NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Minister: Rusland zaait onrust • Corendon boos op De Jonge

 • Het aantal vluchten op Schiphol groeit mede door de crisis de komende jaren niet tot 540.000, zoals oorspronkelijk de ambitie was. Dat staat volgens bronnen in de nieuwe Luchtvaartnota van het kabinet.
 • Het kabinet heeft overleg gevoerd over de coronamaatregelen. Grote beslissingen zijn daarbij niet genomen. Wel benadrukte premier Rutte na afloop dat we er nog lang niet zijn.
 • Het RIVM heeft bekendgemaakt dat er 52 nieuwe doden en 52 nieuwe ziekenhuisopnames zijn gerapporteerd. Het aantal patiënten op de IC is verder afgenomen.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  Dit liveblog is gesloten. We gaan verder met al het coronanieuws in het nieuwe blog van donderdag 14 mei.

 • Trump: verrast door opmerkingen Fauci

  President Trump werd verrast door de opmerkingen gisteren van Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse equivalent van het RIVM. Dat zei Trump zojuist. Fauci waarschuwde voor het te snel versoepelen van de coronamaatregelen in de VS, wat volgens hem ernstige gevolgen kan hebben. Trump had staten juist opgeroepen een einde te maken aan de lockdown en de economie weer op gang te brengen.

  Volgens Trump zijn de opmerkingen van Fauci geen acceptabel antwoord op de crisis.

 • Waar op de wereld gaat het goed en waar niet?

  Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen worden coronamaatregelen stap voor stap versoepeld. Betekent dit dat het de goede kant opgaat in de strijd tegen het virus? Wel als we kijken naar het wereldwijde dodental. Maar er zijn diverse landen waar het coronavirus nog niet op zijn retour is, is hieronder te lezen.

 • Besmettingsgraad Duitsland afgenomen

  Het corona-'reproductiegetal' in Duitsland is na een dagenlange stijging nu weer gedaald. NOS-correspondent Wouter Zwart legt op Twitter uit waarom we het belang van dit cijfer niet moeten overschatten.

  "Simpel voorbeeld: als iedere dag 50.000 mensen allemaal één ander persoon besmetten, heb je een R0 van 1,0. Maar is er sprake van een absolute ramp. Als 10 mensen bij elkaar 11 mensen aansteken heb je een R0 die hoger is, van 1,1. Maar is er zo goed als niets aan de hand...."

 • Minister: Rusland zaait in Nederland onrust over corona

  Vanuit Rusland wordt op Nederlandse sociale media onrust gestookt over het coronavirus, schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer. In die berichten wordt benadrukt dat Europa verdeeld is over de corona-aanpak en dat West-Europese landen onderling niet solidair zijn.

  De minister van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de veiligheidsdienst AIVD, waarschuwt al langer voor wat zij noemt "Russische beïnvloedingsactiviteiten". Nu heeft de AIVD ook over corona "Russische narratieven" gevonden, die gedeeld worden op een aantal Nederlandse socialemediagroepen.

  Het bereik van de berichten is volgens Ollongren beperkt tot die socialemediagroepen, die niet bij naam worden genoemd. "Desinformatie houdt niet op bij de grenzen, ook niet bij covid-19", schrijft ze. "Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de stabiliteit en veiligheid van de EU en haar lidstaten."

 • Corendon verbijsterd door 'ongenuanceerde' reactie van minister

  De bestuursvoorzitter van Corendon zegt dat minister De Jonge de 'coronaproof' vakanties die het bedrijf aanbiedt onterecht wegzet als onveilig. "De minister baseert zich op onjuiste informatie", zei Steven van der Heijden van Corendon in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Hij wil "echte coronatesten" gebruiken en geen antistoffentests, zoals de minister suggereert. "Ik vind het verbijsterend dat de minister met zo'n ongenuanceerde reactie komt."

  Volgens Van der Heijden probeert zijn bedrijf al een tijdlang contact te leggen met het Outbreak Management Team om de plannen te bespreken. "We krijgen taal noch teken. Dan lanceren we de plannen en dan heeft men blijkbaar tijd om direct op kabinetsniveau te reageren."

