liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie: Koningsdag erg rustig verlopen • Koning proost op vakkenvullers

liveblog gesloten

Jullie foto's van Koningsdag 2020

 • Linda Meijer
  Dan maar koningsspelen in de achtertuin
 • Diny Dijkhuizen
  "Gelukwensen voor onze jarige dochter op Koningsdag in Corona-stijl", mailt Diny Dijkhuizen
 • Karin Zuidberg
  In deze straat in Leidschenveen werden ook koningsspelen gehouden
 • Andrea Maasland
  Ook sommige honden 'vieren' vandaag Koningsdag
 • Wilma Verhagen
  Een toost op de koning

Zo klinkt het Wilhelmus met een elektrische gitaar

Heel de buurt geniet mee van het Wilhelmus van Ed Struijlaart

'Oranje Jet' wordt helemaal blij als ze ergens oranje ziet

De auto, koelkast, kleren, stoelen, gordijnen: bij Jet in Sint-Michielsgestel is alles oranje. En niet alleen vandaag omdat het Koningsdag is, zag NOS-presentator Winfried Baijens. Op zijn tour door alle provincies sprak hij ook 'Oranje Jet'. Zij vertelde waarom ze zo verzot is op deze kleur:

'Als ik oranje zie, word ik helemaal blij'

Vanaf 19.00 uur: NOS Koningsdag 2020

Nu de traditionele Koningsdag door de corona-crisis is afgelast, ging Winfried Baijens op onderzoek uit. In alle vroegte vertrok hij uit Groningen voor een roadtrip door alle twaalf provincies. Rond het begin van de uitzending, om 19.00 uur, eindigt de rit in Maastricht, de stad waar koning Willem-Alexander oorspronkelijk zijn 53ste verjaardag zou komen vieren met koningin Máxima en de prinsessen.

Aan presentator Amber Brantsen brengt Winfried verslag uit van zijn observaties en belevenissen op deze in alle opzichten unieke Koningsdag. Kun je wel wat vieren als je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden? In een periode dat alle horeca is gesloten, grote evenementen zijn verboden en de klassieke vrijmarkten dus ook uit den boze zijn. In reportages is te zien hoe Nederland er toch wat van probeert te maken.

De speciale uitzending is te volgen via NPO1, NPO Start en via deze livestream.

Tot 16.00 uur 65 mensen bekeurd

De politie laat weten dat Koningsdag dit jaar vooralsnog erg rustig verloopt. Tot 16.00 uur waren er landelijk 65 mensen bekeurd. Verreweg de meeste mensen houden zich volgens de politie aan de coronamaatregelen. Alleen op de fietspaden lukte dat niet altijd, vooral bij stoplichten.

In Koningsnacht, dit jaar in de nacht van zondag op maandag, werden 309 bekeuring uitgeschreven. Dat waren er opvallend genoeg minder dan op zaterdag (345). Normaal gesproken is Koningsnacht juist een extra drukke avond voor de politie.

Op een diverse plekken maakte politie afgelopen weekend een einde aan feestjes in woningen of tuinen. Jongeren geven ook niet altijd gehoor aan de richtlijnen, schrijft de politie.

Koningsdag zonder afstand houden, het kan in Taiwan

In de Taiwanese hoofdstad Taipei is het coronavirus goed onder controle. In het dagelijks leven ondervinden inwoners relatief weinig hinder en mensen hoeven geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Een groep Nederlanders maakt daar vandaag dankbaar gebruik van, vertelt Maxine Derksen, die in Taiwan op uitwisseling is. "Koningsdag mag, kan en moet eigenlijk wel gevierd worden!" De Nederlanders gingen in het oranje op de foto bij de Taipei 101, een iconisch gebouw in de hoofdstad.

Koningsdag vieren zonder afstand te houden

Burgemeesters tevreden: mensen houden goed afstand

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad waarin de verschillende regio's zijn verenigd, is tevreden over het verloop van Koningsdag. "Het was vandaag relatief rustig in het hele land."

Volgens Bruls is de feestdag goed verlopen vanuit het oogpunt van het bestrijden van corona. "Over het algemeen houden mensen zich heel erg goed aan de 1,5 meter-regel."

Optocht voor bewoners van woonzorgflat

Speciaal voor de bewoners van woonzorgflat De Grutto in Strijen werd een alternatieve koningsdagoptocht gereden. De traditionele truckersoptocht kon namelijk niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Maar op deze manier konden de bewoners met een verstandelijke beperking toch op hun balkon genieten van een show:

 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP

Op het balkon aftellen tot het nationale proostmoment

"Vier, drie, twee, een: proost!

