liveblog
NOS NieuwsAangepast

Repatriëringsvlucht vanuit Marokko vertrokken • '9000 doden in Frankrijk'

liveblog gesloten

'Ook op Koningsdag wordt opgetreden tegen groepsvorming'

"Zorg voor elkaar en blijf daarom thuis op Koningsdag." Dat is de oproep van het Veiligheidsberaad, de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Vanwege het coronavirus wordt Koningsdag maandag anders gevierd dan gewend. Door zo min mogelijk van huis te gaan wordt de kans op verspreiding van het virus beperkt, benadrukt de raad.

"Ook morgen wordt er opgetreden tegen groepsvorming, bijvoorbeeld op straat, parken of in winkels." De oproep van het Veiligheidsberaad komt nadat het zondag relatief druk was, met name in stadscentra, parken en tuincentra. De burgemeesters willen voorkomen dat dit ook op Koningsdag het geval is. Wel benadrukt Bruls dat de anderhalvemeterregel doorgaans door mensen wordt opgevolgd.

Appbouwer: corona-apps waren gedoemd te mislukken

Het is totaal geen verrassing dat de zeven door de overheid gepresenteerde corona-apps zijn mislukt, zegt de directeur van appontwikkelaar MediaMonks in Dit is de Dag op NPO Radio 1. "Er zitten 140 appbouwers bij de Nederlandse branchevereniging DDA en geen van hen zit in het expertteam."

Directeur Victor Knaap vertelt dat de eerste vraag voor de aanbesteding van de overheidsapp luidde: is de app op 28 april klaar? "Daar hebben wij netjes 'nee' ingevuld." De app kon volgens Knaap nooit zo snel af zijn. "Dat is onmogelijk en ook onmogelijk gebleken."

De ontwikkelaar stelt dat er alleen consultancybureaus overbleven en geen serieuze appbouwers. Uiteindelijk werden de zeven overgebleven voorstellen van tafel gehaald.

Eerste repatriëringsvlucht uit Marokko vertrokken

Vanuit Casablanca is een eerste vlucht met gestrande Nederlanders in Marokko vertrokken. De Boeing 767 van TUI zal rond 00.30 uur op Schiphol landen. Aan boord zitten ongeveer 300 Nederlanders die weken vast hebben gezeten in Marokko.

In Marokko zitten voor zover bekend 3000 Nederlanders vast, meer dan in welk ander land dan ook. Ze kunnen niet weg door de strenge afgrendeling waarvoor Marokko heeft gekozen om het coronavirus te beteugelen. Het kabinet probeert al weken tevergeefs voor elkaar te krijgen dat de Nederlanders terug mogen. Dat lukte tot dusver alleen in een handvol schrijnende gevallen, bijvoorbeeld bij medische noodsituaties.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken bedankt op Twitter de Marokkaanse autoriteiten voor de samenwerking. Het ministerie is bezig meer repatriëringsvluchten te organiseren.

De 300 reizigers zijn geselecteerd op urgentie, bijvoorbeeld een medische noodzaak of mensen die een zorgplicht in Nederland hebben.

'Sterftecijfer Frankrijk ligt veel hoger'

De Franse vereniging van huisartsen MG France denkt dat het sterftecijfer in Frankrijk 39 procent hoger ligt dan officieel wordt gemeld. De koepel schat in dat 9000 Fransen thuis zijn overleden aan covid-19. Daarvoor heeft MG France een onderzoek gedaan onder zijn leden en dat cijfer geëxtrapoleerd voor heel Frankrijk.

Voorzitter Jacques Battistoni benadrukt dat de overheid de sterftecijfers niet verdoezelt. "Deze cijfers worden gewoon niet bijgehouden. Zo is het niet georganiseerd." Het officiële dodental in Frankrijk staat op 22.856.

Ook in Nederland worden tellingen door huisartsen niet meegerekend in het officiële sterftecijfer. Huisartsen hebben via een speciaal meldsysteem zeker 764 'vermoedelijke coronadoden' geregistreerd.

Lange rijen op Curaçao voor voedselpakket

Op Curaçao stonden dit weekend lange rijen voor de voedselbank. Volgens de organisatie zijn meer dan 50.000 mensen afhankelijk van een vorm van hulp. Dat komt neer op een derde van de bevolking.

Zeker 16.000 mensen zijn hun werk kwijt door de coronamaatregelen. Het eiland zit sinds 13 maart op slot en sinds 29 maart mogen ook de inwoners nauwelijks nog de deur uit.

De voedselverstrekking verloopt niet vlekkeloos, vertelt correspondent Dick Drayer. "Op Facebook staan berichten dat mensen dagen moeten wachten op eten of niet weten wanneer ze dat krijgen." Bovendien lijkt de situatie voorlopig niet beter te worden. "Zolang er geen vliegtuigen mogen landen en vertrekken, ligt de toeristische sector op zijn gat."

Nederland heeft 16,5 miljoen euro aan onder andere voedselhulp toegezegd, maar dat moet wel over alle zes de voormalige Antilliaanse eilanden verdeeld worden.

Boa's controleren parken, 'mensen worden binnen zitten zat'

'Goedemiddag jongens, jullie zijn met z'n drieën he?'

