liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw 35 minder coronapatiënten op IC's • Landen willen toerisme weer opstarten

  • Het RIVM meldt dat er 54 nieuwe sterfgevallen zijn en 35 nieuwe ziekenhuisopnames.
  • Hier staan de laatste besmettingscijfers in Nederland en in dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit was het liveblog van dinsdag 12 mei. We gaan hier verder met een nieuw blog.

Europese Commissie wil het voor EU-burgers mogelijk maken om deze zomer op vakantie te gaan

Consumenten moeten hun geld terug kunnen krijgen als hun geboekte vliegreis vanwege het coronavirus is geschrapt. Met dat standpunt gaat de Europese Commissie lijnrecht in tegen het Nederlandse idee om voorlopig geen geld maar tegoedbonnen (vouchers) te geven.

Dit blijkt uit een uitgelekt document over hoe het toerisme deze zomer kan worden hervat in de Europese Unie.

De Europese Commissie schrijft dat ze het voor EU-burgers "mogelijk wil maken om op vakantie te gaan". Maar het plan dat woensdag wordt gepresenteerd bevat geen concrete data en ook geen lijst met veilige landen.

Wel komt de Commissie in het plan met een aantal concrete adviezen. Zo moeten bussen voor toeristen zo worden ingericht dat er eenrichtingsverkeer is, met één ingang en één uitgang. In terminals moeten de banken en tafels worden weggehaald, er moet een duidelijk beleid voor mondkapjes komen, en alles dient grondig te worden schoongemaakt.

Lees hier meer:

RAI wil weer evenementen organiseren

Congrescentrum RAI in Amsterdam wil komende zomer proefevenementen organiseren waarbij alle noodzakelijke coronamaatregelen worden genomen. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. Voorlopig mogen er in de RAI geen evenementen worden georganiseerd vanwege de corona-epidemie.

De organisatie heeft in Amsterdam een pand van ruim 110.000 vierkante meter tot hun beschikking. "Als tuincentra, warenhuizen, woonwinkels zoals IKEA en bouwmarkten open zijn, dan kunnen wij zeker ook", zegt CEO Paul Riemens.

Hij stelt voor dat bezoekers van de RAI vooraf worden gevraagd zich te registreren. Op die manier is er een duidelijk beeld van het verwachte aantal mensen. Bovendien kunnen zij worden voorgelicht over het protocol en aanvullende gedragsregels van de RAI. "Daarnaast is het bezoekdoel gericht op efficiënt zakendoen en niet op socializen of recreëren, zoals bij een festival het geval is."

Vanaf september staan er weer grote internationale evenementen op de agenda. "Het doorgaan daarvan is niet alleen van belang voor het congrescentrum zelf, maar zorgt bovenal voor een economische impuls voor de hele regio", aldus Riemens.

Corendon gaat onbetrouwbare sneltest op antistoffen aanbieden

De sneltest van touroperator Corendon die moet aantonen of iemand besmet is geweest met het coronavirus, is niet betrouwbaar. Het blijkt te gaan om de zogeheten "Orient Gene Rapid Test". Het gebruik van deze en andere sneltests is vandaag door het RIVM en de Taskforce Serologie afgeraden.

Corendon zegt in een reactie dat de aangeboden sneltest voldoet aan de Europese regelgeving. Het bedrijf is van plan de inschrijving voor de test morgen gewoon te openen. Iedereen van 16 jaar of ouder kan zich aanmelden en afreizen naar een Amsterdams hotel. De test kost 69 euro en zou door middel van een bloedprik in de vinger na 15 minuten moeten aangeven of iemand antistoffen tegen het coronavirus heeft opgebouwd.

Lees hier meer:

Griekenland en Portugal staan te springen om toeristen

Twee Zuid-Europese landen zijn de coronacrisis voorlopig opvallend goed de baas gebleven: Portugal en Griekenland. En nu in beide landen de lockdown voorzichtig wordt teruggeschroefd, is het de vraag of en wanneer het toerisme weer op gang kan komen.

Griekenland wil het liefst op 1 juli de toeristenindustrie weer opstarten en lanceert binnenkort een strategisch plan hiervoor.

Portugal ziet de toeristen ook graag zo snel mogelijk weer komen. Rita Marques, staatssecretaris voor toerisme, denkt dat haar land een aantrekkelijk alternatief is voor Spanje. "En als het morgen kan, volgens de voorschriften, dan openen we morgen. We zijn er klaar voor."

Het zwembad is weer open, maar wel thuis de badkleding aantrekken

Het was een grote verrassing voor de branche toen het kabinet vorige week bekendmaakte dat de zwembaden weer open mochten. Daarom is het overgrote deel nog steeds gesloten. Sommige zwembaden hebben niet eens meer water in het bassin staan.

"Scholen kregen drie weken voorbereiding en wij drie dagen", zegt Joyce van Eyck van zwembad 't Spilbroek in het Gelderse Neede. Toch lukte het dit zwembad om op tijd klaar te zijn om weer open te kunnen.