Koningsdag verloopt 'rustig en beheersbaar'

Koningsdag verloopt in de vier grote steden vooralsnog rustig, laten woordvoerders van de burgemeesters in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag weten.

"De drukte in de parken is goed beheersbaar in Amsterdam. Voor een Koningsdag is het erg rustig op de grachten en het vaarverbod dat daar geldt wordt goed nageleefd", zegt een woordvoerder. In het Vondelpark en op de Noordermarkt kwamen wel groepjes mensen op afstand bijeen. Daar riep de politie bezoekers op zich te verspreiden om te grote drukte te voorkomen. "Die waarschuwingen worden serieus genomen en opgevolgd.

Het Noorderplein in de middag

Ook in Utrecht is er sprake van een "rustig en beheersbaar beeld". Een woordvoerder laat weten dat "het in het Maximapark, Griftpark en Lepelenburg wel extra druk is, net als de voorgaande weekenden." Mensen die daar zitten, wordt verzocht door te lopen. "Het is de bedoeling dat mensen een ommetje maken, niet dat ze neerstrijken en blijven zitten."

In Groningen moest de politie eerder vandaag wel ingrijpen bij een feest in een jeugdhonk, waar ongeveer vijftig man bijeen was gekomen zonder afstand te houden. Omdat de waarschuwingen direct werden opgevolgd, werden er geen boetes uitgedeeld.

Zo vieren jullie Koningsdag 2020

 • Laurens van Heerde
  Koekhappen op afstand: passanten gooien papieren koeken in de mond van een kartonnen Willem-Alexander
 • Ingrid Hogenberg
  Een vrijmarktje, veilig achter glas
 • Remy van Horssen
  Een vioolconcert, op afstand
 • Niek Helden
  "Wij hebben onze trotse driekleur uit de garage's gehaald om toch een prachtige Koningsdag te vieren in deze rare tijd", schrijft Niek Helden
 • Pascal Boere
  Broekhangen, in de achtertuin
 • Noel Tholen
  Deze oranjeridders zijn "helemaal klaar om thuis te blijven", mailt Noel Tholen

Hoe vier jij Koningsdag dit jaar? Mail jouw foto's naar noskoningsdag@nos.nl of deel 'm via #noskoningsdag.

Het Wilhelmus in gebarentaal

Leden van het online ontmoetingsplatform Let's Talk hebben vanochtend het Wilhelmus getolkt in Nederlandse Gebarentaal. Het platform voor doven en slechthorenden is opgericht na de uitbraak van de coronacrisis.

En zo ziet het Nederlandse volkslied eruit in gebarentaal:

Koning brengt toost uit op boeren, vakkenvullers en schoonmakers

Koning Willem-Alexander heeft zojuist een toost uitgebracht op zijn familie, "maar ook op de Nederlanders die het land op dit bizarre moment draaiend houden." Hij noemde onder meer de boeren, zorgmedewerkers, schoonmakers en vakkenvullers.

De jarige koning werd ook gefeliciteerd door zijn familie. Zo bracht ook zijn moeder Beatrix, van achter de computer, een toost uit op haar zoon:

De toost van de koning: 'Op iedereen die Nederland draaiende houdt!'

Koningsdag nu officieel warm: 20,7 graden in De Bilt

Voor het eerst sinds het aantreden van koning Willem-Alexander in 2013 is Koningsdag officieel een warme dag. In De Bilt werd het in de loop van de middag 20,7 graden, iets boven de 20 graden die nodig is om van een warme dag te kunnen spreken.

In 2007 was het op 27 april nog warmer: met 27,3 graden was het zelfs zomers warm, maar toen werd nog Koninginnedag gevierd op 30 april. De koudste 27 april werd gemeten in 1985; toen werd het niet warmer dan 7,4 graden.

De eerste Koningsdag, in 2014, was tot vandaag de warmste: in De Bilt werd het toen 15,3 graden. De koudste editie was in 2016 met maximaal 10,7 graden. De koning was toen in Zwolle, waar het droog bleef, maar veel andere plaatsen hadden last van buien met onweer, hagel en windstoten.

Prinses Alexia: soms is er wel stress, maar meestal is het gezellig

Prinses Alexia vindt dat Willem-Alexander en Máxima het goed doen als ouders. Dat heeft ze gezegd in een livestreamgesprek dat ze samen met haar moeder voerde met youtuber Enzo Knol.

