liveblog
NOS NieuwsAangepast

Dodental Italië boven de 25.000 • Voor het eerst geen nieuwe doden in Griekenland

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van donderdag 23 april is te zien in het nieuwe liveblog.

Kamerdebat afgelopen, geen boete voor thuishouden kind

De Tweede Kamer is klaar met het debat over de belangrijkste coronamaatregelen, die tot 20 mei niet worden versoepeld.

Ouders die hun kinderen na de meivakantie nog niet naar school willen laten gaan, krijgen voorlopig geen boete, zo bepaalde de Tweede Kamer aan het eind van het debat bij de stemmingen.

Zwaargewonde motorrijder Parijs: 'Ga naar huis en kalmeer'

In Parijs heeft de motorrijder die afgelopen weekend zwaargewond raakte bij een botsing met een politieauto een videoboodschap gepubliceerd. De politie wilde hem aanhouden omdat hij de strenge regels van de lockdown had overtreden. Na het incident laaiden hevige rellen op in de noordelijke buitenwijken van Parijs.

In de videoboodschap roept de motorrijder iedereen op om te kalmeren en naar huis te gaan.

Motorrijder Parijs

Bij social distancing 'is goedkoop vliegen voorbij'

De invoering van social distancing in vliegtuigen betekent het einde van goedkoop vliegen voor consumenten. Dat zegt de directeur van de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA.

Bij social distancing kan ruim een derde van alle zitplaatsen niet worden gebruikt, zegt CEO Alexandre de Juniac tegen journalisten.

"Dat betekent twee dingen: of je vliegt voor dezelfde prijs als eerst en je verliest als maatschappij enorm veel geld", redeneert De Juniac. "Of je verhoogt de ticketprijs voor hetzelfde product minstens met 50 procent en dan kan je vliegen voor een minimale winst."

Scepsis over Malagassisch kruidendrankje 'tegen corona'

De overheid van Madagascar deelt gratis een kruidendrankje uit aan de bevolking waarvan wordt geclaimd dat het helpt tegen het coronavirus. Maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

President Andry Rajoelina van het Oost-Afrikaanse eiland presenteerde het drankje 'Covid Organics' afgelopen zondag op de nationale televisie. Het drankje op basis van de alsemplant is getest op twintig mensen en volgens het nationale onderzoeksinstituut IMRA zouden er twee mensen zijn genezen van het coronavirus.

Vandaag kregen honderdduizenden schoolkinderen het drankje uitgereikt. "Een gevaarlijke zet", zegt Madagascar-kenner en professor Brian Klaas tegen de BBC. "Mensen krijgen het binnen, die het niet zouden moeten drinken en het geeft een onterecht gevoel van veiligheid."

Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat er geen bewijs is voor de werkzaamheid van het drankje en "raadt zelfmedicatie met wat voor medicijnen dan ook af."

President Rajoelina prijst het drankje aan door een slok te nemen:

De Jonge: mantelzorgers 'eerstvolgende groep' voor coronatest

Na het ziekenhuispersoneel en de leraren worden mantelzorgers mogelijk de volgende groep die in aanmerking komt voor een coronatest. Nederland kiest ervoor om vooral kwetsbare groepen te testen en niet alle Nederlanders. Het kabinet wil voorkomen dat er een tekort aan testcapaciteit ontstaat.

Het kabinet is daarom voorzichtig om ook andere groepen op het coronavirus te laten testen. "Het is altijd spannend of er ook op de lange duur genoeg benodigdheden voor de tests zullen zijn", zei minister De Jonge van Volksgezondheid. De mantelzorgers zijn de "eerstvolgende groep" waar De Jonge aan denkt.

Verder moet er meer personeel bij de GGD's worden aangetrokken voor het brononderzoek, dat is het informeren en traceren van mensen die met een coronapatiënt in contact bij geweest. De Jonge hoopt op een app, maar het is niet zeker of dat ook gaat lukken. In de Tweede Kamer wordt daarom aangedrongen op het inzetten van mankracht, bijvoorbeeld vrijwilligers. "Je zult heel veel mensen nodig hebben", beaamde de minister.

