liveblog
NOS NieuwsAangepast

Curaçao versoepelt maatregelen • Daling coronapatiënten op IC zet door

  • Het is Bevrijdingsdag. In verband met de coronamaatregelen zijn veel activiteiten ter ere van 75 jaar vrijheid afgelast.
  • Het RIVM meldt 86 nieuwe sterfgevallen en 89 extra ziekenhuisopnames. Er liggen 644 coronapatiënten op intensivecareafdelingen, 39 minder dan een dag eerder.
  • Het kabinet komt morgenavond met een opzet voor versoepelingen van de coronamaatregelen voor de komende maanden.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. De komende dag is er een nieuw liveblog.

Britse ‘social distance professor’ stapt op na negeren eigen regels

De Britse onderzoeker Neil Ferguson, die premier Boris Johnson adviseerde het land op slot te doen, is opgestapt. Hij heeft zijn eigen regels overtreden door met zijn vriendin af te spreken, schrijft The Daily Telegraph.

Ferguson zou de getrouwde vrouw thuis hebben ontvangen. Zij moest daarvoor tijdens de lockdown minstens twee keer dwars door Londen reizen. In een verklaring schrijft de professor dat hij 'een beoordelingsfout' heeft gemaakt en verkeerd heeft gehandeld.

Airbnb ontslaat een kwart van het personeel

Airbnb gaat 1900 van de 7500 werknemers ontslaan. Het gaat vooral om banen in de VS. Doordat er veel minder wordt gereisd, worden er ook veel minder appartementen, huizen en kamers via Airbnb geboekt. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar minder dan de helft zal zijn van vorig jaar.

Airbnb lanceerde vorige week nog een nieuw schoonmaakprotocol voor verhuurders om de kans op coronabesmetting van gasten te verlagen. Verhuurders die dat protocol volgen, krijgen een speciale vermelding op de site. Ze moeten onder meer specifieke desinfectiemiddelen gebruiken en een accommodatie moet tussen twee gasten minimaal 24 uur leeg blijven.

Stedelijke musea: 300 miljoen euro aan steun onvoldoende

Het steunpakket van 300 miljoen euro voor de culturele sector is onvoldoende voor de vier grote stedelijke musea in Nederland. In een brief aan de cultuurwethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht roepen de instellingen op bij het Rijk aan te dringen op verdere steun.

Zonder extra maatregelen zou de sector een "grauwe vlakte" worden, waarschuwen de directeuren van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Centraal Museum in Utrecht, Kunstmuseum in Den Haag en Stedelijk Museum in Amsterdam.

Het steunpakket voorziet volgens hen namelijk nauwelijks in hulp aan musea die gemeentelijk of regionaal worden gesubsidieerd. Ook zouden de regels voor die instellingen zo streng zijn, dat ze alleen worden ondersteund bij een dreigend faillissement. Daarnaast zeggen ze bezorgd te zijn dat inkomsten terugvallen in de anderhalvemetermaatschappij.

Welke extra maatregelen er nodig zijn, zeggen de musea niet.

'Zing, vecht, huil, bid, lach...'

Vanwege de coronamaatregelen kan Bevrijdingsdag niet gevierd worden met Bevrijdingsfestivals of het Concert op de Amstel. Daarom werd op verschillende plekken in het land om 16.55 uur het bekende nummer van Ramses Shaffy gespeeld en gezongen.

De actie was een initiatief van cabaretière Claudia de Breij. Ook verschillende radiozenders draaiden het nummer.

Nederland zingt mee met Shaffy: 'Zing, vecht, huil, bid, lach...'

Meer dan 25.500 coronadoden in Frankrijk

Het aantal Franse patiënten dat is overleden aan het coronavirus is vandaag toegenomen met 330, de snelste stijging in bijna een week. Het totale aantal coronadoden in het land komt daarmee op 25.531.

Het aantal patiënten op de intensive care blijft wel dalen, van bijna 3700 gisteren naar 3430 vandaag. Ook het aantal coronapatiënten dat op andere afdelingen in ziekenhuizen is opgenomen daalt al drie weken.

Vrij bewegen op Curaçao

Curaçao gaat vrijdag 8 mei intern weer open. Dat meldde premier Eugene Rhuggenaath vandaag op een persconferentie. Er zitten wel voorwaarden aan de versoepeling van de huidige maatregelen.