Knol vroeg hoe Máxima is achter de schermen. De koningin zei dat haar dochter dat beter kon zeggen, en voegde eraan toe dat ze vast "een hele lastige moeder" is, "die altijd heel streng is en heel chagrijnig". Maar volgens de middelste dochter valt dat wel mee.

"Aangezien hoeveel werk ze doet, vind ik dat ze het als moeder heel goed doet. Ze moet veel tijd besteden aan haar baan, maar ze is toch vaak thuis." Volgens Alexia brengen zij en haar zussen nog steeds veel tijd met elkaar door.

"Soms is er wel een beetje stress. Maar ik denk dat elke ouder soms betere en soms slechte dagen heeft. Over het algemeen is het altijd wel gezellig."

In deze video zie je ook andere videobelgesprekken die de koninklijke familie vandaag had met Nederlanders:

Prinses Alexia: 'Ik vind mijn ouders hele goede ouders'

Het is stil in Amsterdam, voor een Koningsdag

Het is stil in Amsterdam, voor een Koningsdag

Politie Groningen maakt einde aan Koningsdagfeest

De organisatoren hebben een waarschuwing gekregen en moesten het feest binnen 30 minuten beëindigen. Dat is volgens de politie ook gebeurd.

Nostalgie op Koningsdag

Koningsdag is een dag vol tradities en daarbij mogen oud-Hollandse spelletjes niet ontbreken. Van koekhappen tot sjoelen en stoelendans, het zijn allemaal spelletjes die je ook prima thuis kunt doen.

 • NOS Ooggetuige | Karin Visser
  Koekhappen in Deventer
 • Holland Hoogte | ROBIN UTRECHT
  Zaklopen in Rotterdam
 • Hollandse Hoogte | Barton van Flymen
  Stoelendans in Edam
 • NOS Ooggetuige | Familie Korf
  Koningsdag in Emmeloord, stroopwafelhappen
 • NOS Ooggetuige | Es de Jong
  Koekhappen in Katwijk aan zee

Ook de Hollandse hapjes mogen natuurlijk niet ontbreken.

'M'n hele snufferd zit onder de room'

In het Zuid-Hollandse Zuidland geen feestjes, geen aubade en geen zeskamp. Toch was het in het dorp om 10.00 uur even 'druk' op straat: massaal werd het volkslied gezongen. En er waren natuurlijk oranje-tompoucen.

Zuidland 'viert' Koningsdag: jammer dat het zo moet, maar we gaan vrolijk door

Eerste officiële warme Koningsdag sinds 2014

Sinds 2014, het jaar waarop we Koningsdag op 27 april zijn gaan vieren, is het op Koningsdag nog niet zo warm geweest, zegt Weerplaza.

Om 12.00 uur werd in De Bilt 18 graden gemeten. Inmiddels loopt de temperatuur verder op en is de kans groot dat het landelijk een warme dag gaat worden, met 20 graden of meer.

De warmste 27 april ooit gemeten in De Bilt was in 2007. Toen was het zomers warm met 27.3 graden. Het kan ook anders; diezelfde dag in 1985 was met 7.4 graden recordkoud.

Tompouce drive-in

Een ludieke actie van een bakker in Ommen: de tompouce drive-in. Tientallen auto's rijden stapvoets door het centrum van de Overijsselse plaats om op de valreep nog even een Hollands gebakje te bemachtigen.

 • NOS Ooggetuige | Ineke Bezemer
 • NOS Ooggetuige | Ineke Bezemer
 • NOS Ooggetuige | Ineke Bezemer
 • NOS Ooggetuige | Ineke Bezemer

Koningin en prinsessen openen digitale kleedjesmarkt

Koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hebben een digitale kleedjesmarkt geopend.

In plaats van een rondje te lopen over de vrijmarkt in je woonplaats, kun je een foto uploaden van een kleed met daarop spullen die je verkoopt. Rondneuzen kan hier.

Ridderkerkse scholieren feliciteren de koning

Leerlingen van groep 7 van de Ds. G.H. Kerstenschool uit Ridderkerk hebben een video opgenomen voor de koning, omdat ze het jammer vinden dat hij zijn verjaardag "niet met alle andere kinderen uit Nederland kan vieren."

