liveblog
NOS NieuwsAangepast

Bonden tevreden met miljarden voor KLM • België verplicht mondbedekking in ov

  • Er zijn 123 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Het dodental is gestegen met 112.
  • Het aantal IC-patiënten is voor het eerst in weken gedaald tot onder de duizend.
  • Het kabinet steunt KLM met 2 à 4 miljard euro.
  • Ruim 109.000 bedrijven hebben overheidssteun aangevraagd.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.

Liveblog gesloten

Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van zaterdag 25 april is te zien een nieuw blog.

NS vraagt kabinet om even niet te hoeven betalen

De NS vraagt het kabinet om bepaalde kosten voorlopig niet of minder te hoeven betalen. "We dreigen aan het eind van het jaar een miljard tekort te gaan komen aan inkomsten terwijl onze kosten doorlopen", zei NS-topman Roger van Boxtel in de talkshow OP1.

Volgens Van Boxtel mist de NS in juni een half miljard euro aan inkomsten en aan het eind van het jaar een miljard. "Wij vragen niet zomaar om geld zoals KLM nu krijgt, maar we vragen om een aantal dingen niet te hoeven betalen. We betalen een concessieprijs voor het rijden op het hoofdrailnet, voor het rijden op het hogesnelheidslijn en we betalen ProRail voor het gebruik van het spoor. Daar hoop ik echt van dat het kabinet zou zeggen: dat hoef je voorlopig niet te betalen."

Terugkijken: zo maakte kabinet miljardensteun voor KLM bekend

Ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen over de voorwaarden aan KLM

Vakbond en werkgevers tevreden met steun aan KLM

Vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn tevreden met de steun van de overheid aan KLM. FNV noemt het "een verstandige keuze van het kabinet om de zwaarste lasten door de sterkste schouders te laten dragen". Volgens VNO-NCW is een sterk KLM "een basisvoorwaarde voor onze welvaart en het herstel straks na de coronacrisis".

België verplicht mondmasker in openbaar vervoer

In België is het vanaf 4 mei verplicht om in het openbaar vervoer een mondmasker te dragen, heeft de overheid bekendgemaakt. De verplichting geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

De federale overheid verstrekt aan elke inwoner één stoffen mondkapje voor in het ov. Ook krijgen ze twee filters voor mondkapjes die ze al hebben.

Niet alleen met een mondkapje kan worden voldaan aan de verplichting. Het mondmasker mag ook bestaan uit bijvoorbeeld een sjaal of een bandana.

Ook op de werkvloer moeten Belgen hun mond en neus bedekken als ze geen afstand tot elkaar kunnen houden. In de rest van de openbare ruimte wordt het alleen aanbevolen om gezichtsbedekking te dragen. Dat is niet verplicht.

'Franse overheid en Air France zetten Nederland voor het blok'

De Franse minister van Financiën maakte anderhalf uur voor de Nederlandse persconferentie bekend miljardensteun te verlenen aan Air France. Daarmee werd Nederland voor het blok gezet, legt politiek duider Arjan Noorlander uit in Nieuwsuur.

Arjan Noorlander over steun KLM: 'Franse overheid en Air France zetten Nederland voor het blok'

Amerikaanse marine wil dat ontslagen kapitein zijn functie terugkrijgt

De Amerikaanse marine wil dat de ontslagen kapitein Brett Crozier van het door corona getroffen Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt zijn functie terugkrijgt. Hij werd drie weken geleden ontslagen nadat er een brief van hem was uitgelekt waarin hij opriep tot strengere maatregelen tegen de verspreiding van corona. Crozier drong eropaan om de complete bemanning van het vliegdekschip van boord te halen na een uitbraak van het coronavirus aan boord.

Dat was tegen het zere been van de marineleiding in Washington die vond dat hij de bevelstructuur had doorbroken door zijn oproep naar een aantal hoge officieren te sturen zonder zijn directe baas in te lichten. Inmiddels lijkt Crozier het gelijk aan zijn kant te krijgen met zijn oproep; 840 van de 4800 tellende bemanning van de Roosevelt is positief getest op corona. Crozier, zelf ook besmet met het virus, werd als een held toegejuicht door zijn bemanning toen hij na zijn ontslag het schip moest verlaten.

Minister Esper van Defensie heeft gezegd dat hij de aanbeveling in overweging zal nemen.

Milieuorganisaties: minder vluchten na steun

KLM moet een nieuw pad inslaan met minder vluchten. Dat zeggen milieuorganisaties Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace in reactie op het steunpakket van de Nederlandse staat aan de luchtvaartmaatschappij.

"Het kan niet bij mooie woorden blijven, er moeten harde doelen aan worden verbonden. Zo voorkomen we dat de luchtvaartsector en onze maatschappij van de ene crisis in de andere crisis rollen", schrijven de milieuorganisaties in een gezamenlijke reactie. Ze prijzen de eis van het kabinet om minder overlast te veroorzaken.

De milieuorganisaties spreken van een flink beroep op steun. "Dat terwijl de luchtvaartmaatschappij geen belasting betaalt over kerosine en ook geen btw betaalt over vliegtickets." Ze stellen verder dat de luchtvaartsector buiten het klimaatbeleid valt.

Miljardensteun uitsluitend voor KLM

Hoe het steunpakket van Nederland aan KLM er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Hoekstra zegt dat de steun, 2 tot 4 miljard euro aan garantstellingen en leningen, in ieder geval uitsluitend is bedoeld voor KLM, de Nederlandse dochter van Air France-KLM.

Het bedrag is hoger dan werd verwacht, zegt verslaggever Arjan Noorlander. "Dit is het ook het signaal aan banken en financiële markten: blijf vertrouwen houden, wij zullen het bedrijf overeind houden."

Hoekstra: Nederland steunt KLM met 2 tot 4 miljard

Het kabinet steunt luchtvaartmaatschappij KLM met een pakket ter waarde van 2 tot 4 miljard. De steun zal bestaan uit garantstellingen en leningen, heeft minister Hoekstra van Financiën bekendgemaakt. Ook minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gaf toelichting op het steunplan.

