NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kappers zien nu al (online) stormloop • Aantal IC-patiënten duikt onder de 600

 • Het RIVM meldt 84 nieuwe doden en 39 nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal IC-patiënten met corona daalt onder de 600.
 • Massale evenementen met een landelijke uitstraling mogen pas weer gehouden worden, als er een vaccin is, meldt minister De Jonge.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  We sluiten dit liveblog en gaan verder in het liveblog van vrijdag 8 mei.

 • Aboutaleb wil mondkapjes regelen voor reizigers in Rotterdam

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt de boodschap dat burgers zelf mondkapjes moeten regelen "zwak". Dat zei de Aboutaleb tegen Radio Rijnmond. Hij wil daarom collectief mondkapjes beschikbaar stellen voor reizigers in de regio.

  Eerder werden de maatregelen vooral gebaseerd op het advies van het RIVM. Nu lijken de versoepelingen volgens Aboutaleb eerder politiek gemotiveerd. Daarbij laat datgene wat experts zeggen ruimte voor interpretatie.

  "Aan de ene kant gun ik ons, Nederlanders, alle ondernemers, kinderen die naar school gaan en mensen in het ov een maximale ontspanning. Tegelijk is het een beetje tussen hoop en vrees."

 • Overbruggingskrediet voor kleine bedrijven

  Het kabinet komt met een extra overbruggingskrediet voor kleine bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. De leningen worden verstrekt door banken en de overheid staat voor 95 procent garant. Daarmee is een bedrag gemoeid van 713 miljoen euro. Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer verwachten dat tienduizenden ondernemingen ervan profiteren.

  De ondernemers kunnen een lening aanvragen van minimaal 10.000 en maximaal 50.000 euro. De regeling staat open voor bedrijven die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die een omzet hebben van minimaal 50.000 euro. Dat de financiers 5 procent van het risico dragen, leidt er volgens het kabinet toe dat de aanvragen zorgvuldig worden beoordeeld en dat de leningen terechtkomen bij in de kern gezonde bedrijven.

 • Breda zet WhatsApp in om drukte in de binnenstad te spreiden

  De gemeente Breda zet een speciale druktemeter in om de drukte in het centrum te spreiden. Mensen die willen winkelen kunnen via een speciaal WhatsApp-nummer opvragen hoe druk het op dat moment in de binnenstad is.

  De gemeente wil graag dat inwoners hun lokale ondernemers blijven steunen. De zogenoemde Drukte Meter moet voorkomen dat het te druk wordt in de winkelstraten, schrijft Omroep Brabant. Wie een appje stuurt krijgt een stoplicht te zien met actuele informatie over de binnenstad. Bij groen is het rustig in de binnenstad, bij rood wordt geadviseerd om op een ander moment te komen.

  "De afgelopen weken hebben we gezien dat de meeste Bredanaars zich verantwoordelijk gedragen. We willen ze daarvoor bedanken en ondersteunen", zegt burgemeester Paul Depla. "Bijvoorbeeld als ze gaan winkelen in de binnenstad. Met deze app-dienst bieden we ze een hulpmiddel om een goed afweging te maken om te gaan of om het bezoek even uit te stellen."

 • Hoofd IC Amsterdam UMC: 'Ik ben erg ongerust'

  Het hoofd van de Intensive Care van het Amsterdam UMC, Armand Girbes, is niet in een jubelstemming. "Ik ben heel erg ongerust. De belasting op de IC's is nog steeds hoog. Patiënten liggen lang op de IC, gemiddeld drie weken. Dat betekent dat je heel snel vol raakt. Ik houd mijn hart vast."

  Girbes reageert op de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet gisteren aankondigde. "Het effect van deze versoepelingen kan ik niet voorzien. Maar we lopen meer kans op patiënten in het ziekenhuis, en meer kans op mensen op de IC. Als burger begrijp ik dat er meer dingen zijn dan covid-zorg. Maar als je als regering besluit de zaak open te gooien, dan hoop ik dat men begrijpt dat de zorg moet beschikken over mensen en middelen."

 • Brits onderzoek: minderheden kwetsbaarder voor virus

  Inwoners van Groot-Brittannië die een donkere huidskleur hebben of van Aziatische afkomst zijn, lopen een verhoogd risico om te overlijden aan het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van de Oxford University naar de medische gegevens van ruim 17 miljoen Britten. Het is het grootste onderzoek op dit vlak tot nu toe.

  De wetenschappers kunnen overigens geen eenduidige verklaring geven waarom deze groepen kwetsbaarder zijn. "Voor een deel zijn dat sociaaleconomische factoren", zegt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink. "Het gaat om mensen die vaker in een lage sociale klasse zitten, vaker minder verdienen en minder opleiding hebben genoten."

  Lees hier meer over het onderzoek:

 • Zes coronagevallen bij Italiaanse voetbalclub

  Fiorentina, de nummer dertien in de Serie A, wil vrijdag de training hervatten en was om die reden iedereen die betrokken is bij de club aan het testen. Zes mensen bleken het virus te hebben.