Ridderkerkse groep 7 feliciteert de koning

Rustig op de stations

Op Utrecht Centraal is het uitgestorven, zo zag Marijke Drogt:

De NS bevestigt dat er maar weinig mensen met de trein reizen vandaag. "We hebben nog geen meldingen van drukte gehad en ook op onze camerabeelden zien de stations er leeg uit", zegt een woordvoerder. "Het is zelfs rustiger dan de afgelopen zondagen."

De NS is heel tevreden, maar benadrukt dat de trein nu even geen uitje is. "We rijden de treinen voor noodzakelijke ritten, bijvoorbeeld voor mensen met een vitaal beroep."

Burgemeester Maastricht dubbel verdrietig

Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht, is "een beetje verdrietig", nu de koning zijn verjaardag niet in de Limburgse hoofdstad viert.

"Ik ben verdrietig om al het leed dat er toch al is in de wereld, maar natuurlijk ook over de dag waarop wij op een prachtig koningsfeest gehoopt hadden", aldus Penn-te Strake.

Burgemeester Maastricht dubbel verdrietig: heel jammer dat het niet doorgaat

Koningsdag officieel begonnen met klokgelui

In het hele land is om 09.45 uur Koningsdag begonnen met het luiden van de kerkklokken, als teken van 'verbinding, verdriet en vreugde'. Daarna werd op veel plekken het Wilhelmus gezongen en gespeeld.

Dat zag er zo uit:

Koningsdag: Kerkklokken geluid en Wilhelmus gezongen

Duizenden muzikanten spelen Wilhelmus vanuit huis

Aan de oproep van het Koninklijk Concertgebouworkest om met muzikanten in heel Nederland om 10.00 uur het Wilhelmus te spelen, is massaal gehoor gegeven. De partijen voor verschillende instrumenten en bezettingen die het orkest beschikbaar stelde, zijn meer dan 100.000 keer gedownload.

En dat is terug te zien op sociale media:

Premier Rutte feliciteert de koning

De premier deed tegelijkertijd een oproep aan iedereen om vandaag thuis te blijven. "Het mooiste cadeau dat wij de koning kunnen geven, is om zijn voorbeeld te volgen."

Terugkijken: de toespraak van de koning

De toespraak van koning Willem-Alexander

Koning: 'Hopelijk de allerlaatste Koningsdag thuis'

"Het coronavirus laat zich niet de les lezen. Hou dus vol, ook na deze Koningsdag." Dat zei koning Willem-Alexander in zijn tv-toespraak, waarin het ging over het coronavirus. "We doen het voor onszelf, maar ook voor de zwakkeren in de samenleving."

"En om de zorgprofessionals wat rust te gunnen. Rust die ze verdienen om bij te komen en om zich klaar te maken voor de aankomende topprestaties die geleverd moeten worden om de uitgestelde medische zorg weer in te halen. En ook, onverhoopt, voor het moment dat het virus weer de kop opsteekt en de ziekenhuizen weer volstromen met covid-19-patiënten."

Het was de bedoeling dat hij Koningsdag dit jaar met zijn gezin in Maastricht zou vieren, maar vanwege de maatregelen tegen het coronavirus blijft hij vandaag thuis in Paleis Huis Ten Bosch. Hij noemt het triest en onvermijdelijk dat het niet doorging. "Maar wat in het vat zit, verzuurt niet en 'Leef Maastricht!' zit al in ons hart gesloten."

Willem-Alexander sprak van een unieke Koningsdag. "En dan vooral uniek, omdat ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag thuis van de geschiedenis zal zijn. Probeer er daarom het allerbeste van te maken, zodat u later altijd zich zult herinneren hoe u thuis, en toch samen, deze dag hebt beleefd."

Ondanks de maatregelen, hoopt hij op een mooie feestdag. "Geniet ervan, op afstand, maar samen." Willem-Alexander noemde Koningsdag "een van die dagen waarop doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg even niet opgaat. Maar het heeft niet zo mogen zijn."

De koning zei dat hij zich kan voorstellen dat mensen hadden gehoopt op meer bewegingsvrijheid. "Ook hier in huis was de teleurstelling voelbaar." Hij riep op om respect te betuigen aan zorgprofessionals door vol te houden. "Doe het voor jezelf en doe het voor hen."

Thuis, maar toch feestelijk gekleed

Het koninklijk gezin gaat dan wel niet de deur uit, ze hebben zich wel extra feestelijk aangekleed voor deze speciale dag.