Tot groot plezier van de vaste zwemmers:

Zwemmers genieten van heropening zwembad: 'Ik lig in het water, dat is het belangrijkste'

Meer coronadoden in Frankrijk dan in Spanje

Frankrijk telt inmiddels meer coronadoden dan Spanje. Met 26.991 sterfgevallen heeft Frankrijk het zuidelijke buurland, waar tot nu toe 26.920 mensen aan het coronavirus bezweken, ingehaald. Dat blijkt uit de cijfers van het Johns Hopkins Coronavirus Research Center.

Na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië is Frankrijk nu het land met de meeste doden wereldwijd.

IMF vreest nog hardere klappen voor wereldeconomie

Het Internationaal Monetair Fonds vreest dat de wereldeconomie dit jaar nog harder wordt geraakt door de coronacrisis dan eerder gedacht. Directeur Georgieva van het fonds zei in een online sessie dat verschillende landen nu cijfers aanleveren die slechter zijn dan "onze toch al pessimistische verwachtingen".

Het IMF voorspelde een maand geleden dat door de sluiting van bedrijven en de lockdowns, de economie in de diepste recessie sinds de Grote Depressie in de jaren 30 zou belanden. De wereldeconomie zou dit jaar met drie procent krimpen, en de economie van Nederland ging er in de meest pessimistische scenario's met 7,5 procent op achteruit. De wereldeconomie zou volgend jaar weer met 5,8 procent groeien. Het IMF benadrukte wel dat de ramingen extreem onzeker zijn.

Begin juli komt het IMF met nieuwe cijfers.

Facebook verwijderde afgelopen maand 2,5 miljoen berichten

In April heeft Facebook bij 50 miljoen berichten over het coronavirus een waarschuwing geplaatst dat het mogelijk om nepnieuws gaat. Volgens het bedrijf werkte die aanpak, in 95 procent van de gevallen klikten gebruikers na het zien van de waarschuwing niet op de link naar het bericht. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.

Daarnaast werden in totaal 2,5 miljoen berichten over maskers, desinfectiemiddelen en coronatesten verwijderd. Het bedrijf hoopt hiermee berichten die de gezondheid kunnen schaden zoveel mogelijk tegen te houden, zoals het bericht waarin werd gezegd dat je bleekwater moet drinken om een besmetting te voorkomen.

Angst voor corona zorgt wereldwijd voor extra fietspaden

De coronapandemie zorgt er voor dat wereldwijd nieuwe fietspaden worden aangelegd. Want ook al worden maatregelen op veel plekken versoepeld, de regel om anderhalve meter afstand te houden blijft. En dus is hutjemutje in het openbaar vervoer reizen geen optie.

In Brussel gaan ze nog verder en is de hele binnenstad een woonerf geworden met een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. Er worden nieuwe fietspaden aangelegd en automobilisten moeten fietsers en voetgangers voorrang verlenen.

Correspondent Sander van Hoorn sprak met de Brusselse wethouder over de nieuwe regels:

Straten leeg door corona: gemeente Brussel maakt haast met autoluwe binnenstad

Topadviseur VS waarschuwt voor snelle terugkeer naar het normale

Het te snel versoepelen van de maatregelen in de Verenigde Staten zou ernstige gevolgen kunnen hebben. Dat zei Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, het Amerikaanse equivalent van het RIVM. Er zouden opnieuw besmettingspieken kunnen ontstaan.

Fauci beantwoorde vragen tijdens een hoorzitting van de Senaat. Hij waarschuwde dat het virus nog niet onder controle is in het land.

President Trump roept staten juist op om snel een einde te maken aan de lockdown en de economie weer op gang te brengen.

IJsland wil toerisme weer opstarten

IJsland wil uiterlijk 15 juni weer meer toeristen toelaten. In de plannen, die nog worden ontwikkeld door de autoriteiten, zou staan dat reizigers twee opties krijgen. Of ze laten zich bij aankomst op IJsland testen op het coronavirus, of ze gaan de eerste twee weken in quarantaine.

Volgens de minister van Toerisme is de strategie van IJsland om veel te testen en mensen te isoleren tot nu toe erg effectief geweest. In de maand mei zijn er op het eiland maar 3 besmettingen bijgekomen.

89-jarige uit Hilversum doet nog 150 push-ups per dag

Wie zich afvraagt hoe je fit blijft in coronatijd kan een voorbeeld nemen aan de 89-jarige Carol Ankum uit Hilversum. Dagelijks traint deze oud-gitaarleraar ruim anderhalf uur op zolder. "Als je het doet, moet je het goed doen."

Fit blijven ondanks corona? Een eitje voor Carol (89)

Zeep als toegangsbewijs in Vlaanderen

Een winkelcentrum in het Belgische Sint-Niklaas test een nieuw toegangssysteem: zodra je je handen hebt ontsmet gaat de poort open.

