NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Rutte: naleving 'verrommelt' • Aantal spoedverwijzingen bijna op normaal niveau

 • Het kabinet heeft vanavond geen nieuwe maatregelen genomen. De bekende richtlijnen blijven gelden.
 • Het RIVM meldt in de afgelopen 24 uur 76 nieuwe ziekenopnames en 145 nieuwe doden.
 • Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care verblijft, is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 804, 57 minder dan gisteren.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog van woensdag 29 april is gesloten. De komende dag is er een nieuw liveblog.

 • Tassenmuseum in Amsterdam voorgoed dicht

  Tassenmuseum Hendrikje in het centrum van Amsterdam houdt ermee op. Het museum, dat al anderhalve maand dicht is vanwege corona, heeft niet genoeg geld om na de crisis "op lange termijn" door te gaan, staat in een persverklaring. "Mede gezien de huidige ontwikkelingen in de samenleving is er onvoldoende perspectief voor de toekomst."

  Het tassenmuseum, genoemd naar oprichter Hendrikje Ivo, bestond sinds 1996 en was aanvankelijk gevestigd in Amstelveen. In 2007 ging het naar de Herengracht in Amsterdam. Het trok zo'n 70.000 bezoekers per jaar en had ongeveer 5000 tassen in zijn collectie.

  Museumdirecteur Manon Schaap, die een jaar geleden aantrad, is teleurgesteld. "Het stemt mij bijzonder treurig dat ik de deuren van dit mooie museum moet sluiten. Samen met mijn team waren wij bezig om de visie betreffende de tas, identiteit, mode, métier en maatschappij tot leven te laten komen. Helaas heeft de realiteit ons ingehaald."

 • EU niet overtuigd van vouchers voor geannuleerde vluchten

  Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft de Europese Unie nog niet overtuigd van haar plan om voorlopig geen compensatie te betalen aan passagiers die niet kunnen vliegen. De minister wil zogenoemde vouchers uitgeven, die volgend jaar, als er wellicht wel weer gevlogen kan worden, kunnen worden ingewisseld voor een vliegticket.

  Volgens de Europese regels moeten vliegmaatschappijen, wanneer een vlucht niet doorgaat, het geld teruggeven of een voucher aanbieden. Nederland wil dat die keuzemogelijkheid wordt geschrapt. "Ik wil voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen die het toch al moeilijk hebben op deze manier een acuut financieel probleem krijgen", zei de minister na afloop van een vergadering.

  "Zestien andere EU landen zijn het met ons land eens", zegt Van Nieuwenhuizen. Maar de Europese Commissie verzet zich, omdat de regeling een stap terug is als het over consumentenrechten gaat.

  De Europese Commissie heeft uitstel gevraagd en gaat de komende dagen nadenken over het plan, waar wel een ruime meerderheid voor is. Volgens Van Nieuwenhuizen is het geen verandering van de regels, omdat het systeem tijdelijk is. Als de coronacrisis voorbij is, krijgen consumenten gewoon weer de keus: geld of een voucher.

 • Nachtclubs: leeftijdsgrens in plaats van anderhalvemeterregel

  In een brief aan de gemeenteraad laten 26 Amsterdamse nachtclubs weten af te zien van de anderhalvemeterregel als ze weer opengaan. Ze willen andere maatregelen nemen, zoals temperatuur meten aan de deur of een leeftijdsgrens instellen, meldt Het Parool.

  Onder meer de clubs Escape, Jimmy Woo en de Melkweg zouden zich achter het voorstel scharen. "Onder jongeren is het risico op besmetting heel erg klein, wijzen de cijfers uit", zegt Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs tegen de krant.

  Ook controles door middel van warmtecamera's en vaker schoonmaken behoren tot de opties.

 • 'Corona kan ook trombose veroorzaken'

  Dat het coronavirus kan leiden tot een dodelijke longontsteking is bekend, maar het lijkt erop dat het virus ook bloedstollingen kan veroorzaken in de longen en hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Erasmus MC in Rotterdam, meldt Nieuwsuur.

  Uit het onderzoek onder 184 patiënten op de intensive care blijkt dat de helft kampt met tromboseklachten, veel meer dan gedacht. Bij coronapatiënten wordt bloedstolling geactiveerd door de hoge mate van ontsteking, zegt hoogleraar Interne Geneeskunde Menno Huisman (LUMC) die het onderzoek leidde.

 • Zuiden versoepelt regels nachtverblijf voor toeristen

  Zeeland en Noord-Brabant gaan toeristen weer mondjesmaat verwelkomen. In Zeeland mogen uitbaters van een camping, hotel of vakantiepark vanaf vrijdag 15 procent van hun slaapplekken verhuren, mits die eigen sanitair hebben. Mensen met een tweede woning, vaste standplaats of strandhuisjes mogen ook weer komen.

  In Brabant is het verbod op recreatief nachtverblijf opgeheven. Dit betekent dat gezinnen weer mogen verblijven op campings en vakantieparken zolang de slaapplek over eigen sanitair beschikt. Met een vriendengroep een huisje of caravan huren, is niet toegestaan.

  In de regio van Rotterdam is dagrecreatie per direct weer toegestaan op campings, recreatieparken, jachthavens en in strandhuisjes, meldt Rijnmond. Overnachten blijft vooralsnog verboden. Gedeelde sanitaire voorzieningen op recreatie- en vakantieparken blijven dicht.