Kabinet overweegt invoering nieuwe donorwet uit te stellen

Het kabinet overweegt de invoering van de nieuwe donorwet uit te stellen vanwege de coronacrisis. Er wordt bekeken of de invoeringsdatum van 1 juli wel haalbaar is of verschoven moet worden, zei Hugo de Jonge in antwoord op vragen van 50Plus leider Krol.

VS zoekt alternatieven voor de WHO

Nu de Verenigde Staten hun betalingen aan de Wereldgezondheidsorganisatie tijdelijk hebben stopgezet, wordt er gezocht naar andere partners of organisaties om te steunen. Zo moet worden voorkomen dat belangrijke activiteiten, zoals het ontwikkelen van vaccins of het bestrijden van ziektes, worden verhinderd.

Dat heeft het Amerikaanse regeringsorgaan USAID bekendgemaakt, Verder gaat de VS onderzoeken of de WHO "wel wordt gerund op de manier waarop dat zou moeten". WHO-baas Tedros Ghebreyesus herhaalde vandaag dat hij hoopt dat de VS zijn besluit nog terugdraait.

Een week geleden schortte president Trump de financiële steun aan de Wereldgezondheidsorganisatie op. Hij verwijt de organisatie foute informatie te hebben verspreid over het coronavirus, de crisis te hebben onderschat en China onvoldoende kritisch te hebben benaderd.

Wat bedoelt het Landelijk Overleg Acute Zorg met 'mogelijk eerder' versoepelen?

Misschien is een versoepeling van coronamaatregelen eerder mogelijk, suggereerde Ernst Kuipers van het Landelijk Overleg Acute Zorg vanmiddag.

Kuipers denkt dat we niet hoeven te wachten tot 20 mei "voordat de nieuwe plannen klaar zijn en we misschien al een start hebben gemaakt met een volgende versoepelingsstap."

Als er breder wordt gekeken dan alleen naar de zorg kan er misschien wel wat meer voor 20 mei, hoort verslaggever Kysia Hekster in de uitspraken van Kuipers:

'Kuipers kijkt vanuit een breder perspectief dan alleen de zorg'

Naar schatting 150 doden in gehandicaptenzorg

In instellingen in de gehandicaptenzorg zijn 810 mensen met een beperking besmet geraakt met het coronavirus en 150 mensen zijn overleden. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister De Jonge. De cijfers zijn een schatting, er is te weinig getest om het zeker te weten.

De maatregelen wegen zwaar op de bewoners en het personeel van instellingen, vertelt Boris van der Ham van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Zeker nu het nog langer duurt voordat ouders weer op bezoek mogen komen. "Het doet pijn, maar het moet. Al is het ontzettend verdrietig voor cliënten, familie en medewerkers."

Corona op de Caribische eilanden

  • Op Aruba is vandaag de 100ste coronabesmetting gemeld. Van deze groep zijn twee mensen overleden en 68 patiënten hersteld. Drie personen worden behandeld op de intensive care.
  • Sint Maarten meldt dat er in totaal 68 patiënten positief zijn getest op het virus. Vijf van hen liggen op de IC en tien patiënten zijn overleden.
  • Curaçao telt veertien bevestigde coronapatiënten, waarvan een op de intensive care. Het dodental door de uitbraak staat voor zover bekend op een.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen weken hard gewerkt om de IC-capaciteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk te vergroten. Inmiddels zijn de ziekenhuizen daar versterkt met 42 extra IC-beademingsplekken, bedoeld voor de inwoners van alle zes de eilanden.

Vandaag komt het benodigde extra personeel op Aruba en Curaçao aan. Dit wordt ingehuurd via een internationaal medisch uitzendbureau.