Italië versoepelt lockdown vanaf 4 mei

Italianen mogen vanaf 4 mei hun huis verlaten om op bezoek te gaan bij familie, mits die in dezelfde regio woont. Dat heeft premier Conte aangekondigd in een tv-toespraak, waarbij hij nog meer versoepelingen van de quarantainemaatregelen in het vooruitzicht stelde.

Individueel sporten wordt toegestaan en parken gaan weer open. Begrafenissen mogen door maximaal 15 mensen worden bijgewoond. Fabrieken en de bouwsector mogen weer aan de slag en restaurants mogen afhaalbestellingen gaan aanbieden.

Winkels mogen op 18 mei weer open. Twee weken later, vanaf 1 juni, volgen de restaurants, koffiebars en kappers.

Nieuwe fase

De lockdown werd op 9 maart ingevoerd en sindsdien is het in Italië verboden de straat op te gaan voor niet-essentiële activiteiten. Verschillende delen van het zwaar door de coronapandemie getroffen Noord-Italië zijn al sinds 21 februari in lockdown.

Conte bedankte in zijn toespraak iedereen voor zijn inzet. Hij sprak over een nieuwe fase, waarin Italianen moeten leren leven met het virus. Hij riep iedereen op de één meter afstand te blijven respecteren, om te voorkomen dat het aantal besmettingen weer oploopt. "Als je van Italië houdt, houd je afstand."

Leegte in Utrecht in plaats van traditionele vrijmarkt

Elk jaar wordt de avond voor Koningsdag in het centrum van Utrecht een vrijmarkt gehouden, behalve dit jaar. Fotografen van het ANP maakten ter vergelijking foto's vanuit hetzelfde perspectief als vorig jaar:

 • ANP
  Het Nijntjepleintje vanavond...
 • ANP
  ... en het Nijntjepleintje in 2019
 • ANP
  De Weerdsingel vanavond...
 • ANP
  ... vergeleken met de Weerdsingel vorig jaar
 • ANP
  De Van Asch van Wijckskade vanavond...
 • ANP
  ... vergeleken met vorig jaar.

'Premier Johnson teruggekeerd op 10 Downing Street'

Boris Johnson is teruggekeerd in zijn ambtswoning, meldt Sky News. De hele dag staan journalisten al te wachten voor 10 Downing Street. Johnson werd drie weken geleden opgenomen in het ziekenhuis omdat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Ook lag de premier drie dagen op de intensive care. Daarna herstelde hij van covid-19 op het landgoed Chequers, het buitenverblijf van de Britse premier.

Achter het raam van 10 Downing Street hangen kindertekeningen van regenbogen

'Bedrijven in delen van New York kunnen half mei weer open'

Gouverneur Cuomo van de staat New York verwacht dat bedrijven in de minst getroffen regio's vanaf 15 mei weer open kunnen. De quarantainemaatregelen lijken effect te hebben, zei hij in zijn dagelijkse briefing.

De afgelopen 24 uur zijn in de zwaar getroffen Amerikaanse staat 367 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het is voor het eerst deze maand dat het dagelijkse dodental onder de 400 ligt. De besmettingsgraad per coronapatiënt is teruggebracht tot 0,8, wat inhoudt dat iemand die het virus draagt minder dan één ander persoon besmet.

Boa's: drukte in winkelstraten en parken neemt toe

Boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) ervaren steeds meer moeite met de handhaving van de coronamaatregelen. "Het wordt steeds erger met de drukte in winkelstraten en parken", zegt de Nederlandse Boa Bond (NBB) tegen de NOS. "Mensen lijken het normale leven weer op te pakken", vertelt NBB-voorzitter Ruud Kuin. "In sommige wijken lijkt het wel een vakantiepark."

De bond laat zich dagelijks door leden uit alle delen van het land bijpraten over de drukte. Vandaag was het vooral in winkelstraten in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam erg druk. Ook parken stroomden vanwege het zonnige weer vol. "Hoe positiever de coronacijfers uitvallen, des te gemakzuchtiger mensen worden."

Lange tijd werd er alleen gewaarschuwd, maar sinds enkele dagen wordt er volgens de NBB in een aantal steden actief beboet. Dat leidt tot boze reacties richting boa's. Het boetebeleid van steden loopt overigens sterk uiteen, zegt Kuin. In sommige steden wordt nauwelijks beboet.

Drukte zondagmiddag in het centrum van Den Haag

Ook Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, constateert dat het op straat drukker was dan de afgelopen tijd. In EenVandaag zei hij met gemeentes en winkeliers om tafel te willen om te overleggen over winkelstraten. Hij stelde het invoeren van 'slimme looproutes' voor, waarbij mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden.

In Delft besloot de politie dit weekend vanuit rondrijdende politieauto's het winkelend publiek op te roepen naar huis te gaan, schrijft Omroep West. Het is niet bekend of er boetes zijn uitgedeeld.

Sevilla viert de Feria vanaf balkons

Inwoners van Sevilla vierden dit weekend de Feria, het beroemde festival van de Zuid-Spaanse stad. Vanwege de lockdownmaatregelen werd het volksfeest vanaf het balkon gevierd.