 • Bruine vloot luidt noodklok

  De bruine vloot in Friesland heeft het moeilijk. Met lange tochten met toeristen halen zij in de lente en zomer de inkomsten voor het hele jaar binnen. Maar die geldstroom is nagenoeg opgedroogd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Barre tijden voor de chartervaart
 • Stijging aangiften van online fraude, 'vooral kwetsbaren en ouderen slachtoffer'

  Sinds het begin van de corona-uitbraak is het aantal aangiften van WhatsApp-fraude en oplichting met phishing-mail flink toegenomen. Dat zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime van de Nationale Politie tegen EenVandaag. "De criminaliteit in het algemeen zien we dalen, maar de cybercrime stijgt helaas fors", zegt Van der Plas. "Normaal hebben we iedere week 100 aangiften van WhatsApp-fraude, nu ligt dat aantal op 300 per week."

  Volgens Van der Plas zijn de slachtoffers "vooral de kwetsbaren in de samenleving". Hij roept mensen op het gezond verstand te gebruiken. "Check sommige websites. Kijk even naar de reviews en beoordelingen en kijk vooral ook naar contactgegevens. Zorg dat je je spullen zoals laptops en iPad qua beveiliging goed op orde hebt."

  Vrijdag meldde de politie Midden-Nederland al een sterke toename van het aantal aangiftes van fraude via WhatsApp. In de regio hebben sinds 6 maart 74 mensen aangifte gedaan, ruim vijf keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

 • Franse minister stelt milieu-eisen aan leningen Air France

  Air France moet de komende vijf jaar zijn uitstoot van CO2 op binnenlandse vluchten met 50 procent terugdringen. Dat moet onder meer gebeuren door het aantal korte vluchten tussen Franse steden drastisch terug te dringen.

  "Als er binnen Frankrijk een mogelijkheid bestaat om met de trein te reizen in minder dan 2,5 uur, moet dat de regel worden", zei minister van Economische Zaken Bruno Le Maire vanavond. "Air France moet de meest milieubewuste luchtvaartmaatschappij op aarde worden. Dat is een keiharde eis die ik stel."

  Eerder deze week werd bekend dat Air France 7 miljard euro aan leningen krijgt van banken en de Franse staat. Air France is, zoals haast alle vliegmaatschappijen, hard geraakt door de coronacrisis. Nu maakt minister Le Maire bekend wat de eisen zijn die aan die leningen worden gesteld. "We geven geen blanco cheque. Het gaat om veel geld van de belastingbetalers."

  Le Maire zei dat Air France ook op internationale vluchten aanzienlijk 'schoner' moet presteren, met minder uitstoot. Het gebruik van biobrandstoffen moet worden opgevoerd.

 • Directie Willem II levert salaris in

  De directie van voetbalclub Willem II gaat 15 procent van het salaris inleveren om door de coronacrisis door te komen en "op lange termijn gezond te blijven". Het gaat om het verdiende geld in de periode waarin de eredivisieclub zonder supporters speelt. Ook gaat de club met iedereen binnen de organisatie in gesprek over een soortgelijke regeling.

  Om tegemoet te komen aan seizoenkaarthouders en businessclubleden zijn de voorgenomen prijsverhogingen uitgesteld. Ook kunnen zij met een nieuwe seizoenkaart of businesskaart volgend seizoen gratis naar de eerste Europese thuiswedstrijd van Willem II.

 • Aantal Britse doden naar boven bijgesteld

  Het officiële aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is fors naar boven bijgesteld tot 26.097. Dat betekent dat het land nu meer sterfgevallen heeft dan Frankrijk en Spanje.

  De cijfers bevatten voor het eerst ook doden in verpleeghuizen en particuliere huishoudens. "Dit laat een heel ander patroon zien. We zitten nu meer op een lijn met onze Europese buren", zegt Yvonne Doyle, een autoriteit in de Britse publieke gezondheidszorg.

 • NZa: aantal spoedverwijzingen bijna normaal

  Het aantal spoedverwijzingen door huisartsen naar ziekenhuizen ligt weer bijna op het niveau van de afgelopen jaren, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit. Alleen voor kindergeneeskunde geldt dat spoedverwijzingen nog achterblijven. Voor longziekten is het aantal sinds het begin van de coronacrisis juist gestegen.

  Ook de verwijzingen voor mensen die geen spoedeisende zorg nodig hebben, nemen toe. Maar daarvoor geldt nog wel dat er gemiddeld 50 procent minder verwijzingen zijn dan dezelfde periode vorig jaar.

 • Weer ruim 300 doden erbij in Italië

  In Italië is het aantal gemelde coronadoden lager ten opzichte van gisteren. De Italiaanse autoriteiten melden 323 nieuwe overlijdensgevallen. Gisteren werden 382 coronadoden gemeld.

  In totaal zijn er in Italië nu 27.682 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat is het hoogste aantal coronadoden ter wereld, na de Verenigde Staten en Spanje. In Italië zijn 2086 nieuwe besmettingen gemeld, dat aantal is vergelijkbaar met gisteren. Toen waren het er 2091.

  Op de Italiaanse IC's liggen nu 1795 mensen, bijna zeventig minder dan gisteren.

 • Einde persconferentie

  De persconferentie van het kabinet is afgelopen. Kijk hier een fragment terug.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: meer mensen op straat, dat is niet zonder risico
 • Volgende week besluit over aangepaste bezoekregeling verpleeghuizen

  Het kabinet werkt nog steeds aan een aangepaste bezoekregeling uit voor de verpleeghuizen. Die wordt voorgelegd aan het Outbreak Management Team. Volgende week wordt daar een besluit over genomen. Minister De Jonge: "Maar wat er ook uit komt gaan we sowieso heel behoedzaam en stap voor stap invoeren. We zullen het bijvoorbeeld eerst in een bepaalde regio of een bepaald gebied gaan uitproberen. We moeten heel voorzichtig omgaan met de mensen in de verpleeghuiszorg."