liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw vlucht uit Marokko onderweg naar Schiphol • Versoepelingen in deel Spanje

 • Het asielzoekerscentrum in Sneek zit drie dagen op slot omdat bij 22 bewoners het coronavirus is vastgesteld.
 • Het RIVM meldt 71 nieuwe doden en 35 nieuwe ziekenhuisopnames. Het aantal coronapatiënten op de IC is met 20 gedaald naar 564.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

We sluiten dit liveblog en gaan verder in het liveblog van zaterdag 9 mei.

Derde vlucht uit Marokko met Nederlanders onderweg naar Schiphol

Vanuit de internationale luchthaven in Casablanca is aan het einde van de avond een vliegtuig vertrokken met een groep van ruim 300 Nederlanders. Het is inmiddels de derde repatriëringsvlucht uit Marokko. Sinds de coronacrisis heeft het land de grenzen gesloten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al weken bezig om Nederlanders terug te krijgen, maar dat verloopt uiterst moeizaam. De relatie tussen Nederland en Marokko is slecht en dat kan een van de oorzaken zijn dat de Marokkaanse autoriteiten weinig toeschietelijk zijn met hulp aan het vertrek van de Nederlanders.

De Nederlanders verblijven in verschillende plaatsen in het hele land. Vandaag zijn ze met door het ministerie van Buitenlandse Zaken geregelde bussen naar Casablanca afgereisd.

In totaal zijn er nu zo'n 900 Nederlanders teruggekomen. Er wachten nu nog ongeveer 2100 in Marokko op een vlucht.

Elizabeth: onze straten zijn gevuld met liefde en zorg

De Britse koningin Elizabeth heeft de bevolking toegesproken naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog, precies 75 jaar geleden. De toespraak kwam op hetzelfde tijdstip als waarop haar vader, koning George VI, in 1945 het einde van de oorlog aankondigde.

De koningin haalde in Windsor Castle, met op haar bureau een foto van haar vader, ook de coronacrisis aan. De 94-jarige vorstin zei dat degenen die tijdens de oorlog hadden gediend waarschijnlijk bewonderend zouden kijken naar hoe hun nakomelingen omgaan met het coronavirus en de lockdown.

"Het lijkt vandaag misschien moeilijk dat we dit speciale jubileum niet kunnen vieren zoals we eigenlijk zouden willen", zei de Queen. "In plaats daarvan herdenken we in onze huizen en vanuit onze deuropeningen. Maar onze straten zijn niet leeg. Ze zijn gevuld met de liefde en de zorg voor elkaar."

Europeanen en hun leiders stonden vandaag stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog op het Europese continent:

Europa herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog

Fietsverbod in Giethoorn

Langs de gracht in Giethoorn geldt met ingang van morgen een fietsverbod, tussen 11.00 en 17.00 uur. Afgelopen weekenden was het erg druk en daardoor niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden.

 • ANP
  Toeristen in Giethoorn
 • ANP
  Het verbod wordt met borden aangegeven

Fietsprotest tegen regering Slovenië

In de Sloveense hoofdstad Ljubljana hebben vanavond duizenden mensen op de fiets geprotesteerd tegen de regering van Janez Jansa. Ze demonstreerden tegen de coronamaatregelen en beschuldigen de overheid van corruptie.

In Sloveense media verschenen vorige maand berichten over vermeende corruptie van de regering bij de aanschaf van mondkapjes en beademingsapparatuur. De regering heeft de beschuldigingen ontkend.

Het protest werd georganiseerd door Protestival, een burgerbeweging die steun krijgt van enkele oppositiepartijen. Slovenië, met een bevolking van 2 miljoen mensen, meldt tot nu toe 1450 coronagevallen en honderd doden.

Laag sterftecijfer in Rusland 'gelooft niemand'

"Over het aantal coronadoden is veel twijfel. Eigenlijk gelooft niemand het", zegt correspondent David Jan Godfroid vanuit Rusland. Veel Russen vinden het verdacht dat de laatste weken veel meer mensen dan normaal overlijden aan een longontsteking. "Je kan zomaar bedenken dat dat voor het grootste deel ook coronaslachtoffers zijn."

