NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Rutte: mondkapje kun je zelf maken • Kappers opgelucht, bioscopen teleurgesteld

 • Volgens minister Hugo de Jonge kan vanaf juni iedereen met klachten worden getest op corona.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Het RIVM meldt 36 nieuwe sterfgevallen en 27 extra ziekenhuisopnames. Ook het aantal IC-patiënten is opnieuw afgenomen. Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog voor donderdag 7 mei, met het laatste coronanieuws.

 • Terugkijken: samenvatting van de persconferentie

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Samenvatting: Rutte en De Jonge kondigen versoepelingen aan
 • Eigenzinnige corona-aanpak leidt in Stockholm tot 'vorm van groepsimmuniteit'

  Zweden koos aan het begin van de coronacrisis voor een eigenzinnige aanpak: detailhandel en scholen bleven open. Tegelijkertijd werd erop gerekend dat mensen de nieuwe coronaregels vrijwillig zouden naleven.

  Nu stevent regio Stockholm, met ruim 2 miljoen inwoners, af op een zekere vorm van groepsimmuniteit. Er is reden tot optimisme: wat het aantal doden betreft hoort Zweden in Europa tot de middenmoot, terwijl de druk op de gezondheidszorg afneemt.

  Deze aanpak is lang vol te houden en daarom de beste oplossing, vinden deze Zweden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Onze aanpak is lang vol te houden'
 • Saunacentra teleurgesteld: 'Dit is de doodsteek'

  Sauna- en wellnesscentra zijn ontsteld over de plannen van het kabinet om sauna's pas in september te openen. "We zijn heel erg teleurgesteld, ook geschrokken en zelfs verbijsterd", zegt voorzitter Jos Keizer van branchevereniging VNSWB tegen het ANP.

  Er zijn volgens hem geen inhoudelijke argumenten om sauna's en wellnesscentra achter in de rij te zetten. "Terwijl onze branche juist heel veel meer fysieke ruimte en mogelijkheden biedt en juist eerder open zou kunnen."

  De branchevereniging wil met de overheid in gesprek om hun plannen voor te leggen. "Er ligt een goed protocol, er is genoeg ruimte om mensen te ontvangen. De anderhalve meter afstand is geen probleem. We begrijpen het niet", aldus Keizer.

  Keizer voorziet een ramp voor zijn sector. "Uitstel tot 1 september is de doodsteek voor een groot deel van onze bedrijven. Als eerste gesloten en als laatste weer open? We zijn zeer zwaar getroffen. Er zal een uitgebreider noodpakket voor ons moeten komen."

 • Experts: versoepelen verstandig, maar testbelofte moet worden waargemaakt

  Het kabinet kondigde vanavond voor het eerst vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen aan. In dit artikel reageren vier experts op de besluiten van het kabinet:

 • Rijlessen mogen ook weer, maar airco moet uit

  De brancheorganisaties zijn "zeer content" dat er vanaf maandag - onder strikte voorwaarden - weer rijlessen mogen worden gegeven. Er ligt een veiligheidsprotocol klaar voor de herstart, schrijft de branchevereniging op hun website.

  Voorafgaand aan elke les wordt de leerling uitgebreid gescreend aan de hand van een vraaggesprek. Als er geen sprake is van klachten, kunnen de lessen plaatsvinden met anderhalve meter afstand. Ook wordt het voertuig voor iedere les gedesinfecteerd en gelucht. Tijdens de les moet de airco zo veel mogelijk uitstaan en ramen zo veel mogelijk dicht zijn om luchtcirculatie tegen te gaan, staat op de website van rijscholenbranchevereniging.

 • Proef met bezoek in 25 verpleeghuizen

  Vanaf 11 mei mogen 25 verpleeghuizen onder voorwaarden hun deuren weer openen voor bezoek, bevestigde minister De Jonge op de persconferentie. Dit besluit wordt positief ontvangen door seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Mensen hebben grote behoefte aan perspectief. Met dit kabinetsbesluit is er weer een stip aan de horizon gekomen", zegt directeur Manon Vanderkaa.

