NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Verzekeraars compenseren zorgaanbieders • Motor- en scooterlessen mogen weer

 • RIVM: iets meer overleden coronapatiënten (98) en één ziekenhuisopname (85) meer dan gisteren. Het aantal patiënten op intensive care is fors gedaald.
 • Verzekeraars compenseren kleine zorgaanbieders die geen omzet draaien vanwege het coronavirus.
 • Minister Van Rijn komt met steunfonds van 110 miljoen euro voor sportverenigingen.
 • In april werd de helft minder nieuwe auto's verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  Dit liveblog wordt gesloten. Het liveblog van zaterdag 2 mei is hier te vinden.

 • Import medische goederen gestegen

  Nederland heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 8 procent meer medische goederen geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het CBS. De spullen worden onder meer gebruikt voor de bestrijding van het coronavirus. Het gaat onder meer om mondkapjes, maar verder ook om röntgenapparaten, en gaas en spuitjes.

  In totaal kostten de spullen zo'n 8,7 miljard euro. De totale goedereninvoer nam overigens af met 3 procent.

 • VS keurt geneesmiddel Remdesivir goed

  De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) heeft het gebruik van het medicijn Remdesivir toegestaan in de strijd tegen corona, zegt president Trump. Het gaat om gebruik in noodgevallen. Remdesivir is oorspronkelijk een medicijn tegen ebola.

  Het besluit komt na voorlopige resultaten van een Amerikaanse studie met 1063 proefpersonen. Uit de resultaten blijkt dat coronapatiënten minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen als ze het middel nemen. Zo kon de testgroep die het middel kreeg toegediend na elf dagen het ziekenhuis verlaten, bij patiënten die het middel niet kregen was dat na vijftien dagen.

  Een eerder Chinees onderzoek naar het middel werd stopgezet wegens tegenvallende resultaten, tot ongenoegen van farmabedrijf Gilead Sciences, dat het middel ontwikkelt. Normaal gesproken duurt het veel langer en is er meer bewijs nodig voordat de FDA het gebruik van experimentele geneesmiddelen toestaat. Maar door de noodsituatie is het middel in een procedurele stroomversnelling geraakt.

  Remdesivir zal geen overweldigend geneesmiddel zijn, waarschuwt immunoloog Anthony Fauci tegen persbureau AP. "Maar hiermee kunnen we de druk op het zorgsysteem wel verlichten."

 • Slachtoffers huiselijk geweld over codewoord: 'Het zou hebben geholpen'

  Masker 19. Wanneer iemand dat zegt in een apotheek, weet de apotheker dat er thuis iets mis is. Het codewoord komt tegemoet aan een wens van hulpverleners, die vrezen dat huiselijk geweld de afgelopen weken is toegenomen nu veel mensen thuiszitten vanwege de coronamaatregelen. Harde cijfers hierover ontbreken.

  Slachtoffers die eerder met huiselijk geweld te maken hebben gehad, zeggen dat zo'n codewoord een uitkomst was geweest.

  In de video vertelt Angela hoe het haar had kunnen helpen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Codewoord voor huiselijk geweld zou uitkomst geweest zijn'
 • Eigenaar Hoog Catharijne wil dat alle winkels weer opengaan

  Vastgoedbedrijf Klépierre, eigenaar van onder meer winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht, wil dat alle winkels per vandaag weer opengaan, mits dat kan met de huidige coronamaatregelen. Dat schrijft het bedrijf in een brief aan de huurders, die de NOS heeft ingezien.

  Volgens De Telegraaf, die als eerste over de brief publiceerde, zet Klépierre de winkels "het mes op de keel". Maar daar is volgens Jan Hagenouw, voorzitter van de belangenvereniging Hoog Catharijne, geen sprake van. "Voor mijn gevoel zat er geen dwingend toontje aan de brief. En mensen weten mij meestal ook wel te vinden als er iets is, maar ik heb niks gehoord."

  Over eventuele gevolgen van het niet openen van de winkels staat niets in de brief. Wel staat erin dat er geen boetes zullen worden uitgedeeld aan ondernemers die zich niet houden aan de voorgeschreven openingstijden.

