liveblog
NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars compenseren zorgaanbieders • Motor- en scooterlessen mogen weer

  • RIVM: iets meer overleden coronapatiënten (98) en één ziekenhuisopname (85) meer dan gisteren. Het aantal patiënten op intensive care is fors gedaald.
  • Verzekeraars compenseren kleine zorgaanbieders die geen omzet draaien vanwege het coronavirus.
  • Minister Van Rijn komt met steunfonds van 110 miljoen euro voor sportverenigingen.
  • In april werd de helft minder nieuwe auto's verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

Dit liveblog wordt gesloten. Het liveblog van zaterdag 2 mei is hier te vinden.

Import medische goederen gestegen

Nederland heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 8 procent meer medische goederen geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het CBS. De spullen worden onder meer gebruikt voor de bestrijding van het coronavirus. Het gaat onder meer om mondkapjes, maar verder ook om röntgenapparaten, en gaas en spuitjes.

In totaal kostten de spullen zo'n 8,7 miljard euro. De totale goedereninvoer nam overigens af met 3 procent.

VS keurt geneesmiddel Remdesivir goed

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) heeft het gebruik van het medicijn Remdesivir toegestaan in de strijd tegen corona, zegt president Trump. Het gaat om gebruik in noodgevallen. Remdesivir is oorspronkelijk een medicijn tegen ebola.

Het besluit komt na voorlopige resultaten van een Amerikaanse studie met 1063 proefpersonen. Uit de resultaten blijkt dat coronapatiënten minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen als ze het middel nemen. Zo kon de testgroep die het middel kreeg toegediend na elf dagen het ziekenhuis verlaten, bij patiënten die het middel niet kregen was dat na vijftien dagen.

Een eerder Chinees onderzoek naar het middel werd stopgezet wegens tegenvallende resultaten, tot ongenoegen van farmabedrijf Gilead Sciences, dat het middel ontwikkelt. Normaal gesproken duurt het veel langer en is er meer bewijs nodig voordat de FDA het gebruik van experimentele geneesmiddelen toestaat. Maar door de noodsituatie is het middel in een procedurele stroomversnelling geraakt.

Remdesivir zal geen overweldigend geneesmiddel zijn, waarschuwt immunoloog Anthony Fauci tegen persbureau AP. "Maar hiermee kunnen we de druk op het zorgsysteem wel verlichten."

Slachtoffers huiselijk geweld over codewoord: 'Het zou hebben geholpen'

Masker 19. Wanneer iemand dat zegt in een apotheek, weet de apotheker dat er thuis iets mis is. Het codewoord komt tegemoet aan een wens van hulpverleners, die vrezen dat huiselijk geweld de afgelopen weken is toegenomen nu veel mensen thuiszitten vanwege de coronamaatregelen. Harde cijfers hierover ontbreken.

Slachtoffers die eerder met huiselijk geweld te maken hebben gehad, zeggen dat zo'n codewoord een uitkomst was geweest.

In de video vertelt Angela hoe het haar had kunnen helpen:

'Codewoord voor huiselijk geweld zou uitkomst geweest zijn'

Eigenaar Hoog Catharijne wil dat alle winkels weer opengaan

Vastgoedbedrijf Klépierre, eigenaar van onder meer winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht, wil dat alle winkels per vandaag weer opengaan, mits dat kan met de huidige coronamaatregelen. Dat schrijft het bedrijf in een brief aan de huurders, die de NOS heeft ingezien.

Volgens De Telegraaf, die als eerste over de brief publiceerde, zet Klépierre de winkels "het mes op de keel". Maar daar is volgens Jan Hagenouw, voorzitter van de belangenvereniging Hoog Catharijne, geen sprake van. "Voor mijn gevoel zat er geen dwingend toontje aan de brief. En mensen weten mij meestal ook wel te vinden als er iets is, maar ik heb niks gehoord."

Over eventuele gevolgen van het niet openen van de winkels staat niets in de brief. Wel staat erin dat er geen boetes zullen worden uitgedeeld aan ondernemers die zich niet houden aan de voorgeschreven openingstijden.

In de brief benadrukt het bedrijf verder dat de winkeliers zich aan de huurverplichtingen moeten houden. Hagenouw vertelt dat hij weet dat sommige winkels in Hoog Catharijne hun huur voor april niet hebben betaald. Ook Klépierre schrijft dat in de brief. Een deel van de niet-betalende huurders zou zich beroepen op overmacht of onvoorziene omstandigheden. Klépierre zegt in de brief dergelijke standpunten te betwisten en het uitblijven van betaling te zien als het niet naleven van de verplichtingen van de huurders.

Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat Klépierre zich niet herkent in het artikel van de Telegraaf. "Wij zagen de afgelopen dagen al veel huurders de deuren openen. In de brief staat dan ook een verzoek aan de andere winkels om weer open te gaan, voor zover ze open mogen van de overheid", zegt een woordvoerder. Volgens Klépierre zijn maar zestien winkels die wel open zouden mogen nu gesloten, waarvan niet duidelijk is wanneer ze weer open gaan. "Wij zullen uiteraard flexibel zijn qua openingstijden, maar het is in het belang van alle huurders dat er weer meer winkels open gaan."

Positieve tests in Duitse profvoetbal

Bij Bundesliga-club 1. FC Köln zijn drie coronabesmettingen vastgesteld. De besmette medewerkers zijn voor veertien dagen in thuisquarantaine gegaan. De club noemt geen namen, maar volgens tijdschrift Bild gaat het om twee spelers en een fysiotherapeut.

