NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Curaçao versoepelt maatregelen • Daling coronapatiënten op IC zet door

 • Het is Bevrijdingsdag. In verband met de coronamaatregelen zijn veel activiteiten ter ere van 75 jaar vrijheid afgelast.
 • Het RIVM meldt 86 nieuwe sterfgevallen en 89 extra ziekenhuisopnames. Er liggen 644 coronapatiënten op intensivecareafdelingen, 39 minder dan een dag eerder.
 • Het kabinet komt morgenavond met een opzet voor versoepelingen van de coronamaatregelen voor de komende maanden.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. De komende dag is er een nieuw liveblog.

 • Britse ‘social distance professor’ stapt op na negeren eigen regels

  De Britse onderzoeker Neil Ferguson, die premier Boris Johnson adviseerde het land op slot te doen, is opgestapt. Hij heeft zijn eigen regels overtreden door met zijn vriendin af te spreken, schrijft The Daily Telegraph.

  Ferguson zou de getrouwde vrouw thuis hebben ontvangen. Zij moest daarvoor tijdens de lockdown minstens twee keer dwars door Londen reizen. In een verklaring schrijft de professor dat hij 'een beoordelingsfout' heeft gemaakt en verkeerd heeft gehandeld.

 • Airbnb ontslaat een kwart van het personeel

  Airbnb gaat 1900 van de 7500 werknemers ontslaan. Het gaat vooral om banen in de VS. Doordat er veel minder wordt gereisd, worden er ook veel minder appartementen, huizen en kamers via Airbnb geboekt. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar minder dan de helft zal zijn van vorig jaar.

  Airbnb lanceerde vorige week nog een nieuw schoonmaakprotocol voor verhuurders om de kans op coronabesmetting van gasten te verlagen. Verhuurders die dat protocol volgen, krijgen een speciale vermelding op de site. Ze moeten onder meer specifieke desinfectiemiddelen gebruiken en een accommodatie moet tussen twee gasten minimaal 24 uur leeg blijven.

 • Stedelijke musea: 300 miljoen euro aan steun onvoldoende

  Het steunpakket van 300 miljoen euro voor de culturele sector is onvoldoende voor de vier grote stedelijke musea in Nederland. In een brief aan de cultuurwethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht roepen de instellingen op bij het Rijk aan te dringen op verdere steun.

  Zonder extra maatregelen zou de sector een "grauwe vlakte" worden, waarschuwen de directeuren van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Centraal Museum in Utrecht, Kunstmuseum in Den Haag en Stedelijk Museum in Amsterdam.

  Het steunpakket voorziet volgens hen namelijk nauwelijks in hulp aan musea die gemeentelijk of regionaal worden gesubsidieerd. Ook zouden de regels voor die instellingen zo streng zijn, dat ze alleen worden ondersteund bij een dreigend faillissement. Daarnaast zeggen ze bezorgd te zijn dat inkomsten terugvallen in de anderhalvemetermaatschappij.

  Welke extra maatregelen er nodig zijn, zeggen de musea niet.

 • 'Zing, vecht, huil, bid, lach...'

  Vanwege de coronamaatregelen kan Bevrijdingsdag niet gevierd worden met Bevrijdingsfestivals of het Concert op de Amstel. Daarom werd op verschillende plekken in het land om 16.55 uur het bekende nummer van Ramses Shaffy gespeeld en gezongen.

  De actie was een initiatief van cabaretière Claudia de Breij. Ook verschillende radiozenders draaiden het nummer.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederland zingt mee met Shaffy: 'Zing, vecht, huil, bid, lach...'
 • Meer dan 25.500 coronadoden in Frankrijk

  Het aantal Franse patiënten dat is overleden aan het coronavirus is vandaag toegenomen met 330, de snelste stijging in bijna een week. Het totale aantal coronadoden in het land komt daarmee op 25.531.