De luchtvaartmaatschappij is zwaar getroffen door de coronacrisis. "Ruim 90 procent van de vloot staat aan de grond. Dat betekent dat de inkomsten vrijwel zijn weggevallen, terwijl de kosten gewoon doorlopen", zei Hoekstra.

Volgens hem is KLM van vitaal belang voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Minister Van Nieuwenhuizen zei dat Schiphol zonder KLM ongeveer 40 procent van het luchtverkeer zou verliezen. "We kunnen het ons niet veroorloven om zo'n essentiële schakel kwijt te raken." Met de luchthaven zijn volgens Van Nieuwenhuizen direct en indirect ruim 100.000 banen gemoeid.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de steun. Zo mag KLM geen bonussen, winstdelingen of dividend uitkeren. Ook moet het bedrijf werken aan duurzaamheid en het beperken van overlast. Het gaat dan bijvoorbeeld om het terugbrengen van het aantal nachtvluchten, zei Van Nieuwenhuizen. Hoekstra vindt het offer dat KLM moet brengen redelijk: "Ik realiseer me dat dit geen makkelijke boodschap is voor KLM. Maar het gaat om belastinggeld van ons allemaal dat nu nodig is om de financiële positie van KLM te versterken."

Hoekstra: 'Tussen 2 en 4 miljard euro steun voor KLM'

Persconferentie Air France-KLM uitgesteld

De persconferentie op het ministerie van Justitie en Veiligheid over steun aan luchtvaartmaatschappij Air France-KLM is uitgesteld naar 21.00 uur. De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zullen daarbij zijn. De Nederlandse staat heeft 14 procent van de aandelen van de maatschappij in handen. De Franse regering komt met een steunpakket ter waarde van 7 miljard euro voor Air France-KLM. Dat heeft minister van Financiën Le Maire gezegd tegen de Franse omroep TF1. Hoekstra en Van Nieuwenhuizen maken meer bekend over de Nederlandse steun aan het bedrijf.

De persconferentie is live te zien bij de NOS.

Tegenlicht trekt corona-uitzending in om veiligheid mensen in China

De VPRO heeft besloten een geplande aflevering van het televisieprogramma Tegenlicht over corona in China niet uit te zenden. De redactie zegt vandaag over "sterke aanwijzingen" te beschikken dat "personen in China" door de uitzending in gevaar komen. De aflevering had een inkijkje moeten bieden in het leven van inwoners van de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus begin dit jaar voor het eerst werd geconstateerd.

In een verklaring staat: "De VPRO staat voor onafhankelijke journalistiek en is bereid zeer ver te gaan om nieuwe verhalen en perspectieven te brengen, maar we trekken een grens waar de veiligheid van mensen in het geding is." Tegen wie de dreiging precies gericht is, blijft onduidelijk.

Persconferentie Air France-KLM

Om 20.45 uur is er op het ministerie van Justitie en Veiligheid een persconferentie over steun aan luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zullen daarbij zijn. De Nederlandse staat heeft 14 procent van de aandelen van de maatschappij in handen. Eerder gingen geruchten dat de Franse en Nederlandse overheid garant willen staan voor een miljardenlening om Air France-KLM in de lucht te houden.

De persconferentie is live te zien bij de NOS.

Van Boxtel (NS): 'Zullen ook moeten nadenken over mondkapjes'

De NS gaat de komende tijd kijken naar mogelijkheden om binnen de anderhalvemetersamenleving meer mensen te kunnen vervoeren. Vanaf volgende week zet de NS iets meer treinen in. Ook wordt gekeken hoe stations veiliger gemaakt kunnen worden. "Als de samenleving weer actiever wordt, zullen we ook moeten nadenken over mondkapjes", zegt NS-topman Roger van Boxtel.

Van Boxtel (NS): 'Zullen ook moeten nadenken over mondkapjes'

Ministerie kan door Baudet geregelde mondkapjes niet gebruiken

Het ministerie van Volksgezondheid gaat niet in zee met de ondernemer die volgens Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vier miljoen mondkapjes kan leveren. De maskers voldoen niet aan de Europese eisen, zeggen bronnen rond het ministerie.

Twee dagen geleden zei Baudet in een Kamerdebat dat het niet zo moeilijk was om binnen enkele dagen miljoenen gecertificeerde mondkapjes naar Nederland te krijgen. Hij had contact met een ondernemer en overhandigde minister De Jonge de gegevens. De minister reageerde verbaasd, maar beloofde er onmiddellijk achteraan te gaan.

Nu zou blijken dat deze ondernemer niet de juiste certificaten en testrapporten kon aanleveren. Ook gaf hij geen proefmonster, waarmee de kwaliteit kon worden vastgesteld. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen kan dus niet vaststellen of de mondkapjes wel bruikbaar zijn voor zorgverleners.

Forum voor Democratie weerspreekt de lezing van het ministerie. "De betreffende partij heeft meerdere certificaten, maar heeft enkel die van FDA overlegd." De FDA is de Amerikaanse Food and Drug Administration en zorgt dat de kwaliteit van medicijnen in de brede zin wordt bewaakt.

In Frankrijk, Italië en Duitsland worden deze FDA-gecertificeerde mondkapjes wel geaccepteerd, zegt de woordvoerder van Baudet. "De ondernemer kreeg te horen dat het certificaat niet voldeed, maar kreeg niet te horen welke wel nodig zijn." Ook zou de ondernemer wel proefexemplaren kunnen leveren. "Maar daar is niet naar gevraagd."

Controlenetwerk

Er is het ministerie alles aan gelegen om degelijke mondkapjes te krijgen. Eerder ging het ministerie in de fout toen bleek dat een grote partij mondmaskers uit China niet aan de eisen voldeed. Zo'n 600.000 mondkapjes die al geleverd waren aan ziekenhuizen, werden vervolgens weer ingenomen.

Sindsdien is een uitgebreid controlenetwerk opgezet in Nederland en in China, waar de meeste kapjes vandaan komen. Volgens de bronnen rond het ministerie krijgt het consortium dagelijks mondkapjes aangeboden via allerlei kanalen. Voor ze aangekocht worden, worden ze eerst gecontroleerd. Dat gebeurt door het beoordelen van de officiële certificaten en een fysieke controle.

