NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opnieuw 35 minder coronapatiënten op IC's • Landen willen toerisme weer opstarten

 • Het RIVM meldt dat er 54 nieuwe sterfgevallen zijn en 35 nieuwe ziekenhuisopnames.
 • Hier staan de laatste besmettingscijfers in Nederland en in dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit was het liveblog van dinsdag 12 mei. We gaan hier verder met een nieuw blog.

 • Europese Commissie wil het voor EU-burgers mogelijk maken om deze zomer op vakantie te gaan

  Consumenten moeten hun geld terug kunnen krijgen als hun geboekte vliegreis vanwege het coronavirus is geschrapt. Met dat standpunt gaat de Europese Commissie lijnrecht in tegen het Nederlandse idee om voorlopig geen geld maar tegoedbonnen (vouchers) te geven.

  Dit blijkt uit een uitgelekt document over hoe het toerisme deze zomer kan worden hervat in de Europese Unie.

  De Europese Commissie schrijft dat ze het voor EU-burgers "mogelijk wil maken om op vakantie te gaan". Maar het plan dat woensdag wordt gepresenteerd bevat geen concrete data en ook geen lijst met veilige landen.

  Wel komt de Commissie in het plan met een aantal concrete adviezen. Zo moeten bussen voor toeristen zo worden ingericht dat er eenrichtingsverkeer is, met één ingang en één uitgang. In terminals moeten de banken en tafels worden weggehaald, er moet een duidelijk beleid voor mondkapjes komen, en alles dient grondig te worden schoongemaakt.

  Lees hier meer:

 • RAI wil weer evenementen organiseren

  Congrescentrum RAI in Amsterdam wil komende zomer proefevenementen organiseren waarbij alle noodzakelijke coronamaatregelen worden genomen. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. Voorlopig mogen er in de RAI geen evenementen worden georganiseerd vanwege de corona-epidemie.

  De organisatie heeft in Amsterdam een pand van ruim 110.000 vierkante meter tot hun beschikking. "Als tuincentra, warenhuizen, woonwinkels zoals IKEA en bouwmarkten open zijn, dan kunnen wij zeker ook", zegt CEO Paul Riemens.

  Hij stelt voor dat bezoekers van de RAI vooraf worden gevraagd zich te registreren. Op die manier is er een duidelijk beeld van het verwachte aantal mensen. Bovendien kunnen zij worden voorgelicht over het protocol en aanvullende gedragsregels van de RAI. "Daarnaast is het bezoekdoel gericht op efficiënt zakendoen en niet op socializen of recreëren, zoals bij een festival het geval is."

  Vanaf september staan er weer grote internationale evenementen op de agenda. "Het doorgaan daarvan is niet alleen van belang voor het congrescentrum zelf, maar zorgt bovenal voor een economische impuls voor de hele regio", aldus Riemens.

 • Corendon gaat onbetrouwbare sneltest op antistoffen aanbieden

  De sneltest van touroperator Corendon die moet aantonen of iemand besmet is geweest met het coronavirus, is niet betrouwbaar. Het blijkt te gaan om de zogeheten "Orient Gene Rapid Test". Het gebruik van deze en andere sneltests is vandaag door het RIVM en de Taskforce Serologie afgeraden.

  Corendon zegt in een reactie dat de aangeboden sneltest voldoet aan de Europese regelgeving. Het bedrijf is van plan de inschrijving voor de test morgen gewoon te openen. Iedereen van 16 jaar of ouder kan zich aanmelden en afreizen naar een Amsterdams hotel. De test kost 69 euro en zou door middel van een bloedprik in de vinger na 15 minuten moeten aangeven of iemand antistoffen tegen het coronavirus heeft opgebouwd.

  Lees hier meer:

 • Griekenland en Portugal staan te springen om toeristen

  Twee Zuid-Europese landen zijn de coronacrisis voorlopig opvallend goed de baas gebleven: Portugal en Griekenland. En nu in beide landen de lockdown voorzichtig wordt teruggeschroefd, is het de vraag of en wanneer het toerisme weer op gang kan komen.

  Griekenland wil het liefst op 1 juli de toeristenindustrie weer opstarten en lanceert binnenkort een strategisch plan hiervoor.

  Portugal ziet de toeristen ook graag zo snel mogelijk weer komen. Rita Marques, staatssecretaris voor toerisme, denkt dat haar land een aantrekkelijk alternatief is voor Spanje. "En als het morgen kan, volgens de voorschriften, dan openen we morgen. We zijn er klaar voor."

 • Het zwembad is weer open, maar wel thuis de badkleding aantrekken

  Het was een grote verrassing voor de branche toen het kabinet vorige week bekendmaakte dat de zwembaden weer open mochten. Daarom is het overgrote deel nog steeds gesloten. Sommige zwembaden hebben niet eens meer water in het bassin staan.

  "Scholen kregen drie weken voorbereiding en wij drie dagen", zegt Joyce van Eyck van zwembad 't Spilbroek in het Gelderse Neede. Toch lukte het dit zwembad om op tijd klaar te zijn om weer open te kunnen.

  Tot groot plezier van de vaste zwemmers:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zwemmers genieten van heropening zwembad: 'Ik lig in het water, dat is het belangrijkste'
 • Meer coronadoden in Frankrijk dan in Spanje

  Frankrijk telt inmiddels meer coronadoden dan Spanje. Met 26.991 sterfgevallen heeft Frankrijk het zuidelijke buurland, waar tot nu toe 26.920 mensen aan het coronavirus bezweken, ingehaald. Dat blijkt uit de cijfers van het Johns Hopkins Coronavirus Research Center.

  Na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië is Frankrijk nu het land met de meeste doden wereldwijd.