Vanaf aanstaande vrijdag kan iedereen weer vrij bewegen tussen 06.00 uur en 21.00 uur, later op de avond en 's nachts blijft de avondklok van kracht. Tot 20.00 uur mag er gezwommen en gesport worden.

Ook mogen alle bedrijven weer open, mits die zich houden aan hygiëneregels en klanten ter plekke makkelijk afstand kunnen houden. De regels voor restaurants en 'snèks', supermarkten, bouwmarkten en begrafenisondernemers blijven van kracht. Zij mogen alleen mensen in een auto ontvangen, bijvoorbeeld om producten af te halen.

Curaçao heeft tot nu toe zestien vastgestelde coronabesmettingen.

Corona-onderzoek uitgebreid met 1 miljoen bloedtests

Sanquin gaat 1 miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit tegen het coronavirus. Het lopende onderzoek wordt zo flink uitgebreid, meldt de bloedbank. Samen met het ministerie van Volksgezondheid heeft de organisatie 1 miljoen testen besteld, die al binnen zijn.

Het gaat om bloedtesten die de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus aantonen. Die tests zijn extra waardevol, omdat ze volgens Sanquin drie verschillende types antistoffen meten. De antistoffen spelen alle drie een net iets andere rol in het immuunsysteem.

Voor het onderzoek naar groepsimmuniteit worden binnenkort opnieuw ruim 7000 donors getest op antistoffen.

Morgenavond meer duidelijkheid over corona-aanpak komende maanden

Het kabinet komt morgenavond met een opzet voor versoepelingen van de coronamaatregelen voor de komende maanden. Haagse bronnen spreken over een 'spoorboekje', dat duidelijk moet maken op welke termijn welke sector minder strenge regels kan verwachten. Horecaondernemers en contactberoepen zoals kappers kunnen mogelijk binnenkort hun zaak weer openen.

Het toekomstperspectief is bedoeld voor de komende maanden. Het kabinet houdt er namelijk rekening mee dat er voorlopig geen vaccin is en dat er daarom het komend jaar tot anderhalf jaar nog coronamaatregelen nodig zijn. Wel breekt er een nieuwe fase van voorzichtige versoepeling aan; er zal meer benadrukt worden wat er kan en minder wat er niet kan.

Lees hier verder:

Hoogste militair bezoekt ziekenhuis Den Haag

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer heeft het personeel van het Haagse Westeinde ziekenhuis bedankt voor hun inzet tijdens de coronacrisis. "Het is een eer om hier vandaag te zijn. Jullie hebben allemaal een fantastische prestatie geleverd en doen dat nog steeds", aldus Bauer vanmiddag, in gesprek met een aantal zorgmedewerkers.

Defensie is op Bevrijdingsdag normaal gesproken druk met allerlei festiviteiten. Nu die door de coronacrisis tot een minimum zijn beperkt, reizen militairen door het land om zorgpersoneel een hart onder de riem te steken.

Frans de Voeght, manager van de spoedeisende hulp in het Westeinde, is blij met Bauers bezoek. Hij toont zich bij Omroep West voorzichtig optimistisch over de toekomst. "Op dit moment is er plek. Maar het kan zo weer omslaan. Dus nog steeds een pas op de plaats, en oppassen."

Viroloog Fauci mag van Trump toch getuigen over corona-aanpak

De Amerikaanse viroloog en topadviseur van president Trump, Anthony Fauci, mag van het Witte Huis toch getuigen over de aanpak van het coronavirus. Dat mag hij doen voor de Amerikaanse Senaat. Fauci mag van Trump nog steeds niet voor het Huis van Afgevaardigden verschijnen, omdat dat vol zou zitten met "Trump-haters". De Democraten hebben op dit moment de meerderheid in het Huis.

Een comité van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt hoe de regering van Trump omgaat met de pandemie. Dat comité wilde Fauci horen, maar het Witte Huis staat dat nog steeds niet toe.

Geen nieuwe piek besmettingen na versoepeling in Oostenrijk

De eerste versoepeling van de coronamaatregelen in Oostenrijk heeft niet geleid tot een nieuwe toename van het aantal besmettingen. Dat zegt de Oostenrijkse minister voor Volksgezondheid, Rudi Anschober.

Vanaf half april, nu drie weken geleden, mochten kleine winkels, tuincentra en bouwmarkten in het land weer open. Omdat de cijfers over het aantal patiënten geen toename laten zien, mogen vanaf nu ook kappers, schoonheidsspecialisten en alle winkels weer open. "Mei gaat een beslissende maand zijn", aldus Anschober.