Eigenaren tweede woning Zeeland mogen daar begin mei weer heen

Mensen met een tweede woning in Zeeland mogen daar binnenkort weer overnachten. Ook mogen dan weer een deel van de accommodaties in Zeeland verhuurd worden.

Een grotere versoepeling van de maatregelen is volgens de Veiligheidsregio Zeeland voorlopig niet mogelijk. "De aantrekkingskracht van Zeeland is groot en vrije toestroom kan daardoor onverantwoord worden." Daarom wordt ervoor gekozen gasten in beheersbare stappen te verwelkomen in Zeeland. De veiligheidsregio denkt dat in de eerste fase 15 procent van de accommodaties open kan.

Volgende week wordt de precieze datum bekendgemaakt waarop de versoepeling ingaat.

Avondklok in Marokko tijdens ramadan

Tijdens de islamitische vastenmaand ramadan geldt in Marokko tussen 's avonds 19.00 en 05.00 uur 's ochtends een avondklok. Niemand mag dan de deur uit. De avondklok gaat zaterdag in, als in het Noord-Afrikaanse land de ramadan begint.

De maatregelen komen boven op de andere strenge maatregelen die gelden. Zo mag je alleen de deur uit om boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan en daarvoor moet je een formulier bij je hebben. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht.

Laagste aantal doden in een maand in Italië

In de afgelopen 24 uur overleden in Italië 420 mensen aan het coronavirus. Dat is het laagste aantal in ruim een maand. Daarmee komt het aantal coronadoden in Italië op bijna 26.000.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus steeg met ruim 3000 naar bijna 193.000. Italië is na de VS het land met de meeste geregistreerde gevallen. Ruim 60.000 patiënten herstelden van een corona-infectie.

Apple en Google: app tegen virus slechts puzzelstukje

Een app die helpt bij het contact-onderzoek na een coronabesmetting zal de pandemie niet oplossen, maar is een stukje van de puzzel. Dat zeggen vertegenwoordigers van Apple en Google. De twee bedrijven werken aan manieren om het contactonderzoek voor de overheid makkelijker te maken.

De bedrijven werden tijdens een telefoongesprek met journalisten gevraagd naar een reactie op uitspraken van de uitvinder van Bluetooth. Die stelde eerder dat deze verbindingstechnologie niet nauwkeurig genoeg is voor contactonderzoek, zoals werd gesuggereerd. Verder zeiden de bedrijven dat gezondheidsinstanties om hulp hebben gevraagd zodat er extra mogelijkheden zijn om de verspreiding van het virus tegen te aan.

Op de vraag naar een realistisch tijdspad voor het bouwen van een app kwam geen duidelijk antwoord. Apple en Google zeggen dat dit aan de overheden zelf is en dat de bedrijven klaarstaan met ondersteuning.

Minister De Jonge van Volksgezondheid schreef eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij over vier weken, rond 20 mei, een besluit wil nemen over de ontwikkeling van de app. Dit nadat een 'appathon' afgelopen weekend, waar zeven apps werden gepresenteerd, niks opleverde.

Dodental VS boven 50.000

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in de Verenigde Staten is de 50.000 gepasseerd. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die bijhoudt hoeveel besmettingen en doden er wereldwijd zijn. Gisteren werd al bekend dat er meer dan 49.000 mensen aan het virus waren overleden. De meest recente stijging komt vermoedelijk doordat overlijdensgevallen waarbij een coronabesmetting alleen werd vermoed nu ook zijn meegeteld.

Nergens ter wereld overleden meer mensen aan het virus als in de VS. Het Witte Huis benadrukt wel dat het dodental relatief lager ligt dan in veel Europese landen, omdat daar meer mensen zijn overleden op een kleinere bevolking.

In de VS zijn meer dan 866.000 mensen besmet. Vooral de staat New York is zwaar getroffen. Meer dan 16.000 mensen overleden daar aan het virus.

Het Witte Huis heeft verder gereageerd op de rel die ontstond nadat president Trump zich had uitgesproken over het gebruik van desinfecterende middelen tegen het coronavirus. Hij had zich op een persconferentie afgevraagd of middelen als bleek in het lichaam effectief zouden zijn tegen het virus. Daarop waarschuwden artsen dat dat levensgevaarlijk is. Volgens het Witte Huis wil de pers Trump in een kwaad daglicht stellen en zijn de uitspraken over desinfecterende middelen door de media uit de context gehaald.

Bijenkorf gaat volgende week weer open

Op 29 april heropent de Bijenkorf alle winkels. Het bedrijf zegt alle benodigde voorzorgsmaatregelen te hebben genomen om de veiligheid van klanten te garanderen. Zo wordt het aantal klanten dat tegelijkertijd de winkels binnen kan beperkt, zijn er looproutes aangebracht en zijn er plexiglasschermen bij de kassa's geïnstalleerd. Horeca en cosmeticaservices zijn niet beschikbaar.

Dronetoezicht bij Waalstranden

Een droneteam van de politie houdt de komende tijd de wacht boven de Waalstrandjes in Wamel en Dreumel. De politie is daar gisteren mee begonnen, meldt Omroep Gelderland. Er waren meldingen binnengekomen van groepen jongeren die geen anderhalve meter afstand hielden.

Militairen koken voor ouderen in Den Haag

Het leger heeft duizend warme maaltijden klaargemaakt voor inwoners van een paar wijken in Den Haag. Het eten gaat naar ouderen die hun huis niet uit kunnen en mensen die het niet zo breed hebben in deze tijden van corona.

Militairen koken voor inwoners van Den Haag: 'We hadden deze voorraad over'

Ruim 109.000 bedrijven hebben overheidssteun aangevraagd

In drie weken tijd hebben ruim 109.000 bedrijven een aanvraag gedaan voor steun van de overheid via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Afgelopen week kwamen er zo'n 12.000 nieuwe aanvragen binnen.

Het steunpakket is bedoeld om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden tijdens de coronacrisis. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies tussen maart en mei komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen.

Het UWV heeft sinds begin april ruim 1,7 miljard euro overgemaakt aan 94.500 werkgevers. Zij hebben samen 1,5 miljoen werknemers in dienst.