Het idee voor de automatische toegangscontrole komt van twee Oost-Vlaamse bedrijven. "Het is vergelijkbaar met de toegangspoortjes van een festival waar je eerst je ticket moet scannen", vertellen ze bij de VRT. Het prototype werd vandaag getest in het Waasland Shopping Center.

"Het handige is dat het systeem op alle bestaande toegangssystemen kan worden toegepast", stellen de ondernemers. "Als mensen naar binnen willen, moeten ze eerst bij een automatische zeepdispenser handgel nemen. Zodra dat gebeurd is, krijg je groen licht en kan je naar binnen. Als je je handen niet ontsmet, blokkeert het systeem."

Tesla-fabriek weer open

Tesla heeft tegen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten in de productie in de fabriek in Californië opgestart. Vanwege de coronamaatregelen wilde Alameda County de fabriek dichthouden,
maar topman Elon Musk heeft daar geen gehoor aan gegeven."Als ze iemand arresteren, zal ik vragen of ze alleen mij meenemen", twittert hij.

Het gaat om de Tesla-fabriek in Fremont, waar zo'n 10.000 mensen werken.

Het regiobestuur is van de situatie op de hoogte, maar grijpt vooralsnog niet in:

Tesla laat fabriek in Californië weer draaien

President Trump heeft zijn steun uitgesproken voor de Tesla-topman. Hij liet via Twitter weten dat Californië de herstart van de fabriek moet toelaten.

Sportschoolketen klaagt staat aan wegens sluiting

BigGym, een sportschoolketen met 20 filialen, spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de verplichte sluiting. De keten wil weer open kunnen. De rechtszaak dient woensdag 20 mei.

Sportscholen mogen vooralsnog pas op 1 september weer open. Ze mogen hun diensten sinds maandag wel weer buiten aanbieden.

"Wij voelen ons verplicht een vuist te maken en op te komen voor de belangen van onze branche", aldus de keten. BigGym zegt te spreken namens de leden, het personeel en toeleveranciers. "Maar uiteraard ook namens alle 4000 fitness-ondernemers met hun 3,2 miljoen geregistreerde leden."

Hoekstra: voorlopig geen bezuinigingen

Minister van Financiën Hoekstra verwacht de komende tijd geen bezuinigingen. Tegen RTLZ zei hij dat dit het verkeerde moment is om bezuinigingen door te voeren, omdat de economie door de corona-uitbraak in een crisis verkeert. "Dat is één van de lessen van de vorige crisis." Als het al slecht gaat met de economie, kunnen bezuinigingen de situatie nog verder verslechteren, is de redenering van het kabinet. Met Prinsjesdag worden dan ook geen bezuinigingsvoorstellen verwacht.

Om de gevolgen van de corona-uitbraak het hoofd te bieden geeft het kabinet tientallen miljarden extra uit. Ondernemers en bedrijven krijgen steun om het hoofd boven water te houden. Uiteindelijk zullen die kosten op de een of andere manier moeten worden teruggehaald. Maar het in balans brengen van de overheidsfinanciën is volgens minister Hoekstra een taak voor het volgende kabinet. De verkiezingen staan gepland voor 17 maart volgend jaar.

627 doden in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 627 mensen overleden aan het coronavirus. Het dodental is daarmee opgelopen tot 32.692. Het VK is sinds deze week de grootste coronabrandhaard van Europa.

Premier Boris Johnson zei twee dagen geleden dat het Verenigd Koninkrijk de top van de coronaberg heeft bereikt, maar dat juist de afdaling het gevaarlijkst is. Hij zei verder dat er een plan is om die afdaling succesvol af te ronden, maar dat dat afhangt van het gedrag van alle Britten.

Johnson zei gisteren in een televisietoespraak onder meer dat Britten vanaf woensdag weer vaker naar buiten mogen:

Kamer wil ook geen eindexamens in speciaal voortgezet onderwijs

De Tweede Kamer en minister Slob van Onderwijs hebben een hoogoplopend conflict over het eindexamen in het voortgezet speciaal onderwijs. Dat is de opleiding voor middelbare scholieren met een lichamelijke of psychische beperking.

Voor middelbare scholieren op alle reguliere scholen zijn de centrale examens vanwege de coronacrisis geschrapt. Slob wil dat de leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs wel eindexamen doen. Een grote meerderheid van de Kamer wil dat niet. De minister moet morgen voor een spoeddebat naar de Tweede Kamer komen.

Lees hier meer:

Van Rijn: sportscholen op 1 juni open lijkt me onwaarschijnlijk

Minister Van Rijn van Medische Zorg denkt niet dat de sportscholen in Nederland al op 1 juni open kunnen. "Dat lijkt me onwaarschijnlijk", zei hij na afloop van een gesprek met de sector. Van Rijn wees erop dat het kabinet behoedzaam te werk wil gaan bij het van het slot halen van de samenleving. "Niet alles kan tegelijk."