Zo vierde Sevilla de Feria thuis

Vlaamse premier wil uitstel Moederdag, maar bloemisten verzetten zich

De Vlaamse minister-president Jan Jambon wil Moederdag een week opschuiven van 10 naar 17 mei. Daarmee wil hij bloemenwinkels tegemoetkomen, omdat die vanaf 11 mei weer open mogen.

Maar volgens de Belgische zelfstandigenorganisatie NSZ zit 86 procent van de bloemisten niet te wachten op een verplaatsing van Moederdag. Zij hebben al veel bestellingen binnengekregen. Daarnaast is het nog niet zeker dat de quarantainemaatregelen vanaf 11 mei worden verlicht. NSZ stelt voor bloemenwinkels in het weekend van Moederdag te laten functioneren als afhaalpunt.

Laagste dodental Italië sinds 15 maart

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus dat dagelijks in Italië wordt bekendgemaakt, is voor het eerst sinds 15 maart onder de 300 gedaald. Vandaag zijn er 260 slachtoffers gemeld. Ook het aantal ziekenhuis- en intensivecareopnames daalt. In totaal zijn 26.644 mensen in Italië overleden.

De Italiaanse premier Conte geeft om 20.20 uur een persconferentie waar volgens Italiaanse media versoepeling van de quarantainemaatregelen zal worden aangekondigd. Op Twitter spreekt Conte van "fase twee".

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Malta

In Engeland, Schotland en Wales zijn de afgelopen 24 uur 413 doden als gevolg van het coronavirus gemeld. Dat is fors minder dan gisteren, toen er 711 doden waren. De cijfers van Noord-Ierland volgen later. De sterfgevallen buiten het ziekenhuis worden niet meegerekend. In totaal zijn 20.732 coronadoden in het Verenigd Koninkrijk gemeld.

Frankrijk meldt 242 nieuwe sterfgevallen. Dat is het laagste dagelijkse sterftecijfer sinds 25 maart. In totaal zijn 22.856 coronadoden in Frankrijk bekend.

In Malta is de afgelopen 24 uur geen enkele besmetting van het coronavirus vastgesteld. Dat is voor het eerst sinds het virus op 7 maart op het eiland de kop opstak. In totaal zijn op het eiland 450 besmettingen gemeld, vier Maltezen zijn overleden.

Illegalen verzwijgen klachten uit angst voor isolatie

Illegalen in Nederland verzwijgen coronaklachten uit angst voor isolatie. Dat signaleren hulporganisatie 'Dokters van de Wereld' en artsenpraktijk 'Kruispost'. Illegalen kunnen geen ziektekostenverzekering afsluiten, maar hebben wel recht op medisch noodzakelijke zorg. Via mobiele spreekuren kunnen zij geholpen worden bij het maken van een afspraak bij een reguliere huisarts, maar dat verloopt moeizaam, omdat illegalen bang zijn voor een stigma als ze het coronabesmetting hebben.

Belgische politie neemt rondrijdend café in beslag

De Belgische politie heeft een "rondrijdend café" in beslag genomen. Het gaat om een foodtruck van een caféhoudster uit de regio rond Mechelen, die volgens de politie haar klanten mist. Bij de aanhangwagen konden bewoners een biertje kopen.

Daarmee overtrad de kroegbazin twee quarantainemaatregelen: de sluiting van horeca en het verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Volgens burgemeester Vandersmissen van Mechelen is de actie "een flagrante inbreuk die getuigt van een onbegrijpelijke lichtzinnigheid". De vrouw riskeert een boete van 4000 euro.

Haags plein afgezet na "vele bekeuringen"

De politie in Den Haag heeft het Kaapseplein in het Transvaalkwartier met dranghekken afgezet om samenkomsten te voorkomen. Kinderen tot 12 jaar mogen er nog wel spelen.

Gisteren deelden agenten al boetes uit aan overtreders van de coronamaatregelen. Ook werd een tolk ingezet om de regels uit te leggen. Vorige maand zette de politie een drone in om groepen aan te spreken op hun gedrag.

25 minder coronapatiënten op IC

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 934. Dat zijn er 25 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De daling voldoet aan de verwachting van het LCPS.

Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zijn er kleine regionale verschillen, die zoals al langer het geval is worden opgelost door verplaatsing van patiënten naar andere regio's en naar Duitsland. Op dit moment liggen er 33 Nederlandse coronapatiënten op Duitse IC's, vier minder dan gisteren.

Kinderen in Spanje spelen na 6 weken weer buiten

Vanaf vandaag mogen kinderen in Spanje een uur per dag buiten spelen. Het is de eerste versoepeling van de strenge lockdown die sinds 14 maart in het Zuid-Europese land geldt. Voorwaarde is dat de kinderen onder begeleiding van een volwassene naar buiten gaan, in een straal van een kilometer rondom het huis.

Gemeentes: blijf thuis

De gemeenten Tilburg en Urk roepen inwoners op om thuis te blijven. In Tilburg is het volgens de gemeente net als gisteren weer druk in de binnenstad.