De Oostenrijkse overheid blijft de bevolking aanmoedigen om minstens een meter afstand te houden en een mondkapje te dragen.

Eerste coronapatiënt Frankrijk al maand eerder

In Frankrijk was de eerste besmetting met het coronavirus niet in januari, maar een volle maand eerder. Een dokter uit een ziekenhuis nabij Parijs heeft alsnog een coronatest laten uitvoeren op weefsel van een patiënt die op 27 december met een vermoedelijke longontsteking werd opgenomen. Die test blijkt positief.

De patiënt, een 49-jarige man uit een voorstad van Parijs, is hersteld. Tegen lokale media zegt hij geen idee te hebben waar hij het coronavirus heeft opgelopen: hij was al een tijd niet in het buitenland geweest. Twee van zijn kinderen hadden in de periode dat hij ziek werd soortgelijke, maar minder ernstige symptomen. Zijn vrouw is niet ziek geweest.

Toch denkt de behandelend arts dat de echtgenote van de man het coronavirus bij zich droeg. De vrouw werkt in een supermarkt vlak bij luchthaven Charles de Gaulle, waar ze in contact kan zijn gekomen met reizigers uit China.

Eerder werd in Californië aangetoond dat het eerste Amerikaanse sterfgeval door het virus niet eind februari was, maar al begin februari.

Daling coronapatiënten op IC zet door, 'daling biedt ruimte'

Het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen bedraagt 644. Dat zijn er 39 minder dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast nog 394 patiënten op de IC met andere klachten, 17 meer dan de dag ervoor. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De daling biedt IC's de ruimte om weer op adem te komen en de overige zorg te hervatten. Alle regio's zijn hiermee bezig. Dat zal de komende tijd leiden tot een stijging van het aantal non-covid-patiënten op de IC's."

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC's liggen er 618 in Nederland, 37 minder dan gisteren. Er liggen 26 Nederlandse coronapatiënten op een Duitse IC, twee minder dan gisteren door terugplaatsing en overlijden.

De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC, ruim twee keer zoveel als nu.

Gouverneur New York: duizenden niet gemelde sterfgevallen in verpleeghuizen

De staat New York heeft meer dan 1700 niet eerder bekendgemaakte sterfgevallen in verpleeghuizen en zorginstellingen gemeld. Minstens 4813 overleden bewoners met (een vermoedelijke) coronabesmetting zijn sinds 1 maart overleden in 351 van de 613 verpleeghuizen in New York, meldt gouverneur Cuomo.

Een vijfde tot een kwart van de officiële sterfgevallen door corona in de staat komt van bewoners van verpleegtehuizen. Het daadwerkelijke aantal is onduidelijk, onder meer omdat de lijst geen overlijdens bevat van bewoners die stierven in het ziekenhuis.

Nieuwe datum Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race wordt op zaterdag 10 oktober 'ingehaald'. De voorjaarsklassieker in Limburg staat op de voorlopige wielerkalender van 2020, die de internationale wielerbond UCI bekend heeft gemaakt. De Giro d'Italia staat van 3 tot en met 25 oktober op de kalender en overlapt dus met de Gold Race.

De Gold Race in Limburg stond aanvankelijk voor 19 april op de wielerkalender, maar ging vanwege de coronapandemie niet door.

Lees hier verder:

Amphia Ziekenhuis: nog jaren coronapatiënten op IC

Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen moet structureel omhoog in Nederland, zegt Merijn Kant, hoofd van de IC-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda, in de NPO Radio 1-podcast De Dag. Hoewel het aantal patiënten op de IC afneemt, zijn op de lange termijn meer bedden nodig. Volgens Kant is er een serieuze investering nodig in de zorg en moet er zo snel mogelijk personeel worden opgeleid.

De verwachting is dat er de komende jaren nog altijd coronapatiënten moeten worden behandeld. Veel IC-medewerkers hoopten dat na deze extreem drukke periode het aantal bedden weer geleidelijk teruggeschroefd kon worden tot het niveau van voor de corona-uitbraak. Maar dat gaat niet gebeuren, zegt Kant. Hij spreekt van een nieuwe groep patiënten die ook op langere termijn IC-zorg nodig zal hebben en met de huidige capaciteit van personeel is dat niet te bemannen.

Nederland heeft vergeleken met andere landen een relatief laag aantal IC-bedden per 100.000 inwoners. Dat volstond tot de uitbraak van de pandemie, maar nu niet meer, aldus Kant.