Voor duizenden eindigt de middelbareschooltijd in mineur

Voor duizenden scholieren die eindexamen zouden doen, valt de laatste periode op de middelbare school in het water. Geen eindexamen, geen laatste schooldag en geen gala.

Hoe kunnen zij hun middelbareschooltijd met een goed gevoel afsluiten? NOS Stories volgt een groep eindexamenscholieren om te zien met welke problemen zij zitten.

Rutte: 'Ik ben al angstig over wat we nu gaan doen'

Premier Rutte ziet geen enkele mogelijkheid om de coronamaatregelen voor de horeca op korte termijn iets te verruimen. Verschillende partijen hopen dat restaurants en cafés gedeeltelijk open kunnen, met bijvoorbeeld slechts een paar tafeltjes op het terras.

"Als er iemand is die grootverbruiker is van de horeca dan ben ik het wel - alleen koffie natuurlijk", zei Rutte tijdens het debat. "Maar ik wil geen verwachtingen wekken: het is echt onwaarschijnlijk, het is onverantwoord." Het kabinet gaat wel praten met de horecasector over hun problemen.

Rutte: geen verruimingen horeca, ben al angstig voor wat we nu doen

De zorg kan een nieuwe piek in ziektegevallen niet aan volgens de premier. Er moeten ook bedden op de intensive care vrij zijn voor anderen, bijvoorbeeld kankerpatiënten die wachten op een operatie.

Rutte zei dat hij worstelt met alle afwegingen, maar niet met het idee om de huidige maatregelen te versoepelen. "Ik ben al angstig over wat we nu gaan doen."

'Datum van 20 mei niet heilig'

Er is wel een kleine kans dat contactberoepen, zoals kapsalons en nagelstudio's, eerder dan 20 mei open kunnen. Er komt binnenkort een advies over, waarbij ook gekeken wordt naar het nut van het dragen van mondkapjes.

De datum van 20 mei is voor Rutte overigens niet heilig, zo zegt hij. "Als versoepeling eerder kan, graag." Een probleem is vooral dat er bij versoepeling meer mensen op straat komen en met het openbaar vervoer reizen. "Dan loop je meteen het risico dat mensen in kleine steegjes tegen elkaar aan gaan botsen."

Monteurs NS werken aan medische apparatuur

Ook de technische monteurs van de NS werken mee aan OperationAIR, het initiatief van Delftse studenten om snel noodbeademingsapparatuur te produceren.

Omdat de onderdelen van een beademingsapparaat wereldwijd erg gewild zijn, worden alle componenten in Nederland gemaakt. De spoorwegen leveren de voeding van het apparaat, tachtig stuks.

NS maakt onderdelen voor noodbeademingsapparatuur: 'Technisch vrij makkelijk'

Voor het eerst geen doden in Griekenland

Voor het eerst in de corona-epidemie meldt het Griekse ministerie van Volksgezondheid vandaag dat er voor zover bekend geen sterfgeval was als gevolg van het virus. Het geregistreerde dodental staat op 121. Op 12 maart overleed de eerste coronapatiënt in Griekenland.

Er werden vandaag zeven nieuwe coronabesmettingen gemeld, in totaal zijn het er nu 2408. In Griekenland liggen 55 patiënten op de intensive care, er zijn geen cijfers over het aantal ziekenhuisopnames.

Er wordt in Griekenland gewerkt aan een versoepeling van de coronaregels; meer daarover wordt waarschijnlijk aan het eind van de week bekendgemaakt. In Griekenland geldt sinds 23 maart een lockdown met strenge regels voor bewegingsvrijheid, die gelden tot 27 april.

Scholen openen verstandig? Ouders zijn verdeeld

Veel ouders van basisschoolleerlingen zullen opgelucht zijn dat hun kinderen weer naar school kunnen, maar er blijven ook veel vragen over kinderen en corona.