  De Corendon-baas heeft naar eigen zeggen geen enkel belang bij "schijnveiligheid", de term die De Jonge vandaag gebruikte naar aanleiding van het initiatief van Corendon. "Want een besmetting zou direct een beschadiging betekenen van onze naam en faam." Volgens Van der Heijden reageren klanten goed op de plannen. Boeken kan nog niet. De juiste tests moeten nog worden geselecteerd en er wordt nog overlegd met bestemmingen.

 • Kabinet: minder vluchten op Schiphol, ook na corona

  Het aantal vluchten op Schiphol wordt mede door de coronacrisis de komende jaren fors beperkt. De groeiambitie van 540.000 vluchten per jaar wordt teruggedraaid en 500.000 blijft de grens, staat volgens bronnen van de NOS in de nieuwe Luchtvaartnota van het kabinet.

  Als de coronacrisis zich langzaam oplost, wil het kabinet de luchthaven weer laten groeien, bijvoorbeeld met 10.000 vluchten per jaar.

  Het besluit is mede ingegeven door de verwachting dat 540.000 vluchten de komende jaren toch niet mogelijk is. De beperking biedt Schiphol ruimte om zaken aan te pakken als geluidshinder en de CO2-uitstoot van vliegtuigen.

  Een gecontroleerde groei kan ook voordelen hebben voor luchtvaartmaatschappij KLM, die Schiphol als thuishaven heeft en nu in financiële problemen zit. Als Schiphol sneller zou groeien, zou het gevaar opdoemen dat buitenlandse concurrenten van KLM de ruimte 'inpikken'.

 • Inspectie: onderwijs op afstand vergroot achterstanden

  Leerlingen met leerachterstanden of een moeilijke thuissituatie raken door het onderwijs op afstand verder achterop ten opzichte van de rest. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs na een enquête onder de besturen van 865 scholen. De enquête werd half april gehouden.

  "De vrees is dat de achterstand van deze leerlingen, die vaak al relatief groot was, verder toeneemt", schrijft de inspectie.

  Lees meer in het volgende artikel:

 • NZa: huisartsen verwezen 647.000 mensen minder door

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt dat huisartsen door de coronacrisis 647.000 verwijzingen minder hebben gedaan dan normaal. Mensen gingen minder naar de huisarts en er was in ziekenhuizen minder plek voor niet-coronagerelateerde behandelingen.

  In de weken voor de coronacrisis half maart in alle hevigheid losbarstte werden volgens de NZa wekelijks gemiddeld 100.000 mensen doorverwezen. Eind maart was dat aantal teruggelopen tot 26.000. Volgens de NZa daalde het aantal verwijzingen het sterkst bij specialismen als dermatologie en orthopedie. Bij de gynaecologie namen de verwijzingen minder sterk af en bij de cardiologie herstelde het aantal verwijzingen erg snel.

 • Minister waarschuwt voor 'coronaproof' vakantie

  Minister De Jonge waarschuwt alle Nederlandse vakantiegangers die op een zogenoemde coronaproof vakantie willen. Hij reageert daarmee op een plan van reisorganisatie Corendon.

  Corendon wil vliegvakanties mogelijk maken naar een resort in bijvoorbeeld Turkije of Italië door alle reizigers vlak voor het vertrek te testen op corona. Die test wordt twee dagen later dan nog eens herhaald om besmette reizigers eruit te filteren.

  De minister van Volksgezondheid zegt echter dat de door de reisorganisatie gekochte zelftest niet veilig is. "Het is een vorm van schijnveiligheid." Hij is dan ook niet te spreken over de aangeboden vakantie, waarbij de vakantiegangers het resort niet af mogen. "Zo'n all inclusive vakantie zou weleens inclusive het virus kunnen zijn."