Sinds gisteren worden alle spelers in de Duitse eerste en tweede divisie getest op het virus. De tests zijn onderdeel van het plan waarmee het seizoen mogelijk kan worden hervat. De profclubs hopen dat bondskanselier Merkel en de deelstaatpremiers komende woensdag daartoe besluiten. De bal zou dan 15 mei weer kunnen rollen.

'Amerikaanse legeronderzoekers ontwikkelen vroege test'

Wetenschappers in dienst van het Amerikaanse leger hebben een nieuwe coronatest ontwikkeld die in potentie een infectie kan vaststellen voordat iemand besmettelijk is en de ziekte verder kan verspreiden, meldt de Britse krant The Guardian. De defensie-onderzoekers hopen dat de bloedtest de aanwezigheid van het virus binnen 24 uur na besmetting kan detecteren. Dat is zo'n vier dagen eerder dan de huidige tests. Volgens de directeur van het onderzoekslab kan de test een doorbraak betekenen. De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit FDA moet het gebruik ervan nog toestaan.

Nieuwsuur: verdachten niet vervolgd vanwege coronacrisis

Het Openbaar Ministerie heeft tot vorige week zaken geseponeerd, waarbij werd verwezen naar de coronacrisis. Dat meldt Nieuwsuur. "Het kan nu even niet anders. We moeten de afweging soms wat anders maken", zegt Rinus Otte van het College van procureurs-generaal. Hij erkent dat daarbij "een enkele keer is verwezen naar corona". "Dat zouden we nu niet meer zo doen, want corona is in principe geen legitieme reden om een zaak overboord te gooien."

Buurt klaagt over optredens bij zorgcentrum, concerten afgelast

Ouderen van woonzorgcentrum Nijenstede in Amersfoort kunnen even niet meer genieten van buitenoptredens. De afgelopen tijd stonden er verschillende artiesten in de tuin of op straat om de bewoners binnen een hart onder de riem te steken, maar na klachten van buurtbewoners heeft de instelling besloten om voorlopig geen optredens meer te houden, meldt de Amersfoortse Courant.

Wethouder Hans Buijtelaar is niet te spreken over het besluit. "Zucht... Het gaat om een troubadour, geen Rammstein of zo", twittert hij. Ook zegt hij al actie te hebben ondernomen.

Verzekeraars compenseren kleine zorgaanbieders

Wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, kraamverzorgenden en andere kleine zorgaanbieders die weinig tot geen omzet hebben door de coronacrisis krijgen die misgelopen omzet vergoed door de zorgverzekeraars. Alle zorgaanbieders met een omzet onder de 10 miljoen euro komen hiervoor in aanmerking, laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten.

Het is de uitwerking van de plannen die begin april al werden gepresenteerd. "Zorgverzekeraars vinden het verantwoord om met collectief opgebracht premiegeld een goede regeling voor zorgaanbieders te treffen en zo te garanderen dat verzekerden ook ná de crisis weer terechtkunnen bij zorgaanbieders", zegt ZN-voorzitter Dirk Jan van den Berg. Als tegenprestatie verwachten de zorgverzekeraars dat de aanbieders wel inhaalzorg gaan leveren, zodat de wachtlijsten niet onnodig oplopen.

Ov-bedrijven willen verplichte mondkapjes

Het openbaar vervoer komt in de problemen bij een versoepeling van de coronamaatregelen. Als er weer meer mensen op pad mogen, zal het "onwerkbaar" zijn om de reizigers met anderhalve meter afstand te vervoeren. Ook zullen de financiële tekorten bij de vervoerders nog meer oplopen, schrijven NS, de regionale spoorvervoerders en de stads- en streekvervoerders in een brandbrief aan staatssecretaris Van Veldhoven. Ze willen dat er beschermingsmiddelen komen voor personeel en reizigers, zoals verplichte mondkapjes.

Motor- en scooterlessen mogen weer

Rijlessen voor motoren en scooters kunnen weer beginnen, heeft brancheorganisatie Bovag te horen gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wel blijft de anderhalvemeterregel van kracht.

Sinds 25 maart waren alle rijlessen verboden vanwege de uitbraak van het coronavirus. De Bovag vroeg al enige tijd om de versoepeling en is blij dat nu in elk geval een deel van de sector kan herstarten.

Italiaanse premier biedt excuses aan voor uitblijven steun

Premier Conte heeft zijn excuses aangeboden aan miljoenen Italianen omdat die nog altijd verstoken zijn van financiële steun. Net als in Nederland zijn er verschillende noodregelingen ingesteld voor gedupeerden, maar veruit de meesten hebben nog geen cent ontvangen.

Zo had de overheid beloofd dat een paar miljoen mensen eind april aanspraak konden maken op een noodfonds met daarin 3,3 miljard euro. Maar afgelopen woensdag hadden slechts 29.000 werknemers een uitkering gekregen, berekende persbureau Reuters.

Ambtenaren zeggen dat een deel van de betalingsproblemen wordt veroorzaakt door de enorme bureaucratie in Italië, maar ze wijzen er ook op dat sommige regio's veel efficiënter werken dan andere.