Volgens Lobke Vlaming van het informatiepunt Ouders en Onderwijs zijn ouders zeer verdeeld over de vraag of het verstandig is de scholen te openen. Vooral ouders met een zwakkere gezondheid of met kwetsbare kinderen maken zich volgens haar zorgen.

Wat weten we wel en niet over de besmettelijkheid van kinderen? In podcast De Dag meer over de onderzoeken die bekend zijn en die niet gedetailleerd aan bod kwamen gisteren.

Dodental in Italië boven de 25.000

In Italië zijn nog eens 437 coronapatiënten overleden, zo meldt de nationale zorgautoriteit. Het zijn er iets minder dan de 534 van gisteren, het totale dodental staat nu op 25.085. Alleen in de Verenigde Staten zijn er wereldwijd meer geregistreerde coronapatiënten overleden.

Het aantal bevestigde besmettingen staat in Italië op 187.327. Spanje en de VS zijn de enige landen waar voor zover bekend nog meer mensen het virus hebben opgelopen.

Voorzitter Landelijk Overleg Acute Zorg voorziet eerdere versoepeling

Ernst Kuipers van het Landelijk Overleg Acute Zorg denkt dat het al eerder dan eind mei mogelijk is om de coronamaatregelen verder te versoepelen.

Gaat de daling van coronapatiënten op de IC in dit tempo door, dan is het mogelijk om verder te gaan dan gepland, vindt Kuipers. "Ik denk dat we niet hoeven te wachten tot 20 mei om te kijken wat de impact van de maatregel rond de lagere scholen is. Dan kunnen we misschien ook wel een start maken met verdere versoepeling."

Ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang over mei ook terug

Ouders met kinderen op de kinderopvang, krijgen ook hun eigen bijdrage over een groot deel van mei terug. Het kabinet heeft besloten de teruggaveregeling door te laten lopen zolang er beperkende coronamaatregelen gelden. Voorlopig is dat tot 20 mei.

Rutte geïrriteerd door uitspraken Marijnissen

"Ik zou het fijn vinden als het enthousiasme waarmee wordt gewerkt aan die corona-app, er ook zou zijn voor het opstarten van de productie van beschermende materialen in eigen land", zei SP-leider Marijnissen in het corona-Kamerdebat. De opmerkingen van Marijnissen leidden zichtbaar tot irritatie bij premier Rutte:

Rutte geïrriteerd door uitspraken Marijnissen

Franse gezondheidsraad: draag een mondkapje buiten

Fransen zouden in de openbare ruimte een mondkapje moeten dragen, adviseert de Franse gezondheidsraad vandaag. De afstandsregels zijn volgens de Académie Nationale de Médecine niet voldoende, zeker niet in liften, winkels en het openbaar vervoer.

"Een simpele aanbeveling is niet genoeg. Iedereen moet zichzelf beschouwen als mogelijke drager van het virus en dus als besmettelijk, zelfs als men zich gezond voelt." Volgens de raad moet iedereen zorgen dat anderen niet besmet raken. "Dat is geen optie, maar een houding die in de openbare ruimte verplicht moet worden gesteld."

Frankrijk adviseert burgers sinds deze maand om een mondkapje te dragen, desnoods een zelfgemaakt exemplaar. In Duitsland wordt een mondkapje in alle deelstaten verplicht in het openbaar vervoer. België adviseert mensen een mondkapje te dragen als er geen afstand kan worden gehouden.

Desondanks adviseert het Nederlandse kabinet om niet mondmaskers te dragen in de openbare ruimte. In deze artikelen lees je waarom:

'Laat ook psychologen en economen adviseren aan kabinet'

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat het nu tijd is dat het kabinet ook advies krijgt van een nieuw team met deskundigen, die naar heel andere aspecten en gevolgen van de corona-uitbraak kijken. Gedacht wordt aan deelname van psychologen, pedagogen, ethici en economen.