  In de brief benadrukt het bedrijf verder dat de winkeliers zich aan de huurverplichtingen moeten houden. Hagenouw vertelt dat hij weet dat sommige winkels in Hoog Catharijne hun huur voor april niet hebben betaald. Ook Klépierre schrijft dat in de brief. Een deel van de niet-betalende huurders zou zich beroepen op overmacht of onvoorziene omstandigheden. Klépierre zegt in de brief dergelijke standpunten te betwisten en het uitblijven van betaling te zien als het niet naleven van de verplichtingen van de huurders.

  Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat Klépierre zich niet herkent in het artikel van de Telegraaf. "Wij zagen de afgelopen dagen al veel huurders de deuren openen. In de brief staat dan ook een verzoek aan de andere winkels om weer open te gaan, voor zover ze open mogen van de overheid", zegt een woordvoerder. Volgens Klépierre zijn maar zestien winkels die wel open zouden mogen nu gesloten, waarvan niet duidelijk is wanneer ze weer open gaan. "Wij zullen uiteraard flexibel zijn qua openingstijden, maar het is in het belang van alle huurders dat er weer meer winkels open gaan."

 • Positieve tests in Duitse profvoetbal

  Bij Bundesliga-club 1. FC Köln zijn drie coronabesmettingen vastgesteld. De besmette medewerkers zijn voor veertien dagen in thuisquarantaine gegaan. De club noemt geen namen, maar volgens tijdschrift Bild gaat het om twee spelers en een fysiotherapeut.

  Sinds gisteren worden alle spelers in de Duitse eerste en tweede divisie getest op het virus. De tests zijn onderdeel van het plan waarmee het seizoen mogelijk kan worden hervat. De profclubs hopen dat bondskanselier Merkel en de deelstaatpremiers komende woensdag daartoe besluiten. De bal zou dan 15 mei weer kunnen rollen.

 • 'Amerikaanse legeronderzoekers ontwikkelen vroege test'

  Wetenschappers in dienst van het Amerikaanse leger hebben een nieuwe coronatest ontwikkeld die in potentie een infectie kan vaststellen voordat iemand besmettelijk is en de ziekte verder kan verspreiden, meldt de Britse krant The Guardian. De defensie-onderzoekers hopen dat de bloedtest de aanwezigheid van het virus binnen 24 uur na besmetting kan detecteren. Dat is zo'n vier dagen eerder dan de huidige tests. Volgens de directeur van het onderzoekslab kan de test een doorbraak betekenen. De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit FDA moet het gebruik ervan nog toestaan.

 • Nieuwsuur: verdachten niet vervolgd vanwege coronacrisis

  Het Openbaar Ministerie heeft tot vorige week zaken geseponeerd, waarbij werd verwezen naar de coronacrisis. Dat meldt Nieuwsuur. "Het kan nu even niet anders. We moeten de afweging soms wat anders maken", zegt Rinus Otte van het College van procureurs-generaal. Hij erkent dat daarbij "een enkele keer is verwezen naar corona". "Dat zouden we nu niet meer zo doen, want corona is in principe geen legitieme reden om een zaak overboord te gooien."

 • Buurt klaagt over optredens bij zorgcentrum, concerten afgelast

  Ouderen van woonzorgcentrum Nijenstede in Amersfoort kunnen even niet meer genieten van buitenoptredens. De afgelopen tijd stonden er verschillende artiesten in de tuin of op straat om de bewoners binnen een hart onder de riem te steken, maar na klachten van buurtbewoners heeft de instelling besloten om voorlopig geen optredens meer te houden, meldt de Amersfoortse Courant.

  Wethouder Hans Buijtelaar is niet te spreken over het besluit. "Zucht... Het gaat om een troubadour, geen Rammstein of zo", twittert hij. Ook zegt hij al actie te hebben ondernomen.

 • Verzekeraars compenseren kleine zorgaanbieders

  Wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, kraamverzorgenden en andere kleine zorgaanbieders die weinig tot geen omzet hebben door de coronacrisis krijgen die misgelopen omzet vergoed door de zorgverzekeraars. Alle zorgaanbieders met een omzet onder de 10 miljoen euro komen hiervoor in aanmerking, laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten.

