NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Bonden tevreden met miljarden voor KLM • België verplicht mondbedekking in ov

 • Er zijn 123 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Het dodental is gestegen met 112.
 • Het aantal IC-patiënten is voor het eerst in weken gedaald tot onder de duizend.
 • Het kabinet steunt KLM met 2 à 4 miljard euro.
 • Ruim 109.000 bedrijven hebben overheidssteun aangevraagd.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van zaterdag 25 april is te zien een nieuw blog.

 • NS vraagt kabinet om even niet te hoeven betalen

  De NS vraagt het kabinet om bepaalde kosten voorlopig niet of minder te hoeven betalen. "We dreigen aan het eind van het jaar een miljard tekort te gaan komen aan inkomsten terwijl onze kosten doorlopen", zei NS-topman Roger van Boxtel in de talkshow OP1.

  Volgens Van Boxtel mist de NS in juni een half miljard euro aan inkomsten en aan het eind van het jaar een miljard. "Wij vragen niet zomaar om geld zoals KLM nu krijgt, maar we vragen om een aantal dingen niet te hoeven betalen. We betalen een concessieprijs voor het rijden op het hoofdrailnet, voor het rijden op het hogesnelheidslijn en we betalen ProRail voor het gebruik van het spoor. Daar hoop ik echt van dat het kabinet zou zeggen: dat hoef je voorlopig niet te betalen."

 • Terugkijken: zo maakte kabinet miljardensteun voor KLM bekend

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen over de voorwaarden aan KLM
 • Vakbond en werkgevers tevreden met steun aan KLM

  Vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn tevreden met de steun van de overheid aan KLM. FNV noemt het "een verstandige keuze van het kabinet om de zwaarste lasten door de sterkste schouders te laten dragen". Volgens VNO-NCW is een sterk KLM "een basisvoorwaarde voor onze welvaart en het herstel straks na de coronacrisis".

 • België verplicht mondmasker in openbaar vervoer

  In België is het vanaf 4 mei verplicht om in het openbaar vervoer een mondmasker te dragen, heeft de overheid bekendgemaakt. De verplichting geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

  De federale overheid verstrekt aan elke inwoner één stoffen mondkapje voor in het ov. Ook krijgen ze twee filters voor mondkapjes die ze al hebben.

  Niet alleen met een mondkapje kan worden voldaan aan de verplichting. Het mondmasker mag ook bestaan uit bijvoorbeeld een sjaal of een bandana.

  Ook op de werkvloer moeten Belgen hun mond en neus bedekken als ze geen afstand tot elkaar kunnen houden. In de rest van de openbare ruimte wordt het alleen aanbevolen om gezichtsbedekking te dragen. Dat is niet verplicht.

 • 'Franse overheid en Air France zetten Nederland voor het blok'

  De Franse minister van Financiën maakte anderhalf uur voor de Nederlandse persconferentie bekend miljardensteun te verlenen aan Air France. Daarmee werd Nederland voor het blok gezet, legt politiek duider Arjan Noorlander uit in Nieuwsuur.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arjan Noorlander over steun KLM: 'Franse overheid en Air France zetten Nederland voor het blok'
 • Amerikaanse marine wil dat ontslagen kapitein zijn functie terugkrijgt

  De Amerikaanse marine wil dat de ontslagen kapitein Brett Crozier van het door corona getroffen Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt zijn functie terugkrijgt. Hij werd drie weken geleden ontslagen nadat er een brief van hem was uitgelekt waarin hij opriep tot strengere maatregelen tegen de verspreiding van corona. Crozier drong eropaan om de complete bemanning van het vliegdekschip van boord te halen na een uitbraak van het coronavirus aan boord.

  Dat was tegen het zere been van de marineleiding in Washington die vond dat hij de bevelstructuur had doorbroken door zijn oproep naar een aantal hoge officieren te sturen zonder zijn directe baas in te lichten. Inmiddels lijkt Crozier het gelijk aan zijn kant te krijgen met zijn oproep; 840 van de 4800 tellende bemanning van de Roosevelt is positief getest op corona. Crozier, zelf ook besmet met het virus, werd als een held toegejuicht door zijn bemanning toen hij na zijn ontslag het schip moest verlaten.

