NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Frankrijk meldt laagste aantal doden sinds april • 541 patiënten op de IC, daling zet door

 • Het RIVM meldt 63 nieuwe doden, 58 nieuwe ziekenhuisopnames. Het aantal IC-patiënten is weer gedaald.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog, maar...

  Op deze plek vind je het nieuwe.

 • Obama: Trumps aanpak coronacrisis 'een totaal chaotische ramp'

  De voormalige Amerikaanse president Obama heeft achter gesloten deuren hard uitgehaald naar president Trump. Hij noemde Trumps aanpak van de coronacrisis een "totaal chaotische ramp". Obama deed dat in een conferencecall voor 3000 medewerkers uit zijn regeerperiode (2009-2017). De opname kwam terecht bij Yahoo News.

  Volgens Obama zijn egoïsme, groepsbelang, verdeeldheid en vijandigheid belangrijke drijfveren geworden in de nationale en internationale politiek. Dat is een deel van de verklaring waarom de corona-uitbraak zo "lusteloos en gebrekkig" is bestreden, zei hij.

  Zelfs onder de beste regeringen zou het virus hard hebben toegeslagen, ging hij verder. "Onder onze regering die 'hoe kan ik ervan profiteren' en 'naar de hel met alle anderen' tot uitgangspunt heeft gemaakt, is het een totaal chaotische ramp geworden."

 • Tweede Bundesligaduel gaat niet door vanwege coronabesmettingen

  Een week voor de herstart van het betaald voetbal in Duitsland is de eerste wedstrijd afgelast. De wedstrijd Hannover '96-Dynamo Dresden in de tweede Bundesliga gaat niet door omdat twee spelers van Dynamo positief zijn getest op het coronavirus.

  De spelers van Dresden werden voor de derde keer getest. Bij de eerste test op 3 mei was er één Dresden-speler positief, bij de tweede test een dag later geen enkele. Gisteren was de derde test. De twee besmette spelers hadden nog geen ziekteverschijnselen.

  Nu er twee spelers besmet zijn, moet het hele team, inclusief coaches en staf, veertien dagen in thuisquarantaine.

 • 'Samen één koninkrijk' haalt 672.000 euro voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten

  Tv-presentator Jandino Asporaat en hulporganisatie Cordaid hebben 672.000 euro opgehaald voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten met de tv-actie 'Samen een koninkrijk'. Het geld gaat naar voedselpakketten voor mensen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.

  Op NPO 1 was vanavond een benefietuitzending te zien, die werd gepresenteerd door Asporaat. Er kan nog steeds worden gedoneerd, zei de presentator aan het einde van de uitzending. Het bedrag zal dus nog verder oplopen.

 • Zorgen over oplopende armoede door corona

  Hulporganisaties maken zich zorgen over de oplopende armoede door de coronacrisis. Zij zien de vraag naar hulp, waaronder voedselpakketten, toenemen. Eerder meldde het Nibud al dat een vijfde van de Nederlanders door de coronacrisis een inkomstenterugval ervaart. Het gaat vooral om jongeren, zelfstandigen en flexwerkers.

 • Niet naar het buitenland, maar in eigen land vakantie vieren

  Vanwege de onzekerheid over het coronavirus zijn vakanties naar het buitenland voor veel Nederlanders bij voorbaat uitgesloten. Daarom kiezen ze voor een vakantieparken of camping in eigen land.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Veel Nederlanders vieren dit jaar vakantie in eigen land
 • Frankrijk meldt laag aantal doden: 80

  In Frankrijk is vandaag het laagste dodental geregistreerd sinds begin april. Het ministerie van Volksgezondheid meldt 80 nieuw geregistreerde doden, tegen 243 mensen de dag ervoor.

  Frankrijk is een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Het dodental staat op 26.310.

  Ook het aantal bezette IC-bedden daalt gestaag. Vandaag lagen er 56 patiënten minder op de intensive care dan gisteren. Het totaal aantal bezette IC-bedden staat op 2812. Dat is minder dan de helft dan een maand geleden.

  Maandag worden de Franse lockdownmaatregelen versoepeld.

 • Opnieuw protesten tegen coronamaatregelen in Duitse steden

  In meerdere Duitse steden is opnieuw gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen van de Duitse regering. In Berlijn, maar bijvoorbeeld ook in Stuttgart, kwamen bij de zevende 'Wake voor de grondwet' weer duizenden demonstranten bij elkaar.

 • Veiligheidsregio's: drukke dag, maar weinig problemen

  Op veel plaatsen in het land was het vandaag drukker dan normaal, melden de veiligheidsregio's in een persbericht. "Op enkele uitzonderingen na heeft dat niet geleid tot bekeuringen."

  Vooral winkelgebieden, bouwmarkten en recreatiegebieden trokken veel mensen. Afstand houden gaat grotendeels goed, maar vraagt in centra van steden aandacht, melden de veiligheidsregio's. "Veiligheidsregio's en gemeenten pakken dit op verschillende manieren aan. Denk aan eenrichting-winkelroutes en camera's waarop men kan zien of het druk is in de stad."