Nog niet zo lang geleden hielp Rusland andere landen die met corona te kampen hadden. Dat is inmiddels wel anders:

'Niemand in Rusland gelooft dat zo weinig mensen aan het coronavirus overlijden'

'Ministerie praat met winkelketens over inkoop mondkapjes'

Het ministerie van Economische Zaken is in gesprek met winkelketens om gezamenlijk de inkoop en distributie van mondkapjes te regelen, meldt NRC. Omdat ze vanaf 1 juni in het openbaar vervoer verplicht worden, is de vraag naar mondkapjes fors toegenomen.

Een bron bij het ministerie zegt tegen de krant dat China voldoende kapjes kan leveren, maar dat centrale coördinatie gewenst is. "Als Blokker of Kruidvat een order van een miljoen mondmaskers plaatst, zet dat weinig zoden aan de dijk. Dit vraagt om samenwerking, waarbij de overheid voor de Nederlandse markt grote inkooporders doet."

Kruidvat, Blokker, Bol.com, Hema, Albert Heijn (op stations) en Etos hebben al bekendgemaakt mondkapjes te gaan verkopen. NRC schrijft dat winkelketens niet te veel kwijt willen over een mogelijke rol van de overheid bij hun inkoop, maar Albert Heijn en Etos zouden er serieus over nadenken.

De grote supermarkten overleggen in het samenwerkingsverband van het CBL of ze straks ook mondkapjes willen gaan verkopen.

Versoepelingen voor veel Spanjaarden, niet in Madrid en Barcelona

Voor iets meer dan de helft van de Spaanse bevolking worden vanaf maandag de coronamaatregelen versoepeld, heeft de regering bekendgemaakt. Deze fase 1 betekent dat bedrijven, winkels, markten, bibliotheken, musea en hotels weer open mogen. Ook terrassen kunnen weer open, met maximaal 50 procent bezetting.

Voor 49 procent van de bevolking is versoepeling nog niet aan de orde. De strenge maatregelen blijven van kracht in de twee grootste steden, Madrid en Barcelona, en delen van de provincies Catalonië en Valencia. De beslissing is vooral in Madrid een streep door de rekening van het regiobestuur, dat had aangedrongen op versoepeling.

Reserveringspiek bij restaurants

Restauranthouders hebben het enorm druk sinds de persconferentie van woensdagavond, zegt reserveringswebsite The Fork. Door de aangekondigde versoepelingen groeide het aantal aanvragen volgens de site de afgelopen dagen van tientallen naar enkele duizenden.

Die stijging kwam al op gang voordat de persconferentie was afgelopen, zegt directeur Joyce Teune. "We zien dat veel mensen staan te popelen om weer uit eten te gaan." De meeste tafeltjes worden gereserveerd in Utrecht, gevolgd door Amsterdam en Rotterdam.

Het is nog niet helemaal zeker dat restaurants en terrassen op 1 juni weer open kunnen. Het kabinet wil een week voor die datum uitsluitsel geven.

Besmette nertsen op nog twee bedrijven

Bij nertsen op nog eens twee Brabantse fokkerijen is het coronavirus aangetroffen, meldt minister Schouten van Landbouw.

Het gaat net als bij de vorige twee bedrijven om fokkerijen in het zuidoosten van de provincie, in Deurne en in De Mortel (gemeente Gemert-Bakel). Het bedrijf in De Mortel is eigendom van een nertsenfokker waar al eerder elders een besmetting is vastgesteld. Ook bij de nieuwe bedrijven lijkt besmetting van mens op dier de oorzaak te zijn.

Naar aanleiding van de eerste besmettingen is onderzoek gedaan in en rond die bedrijven. Daarbij is het virus gevonden op stofdeeltjes in de stal, in de directe omgeving van nertsen, schrijft minister Schouten. Het is nog niet bekend of mensen via die stofdeeltjes besmet kunnen raken. De omgeving van de bedrijven is in een straal van 400 meter afgesloten voor wandelaars en fietsers.