  Minister Esper van Defensie heeft gezegd dat hij de aanbeveling in overweging zal nemen.

 • Milieuorganisaties: minder vluchten na steun

  KLM moet een nieuw pad inslaan met minder vluchten. Dat zeggen milieuorganisaties Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace in reactie op het steunpakket van de Nederlandse staat aan de luchtvaartmaatschappij.

  "Het kan niet bij mooie woorden blijven, er moeten harde doelen aan worden verbonden. Zo voorkomen we dat de luchtvaartsector en onze maatschappij van de ene crisis in de andere crisis rollen", schrijven de milieuorganisaties in een gezamenlijke reactie. Ze prijzen de eis van het kabinet om minder overlast te veroorzaken.

  De milieuorganisaties spreken van een flink beroep op steun. "Dat terwijl de luchtvaartmaatschappij geen belasting betaalt over kerosine en ook geen btw betaalt over vliegtickets." Ze stellen verder dat de luchtvaartsector buiten het klimaatbeleid valt.

 • Miljardensteun uitsluitend voor KLM

  Hoe het steunpakket van Nederland aan KLM er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Hoekstra zegt dat de steun, 2 tot 4 miljard euro aan garantstellingen en leningen, in ieder geval uitsluitend is bedoeld voor KLM, de Nederlandse dochter van Air France-KLM.

  Het bedrag is hoger dan werd verwacht, zegt verslaggever Arjan Noorlander. "Dit is het ook het signaal aan banken en financiële markten: blijf vertrouwen houden, wij zullen het bedrijf overeind houden."

 • Hoekstra: Nederland steunt KLM met 2 tot 4 miljard

  Het kabinet steunt luchtvaartmaatschappij KLM met een pakket ter waarde van 2 tot 4 miljard. De steun zal bestaan uit garantstellingen en leningen, heeft minister Hoekstra van Financiën bekendgemaakt. Ook minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gaf toelichting op het steunplan.

  De luchtvaartmaatschappij is zwaar getroffen door de coronacrisis. "Ruim 90 procent van de vloot staat aan de grond. Dat betekent dat de inkomsten vrijwel zijn weggevallen, terwijl de kosten gewoon doorlopen", zei Hoekstra.

  Volgens hem is KLM van vitaal belang voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Minister Van Nieuwenhuizen zei dat Schiphol zonder KLM ongeveer 40 procent van het luchtverkeer zou verliezen. "We kunnen het ons niet veroorloven om zo'n essentiële schakel kwijt te raken." Met de luchthaven zijn volgens Van Nieuwenhuizen direct en indirect ruim 100.000 banen gemoeid.

  Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de steun. Zo mag KLM geen bonussen, winstdelingen of dividend uitkeren. Ook moet het bedrijf werken aan duurzaamheid en het beperken van overlast. Het gaat dan bijvoorbeeld om het terugbrengen van het aantal nachtvluchten, zei Van Nieuwenhuizen. Hoekstra vindt het offer dat KLM moet brengen redelijk: "Ik realiseer me dat dit geen makkelijke boodschap is voor KLM. Maar het gaat om belastinggeld van ons allemaal dat nu nodig is om de financiële positie van KLM te versterken."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoekstra: 'Tussen 2 en 4 miljard euro steun voor KLM'
 • Persconferentie Air France-KLM uitgesteld

  De persconferentie op het ministerie van Justitie en Veiligheid over steun aan luchtvaartmaatschappij Air France-KLM is uitgesteld naar 21.00 uur. De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zullen daarbij zijn. De Nederlandse staat heeft 14 procent van de aandelen van de maatschappij in handen. De Franse regering komt met een steunpakket ter waarde van 7 miljard euro voor Air France-KLM. Dat heeft minister van Financiën Le Maire gezegd tegen de Franse omroep TF1. Hoekstra en Van Nieuwenhuizen maken meer bekend over de Nederlandse steun aan het bedrijf.

  De persconferentie is live te zien bij de NOS.