'We hopen dat het hier volgend jaar weer vol staat met mensen'

In tegenstelling tot de overvolle pleinen de afgelopen jaren tijdens de Bevrijdingsfestivals, zijn veel stadscentra nu uitgestorven. Zoals in Leeuwarden, waar op 5 mei gewoonlijk tienduizenden bezoekers naar de stad komen.

Leeuwarden

RIVM meldt 86 nieuwe doden

Er zijn 89 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 42. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.126.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 86, meldt het RIVM. Gisteren was dat 26. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5168 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 317. In totaal zijn er nu 41.087 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Kritisch oordeel over opkoopprogramma ECB

Het Duits Constitutionele Hof heeft een kritisch oordeel geveld over het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). De opkoop van staatsschulden is volgens het Hof weliswaar niet in strijd met de Duitse grondwet, maar wel buitenproportioneel en onvoldoende gemotiveerd. Daarom moet de ECB binnen drie maanden het beleid beter uitleggen en verantwoorden.

Zomervakantie naar Frankrijk blijft onzeker

Het is nog onduidelijk of buitenlandse toeristen deze zomer weer naar Frankrijk kunnen komen. Het zal afhangen van de ontwikkeling van de corona-epidemie de komende weken, zegt de Franse staatssecretaris van Toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne, tegen de NOS.

"Ik snap het ongeduld in uw land, maar het is nog te vroeg om toezeggingen te doen", aldus Lemoyne. "We zijn bijvoorbeeld nog bezig met onze buurlanden, met andere EU-landen, om te praten over het gezamenlijk heropenen van alle grenzen." Eind mei wil de Franse regering knopen doorhakken. Dan moet duidelijk worden of en wanneer bijvoorbeeld restaurants en campings weer open gaan.

De afgelopen dagen ontstond onrust omdat verschillende ministers lieten doorschemeren dat de zomervakantie er dit jaar wel eens heel anders uit kan gaan zien. "Het is niet de bedoeling dat er straks hordes aan buitenlandse toeristen ons land binnenkomen", zei Lemoyne eerder. En de minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei: "Ik weet niet of straks de stranden weer opengaan."

Schapen nemen Turkse straat over tijdens lockdown

Opmerkelijk beeld uit Turkije, waar inwoners van de stad Atakum,een grote kudde schapen voorbij zagen komen op de voorheen zo drukke autoweg door het stadscentrum.

Turkse stad in lockdown: schapen nemen de weg over

Remkes beëindigt anti-lockdown-demonstratie in Den Haag

Burgemeester Remkes van Den Haag heeft een demonstratie tegen de coronamaatregelen beëindigd. Volgens de gemeente hielden betogers zich niet aan de aanwijzingen. De politie heeft tientallen demonstranten opgepakt.

Volgens de politie deden ongeveer 150 tot 200 mensen mee met het protest. Op sociale media werd opgeroepen om tussen 12.00 en 15.00 uur te demonstreren. De demonstratie was niet bij de gemeente aangemeld en daarom niet toegestaan. De gemeente gaf daarna toch toestemming om te demonstreren op het Koekamp, naast het Malieveld, mits betogers zich aan de anderhalve meter afstand zouden houden.

Lees hier verder:

Kappers hopen op groen licht van Rutte

Kappers hebben goede hoop dat premier Rutte morgen aankondigt dat ze weer aan het werk kunnen. "De signalen die wij krijgen zijn goed", zegt een woordvoerder van kappersorganisatie ANKO.

De organisatie heeft een coronaprotocol ingediend bij de overheid. De plannen lijken op de maatregelen van Duitse collega's. "Daar gebruiken de kappers zelf chirurgische maskers en voor de klant eventueel een zelfgemaakt mondkapje. Dat is goed werkbaar."

Kappers kunnen niet wachten om weer open te gaan, zegt ANKO. "70 procent heeft echt al liquiditeitsproblemen. Mei is ook de maand van het vakantiegeld en veel bedrijven hebben het geld niet meer om dat te betalen. Als dat zo doorgaat, dreigt werkloosheid van 30 procent van het personeel. En dan heb je het over een sector met 50.000 werknemers."

Britse corona-app getest op eiland

In het Verenigd Koninkrijk wordt een test gedaan met een corona-app. Alleen inwoners van het Zuid-Engelse eiland Wight doen mee.