 • Safaripark Beekse Bergen deze maand weer open

  Safaripark Beekse Bergen gaat vanaf 25 mei weer open. Het vakantiepark dat grenst aan het dierenpark, gaat tien dagen eerder open. Er is een maximum aantal bezoekers vastgesteld, dat de komende weken stap voor stap zal worden opgerekt.

  Bezoekers moeten zich vooraf wel online aanmelden. "Om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk bij de ingang zijn, gaan we werken met tijdslots", zegt manager Rens Willemsen.

  "We zijn er klaar voor, we kunnen niet wachten om weer bezoekers te mogen ontvangen."

 • 'Zorgtrein' met Roemeense verpleegkundigen

  Na weken onderhandelen zijn Wenen en Boekarest het eens geworden over een veilige treinverbinding die Roemeense zorgmedewerkers via Hongarije naar Oostenrijk moet brengen. Dit weekend gaat een eerste trein met Roemeense arbeidsmigranten de grens over. Dokters en verpleegkundigen uit Roemenië kunnen in Oostenrijk (en in andere Europese landen) veel meer verdienen en vertrekken daarom vaak. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de gezondheidszorg in Roemenië.

 • Van Rijn vindt dat Nederland zelf meer mondkapjes moet maken

  Minister Van Rijn voor Medische Zorg vindt niet dat iedereen te pas en te onpas een mondkapje moet dragen. Verkeerd gebruik ervan kan het besmettingsrisico zelfs verhogen, zegt hij. En ook het fragiele evenwicht van vraag en aanbod in speelt mee, zegt Van Rijn. "Het begint in evenwicht te komen, maar tegelijkertijd is het evenwicht broos."

  De minister geeft PVV-leider Wilders gelijk die zegt dat Nederland meer zelf zou moeten produceren. Van Rijn: "We moeten de afhankelijkheid van inkoop verminderen." Dat gaat om mondkapjes, maar ook om handschoenen en jassen. Ook die spullen hebben grondstoffen nodig, die dan toch weer uit bijvoorbeeld Azië moeten komen, benadrukt de minister.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Rijn: bekijken of meer beschermingsmiddelen in Nederland gemaakt kunnen
 • Zo zit het met mondmaskers

  Vanaf 1 juni moet je verplicht een mondmasker op als je met het openbaar vervoer reist. NOS op 3 geeft een spoedcursus:

 • Veel telefoontjes bij sportkoepel

  Bezorgde sportbestuurders meldden zich vandaag bij NOC*NSF met vragen over een Kamerbrief van minister De Jonge. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schreef woensdag dat "massale evenementen met een landelijke uitstraling" pas weer kunnen worden georganiseerd als er een vaccin tegen het coronavirus is gevonden.

 • 'Het medische met het menselijke verenigen', zegt minister over verpleeghuisbezoek

  Minister De Jonge ging in het Kamerdebat in op de bezoekregeling in verpleeghuizen. "Het medische moet worden verenigd met het menselijke." Komende maandag begint een proef met versoepeling op 25 locaties, later komen er mogelijk meer verpleeghuizen bij.

  Voor versoepeling moeten verpleeghuizen 14 dagen coronavrij zijn. Bij een nieuwe besmetting gaat het verpleeghuis weer op slot voor bezoekers. Op die manier gaat het door totdat er een vaccin is, verwacht De Jonge.

 • Helft arbeidsmigranten uit Velp weer van isolatieschip

  Vijftien arbeidsmigranten die afgelopen week naar het isolatieschip bij Arnhem waren overgebracht, zijn weer thuis. Ze verblijven nu in quarantaine in hun wooncomplex in Velp, meldt Omroep Gelderland.

  De arbeidsmigranten waren de afgelopen 72 uur klachtenvrij, zegt een woordvoerder van de Horizon Groep, het uitzendbureau waarvoor de Oost-Europeanen werken. Dat was de richtlijn die de GGD gaf voor een terugkeer van de migranten naar hun eigen huis.

  Afgelopen zondag werd de groep bewoners van het complex in isolatie geplaatst omdat de meeste van hen besmet waren met het coronavirus. Het gaat voornamelijk om Roemenen die werken in de vleesindustrie. Er zitten nu nog zestien arbeidsmigranten in quarantaine op de cruiseboot.

 • Frankrijk verdeeld in groene en rode regio's

  De Franse regering heeft een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Frankrijk is op een kaart verdeeld in regio's met veel verspreidingsgevaar (rood) en de rest van het land (groen).

  Het noordoosten van Frankrijk (inclusief Parijs) is rood. De rest van het land is groen en kan sneller een begin maken met de versoepeling van maatregelen. Franse media meldden dat bijvoorbeeld openbare parken in de rode zone maandag niet opengaan en in de groene zone wel.

  Bars, restaurants en veel winkels mogen in de groene zone zeer waarschijnlijk op 1 juni hun deuren weer openen. Ook de stranden gaan weer open, maar daar moet wel gekeken worden of iedereen genoeg afstand houdt. Frankrijk telt ongeveer 175.000 geregistreerde besmettingen en circa 25.000 patiënten zijn overleden. 54.000 patiënten zijn genezen.