 • 'Ik snak ook naar het terras, maar verruiming hebben we zelf in de hand'

  Premier Rutte blijft erop hameren: mensen moeten zich houden aan de coronamaatregelen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: ik snak ook naar het terras, maar verruiming hebben we zelf in de hand
 • Van Rijn 'wil kijken' naar profvoetbal vóór 1 september

  Minister Van Rijn wil kijken of het spelen van profvoetbal onder voorwaarden mogelijk is vóór 1 september. "Het hangt ervan af onder welke condities dat dan zou kunnen. Dat is ook precies de reden dat we aan de KNVB hebben gevraagd: maak een plan, zodat we kunnen beoordelen wat wel en niet kan. Daartoe hebben ze zich bereid verklaard", aldus Van Rijn na een videogesprek met de voetbalbond.

 • Rutte: nog geen nieuws over zomervakantie

  Premier Rutte zei bij zijn doorstep na het crisisoverleg ook dat het kabinet nog niet kan zeggen in hoeverre Nederlanders komende zomer op vakantie kunnen. "We weten gewoon nog te weinig. Er is nog veel onduidelijkheid over het overleg in de Europese Commissie en over het overleg met de andere Europese landen."

  Hij vindt dat Nederland ondanks de bezwaren van de Europese Commissie, die vindt dat mensen hun geld moeten terugkrijgen als een reis niet doorgaat, kan doorgaan met de reisvouchers. Mensen krijgen dan niet hun geld terug maar een waardebon, waarmee ze later alsnog een reis kunnen boeken. Rutte vindt dat vooral van belang voor de reisorganisaties en de luchtvaartmaatschappijen.

  "Ik heb ook een aantal vliegtickets ongebruikt in een la liggen. Het feit dat je op vakantie kon gaan, geeft aan dat dat financieel toen ook kon. Maar er zijn nu zo veel mensen die echt heel erg krap zitten en geen inkomen meer hebben, niet weten hoe ze allerlei rekeningen moeten betalen. Ik vind dat we dan ook een beetje solidair moeten zijn met de bedrijven die het moeilijk hebben."

 • Rutte: cijfers gaan goede kant op, maar ga niet stoer doen

  De cijfers over het aantal coronabesmettingen gaan nog steeds de goede kant op, maar we moeten waakzaam blijven. Dat zei premier Rutte na een crisisoverleg met zijn kabinet.

  "Ga niet stoer doen", zei hij. "Als je een snotneus hebt, blijf je thuis." Hij wees erop dat het belangrijk is dat mensen zich blijven houden aan de anderhalve meter afstand, het handen wassen en thuisblijven bij klachten.

  Het is nog steeds de bedoeling dat binnenkort een reeks versoepelingen ingaat, onder meer in de horeca. "We hopen dat volgende week blijkt dat we op 1 juni met de routekaart verder kunnen", zei Rutte daarover. "Maar dat hangt allemaal af van de verspreiding van het virus. Dat is nog geen zekerheid."

  Rutte zei ook dat er goede vooruitgang wordt geboekt in het openbaar vervoer. De vervoersbedrijven kunnen een toenemend aantal reizigers aan. Maar de premier benadrukte dat de treinen en bussen nog steeds niet zijn bedoeld voor dagjesmensen en plezierreisjes. Kinderen moeten ook zo veel mogelijk met de fiets naar school. "Ook in de regen."

 • Plan: 600 euro compensatie voor ontslagen flexwerkers

  Het kabinet wil flexwerkers die door de coronacrisis hun baan hebben verloren, tegemoetkomen met een uitkering van 600 euro per maand, maar onzeker is nog of uitkeringsinstantie UWV zo'n maatregel kan uitvoeren. Dat melden bronnen aan de NOS.

  De maatregel is bedoeld voor studenten die bijverdienen, uitzendkrachten en mensen die net zijn begonnen met werken. Ze moeten, als ze ervoor in aanmerking willen komen, kunnen aantonen dat ze voor de coronacrisis 600 euro of meer per maand verdienden.

  De flexwerkers kunnen voor deze regeling terecht bij uitvoeringsinstantie UWV, maar het is de vraag of die al het extra werk wel aankan. Zo niet, dan gaat de hele regeling voorlopig niet door. Binnen enkele dagen moet daar een knoop over worden doorgehakt.