De app werkt met bluetooth en slaat de gegevens centraal op, dus op overheidscomputers. Daar zijn zorgen over, omdat het voor de privacy beter is om de gegevens op de telefoon zelf op te slaan. De Britse overheid zegt dat het niet nodig is om je naam en telefoonnummer te geven. Maar volgens critici is het vrijwel onmogelijk om deze data anoniem op te slaan.

De test wordt uitgevoerd op het eiland Wight omdat het een goed afgebakend gebied vormt. "De regering zocht een gemeenschap die eenvoudig is te controleren, en waar mensen niet voortdurend in en uit reizen", zegt correspondent Tim de Wit op NPO Radio 1.

Bovendien is een groot gedeelte van de inwoners van het eiland gepensioneerd. "Dat is interessant om te testen, omdat ouderen hun telefoon meestal niet zo fanatiek gebruiken als jongeren", zegt De Wit. "Zo kan getest worden hoeveel mensen deze app vrijwillig zullen installeren." Als de test op Wight succesvol verloopt, verwacht de Britse gezondheidsdienst NHS dat de app over een paar weken in het hele land kan worden gebruikt.

Ook de Nederlandse regering wil gebruik maken van een corona-app. Aanvankelijk moesten ontwerpers plannen hiervoor indienen. Na kritiek van experts en de Tweede Kamer over de privacybescherming, besloot minister De Jonge om de app zelf te laten bouwen.

GGD'en niet klaar voor meer contactonderzoek

De 24 GGD-regio's zijn nog niet klaar om veel meer bron- en contactonderzoek te doen als basisscholen, kinderdagverblijven en speciaal onderwijs volgende week weer open gaan. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. De meeste regio's werken wel aan plannen om de capaciteit uit te breiden, maar ze hebben geen idee wat er precies van hen verwacht wordt.

De extra capaciteit voor veel meer bron- en contactonderzoek is een harde voorwaarde van het Outbreak Management Team (OMT) voor versoepeling van corona-maatregelen.

Wereldwijd meer dan kwart miljoen coronadoden

Het aantal mensen dat wereldwijd is overleden aan het coronavirus is gestegen tot boven de 250.000. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins University, die zich baseert op cijfers van de verschillende overheden. Bijna 70.000 slachtoffers vielen in de VS. In het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn ongeveer 30.000 coronapatiënten overleden.

In totaal zijn ruim 3,5 miljoen coronabesmettingen geregistreerd, waarvan bijna 1,2 miljoen in de VS.

Camping wil toiletgebouwen openen ondanks corona

Een grote camping in het Noord-Hollandse dorp Tuitjenhorn wil snel duidelijkheid over de openstelling van toiletgebouwen. De gebouwen zijn nu dicht als gevolg van de coronamaatregelen. Dat heeft grote gevolgen voor de camping. In de normaal zo drukke meivakantie is dit jaar slechts vijf procent van de gasten komen opdagen - allemaal met een eigen sanitaire voorziening.

"Waarom mogen kledingwinkels, supermarkten en bouwmarkten open zijn, terwijl bij ons de veel minder drukke sanitairgebouwen dicht moeten blijven?", schrijft campingeigenaar Peter Vriend in een open brief aan premier Rutte en burgemeester Marjan van Kampen.

"Mocht de overheid het ons niet uitleggen, dan gaan we maandag na de meivakantie onze sanitairgebouwen beperkt openstellen", aldus Vriend bij NH Nieuws. Volgens hem kan dat op een verantwoorde manier. Zo zit er tussen ieder wc- en douchehokje een leeg hokje en bij de ingangen van de toiletgebouwen staan desinfecterende middelen.

Horeca: opening terrassen 1 juni zou lichtpuntje zijn

De horecabranche is aangenaam verrast door het bericht dat terrassen over een paar weken weer open mogen. Ingewijden zeggen tegen het ANP dat cafés en restaurants hun terras vanaf 1 juni weer mogen gebruiken. "We zijn al langere tijd in gesprek over de mogelijkheden die er komen. De datum van 1 juni komt voor mij onverwacht, maar is een lichtpuntje", zei voorzitter Rober Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

De horeca heeft inmiddels coronaprotocollen ingediend bij de overheid. "Daarbij kijken we naar veiligheid, maar niet per se naar anderhalve meter afstand", zegt Willemsen. Als voorbeeld noemt hij schermen en looplijnen op terrassen en manieren om te voorkomen dat mensen blijven staan.

Willemsen hoopt snel duidelijkheid te krijgen over de coronaprotocollen. "Als dat eerder is dan 1 juni, dan zullen de ondernemers daar klaar voor zijn."