  Uit een enquête onder ruim 2000 mensen met een naaste in het verpleeghuis blijkt dat er veel begrip is voor de lockdown (67 procent). Maar ruim helft van alle ondervraagden geeft aan dat er nu onvoldoende mogelijkheden zijn om contact te houden met hun naasten in het verpleeghuis.

  Bij een ruime meerderheid is er verdriet (73 procent) dat ze hun naaste in niet mogen bezoeken. Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan dat hun familielid eenzaamheid ervaart in het verpleeghuis.

  Sinds 20 maart geldt een strikt bezoekverbod voor verpleeghuizen. Er wordt alleen bezoek toegelaten bij mensen die stervende zijn. Meer details over de naderende proef vind je op deze pagina van de Rijksoverheid.

 • Kappers 'zielsgelukkig' nu ze weer open mogen

  Kappers zijn zielsgelukkig dat ze vanaf 11 mei weer open mogen. "Ik ben vooral heel blij voor onze ondernemers", zegt Maurice Crusio van branchevereniging ANKO. "Dit komt geen moment te vroeg. Economisch gezien stond het water aan de lippen bij veel ondernemers."

  Crusio denkt dat veel kappers nu nog net hun zaak kunnen redden van de ondergang. "Daarom is dit fantastisch nieuws. We hebben hier hard voor geknokt en iedere mogelijkheid aangegrepen om te laten zien dat we er klaar voor zijn."

  Over de voorwaarden voor de heropening, zoals het vooraf screenen van klanten op klachten, maakt hij zich niet zo veel zorgen. Zolang mensen maar eerlijk zijn over of ze symptomen hebben.

  Volgens Crusio staat zijn telefoon inmiddels roodgloeiend; mensen willen graag weer een knipbeurt. "Iemand zei laatst: jullie kappers zijn het gezicht van de coronapandemie. Niks is zo zichtbaarder dan die koppies die er niet meer zo goed uitzien."

 • Rutte legt uit wat er verandert in het openbaar vervoer

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'In tram, metro en trein is anderhalve meter afstand niet realistisch'
 • Dertig bezoekers is nog te weinig, zeggen bioscopen en poppodia

  De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten is blij dat bioscopen vanaf 1 juni weer open mogen, maar het aantal van dertig toegestane personen noemt directeur Gulian Nolthenius 'teleurstellend'.

  "Als branche hebben we zelf een protocol gemaakt gebaseerd op 100 bezoekers. Dat is al zo'n 25 procent van de zaalbezetting, dertig personen zit daar zwaar onder. Het is de vraag of filmtheaters en bioscopen het zien zitten om daar open voor te gaan."

  Nolthenius acht de kans groot dat veel ondernemingen gesloten zullen blijven. "100 was al niet rendabel, zelfs verliesgevend. En dat is jammer, want wij willen niets liever dan bezoekers afleiding geven in deze tijd."

  Hetzelfde geldt ook voor de Nederlandse poppodia en festivals. "Je hebt personeel nodig om je te handhaven. Je moet behoorlijk wat kaarten verkopen wil je dat gat dichten", zegt Berend Schans, directeur van de branchevereniging. "Door open te gaan voor dertig mensen loop je een bedrijfsrisico dat op geen enkele manier gedekt is. Waarom zou je dat doen?"

  Ook Schans denkt daarom dat veel poppodia voorlopig dicht zullen blijven. En zolang die dichtblijven, is de kans volgens hem ook groot dat veel ervan zullen omvallen. "Poppodia kunnen gemiddeld vijf maanden overbruggen, maar er is ook een aantal dat dit maar twee maanden kan. Dus er moeten wel extra maatregelen komen, anders houden zij dat niet vol."