Het kabinet laat zich nu adviseren door het Outbreak Management Team (OMT) met deskundigen op het gebied van infectieziekten en gezondheidszorg. Behalve Jaap van Dissel van het RIVM, bestaat het team uit microbiologen, huisartsen, internisten, intensivecareartsen en virologen.

Kamer: advies aan kabinet moet breder

Ruim 22.000 rijbewijsexamens geschrapt

Het CBR schrapt alle theorie-examens, tussentijdse toetsen, rijtesten en praktijkexamens voor alle rijbewijscategorieën tot 20 mei. Dat komt neer op 22.000 examens.

Ook zijn alle theorie-examens die na 20 mei gereserveerd stonden en alle praktijkexamens voor autorijders uit de planning gehaald. Kandidaten kunnen deze straks kosteloos opnieuw inplannen, meldt het CBR.

Transporteurs maken afspraken over werkwijze

Binnen het wegtransport en de logistiek zijn afspraken gemaakt over hoe er veilig doorgewerkt kan worden tijdens de coronacrisis. Brancheorganisaties, vakbonden en de overheid hebben de afspraken vastgelegd in een protocol.

Dat protocol moet duidelijkheid geven aan zowel werknemers, werkgevers als opdrachtgevers. Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek, benadrukt dat de afspraken eraan moeten bijdragen dat de sector zo veel mogelijk kan doorwerken en dat faillissementen worden voorkomen "zonder de gezondheid van werknemers in gevaar te brengen".

In het protocol staat onder meer dat aangepaste procedures bij bedrijven vooraf bij chauffeurs bekend moeten zijn. Ook moeten werkgevers bij transportbedrijven zorgen voor desinfecterende middelen en wegwerphandschoenen voor onderweg. En chauffeurs wordt aangeraden te pauzeren in de cabine of vlakbij de vrachtwagen en om zelf eten en drinken mee te nemen.

PVV: houd basisscholen nog dicht, horeca mogelijk snel open

PVV-leider Wilders vindt het te vroeg om de basisscholen weer op te starten. "Er zijn nog te veel onzekerheden", zei Wilders in het Kamerdebat. Hij hamert erop dat deskundigen verdeeld zijn en ouders en leerkrachten nog veel vragen hebben.

De horeca moet, als het aan Wilders ligt, wel zo snel mogelijk open, in ieder geval voor 20 mei. "Liever over drie dagen dan over drie weken." Veel horecabedrijven staan aan de rand van de afgrond, benadrukt de PVV. Er liggen allerlei creatieve en innovatieve plannen om de deuren ook in de coronacrisis weer te openen. "De horeca is er heel erg mee geholpen als ze zo snel mogelijk open kunnen", zegt Wilders, die tegelijk benadrukt dat het verantwoord moet zijn.

Transavia annuleert alle vluchten t/m 27 mei

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft besloten om alle vluchten van en naar Nederland tot en met 27 mei te annuleren. Van eerder geplande vluchten was al bekend dat ze niet zouden vertrekken, maar met deze verlenging wil Transavia passagiers die de komende weken zouden reizen duidelijkheid geven over hun vlucht.

Mensen die geboekt hadden, krijgen een voucher. Transavia annuleert de boekingen van mensen met een heenvlucht voor 27 mei en een terugvlucht na 27 mei.

Dijkhoff: apart plan voor restaurants en cafés nodig

De VVD wil dat het kabinet een apart toekomstplan maakt voor restaurants en cafés. De steunmaatregelen van het kabinet helpen niet helemaal goed, zei VVD-fractievoorzitter Dijkhoff als eerste spreker in het Kamerdebat over het kabinetsbesluit om tot 20 mei de belangrijkste coronamaatregelen niet te versoepelen.

Verder denkt de VVD dat er aan bedrijven extra voorwaarden kunnen worden gesteld als ze steun krijgen van de overheid. Dijkhoff is niet te spreken over de bonus die KLM-topman Elbers zou krijgen. "Het kan niet zijn dat een bedrijf steun trekt en aan het eind van het jaar geld over heeft om aandelen te verkopen of dividend uit te keren".