Meer dan 30.000 coronadoden in Verenigd Koninkrijk, meer dan Italië en Spanje

Het aantal coronadoden in het Verenigd Koninkrijk is opgelopen tot meer dan 30.000. Volgens het nationale Britse bureau voor de statistiek waren er op 24 april 29.648 doden in Engeland en Wales. Het bureau gaat af op overlijdensverklaringen.

Samen met de doden in Schotland en Noord-Ierland komt het Verenigd Koninkrijk boven de 30.000 doden uit. Dat is meer dan Italië en Spanje.

Premier Rutte: juist nu merken we belang van veiligheid en vrijheid

'Coronataks' op drank in Indiase hoofdstad

Gisteren stonden lange rijen bij slijterijen in New Delhi

In de Indiase hoofdstad New Delhi is een extra belasting van 70 procent op drank ingevoerd. Daarmee wil de lokale overheid mensenmassa's bij slijterijen voorkomen.

Gisteren werden de coronamaatregelen in India versoepeld, waardoor slijterijen weer open konden. Dat leidde in het hele land tot grote drukte bij drankwinkels. De lokale regering in New Dehli sprak van chaos en wil dat aanpakken met de speciale coronataks. Als het ondanks de extra belasting te druk wordt, dreigt de overheid winkels te sluiten.

Ook andere Indiase staten hebben extra belastingen op drank ingevoerd om drukte te voorkomen.

139 Duitse coronadoden, meer dan gisteren

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 139 mensen overleden aan het coronavirus, meldt het Robert Koch-instituut. De afgelopen drie dagen bleef het sterftecijfer onder de honderd en gisteren lag het op 43. In totaal zijn 6831 coronapatiënten overleden.

Het aantal geregistreerde besmettingen steeg met 685 naar ruim 163.000.

Ruim 6 miljoen kijkers bij Nationale Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is gisteravond door bijna 6,3 miljoen mensen bekeken. Dat is mogelijk een record en in elk geval de hoogste kijkdichtheid sinds 2006. In deze cijfers zijn de kijkers verwerkt op NPO 1, 2 en 3 tussen 19.49 uur en 20.27 uur.

RTL zond de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte uit en daar keken ruim 1 miljoen mensen naar. De herdenkingsuitzending op SBS 6 trok ruim 500.000 kijkers.

Door de coronamaatregelen waren de herdenkingen zonder publiek, waardoor veel mensen thuis keken.

Opticiens lijden onder crisis; oogmetingen lastig

De eerste opticiens zijn sinds gisteren weer open, maar brillenverkopers verwachten dat hun omzet voorlopig laag blijft. Het moederbedrijf achter Pearle en Eyewish, het Nederlandse GrandVision, denkt dat de omzet in april zo'n 80 procent minder was dan een jaar geleden.

Het bedrijf heeft meer dan 7000 optiekwinkels over de hele wereld. Eind april was 60 procent nog volledig gesloten, 40 procent van de winkels was gedeeltelijk open. Vooral oogmetingen zijn lastig, omdat medewerkers daarvoor dicht bij klanten moeten komen. Om toch metingen te kunnen doen, zijn er schermen in de winkels geplaatst en krijgen medewerkers beschermend materiaal zoals mondkapjes.

GrandVision is jarenlang gewend aan groei. Dat was ook dit jaar het vooruitzicht, maar in het eerste kwartaal daalde de omzet met 5 procent. Die daling is in het huidige kwartaal waarschijnlijk nog forser. Online wordt er wel meer verkocht, vooral contactlenzen. De online omzet steeg met 85 procent.

Het bedrijf betaalt voorlopig geen dividend uit. GrandVision is bezig met een fusie met het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica. Bij dat bedrijf daalde de omzet met ruim 10 procent in het eerste kwartaal.

'Frappante overeenkomsten met Spaanse griep van 1918'

Ondanks een eeuw wetenschappelijke vooruitgang lijkt 2020 sterk op 1918, zegt John M. Barry, schrijver van een boek over de Spaanse grieppandemie, waaraan wereldwijd tientallen miljoenen mensen overleden. De Amerikaanse historicus zegt in een interview met persbureau AP dat ditmaal de wetenschap snel de genetische code van het virus ontcijferd heeft, maar dat net als in 1918 een vaccin of behandeling die werkt ver uit zicht is.