Volgens de gemeente Urk gaan er te veel mensen naar buiten. Wie een frisse neus wil halen, krijgt het advies alleen of met zijn tweeën een ommetje in de buurt te maken of in de eigen tuin van het mooie weer te genieten.

Ook de burgemeester van Den Bosch roept op om thuis te blijven:

Minister Van Nieuwenhuizen zei vanochtend al bezorgd te zijn omdat steeds meer mensen de weg op lijken te gaan.

Vannacht vlucht met gestrande Nederlanders in Marokko op Schiphol?

Zeer waarschijnlijk vertrekt vanavond vanaf de luchthaven van Casablanca een toestel van TUI met Nederlanders die weken vast hebben gezeten in Marokko. Het toestel komt naar verwachting vannacht om 01.15 uur aan op Schiphol. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil een eventuele repatriëringsmissie niet bevestigen.

Op Twitter deelt de Arnhemse burgemeester Marcouch foto's van Nederlanders in Marokko die vanuit Nador (in het Rifgebergte) naar Casablanca vertrekken voor een vlucht naar Nederland.

In Marokko zitten nog ongeveer 3000 Nederlanders vast, meer dan in welk ander land dan ook. Ze kunnen niet weg door de strenge afgrendeling waarvoor Marokko heeft gekozen om het coronavirus te beteugelen. Het kabinet probeert al weken tevergeefs voor elkaar te krijgen dat de Nederlanders terug mogen. Dat lukte tot dusver alleen in een handvol schrijnende gevallen, bijvoorbeeld bij medische noodsituaties.

RIVM meldt minder doden en ziekenhuisopnames

Er zijn 75 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 100 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.456.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 66, meldt het RIVM. Dat zijn er minder dan gisteren, toen er 120 doden werden gemeld.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. In het weekend vallen de statistieken bovendien vaak iets lager uit, omdat de cijfers later worden doorgegeven.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4475 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 655. In totaal zijn er nu 37.845 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Illegale mondmaskers uit Nederland onderschept in Frankrijk

In een voorstad van Parijs zijn 140.000 mondmaskers gevonden die illegaal uit Nederland waren gesmokkeld. Twee verdachten zijn aangehouden. Eén van hen, een 60-jarige man, zou de maskers voor 80.000 euro in Nederland hebben gekocht.

Het ging om zogeheten FFP2-maskers en chirurgische maskers. De man wilde ze in Frankrijk verkopen, onder meer aan bouwbedrijven. De tweede aangehouden persoon, een man van 46, stond op het punt deel van de partij over te nemen.

Het is de grootste vondst van illegale maskers die de Franse politie heeft gedaan sinds het coronavirus half maart massaal uitbrak. In Frankrijk heeft de regering alle 'medische' maskers geconfisqueerd om ze te kunnen distribueren onder het zorgpersoneel.

De vondst werd zaterdag eind van de middag gedaan in een vrachtwagen in een woonwijk van Saint-Denis, een beruchte banlieue ten noorden van Parijs. In de achterstandswijk stonden de twee mannen een aantal dozen over te laden van een vrachtwagen in een huis.

De afgelopen weken werden in banlieues ten noorden van Parijs al meer illegale partijen mondmaskers onderschept. In Aubervilliers, dat vlak bij Saint-Denis ligt, werden 29.000 maskers onderschept en in Saint-Ouen, eveneens vlakbij, werden 32.000 maskers in een loods gevonden.

GroenLinks: steun aan grote bedrijven moet lening zijn

Nieuwe overheidssteun zou voor grote bedrijven geen gift moeten zijn, maar een lening die moet worden terugbetaald als het beter gaat. Dat zei GroenLinks-leider Klaver in het programma Buitenhof.

"Bedrijven als Booking.com hebben de afgelopen jaren miljardenwinsten gemaakt dat is overgemaakt naar de bankrekening van hun aandeelhouders", zegt Klaver. "Nu de economie stilvalt vragen ze steun van de overheid en draait de samenleving voor de kosten op."

Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversbond VNO-NCW, steunt het idee om geld uit te lenen in plaats van te geven. "Dan moet je wel goed kijken naar de voorwaarden. De gever heeft het recht om eisen te stellen aan die lening, maar ik aarzel als de overheid op de stoel van de ondernemer gaat zitten."

Kleine bedrijven

Het gaat om de NOW-maatregel, waarbij bedrijven die omzetverlies hebben tot 90 procent van de loonkosten vergoed kunnen krijgen. GroenLinks vindt dat het een gift moet blijven voor bedrijven met 250 of minder werknemers, maar de 3000 grootste bedrijven van Nederland zouden de steun moeten terugbetalen als ze weer winstgevend zijn.

Eerder deze week stelde Klaver samen met PvdA-leider Asscher al voor dat bedrijven die steun willen aan duurzaamheidseisen zouden moeten voldoen.

Dodental Spanje loopt op naar 23.190

Het aantal Spanjaarden dat is bezweken aan het coronavirus is gestegen met 288 naar 23.190. Spanje is een van de zwaarst getroffen landen. Het aantal besmettingen staat op 223.759. Bijna de helft daarvan is inmiddels weer genezen.

