NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opnieuw vlucht uit Marokko onderweg naar Schiphol • Versoepelingen in deel Spanje

 • Het asielzoekerscentrum in Sneek zit drie dagen op slot omdat bij 22 bewoners het coronavirus is vastgesteld.
 • Het RIVM meldt 71 nieuwe doden en 35 nieuwe ziekenhuisopnames. Het aantal coronapatiënten op de IC is met 20 gedaald naar 564.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  We sluiten dit liveblog en gaan verder in het liveblog van zaterdag 9 mei.

 • Derde vlucht uit Marokko met Nederlanders onderweg naar Schiphol

  Vanuit de internationale luchthaven in Casablanca is aan het einde van de avond een vliegtuig vertrokken met een groep van ruim 300 Nederlanders. Het is inmiddels de derde repatriëringsvlucht uit Marokko. Sinds de coronacrisis heeft het land de grenzen gesloten.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al weken bezig om Nederlanders terug te krijgen, maar dat verloopt uiterst moeizaam. De relatie tussen Nederland en Marokko is slecht en dat kan een van de oorzaken zijn dat de Marokkaanse autoriteiten weinig toeschietelijk zijn met hulp aan het vertrek van de Nederlanders.

  De Nederlanders verblijven in verschillende plaatsen in het hele land. Vandaag zijn ze met door het ministerie van Buitenlandse Zaken geregelde bussen naar Casablanca afgereisd.

  In totaal zijn er nu zo'n 900 Nederlanders teruggekomen. Er wachten nu nog ongeveer 2100 in Marokko op een vlucht.

 • Elizabeth: onze straten zijn gevuld met liefde en zorg

  De Britse koningin Elizabeth heeft de bevolking toegesproken naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog, precies 75 jaar geleden. De toespraak kwam op hetzelfde tijdstip als waarop haar vader, koning George VI, in 1945 het einde van de oorlog aankondigde.

  De koningin haalde in Windsor Castle, met op haar bureau een foto van haar vader, ook de coronacrisis aan. De 94-jarige vorstin zei dat degenen die tijdens de oorlog hadden gediend waarschijnlijk bewonderend zouden kijken naar hoe hun nakomelingen omgaan met het coronavirus en de lockdown.

  "Het lijkt vandaag misschien moeilijk dat we dit speciale jubileum niet kunnen vieren zoals we eigenlijk zouden willen", zei de Queen. "In plaats daarvan herdenken we in onze huizen en vanuit onze deuropeningen. Maar onze straten zijn niet leeg. Ze zijn gevuld met de liefde en de zorg voor elkaar."

  Europeanen en hun leiders stonden vandaag stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog op het Europese continent:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Europa herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog
 • Fietsverbod in Giethoorn

  Langs de gracht in Giethoorn geldt met ingang van morgen een fietsverbod, tussen 11.00 en 17.00 uur. Afgelopen weekenden was het erg druk en daardoor niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden.

  1/2 Toeristen in Giethoorn ANP
  2/2 Het verbod wordt met borden aangegeven ANP
 • Fietsprotest tegen regering Slovenië

  In de Sloveense hoofdstad Ljubljana hebben vanavond duizenden mensen op de fiets geprotesteerd tegen de regering van Janez Jansa. Ze demonstreerden tegen de coronamaatregelen en beschuldigen de overheid van corruptie.

  In Sloveense media verschenen vorige maand berichten over vermeende corruptie van de regering bij de aanschaf van mondkapjes en beademingsapparatuur. De regering heeft de beschuldigingen ontkend.

  Het protest werd georganiseerd door Protestival, een burgerbeweging die steun krijgt van enkele oppositiepartijen. Slovenië, met een bevolking van 2 miljoen mensen, meldt tot nu toe 1450 coronagevallen en honderd doden.

 • Laag sterftecijfer in Rusland 'gelooft niemand'

  "Over het aantal coronadoden is veel twijfel. Eigenlijk gelooft niemand het", zegt correspondent David Jan Godfroid vanuit Rusland. Veel Russen vinden het verdacht dat de laatste weken veel meer mensen dan normaal overlijden aan een longontsteking. "Je kan zomaar bedenken dat dat voor het grootste deel ook coronaslachtoffers zijn."