Rutte snapt 'noodkreet' van horeca-ondernemers

Premier Rutte zegt dat hij de 'noodkreet' van kroegmagnaat Laurens Meyer snapt. Meyer dreigde gisteren in het AD dat hij de deuren van zijn vijftig café's op 1 juni zal openzetten als het kabinet niet meer geld beschikbaar stelt voor de noodlijdende horecasector. Hij riep ook andere kroegen op om de deuren weer te openen. Tegen persbureau ANP zegt hij dat inmiddels duizend tenten zich bij hem hebben aangesloten.

"Ik snap dit signaal natuurlijk", zei Rutte in de persconferentie na de ministerraad. "Maar het is nu 1 mei en hij heeft het over 1 juni. Ik beschouw het als een noodkreet en heb het niet letterlijk genomen."

Ook minister De Jonge van Volksgezondheid reageerde op de oproep van Meyer. Hij zegt te begrijpen dat mensen in de horeca zich zorgen maken. "Maar zo kun je natuurlijk niet samenwerken. We hebben een gezondheidscrisis te bestrijden. Het virus is niet per 1 juni weg."

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt de oproep van Meyer te snappen. "Wij kunnen het opengaan natuurlijk niet aanraden, maar begrijpen doen we het wel. Het water staat veel ondernemers echt aan de lippen." De branchevereniging vreest dat als de maatregelen aanhouden, twee derde van de horecazaken per 1 juli failliet zal zijn.

Gesloten café op de Neude in Utrecht

Massagraf voor coronadoden in São Paulo

In São Paulo zijn meer dan 13.000 graven gegraven. De Braziliaanse metropool bereidt zich met het massagraf voor op nog meer doden door het coronavirus. Het dodental in het land steeg vandaag met ruim 435 tot 5901. Ook kwamen er een recordaantal vastgestelde besmettingen bij: 7218. Het totaal aantal bevestigde infecties staat daarmee op ruim 85.000.

Massagraf voor coronadoden in São Paulo

Parijse Airbnb-appartementen gekraakt door jongeren

Nu er geen toeristen meer zijn in Parijs staan ook veel huurappartementen leeg. Jongeren in de Franse hoofdstad blijken daar flink gebruik van te maken, meldt de VRT. Ze geven er feestjes en verblijven soms dagenlang in de huizen zonder te betalen, merkte een ploeg van de Vlaamse omroep die een aantal overnachtingen had geboekt en tot twee keer toe ongewenste gasten aantrof. Een onderverhuurder bevestigt aan de VRT dat Parijs kampt met een plaag aan krakers, die op een of andere manier de toegangscode tot de appartementen in handen krijgen en daar feestjes bouwen.

Op bezoek bij oma in de coronakar: 'Je kan elkaar echt spreken, dat is bijzonder'

Hoe kun je je grootouders bezoeken zonder dat je het risico loopt hun te besmetten? In verpleeghuis Stadzicht in Rotterdam hebben ze daar iets op bedacht: de visitekar, ook wel coronakar genoemd. RTV Rijnmond nam een kijkje:

Op bezoek bij oma in de coronakar: 'Je kan elkaar echt spreken, dat is bijzonder'

India verlengt lockdown met twee weken

De Indiase overheid verlengt de lockdown in het land met twee weken na 4 mei. Wel worden in sommige 'oranje' en 'groene' zones de maatregelen minder streng. In rode zones met grote steden als New Delhi en Mumbai blijven de strenge regels gelden.

In het hele land blijft reizen per vliegtuig, trein en metro verboden. Ook blijft het reizen tussen staten per auto verboden. Scholen, universiteiten, horeca, winkelcentra en gebedsruimtes blijven dicht in alle zones.

De lockdown in werd op 25 maart afgekondigd en geldt als de grootste ter wereld, gezien de 1,3 miljard inwoners van het land.

In de auto een uitvaart bijwonen in Nieuw-Vennep

In Nieuw-Vennep kunnen binnenkort misschien weer meer dan dertig mensen bij een uitvaart zijn. Naast de 'gewone' bezoekers kunnen er in een congrescentrum ook 24 auto's terecht.

Het is de bedoeling dat bij een uitvaart eerst de auto's de ruimte in rijden. De mensen die daar inzitten, mogen niet naar buiten. Als de auto's staan, mogen de dertig andere gasten de hal in. Zij kunnen gewoon op stoelen zitten, die op afstand staan van elkaar.

Dat ziet er dan zo uit:

De gasten in de auto's hoeven niet bang te zijn dat ze iets van de uitvaart missen. "Ze kunnen afstemmen op een FM-frequentie, waarmee ze het geluid van het podium kunnen volgen", zegt Michiel Smilde, die het idee voor een drive-in-uitvaartcentrum bedacht, tegen NH Nieuws.

Uitvaartverzorger Alexander van der Pijl is positief over het idee. "Als je met je auto naar binnen kunt rijden en kunt meeluisteren, ben je er dus toch bij. Dat zou een enorm pluspunt zijn om met elkaar een verlies te verwerken."

Een uitvaart houden op deze manier mag nog niet. De gemeente Haarlemmermeer moet nog naar het plan kijken en beslissen of het in lijn is met de coronaregels.

'Dit onderstreept nogmaals het belang van hygiëne, ook in de mondzorg'

In Doorwerkers publiceren we de ervaringen van mensen in vitale beroepen. Vandaag het laatste verhaal uit de serie: van Sjoerd Henneman (45), orthodontist en praktijkeigenaar. Hij is sinds deze week weer volle dagen aan het werk. "Langere dagen ook, want onze praktijk moet weer op gang komen doordat er veel werk is blijven liggen. Alles zo plannen dat het niet te druk wordt in de praktijk is organisatorisch een grote uitdaging. Het scheelt dat mondzorgmedewerkers gewend zijn de hygiëne zo in acht te nemen, nu zie je wat het belang ervan is."