In Spanje is het verboden om naar buiten te gaan, behalve voor zaken die noodzakelijk zijn. Gisteren werd aangekondigd dat de lockdown volgende maand iets wordt versoepeld. Spanjaarden mogen vanaf 2 mei weer naar buiten om te sporten of te bewegen.

Acht bezoekers huisfeest op de bon

In Nieuwland hebben acht mensen een boete van 390 euro gekregen omdat ze ondanks de coronamaatregelen bij een huis samenkwamen. De acht woonden niet samen en "dronken gezellig bier", schrijft de wijkagent op Instagram. RTV Utrecht meldt dat het gezelschap zowel buiten als binnen stond.

Het leek er volgens burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden op dat ze de hele nacht waren doorgegaan.

Scholieren na wekenlange zeetocht weer thuis

Na een wekenlange reis over de Atlantische Oceaan zijn ze weer in Nederland: de 25 scholieren die vlak voor de coronacrisis aan een studiereis begonnen op een Fries tallship. Vlak voordat de coronacrisis wereldwijd uitbrak vertrokken de scholieren naar Sint-Maarten. Na 2,5 week varen werd het schip ingehaald door de coronamaatregelen en konden de leerlingen niet meer terug met het vliegtuig.

Zeilschip met scholieren komt aan in Nederland

België meldt 178 nieuwe coronadoden

In België zijn 178 nieuwe coronadoden geregisteerd. 75 van hen overleden in het ziekenhuis en 103 in een verzorgingstehuis. Voor zover bekend zijn nu 7094 mensen in België overleden aan de gevolg van het coronavirus.

46.134 mensen zijn besmet met het virus, van wie 3959 patiënten opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn 809 geregistreerde besmettingen meer dan gisteren.

Coronavirus vastgesteld bij nertsenfokkerijen Noord-Brabant

Bij twee nertsenfokkerijen in Noord-Brabant is bij enkele dieren het coronavirus vastgesteld, meldt het ministerie van Landbouw. De dieren hadden diverse ziekteverschijnselen, waaronder ademhalingsproblemen.

Het ministerie gaat uit van besmetting van mens op dier, omdat enkele medewerkers van de bedrijven in Beek en Donk en Milheeze verschijnselen hadden van het coronavirus. Om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen mogen dieren en de mest het bedrijf niet af. Op de bedrijven zitten in totaal 20.500 dieren.

Op advies van het RIVM wordt de omgeving rond beide bedrijven in een straal van 400 meter afgesloten voor fietsers en wandelaars. Dat is een voorzorgsmaatregel, want volgens het RIVM zijn nertsenbedrijven geen risico voor verspreiding onder mensen.

Zo klinkt stilte

Zo klinkt de 'coronastilte' in Nederland

Franse voorzitter Eerste Kamer hekelt aanpak Macron

De voorzitter van de Eerste Kamer in Frankrijk heeft kritiek op het regeringsbeleid rond corona. "Het was nattevingerwerk en de Fransen is niet altijd opening van zaken gegeven", zegt Senaatsvoorzitter Gérard Larcher in een interview met zondagskrant Journal du Dimanche.

"De Fransen hebben het gevoel dat ze niet altijd de waarheid te horen kregen. De regering had niet moeten zeggen dat het onnodig was een masker te dragen of dat het testen van mensen niet nodig was."

De afgelopen weken kreeg de regering van president Macron al van media en medici de kritiek niet consequent te zijn en standpunten te wijzigen. De Franse regering laat zich bij beslissingen adviseren door een wetenschappelijke commissie, maar die adviezen worden niet een op een overgenomen.

Bij het begin van de coronacrisis zei de regering dat mondmaskers voor het grote publiek geen zin hadden. Nu heeft de regering besloten voor alle Fransen maskers te laten maken, omdat het wel zin zou hebben. Die 'draai' zou volgens critici zijn ingegeven door het feit dat Frankrijk in maart met een groot tekort aan maskers kampte.

Senaatsvoorzitter Larcher verwijt ministers "de hele tijd van alles te roepen en vaak nog tegenstrijdigheden ook". "Die verwarring heeft er mede toe geleid dat de Fransen wantrouwend zijn tegenover politici en wetenschappers.''

Van Nieuwenhuizen: 'Ga niet voor flauwekul met de trein'

Het baart minister Van Nieuwenhuizen zorgen dat er steeds meer mensen de weg op lijken te gaan. In WNL op Zondag deed ze een oproep: "Ga niet met zijn allen met de auto op pad." Hetzelfde geldt voor de trein, zegt de minister van Infrastructuur. "Mensen moeten niet meer voor de flauwekul met de trein."

Ze hoopt snel te horen wat het OMT te zeggen heeft over het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer. "Kan het misschien minder dan anderhalve meter zijn als je een mondkapje draagt? Ik ben benieuwd wat onze experts zeggen."

Met het handhaven van de anderhalve meter kan ongeveer 20 tot 25 procent van de capaciteit van het ov worden ingezet, zei Van Nieuwenhuizen. Als er in de toekomst maatregelen worden versoepeld kan dat een knelpunt worden.

De minister zei verder dat ze hoopt dat ook na de coronacrisis het autogebruik beperkt blijft om files tegen te gaan. "We hebben gezien dat thuiswerken kan, dus blijf dat doen."