Zelfstandigen wisselend over uitvoering compensatieregeling

Uit een enquête van FNV Zelfstandigen blijkt dat zzp'ers heel verschillend oordelen over de wijze waarop hun gemeente de steunregeling voor zelfstandigen uitvoert. Met de zogeheten Tozo-regeling wordt het inkomen van een zzp'er aangevuld tot het sociaal minimum.

Ongeveer de helft van de ondervraagden is positief, 30 procent is negatief en de rest is neutraal. "De verschillen in tevredenheid lijken vooral te komen door de snelheid van betalingen van de gemeenten", zegt Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen. Sommige mensen ontvangen het geld snel, anderen moeten weken op het geld wachten.

Gemeenten voeren de regeling uit, maar worden financieel volledig door het Rijk gecompenseerd. Ze hebben vandaag voor de derde keer een voorschot ontvangen, nu van 550 miljoen euro. In totaal hebben gemeenten nu 2 miljard euro aan voorschotten ontvangen. De verdeling van het geld gaat op basis van het aantal zelfstandigen per gemeente.

Meer toeristen welkom in Zeeland

Zeeland versoepelt de coronamaatregelen voor de economisch belangrijke toerismebranche. Vanaf 15 mei mag 50 procent van het aantal slaapplaatsen worden verhuurd, heeft de veiligheidsregio bekendgemaakt.

Sinds 1 mei is dat 15 procent, maar volgens de veiligheidsregio wordt dat lang niet gehaald. Dat komt onder meer doordat het vooral voor kleinere ondernemers lastig is om slaapplaatsen te verhuren. Met de verhoging van de maximale bezetting wil de veiligheidsregio hun tegemoetkomen.

Als de druk op de zorg binnen de perken blijft, mag vanaf 29 mei 75 procent van het aantal slaapplaatsen worden verhuurd en vanaf 1 juli 100 procent.

Diner in quarantainekas wekt wereldwijde interesse

 • EPA
  Fotoreportage van de testavond in Amsterdam
 • ANP
 • ANP
 • ANP

Een kunstinstelling uit Amsterdam heeft met een idee voor corona-proof dineren de wereldpers gehaald. Het Amsterdamse Mediamatic, dat ook een restaurant beheert, richtte een aantal kassen in met tafeltjes en organiseerde een proefavond. Media van over de hele wereld, van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland en van Afrika tot Oekraïne, schreven erover. Foto's van de avond waren te zien in het Finse tv-journaal.

In het AD zei directeur Willem Velthoven dat hij zich ergert aan collega's in de sector die roepen dat het onmogelijk is om gastvrij te zijn op 1,5 meter afstand en dat hij het tegendeel wilde bewijzen. Reserveren voor een viergangenmenu in een kas voor de maand juni gaat niet meer lukken; alles zit vol.

Thuis badpak aandoen bij bezoek aan zwembad

Wie volgende week gaat zwemmen, moet zich thuis omkleden, staat in het protocol van zwembond KNZB dat vandaag is gepubliceerd. Maandag mogen de binnenzwembaden weer open.

Bezoekers aan het zwembad moeten bij binnenkomst hun zwemkleding aan hebben onder hun normale kleding en vrijwel gelijk het water in kunnen duiken. Het is ook de bedoeling dat ze zowel voor als na het baden thuis douchen. Ook wordt zwemmers gevraagd om vooraf thuis naar de wc te gaan.

Bij baantjes trekken is het advies om voor eenrichtingsverkeer te zorgen: de ene baan heen, de andere baan terug. De zwemmers moeten onderling afstand houden en inhalen is niet toegestaan.

Gouverneur New York: uitgevonden hoe het beest te temmen

EPA
Persconferentie van gouverneur Andrew Cuomo, twee dagen terug, links de dalende statistieken van ziekenhuisopnames

In de ziekenhuizen in de Amerikaanse staat New York is het aantal coronapatiënten gedaald tot 8196, het laagste cijfer in zes weken. Gouverneur Cuomo zei tijdens een briefing dat de getallen laten zien dat "we het beest kunnen temmen".