Aantal patiënten op intensive care fors gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald met 48, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Daarmee bedraagt het totale aantal patiënten dat nu op de IC ligt 735. Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van een "forse daling". Daarnaast liggen er nog 426 niet-coronapatiënten op de IC.

"Als deze daling doorzet, dan liggen er over een week nog 500 coronapatiënten op de intensive care", zegt Kuipers. "Dat betekent dat de normale programma's in de zorg weer opgepakt kunnen worden. We zien dat dat nu al gebeurt, maar dat proces kan de komende tijd versnellen."

Van de Nederlandse coronapatiënten liggen er 707 in Nederland op de intensive care, en 28 in Duitsland.

Vooral horeca en kleine bedrijven gebruiken overbruggingsregeling

Uit UWV-cijfers blijkt dat vooral kleine bedrijven en bedrijven in de horeca en catering gebruikmaken van de zogenoemde NOW-regeling. Dat is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, waarmee werkgevers een tegemoetkoming krijgen voor de loonkosten van hun werknemers. In totaal hebben al ruim 114.000 werkgevers een aanvraag gedaan, waarvan er 104.000 zijn goedgekeurd. Aan voorschot is nu al ruim 1,9 miljard euro uitbetaald.

RIVM: gebruik snelle coronatest alleen voor spoedgevallen

Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk gebruikt sinds vandaag een sneltest waarmee binnen een uur kan worden vastgesteld of iemand corona heeft. Gewoonlijk duurt dat acht uur.

Dankzij de sneltest zitten medewerkers en patiënten minder lang in spanning, zegt een medewerker tegen Omroep Gelderland. "Deze sneltest, de uitslag van de CT-scan en de duur van de klachten bepalen samen of een patiënt in isolatie verpleegd moet worden."

Het RIVM is hier niet over te spreken. Het instituut heeft de test wel als goed beoordeeld, maar vindt dat hij alleen in noodgevallen gebruikt moet worden. "Hij is van vergelijkbare kwaliteit als de gebruikelijke test", zegt een woordvoerder. "Maar je moet hem alleen inzetten in acute gevallen, als je voor de behandeling binnen een uur moet weten of iemand besmet is. Er is een beperkt aantal van deze sneltests beschikbaar en door hem standaard in te zetten, dreigen tekorten voor gevallen waarin hij echt nodig is."

Premier ziet bezwaren bij voorstel Amsterdamse clubs

"Het is nogal wat", zegt premier Rutte over het recente voorstel van Amsterdamse nachtclubs om een leeftijdsgrens in te stellen zodat ze weer open kunnen (zie liveblog 29 april). "Onder jongeren is het risico op besmetting heel erg klein, wijzen de cijfers uit", zei Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs tegen Het Parool. "Ik snap dat ze hierover nadenken en ik zeg niet dat ik tegen ben, maar hier moeten we wel over nadenken."

Rutte zei twee bezwaren te zien. "Jongeren die ziek worden, kunnen ouderen aansteken en ze kunnen zelf ziek worden." Ook is een harde leeftijdsgrens een grote stap, voegde hij toe. "Ik geloof niet dat discotheken massaal bezocht werden door 70-jarigen. Maar het is nogal wat om te zeggen: mag ik uw paspoort zien? U mag er niet in."

Rutte: mondkapjes lossen probleem van virus niet op

Premier Rutte gaat in zijn wekelijkse persconferentie ook in op het gebruik van mondkapjes. "Waar nu over wordt gepraat is: wat kunnen ze betekenen voor contactberoepen als de kapper en het openbaar vervoer?" Die vraag staat uit bij de experts van het Outbreak Management Team (OMT), dat volgende week met een advies komt aan het kabinet.

Rutte stelt dat er wereldwijd heel uiteenlopende adviezen zijn over de mondkapjes. "Het staat iedereen vrij om er eentje op te doen, het is een vrij land. Maar er zitten ook risico's aan. Als je ze verkeerd gebruikt, kan het zelfs bijdragen aan verspreiding."

Volgende week woensdag, na het advies van het OMT, is er weer een crisisberaad van het kabinet. De verwachting is dat er dan meer duidelijk is over het gebruik van mondkapjes. De premier waarschuwt dat bijvoorbeeld het openen van kapsalons niet enkel afhankelijk is van mondkapjes.

"Mondkapjes kunnen het probleem van het virus niet oplossen", waarschuwt Rutte:

Rutte: mondkapjes lossen probleem van virus niet op

Rutte over bijzondere Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Premier Rutte blikt tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad vooruit op 4 en 5 mei. "Niet eerder was de Dam bij de Dodenherdenking zo leeg. Wat dat betreft, drukt het coronavirus ons ook met de neus op de feiten hoe belangrijk onze vrijheid is."

Rutte: bij Dodenherdenking en bevrijding ook de bijzondere fase van nu in ons achterhoofd

Slob eist gezamenlijke afspraken scholen en opvang

Minister Slob vindt dat de kinderopvang en de basisscholen samen goede afspraken moeten maken over het openen van de scholen. De samenwerkende organisaties in de kinderopvang zijn boos over de stroeve samenwerking tussen de basisscholen en de buitenschoolse opvang (zie 10.26 uur). Sommige scholen gaan halve dagen lesgeven en daardoor ontstaat een gat tussen het einde van de les op de basisschool en het begin van de buitenschoolse opvang.