Dijkhoff vraagt zich af of het wellicht tijd is om een extra club van adviseurs op te richten naast het OMT. Hij merkt dat er veel bredere adviezen worden gevraagd dan alleen medische. Vooral economisch en maatschappelijke adviezen zijn gewenst, Dijkhoff vraagt het kabinet te bekijken of daar misschien een aparte club voor moet komen.

VVD en PVV: kabinet moet kijken naar mogelijkheden voor horeca

Aantal bezette IC-bedden opnieuw gedaald, met 37

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald, naar 1050. Dat zijn er 37 minder dan gisteren. Dat blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

"Dat is gelukkig een verdere daling", zegt Ernst Kuipers van het coördinatiecentrum. "Het aantal non-covidpatiënten is bijna 400. Dat is een goed teken, namelijk als reflectie dat de non-covidzorg langzaam weer opgestart wordt."

Van de 1050 patiënten liggen er 1006 in Nederlandse ziekenhuizen. In Duitsland liggen 44 Nederlandse patiënten op de IC.

Mondkapje in ov vanaf maandag in heel Duitsland verplicht

Vanaf 27 april is het in heel Duitsland verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Deze coronamaatregel gold al in de meeste deelstaten en nu zijn ook Noordrijn-Westfalen en Bremen overstag. Het dragen van een mondkapje in winkels wordt aangeraden vanuit de landelijke regering, maar is niet in elke deelstaat verplicht.

Advies: basisschoolleerling geen halve, maar hele dag naar school

Laat basisschoolleerlingen na de meivakantie hele dagen naar school komen. Dat staat in het protocol dat de onderwijsorganisaties hebben opgesteld nu de basisscholen weer opengaan.

Een alternatief is om kinderen halve dagen naar school te laten komen. Volgens de onderwijsorganisaties veroorzaakt de wisseling van de leerlingen te veel onrust. Het zorgt voor drukte in de gangen en rondom het schoolgebouw, bijvoorbeeld door ouders die hun kinderen halen of brengen.

De richtlijn komt na het kabinetsbesluit van gisteren, dat de basisscholen tot 11 mei dichtblijven en daarna weer open gaan. Rutte noemde het besluit een maatregel "die het leven van thuiswerkende ouders makkelijk maakt."

Lees verder:

Ondernemend Nederland: dit komt aan als een mokerslag

Ondernemers zijn erg teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen. Ze hadden gehoopt vanaf 28 april weer wat meer te mogen. Maar dat is niet het geval voor bijvoorbeeld de horeca en contactberoepen, en dat komt aan als een mokerslag, zei Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland op NPO Radio 1.

Hij wijst erop dat minister Wiebes ondernemers had opgeroepen plannen te maken om weer open te kunnen. "Dan krijg je de indruk dat er openingen komen, dat we beperkt weer aan de slag kunnen", vindt Biesheuvel. Hij zegt dat ondernemers nu een heel hoge prijs betalen en dat de overheid snel met extra steun moet komen. Verder wil hij met de overheid overleggen wat er misschien toch al eerder mogelijk is en per sector overlevingsprotocollen opstellen.

Lockdown of niet, communisten eren Lenin in Moskou

Het is de 150ste geboortedag van Vladimir Lenin, de eerste leider van de communistische Sovjet-Unie. Aanhangers in Moskou vieren dat met een optocht, ondanks dat de Russische hoofdstad in lockdown is.

De groep communisten levert ook kritiek op de huidige regering. "De Sovjets versloegen de pest en cholera", zegt een leider. "Nu kunnen ze niet eens genoeg mondkapjes produceren in drie maanden."

Communisten vieren met mondkapjes op de 150ste verjaardag van Lenin

Een Finse supermarkt heeft speciale deurhendels tegen verspreiding van corona

De deurgrepen pak je niet vast, maar hanteer je met je onderarm. Dat moet voorkomen dat het virus via de handen en de grepen wordt verspreid.