Gisteren moesten er 607 mensen in de staat met covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, eergisteren waren dat er 604. Cuomo wijst erop dat de trend positief is als gevolg van de maatregelen die zijn genomen. Hij waarschuwt wel dat de verspreiding zal toenemen als maatregelen "onverstandig" versoepeld worden.

Rutte 'niet vrolijk' over evenementen na 1 september

Voor de sportwereld en evenementenorganisatoren ziet het er ook na 1 september somber uit. Premier Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat er achter popconcerten, voetbalwedstrijden en wielerkoersen een groot vraagteken staat.

"We weten nog heel veel niet van het virus. Misschien ontdek je nieuwe inzichten en kun je op een gegeven moment wel weer dingen doen, maar ik ga nu geen valse hoop bieden. De grote evenementen zijn in ieder geval dicht tot 1 september. Daarna kijken we verder."

Ramen toch open in rijlesauto

De coronamaatregel voor rijscholen om tijdens lessen zo veel mogelijk de ramen dicht te houden en de airco uit te laten, wordt geschrapt. Het omstreden advies van de brancheverenigingen stond haaks op de RIVM-richtlijnen voor contactberoepen.

Diverse rijscholen en rij-instructeurs hadden forse kritiek op de richtlijn in het nieuwe veiligheidsprotocol. Mede daarom is besloten om het advies te schrappen.

Ouders onzeker over maandag: afwachten hoe het gaat lopen

Een deel van de ouders met schoolgaande kinderen voorziet problemen in de planning als maandag de basisschool en kinderopvang weer opengaan. Vooral scholen die halve lesdagen geven maken de logistiek soms lastig, zegt Marjet Winsemius van de Stichting Voor Werkende Ouders.

Onderwijsminister Slob riep eerder scholen op hele lesdagen te geven, maar niet alle scholen volgen dat advies op. Winsemius ontving daar de afgelopen periode vragen en klachten van ouders over. "We spreken veel ouders die met hun handen in het haar zitten en niet weten hoe ze het volgende week moeten doen."

Soms zitten kinderen op dezelfde school in verschillende groepen, zegt Winsemius. "Als de een 's ochtends les heeft en de ander 's middags, ben je als ouder een soort taxicentrale. Als je dan ook nog zelf thuis moet werken, is dat bijna niet te organiseren. Dan ben je alleen maar aan het halen en het brengen en kom je nergens aan toe."

De buitenschoolse opvang kan lang niet altijd bijspringen in dat soort situaties, zegt Winsemius. "Zij worden ook geconfronteerd met scholen die allemaal verschillende tijden hanteren. In plaats van dat zij kinderen om 15.00 uur op school moeten ophalen, moeten ze dat bijvoorbeeld om 13.00 uur doen. Dat is voor hen ook niet te doen. Het is echt afwachten hoe het maandag gaat lopen."

UWV betaalde al 2 miljard voor bijdrage aan loonkosten

Bij het UWV hebben tot nu toe 121.000 werkgevers een aanvraag gedaan voor de zogeheten Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, ook wel bekend als de NOW-regeling. Daarmee krijgen werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten. Inmiddels is 2 miljard euro overgemaakt naar 110.000 werkgevers, die bij elkaar 1,8 miljoen werknemers in dienst hebben.

Sinds 6 april kan bij het UWV een aanvraag worden ingediend. De eerste week deden 79.000 werkgevers dat, afgelopen week 7000. Aanvragen kunnen nog tot het eind van deze maand worden ingeleverd.

Ruim 30.000 doden in Italië

Het aantal mensen in Italië dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is opgelopen tot boven de 30.000. Vandaag meldt het land 243 nieuwe sterfgevallen, gisteren waren het er 274. Het totale dodental staat nu op 30.201.

Italië telt de meeste coronadoden van de Europese Unie. Wereldwijd zijn alleen in de VS en het Verenigd Koninkrijk meer sterfgevallen.

Europese Commissie wil buitengrenzen maand langer sluiten

De Europese Commissie wil het inreisverbod voor niet-EU-burgers opnieuw met een maand verlengen, tot 15 juni. De lidstaten stemmen naar verwachting in met de verlenging. Het verbod houdt in dat reizigers van buiten de EU niet welkom zijn, tenzij hun trip essentieel is.