De minister van Onderwijs dringt erop aan dat er binnen tien dagen "goede afspraken" worden gemaakt. "Er is niemand bij gebaat als kinderen straks voor een gesloten deur staan." Slob wil scholen niet dwingen om langer les te geven. "Ouders kunnen zo mogelijk naar de medezeggenschapsraad gaan."

Meer dan 100 miljoen voor sportverenigingen

Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt met een noodfonds van 110 miljoen euro om Nederlandse sportverenigingen te ondersteunen. Sinds begin maart ligt het verenigingsleven van bijna alle clubs grotendeels stil als gevolg van de coronacrisis. Om te voorkomen dat verenigingen omvallen, komt minister Van Rijn met de financiële steun.

RIVM: 85 nieuwe opnames, 98 nieuwe doden

Er zijn 85 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat is er één meer dan gisteren: toen waren het er 84. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.854.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 98. Dat zijn er 14 meer dan gisteren, toen er 84 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Tot nu toe zijn er 39.791 bevestigde COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Pandemie heeft ook impact op Dag van de Arbeid

Het is vandaag de Dag van de Arbeid, in veel landen een feestdag waar duizenden mensen de straat op gaan. Maar vanwege de coronapandemie is het overgrote deel van de feestelijkheden geschrapt.

Toch zijn er enkele uitzonderingen in Europa:

Ook de Dag van de Arbeid is anders in coronatijd

Voor het Griekse parlement vierden de communistische partij en vakbond de wereldwijde arbeidersdag. De bijeenkomst was verboden, maar daar trokken de deelnemers zich niets van aan. Op de grond van het plein waren rode vlakken vlakken getekend, zodat iedereen twee meter afstand kon houden. Ook droegen de deelnemers mondkapjes.

En in het centrum van de Turkse stad Istanbul was er een bijeenkomst van een arbeidsvakbond. De herdenking op het Taksimplein werd gestopt door de politie, verschillende vakbondsleden werden hardhandig in politiebusjes afgevoerd. In Turkije is vanwege de coronacrisis een weekend-lockdown van kracht die vandaag, op de Dag van de Arbeid, al is ingegaan om te voorkomen dat mensen toch bijeen zouden komen.

De vakbond vroeg ook aandacht voor de kwetsbare positie van arbeiders tijdens de coronacrisis, omdat veel mensen in Turkije noodgedwongen moeten blijven werken onder onveilige omstandigheden.

Zeeuws-Vlaming fotografeert blokkades aan Belgische grens

België blokkeert op creatieve manieren de grenzen met Nederland zoals met containers, bergen zand en hekken. Filip van Hecke uit Philippine kwam de blokkades tegen in Zeeuws-Vlaanderen, waar je normaal gesproken zo door kunt rijden. Bij elke grensovergang maakte hij een foto, schrijft Omroep Zeeland.

  • Filip van Hecke
    Containers aan de grens met België
  • Filip van Hecke
    Bergen met zand langs de Belgische grens

Nog geen studiekeuze vanwege corona-uitbraak

Een kwart van de eindexamenleerlingen die nog geen studiekeuze hebben gemaakt, zegt tegen NOS Stories dat dit komt door de coronacrisis. Ze kunnen bijvoorbeeld geen open dagen bezoeken om een goede indruk te krijgen van een vervolgopleiding. Ook maken leerlingen zich zorgen of ze straks nog wel werk vinden met de studie die ze nu kiezen.

In aflevering twee van De Examenklas van 2020 vertelt Jasmijn hoe ze van studie is gewisseld en vertelt Rens dat hij het moeilijk vindt dat hij een opleiding moest kiezen zonder een open dag te bezoeken.

Vooral de arme Engelsman sterft aan corona

In achterstandsbuurten in Engeland sterven twee keer zoveel mensen aan het coronavirus als in rijke buurten, blijkt uit cijfers van het Britse Centraal Bureau voor de Statistiek. In armere wijken stierven (1 maart tot 17 april) 55,1 mensen per 100.000 inwoners, terwijl dat cijfer in rijke wijken 25,3 was.

Londen is de zwaarst getroffen plek van het land. Daar stierven 85,7 mensen per 100.000 inwoners.

CBS en RIVM: sterfte daalt verder

De sterfte in Nederland is vorige week opnieuw gedaald, maar de daling is kleiner dan de week ervoor. In week 17 werd het aantal overledenen geschat op 4028, dat zijn er zo'n 250 minder dan in week 16. Toen overleden 4264 mensen, dat was een daling van bijna 700 ten opzichte van de week ervoor. Als gevolg van de coronacrisis was de sterfte vorige week 30 procent hoger dan normaal.

Dat concluderen het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers tot en met de vierde week van april. Twee weken geleden overleden 4264 mensen, de week daarvoor 4955. De week daarvoor, week 14, kwamen 5073 mensen te overlijden. Dat was het hoogste aantal tijdens de coronacrisis.

Ook in verpleeg- en verzorgingstehuizen zet de dalende trend door en is de afname geringer dan vorige week. Van 20 tot en met 26 april overleden naar schatting 1200 bewoners. Gemiddeld over de eerste tien weken van het jaar waren dat er 752.

Discobus brengt blijheid op straat in Marseille

'Het verwarmt je hart en je voelt je gesteund'

Van Rijn: einde beschermingsmiddelentekort nadert

Het gaat de goede kant op met de tekorten aan medische beschermingsmiddelen, zegt minister van Rijn voor Volksgezondheid. "We zien dat de vraag nog steeds groeit, maar het aanbod is ook gegroeid. We zijn elke keer afhankelijk van hoe het met de vliegtuigen zit, maar dat loopt nu ook goed. Dus vraag en aanbod zijn in beweging. Als je door de oogharen kijkt, begint er een eind te komen aan de tekorten."

Van Rijn: begin van einde tekorten

Uit een peiling blijkt dat de helft van het personeel in verpleeghuizen, de wijkverpleging en de GGD tekorten aan beschermende middelen ervaart. Een derde voelt druk van leidinggevenden en collega's om zonder bescherming toch goede zorg te leveren.

Niet iedereen in de zorg ervaart dat het de goede kant opgaat met de tekorten, erkent Van Rijn. "Als mensen het niet voelen, snap ik heel goed dat je zegt: ja, die cijfertjes dat is één ding, maar de praktijk is een ander. Daarom zijn we ook met de beroepsgroep in gesprek over de richtlijnen."

Volgens de minister wordt de keten "helemaal doorgeblazen", van de aankoop van middelen tot de daadwerkelijke levering. "En dan nog zal die spanning tussen de richtlijnen en wat je dagelijks tegenkomt er zijn en daar moeten we met elkaar over in gesprek blijven."

Kinderopvang boos: scholen houden zich niet aan afspraken

Op 11 mei gaan de basisscholen weer open, maar de kinderopvang vreest dat de opening op een "teleurstelling" uitloopt. Volgens een enquête van de samenwerkende organisaties in de kinderopvang verloopt de samenwerking tussen basisscholen en de buitenschoolse opvang in veel gevallen stroef. Dat komt doordat tijden niet goed op elkaar worden afgestemd.

De helft van de scholen houdt zich niet aan de afspraken, stellen de brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). "Scholen is nadrukkelijk gevraagd om de indeling van het onderwijs goed met de kinderopvang af te stemmen en uit te gaan van hele dagen onderwijs. Op basis van de enquête moeten we constateren dat dit in veel gevallen niet gebeurd is", zeggen de organisaties.

"Scholen gaan toch halve dagen lesgeven aan kinderen, of veranderen hun reguliere schooltijden. Dit doen ze zonder overleg met de kinderopvang. Er ontstaat een gat tussen het einde van de les en het begin van de buitenschoolse opvang", stellen de kinderopvangorganisaties. Ze willen de komende dagen met de scholen praten over een oplossing.

Onderzoek naar onbekende ziekte bij kinderen en covid-19

De Wereldgezondheidsorganisatie onderzoekt of het nieuwe coronavirus bij sommige kinderen een zeldzame en heftige ontstekingsreactie veroorzaakt. De afgelopen week zijn in een aantal landen enkele gevallen bekend geworden.

Ook in Nederland zijn twee kinderen op de intensive care beland met het onbekende ziektebeeld. De kinderen zijn een aantal keren getest op de aanwezigheid van het coronavirus, maar in alle gevallen was de uitslag negatief. Ze hadden geen covid-19-infectie.

Lees verder in het artikel:

Weer recordaantal coronabesmettingen in Rusland

In Rusland is er opnieuw een recordaantal coronapatiënten bij gekomen. De afgelopen 24 uur werden er 7933 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het totaal komt daarmee op 114.431.

Het officiële dodental in Rusland als gevolg van corona staat nu op 1169. Volgens de autoriteiten zijn er 13.220 mensen hersteld.

Japans hotel voor coronapatiënten zet robots in

Japan opent robothotels voor coronapatiënten

Acteur Chris Pratt veilt figurantenrol in filmreeks Jurassic Park

Altijd al opgegeten willen worden door een dinosaurus in de filmreeks Jurassic Park? Hoofdrolspeler Chris Pratt biedt twee figurantenrollen aan om geld op te halen voor de bestrijding van het coronavirus. Een rol wordt verloot onder alle donateurs en de andere rol gaat naar de hoogste bieder.

"Als je een miljonair of een miljardair bent en je hebt zo veel geld dat je niet weet waar je het aan moet uitgeven, doneer dan", zegt de Amerikaanse acteur op Instagram. Pratt garandeert dat de figurant goed in beeld komt en niet uit de film wordt geknipt.

Helft minder nieuwe auto's verkocht

Ook de verkoop van auto's is in april fors gedaald als gevolg van de coronapandemie. Er werden 15.373 nieuwe auto's geregistreerd. Dat is 53 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit verkoopcijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

In totaal zijn in 2020 tot nu toe 118.458 nieuwe auto's geregistreerd, een daling van 20 procent vergeleken met 2019. Volgens de organisaties is het economisch vertrouwen van consumenten en bedrijven in korte tijd naar een dieptepunt gedaald en heeft de auto-industrie een aantal weken voor een belangrijk deel stilgelegen. Hierdoor zijn er nauwelijks nieuwe auto's besteld.

Verboden Stad in China na ruim 4 maanden weer open

Verboden Stad in China weer open voor publiek

'Baas controleert werknemer via spionagesoftware'

Wereldwijd werken veel mensen door de coronacrisis thuis en dat leidt ertoe dat werkgevers steeds meer spionagesoftware installeren op computers van werknemers, schrijft de Volkskrant. De krant spreekt van een 'bonanza' in de surveillance-industrie.