 • Tegenlicht trekt corona-uitzending in om veiligheid mensen in China

  De VPRO heeft besloten een geplande aflevering van het televisieprogramma Tegenlicht over corona in China niet uit te zenden. De redactie zegt vandaag over "sterke aanwijzingen" te beschikken dat "personen in China" door de uitzending in gevaar komen. De aflevering had een inkijkje moeten bieden in het leven van inwoners van de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus begin dit jaar voor het eerst werd geconstateerd.

  In een verklaring staat: "De VPRO staat voor onafhankelijke journalistiek en is bereid zeer ver te gaan om nieuwe verhalen en perspectieven te brengen, maar we trekken een grens waar de veiligheid van mensen in het geding is." Tegen wie de dreiging precies gericht is, blijft onduidelijk.

 • Persconferentie Air France-KLM

  Om 20.45 uur is er op het ministerie van Justitie en Veiligheid een persconferentie over steun aan luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zullen daarbij zijn. De Nederlandse staat heeft 14 procent van de aandelen van de maatschappij in handen. Eerder gingen geruchten dat de Franse en Nederlandse overheid garant willen staan voor een miljardenlening om Air France-KLM in de lucht te houden.

  De persconferentie is live te zien bij de NOS.

 • Van Boxtel (NS): 'Zullen ook moeten nadenken over mondkapjes'

  De NS gaat de komende tijd kijken naar mogelijkheden om binnen de anderhalvemetersamenleving meer mensen te kunnen vervoeren. Vanaf volgende week zet de NS iets meer treinen in. Ook wordt gekeken hoe stations veiliger gemaakt kunnen worden. "Als de samenleving weer actiever wordt, zullen we ook moeten nadenken over mondkapjes", zegt NS-topman Roger van Boxtel.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Boxtel (NS): 'Zullen ook moeten nadenken over mondkapjes'
 • Ministerie kan door Baudet geregelde mondkapjes niet gebruiken

  Het ministerie van Volksgezondheid gaat niet in zee met de ondernemer die volgens Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vier miljoen mondkapjes kan leveren. De maskers voldoen niet aan de Europese eisen, zeggen bronnen rond het ministerie.

  Twee dagen geleden zei Baudet in een Kamerdebat dat het niet zo moeilijk was om binnen enkele dagen miljoenen gecertificeerde mondkapjes naar Nederland te krijgen. Hij had contact met een ondernemer en overhandigde minister De Jonge de gegevens. De minister reageerde verbaasd, maar beloofde er onmiddellijk achteraan te gaan.

  Nu zou blijken dat deze ondernemer niet de juiste certificaten en testrapporten kon aanleveren. Ook gaf hij geen proefmonster, waarmee de kwaliteit kon worden vastgesteld. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen kan dus niet vaststellen of de mondkapjes wel bruikbaar zijn voor zorgverleners.

  Forum voor Democratie weerspreekt de lezing van het ministerie. "De betreffende partij heeft meerdere certificaten, maar heeft enkel die van FDA overlegd." De FDA is de Amerikaanse Food and Drug Administration en zorgt dat de kwaliteit van medicijnen in de brede zin wordt bewaakt.

  In Frankrijk, Italië en Duitsland worden deze FDA-gecertificeerde mondkapjes wel geaccepteerd, zegt de woordvoerder van Baudet. "De ondernemer kreeg te horen dat het certificaat niet voldeed, maar kreeg niet te horen welke wel nodig zijn." Ook zou de ondernemer wel proefexemplaren kunnen leveren. "Maar daar is niet naar gevraagd."

  Controlenetwerk

  Er is het ministerie alles aan gelegen om degelijke mondkapjes te krijgen. Eerder ging het ministerie in de fout toen bleek dat een grote partij mondmaskers uit China niet aan de eisen voldeed. Zo'n 600.000 mondkapjes die al geleverd waren aan ziekenhuizen, werden vervolgens weer ingenomen.

  Sindsdien is een uitgebreid controlenetwerk opgezet in Nederland en in China, waar de meeste kapjes vandaan komen. Volgens de bronnen rond het ministerie krijgt het consortium dagelijks mondkapjes aangeboden via allerlei kanalen. Voor ze aangekocht worden, worden ze eerst gecontroleerd. Dat gebeurt door het beoordelen van de officiële certificaten en een fysieke controle.