Miljoenen voor BES-eilanden en Aruba, Curaçao en Sint-Maarten

Staatssecretaris Raymond Knops heeft voor de komende drie maanden 16,5 miljoen euro humanitaire hulp toegezegd aan Bonaire, Sint Eustatius en Saba en de drie eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Met dat geld kunnen voedselpakketten en hygiënische middelen gekocht worden voor mensen in nood.

Op Curaçao alleen al zijn door de coronacrisis naar schatting 50.000 mensen afhankelijk van voedselhulp. De hulp wordt via bestaande kanalen van lokale organisaties verstrekt. Dat gaat niet via de overheden op de eilanden.

Knops is bereid om de steun aan de eilanden flink uit te breiden, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Zo vindt hij dat de bestuurders en politici op de eilanden een signaal moeten geven door iets te doen aan bijvoorbeeld de eigen salarissen. Nederland wil ook geen hulp blijven geven als de landen hun problemen met belastinginning en overheidsfinanciën niet oplossen.

Ook ambulances worden ontsmet: 'Tof, dat deze mensen dit voor ons doen'

In ambulancewasstraten is het druk. De ambulances vervoeren ook coronapatiënten en de voertuigen moeten extra worden schoongemaakt. Dat kost veel tijd, weten ze in Zaandam.

Ook ambulances worden ontsmet: 'Tof, dat deze mensen dit voor ons doen'

Rutte: versoepelen moet met enorme omzichtigheid

"We zijn er echt nog niet", zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad, waarbij hij ook sprak over de coronacrisis. Hij zei dat hij met iedereen meeleeft die door de crisis is getroffen; bedrijven en mensen thuis.

Rutte ging in op mogelijke versoepelingen van de maatregelen. "Ik zeg tegen ondernemers dat we zo snel mogelijk, als dat kan, verruimingen willen aankondigen." Wel moet dat zo voorzichtig mogelijk gebeuren, vindt de premier. "Als we nu sneller zouden versoepelen, en het virus zou weer uitbreken, dan loop je het enorme risico dat er weer een golf aankomt die de zorg niet aankan. Het moet dus met een enorme omzichtigheid."

Hij begrijpt de vraag naar meer verruimingen en meer mogelijkheden voor ondernemers:

Rutte: ik ga hier geen beloftes over doen

Een aantal sectoren heeft ideeën over coronaproof werken, maar dat is niet de enige voorwaarde, stelt Rutte. "Er zijn restauranteigenaren die zeggen: ik heb een plan klaar. Bioscoopeigenaren die zeggen: ik haal er wat stoelen tussenuit. Maar dan komen er meer mensen op straat, meer mensen in het ov. En dan neemt de kans op overdracht van het virus toe."

De premier benadrukt dat hij graag verlichting van de maatregelen zou zien. "Hoe eerder hoe liever, maar er liggen nog steeds ontzettend veel mensen op de IC. Dat moet je wegen." Zonder maatregelen hadden er volgens Rutte naar schatting rond de 23.000 mensen op de intensive care gelegen. "Ik wijs u er ook op dat nog steeds iedere dag 25 tot 40 mensen worden opgenomen op de IC."

De premier vraagt mensen verder zo veel mogelijk thuis te blijven op Koningsdag en hooguit even naar buiten te gaan om een frisse neus te halen.

Aantal IC-patiënten voor het eerst in weken onder de duizend

Voor het eerst in weken liggen er minder dan duizend coronapatiënten op de IC. Het aantal is met 45 gedaald naar 963. Er liggen daarnaast nog 388 niet-covid-patiënten op de IC. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de Nederlandse covid-patiënten op de IC liggen er 922 in Nederland, 44 minder dan gisteren. En 41 in Duitsland, een minder dan gisteren door terugplaatsing. In Nederlandse ziekenhuizen liggen ook nog 1700 andere coronapatiënten die geen IC-verzorging nodig hebben.

De afgelopen 24 uur zijn er zeven verplaatsingen geweest tussen de regio's, waarvan drie naar een IC. Er zijn geen patiënten naar Duitsland geplaatst.

Wekelijkse persconferentie premier Rutte

Premier Rutte geeft na afloop van de ministerraad een persconferentie. Kijk hier live.

Hoekstra: we hebben er allemaal buikpijn van

Volgens minister Hoekstra waren de overheidsfinanciën goed op orde en is er nu bandbreedte om door deze lastige fase te komen. Volksgezondheid is nu het belangrijkste is, maar Hoekstra ziet ook dat "iedereen buikpijn heeft" van de situatie, omdat mensen weer graag aan het werk willen.

Hoekstra: we hebben er allemaal buikpijn van

Meer steun voor ondernemers

Het kabinet komt met nog eens zes steunmaatregelen voor ondernemers, onder wie zzp'ers. Het gaat om tijdelijke belastingverlichtingen ter waarde van vier miljard euro. Dat geld moet later alsnog grotendeels grotendeels in de schatkist komen.

Hoekstra over historisch begrotingstekort: dit komt buiten oorlogstijd niet voor

Het kabinet houdt dit jaar rekening met een begrotingstekort van 92 miljard euro, is te lezen in de Voorjaarsnota. Dat is 11,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vorig jaar hield minister Hoekstra van Financiën 14 miljard euro over.

Hoekstra voorziet als gevolg van het coronavirus een flinke economische krimp. Hij schat in dat de staatsschuld uitkomt op 65,2 procent van het bbp.

Hoekstra: dit komt buiten oorlogstijd niet voor

Celstraf voor niet naleven anderhalvemeterregel

In Rotterdam is een dakloze vrouw veroordeeld tot drie weken gevangenisstraf omdat ze herhaaldelijk geen anderhalve meter afstand tot anderen bewaarde. De vrouw van 37 was meermaals gewaarschuwd door de politie, maar bleef bij mensen in de buurt komen. Daarop is ze aangehouden en via snelrecht veroordeeld. Eerder kreeg ze al een contactverbod opgelegd.