 • Gepresenteerde versoepelingen gebeuren 'alleen als het kan'

  Er komen dus een behoorlijk aantal versoepelingen aan, maar die kunnen ook teruggedraaid worden als blijkt dat het aantal coronapatiënten weer fors stijgt en de IC-afdelingen de toename niet aankunnen. Het kabinet blijft "bijschakelen", is de boodschap op de persconferentie. "We blijven steeds de effecten volgen, dus we doen het steeds alleen als het kan", benadrukt Rutte.

  De Jonge spreekt over een "controlefase", waar het testen en het contactonderzoek dus heel belangrijk zijn. Het kabinet rekent dat dit nog maanden zal duren, tot er uiteindelijk een vaccin is.

 • OV-NL: 'Mooie maatregelen'

  De branchevereniging van ov-bedrijven, OV-NL, is blij met de invoering van de mondkapjes in het ov. "Dit zijn mooie maatregelen", zegt voorzitter Pedro Peters. "Die komen helemaal overeen met het advies dat wij hebben gegeven: een slimme combinatie van maatregelen."

  OV-NL pleitte eerder al voor het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer. Hoewel het ov met deze maatregelen nog altijd maar 40 procent van het aantal reizigers kan vervoeren, ziet de branchevereniging dit als een behoorlijke vooruitgang. "Op dit moment vervoeren we maar 10 procent, dus vanaf 1 juni gaat alles weer rijden. Alles gaat uit de kast."

  Tegelijkertijd roept de branchevereniging reizigers nog wel steeds op om het ov zo min mogelijk te gebruiken. Scholen gaan ook bekijken of ze lestijden kunnen aanpassen, zodat de spits wordt verspreid over de dag.

 • Rutte: 'Vanaf 1 juli bijeenkomsten tot 100 personen weer mogelijk'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: in kerken, congrescentra en crematoria maximaal 100 personen
 • Ondernemers en horeca: 'Blij dat er perspectief is'

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN), ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn opgelucht met de vanavond aangekondigde versoepelingen.

  "Ik ben blij dat er nu wat perspectief is", zegt KHN-voorzitter Willemsen. "Als horecaman vind ik dat heel mooi, als ondernemer vind ik dat nog wel heel spannend."

  Hij doelt daarmee op het tweede steunpakket dat premier Rutte aankondigde op zijn persconferentie. "Het is wel nog de vraag hoe dat tweede steunpakket eruit gaat zien, want we wachten nog op antwoorden op vragen over het eerste steunpakket."

  VNO-NCW-voorzitter De Boer noemt de versoepelingen een opsteker voor ondernemers in zwaar weer. "Door de gesloten sectoren weer op te starten, verminderen we de diepte en de kosten van de recessie. Maar voor alle ondernemers die nog wachten of maar beperkt aan de bak kunnen, moeten we met het tweede noodpakket zorgen dat ze worden gecompenseerd. Zodat we zo veel mogelijk banen en bedrijvigheid in stand kunnen houden. Voor veel sectoren moet de klap bovendien nog komen."

 • Rutte: mondkapje voor ov kun je zelf maken

  Vanaf 1 juni worden niet-medische mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Wie geen mondkapjes heeft, kan er zelf een maken, zegt premier Rutte. Er komt ook een website waarop beschreven staat hoe zo'n mond-neus-kapje het beste genaaid kan worden.

  Medische mondkapjes zijn namelijk nodig voor het zorgpersoneel, dus die kunnen reizigers niet aanschaffen. "Mensen moeten dit zelf regelen". Iemand zonder mondkapje in het openbaar vervoer krijgt wel een boete, maar het is nog niet vastgesteld hoe hoog die boete is.

  Het kabinet was lang tegen het verplichten van mondkapjes, omdat het niet voldoende beschermt tegen het coronavirus. Inmiddels heeft Rutte zich laten overtuigen dat mondkapjes "een toegevoegde waarde" hebben op plekken waar de anderhalve meter niet gemakkelijk te handhaven is. "Het draagt eraan bij dat je anderen minder snel besmet."

  "Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende", zegt de branchevereniging voor alle openbaarvervoerbedrijven op zijn website. "Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen."