liveblog
NOS NieuwsAangepast

Wereldwijd eerbetoon voor hulpdiensten • Tilburg: mijd centrum

  • Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gedaald tot onder de 700.
  • RIVM: 97 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis en nog eens 94 besmette personen overleden.
  • In Spanje mogen mensen na bijna vijftig dagen lockdown weer buiten sporten.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog van zondag 3 mei is hier te lezen.

Eerbetoon voor hulpdiensten

Vanaf half negen vanavond zijn wereldwijd gebouwen verlicht om hulpdiensten te steunen, die de coronacrisis bestrijden. In Rotterdam wordt op de Euromast een hartslag nagebootst.

Eerbetoon voor hulpdiensten

Tilburg: kom niet naar de binnenstad

Het was vandaag druk in het centrum van Tilburg. "Daarom nogmaals de oproep om alleen naar het centrum te komen voor een noodzakelijke boodschap", schrijft de gemeente op zijn website. "Kom in het weekend niet tussen 14:00 en 16:00 uur. En als u komt, dan het liefste alleen."

De gemeente vindt het goed dat lokale ondernemers gesteund worden. "Maar zoek daarvoor een rustig moment. Kom bij voorkeur doordeweeks en niet in het weekend. Alleen samen krijgen we corona onder controle."

De welpen mogen weer naar de scouting

Na zes weken zijn sommige scoutingclubs weer opengegaan. De welpen en scouts van scoutingclub Erasmus in Oosterhout zijn blij dat het weer begonnen is.

'Ik ben allang blij dat we weer naar scouting mogen'

Oppositie Tanzania in quarantaine

De leden van de Tanzaniaanse oppositiepartij Chadema gaan twee weken in quarantaine. Drie politici overleden kortgeleden, onder wie de minister van Justitie. De regering heeft niet bekendgemaakt wat de doodsoorzaak was, maar door de strikte hygiënemaatregelen bij de begrafenissen wordt vermoed dat het om corona gaat.

Eerder riep partijleider Freeman Mbowe op tot een directe schorsing van het parlement en een verplichte coronatest voor parlementariërs en hun familie.

Meer tips bij Meld Misdaad Anoniem

Het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem is flink toegenomen sinds de 'intelligente lockdown' in Nederland is afgekondigd. Dat zegt Marc Janssen van de tiplijn tegen EenVandaag. "Het wordt simpelweg niet geaccepteerd dat enkelen daar lak aan hebben."

Volgens Janssen waren er afgelopen maand ruim 600 meldingen van overtredingen van "bedrijfsmatige of structurele aard". Het gaat dan om kroegen die de deur openhouden, of contactberoepen zoals kappers, nagelstudio's of prostituees die klanten blijven ontvangen. "Maar ook bijvoorbeeld de anti-coronafeesten."

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat samenscholingen van mensen, zoals sporters in het park, worden gemeld bij het meldpunt. Daarvoor moet je bij de gemeente of de wijkagent zijn, zegt Janssen.

In totaal werd er in april 2426 keer getipt, tegenover een normaal aantal van 1400 meldingen. Naast coronagerelateerde meldingen zijn er ook meer tips over normale criminaliteit. "De sociale controle is hoger", zegt Janssen. Zo wordt er ook meer getipt over drugshandel, geweld en door de politie gezochte personen.

Italiaans sterftecijfer schiet omhoog door doden in april

Het aantal geregistreerde doden in Italië is gestegen met 474, de hoogste stijging sinds 21 april. Gisteren werden er nog 269 doden gemeld. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica geven de cijfers een vertekend beeld. Van de 474 doden stierven 280 mensen vorige maand al buiten het ziekenhuis, maar ze werden pas vandaag geregistreerd.

Andere cijfers in Italië wijzen op een daling: het aantal mensen in het ziekenhuis neemt af, evenals het aantal patiënten op de intensive care. Op de IC liggen nu 1539 coronapatïenten, 39 minder dan gisteren. In totaal worden 17.357 coronagevallen in de Italiaanse ziekenhuizen behandeld, 212 minder dan gisteren.

Politie New York handhaaft coronaregels

De New Yorkse politie heeft duizend agenten laten uitrukken om ervoor te zorgen dat de regels rond social distancing in acht worden genomen. Het is mooi weer in de Amerikaanse stad, waardoor veel New Yorkers eropuit gaan.

Agenten zijn te voet, per fiets of in de auto op pad om de inwoners van de stad op de regels te wijzen. In de metro wordt ook gecontroleerd of er genoeg afstand gehouden wordt. Sinds 16 maart zijn er met betrekking tot de coronaregels 60 arrestaties gedaan en 343 dagvaardingen uitgedeeld.

Ook delen de agenten gezichtsmaskers uit aan mensen die er geen hebben.

'Verenigd Koninkrijk is voorbij de piek'

Het aantal geregistreerde coronadoden in het Verenigd Koninkrijk is gestegen met 621. Gisteren werden er nog 739 nieuwe doden gemeld. Ook het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt neemt af.

Het land is nu voorbij de piek, zei de Britse huisvestingsminister Robert Jenrick, die namens de regering een persconferentie geeft. Premier Johnson zei twee dagen geleden ook al dat het Verenigd Koninkrijk de piek voorbij is. Volgende week zal Johnson uiteenzetten hoe Groot-Brittannië fase 2 ingaat, zei Jenrick.

Er zijn in totaal 28.131 Britten overleden aan het coronavirus. "Dat zijn hartverscheurende verliezen voor alle families die ermee te maken hebben gehad", zei de minister.

Ook kaartte Jenrick de "nachtmerrie" aan voor de slachtoffers van huiselijk geweld ten tijde van deze crisis. Hij zei dat de Britse overheid ervoor zal zorgen dat deze slachtoffers makkelijker toegang krijgen tot huisvesting. Hij kondigde een pakket van 76 miljoen pond aan, dat onder meer wordt ingezet om veilige plekken voor slachtoffers van huiselijk geweld te creëren.

Minder dan 700 coronapatiënten op IC’s in Nederland, 'het gaat de goede kant op'

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gedaald tot onder de 700. "De totale IC-bezetting is met 1098 patiënten in Nederland weer binnen de normale capaciteit", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dat geeft ruimte aan de IC-medewerkers om enigszins op adem te komen."

"Het wisselt per ziekenhuis hoe ze met die bezetting omgaan, maar in het algemeen geldt: medewerkers van veel IC's kunnen weer wat op kracht komen", zegt een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

In totaal liggen er in Nederland 680 coronapatiënten op de IC. Op Duitse IC's liggen nog eens 28 Nederlanders met corona. Daarmee komt het totaalaantal Nederlandse IC-patiënten met corona op 708. Gisteren waren het er nog 735.

"Minder dan 700 is een prachtig getal", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Volgens hem kan er in veel ziekenhuizen komende week weer geopereerd worden, hoewel er in sommige ziekenhuizen relatief veel coronapatiënten zijn. "De verwachting is dat het er over twee weken nog een stuk of 400 zijn. Dat zou nog mooier zijn."

Boris Johnson vernoemt zoon naar artsen

De pasgeboren zoon van de Britse premier Johnson heeft de naam Wilfred Lawrie Nicholas Johnson gekregen, maakt Carrie Symonds, de verloofde van Johnson, bekend via Instagram.

De derde voornaam, Nicholas, verwijst naar twee van de dokters, Nick Price en Nick Hart, die Johnson behandelden toen hij het coronavirus had. Johnson verwees in zijn opgewekte speech, nadat hij het ziekenhuis was uitgekomen, al naar de twee artsen. Hij bedankte toen de dokters die zijn leven hadden gered, "van wie meerdere om de een of andere reden Nick heten".

De eerste twee namen, Wilfred en Lawrie, verwijzen naar de grootouders van de Britse premier en zijn verloofde.

Frankrijk wil noodtoestand verlengen

De Franse regering wil de noodtoestand verlengen tot 24 juli, kondigt gezondheidsminister Olivier Véran aan. Maandag wordt het voorstel aan het parlement voorgelegd. Volgens Véran zou het beëindigen van de noodtoestand het risico vergroten op een nieuwe uitbraak.

Spanjaarden maken gretig gebruik van mogelijkheid om weer buiten te sporten

'We hopen dat we het virus hebben verslagen'

Zeven weken coronacrisis: wat voelt de economie daarvan?

Al bijna anderhalve maand ligt het openbare leven voor een groot deel stil vanwege de coronacrisis. We geven veel minder geld uit. In de winkelstraten is weinig te beleven, omdat veel winkels hun deuren hebben gesloten. En ook al hebben steeds meer restaurants een afhaalloket geopend, compenseert die omzet niet alle avonden waarop we niet uitgebreid uit eten zijn gegaan.

In dit artikel zie en lees je de statistieken over de impact op de economie:

RIVM: 94 nieuwe coronadoden

Er zijn 97 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 85 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.951.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 94, meldt het RIVM. Gisteren was dat 98. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

"De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken", schrijft het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4987 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 445. In totaal zijn er nu 40.236 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Fotoreeks: grensovergangen naar België geblokkeerd

Vanwege de coronacrisis heeft de Belgische overheid de grens met Nederland tijdelijk gesloten voor niet-essentieel verkeer. Met containers, hekken en betonblokken zijn diverse overgangen geblokkeerd, is te zien in deze ANP-fotoreportage:

  • ANP
    De grensovergang in Limburg bij het Belgische dorp Smeermaas
  • ANP
  • ANP
  • ANP
    Een afgesloten grensovergang tussen het Nederlandse Grazen en het Belgische Meerle.
  • ANP
    Een afgesloten grensovergang tussen het Nederlandse Galder en het Belgische Meersel-Dreef.
  • ANP
    Een afgesloten grensovergang tussen het Nederlandse Ulicoten en het Belgische Oosteneinde.
  • ANP
    Een afgesloten grensovergang tussen het Nederlandse Grazen en het Belgische Oosteneinde.

Corona-app verplicht voor werknemers in India, zorgen om privacy

In India zijn werknemers in de publieke en private sector verplicht om een corona-app te installeren. Met behulp van gps-gegevens en bluetooth waarschuwt de app gebruikers voor een mogelijk contact met iemand die positief is getest op het coronavirus.

Volgens zakenkrant Financial Times is de app al door 80 miljoen Indiërs gedownload. Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven en organisaties dat alle medewerkers de app gebruiken, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De app roept bij critici vragen op over de privacy van gebruikers. Het zou onduidelijk zijn wat er gebeurt met de verzamelde data. "Een dergelijke stap moet worden ondersteund door een wet die een sterke gegevensbeschermingsdekking biedt", zegt Udbhav Tiwari van techbedrijf Mozilla tegen persbureau Reuters.

Het verplicht stellen van de app is onderdeel van de versoepeling van coronamaatregelen voor licht getroffen regio's. Sinds 25 maart geldt een grootschalige lockdown in India. Met 37.000 vastgestelde besmettingen en zo'n 1200 doden lijkt het land licht getroffen door het coronavirus.

België: weer minder coronapatiënten in het ziekenhuis

In België zijn de afgelopen 24 uur 82 nieuwe coronadoden geregistreerd. Dat zijn er minder dan gisteren, toen waren het er 130.

Sinds gisteren zijn er 128 nieuwe coronapatiënten opgenomen in Belgische ziekenhuizen. In totaal liggen er nu 3111 in het ziekenhuis, dat zijn er 275 minder dan gisteren.

Ook op de intensive care daalde opnieuw het aantal coronapatiënten. Die bezetten nu 689 IC-bedden, 60 minder dan gisteren.

Oppositie Tanzania eist actie na overlijden minister en parlementariërs

De grootste oppositiepartij in Tanzania roept op tot een directe schorsing van het parlement en een verplichte coronatest voor parlementariërs en hun familie. De afgelopen elf dagen zijn een minister en twee parlementariërs overleden, zonder dat de regering bekendmaakte wat de doodsoorzaak was.