Volgens het OM veroorzaakte de vrouw een gevaarlijke situatie voor anderen. "We leven in een moeilijke tijd. Samen doen we er alles aan om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. We wassen regelmatig onze handen, we blijven zo veel mogelijk thuis en we houden anderhalve meter afstand van elkaar. De verdachte negeert deze maatregelen stelselmatig en maakt hierdoor het leven van omstanders lastig", zei de officier van justitie. "Deze maatregelen zijn er niet voor niets. We weten dat verspreiding van het virus noodlottige consequenties heeft."

Hoe deelt een burgemeester lintjes uit op anderhalve meter afstand?

De burgemeesters van Nederland moeten creatief zijn, ook als het lintjes regent voor de honderden vrijwilligers van ons land.

Hoe deelt een burgemeester lintjes uit op anderhalve meter afstand?

Oud-DNB-president Wellink: Europees steunfonds onvoldoende

Voormalig president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink vindt het steunfonds van 540 miljard, waarover de Europese regeringsleiders een akkoord hebben gesloten, veel te weinig. Er is zeker twee keer zo veel geld nodig, zei hij in 1 op 1 op NPO Radio 1.

"Als je zegt dat 540 miljard voldoende is, betekent dit voor Italië 40 miljard. Als je kijkt naar de problematiek is een veelvoud van zo'n bedrag nodig", aldus Wellink.

Wellink trekt in het vraaggesprek parallellen met de schuldencrisis. Hij vindt dat de overheden te weinig doen en te laat hebben ingegrepen. "En als men te laat op gang komt, is de schade evenredig groot. Men doet uiteindelijk wel veel, maar de schade is dan al veel groter geworden."

Het hele interview met Nout Wellink is hier terug te vinden.

Minder Kamerdebatten over coronabestrijding

De Tweede Kamer gaat niet meer elke week in debat over de bestrijding van het coronavirus, maar één keer per twee weken. Minister de Jonge gaf eerder deze week al aan dat zijn ministerie nog maar eens in de twee weken een brief met de stand van zaken over het coronavirus wil sturen.

Een meerderheid van de Kamer kan zich daar in vinden. PVV, 50Plus en de leden van Haga en Van Kooten wilden wel een wekelijks debat.

Tijdens het reces de komende twee weken werkt de Kamer wel door; er staan geen plenaire vergaderingen op de agenda, maar wel twee commissievergaderingen.

Militairen koken voor inwoners van Den Haag

Militairen van de Landmacht hebben in Den Haag gekookt voor zo'n duizend mensen die vanwege de coronacrisis aan huis zijn gekluisterd en voor mensen die het niet zo breed hebben. Het eten was eigenlijk bedoeld voor militairen die op oefening zouden gaan, maar de trainingen werden afgelast om verspreiding van het virus te voorkomen. Daarom is een andere bestemming voor de maaltijden gezocht. Het eten is klaargemaakt in mobiele keukens op een kazerne in Den Haag. De maaltijden worden nu op verschillende locaties afgeleverd.

Corona weerhoudt Arnhems stel niet van vieren 65-jarig huwelijksjubileum

De coronamaatregelen gooiden roet in het eten voor de viering van het huwelijksjubileum van meneer en mevrouw Oosterlee uit Arnhem. De twee wonen om gezondheidsredenen niet meer bij elkaar, maar mochten gisteren een uurtje samen zijn om te vieren dat zij 65 jaar getrouwd zijn.

Arnhems echtpaar ondanks corona voor 65-jarig huwelijk weer heel even bij elkaar

RIVM: minder ziekenhuisopnames en doden

Er zijn 123 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 137. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.281.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is volgens het RIVM gestegen met 112. Gisteren werden er 123 doden gemeld. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4289 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting. Vanochtend maakte het CBS bekend dat de coronasterfte in Nederland terugloopt.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 806. In totaal zijn er nu 36.535 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

NS peilt gevolgen coronacrisis voor reisgedrag

De NS gaat samen met de TU Delft onderzoek doen naar het reisgedrag van mensen in de toekomst. Onderzocht wordt bijvoorbeeld of reizigers door de coronacrisis anders zijn gaan aankijken tegen thuiswerken en de keuze tussen auto en openbaar vervoer.

Verder wordt gepeild wat mensen vinden van een app waarmee ze zich vooraf zouden moeten aanmelden voor een reis. Zo'n 100.000 NS-reizigers worden benaderd voor het onderzoek.

De NS treft ook voorbereidingen voor de toename van het aantal treinreizigers die zal optreden zodra het openbare leven geleidelijk wordt hervat. De afgelopen tijd is het aantal reizigers gedaald tot zo'n 7 procent van het normale aantal. Er is wel ruimte om een toename op te vangen, maar door de anderhalvemetermaatregel kunnen treinen slechts een capaciteit van maximaal 25 procent van het normale aantal aan, zegt de NS.

De komende weken worden in treinen diverse maatregelen getest die het makkelijker moeten maken om anderhalve meter afstand te houden. Ze komen er markeringen op de vloer en op stoelen. Ook komen er boodschappen op de schermen in de treinen te staan.

Anderhalve meter afstand? Niet op de pont in Amsterdam

Op de pont van Amsterdam Centraal naar Amsterdam-Noord is het ondanks de coronamaatregelen geregeld tamelijk druk. Op beelden die het Noordhollands Dagblad van een lezer heeft gekregen, is te zien dat reizigers dicht tegen elkaar staan. De beelden zouden van gisteren zijn, aan het einde van de middag.

Volgens de krant is het elke dag raak en zijn er geen maatregelen genomen om iedereen op anderhalve meter van elkaar te laten staan.

Sterfte neemt af, ook in verpleeghuizen

In de derde week van april is de sterfte in Nederland door corona afgenomen. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Naar schatting overleden vorige week 4300 mensen. Dat zijn er zo'n 1450 meer dan gemiddeld in deze periode in de afgelopen jaren. De afgelopen weken was deze zogeheten oversterfte nog zo'n 2000.

In de afgelopen weken stierven vooral meer ouderen. In de leeftijdsgroep tussen de 0 en 65 jaar lag de sterfte vorige week net boven het gemiddelde van de eerste tien weken van dit jaar.