De sportscholen en fitnesscentra vinden het onterecht dat ze minstens tot 1 september moeten wachten voordat ze weer open mogen. Ze denken dat dat eerder kan. Van Rijn zei dat hij de teleurstelling van de branche begrijpt. In het gesprek is afgesproken dat de sector met aanvullende voorstellen komt om het risico op verspreiding van het coronavirus tijdens het sporten te beperken. "Die voorstellen gaan we dan rustig bekijken en voorleggen aan deskundigen voor advies", zei Van Rijn.

De sportscholen en fitnesscentra vormen volgens deskundigen een risico omdat er bij binnen sporten in een kleine ruimte aerosolen kunnen ontstaan, wolken met minuscule druppels zweet en ander lichaamsvocht. Dat is een goede voedingsbodem voor het virus.

Buiten sporten mag wel, dus veel sportscholen bieden hun diensten aan voor de deur:

Voor het eerst in lange tijd meer niet-coronapatiënten op IC

Het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen van ziekenhuizen is afgenomen tot 463. Dat zijn er 35 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Er liggen daarnaast 462 niet-coronapatiënten op de intensive care, 74 meer dan gisteren. Omdat 12 van de 463 coronapatiënten in Duitse ziekenhuizen liggen zijn er nu voor het eerst in lange tijd meer non-covid dan covid-patienten op Nederlandse IC's. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien dat de percentuele daling in aantal covid-patiënten deze week naar verhouding hard blijft gaan. Verder zitten alle regio's nu onder de 100 procent bezetting op de IC."

Aantal patiënten op intensive care

RIVM: sneltesten niet betrouwbaar

Sneltesten die binnen een half uur duidelijk moeten maken of iemand besmet is met het coronavirus of of besmet is geweest, zijn niet betrouwbaar. Daarom moeten ze niet worden gebruikt. Dat zegt de Taskforce Serologie van de Landelijke Coördinatie Testcapaciteit, een samenwerking van het RIVM, ziekenhuizen en laboratoria.

Eerder waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie al om de testen niet te gebruiken. Er zijn te veel onjuiste uitslagen. Gebruikers kunnen daardoor onnodig ongerust worden of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld.

Er worden wereldwijd 168 verschillende sneltesten aangeboden. In Nederland zijn 23 corona-sneltesten bekend. Sommige testen worden al aangeboden, andere testen worden nog ontwikkeld. De taskforce bekeek de onderzoeksresultaten van onafhankelijke laboratoria naar deze testen. Uit de voorlopige conclusies blijkt dat geen van de onderzochte sneltesten aan de eisen voldoet.

Woordvoerder Poetin opgenomen in ziekenhuis

De woordvoerder van de Russische president Poetin, Dmitri Peskov, is in het ziekenhuis opgenomen na een besmetting met het coronavirus. "Ja, ik ben ziek geworden. Ik word behandeld", zegt Peskov tegen het Russische persbureau Interfax.

Het is niet duidelijk of zijn opname gevolgen heeft voor president Poetin of leden van zijn kabinet. Het Kremlin zegt dat er alles aan wordt gedaan om Poetin gezond te houden. De president werkt al enige tijd vanuit zijn verblijf buiten Moskou en voert zijn overleg veelal via een beeldverbinding. Dinsdag was hij nog wel in een ruimte met Igor Setsjin, het hoofd van oliebedrijf Rosneft.

Peskov is niet de eerste persoon rond Poetin die het virus oploopt. Vorige maand maakte premier Misjoestin bekend dat hij zijn functie tijdelijk zou neerleggen in verband met een coronabesmetting. Ook minister van cultuur Ljoebimova en minister van Bouw Jakoesjev bleken eerder besmet.

Er zijn in Rusland meer dan 232.000 bevestigde besmettingen met het coronavirus. President Poetin zei gisteren dat er minder nieuwe besmettingen bij komen in het land. Dat zei hij enkele uren nadat er een recordaantal (11.600) nieuwe besmettingen waren vastgesteld, al is die snelle stijging volgens de autoriteiten het gevolg van een strikter testbeleid.

Máxima bezoekt mondkapjesfabriek

Koningin Máxima heeft in Alkmaar een werkbezoek gebracht aan AFPRO Filters, dat in samenwerking met beddenfabrikant Auping en chemiebedrijf DSM mondkapjes maakt voor zorgpersoneel. Ze kreeg uitleg over de grondstoffen, de speciaal aangeschafte machines voor de productie en de kwaliteitstest. Daarna sprak ze met met de vertegenwoordigers van de drie bedrijven en met het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, dat gaat over de gezamenlijke aankoop van medische mondkapjes en de distributie ervan.

Koningin Máxima bezoekt mondkapjesfabriek in Alkmaar

TUI annuleert nog eens drie weken reizen

TUI annuleert tot en met 18 juni bijna alle reizen. "Hiermee volgen we het ritme van de ontwikkelingen in de vakantielanden en handelen we in gezamenlijkheid met branchevereniging ANVR", schrijft TUI op de website.