"We betreuren dat er nog steeds parlementsleden en andere Tanzanianen omkomen door covid-19", zegt oppositieleider Freeman Mbowe volgens nieuwssite Al Jazeera. Mbowe vindt dat de regering, onder leiding van president John Magufuli, zijn kop in het zand steekt.

Scholen en universiteiten in het Afrikaanse land zijn gesloten, maar de president roept burgers wel op om door te werken. Ook spoort hij mensen aan om naar de kerk of moskee te blijven gaan.

Volgens overheidscijfers telt Tanzania 480 coronapatiënten en 16 doden. Die getallen vormen volgens Al Jazeera de enige corona-update van de afgelopen negen dagen.

Nog te vroeg voor exitstrategie, zeggen RIVM-experts

Een concreet plan om uit de 'intelligente lockdown' te komen is er nog niet. "Dat is echt wat complexer dan een strategie eruit lichten en zeggen dat dat de juiste is", zeggen hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen.

De NOS sprak met hen over de mogelijkheid om ieder besmet persoon op te sporen en te isoleren. En over de Duitse collega's, die pessimistischer lijken dan de twee RIVM'ers:

Burgemeester: 2 procent van Moskovieten heeft coronavirus

Ruim 250.000 inwoners van Moskou hebben covid-19, schrijft The Moscow Times op basis van burgemeester Sergei Sobyanin. Die heeft op zijn blog geschreven dat ongeveer 2 procent van de bewoners het coronavirus heeft opgelopen. Dat komt neer op ruim een kwart miljoen inwoners.

De burgemeester baseert zich op een reeks testen in de Russische hoofdstad. Mede dankzij de toegenomen testcapaciteit heeft de stad volgens Sobyanin de uitbraak onder controle.

Vanwege de coronacrisis zijn talloze openbare gelegenheden in Moskou gesloten

In Rusland zijn er de afgelopen 24 uur 9623 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het totaal staat op ruim 124.000 bevestigde besmettingen. Bijna de helft van deze groep woont in Moskou. Het officiële dodental als gevolg van de corona-uitbraak is vandaag opgelopen tot 1222, dat zijn er 57 meer dan gisteren.

Welke rol spelen dierproeven in de zoektocht naar een vaccin?

Hamsters, muizen, fretten en apen zijn veelgebruikte proefdieren in de zoektocht naar een covid-19-vaccin. In Nederland zijn dit jaar tot nu toe 12.000 dieren aangevraagd voor corona-onderzoek, blijkt uit navraag van NOS op 3.

In deze video legt NOS op 3 uit welke rol dierproeven spelen in de jacht op een vaccin:

Spanjaarden mogen na bijna 50 dagen lockdown weer buiten sporten

Sinds 06.00 uur mogen Spanjaarden de straten weer op om te sporten of te bewegen. Daar wordt in het Retiro Park in Madrid volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg ruim gehoor aan gegeven. "Om me heen rennen tientallen en nog eens tientallen mensen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Mensen die hier nu lopen, zitten in bijna de vijftigste dag van de lockdown", zegt Zoutberg. "Als je geen goede reden had om naar buiten te gaan, zoals een hond uitlaten, dan zat je gewoon binnen." Tot 10.00 uur mogen Spanjaarden buiten sporten. Daarna mogen de ouderen de straat op. Kinderen zijn de volgende groep: van 12.00 uur tot 19.00 uur.

De correspondent plaatste deze video op Twitter van sportende Spanjaarden op straat:

In Spanje volgen de komende tijd meer versoepelingen. Zo gaan volgende week de terrassen voor maximaal 30 procent weer open en ook de winkels. Vanaf maandag mogen Spanjaarden weer naar de kapper. "Ik heb begrepen dat daar enorme wachtlijsten voor zijn", zegt Zoutberg.

