NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Politie: Koningsdag erg rustig verlopen • Koning proost op vakkenvullers

Liveblog gesloten
 • Jullie foto's van Koningsdag 2020

  1/5 Dan maar koningsspelen in de achtertuin Linda Meijer
  2/5 "Gelukwensen voor onze jarige dochter op Koningsdag in Corona-stijl", mailt Diny Dijkhuizen Diny Dijkhuizen
  3/5 In deze straat in Leidschenveen werden ook koningsspelen gehouden Karin Zuidberg
  4/5 Ook sommige honden 'vieren' vandaag Koningsdag Andrea Maasland
  5/5 Een toost op de koning Wilma Verhagen
 • Zo klinkt het Wilhelmus met een elektrische gitaar

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Heel de buurt geniet mee van het Wilhelmus van Ed Struijlaart
 • 'Oranje Jet' wordt helemaal blij als ze ergens oranje ziet

  De auto, koelkast, kleren, stoelen, gordijnen: bij Jet in Sint-Michielsgestel is alles oranje. En niet alleen vandaag omdat het Koningsdag is, zag NOS-presentator Winfried Baijens. Op zijn tour door alle provincies sprak hij ook 'Oranje Jet'. Zij vertelde waarom ze zo verzot is op deze kleur:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als ik oranje zie, word ik helemaal blij'
 • Vanaf 19.00 uur: NOS Koningsdag 2020

  Nu de traditionele Koningsdag door de corona-crisis is afgelast, ging Winfried Baijens op onderzoek uit. In alle vroegte vertrok hij uit Groningen voor een roadtrip door alle twaalf provincies. Rond het begin van de uitzending, om 19.00 uur, eindigt de rit in Maastricht, de stad waar koning Willem-Alexander oorspronkelijk zijn 53ste verjaardag zou komen vieren met koningin Máxima en de prinsessen.

  Aan presentator Amber Brantsen brengt Winfried verslag uit van zijn observaties en belevenissen op deze in alle opzichten unieke Koningsdag. Kun je wel wat vieren als je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden? In een periode dat alle horeca is gesloten, grote evenementen zijn verboden en de klassieke vrijmarkten dus ook uit den boze zijn. In reportages is te zien hoe Nederland er toch wat van probeert te maken.

  De speciale uitzending is te volgen via NPO1, NPO Start en via deze livestream.

 • Tot 16.00 uur 65 mensen bekeurd

  De politie laat weten dat Koningsdag dit jaar vooralsnog erg rustig verloopt. Tot 16.00 uur waren er landelijk 65 mensen bekeurd. Verreweg de meeste mensen houden zich volgens de politie aan de coronamaatregelen. Alleen op de fietspaden lukte dat niet altijd, vooral bij stoplichten.

  In Koningsnacht, dit jaar in de nacht van zondag op maandag, werden 309 bekeuring uitgeschreven. Dat waren er opvallend genoeg minder dan op zaterdag (345). Normaal gesproken is Koningsnacht juist een extra drukke avond voor de politie.

  Op een diverse plekken maakte politie afgelopen weekend een einde aan feestjes in woningen of tuinen. Jongeren geven ook niet altijd gehoor aan de richtlijnen, schrijft de politie.

 • Koningsdag zonder afstand houden, het kan in Taiwan

  In de Taiwanese hoofdstad Taipei is het coronavirus goed onder controle. In het dagelijks leven ondervinden inwoners relatief weinig hinder en mensen hoeven geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

  Een groep Nederlanders maakt daar vandaag dankbaar gebruik van, vertelt Maxine Derksen, die in Taiwan op uitwisseling is. "Koningsdag mag, kan en moet eigenlijk wel gevierd worden!" De Nederlanders gingen in het oranje op de foto bij de Taipei 101, een iconisch gebouw in de hoofdstad.

  Koningsdag vieren zonder afstand te houden Maxine Derksen
 • Burgemeesters tevreden: mensen houden goed afstand

  Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad waarin de verschillende regio's zijn verenigd, is tevreden over het verloop van Koningsdag. "Het was vandaag relatief rustig in het hele land."

  Volgens Bruls is de feestdag goed verlopen vanuit het oogpunt van het bestrijden van corona. "Over het algemeen houden mensen zich heel erg goed aan de 1,5 meter-regel."

 • Optocht voor bewoners van woonzorgflat

  Speciaal voor de bewoners van woonzorgflat De Grutto in Strijen werd een alternatieve koningsdagoptocht gereden. De traditionele truckersoptocht kon namelijk niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Maar op deze manier konden de bewoners met een verstandelijke beperking toch op hun balkon genieten van een show:

  1/5 ANP
  2/5 ANP
  3/5 ANP
  4/5 ANP
  5/5 ANP
 • Op het balkon aftellen tot het nationale proostmoment

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  "Vier, drie, twee, een: proost!
 • Koningsdag verloopt 'rustig en beheersbaar'

  Koningsdag verloopt in de vier grote steden vooralsnog rustig, laten woordvoerders van de burgemeesters in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag weten.

