  Het CBR heeft in de eerste vier dagen dat er weer theorie- of praktijkexamens konden worden aangevraagd 80.000 boekingen binnengekregen. Dat zijn er tien keer zo veel als normaal.

  Met het afnemen van theorie-examens is woensdag weer begonnen. Tot en met vandaag zijn 4000 examens afgenomen. De praktijkexamens beginnen maandag weer. Als eerste zijn kandidaten aan de beurt bij wie een eerder gemaakte afspraak niet doorging vanwege de corona-uitbraak.

  Door de coronacrisis moest het CBR de afgelopen twee maanden ongeveer 300.000 theorie- en praktijkexamens annuleren.

 • Braziliaanse minister van Volksgezondheid stapt op na onenigheid over 'coronamedicijn'

  De Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Nelson Teich, heeft bijna een maand na zijn aantreden zijn ontslag ingediend. Hij is het niet eens met de wens van president Bolsonaro om het omstreden medicijn hydroxychloroquine tegen corona in te zetten.

  Bolsonaro is net als president Trump zeer enthousiast over het antimalariamiddel. Maar uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat het bij de behandeling van covid-19 niet of nauwelijks effectief is en levensgevaarlijk bijwerkingen heeft.

  In de VS werd een studie stopgezet vanwege een groot aantal doden in de onderzoeksgroep. Het middel kan hartritmestoornissen veroorzaken, soms zo ernstig dat ze tot een hartstilstand leiden.

  Teich is het ook is niet eens met de versoepeling van de lockdownmaatregelen. Vorige week mochten sportscholen, schoonheidssalons en kappers weer open. Hij vond dat te vroeg en zei dat het besluit buiten hem om zou zijn genomen. Teichs voorganger stapte vorige maand om dezelfde redenen op.

 • Voortaan eenrichtingsverkeer voor fietsers Hoge Veluwe

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Fietspaden zijn te smal om in beide richtingen te fietsen'
 • Bedreigingen na verwarring over voucher geannuleerde reizen

  Door tegenstrijdige uitspraken van Nederlandse en Europese autoriteiten over het terugkrijgen van geld bij geannuleerde reizen, is verwarring ontstaan. Verschillende reisorganisaties melden aan de NOS dat meer klanten hun geld terugvragen. Medewerkers van TUI hebben volgens de touroperator te maken met fysieke en verbale bedreigingen.

  TUI-directeur Arjan Kers zegt dat door de uitspraken van Rutte en de Europese Commissie consumenten in de veronderstelling zijn dat ze snel hun geld terugkrijgen: "Sinds gisteren hebben we zelfs te maken met verbale en fysieke bedreigingen van onze medewerkers door klanten die geld eisen. Het is onacceptabel dat onze medewerkers hierdoor in gevaar komen. De uitspraken zetten een te grote druk op de hele reissector."

  Lees verder:

 • Ook steun voor lokale nieuwsbladen en -sites

  Het steunfonds van 11 miljoen euro voor lokale kranten en omroepen wordt verruimd. Drie doelgroepen die nog niet in aanmerking kwamen voor de regeling van mediaminister Slob kunnen er nu toch een beroep op doen.

  Het gaat om lokale nieuwsbladen met een abonnementsmodel, lokale nieuwswebsites en huis-aan-huiskranten die minder dan eens per twee weken verschijnen. Het Tijdelijk Steunfonds Lokale Informatievoorziening moet de lokale informatievoorziening op peil houden tijdens de coronacrisis.