  Nog niet zo lang geleden hielp Rusland andere landen die met corona te kampen hadden. Dat is inmiddels wel anders:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Niemand in Rusland gelooft dat zo weinig mensen aan het coronavirus overlijden'
 • 'Ministerie praat met winkelketens over inkoop mondkapjes'

  Het ministerie van Economische Zaken is in gesprek met winkelketens om gezamenlijk de inkoop en distributie van mondkapjes te regelen, meldt NRC. Omdat ze vanaf 1 juni in het openbaar vervoer verplicht worden, is de vraag naar mondkapjes fors toegenomen.

  Een bron bij het ministerie zegt tegen de krant dat China voldoende kapjes kan leveren, maar dat centrale coördinatie gewenst is. "Als Blokker of Kruidvat een order van een miljoen mondmaskers plaatst, zet dat weinig zoden aan de dijk. Dit vraagt om samenwerking, waarbij de overheid voor de Nederlandse markt grote inkooporders doet."

  Kruidvat, Blokker, Bol.com, Hema, Albert Heijn (op stations) en Etos hebben al bekendgemaakt mondkapjes te gaan verkopen. NRC schrijft dat winkelketens niet te veel kwijt willen over een mogelijke rol van de overheid bij hun inkoop, maar Albert Heijn en Etos zouden er serieus over nadenken.

  De grote supermarkten overleggen in het samenwerkingsverband van het CBL of ze straks ook mondkapjes willen gaan verkopen.

 • Versoepelingen voor veel Spanjaarden, niet in Madrid en Barcelona

  Voor iets meer dan de helft van de Spaanse bevolking worden vanaf maandag de coronamaatregelen versoepeld, heeft de regering bekendgemaakt. Deze fase 1 betekent dat bedrijven, winkels, markten, bibliotheken, musea en hotels weer open mogen. Ook terrassen kunnen weer open, met maximaal 50 procent bezetting.

  Voor 49 procent van de bevolking is versoepeling nog niet aan de orde. De strenge maatregelen blijven van kracht in de twee grootste steden, Madrid en Barcelona, en delen van de provincies Catalonië en Valencia. De beslissing is vooral in Madrid een streep door de rekening van het regiobestuur, dat had aangedrongen op versoepeling.

 • Reserveringspiek bij restaurants

  Restauranthouders hebben het enorm druk sinds de persconferentie van woensdagavond, zegt reserveringswebsite The Fork. Door de aangekondigde versoepelingen groeide het aantal aanvragen volgens de site de afgelopen dagen van tientallen naar enkele duizenden.

  Die stijging kwam al op gang voordat de persconferentie was afgelopen, zegt directeur Joyce Teune. "We zien dat veel mensen staan te popelen om weer uit eten te gaan." De meeste tafeltjes worden gereserveerd in Utrecht, gevolgd door Amsterdam en Rotterdam.

  Het is nog niet helemaal zeker dat restaurants en terrassen op 1 juni weer open kunnen. Het kabinet wil een week voor die datum uitsluitsel geven.

 • Besmette nertsen op nog twee bedrijven

  Bij nertsen op nog eens twee Brabantse fokkerijen is het coronavirus aangetroffen, meldt minister Schouten van Landbouw.

  Het gaat net als bij de vorige twee bedrijven om fokkerijen in het zuidoosten van de provincie, in Deurne en in De Mortel (gemeente Gemert-Bakel). Het bedrijf in De Mortel is eigendom van een nertsenfokker waar al eerder elders een besmetting is vastgesteld. Ook bij de nieuwe bedrijven lijkt besmetting van mens op dier de oorzaak te zijn.

  Naar aanleiding van de eerste besmettingen is onderzoek gedaan in en rond die bedrijven. Daarbij is het virus gevonden op stofdeeltjes in de stal, in de directe omgeving van nertsen, schrijft minister Schouten. Het is nog niet bekend of mensen via die stofdeeltjes besmet kunnen raken. De omgeving van de bedrijven is in een straal van 400 meter afgesloten voor wandelaars en fietsers.

 • Zelfstandigen wisselend over uitvoering compensatieregeling

  Uit een enquête van FNV Zelfstandigen blijkt dat zzp'ers heel verschillend oordelen over de wijze waarop hun gemeente de steunregeling voor zelfstandigen uitvoert. Met de zogeheten Tozo-regeling wordt het inkomen van een zzp'er aangevuld tot het sociaal minimum.