Eerder had TUI een streep gezet door de reizen tot en met 28 mei. Daar komen nu dus nog eens 3 drie weken bij. Reizigers van wie de reis is geannuleerd, krijgen een voucher voor de betaalde reissom.

Al eerder besloot reisorganisatie Corendon de reizen nog niet op te starten. Ook Kras heeft de datum waarop de reizen weer worden hervat, uitgesteld.

RIVM: 54 nieuwe sterfgevallen, 35 ziekenhuisopnames

Er zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat is er één minder dan gisteren werd gemeld. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.343.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 54, aldus het RIVM. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 16 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5510 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 196. In totaal zijn er nu 42.984 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

De gerapporteerde doden en ziekenhuisopnames tot 12 mei

Ook Dam tot Damloop gaat niet door

De Dam tot Damloop gaat dit jaar voor het eerst sinds de oprichting in 1985 niet door. De hardloopwedstrijd, die van Amsterdam tot Zaandam loopt, is het grootste sportevenement van Nederland met zo'n 85.000 deelnemers op verschillende onderdelen.

De organisatie heeft op allerlei manieren geprobeerd het evenement in aangepaste vorm door te laten gaan. "Het is verschrikkelijk jammer, maar de overheidsmaatregelen staan het niet toe", zegt organisator Ron van der Jagt in Het Parool. "Het is verschrikkelijk dat er dit jaar geen 36ste editie komt. Maar wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen. De veiligheid van deelnemers, vrijwilligers én het altijd massaal aanwezige publiek staat voorop."

Het besluit is genomen na overleg met burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, de wethouder Sport van de gemeente Zaanstad, de gemeente Amsterdam en vertegenwoordigers van de betrokken veiligheidsdiensten.

Nachtwacht pas later gerestaureerd door coronamaatregelen

In verband met de coronacrisis wordt de Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam pas in januari gerestaureerd. Dat had in augustus dit jaar moeten gebeuren, maar door de coronamaatregelen kunnen nu slechts twee mensen tegelijk aan het schilderij werken, waardoor meer tijd nodig is.

Dag van de Zorg

Het is vandaag de dag van de zorg. Jaarlijks wordt op deze dag het zorgpersoneel in het zonnetje gezet.

Zorgpersoneel in het zonnetje gezet: 'Dit is waar we goed in zijn'

Italiaanse regering staat snellere versoepeling horeca toe

Het lijkt erop dat de versoepeling van de coronamaatregelen in verschillende Italiaanse regio's versneld zal worden. De regio's hadden gevraagd om sneller met de zogenoemde tweede fase te beginnen en de Italiaanse regering staat dat nu toe.

Dat betekent dat de regionale overheden vanaf 18 mei kunnen besluiten dat restaurants, cafés, kappers en schoonheidssalons weer open mogen. Volgens het eerdere plan was dat voor 1 juni niet mogelijk geweest.

De regering van premier Conte kan het besluit nog terugdraaien als dat nodig is, bijvoorbeeld in verband een snelle stijging in het aantal besmettingen.

CBS: sterfte nog bovengemiddeld

In de week van 27 april tot en met 3 mei zijn 3299 mensen overleden. Dat zijn er bijna 600 minder dan een week eerder, maar het aantal is met 165 alsnog 5 procent hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het CBS en RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De cijfers zijn gebaseerd op het aantal overlijdensberichten dat het CBS tot nu toe heeft ontvangen voor week 18. Naar verwachting komen daar nog zo'n 40 tot 80 overledenen bij.

Het RIVM meldt dagelijks het aantal overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus, maar die cijfers geven slechts een deel van de werkelijkheid weer, omdat het instituut alleen overledenen meetelt bij wie een besmetting is vastgesteld. De schattingen van het CBS geven waarschijnlijk een betere weergave van de werkelijkheid.

'Duizend banen op de tocht bij Brussels Airlines'

Brussels Airlines is van plan om duizend banen te schrappen en tien vliegtuigen uit de vloot te halen. De luchtvaartmaatschappij wil verder 22 bestemmingen schrappen. Dat meldt de Belgische publieke omroep VRT op basis van interne communicatie aan het personeel van de maatschappij. De directie zou de voornemens al hebben meegedeeld aan de ondernemingsraad en werkgevers- en werknemersorganisaties.

Er werken nu nog zo'n 4200 mensen bij Brussels Airlines en de maatschappij heeft iets minder dan 50 toestellen. Het bedrijf vliegt op 98 bestemmingen, voornamelijk binnen Europa. Volgens de VRT wil de directie twee van de twintig langeafstandsvluchten schrappen. Het aantal bestemmingen binnen Europa zou verminderd worden van 78 naar 56.

De luchtvaartsector is wereldwijd zwaar getroffen door de coronacrisis en verschillende maatschappijen, waaronder Air France-KLM, hebben staatssteun gekregen om het hoofd boven water te houden. Ook Brussels Airlines onderhandelt met de Belgische federale overheid over een steunpakket, ter waarde van 290 miljoen euro. Daarover is nog geen akkoord. Volgens de VRT wil het Duitse moederbedrijf van Brussels Airlines, Lufthansa, niets weten van veel van de voorwaarden die de regering verbindt aan staatssteun.