Australië lanceert traceerapp

In Australië is een app gelanceerd die via bluetooth de gangen nagaat van inwoners. De app is vrijwillig, de overheid hoopt dat 40 procent van de bevolking zal deelnemen.

Australië heeft de verspreiding van het coronavirus redelijk binnen de perken weten te houden. In het land zijn 83 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. 6703 mensen van de ruim 24 miljoen inwoners zijn besmet.

"We zijn aan de winnende hand, maar hebben nog niet gewonnen", zei de minister van Volksgezondheid.

Het gebruik van dit soort technologie is wereldwijd onderhevig aan veel discussie, ook in Australië. In landen als Zuid-Korea en Israël vormt mobiele data een belangrijke pijler in de bestrijding van de coronacrisis. Het kan een effectieve manier zijn om contactonderzoek te doen, maar er zijn ook zorgen over privacy. In Nederland wordt ook gewerkt aan een app.

Fotografen leggen stilstaande steden vast

Fotografen van persbureau AP legden vrijdag om stipt 18.00 uur vast hoe steden in Europa erbij lagen. "Onder normale omstandigheden bruisen de steden op dat tijdstip van energie", schrijft het persbureau. "Maar sinds het coronavirus de planeet heeft overspoeld, zijn dagen en uren samengesmolten en verworden tot lang wachten tot het leven weer normaal is."

 • AP
  De Via Nazionale, normaal gesproken een van de drukste straten in het historische centrum van Rome
 • AP
  Het Rode Plein in Moskou is (bijna) leeg
 • AP
  Ook de Amsterdamse Wallen werden om 18.00 uur gefotografeerd
 • AP
  Het centrale plein in de Kroatische hoofdstad Zagreb
 • AP
  Slechts enkele reizigers op het treinstation van Barcelona
 • AP
  Doorkijkje naar het Paleisplein in Sint Petersburg, met op de achtergrond de Hermitage
 • AP
  Een metrostation in Istanbul, met op de achtergrond de Süleymaniye-moskee
 • AP
  Het Londense treinstation Waterloo is normaal gesproken een drukke ontmoetingsplek
 • AP
  De Potsdamer Platz, een van de bekendste en grootste pleinen van Berlijn
 • AP
  Mensen ontmoeten elkaar - op anderhalve meter afstand - in het Südpark in Düsseldorf

'Geen coronapatiënten meer in ziekenhuizen Wuhan'

In de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar de coronapandemie uitbrak, zijn alle coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis, aldus een woordvoerder van de Chinese gezondheidsautoriteit.

In Wuhan waren volgens officiële cijfers 46.452 mensen besmet, meer dan de helft van het Chinese totaal. 3869 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. De stad heeft 11 miljoen inwoners.

Op de besmettingspiek in Wuhan zijn er zestien noodhospitaals gebouwd. Die zijn allemaal weer dicht. Ook zijn de meeste coronamaatregelen opgeheven.

Skyline Singapore licht op voor coronapatiënten

Skyline van Singapore licht op voor coronapatiënten

'Italiaanse scholen blijven tot volgend schooljaar dicht'

De scholen in Italië blijven tot en met de zomervakantie gesloten. Dat zei premier Giuseppe Conte in een interview in de krant La Repubblica. Hij zei wel dat economische activiteiten snel moeten worden hervat, mogelijk volgende week al. Met name sectoren die zich richten op productie en export zijn belangrijk, omdat die anders achter komen te liggen in de mondiale concurrentiestrijd.

De regering had aangekondigd vanaf 4 mei maatregelen te gaan versoepelen. Het kabinet werkt nog aan de details, zei Conte.

Italië wordt zwaar getroffen door het coronavirus. Ruim 26.000 mensen in het land zijn eraan overleden. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer doden geteld.

Duitsland meldt 140 nieuwe coronadoden

Het aantal Duitsers dat is bezweken aan het coronavirus is gestegen met 140 naar 5640. Dat meldt het Robert Koch Instituut, de Duitse equivalent van het RIVM. Het aantal bevestigde besmettingen gestegen met 1737 naar 154.175. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren, toen er 2055 bij kwamen.

De Duitse bondskanselier Merkel zei donderdag dat Duitsland pas aan het begin staat van de coronapandemie. Vanaf volgende week zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Veel deelstaten hadden dit al ingevoerd en stellen mondkapjes ook op andere openbare plekken verplicht.

Quarantainefeest kost Colombiaanse drugsbaas de kop

Een gezochte Colombiaanse bendeleider is opgepakt. Volgens de politie vestigde hij de aandacht op zich met een luxueus feest met onder meer een mariachiband.

In Colombia gelden isolatieregels om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er stond een beloning van 580 miljoen pesos (130.000 euro) op zijn hoofd.

Gustavo Adolfo Àlvarez Téllez, ook wel Tavo of Gordo genoemd, werd al even in de gaten gehouden door de autoriteiten. Omdat er een groot feest werd gegeven op zijn landgoed, wist de politie dat hij aanwezig was.