  Ongeveer de helft van de ondervraagden is positief, 30 procent is negatief en de rest is neutraal. "De verschillen in tevredenheid lijken vooral te komen door de snelheid van betalingen van de gemeenten", zegt Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen. Sommige mensen ontvangen het geld snel, anderen moeten weken op het geld wachten.

  Gemeenten voeren de regeling uit, maar worden financieel volledig door het Rijk gecompenseerd. Ze hebben vandaag voor de derde keer een voorschot ontvangen, nu van 550 miljoen euro. In totaal hebben gemeenten nu 2 miljard euro aan voorschotten ontvangen. De verdeling van het geld gaat op basis van het aantal zelfstandigen per gemeente.

 • Meer toeristen welkom in Zeeland

  Zeeland versoepelt de coronamaatregelen voor de economisch belangrijke toerismebranche. Vanaf 15 mei mag 50 procent van het aantal slaapplaatsen worden verhuurd, heeft de veiligheidsregio bekendgemaakt.

  Sinds 1 mei is dat 15 procent, maar volgens de veiligheidsregio wordt dat lang niet gehaald. Dat komt onder meer doordat het vooral voor kleinere ondernemers lastig is om slaapplaatsen te verhuren. Met de verhoging van de maximale bezetting wil de veiligheidsregio hun tegemoetkomen.

  Als de druk op de zorg binnen de perken blijft, mag vanaf 29 mei 75 procent van het aantal slaapplaatsen worden verhuurd en vanaf 1 juli 100 procent.

 • Diner in quarantainekas wekt wereldwijde interesse

  1/4 Fotoreportage van de testavond in Amsterdam EPA
  2/4 ANP
  3/4 ANP
  4/4 ANP

  Een kunstinstelling uit Amsterdam heeft met een idee voor corona-proof dineren de wereldpers gehaald. Het Amsterdamse Mediamatic, dat ook een restaurant beheert, richtte een aantal kassen in met tafeltjes en organiseerde een proefavond. Media van over de hele wereld, van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland en van Afrika tot Oekraïne, schreven erover. Foto's van de avond waren te zien in het Finse tv-journaal.

  In het AD zei directeur Willem Velthoven dat hij zich ergert aan collega's in de sector die roepen dat het onmogelijk is om gastvrij te zijn op 1,5 meter afstand en dat hij het tegendeel wilde bewijzen. Reserveren voor een viergangenmenu in een kas voor de maand juni gaat niet meer lukken; alles zit vol.

 • Thuis badpak aandoen bij bezoek aan zwembad

  Wie volgende week gaat zwemmen, moet zich thuis omkleden, staat in het protocol van zwembond KNZB dat vandaag is gepubliceerd. Maandag mogen de binnenzwembaden weer open.

  Bezoekers aan het zwembad moeten bij binnenkomst hun zwemkleding aan hebben onder hun normale kleding en vrijwel gelijk het water in kunnen duiken. Het is ook de bedoeling dat ze zowel voor als na het baden thuis douchen. Ook wordt zwemmers gevraagd om vooraf thuis naar de wc te gaan.

  Bij baantjes trekken is het advies om voor eenrichtingsverkeer te zorgen: de ene baan heen, de andere baan terug. De zwemmers moeten onderling afstand houden en inhalen is niet toegestaan.

 • Gouverneur New York: uitgevonden hoe het beest te temmen

  Persconferentie van gouverneur Andrew Cuomo, twee dagen terug, links de dalende statistieken van ziekenhuisopnames EPA

  In de ziekenhuizen in de Amerikaanse staat New York is het aantal coronapatiënten gedaald tot 8196, het laagste cijfer in zes weken. Gouverneur Cuomo zei tijdens een briefing dat de getallen laten zien dat "we het beest kunnen temmen".

  Gisteren moesten er 607 mensen in de staat met covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, eergisteren waren dat er 604. Cuomo wijst erop dat de trend positief is als gevolg van de maatregelen die zijn genomen. Hij waarschuwt wel dat de verspreiding zal toenemen als maatregelen "onverstandig" versoepeld worden.