De Spaanse premier Sánchez is volgens Zoutberg behoedzaam met de versoepelingen. "Er is enorme druk van allerlei sectoren om weer open te gaan. Maar als het fout gaat, dan gaan we zo weer terug naar een nieuwe lockdown."

Spanje is met ruim 24.000 doden een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Zoutberg: "Het lijkt nu alsof het allemaal beter gaat met Spanje, maar het is wel het land waar per dag driehonderd doden vallen."

Onderzoeksbureau: drukte in winkelstraten nu op 40 procent

Elke week wordt het iets drukker in de winkelstraten, concludeert onderzoeksbureau Locatus. Begin april lag het aantal bezoekers op zo'n 25 procent van wat het voor de coronacrsisis was. Aan het einde van de maand lag dat volgens de onderzoekers op ongeveer 40 procent. Het zonnige weer speelt daarbij waarschijnlijk een grote rol.

Het bedrijf baseert zich op meetgegevens uit winkelstraten in tien grote steden. Hun systeem telt automatisch het aantal passerende mobieltjes.

De toegenomen drukte leidt niet automatisch tot problemen, legt projectleider Gert-Jan Slob uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Niet zolang we op 40 procent van de aantallen van voor de uitbraak zitten en als mensen zich netjes aan de regels houden."

In de meeste winkelstraten is er voldoende ruimte om afstand te houden. Maar er zijn een aantal uitzonderingen, zoals de Nieuwendijk in Amsterdam of de Beurstraverse in Rotterdam. Daar kunnen op termijn problemen ontstaan als er geen maatregelen worden genomen, zegt Slob.

Wat merken dieren van de coronamaatregelen?

Meeuwentellers tellen de afgelopen weken minder meeuwen in de stad. Maar zijn er ook echt minder? Door coronamaatregelen zijn minder mensen buiten, zeker op normaal drukke toeristische plekken in steden. Toch weet de meeuw de stad in coronatijd nog prima te vinden, net als andere dieren.

In dit artikel lees hoe het nu gaat met de meeuw, meerkoet, pad en kikker:

Bmr-vaccinatie geeft mogelijk milder verloop van covid-19-infectie

Mensen uit leeftijdsgroepen die een verhoogde kans hebben op ernstig verloop van een covid-19-infectie zouden een vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond aangeboden moeten krijgen. Dat zou wel eens kunnen leiden tot een milder verloop van de infectie, stellen Britse onderzoekers in een nieuwe studie.

Lees hier hoe het precies zit:

Duizenden demonstreren op strand Californië

In de Amerikaanse staat Californië hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen het sluiten van de stranden. Ook willen ze af van gouverneur Gavin Newsom. De demonstratie vond plaats op Huntington Beach. Zo'n drieduizend mensen deden mee. Ze riepen ook op tot het heropenen van winkels en horeca.

De meesten droegen geen mondmasker, terwijl dat in Amerika wel aangeraden wordt door gezondheidsinstellingen.

Nederlanders weer vaker op pad

Het wordt steeds lastiger voor mensen om zich aan de coronamaatregelen te houden, waardoor het weer drukker wordt op straat. Dat concludeert mobiliteitsbureau DAT.Mobility in NRC na analyse van het Nederlandse Verplaatsingspanel, waarin de verplaatsingen van zo'n vijfduizend Nederlanders via een app worden bijgehouden.

In alle databronnen is volgens het bedrijf te zien dat zeker de laatste drie weken het aantal, de afstand en de duur van verplaatsingen toenemen. Wat vooral opvalt is dat mensen in sterk stedelijke gebieden in de week van 20 tot en met 26 april relatief meer afstand zijn gaan afleggen dan mensen in meer landelijke gebieden. In de grafieken is verder te zien dat de ochtend- en avondspitsen zijn verdwenen en dat mensen 's avonds vaker een rondje gaan wandelen.

104-jarige overleeft coronavirus

Ze overleefde huidkanker, had twee gebroken heupen en maakte als kind de Spaanse griep mee. Nu heeft de Amerikaanse Ida Acconciamessa (104) een besmetting met het coronavirus doorstaan, schrijft CBS News.