  "De drukte in de parken is goed beheersbaar in Amsterdam. Voor een Koningsdag is het erg rustig op de grachten en het vaarverbod dat daar geldt wordt goed nageleefd", zegt een woordvoerder. In het Vondelpark en op de Noordermarkt kwamen wel groepjes mensen op afstand bijeen. Daar riep de politie bezoekers op zich te verspreiden om te grote drukte te voorkomen. "Die waarschuwingen worden serieus genomen en opgevolgd.

  Het Noorderplein in de middag Karolien Hoevenaegel

  Ook in Utrecht is er sprake van een "rustig en beheersbaar beeld". Een woordvoerder laat weten dat "het in het Maximapark, Griftpark en Lepelenburg wel extra druk is, net als de voorgaande weekenden." Mensen die daar zitten, wordt verzocht door te lopen. "Het is de bedoeling dat mensen een ommetje maken, niet dat ze neerstrijken en blijven zitten."

  In Groningen moest de politie eerder vandaag wel ingrijpen bij een feest in een jeugdhonk, waar ongeveer vijftig man bijeen was gekomen zonder afstand te houden. Omdat de waarschuwingen direct werden opgevolgd, werden er geen boetes uitgedeeld.

 • Zo vieren jullie Koningsdag 2020

  1/6 Koekhappen op afstand: passanten gooien papieren koeken in de mond van een kartonnen Willem-Alexander Laurens van Heerde
  2/6 Een vrijmarktje, veilig achter glas Ingrid Hogenberg
  3/6 Een vioolconcert, op afstand Remy van Horssen
  4/6 "Wij hebben onze trotse driekleur uit de garage's gehaald om toch een prachtige Koningsdag te vieren in deze rare tijd", schrijft Niek Helden Niek Helden
  5/6 Broekhangen, in de achtertuin Pascal Boere
  6/6 Deze oranjeridders zijn "helemaal klaar om thuis te blijven", mailt Noel Tholen Noel Tholen

  Hoe vier jij Koningsdag dit jaar? Mail jouw foto's naar noskoningsdag@nos.nl of deel 'm via #noskoningsdag.

 • Het Wilhelmus in gebarentaal

  Leden van het online ontmoetingsplatform Let's Talk hebben vanochtend het Wilhelmus getolkt in Nederlandse Gebarentaal. Het platform voor doven en slechthorenden is opgericht na de uitbraak van de coronacrisis.

  En zo ziet het Nederlandse volkslied eruit in gebarentaal:

 • Koning brengt toost uit op boeren, vakkenvullers en schoonmakers

  Koning Willem-Alexander heeft zojuist een toost uitgebracht op zijn familie, "maar ook op de Nederlanders die het land op dit bizarre moment draaiend houden." Hij noemde onder meer de boeren, zorgmedewerkers, schoonmakers en vakkenvullers.

  De jarige koning werd ook gefeliciteerd door zijn familie. Zo bracht ook zijn moeder Beatrix, van achter de computer, een toost uit op haar zoon:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De toost van de koning: 'Op iedereen die Nederland draaiende houdt!'
 • Koningsdag nu officieel warm: 20,7 graden in De Bilt

  Voor het eerst sinds het aantreden van koning Willem-Alexander in 2013 is Koningsdag officieel een warme dag. In De Bilt werd het in de loop van de middag 20,7 graden, iets boven de 20 graden die nodig is om van een warme dag te kunnen spreken.

  In 2007 was het op 27 april nog warmer: met 27,3 graden was het zelfs zomers warm, maar toen werd nog Koninginnedag gevierd op 30 april. De koudste 27 april werd gemeten in 1985; toen werd het niet warmer dan 7,4 graden.

  De eerste Koningsdag, in 2014, was tot vandaag de warmste: in De Bilt werd het toen 15,3 graden. De koudste editie was in 2016 met maximaal 10,7 graden. De koning was toen in Zwolle, waar het droog bleef, maar veel andere plaatsen hadden last van buien met onweer, hagel en windstoten.

 • Prinses Alexia: soms is er wel stress, maar meestal is het gezellig

  Prinses Alexia vindt dat Willem-Alexander en Máxima het goed doen als ouders. Dat heeft ze gezegd in een livestreamgesprek dat ze samen met haar moeder voerde met youtuber Enzo Knol.

  Knol vroeg hoe Máxima is achter de schermen. De koningin zei dat haar dochter dat beter kon zeggen, en voegde eraan toe dat ze vast "een hele lastige moeder" is, "die altijd heel streng is en heel chagrijnig". Maar volgens de middelste dochter valt dat wel mee.

  "Aangezien hoeveel werk ze doet, vind ik dat ze het als moeder heel goed doet. Ze moet veel tijd besteden aan haar baan, maar ze is toch vaak thuis." Volgens Alexia brengen zij en haar zussen nog steeds veel tijd met elkaar door.

  "Soms is er wel een beetje stress. Maar ik denk dat elke ouder soms betere en soms slechte dagen heeft. Over het algemeen is het altijd wel gezellig."

  In deze video zie je ook andere videobelgesprekken die de koninklijke familie vandaag had met Nederlanders:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Prinses Alexia: 'Ik vind mijn ouders hele goede ouders'