Ook in verpleeg- en verzorgingshuizen nam de sterfte voor het eerst af. Wel was het aantal overledenen daar vorige week nog altijd bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week.

Willem-Alexander wel online aanwezig op Koningsdag

Koning Willem-Alexander en zijn gezin vieren Koningsdag maandag thuis, in Paleis Huis ten Bosch. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat bekendgemaakt. Wel zullen ze vanuit huis aanwezig zijn op het platform www.koningsdagthuis.nl, een initiatief van onder meer de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.

Op dat platform zullen gedurende de dag beelden worden gedeeld van wat het koninklijk gezin die dag doet. De beelden zullen ook te zien zijn op televisie en de socialemediakanalen van het Koninklijk Huis.

Om 10.00 uur zal koning Willem-Alexander een korte boodschap uitspreken. Om 16.00 uur sluit hij Koningsdag af door het glas te heffen tijdens de Nationale Toost.

Aanvankelijk zouden de koning en zijn gevolg zijn 53ste verjaardag vieren in Maastricht, maar dat gaat niet door vanwege de coronacrisis. Omdat thuis vieren centraal staat, heeft de bond van Oranjeverenigingen de dag dit jaar omgedoopt tot Woningsdag.

Van Veldhoven: voorlopig nog geen reserveringsapp in openbaar vervoer

Staatssecretaris Van Veldhoven tempert de verwachtingen over snelle invoering van een reserveringsapp in het openbaar vervoer. Vanochtend werd duidelijk dat zo'n app een van de maatregelen is waarnaar wordt gekeken om de schaarse ruimte in treinen en bussen te verdelen.

Van Veldhoven wees er vanochtend op dat in Denemarken al zo'n systeem bestaat. "Zo'n reserveringsapp hebben we in Nederland nog niet, en daar kijken we ook naar, maar dit zal er echt niet binnenkort zijn, dus laten we ons daar niet rijk mee rekenen."

Volgens Van Veldhoven moet worden afgesproken wie wanneer van het openbaar vervoer gebruik kan maken als mensen meer gaan reizen. Ze benadrukt dat de capaciteit in het openbaar vervoer nu eenmaal beperkt is, als je anderhalve meter afstand moet houden.

Van Veldhoven: OV app bekijken maar het is er nog lang niet

Uitvinder bluetooth: techniek ongeschikt voor corona-app

De uitvinder van bluetooth, de Nederlander Jaap Haartsen, vindt bluetooth niet nauwkeurig genoeg voor het bepalen van afstanden in een app voor contactonderzoek naar corona. Het bereik van het signaal leidt tot onbetrouwbare resultaten, zegt Haartsen in gesprek met de site Computable.

Haartsen noemt de Nederlandse aanpak van de corona-app bedroevend en zegt dat die een hoog amateur-gehalte heeft. "Zowel hoe de overheid dit heeft aangepakt als hoe de samenleving hiermee omgaat. Het is één groot mediacircus waarbij 17 miljoen experts in een weekend hun 'mening' mochten geven. Ik heb mij daarom bewust afzijdig gehouden. Het is een ingewikkelde puzzel. Om dan te verwachten dat dit binnen een paar weken ontwikkeld zou kunnen worden, dan doe je het vakgebied toch een beetje tekort."

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport riep ontwerpers op om met een voorstel te komen voor een app die kan helpen bij het sneller opsporen van mensen die contact hebben gehad met iemand bij wie later corona is vastgesteld. Deze mensen zouden dus zelf mogelijk ook besmet kunnen zijn.

Veel ontwerpers kwamen met voorstellen die bluetooth gebruiken. Nadat alle inzendingen afgelopen weekend ongeschikt waren bevonden, besloot minister De Jonge om zelf een app te laten ontwikkelen via een consortium.

Minister Slob: liefst geen halve dagen op basisscholen

Het is de bedoeling dat basisschoolleerlingen vanaf 11 mei hele dagen naar school gaan, en niet slechts een dagdeel. Minister Slob heeft dat benadrukt voor aanvang van het wekelijkse kabinetsberaad.

Oplossingen met halve dagen zijn nadrukkelijk niet het uitgangspunt, aldus Slob. "De hele dagen zijn belangrijk omdat dat beter aansluit bij de kinderopvang en omdat het tot minder vervoersbewegingen leidt dan wanneer met halve dagen wordt gewerkt." In de praktijk zal dit betekenen dat per dag maximaal de helft van de leerlingen naar school gaat.

Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat de scholen na de meivakantie weer deels open moeten gaan, maar laat het aan de scholen zelf over hoe ze dat invullen. Een van de mogelijkheden is om kinderen halve dagen naar school te laten komen. Vakbonden en de koepel van schoolbesturen zijn net als Slob tegen halve dagen.

Slob: hele dagen naar school is het uitgangspunt

Nekt de coronacrisis de Spaanse stierengevechten?

Vanwege de gesloten arena's vinden er in Spanje geen stierengevechten plaats. Daardoor kunnen fokkers hun beesten niet kwijt. De sector luidt de noodklok.

Nekt de coronacrisis de Spaanse stierengevechten?

Waddeneilanden willen meer geld

De economie op de Waddeneilanden loopt grote schade op door de coronacrisis. In een brandbrief vragen de eilanden staatssecretaris Keijzer om specifieke steun "nu de stroom toeristen volledig is opgedroogd".

Ondernemers op de Wadden komen net als ondernemers in de rest van het land in aanmerking voor een eerste overheidssteun van 4000 euro. Maar die steun is ontoereikend, nu het toeristenseizoen in het water dreigt te vallen.

"Dan gaat het niet alleen om bedrijven die rechtstreeks afhankelijk zijn van het toerisme, maar ook om andere branches, zoals bakkers, slagers, supermarkten, taxibedrijven en fietsenverhuurders", aldus de brief. "Op langere termijn heeft de coronacrisis ook gevolgen voor bouwbedrijven, zwembaden en musea."

"Wij zijn gewend onze eigen boontjes te doppen", zegt Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog bij Omrop Fryslân. "Maar nu is het wel een situatie waarin het allemaal moeilijker wordt." Van Gent wil dat er voor de Wadden een speciaal noodfonds komt.