De spionagesoftware meet bijvoorbeeld de toetsaanslagen en maakt om de zoveel minuten schermafbeeldingen van de computers. Ook zijn er bedrijven die foto's nemen via de webcam van hun werknemers. "Zo proberen bedrijven te voorkomen dat thuiswerkers stiekem veredeld vakantie vieren op kosten van de baas", schrijft de krant.

Werkgevers kopen zulke gluursoftware en zetten die op de laptops van werknemers. Op die manier kan er gecontroleerd worden of iemand op tijd inlogt, of er geen tijd opgaat aan bijvoorbeeld Facebook en of iemand niet te lang pauze houdt.

Na 7 weken weer onbeperkt naar buiten in Oostenrijk

Inwoners van Oostenrijk mogen vanaf vandaag weer onbeperkt de deur uit. In de strijd tegen het coronavirus konden ze sinds midden maart niet zomaar hun woning verlaten. Maar nu hebben Oostenrijkers geen speciale reden, zoals boodschappen doen, meer nodig.

Op sociale media is te zien dat inwoners blij zijn met de versoepeling:

Een meter afstand houden van elkaar is verplicht om besmettingen te voorkomen, met uitzondering voor mensen die een huishouden vormen. Ook zijn mondkapjes in het openbaar vervoer en winkels verplicht. Bijeenkomsten met meer dan tien mensen blijven verboden. De overheid waarschuwt dat zorgeloos gedrag ertoe kan leiden dat versoepelingen worden teruggedraaid.

Oostenrijk was een van de eerste Europese landen die praktisch op slot gingen toen de corona-uitbraak oversloeg van China naar het westen. Het dagelijkse aantal nieuwe bevestigde besmettingen is drastisch gedaald.

Chinese ambassadeur koopt pagina in FD voor open brief aan 'Nederlandse vrienden'

De Chinese ambassadeur in Nederland ontkent in een paginagrote advertentie in het FD dat het coronavirus uit een laboratorium in Wuhan afkomstig is. Xu Hong schrijft in de Engelstalige open brief dat "onverantwoorde politici en media" die geruchten verspreiden.

De ambassadeur geeft wel toe dat het virus mogelijk is overgesprongen van dier op mens op een markt in de miljoenenstad Wuhan. "Het valt niet te ontkennen dat een klein deel van de mensen in China en andere landen nog steeds de slechte gewoonte heeft om wilde dieren te consumeren." Xu Hong stelt dat de Chinese overheid maatregelen heeft genomen om de handel in wilde dieren te stoppen.

Verder ontkent de ambassadeur dat China de uitbraak in het land heeft proberen te verhullen. "China heeft nooit iets proberen te verhullen." Volgens hem proberen politici en media China zwart te maken.

De advertentie van de Chinese ambassadeur in het FD

In de advertentie met als titel 'open brief aan de Nederlandse vrienden' prijst hij de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. "Wij zijn ook getuige van de solidariteit, de moed en 'Je maintiendrai' van het Nederlandse volk." De ambassadeur zegt verder dat zijn collega's en hij applaudisseren voor de Nederlanders met een cruciaal beroep, zoals zorgmedewerkers.

President Trump heeft op een persconferentie tegen een journalist gezegd dat hij "overtuigend bewijs" heeft gezien dat het coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan. Dankzij dat bewijs is hij er vrijwel zeker van dat het lab de oorsprong is van de uitbraak. Trump vertelde niet waaruit dat bewijsmateriaal bestond.

'Salarisverhogingen worden echt een moeilijke zaak'

Veel Nederlanders krijgen voorlopig geen loonsverhoging. Cao-besprekingen liggen vrijwel stil en als ze later dit jaar weer worden opgestart, willen werkgevers geen loonsverhogingen afspreken.

"De pijn zal voor een deel gevoeld worden door werknemers", zegt Raymond Puts, directeur van werkgeversorganisatie AWVN. "Bedrijven hebben te maken met vraaguitval. We moeten alles op alles zetten om banen te behouden. Salarisverhogingen worden echt een moeilijke zaak, het is reëel om te stellen dat het richting nul gaat."

Tientallen miljoenen minder smartphones verkocht

Als gevolg van de coronacrisis is de wereldwijde verkoop van smartphones flink gedaald. Het eerste kwartaal zijn er volgens Marktonderzoeker IDC naar schatting 11 procent minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Een ander onderzoeksbureau, Strategy Analytics, schat dat de afname 17 procent is.

De eerste drie maanden van 2020 zijn er zo'n 275 miljoen toestellen verkocht. Het Koreaanse Samsung verkocht 58 miljoen smartphones, ongeveer 14 miljoen minder dan een jaar eerder. Huawei wist 48 miljoen mobieltjes te verkopen, zo'n 10 miljoen minder dan eerst. De levering van iPhones door Apple bleef met 37 miljoen ongeveer gelijk.

Tienduizenden stages stilgelegd vanwege coronacrisis

Tienduizenden mbo-studenten hebben door de coronacrisis hun stage moeten afbreken. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder de mbo-instellingen in de 32 grootste gemeenten van ons land. Bij sommige studenten die hun stage hebben moeten afbreken kan het diploma in gevaar komen.

In het middelbaar beroepsonderwijs staat leren in de praktijk centraal. Studenten doen verspreid over hun hele opleiding verplichte stages. Vooral studenten in sectoren als horeca, toerisme, uiterlijke verzorging, onderwijs en sport kunnen nu geen stages lopen.