  Het aantal patiënten op de intensive care blijft wel dalen, van bijna 3700 gisteren naar 3430 vandaag. Ook het aantal coronapatiënten dat op andere afdelingen in ziekenhuizen is opgenomen daalt al drie weken.

 • Vrij bewegen op Curaçao

  Curaçao gaat vrijdag 8 mei intern weer open. Dat meldde premier Eugene Rhuggenaath vandaag op een persconferentie. Er zitten wel voorwaarden aan de versoepeling van de huidige maatregelen.

  Vanaf aanstaande vrijdag kan iedereen weer vrij bewegen tussen 06.00 uur en 21.00 uur, later op de avond en 's nachts blijft de avondklok van kracht. Tot 20.00 uur mag er gezwommen en gesport worden.

  Ook mogen alle bedrijven weer open, mits die zich houden aan hygiëneregels en klanten ter plekke makkelijk afstand kunnen houden. De regels voor restaurants en 'snèks', supermarkten, bouwmarkten en begrafenisondernemers blijven van kracht. Zij mogen alleen mensen in een auto ontvangen, bijvoorbeeld om producten af te halen.

  Curaçao heeft tot nu toe zestien vastgestelde coronabesmettingen.

 • Corona-onderzoek uitgebreid met 1 miljoen bloedtests

  Sanquin gaat 1 miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit tegen het coronavirus. Het lopende onderzoek wordt zo flink uitgebreid, meldt de bloedbank. Samen met het ministerie van Volksgezondheid heeft de organisatie 1 miljoen testen besteld, die al binnen zijn.

  Het gaat om bloedtesten die de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus aantonen. Die tests zijn extra waardevol, omdat ze volgens Sanquin drie verschillende types antistoffen meten. De antistoffen spelen alle drie een net iets andere rol in het immuunsysteem.

  Voor het onderzoek naar groepsimmuniteit worden binnenkort opnieuw ruim 7000 donors getest op antistoffen.

 • Morgenavond meer duidelijkheid over corona-aanpak komende maanden

  Het kabinet komt morgenavond met een opzet voor versoepelingen van de coronamaatregelen voor de komende maanden. Haagse bronnen spreken over een 'spoorboekje', dat duidelijk moet maken op welke termijn welke sector minder strenge regels kan verwachten. Horecaondernemers en contactberoepen zoals kappers kunnen mogelijk binnenkort hun zaak weer openen.

  Het toekomstperspectief is bedoeld voor de komende maanden. Het kabinet houdt er namelijk rekening mee dat er voorlopig geen vaccin is en dat er daarom het komend jaar tot anderhalf jaar nog coronamaatregelen nodig zijn. Wel breekt er een nieuwe fase van voorzichtige versoepeling aan; er zal meer benadrukt worden wat er kan en minder wat er niet kan.

  Lees hier verder:

 • Hoogste militair bezoekt ziekenhuis Den Haag

  Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer heeft het personeel van het Haagse Westeinde ziekenhuis bedankt voor hun inzet tijdens de coronacrisis. "Het is een eer om hier vandaag te zijn. Jullie hebben allemaal een fantastische prestatie geleverd en doen dat nog steeds", aldus Bauer vanmiddag, in gesprek met een aantal zorgmedewerkers.

  Defensie is op Bevrijdingsdag normaal gesproken druk met allerlei festiviteiten. Nu die door de coronacrisis tot een minimum zijn beperkt, reizen militairen door het land om zorgpersoneel een hart onder de riem te steken.

  Frans de Voeght, manager van de spoedeisende hulp in het Westeinde, is blij met Bauers bezoek. Hij toont zich bij Omroep West voorzichtig optimistisch over de toekomst. "Op dit moment is er plek. Maar het kan zo weer omslaan. Dus nog steeds een pas op de plaats, en oppassen."