Eerder deze week werd bekend dat het kabinet noodkredieten beschikbaar stelt aan de veerdiensten naar de Wadden.

Camping Stortemelk op Vlieland in betere tijden

Bescheiden feestje in Spaans verzorgingstehuis

Vijftien werknemers van een verzorgingstehuis in het Spaanse stadje Estella sloten zich precies een maand geleden vrijwillig op met de bewoners. Het doel: het coronavirus buiten de deur houden.

Vooralsnog is dat gelukt, wat leidt tot een klein feestje onder het personeel en de 62 bewoners.

Voor alle Nederlanders die de mensen in San Jerónimo een hart onder de riem hebben gestoken, hebben de Spanjaarden een bedankje opgenomen.

Nog maar twee ziekenhuizen met corona-IC in Groningen en Drenthe

Intensivecarebehandeling van coronapatiënten in Groningen en Drenthe wordt straks voornamelijk gedaan in het Martini Ziekenhuis en het UMCG in de stad Groningen. De besturen van de zeven ziekenhuizen in de twee provincies hebben besloten dat dat beter is.

"Als je patiënten clustert, kun je de zorg optimaliseren", zegt UMCG-chirurg Ger Sieders tegen RTV Noord. "Je kunt beter een grotere groep hebben dan een enkele patiënt met een bepaalde aandoening. Het voordeel voor de kleinere ziekenhuizen is dat ze makkelijker de reguliere zorg kunnen opschalen en hervatten."

De ziekenhuizen in Assen en Emmen gaan hun IC-afdelingen zo inrichten dat ze naast coronapatiënten ook weer 'gewone' patiënten kunnen behandelen. Daarbij moet een enorme achterstand worden weggewerkt. Er is de afgelopen anderhalve maand reguliere zorg verleend, maar naar schatting 70 procent van de gewone behandelingen is uitgesteld.

'Noodverordening is illegaal'

De noodverordening waarmee de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's verregaande bevoegdheden hebben gekregen, gaat in tegen de grondwet. Dat zeggen hoogleraren staatsrecht Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen) en Jon Schilder (Vrije Universiteit) tegen Trouw.

Volgens de hoogleraren moeten de voorzitters de gezondheid en het leven van de bevolking beschermen, maar zich ook houden aan de grondwet. "Wat in deze crisis gebeurt, is illegaal", zegt Schilder in de krant. "Met het binnentreden van woningen en bedrijfsgebouwen wordt het fundamentele recht op privacy en het huisrecht geschonden."

Sommige burgemeesters gebruiken de noodverordening daarnaast voor zaken die helemaal niets met de coronacrisis te maken hebben. Zo mag een Pegida-demonstratie in Zwolle komende zaterdag niet doorgaan, op grond van de verordening. Burgemeester Snijders zegt volgens Trouw dat de regel dat je niet met meer dan twee mensen mag samenkomen ook geldt voor demonstraties, maar dat is volgens Brouwer onjuist. "Zolang zij anderhalve meter afstand houden, mag er gewoon gedemonstreerd worden."

Japanse burgemeester oogst kritiek met seksistische opmerking

De burgemeester van de Japanse stad Osaka is onder vuur komen te liggen vanwege een opmerking over het supermarktgedrag van vrouwen. Volgens hem treuzelen vrouwen te lang en zijn ze daarom minder geschikt om in deze tijden boodschappen te doen.

"Mannen kunnen snel dingen oppikken die ze moeten hebben en dan weer weggaan", zei burgemeester Matsui gisteren. "Vrouwen doen er lang over omdat ze veel rondkijken en over van alles twijfelen."

Vooral op sociale media krijgt Matsui er flink van langs. Zijn uitspraak is respectloos tegenover vrouwen, zo luidt de teneur. Zelf verweerde de burgemeester zich door te zeggen dat zijn opmerking wellicht achterhaald lijkt, maar in elk geval klopt waar het zijn eigen gezin betreft.

In Japan geldt de noodtoestand vanwege de coronacrisis. Inwoners van veel regio's is verzocht om minder vaak te winkelen, en indien mogelijk alleen.

Deze camping is wel open: 'We voldoen aan alle voorwaarden'

Ondanks de oproep om zo veel mogelijk thuis te blijven gaan mensen er toch op uit, om te kamperen bijvoorbeeld. Op deze camping in Drenthe is dat toegestaan omdat er voor elke gast privésanitair aanwezig is. Bang voor corona zijn de kampeerders niet.

Deze camping is wel open: 'We voldoen aan alle voorwaarden'

Online supermarktverkoop neemt vlucht

Supermarktketens hebben hun omzet uit online activiteiten de afgelopen weken zien verveelvoudigen. Klanten bestellen niet alleen vaker online om een bezoek aan de supermarkt te vermijden, maar laten ook grotere hoeveelheden komen omdat ze weinig buitenshuis eten.

Om aan de vraag te kunnen voldoen, hebben de Nederlandse supermarkten honderden extra werknemers aangenomen, wordt beschreven in dit artikel.

De ramadan in een veranderde wereld: hoe gaat dat?

Vandaag begint voor miljoenen moslims wereldwijd de vastenmaand ramadan. Door de coronacrisis ziet die er echter heel anders uit dan normaal. Zo is met familie en vrienden naar de moskee gaan er niet bij.

In onderstaand artikel vertellen de NOS-correspondenten over de ramadan in hun regio.

Moslims komen ondanks corona toch samen in Atjeh

'Sommige ziekenhuizen met mondkapjes strenger dan de norm'

Het UMC Groningen en het Maastricht UMC laten al het personeel dat met corona-patiënten werkt, gebruikmaken van zogenoemde FFP2-maskers, meldt de Volkskrant. De maskers, die goed tegen druppeltjes met het virus beschermen, zijn schaars en het RIVM adviseert sinds half maart om in de meeste gevallen simpelere chirurgische maskers te gebruiken. Maar dat gebeurt dus niet overal.

Er wordt wisselend gedacht over welke maskers het veiligst zijn. Zo zegt een onderzoeker in de Volkskrant dat er geen gepubliceerde onderzoeken zijn die de veiligheid van chirurgische maskers in de praktijk hebben onderzocht bij dit coronavirus.