 • IMF vreest nog hardere klappen voor wereldeconomie

  Het Internationaal Monetair Fonds vreest dat de wereldeconomie dit jaar nog harder wordt geraakt door de coronacrisis dan eerder gedacht. Directeur Georgieva van het fonds zei in een online sessie dat verschillende landen nu cijfers aanleveren die slechter zijn dan "onze toch al pessimistische verwachtingen".

  Het IMF voorspelde een maand geleden dat door de sluiting van bedrijven en de lockdowns, de economie in de diepste recessie sinds de Grote Depressie in de jaren 30 zou belanden. De wereldeconomie zou dit jaar met drie procent krimpen, en de economie van Nederland ging er in de meest pessimistische scenario's met 7,5 procent op achteruit. De wereldeconomie zou volgend jaar weer met 5,8 procent groeien. Het IMF benadrukte wel dat de ramingen extreem onzeker zijn.

  Begin juli komt het IMF met nieuwe cijfers.

 • Facebook verwijderde afgelopen maand 2,5 miljoen berichten

  In April heeft Facebook bij 50 miljoen berichten over het coronavirus een waarschuwing geplaatst dat het mogelijk om nepnieuws gaat. Volgens het bedrijf werkte die aanpak, in 95 procent van de gevallen klikten gebruikers na het zien van de waarschuwing niet op de link naar het bericht. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.

  Daarnaast werden in totaal 2,5 miljoen berichten over maskers, desinfectiemiddelen en coronatesten verwijderd. Het bedrijf hoopt hiermee berichten die de gezondheid kunnen schaden zoveel mogelijk tegen te houden, zoals het bericht waarin werd gezegd dat je bleekwater moet drinken om een besmetting te voorkomen.

 • Angst voor corona zorgt wereldwijd voor extra fietspaden

  De coronapandemie zorgt er voor dat wereldwijd nieuwe fietspaden worden aangelegd. Want ook al worden maatregelen op veel plekken versoepeld, de regel om anderhalve meter afstand te houden blijft. En dus is hutjemutje in het openbaar vervoer reizen geen optie.

  In Brussel gaan ze nog verder en is de hele binnenstad een woonerf geworden met een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. Er worden nieuwe fietspaden aangelegd en automobilisten moeten fietsers en voetgangers voorrang verlenen.

  Correspondent Sander van Hoorn sprak met de Brusselse wethouder over de nieuwe regels:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Straten leeg door corona: gemeente Brussel maakt haast met autoluwe binnenstad
 • Topadviseur VS waarschuwt voor snelle terugkeer naar het normale

  Het te snel versoepelen van de maatregelen in de Verenigde Staten zou ernstige gevolgen kunnen hebben. Dat zei Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, het Amerikaanse equivalent van het RIVM. Er zouden opnieuw besmettingspieken kunnen ontstaan.

  Fauci beantwoorde vragen tijdens een hoorzitting van de Senaat. Hij waarschuwde dat het virus nog niet onder controle is in het land.

  President Trump roept staten juist op om snel een einde te maken aan de lockdown en de economie weer op gang te brengen.

 • IJsland wil toerisme weer opstarten

  IJsland wil uiterlijk 15 juni weer meer toeristen toelaten. In de plannen, die nog worden ontwikkeld door de autoriteiten, zou staan dat reizigers twee opties krijgen. Of ze laten zich bij aankomst op IJsland testen op het coronavirus, of ze gaan de eerste twee weken in quarantaine.

  Volgens de minister van Toerisme is de strategie van IJsland om veel te testen en mensen te isoleren tot nu toe erg effectief geweest. In de maand mei zijn er op het eiland maar 3 besmettingen bijgekomen.

 • 89-jarige uit Hilversum doet nog 150 push-ups per dag

  Wie zich afvraagt hoe je fit blijft in coronatijd kan een voorbeeld nemen aan de 89-jarige Carol Ankum uit Hilversum. Dagelijks traint deze oud-gitaarleraar ruim anderhalf uur op zolder. "Als je het doet, moet je het goed doen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Fit blijven ondanks corona? Een eitje voor Carol (89)
 • Zeep als toegangsbewijs in Vlaanderen

  Een winkelcentrum in het Belgische Sint-Niklaas test een nieuw toegangssysteem: zodra je je handen hebt ontsmet gaat de poort open.

  Het idee voor de automatische toegangscontrole komt van twee Oost-Vlaamse bedrijven. "Het is vergelijkbaar met de toegangspoortjes van een festival waar je eerst je ticket moet scannen", vertellen ze bij de VRT. Het prototype werd vandaag getest in het Waasland Shopping Center.

  "Het handige is dat het systeem op alle bestaande toegangssystemen kan worden toegepast", stellen de ondernemers. "Als mensen naar binnen willen, moeten ze eerst bij een automatische zeepdispenser handgel nemen. Zodra dat gebeurd is, krijg je groen licht en kan je naar binnen. Als je je handen niet ontsmet, blokkeert het systeem."

 • Tesla-fabriek weer open

  Tesla heeft tegen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten in de productie in de fabriek in Californië opgestart. Vanwege de coronamaatregelen wilde Alameda County de fabriek dichthouden,
  maar topman Elon Musk heeft daar geen gehoor aan gegeven."Als ze iemand arresteren, zal ik vragen of ze alleen mij meenemen", twittert hij.

  Het gaat om de Tesla-fabriek in Fremont, waar zo'n 10.000 mensen werken.

  Het regiobestuur is van de situatie op de hoogte, maar grijpt vooralsnog niet in:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tesla laat fabriek in Californië weer draaien

  President Trump heeft zijn steun uitgesproken voor de Tesla-topman. Hij liet via Twitter weten dat Californië de herstart van de fabriek moet toelaten.