Zo is te zien op foto's die de RVD heeft geplaatst op sociale media:

'Het blijft Koningsdag, dus tompoucen moeten altijd'

De eerste stop van Winfried Baijens op zijn tocht door Nederland was het Friese Surhuisterveen. Hij ging vanochtend vroeg langs bij bakker Willem Biertebs, die bezig was met het maken van onder meer oranje-tompoucen.

Winfrieds eerste stop: tompoucenbakker Willem

Drukte bij banketbakkers

Net als op veel andere plekken in Nederland staan er lange rijen bij banketbakkers in Baarn. Tientallen mensen proberen op de valreep nog een doos oranjetompoucen te bemachtigen.

In Baarn heeft de lokale banketbakker sowieso een extra oranje tintje omdat Juliana daar regelmatig inkopen deed. Oudere inwoners van Baarn denken volgens de bakker met weemoed terug aan de keren dat de bevolking op Koninginnedag massaal uitliep naar Paleis Soestdijk.

 • Caspar Huurdeman
 • Caspar Huurdeman

Ook op andere plekken in Nederland was het druk bij de banketbakkers, zoals hier in Gouda:

'Ik moest even wachten, maar het was de moeite waard'

Radiostations draaien muziek van Nederlandse bodem

Veel radiozenders grijpen Koningsdag aan om Nederlandse artiesten tegemoet te komen in de coronacrisis. Veel artiesten zien momenteel een groot deel van hun inkomsten wegvallen, doordat hun optredens niet doorgaan.

Bijna alle zenders draaien daarom van 07.00 tot 19.00 uur uitsluitend muziek van Nederlandse bodem.

Radio 538 zendt vanmiddag een 'coronaproof oranjefeest' uit met optredens van onder anderen Tiësto, Martin Garrix, Chef'Special en DI-RECT. Het feest is zowel op de radio als online te volgen.

'Je mist de vrijheid, je wil op pad'

De avond en nacht voor Koningsdag stortten veel mensen zich normaal in het uitgaansleven. Maar dat was dit jaar natuurlijk wel anders.

In Den Haag werd gisteravond een online pubquiz gehouden waar veel mensen thuis, op de bank en met eigen drank, aan meededen.

Koningsnacht 2020: geen biertje in de stad, maar een pubquiz op de bank

Bruls: 'Blijf thuis, in binnensteden is niets te doen'

De winkels in de binnensteden zijn vandaag misschien wel open, maar daar kun je ook prima een andere dag naartoe. Dat zei Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, in het NOS Radio 1 Journaal.

Dit weekend was het in veel steden alweer een stuk drukker. "Mensen probeerden wel de anderhalve meter goed aan te houden, maar in smalle straten is het moeilijk om elkaar te ontlopen".

Hij roept iedereen nogmaals op om zo veel mogelijk thuis te blijven. "Kom in zo'n binnenstad nou niet bij elkaar, er is daar niets te doen. Alles gebeurt online. Kijk daarvoor op Koningsdagthuis.nl."

Roadtrip door Nederland

Nu de traditionele Koningsdag is afgelast, gaat presentator Winfried Baijens op onderzoek uit. In alle vroegte is hij vanuit Friesland vertrokken voor een roadtrip door alle provincies om te kijken hoe daar Koningsdag wordt gevierd.

Kun je wel wat vieren als je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden? In een periode waarin alle horeca is gesloten, grote evenementen zijn verboden en de klassieke vrijmarkten dus ook uit den boze zijn.

Bekijk hier de route die Winfried aflegt:

Dit is de route van Winfried vandaag

Rond 19.00 uur eindigt de rit in Maastricht, de stad waar koning Willem-Alexander oorspronkelijk zijn 53ste verjaardag zou komen vieren.

"We hebben veel berichten gekregen van mensen die toch iets doen", vertelt Winfried terwijl hij onderweg is van Groningen naar Friesland:

Winfried Baijens bezoekt mensen die toch iets aan Koningsdag doen

Nationale driekleur gehesen tijdens zonsopkomst

Met het morgenrood op de achtergrond is even voor 06.30 uur voor het stadhuis op de Markt in Gouda de Nederlandse vlag gehesen. Het is windstil, waardoor de vlag niet wapperde.

Nationale driekleur tijdens zonsopkomst gehesen in Gouda

Enquête: koning heeft meerwaarde in tijden van crisis

Het vertrouwen in de koning is in zijn hele ambtsperiode nog nooit zo hoog geweest als nu. Willem-Alexander krijgt in de jaarlijkse Koningsdag-enquête een 7,7. Mensen noemen hem menselijk, betrokken en meelevend.