Gustavo Adolfo Àlvarez Téllez

Vier uur opera over Skype

De Metropolitan Opera uit New York heeft een benefietvoorstelling van vier uur gegeven via internet. Met Skypeverbindingen vanuit verschillende plaatsen in de VS, Wenen, Stockholm en veel andere locaties wisselden de zangers elkaar af voor verschillende muziekstukken.

De Met heeft sinds 12 maart de deuren gesloten en zal dit seizoen niet meer opengaan. Dat levert een verlies op van 60 miljoen dollar. Om te voorkomen dat er ontslagen vallen werd het At-Home Gala georganiseerd, liefhebbers konden via de website doneren.

Bijna alle optredens waren live, soms begeleid door muzikanten op anderhalve meter afstand. Enkele getrouwde artiesten traden samen op. Sommige stukken waren van tevoren opgenomen, zoals het koorstuk Va, pensiero uit Verdi's Nabucco.

Johnson morgen aan het werk

De Britse premier Johnson gaat morgen weer aan het werk, twee weken nadat hij uit het ziekenhuis werd ontslagen na opname vanwege een coronabesmetting. Johnson werd op 5 april opgenomen, hij bracht drie dagen in de intensive care door vanwege covid-19.

De afgelopen twee weken heeft Johnson (55) hersteld op zijn buitenverblijf Chequers. Hij was ook al begonnen met weer in te werken.

Johnson zal de knoop moeten doorhakken of er al kan worden gesproken over een strategie om de coronamaatregelen in Groot-Brittannië weer geleidelijk op te heffen. In het land zijn meer dan 20.000 mensen overleden aan de ziekte.

'Dode tante' blijkt nog te leven

Een vrouw uit Ecuador blijkt nog te leven hoewel haar familie te horen had gekregen dat ze aan corona was overleden. De nabestaanden hadden zelfs al een urn met as toegezonden gekregen toen de vrouw uit coma ontwaakte en naar haar zus vroeg.

De 74-jarige vrouw was vorige maand in het ziekenhuis opgenomen met klachten. De familie kreeg op 27 maart te horen dat ze de ziekte niet had overleefd. Een neef moest het lichaam identificeren, maar vanwege besmettingsgevaar gebeurde dat op anderhalve meter afstand. "Ik durfde niet naar haar gezicht te kijken. Haar haar en huidskleur waren hetzelfde."

Het ziekenhuis heeft excuses aangeboden voor de persoonsverwisseling en biedt een schadevergoeding. Van wie de as is die de familie heeft gekregen, is niet bekend.

'Richard Branson zet Virgin Atlantic te koop na mislopen overheidsgeld'

Mede-eigenaar van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic Richard Branson heeft het bedrijf te koop gezet nadat een aanvraag voor 570 miljoen euro financiële ondersteuning door de Britse regering werd afgewezen.

Door de coronacris is Virgin Atlantic volgens de krant The Telegraph in zwaar weer terechtgekomen. De Britse miljardair had zijn bedrijf tot eind mei de tijd gegeven om de zaak financieel recht te trekken. Zonder overheidssteun denkt Branson dat dat niet gaat lukken. Er zouden ongeveer 50 potentiële investeerders hebben geïnformeerd naar de overnamevoorwaarden. Volgens de krant zitten daar "een handvol serieuze partijen" tussen.

Branson is oprichter van de Virgin Group, een zakenimperium waar tal van bedrijven onder vallen. Sinds de uitbraak van het coronavirus wereldwijd heeft hij al 250 miljoen dollar in de organisatie gepompt. Eerder deze week bood hij zijn eigen tropische eiland in het Caribisch gebied aan als onderpand in ruil voor een lening van de Britse overheid.

Zijn vraag om overheidssteun kwam Branson op veel kritiek te staan. Hij zou al jaren geen belasting meer betalen in Groot-Brittannië, Zijn verweer is dat het niet om hem gaat, maar om de 70.000 mensen die bij verschillende takken van Virgin werken.

Dagelijks dodental in VS door coronavirus stijgt weer flink

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 2494 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. De nieuwe dagelijkse sterftecijfers zijn fors hoger dan die op vrijdag. Toen werden er 1258 coronadoden gemeld, het laagste aantal in bijna drie weken.

In de VS zijn nu 53.511 mensen overleden aan het virus. Van vrijdag op zaterdag kwamen er ruim 45.000 nieuwe besmettingen bij in het land, in totaal zijn meer dan 936.000 gevallen bekend. Ruim 5 miljoen Amerikanen zijn inmiddels getest op het longvirus.

Trump gaat briefings beperken na felle kritiek

De Amerikaanse president Donald Trump gaat zijn dagelijkse briefings over de coronacrisis inkorten en waarschijnlijk ook minder vaak houden. Dat besluit komt een dag nadat er flink wat kritiek kwam op de suggestie van Trump om desinfectiemiddel te injecteren bij het bestrijden van het virus. Zaterdag was er voor het eerst sinds twee maanden geen briefing.

Wat is het doel van het houden van persconferenties wanneer de media niets anders dan vijandige vragen stellen, twitterde hij. De briefings zijn de tijd en moeite niet waard, twitterde Trump zaterdag.