Haar 77-jarige dochter vreesde het ergste: "We dachten niet dat ze het zou overleven. Ze kon niet eens spreken, ze was levenloos. Nu eet ze weer en praat ze met ons." Dagenlang ging het slecht met haar, maar opeens kreeg de familie tegen alle verwachtingen in een verlossend telefoontje van de dokter. "Als je 104 bent, is het een wonder als je een covid-infectie overleeft", zegt een van de artsen.

Lees hier het hele verhaal van Ida.

'Afstand houden in distributiecentra online-supermarkten onmogelijk'

Arbeidsmigranten die werken in distributiecentra van online-supermarkten lopen grote kans om besmet te raken met het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, De Groene Amsterdammer en VPRO-radioprogramma Argos.

Uit gesprekken met onder meer dertig werknemers van online-distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo blijkt dat ze niet genoeg afstand kunnen houden tijdens hun werk. Dat komt door de grote vraag naar boodschappen en de krappe inrichting van de magazijnen. Doordat de arbeidsmigranten samen worden gehuisvest, samen naar het werk reizen en doorwerken als ze ziek zijn, worden de besmettingsrisico's alleen maar groter.

Woordvoerders van de twee supermarkten benadrukken dat het met alle getroffen maatregelen absoluut mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden.

Op NPO Radio 1 is vanmiddag om 14.00 uur een aflevering van Argos te horen over dit onderwerp.

Vergunning uitvaartcentrum New York ingetrokken

De vergunning van een uitvaartcentrum in New York is ingetrokken, nadat daar eerder deze week tientallen lichamen werden gevonden in een koeltruck en twee bestelwagens. De gezondheidscommissaris van New York, Howard Zucke, vindt de handelingen van het uitvaartcentrum "volkomen onacceptabel, verschrikkelijk en respectloos tegenover de families van de overledenen".

De lichamen werden ontdekt toen buurtbewoners klaagden over een doordringende geur. Het zou om zestig lijken gaan die in staat van ontbinding verkeerden. Het uitvaartcentrum zei overweldigd te zijn door het grote aantal doden als gevolg van het coronavirus en daarom voor een noodoplossing koos. Zucke zegt dat een crisis geen excuus is. "We houden ze verantwoordelijk voor hun daden."

Drie coronagevallen bij 1.FC Köln

Bij de Duitse Bundesliga-club 1.FC Köln zijn twee spelers en een fysiotherapeut positief getest op het coronavirus. Om privacyredenen heeft de club geen namen bekendgemaakt. Het trio, dat geen ziekteverschijnselen vertoont, gaat twee weken thuis in quarantaine. Als de Duitse regering komende week toestemming geeft, kan de Duitse competitie halverwege deze maand hervat worden.

Lees hier meer over de ziektegevallen bij FC Köln:

Viroloog Fauci mag voorlopig niet getuigen van Witte Huis over corona-aanpak

De Amerikaanse viroloog en topadviseur van president Trump, Anthony Fauci, mag van het Witte Huis niet getuigen in het Congres over de aanpak van het coronavirus. Een comité van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt hoe de regering van Trump omgaat met de pandemie. Dat comité wilde volgende week Fauci horen, maar het Witte Huis weigert dat toe te staan.

Een woordvoerder noemt het 'contraproductief' als Fauci zou getuigen terwijl de bestrijding van het virus nog in volle gang is. Het Witte Huis zegt op een later tijdstip wel mee te willen werken aan getuigenverhoren.

President Trump en viroloog Anthony Fauci

Import medische goederen gestegen

Nederland heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 8 procent meer medische goederen geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het CBS. De spullen worden onder meer gebruikt voor de bestrijding van het coronavirus. Het gaat onder meer om mondkapjes, maar verder ook om röntgenapparaten, en gaas en spuitjes.

In totaal kostten de spullen zo'n 8,7 miljard euro. De totale goedereninvoer nam overigens af met 3 procent.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van zaterdag 2 mei. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.