Nederlanders zijn wel negatiever over zijn salaris, ietwat stijve houding en geërfde titel. Koningin Máxima krijgt in de enquête een 8; dat cijfer is al jaren ongeveer hetzelfde.

Tweederde van de ondervraagden vindt dat de koning en het koningshuis een meerwaarde hebben in tijden van crisis. De meeste mensen snappen dat Koningsdag vanwege corona niet doorgaat.

Het vertrouwen in de koning heeft alles te maken met zijn rol in de coronacrisis, zegt koningshuisverslaggever Kysia Hekster:

'Alles wat Willem-Alexander nu doet, staat in het teken van corona'

Politie beëindigt huisfeest van studenten in Rotterdam

In Rotterdam heeft de politie vannacht een eind gemaakt aan een feest op de begane grond van een studentenflat aan de Rochussenstraat. Veertien feestvierders kregen een bekeuring van 390 euro wegens het overtreden van de noodverordening in verband met het coronavirus, meldt de politie.

Volgens de wijkagent kreeg de politie een tip dat er een luidruchtig feest aan de gang was. Daarop omsingelden agenten het pand en dwongen de feestvierders naar buiten te komen, waar ze op de bon gingen.

Oproep: Stuur je foto naar de NOS

Hoe vier jij Koningsdag dit jaar? Heb je iets leuks of creatiefs bedacht om er vandaag - op gepaste afstand- toch een mooi oranje feestje van te maken? Mail jouw foto's naar noskoningsdag@nos.nl of deel 'm via #noskoningsdag.

De orgineelste foto's laten we vanavond zien in ons programma Koningsdag 2020 om 19.00 uur op NPO 1.

Zo viert Nederland Koningsdag

Door het hele land worden activiteiten georganiseerd waarmee feestgangers - online of op anderhalve meter afstand - zich niet hoeven te vervelen.

Allereerst is er het officiële (nationale) programma van de Oranjebond. Dat begint 's ochtends met klokgelui. Op deze website kun je zien of en hoe laat de klokken in jouw gemeente luiden.

Om 10.00 uur spelen musici van het Koninklijk Concertgebouworkest het Wilhelmus - vanuit huis. Ze roepen iedereen op om vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin mee te doen en dat onder vermelding van de hashtag #Wilhelmus2020 met iedereen te delen. Alle bladmuziek is te vinden op de website van het Concertgebouworkest.

De musici draaiden deze week alvast warm:

Iets na tienen houdt koning Willem-Alexander, die zijn verjaardag thuis viert in plaats van zoals gepland in Maastricht, een korte toespraak.

In plaats van een rondje te lopen over de vrijmarkt in je woonplaats kun je dit jaar terecht op een digitale kleedjesmarkt - de VrijMarktplaats. Je kunt daar ook een foto uploaden van een kleed met daarop spullen die je verkoopt.

Liever een feestje bouwen? Dat kan al vanaf vanavond. Normaal gesproken zijn er in zo'n Koningsnacht duizenden mensen op de been om feest te vieren. In meerdere steden wordt nu een digitaal alternatief georganiseerd. Zo draaien dj's in onder meer Assen, Arnhem en Delft hun koningsnachtplaten dit jaar via een livestream.

Het officiële Koningsdagprogramma van de Oranjebond wordt om 16.00 uur afgesloten met een thuistoost op de jarige koning.

Koningsdag bij de NOS

Een speciale editie van Koningsdag bij de NOS dit jaar, met aangepaste programma's vanwege de coronacrisis.

De koning en zijn gezin vieren Koningsdag thuis omdat hun geplande bezoek aan Maastricht niet door kan gaan. Koningsdag begint daarom om 10.00 uur op NPO 1 met het spelen van het Wilhelmus door het Concertgebouworkest, gevolgd door een korte toespraak van de koning.

De NOS zendt daarna een terugblik uit op de hoogtepunten van alle zes de afgelopen Koningsdagen. Van De Rijp en Amstelveen, via de edities in Dordrecht, Zwolle, Tilburg en Groningen, tot de laatste, vorig jaar in Amersfoort.

Winfried Baijens maakt op Koningsdag een roadtrip door Nederland, die eindigt in Maastricht. Hij begint deze ochtend bij een bakker in het Friese Surhuisterveen die al vroeg begon aan het maken van de traditionele oranje tompoucen.

Bij een bakker in het Friese Surhuisterveen waren ze er al vroeg bij