Noorse gezondheidsautoriteit: schoolsluiting was onnodig

De scholen in Noorwegen hadden niet gesloten hoeven worden vanwege de coronacrisis. Dat meldt de Zwitserse omroep SRF op basis van een rapport van de Noorse gezondheidsautoriteit, die de ruim 8000 geregistreerde coronabesmettingen in het land onderzocht. De Noren zouden geen bewijs hebben gevonden voor brede verspreiding van het virus onder jongeren onder de 20 jaar.

In het rapport staat ook dat de sluiting van tandarts- en fysiotherapiepraktijken niet nodig was, en dat de uitgebreide reisbeperkingen binnen Noorwegen niet veel hebben opgeleverd.

De Noorse gezondheidsautoriteit benadrukt dat het gaat om een tussenrapport en niet om een eindrapportage, maar vindt dat er voldoende bewijs is om met deze conclusies naar buiten te komen. In het rapport staat verder dat snelle maatregelen niet werken tegen het virus en dat Noorwegen een duurzame manier moet vinden om ermee te leven.

Kwart minder uren voor uitzendkrachten

Het aantal uren dat door uitzendkrachten is gewerkt, is in april met 24 procent gedaald. Dat meldt brancheorganisatie ABU. De cijfers beslaan de periode 23 maart tot en met 19 april, toen onder meer mensen in contactberoepen niet konden werken in verband met de coronamaatregelen. Daardoor moesten veel bedrijven tijdelijk hun deuren sluiten.

De sterkste daling van het aantal gewerkte uren was in de technische sector. Daar werd 36 procent minder gewerkt door uitzendkrachten.

De afname van het aantal gewerkte uren heeft ook gevolgen voor de omzet van de uitzendbureaus; die daalde in die periode met 17 procent op jaarbasis.

India hervat treinverkeer na weken van strikte lockdown

India start na zeven weken van strikte coronamaatregelen het treinverkeer weer op. Vanuit een aantal grote steden, waaronder Delhi en Mumbai, vertrekken speciale treinen. Passagiers mogen alleen op stations komen als hun temperatuur is opgenomen en ze geen symptomen vertonen van het virus.

Verder moeten ze mondmaskers dragen en als ze in- en uitstappen moeten ze een desinfecterende handgel gebruiken. Aan boord moet iedereen afstand van elkaar houden en passagiers moeten een corona-app downloaden om eventueel contactonderzoek makkelijker te maken.

De trein is een belangrijk vervoersmiddel voor mensen in India. Normaal gesproken stappen daar dagelijks zo'n 20 miljoen mensen op de trein. Uren na de aankondiging van de hervatting van het treinverkeer waren al meer dan 45.000 treinkaartjes verkocht.

Er zijn ook zorgen over de mogelijke verspreiding van het virus door treinreizigers. Er zijn 70.756 besmettingen geregistreerd in India en 2293 doden, maar volgens deskundigen ligt dat aantal nu waarschijnlijk al een stuk hoger.

Van Nieuwenhuizen: zorg dat werknemers gespreid kunnen reizen

Minister van Nieuwenhuizen van Verkeer wil afspraken maken met werkgevers om werknemers ook na de lockdown thuis te laten werken of in ieder geval te voorkomen dat ze tegelijk naar kantoor gaan. Dat zei ze in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

In verband met de coronamaatregelen, waardoor mensen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, zal er naar verwachting nog lang minder ruimte zijn in het openbaar vervoer. Ook om problemen op de weg te voorkomen, moeten werkgevers zorgen voor spreiding van het reizen, vindt Van Nieuwenhuizen.

Spanje: binnenkomende reizigers twee weken in quarantaine

Reizigers die vanuit het buitenland Spanje binnen willen, moeten vanaf vrijdag verplicht eerst twee weken in quarantaine. De maatregel blijft gelden zolang de noodtoestand duurt. Die loopt tot in ieder geval 24 mei, maar zal naar verwachting verder worden verlengd.

De nieuwe quarantaineregel geldt voor alle reizigers, dus ook voor Spanjaarden die terug naar huis reizen. Artsen, vervoerders en cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen zijn uitgezonderd van de verplichte twee weken afzondering.

Benefiet voor corona VS levert 115 miljoen op

Bij een tv-actie in New York is 115 miljoen dollar opgehaald voor mensen die, mede door het coronavirus, in armoede leven. Onder meer muzikanten Billy Joel, Mariah Carey en Sting traden op. Daarnaast waren er bijdragen van de komieken Jimmy Fallon en Trevor Noah.

Benefiet voor corona VS levert 115 miljoen op

'Dodenklok van Trump' op Times Square als kritiek op 'late' coronamaatregelen

Op Times Square in New York hangt een groot billboard dat volgens een criticus van president Trump laat zien hoeveel coronadoden voorkomen hadden kunnen worden. De initiatiefnemer van de 'Dodenklok van Trump', filmmaker Eugene Jarecki, stelt dat de doden niet waren gevallen als de president eerder maatregelen had genomen tegen het coronavirus.