  Het is de uitwerking van de plannen die begin april al werden gepresenteerd. "Zorgverzekeraars vinden het verantwoord om met collectief opgebracht premiegeld een goede regeling voor zorgaanbieders te treffen en zo te garanderen dat verzekerden ook ná de crisis weer terechtkunnen bij zorgaanbieders", zegt ZN-voorzitter Dirk Jan van den Berg. Als tegenprestatie verwachten de zorgverzekeraars dat de aanbieders wel inhaalzorg gaan leveren, zodat de wachtlijsten niet onnodig oplopen.

 • Ov-bedrijven willen verplichte mondkapjes

  Het openbaar vervoer komt in de problemen bij een versoepeling van de coronamaatregelen. Als er weer meer mensen op pad mogen, zal het "onwerkbaar" zijn om de reizigers met anderhalve meter afstand te vervoeren. Ook zullen de financiële tekorten bij de vervoerders nog meer oplopen, schrijven NS, de regionale spoorvervoerders en de stads- en streekvervoerders in een brandbrief aan staatssecretaris Van Veldhoven. Ze willen dat er beschermingsmiddelen komen voor personeel en reizigers, zoals verplichte mondkapjes.

 • Motor- en scooterlessen mogen weer

  Rijlessen voor motoren en scooters kunnen weer beginnen, heeft brancheorganisatie Bovag te horen gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wel blijft de anderhalvemeterregel van kracht.

  Sinds 25 maart waren alle rijlessen verboden vanwege de uitbraak van het coronavirus. De Bovag vroeg al enige tijd om de versoepeling en is blij dat nu in elk geval een deel van de sector kan herstarten.

 • Italiaanse premier biedt excuses aan voor uitblijven steun

  Premier Conte heeft zijn excuses aangeboden aan miljoenen Italianen omdat die nog altijd verstoken zijn van financiële steun. Net als in Nederland zijn er verschillende noodregelingen ingesteld voor gedupeerden, maar veruit de meesten hebben nog geen cent ontvangen.

  Zo had de overheid beloofd dat een paar miljoen mensen eind april aanspraak konden maken op een noodfonds met daarin 3,3 miljard euro. Maar afgelopen woensdag hadden slechts 29.000 werknemers een uitkering gekregen, berekende persbureau Reuters.

  Ambtenaren zeggen dat een deel van de betalingsproblemen wordt veroorzaakt door de enorme bureaucratie in Italië, maar ze wijzen er ook op dat sommige regio's veel efficiënter werken dan andere.

 • Rutte snapt 'noodkreet' van horeca-ondernemers

  Premier Rutte zegt dat hij de 'noodkreet' van kroegmagnaat Laurens Meyer snapt. Meyer dreigde gisteren in het AD dat hij de deuren van zijn vijftig café's op 1 juni zal openzetten als het kabinet niet meer geld beschikbaar stelt voor de noodlijdende horecasector. Hij riep ook andere kroegen op om de deuren weer te openen. Tegen persbureau ANP zegt hij dat inmiddels duizend tenten zich bij hem hebben aangesloten.

  "Ik snap dit signaal natuurlijk", zei Rutte in de persconferentie na de ministerraad. "Maar het is nu 1 mei en hij heeft het over 1 juni. Ik beschouw het als een noodkreet en heb het niet letterlijk genomen."

  Ook minister De Jonge van Volksgezondheid reageerde op de oproep van Meyer. Hij zegt te begrijpen dat mensen in de horeca zich zorgen maken. "Maar zo kun je natuurlijk niet samenwerken. We hebben een gezondheidscrisis te bestrijden. Het virus is niet per 1 juni weg."

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt de oproep van Meyer te snappen. "Wij kunnen het opengaan natuurlijk niet aanraden, maar begrijpen doen we het wel. Het water staat veel ondernemers echt aan de lippen." De branchevereniging vreest dat als de maatregelen aanhouden, twee derde van de horecazaken per 1 juli failliet zal zijn.

  Gesloten café op de Neude in Utrecht ANP
 • Massagraf voor coronadoden in São Paulo

  In São Paulo zijn meer dan 13.000 graven gegraven. De Braziliaanse metropool bereidt zich met het massagraf voor op nog meer doden door het coronavirus. Het dodental in het land steeg vandaag met ruim 435 tot 5901. Ook kwamen er een recordaantal vastgestelde besmettingen bij: 7218. Het totaal aantal bevestigde infecties staat daarmee op ruim 85.000.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Massagraf voor coronadoden in São Paulo