Net als nu sprong het virus van dieren over op de mens, en waren afstand houden, handen wassen en het dragen van maskers de belangrijkste manieren om verspreiding tegen te gaan. "Ook toen was het advies: als je besmet raakt, blijf dan thuis en kom pas naar buiten als de symptomen voorbij zijn."

Niet alleen is het eeuwenoude middel van de quarantaine terug, ook de kwakzalverij viert weer hoogtij, zegt Barry. "Destijds zei men dat je rauwe uien over je borst moest wrijven, nu zegt president Trump dat je bleekwater in je aderen zou moeten spuiten."

Ook in de houding van de Amerikaanse president en de Amerikaanse overheid ziet Barry overeenkomsten met 1918. Hij heeft het over holle verzekeringen dat het goed zou komen, die strijdig zijn met de realiteit van overvolle ziekenhuizen en mortuaria.

Ook president Wilson leek de dreiging vanaf het begin te onderschatten. Anders dan Trump zei hij er in het openbaar nooit iets over, ook al stierven Amerikaanse militairen in groteren getale aan de griep dan aan de oorlog. Dat is wel een groot verschil met nu: de Spaanse griep maakte vooral slachtoffers onder jonge mensen, tussen de 20 en 40 jaar.

'Woonzorginstellingen in financiële nood'

Kleinschalige woonzorginstellingen zeggen dat ze in financiële problemen komen. "Aan de ene kant hebben we extra kosten: voor de schoonmaak en voor personeel omdat ons eigen personeel ziek is. Aan de andere kant vallen heel veel inkomsten weg doordat bijvoorbeeld familieleden besluiten om oma of moeder tijdelijk naar huis te halen of doordat bewoners komen te overlijden", zegt directeur Mark van Barschot van de branchevereniging Kleinschalige Zorg.

Ook missen ze inkomsten doordat nieuwe bewoners wegblijven uit angst voor corona, zei Van Barschot in het NOS Radio 1 Journaal. "Verpleegzorginstellingen staan op dit moment bij het volk toch een beetje bekend als gevaarlijk plekken om te zijn." Ongeveer 50 van de 300 kleinschalige woonzorginstellingen heeft hierdoor financiële problemen.

Volgens de branchevereniging heeft de overheid steun toegezegd, maar wordt er al zes weken overlegd over de technische uitwerking. "We zouden een muur om de kwetsbare mensen bouwen. Dit zijn nou net de organisaties die die muur aan het bouwen zijn, vaak ook nog met gevaar voor eigen leven."

Van Barschot roept minister De Jonge van Volksgezondheid op om de impasse te doorbreken. "Het gaat niet over heel grote bedragen. Er zijn beloftes gedaan. Het is tijd om die beloftes in te lossen."

Roep om versoepeling in Suriname

Dat Suriname het coronavirus snel onder controle heeft gekregen komt volgens correspondent Nina Jurna vooral door de geïsoleerde ligging, het dunbevolkte gebied en snel overheidsingrijpen. "Toen op 13 maart de eerste besmetting werd geconstateerd is onmiddellijk het luchtruim afgesloten. Daarna is een avondklok ingesteld en scholen en winkels moesten dicht. Het ging helemaal op slot."

Gisteren meldde de Surinaamse overheid dat er sinds 31 maart geen nieuwe besmettingen zijn geweest. Daardoor neemt de druk toe om de coronamaatregelen te versoepelen. "Dat wil het bedrijfsleven ontzettend graag. Die roepen dat bepaalde winkels weer moeten openen", zei Jurna in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens haar is de economie hard getroffen door de maatregelen. "Al voor corona was er een economische crisis, problemen met de Surinaamse dollar. Die waarde is nu verder gedaald en prijzen in winkels zijn gestegen." Om de klap op te vangen heeft de overheid onder meer een noodfonds opgericht. "Misschien komt dat net op tijd. Het echte effect zien we de komende weken of maanden."

Al twee dagen geen besmettingen in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn er voor de tweede dag op rij geen nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is bekendgemaakt door het ministerie van Volksgezondheid. Vorige week stelde premier Ardern al dat het land het virus er voorlopig onder leek te hebben. Het aantal nieuwe besmettingen lag toen al dagen onder de tien.

Ardern heeft aangekondigd dat er later vandaag meer bekend wordt over reisverkeer tussen Nieuw-Zeeland en buurland Australië. Eerder sprak ze de wens uit om een 'trans-Tasmaanse bubbel' te vormen waarin reizen tussen de landen weer mogelijk wordt.