De teller staat nu op zo'n 50.000 doden. Deze mensen hadden niet hoeven sterven als de regering een week eerder social distancing verplicht had gesteld en scholen en instellingen had gesloten, zegt Jarecki. "Net zoals de namen van gesneuvelde soldaten op monumenten staan om ons te herinneren aan de prijs die we betalen voor oorlog, heeft ook het optellen van de levens die verloren zijn gegaan door de vertraagde coronareactie van de president een cruciale publieke functie."

In de Verenigde Staten zijn meer dan 80.000 mensen overleden aan het coronavirus, het hoogste dodental wereldwijd.

Meer dan 100 besmettingen na uitbraak in nachtclubs Seoul

De autoriteiten in Zuid-Korea zijn naarstig op zoek naar iedereen die afgelopen weekend naar bars en nachtclubs in Seoul is geweest. Die uitgaansgelegenheden waren afgelopen weekend weer open, maar sloten na nieuwe besmettingen met het coronavirus. Inmiddels zijn al 102 nieuwe infecties gelinkt aan de uitbraak in de uitgaanswijk Itaewon.

Er zijn berichten gestuurd aan duizenden mensen die volgens hun telefoongegevens in Itaewon zijn geweest. Daarin worden ze verzocht om zich te laten testen. Verder wordt gezocht naar zo'n 2000 mensen die vermoedelijk in de nachtclubs waren. De politie gebruikt telefoondata en creditcardinformatie om bezoekers op te sporen.

Burgemeester Park Won-soon waarschuwt dat mensen die zich niet laten testen een boete van 2 miljoen won (omgerekend 1500 euro) riskeren. De autoriteiten vrezen dat een deel van het uitgaanspubliek zich niet laat testen, omdat er ook homobars zijn onder de getroffen clubs. In Zuid-Korea is veel discriminatie is tegen de LHBT-gemeenschap.

Een katholieke Zuid-Koreaanse krant wees de homobars in de wijk al aan als verantwoordelijken voor de uitbraak. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt dat dat soort berichtgeving schadelijk is. "Haatzaaien en bepaalde groepen brandmerken staan effectieve ziektepreventie in de weg."

Richtlijnen voor openen horeca bekend

Gasten die een restaurant of kroeg bezoeken, mogen met maximaal vier personen bij elkaar aan tafel zitten. Ook moeten ze bij binnenkomst hun handen wassen.

Dat staat in de richtlijnen van Koninklijke Horeca Nederland. "Die verschillen weinig van de richtlijnen, gebaseerd op die van het RIVM, waaraan de detailhandel zich moet houden", zegt Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Wel moet er vooraf worden gereserveerd en krijgen gasten de vraag of ze verschijnselen hebben van griep of verkoudheid."

1 juni wordt genoemd als de datum waarop restaurants en cafés weer open mogen. "Daar zijn onze leden enorm blij mee, we willen onze gasten een goede dag bezorgen. Maar we kunnen niet zoveel mensen kwijt, dat is het dilemma waar we in zitten. Het is een verliesgevende operatie, daarom zijn steunmaatregelen belangrijk."

Doden door brand in beademingsapparaat Sint-Petersburg

Bij een brand in het Sint George-ziekenhuis in de Russische stad Sint-Petersburg zijn afgelopen nacht vijf ernstig zieke coronapatiënten omgekomen. De slachtoffers lagen aan de beademing op de intensive care van het ziekenhuis. Volgens de eerste berichten is er kortsluiting ontstaan in een van de beademingsapparaten, waarna de brand uitbrak. In totaal werden 150 mensen uit het ziekenhuis geëvacueerd. Volgens de brandweer is het vuur inmiddels onder controle.

Voorlopig geen fietsen in de trein

Vanaf vandaag mogen treinreizigers geen fiets meer meenemen in de trein, tenzij het een aangepaste fiets is die ze nodig hebben als hulpmiddel. De NS kondigde vorige week al aan dat de maatregel tijdelijk wordt genomen in verband met het coronavirus. Zo moet de trein zo veel mogelijk beschikbaar blijven voor noodzakelijke reizen. Vouwfietsen blijven, mits ingeklapt, gewoon toegestaan. Verder wordt de verkoop van kaartjes met samenreiskorting voorlopig gestaakt.

Hoogste stijging faillissementen in bijna 3,5 jaar

In april zijn 334 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 75 meer dan een maand eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name bedrijven in de handel sloten vaker voorgoed hun deuren.

De laatste keer dat het aantal faillissementen zo sterk steeg, was in november 2016. Verschillende failliete ondernemers zeggen dat ze weinig reserves hadden en dat de maatregelen waardoor ze hun deuren tijdelijk moesten sluiten vanwege de corona-uitbraak het laatste zetje hebben gegeven.