Trump: ja, ik heb bewijs gezien dat virus is ontstaan in lab Wuhan

'Ik vind dat de WHO zich moet schamen'

Angst en stress bij zorgpersoneel

70 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden ervaart door de coronacrisis meer psychische belasting dan normaal. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, onzekerheid, stress en slapeloosheid, meldt de beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) op basis van een peiling onder ruim 10.000 leden.

Ruim de helft van het personeel in verpleeghuizen, de wijkverpleging en de GGD ervaart tekorten aan beschermende middelen, vooral aan mondmaskers. Een derde voelt druk om zonder bescherming goede zorg te leveren.

Mondkapjes verplicht in veel Amerikaanse vliegtuigen

Grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gaan passagiers verplichten om mondkapjes te dragen op binnenlandse vluchten. De maatregel wordt ingesteld op vluchten van United Airlines, Delta Air Lines en American Airlines.

De verplichting is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar er is ook een ander doel: aarzelende Amerikanen ervan overtuigen om weer vluchten te gaan boeken. Het aantal passagiers is ten opzichte van een jaar geleden afgenomen met 95 procent. Veel mensen durven niet te vliegen omdat ze bang zijn het coronavirus op te lopen.

Trump: overtuigend bewijs dat virus uit lab in Wuhan komt

President Trump heeft naar eigen zeggen overtuigend bewijs gezien dat het coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Dankzij dat bewijs is hij er vrijwel zeker van dat het lab de oorsprong is van de virusuitbraak, zei hij op een persconferentie. Details over het bewijs wilde Trump niet geven. Hij benadrukte dat dat niet mag, omdat de zaak nog wordt onderzocht.

Over het algemeen wordt aangenomen dat het virus eind vorig jaar is ontstaan op een markt met levende dieren in Wuhan. Er zijn echter ook theorieën dat de oorsprong in een nabijgelegen laboratorium ligt, waar het mogelijk per ongeluk is ontsnapt.

De meeste experts zijn sceptisch over die theorieën, maar Amerikaanse inlichtingendiensten kondigden vorige maand aan dat die worden onderzocht. Het betreffende instituut voor virologie in Wuhan heeft de beschuldigingen tegengesproken.

Mogelijk opzet

"Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd", zei Trump op de persconferentie. Hij sloot opzet niet uit. "Ze kunnen een fout hebben gemaakt, of het kan zijn dat het begon als een fout en dat ze vervolgens een andere fout maakten, of dat iemand iets expres deed."

Het is niet voor het eerst dat Trump verwijten maakt aan de Chinezen over de uitbraak van het coronavirus. Zo heeft hij herhaaldelijk gezegd dat Peking de wereld veel eerder attent had moeten maken na de uitbraak.

Ook in Nederland codewoord 'masker 19' voor huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen binnenkort ook in Nederland hulp vragen bij apotheken door een codewoord te gebruiken. Een woordvoerder van het ministerie van VWS bevestigt een bericht van NRC hierover. Details worden de komende dag bekendgemaakt.

Net als in onder meer Frankrijk en Spanje wordt de code 'masker 19', weet NRC. Als mensen bij de apothekersbalie om zo'n masker vragen, is het duidelijk dat ze hulp nodig hebben en brengt de apotheker hen in contact met hulpverleners.

Veel meer explosieven in natuur gevonden sinds coronacrisis

Het aantal meldingen van gevonden oude explosieven is de afgelopen tijd fors toegenomen, meldt de Koninklijke Landmacht. Alleen al vorige week kwamen er 78 meldingen binnen, tegen hooguit 30 in een 'normale' week.

De landmacht schrijft de stijging toe aan het feit dat mensen vanwege de coronacrisis meer thuis zijn. "Mensen zijn in en rond het huis aan de slag gegaan en zijn ook de natuur in gegaan, ook met metaaldetectoren", zegt een woordvoerder tegen het ANP.

Voor zover bekend is het nergens fout gegaan bij de vondst van oude explosieven of munitie. De landmacht benadrukt dat mensen direct de politie moeten bellen zodra ze iets dergelijks vinden.

Recordaantal besmettingen in Brazilië

In Brazilië is de afgelopen 24 uur een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er kwamen 7218 nieuwe gevallen bij, wat het totaal aantal bevestigde infecties in het land op 85.380 brengt. Vermoedelijk ligt het daadwerkelijke aantal nog een stuk hoger, omdat testen schaars zijn in Brazilië. Het dodental steeg met ruim 435 tot 5901.

In de staat Rio de Janeiro tonen de autoriteiten zich openlijk bezorgd. "We gaan ontberingen doormaken zoals we die nog nooit hebben meegemaakt", waarschuwde de gezondheidssecretaris Edmar Santos van de staat vandaag. Hij pleit voor een grootschalige lockdown om nog meer doden te voorkomen, in tegenstelling tot president Bolsonaro.

De Braziliaanse krant O Globo meldde eerder dat het aantal besmettingen in het land waarschijnlijk vele malen hoger ligt dan het officiële aantal. De krant houdt rekening met meer dan 1,2 miljoen besmettingen, wat zou betekenen dat Brazilië meer coronagevallen heeft dan de Verenigde Staten. Dat is op dit moment met ruim een miljoen gevallen het land met de meeste besmettingen.

Welkom

Welkom in ons nieuwe liveblog, van vrijdag 1 mei. Het liveblog van gisteren vind je hier terug.