 • Viroloog Fauci mag van Trump toch getuigen over corona-aanpak

  De Amerikaanse viroloog en topadviseur van president Trump, Anthony Fauci, mag van het Witte Huis toch getuigen over de aanpak van het coronavirus. Dat mag hij doen voor de Amerikaanse Senaat. Fauci mag van Trump nog steeds niet voor het Huis van Afgevaardigden verschijnen, omdat dat vol zou zitten met "Trump-haters". De Democraten hebben op dit moment de meerderheid in het Huis.

  Een comité van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt hoe de regering van Trump omgaat met de pandemie. Dat comité wilde Fauci horen, maar het Witte Huis staat dat nog steeds niet toe.

 • Geen nieuwe piek besmettingen na versoepeling in Oostenrijk

  De eerste versoepeling van de coronamaatregelen in Oostenrijk heeft niet geleid tot een nieuwe toename van het aantal besmettingen. Dat zegt de Oostenrijkse minister voor Volksgezondheid, Rudi Anschober.

  Vanaf half april, nu drie weken geleden, mochten kleine winkels, tuincentra en bouwmarkten in het land weer open. Omdat de cijfers over het aantal patiënten geen toename laten zien, mogen vanaf nu ook kappers, schoonheidsspecialisten en alle winkels weer open. "Mei gaat een beslissende maand zijn", aldus Anschober.

  De Oostenrijkse overheid blijft de bevolking aanmoedigen om minstens een meter afstand te houden en een mondkapje te dragen.

 • Eerste coronapatiënt Frankrijk al maand eerder

  In Frankrijk was de eerste besmetting met het coronavirus niet in januari, maar een volle maand eerder. Een dokter uit een ziekenhuis nabij Parijs heeft alsnog een coronatest laten uitvoeren op weefsel van een patiënt die op 27 december met een vermoedelijke longontsteking werd opgenomen. Die test blijkt positief.

  De patiënt, een 49-jarige man uit een voorstad van Parijs, is hersteld. Tegen lokale media zegt hij geen idee te hebben waar hij het coronavirus heeft opgelopen: hij was al een tijd niet in het buitenland geweest. Twee van zijn kinderen hadden in de periode dat hij ziek werd soortgelijke, maar minder ernstige symptomen. Zijn vrouw is niet ziek geweest.

  Toch denkt de behandelend arts dat de echtgenote van de man het coronavirus bij zich droeg. De vrouw werkt in een supermarkt vlak bij luchthaven Charles de Gaulle, waar ze in contact kan zijn gekomen met reizigers uit China.

  Eerder werd in Californië aangetoond dat het eerste Amerikaanse sterfgeval door het virus niet eind februari was, maar al begin februari.

 • Daling coronapatiënten op IC zet door, 'daling biedt ruimte'

  Het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen bedraagt 644. Dat zijn er 39 minder dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast nog 394 patiënten op de IC met andere klachten, 17 meer dan de dag ervoor. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De daling biedt IC's de ruimte om weer op adem te komen en de overige zorg te hervatten. Alle regio's zijn hiermee bezig. Dat zal de komende tijd leiden tot een stijging van het aantal non-covid-patiënten op de IC's."

  Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC's liggen er 618 in Nederland, 37 minder dan gisteren. Er liggen 26 Nederlandse coronapatiënten op een Duitse IC, twee minder dan gisteren door terugplaatsing en overlijden.

  De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC, ruim twee keer zoveel als nu.

  NOS | Harm Kersten
 • Gouverneur New York: duizenden niet gemelde sterfgevallen in verpleeghuizen

  De staat New York heeft meer dan 1700 niet eerder bekendgemaakte sterfgevallen in verpleeghuizen en zorginstellingen gemeld. Minstens 4813 overleden bewoners met (een vermoedelijke) coronabesmetting zijn sinds 1 maart overleden in 351 van de 613 verpleeghuizen in New York, meldt gouverneur Cuomo.

  Een vijfde tot een kwart van de officiële sterfgevallen door corona in de staat komt van bewoners van verpleegtehuizen. Het daadwerkelijke aantal is onduidelijk, onder meer omdat de lijst geen overlijdens bevat van bewoners die stierven in het ziekenhuis.