De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Schengenlanden. Ook voor onder meer diplomaten, medici en vrachtwagenchauffeurs geldt het verbod niet.

Advocaten vragen aandacht voor rechten van slachtoffers

Door de coronamaatregelen in de rechtbanken worden de rechten van slachtoffers geschonden, waarschuwen advocaten in een brief aan de Raad voor de Rechtspraak.

"Zo is aan slachtoffers van zeer ernstige en urgente zaken te verstaan gegeven dat zij niet welkom waren in de zittingszaal", staat in de brief. Soms dreigden advocaten zelfs met een kort geding om voor slachtoffers toch een plek in de zaal te bemachtigen.

"Nu de gerechtsgebouwen per 11 mei ruimer worden opengesteld roepen wij de rechtspraak op slachtofferrechten volledig te eerbiedigen", aldus de advocaten.

CBR begint weer met examens

Vanaf woensdag kan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weer theorie-examen worden gedaan. Vanaf 18 mei is het CBR ook weer geopend voor praktijkexamens.

Kandidaten bij wie het examen na 16 maart was geannuleerd krijgen voorrang. Tijdens de examens wordt gebruikgemaakt van mondkapjes voor de kandidaat en de examinator.

Eerder deze week werd bekend dat rijinstructeurs vanaf maandag onder voorwaarden weer aan de slag mogen.

Corona-uitbraak in asielzoekerscentrum Sneek

In het asielzoekerscentrum van Sneek is bij 22 bewoners het coronavirus vastgesteld, meldt de Friese GGD. Ook een personeelslid heeft het virus opgelopen. Er zijn tot nu toe 100 van de 550 bewoners getest. De GGD denkt dat nog meer mensen ziek zijn.

Het asielzoekerscentrum gaat drie dagen op slot, zodat alle bewoners en medewerkers kunnen worden getest. Besmette bewoners moeten op hun kamer blijven. De medewerkers mogen nog wel in en uit het centrum.

De GGD besloot begin deze week uitgebreid te testen nadat een bewoner besmet bleek te zijn.

Duits slachthuis bij Nederlandse grens sluit om corona

Een slachthuis in de Duitse plaats Coesfeld, zo'n 30 kilometer van Winterswijk, wordt tijdelijk gesloten vanwege een bijzonder hoog aantal coronabesmettingen binnen het bedrijf. Dat heeft de minister van Volksgezondheid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen bekendgemaakt.

Gisteren stond het aantal besmette personeelsleden in de fabriek van Westfleisch op 129. Dertien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een woordvoerder van Westfleisch zei gisteravond dat het ziekteverloop relatief mild was. De besmette personen die niet in het ziekenhuis liggen, zitten in quarantaine, net als de mensen met wie ze contact hebben gehad.

Omdat in Coesfeld de grens is overschreden van vijftig nieuwe infecties per 100.000 inwoners per week, zijn de aangekondigde versoepelingen in het district uitgesteld tot 18 mei.

Minder meldingen over tekorten in de zorg

Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd komen nog altijd meldingen van zorgverleners binnen over problemen met het verkrijgen van voldoende beschermingsmiddelen en testen. De NOS krijgt soortgelijke berichten.

De inspectie ontving in de week tussen 25 april en 1 mei vijftien meldingen, de helft minder dan de week ervoor. Over de afgelopen week zijn nog geen cijfers. De meeste meldingen kwamen vanuit de verpleeghuizen en de thuiszorg.

Uit belrondes die de inspectie dagelijks heeft met zorgaanbieders blijkt dat met name schorten met lange mouwen niet altijd worden geleverd. In de regel lukt het zorgverleners wel om aan de voorschriften van het RIVM te voldoen.

Volgens de meeste zorgverleners verloopt het testen nu goed, maar de inspectie hoort van sommige zorgaanbieders dat het lang kan duren voordat de uitslag bekend is. Ook zijn er zorgen over de kosten van de testen en die van beschermingsmiddelen.