Arts-microbioloog en infectiepreventiespecialist Jan Kluytmans, een van de auteurs van de RIVM-richtlijn, zegt in de krant dat het gebrek aan rapporten niet uitmaakt. "Bij ons in het Amphia-ziekenhuis hebben we altijd gewerkt met chirurgische maskers en dus ook tijdens de covid-periode. We zien geen extra ziekte onder onze medewerkers, noch in het ziekenhuis opgelopen infecties bij patiënten."

Werkgroep denkt na over reserveringsapp voor het ov

Mogelijk komt er een reserveringsapp voor het openbaar vervoer, bevestigt Pedro Peters van branche-organisatie OV-NL na berichtgeving van NRC. Door het coronavirus is er veel minder ruimte in bussen en treinen, en als er meer reizigers komen moet die ruimte goed worden verdeeld.

De overheid, ov-bedrijven en reizigersorganisaties denken in een werkgroep na hoe zo'n reserveringsapp zou moeten werken, en of bepaalde groepen dan voorrang moeten krijgen. Daarbij wordt ook gedacht aan andere opties om om te gaan met de corona-maatregelen, zoals speciale reisuren voor kwetsbare groepen en een verbod op reizen die niet noodzakelijk zijn.

Ook wordt nagedacht over de handhaving. Zo zou het weren van reizigers zonder reservering niet mogen leiden tot agressie tegen conducteurs of buschauffeurs.

Suggestie van Trump: ontsmettingsmiddel injecteren

De Amerikaanse president Trump heeft op een persconferentie gesuggereerd dat het coronavirus kan worden bestreden met licht of door mensen in te spuiten met een desinfectiemiddel.

Aanleiding voor zijn opmerking is een recente bevinding van Amerikaanse wetenschappers dat het virus sneller doodgaat in een vochtige, warme omgeving en door zonlicht. Een functionaris van het departement van Binnenlandse Veiligheid vertelde er bij de persconferentie over: "Onze belangrijkste bevinding is dat zonlicht een sterk effect heeft op het doden van het virus op oppervlaktes en in de lucht. We zien hetzelfde effect bij temperatuur en luchtvochtigheid; verhoging daarvan is ongunstig voor het virus."

Trump reageerde daarop dat het interessant zou zijn om te kijken wat er gebeurt als het lichaam van een coronapatiënt met UV-licht wordt bestookt. Daarna filosofeerde hij nog wat verder: "En als ik dan zie dat desinfectiemiddel het virus in een mum van tijd vernietigt, dan kan je ook zoiets doen. Bijvoorbeeld door het te injecteren, bijna als een schoonmaak. Het zou interessant zijn om dat te onderzoeken."

Trump: 'Is er een manier om desinfectiemiddel te injecteren tegen corona?'

Op sociale media wordt gewaarschuwd dat mensen het idee van Trump absoluut niet moeten uitproberen.

Blokhuis: extra geld voor daklozen is genoeg

Staatssecretaris Blokhuis heeft in het programma Op1 verdedigd dat de 200 miljoen euro extra, die het kabinet gisteren aankondigde voor de dak- en thuislozen, genoeg is. Dat geld is bedoeld om ze aan een eigen huis met begeleiding te helpen.

Volgens de staatssecretaris hebben gemeenten laten weten dat bijna de helft van alle daklozen in staat is om zelfstandig te wonen zonder begeleiding, of met een klein beetje hulp. En dat zou ook nog eens veel goedkoper zijn dan onderbrengen in de opvang.

Sybrand Buma, tegenwoordig burgemeester van Leeuwarden, kan zich vinden in de aanpak van Blokhuis. Hij ziet in zijn stad dat het aantal dak- en thuislozen groeit sinds de coronacrisis. "In deze crisis zie je bij ons dat mensen die uit de gevangenis komen nu geen plek kunnen vinden en ook op straat belanden."

Ruime meerderheid voor extra coronasteun in VS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met een coronasteunpakket van 484 miljard dollar. Bijna alle leden stemden voor.

Het geld is vooral bedoeld voor kleine bedrijven en ziekenhuizen en komt boven op drie eerdere steunpakketten, waarmee het totaal nu op zo'n 3000 miljard dollar komt. Het was voor het eerst in weken dat het Huis van Afgevaardigden bijeen was.

De leden hielden afstand van elkaar en droegen vaak een mondkapje. President Trump heeft gezegd dat hij de steunwet snel zal ondertekenen.

Telegraph: Johnson start maandag weer

De Britse krant The Telegraph meldt dat premier Johnson vanaf maandag weer aan het werk gaat. Hij zou zijn medewerkers hebben gevraagd om vergaderingen te plannen met zijn ministers, waarin hij bijgepraat wordt over de huidige stand van zaken.

Johnson werd eind maart positief getest op corona en moest op de intensive care worden opgenomen vanwege aanhoudende hoge koorts en hoesten. Daar kreeg hij zuurstof toegediend, maar hij zou niet beademd zijn. Na drie nachten op de IC kon hij worden overgebracht naar de verpleegafdeling van het Londense St. Thomas Hospital.

Er zou binnen kabinetskringen uitgekeken worden naar de terugkeer van Johnson. Ministers vrezen dat tienduizenden Britse bedrijven zullen omvallen door de lockdown, die nu meer dan een maand duurt. The Telegraph schrijft dat ze hopen dat Johnson snel met een exit-strategie komt voor corona, zodat schade aan de economie zo beperkt mogelijk blijft.

Mondkapjes door wc gespoeld

De waterzuivering ziet een toename aan mondkapjes en handschoenen in het riool, zegt minister Van Nieuwenhuizen in de talkshow Jinek. De hulpmiddelen worden klaarblijkelijk door mensen door de wc gespoeld en Van Nieuwenhuizen vraagt iedereen om dat alsjeblieft niet te doen. De zuiveringsapparatuur loopt door de mondkapjes vast en dat brengt ook kosten met zich mee, zegt de minister.

Liveblog geopend

Welkom bij het liveblog van vrijdag 24 april. Het liveblog van gisteren is hier te lezen.