April was de eerste volle maand waarin de coronamaatregelen van kracht waren. Het CBS zegt dat de effecten van het coronavirus op bedrijven nog nauwelijks zichtbaar zijn in de cijfers. Tussen aanvraag en het uitspreken van een faillissement zitten enkele weken. Daarnaast heeft het kabinet verschillende steunregelingen in werking gesteld die ondernemers moeten helpen deze tijd door te komen. Het aantal faillissementen is ten opzichte van de vorige crisis nog erg laag. Toen gingen in sommige maanden meer dan 800 bedrijven en instellingen failliet.

Het CBS publiceerde ook cijfers over de inflatie. Die steeg in april minder hard, met 1,2 procent, vooral vanwege goedkopere brandstof. Door de coronacrisis is er minder vraag naar olie en zijn de prijzen aan de pomp flink gedaald. Motorbrandstof was in april 13,4 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Meer geweld tegen politie in coronacrisis

Agenten hebben in april meer geweld ervaren dan voor de coronacrisis, blijkt uit politiedata. In de week van 6 april waren er 40 procent meer geweldszaken tegen de politie dan voor de crisis. Ook in andere weken was er bovengemiddeld veel geweld tegen de politie. Het gaat bijvoorbeeld om 'coronaspugers', mensen die hoesten of spugen in het gezicht van agenten en dreigen met een coronabesmetting. Het aantal incidenten daalt inmiddels wel weer.

Handschoenen zorgen voor extra werk bij afvalverwerkers

Het klinkt misschien niet logisch, maar de plastic handschoenen die veel mensen nu gebruiken mogen níet bij het plastic afval. Ze horen bij het restafval. Afvalverwerkers hebben er de handen vol aan: zij moeten de gebruikte beschermingsmiddelen eruit pikken.

Afvalscheider Youcef Goreine laat zien hoe veel hij er na een uurtje had verzameld:

Handschoenen zorgen voor extra werk bij afvalverwerkers

Tesla-fabriek toch open

Tesla heeft tegen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten in de productie in de fabriek in Californië opgestart. Vanwege de coronamaatregelen wilde Alameda County de fabriek dichthouden,
maar topman Elon Musk heeft daar geen gehoor aan gegeven."Als ze iemand arresteren, zal ik vragen of ze alleen mij meenemen", twittert hij.

Het gaat om de Tesla-fabriek in Fremont, waar zo'n 10.000 mensen werken. Het regiobestuur is van de situatie op de hoogte, maar grijpt vooralsnog niet in.

'Maximaal met z'n vieren aan tafel in café of restaurant'

Koninklijke Horeca Nederland heeft richtlijnen opgesteld waar kroegen en restaurants aan moeten voldoen als ze op 1 juni de deuren weer openen. Het document is gisteravond verspreid onder horeca-ondernemers en RTL Nieuws heeft het kunnen inzien.

Het kabinet maakte vorige week al bekend dat reserveren verplicht wordt en er afstand moet worden gehouden. Volgens de KHN-richtlijnen kun je met maximaal vier mensen aan een tafel of aan de bar zitten. Voor grotere huishoudens zou een uitzondering worden gemaakt.

Gasten moeten bij binnenkomst hun handen wassen of handgel gebruiken. Ook wordt een controlegesprek gevoerd, net zoals dat bij kappers gebeurt. Wie bijvoorbeeld koorts heeft, hoest of verkouden is, kan worden geweigerd. Als de gasten vertrekken, moeten de tafels, stoelen en menukaarten grondig worden gereinigd, aldus Koninklijke Horeca Nederland.

Mondkapjes voor (bijna) iedereen in West Wing

De mensen die werken in de West Wing, het gedeelte van het Witte Huis waar president Trump zijn kantoor heeft, worden verplicht een mondkapje te dragen. Amerikaanse media melden dat het personeel daarover is ingelicht. Volgens The New York Times geldt de nieuwe richtlijn waarschijnlijk niet voor Trump zelf.

Vorige week werden bij twee stafleden coronabesmettingen vastgesteld. Een van van de besmette personen was Katie Miller, de woordvoerder van vice-president Pence.

Witte Huis-personeel volgt op afstand een persconferentie van president Trump, gisteren

Dodental VS nu boven de 80.000

Het aantal coronadoden in de Verenigde Staten is opgelopen tot 80.239, meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore, die de cijfers bijhoudt. Het aantal besmettingen is gestegen tot ruim 1,3 miljoen.

De zwaarst getroffen staten liggen allemaal in het noordoosten van de VS: New York (ruim 26.000 doden), New Jersey (9300) en Massachusetts (5100). In New York en New Jersey neemt de groei van het aantal doden en besmettingen wel af. Persbureau Reuters meldt dat in minder bevolkte staten als Mississippi, Minnesota en Nebraska het aantal besmettingen juist oploopt.

Nieuw liveblog

We bloggen hier verder over de coronacrisis. Alle updates van maandag 11 mei kun je hier teruglezen.