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde eind maart aan dat alle zorgverleners met patiëntencontact zich vanaf 6 april zouden kunnen laten testen. Op 30 april werd meegedeeld dat er voor iedereen in de zorg voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn.

Steekproef in Turkije: wie heeft er corona (gehad)?

Turkije is begonnen met een steekproef onder de bevolking om inzicht te krijgen in de verspreiding van het coronavirus. De steekproef wordt gedaan met twee testen: een die aantoont of iemand het virus heeft en een die laat zien of iemand het virus heeft gehad.

150.000 Turken uit alle bevolkingsgroepen moeten worden getest. Het gaat om mensen uit de stad en van het platteland, van verschillende leeftijden en met verschillende beroepen. De resultaten worden over twee weken verwacht.

In Turkije zijn de maatregelen ook versoepeld. Ouderen en kinderen mogen een paar uur per week naar buiten. Vanaf maandag mogen kappers en winkelcentra weer open. Met de resultaten van de steekproef hoopt de regering beter te kunnen beslissen welke andere maatregelen kunnen worden opgeheven.

Amsterdam overweegt voetgangers op fietspaden

Amsterdam
Schets van de gemeente Amsterdam, hoe het straks zou kunnen zijn

De gemeente Amsterdam wil tijdelijk maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen makkelijker anderhalve meter afstand kunnen houden.

Zo wordt onderzocht of de maximumsnelheid in de stad tijdelijk kan worden verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur, zodat op sommige plekken fietsers tijdelijk de weg op kunnen en voetgangers op het fietspad kunnen lopen (zie afbeelding). Ook kijkt de gemeente samen met ondernemers hoe drukke winkelstraten veilig kunnen worden ingericht met bijvoorbeeld ruimte voor wachtrijen voor winkels.

De gemeente schrijft dat er de komende tijd, mede doordat de terrassen en musea op 1 juni weer beperkt open mogen, meer mensen op straat komen en dat het van belang is om de schaarse openbare ruimte goed te verdelen.

Aantal coronapatiënten op IC verder gedaald

Het aantal patiënten met corona dat op de intensive care is opgenomen, staat op 564. Dat zijn er 20 minder dan de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen ook 414 patiënten met niet-coronagerelateerde klachten op de IC, 26 minder dan gisteren.

"De afname per week vlakt in aantal langzaam af, met in de afgelopen weken respectievelijk 240, 200 en nu 170 patiënten minder", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Percentueel blijft de afname echter gelijk: respectievelijk 20, 21 en 23 procent. Als deze trend zo doorzet, zitten we eind volgende week op 435 covid-patiënten op de IC. De gemiddelde afname moet dan op 18,5 per dag uitkomen."

"We blijven dit nauwkeurig volgen, ook gezien de versoepeling van de maatregelen. Inmiddels weten we dat het aantal ziekenhuisopnames geen goede voorspeller vormt voor de IC-opnames, omdat de IC-opname meestal binnen een dag na opname plaatsvindt. We hebben dus andere voorspellers nodig. Met name laagdrempelig testen is belangrijk", zegt Kuipers.

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 549 in Nederland, 17 minder dan gisteren. De andere 15 liggen in Duitsland.

Meer Nederlanders naar de voedselbank

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de voedselbank is in het eerste kwartaal gestegen met gemiddeld 5 procent. Sommige voedselbanken zagen een stijging van meer dan 10 procent. In totaal maken nu 93.000 mensen gebruik van de voedselbank.

Het werkelijke aantal mensen dat is geholpen ligt waarschijnlijk hoger. Sommige voedselbanken hebben de afgelopen weken geen formeel intakegesprek gehouden, maar direct voedselhulp gegeven. Die mensen zijn niet geregistreerd en zitten niet in de cijfers.

De voedselbanken roepen mensen op om contact op te nemen als ze financieel in de problemen komen. Ze benadrukken dat het voor de voedselbank niet uitmaakt of je nog vermogen hebt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het recht op een bijstandsuitkering. "Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel geld iemand maandelijks overhoudt voor eten en drinken", schrijft de Nederlandse Vereniging van Voedselbanken.