Ze noemt reizen van en naar andere landen voorlopig onwaarschijnlijk, maar het lijkt haar logisch om de economische banden met Australië weer aan te halen wanneer dat veilig is. "We zullen lange tijd geen open grenzen voor de rest van de wereld hebben", zei ze.

In Nieuw-Zeeland is bij 1137 mensen het coronavirus vastgesteld. Twintig mensen zijn aan het virus overleden.

Minder doden in VS, maar stijging verwacht

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1015 mensen overleden aan het coronavirus. Dat meldt de Johns Hopkins University, die wereldwijd het aantal besmettings- en sterfgevallen bijhoudt. Er zijn nu 68.920 doden geregistreerd in de VS. Het aantal doden dat vandaag is gemeld, ligt lager dan de afgelopen dagen. Toen overleden dagelijks nog meer dan 1400 mensen.

Ondertussen heeft het Instituut for Health Metrics and Evaluation van de universiteit van Washington voorspeld dat er in augustus zo'n 135.000 coronadoden te betreuren zullen zijn in de VS. Dat is bijna twee keer zoveel als het aantal sterfgevallen dat eerder uit de rekenmodellen kwam. Volgens het instituut is de verwachte stijging het gevolg van de "groeiende mobiliteit in de meeste staten" nu de coronamaatregelen worden versoepeld.

Er zijn in de VS ruim 1,2 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Meer dan 30.000 besmettingen in Ecuador

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Ecuador is de 30.000 gepasseerd. Er zijn nu 31.881 gevallen bekend en het dodental ligt in ieder geval op 1569. Verder zijn er nog eens 1336 sterfgevallen bekend waarbij een coronabesmetting wordt vermoed.

Volgens de regering ligt het daadwerkelijke aantal doden waarschijnlijk vele malen hoger. Met name in de grootste stad van het land, Guayaquil, zal het dodental naar verwachting nog hard stijgen. Het zorgsysteem in de stad was de afgelopen tijd dusdanig overbelast dat lichamen van overleden coronapatiënten in huizen en op straat bleven liggen.

Inmiddels heeft de overheid bekendgemaakt dat de coronamaatregelen in het land stapsgewijs worden versoepeld. Zo mogen sommige bedrijven weer thuis gaan bezorgen en mogen er weer meer taxi's rijden. De grenzen blijven voorlopig wel dicht en de avondklok die nu geldt, blijft van kracht.

Hoe viert Nederland Bevrijdingsdag?

Door de coronamaatregelen zijn veertien Bevrijdingsfestivals afgelast. Ook andere activiteiten om stil te staan bij de vrijheid, zoals de 5-mei lezing door Angela Merkel, kunnen niet doorgaan. Maar wat kan wel?

'Woensdag akkoord over hervatting Bundesliga'

De Duitse deelstaten zijn van plan om morgen in te stemmen met een verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen die betrokken zijn bij de voorbereiding van een videoconferentie met bondskanselier Merkel over de maatregelen.

De bronnen zeggen dat de deelstaten zullen toestaan dat de Bundesliga vanaf 15 mei zonder publiek wordt hervat. De clubs uit de hoogste Duitse voetbalklasse hebben de training alweer opgepakt en vrijwel alle spelers zijn getest op het coronavirus. Er wordt nu in kleine groepjes onder strikte voorwaarden getraind.

Bayern München is na 25 van de 34 duels koploper in de Bundesliga. De nummer twee, Borussia Dortmund, volgt op 4 punten.

Kabinet wil perspectief bieden, kappers mogelijk snel open

Het kabinet wil de bevolking meer "perspectief" gaan bieden in de strijd tegen het coronavirus. Er wordt een omslag gemaakt in de adviezen. Niet langer wordt benadrukt wat er allemaal niet kan, er zal worden gekeken naar wat juist wél kan. Dat meldt Nieuwsuur op basis van bronnen. Het kabinet wil nog steeds dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven en vanuit huis werken, maar minder dwingend dan tot nu toe. De nadruk komt te liggen op thuisblijven als je klachten hebt.

Ook overweegt het kabinet contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten op korte termijn weer open te laten gaan. Daarnaast wordt voorzichtig bekeken of terrassen en strandtenten daarna ook weer kunnen openen. Maar grote evenementen en volle kroegen blijven uit den boze. Een voorwaarde voor de versoepeling is dat er voldoende op het coronavirus getest kan worden.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van dinsdag 5 mei. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.