  Het knelde bijvoorbeeld in Leiden, waar de Haarlemmerstraat, een belangrijke winkelstraat, tijdelijk werd afgesloten. In Amsterdam werden mensen uit de trein naar Zandvoort gehaald omdat die te druk was en werden recreanten langs de Amstel weggestuurd.

  "We zien al een tijdje dat mensen er steeds vaker op uit gaan", zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls. "Die beweging is met Pasen ingezet en ieder weekend lijkt het weer iets drukker te worden. Gelukkig lijkt dit op de meeste plaatsen geen problemen op te leveren. Waar nodig is vandaag ingegrepen. Vaak is aanspreken of waarschuwen voldoende. Tóch moeten mensen goed blijven nadenken voor ze eropuit gaan: dat ze afstand houden, is goed, maar vermijd ook drukte. Zolang er mensen slachtoffer worden van het coronavirus, moeten we allemaal alert blijven."

 • In Amsterdam op aantal plaatsen te druk

  Op een aantal plekken in Amsterdam was het vandaag te druk. Op het grasveld van park Somerlust langs de Amstel hebben politieagenten en handhavers honderden mensen weggestuurd, meldt Het Parool. Het lag er volgens de krant vol met recreanten. Een ooggetuige zegt dat groepen wel 1,5 meter afstand hielden, maar dat binnen groepen vaak geen rekening werd gehouden met de afstandseis.

  Verderop langs de Amstel, aan de Weesperzijde, waren ook handhavers actief, zoals wel vaker. Een twitteraar roept de politie enthousiast op boetes te schrijven, maar of het daarvan gekomen is, is niet duidelijk. Tegen Het Parool zegt de politie dat de balans nog moet worden opgemaakt.

  Ook in het Vondelpark was het volgens de gemeente erg druk. Daarom zijn alleen de hoofdingangen open en wordt de instroom van bezoekers nu tijdelijk gereguleerd.

 • Gemeente Leiden sluit winkelstraat om drukte

 • 541 patiënten op de IC, daling zet door

  Het aantal patiënten met corona dat op de intensive care is opgenomen, staat op 541. Dat zijn er 23 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen ook 450 patiënten met niet-coronagerelateerde klachten op de IC, 36 meer dan gisteren.

  "De afname is in lijn met de verwachting. Intussen nemen opnames van patiënten met niet-coronagerelateerde klachten langzaam toe", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Een goede naleving van de maatregelen en monitoring van het aantal nieuwe infecties blijft erg belangrijk. Want we moeten de non-covid-zorg nu weer met urgentie oppakken en de overcapaciteit is nog altijd gering."

  Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 526 in Nederland, 23 minder dan gisteren. De andere vijftien liggen in Duitsland. Dat aantal is gelijk gebleven.

 • Rij van een kilometer voor voedselpakketten Genève

  In Genève stond vandaag een rij van ruim een kilometer van mensen voor een gratis voedselpakket. Ruim duizend mensen kwamen af op de voedseldonatie in de Zwitserse stad. Door afstandsregels werd de rij zo lang.

  De eerste mensen stonden al om 05.00 uur in de rij. "Mensen die hun voedselpakket kwamen ophalen begonnen te huilen en zeiden: "Ik had niet gedacht dat dit mogelijk was in ons land'", aldus een medewerker van de organisatie die de pakketten uitdeelde.

  De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zegt dat ongeveer de helft van de mensen in de rij een ongedocumenteerde vreemdeling was. De anderen waren Zwitsers, statushouders en asielzoekers.

 • Een dag lang geen coronadoden in Israël

  In Israël zijn voor het eerst in zes weken een dag lang geen nieuwe doden gemeld als gevolg van covid-19. Sinds vrijdagochtend staat het dodental op 245. Ruim tachtig patiënten liggen nog wel met ernstige klachten in het ziekenhuis, van wie driekwart aan de beademing.

  Israël nam twee maanden geleden strenge inreismaatregelen: buitenlandse bezoekers waren niet langer welkom. Ook was het wekenlang verboden om verder dan 100 meter van huis te gaan zonder dringende reden. Mede daardoor liep het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen weken terug. Nu worden de regels stap voor stap versoepeld.

  Ook in de Palestijnse gebieden lijkt het aantal slachtoffers vooralsnog beperkt te blijven. Op de bezette Westoever en in de Gazastrook stierven volgens de officiële cijfers in totaal slechts twee patiënten aan het virus. Ruim 500 mensen werden positief getest.

 • Bouwhek bij verpleeghuis om fysiek contact familie te voorkomen

  Bij verpleeghuis De Oude Plataan in Dieren zijn bouwhekken geplaatst op anderhalve meter afstand van de gevel. Dat was nodig om ouderen te beschermen tegen het coronavirus, zegt directeur Wil Zajdenband. Het hek moet familieleden op afstand houden van de bewoners.

  "Ze zoeken echt lijfelijk contact: handen vasthouden, knuffelen, spullen overhandigen", aldus Zajdenband bij Omroep Gelderland. Volgens hem is meermalen met de families in kwestie gesproken. Maar een aantal familieleden van de 52 bewoners trok zich daar niets van aan.

  Het bouwhek staat op anderhalve meter afstand van het verzorgingstehuis Fotopersbureau Heitink