Experts en fabrikanten van de middelen waarschuwden na die persconferentie dat het levensgevaarlijk is om een desinfectiemiddel te injecteren. Na zijn uitspraken over het desinfectiemiddel donderdag zei Trump een dag later dat hij die sarcastisch had bedoeld.

Behalve inhoudelijke bezwaren over de briefings was er ook veel kritiek op de lengte van de bijeenkomsten die soms wel twee uur duurden.

Controle op binnenblijven tijdens de ramadan

De vastenmaand ramadan is een tijd van samen zijn, maar dat is nu vaak niet mogelijk vanwege het coronavirus. In Amsterdam is daarom een groep vaders de straat opgegaan om te controleren of moslims niet in de avond buiten samenkomen.

Eerder werden de 'wijkteams' al aangekondigd die tijdens deze periode 's avonds kijken of iedereen wel binnen blijft. Twintig Amsterdamse moskeeën doen aan het initiatief mee. Overdag wordt er gevast, en normaal gaan mensen 's avonds laat vaak de straat op of naar de moskee om te bidden.

Om te verhinderen dat met name jongeren het samenscholingsverbod overtreden hebben de moskeeën de wijkteams samengesteld. Ze spreken mensen op straat aan en adviseren hen om naar huis te gaan.

 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP

Premier Spanje nog boos over houding Nederland: 'Hadden excuses Rutte verwacht'

Spanje wil nog steeds niets weten van voorwaarden waarop het land straks geld krijgt uit een herstelfonds, waarmee het de economische klappen van de coronavirus opvangt. "Dit is een oorlog. En in een oorlog stel je geen voorwaarden aan hulp", zo meent de Spaanse premier Sánchez. Hij is niet blij met de toon die minister Wopke Hoekstra van Financiën eerder tegenover het land aansloeg.

"We steken ons in schulden om levens te redden. Hier hebben we maar een doel: als collectief, als land, levens redden. Daaraan kun je geen voorwaarden van buiten stellen", zo reageerde Sánchez op een persconferentie op vragen van de NOS.

Er is bij de Spaanse regering nog altijd de nodige irritatie over de opstelling van Nederland. Volgens Sánchez was een excuus van Nederland over de uitlatingen van minister Hoekstra van Financiën op zijn plaats geweest. "Mark Rutte respecteer ik als politicus, en als mens. We hebben een zekere vriendschap", zo zei Sánchez. "Ik heb ook nooit willen reageren op woorden die we hoorden van ministers uit zijn regering. Dat waren oordelen over Spanje, en over andere landen die getroffen worden door het virus."

"Ik had daarna wel graag iets van de Nederlandse premier willen horen. Waarin hij iets had gezegd over Spanje. Iets waarin hij was ingegaan op die onterechte kritiek door zijn minister van financiën."

Oud-directeur RIVM: 'Advies van OMT aan het kabinet is te eenzijdig'

"Het idee achter het OMT is dat ze op basis van de medische gegevens advies geven", zei Roel Coutinho zaterdagavond in Nieuwsuur. Hij is oud-directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM. Het advies van het Outbreak Management Team (OMT) waarop de regering de corona-aanpak baseert vindt hij te eenzijdig. "Er moeten bij zo'n crisis niet alleen medische afwegingen gemaakt worden, maar ook maatschappelijke en bestuurlijke afwegingen."

Iets meer bezoekers op Waddeneilanden

Het wordt geleidelijk drukker op de Waddeneilanden. "Het is relatief rustig, maar het aantal bezoekers neemt wel toe", zei burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en tevens voorzitter van het samenwerkingsverband Waddeneilanden in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. "Mensen hebben een beetje genoeg van het thuiszitten."

Van Gent heeft een duidelijke boodschap voor hen: blijf thuis, ga niet op reis. "De horeca is dicht, voorzieningen zijn beperkt. We hebben het toerisme hard nodig, maar nu moeten we terughoudend zijn."

Besmette Belgische vrouw bevallen van gezonde baby

Een Belgische vrouw die besmet is met het coronavirus is bevallen van een gezonde baby. Haar dochter kwam via een keizersnede ter wereld en moet nog worden getest op het coronavirus. De ouders moeten daarom met een gezichtsmasker op voor hun dochter zorgen.

In deze video vertelt de trotse moeder hoe de bevalling verliep:

Moeder met corona bevalt van gezonde baby: 'Moeilijk dat ik niet close met haar kan zijn'

Lockdown Spanje licht versoepeld

De Spaanse premier Sánchez heeft in een tv-toespraak een voorzichtige versoepeling van de Spaanse lockdown aangekondigd. Spanjaarden mogen vanaf 2 mei weer naar buiten om te sporten of te bewegen. Samen sporten mag alleen met mensen die tot hetzelfde huishouden behoren.

Voorwaarde voor de versoepeling is dat het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen. Vandaag werden voor de tweede dag op rij minder dan vierhonderd nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Drie weken geleden schommelde het dagelijkse sterftecijfer nog rond de 900.

Spanje behoort tot de zwaarst getroffen landen ter wereld. Bijna 23.000 Spanjaarden zijn aan de gevolgen van corona overleden en er zijn bijna 224.000 besmettingen vastgesteld.

Liveblog geopend

Welkom bij het liveblog van zondag 26 april. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.