Finse supermarkt heeft speciale deurhendel tegen corona

RIVM: 138 nieuwe doden, 124 opnames in ziekenhuis

Er zijn 124 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Dat zijn meer opnames dan gisteren gemeld: toen waren het er 118. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) staat nu op 10.021.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 138, meldt het RIVM. Gisteren werden er 165 doden gemeld. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4054 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 708. In totaal zijn er nu 34.842 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Van Dissel: mondkapjes niet voor al het personeel in verpleeghuis

In zijn briefing aan de Tweede Kamer waarschuwt RIVM-directeur Van Dissel voor het verkeerd gebruiken van mondkapjes door zorgpersoneel. "Ze om je nek hangen, zoals je weleens in tv-serie ziet, levert juist een extra risico op." Ook ze tussentijds aanraken is risicovol.

Voor professionals in de zorg zijn er verschillende mondmaskers met verschillende beschermingen. Wie alleen op een verpleegafdeling werkt met coronapatiënten wordt geadviseerd een chirurgisch mondmasker IIR te dragen. Wie op de IC-afdeling werkt, moet een FFP2-masker dragen. Beiden houden druppel 'van buiten naar binnen' tegen, dus om de arts of verpleegkundige tegen besmetting door de patiënt te beschermen.

De maskers met filter kun je niet lang dragen. Ze zitten strak en de filters raken verzadigd met ademvocht. Deze langer dan de norm van 3 uur dragen kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom wijst Van Dissel op de protocollen voor zorgprofessionals.

Op de afdeling van een verpleeghuis waar covid-19 bij een bewoner is vastgesteld, wordt aangeraden een mondneusmasker type IIR te gebruiken. Op andere afdelingen zijn maskers niet nodig, zegt Van Dissel. Zorgorganisaties eisten van het RIVM duidelijkheid op dit punt. Het masker met filter, dat ook druppels van 'binnen naar buiten' tegenhoudt om de patiënt niet te besmetten, zijn meer voor operaties.

Voor het gebruik van mondkapjes bij andere beroepen, zoals kappers en andere niet-medische contactberoepen werkt het RIVM aan een analyse. Van Dissel: "Hier moeten we zorgvuldig naar kijken." Hij hoopt dat binnen twee weken helder te hebben. "En dan brengen we dat advies ook naar buiten."

Forse toename doden en besmettingen door corona in verpleeghuizen

De uitbraak van het coronavirus neemt in verpleeghuizen in ernst toe. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is sinds vorige week met ruim 200 opgelopen tot 841. Dat cijfer loopt fors achter bij het werkelijke aantal mensen dat is overleden.

In totaal zijn er nu bijna 3000 bevestigde covid-19-infecties geteld in verpleeghuizen. Bij nog eens 3400 verpleeghuisbewoners bestaat een sterk vermoeden dat ze een infectie hebben. Ten opzichte van een week geleden zijn dat duizend nieuwe (mogelijke) infecties, blijkt uit cijfers gepubliceerd door Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.

De 'Ahmeds' roepen moslims op zich aan de regels te houden tijdens ramadan

Burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Ahmed Marcouch vragen de moslimgemeenschap ook tijdens de ramadan de coronamaatregelen te blijven volgen. In een filmpje dat zij op sociale media delen, roepen 'Ahmed van Rotterdam en Ahmed van Arnhem', zoals ze elkaar noemen, mensen op om thuis te bidden en ook thuis de iftar (de maaltijd na zonsondergang) te gebruiken.

"Denk aan de veiligheid en gezondheid van jezelf en alle anderen", zegt Marcouch. Aboutaleb wijst nog eens op de voorgeschreven 1,5 meter afstand tussen mensen. De ramadan begint morgen of vrijdag.

Zo maken ondernemers zich klaar voor de 'anderhalvemetersamenleving'

Houd 1,5 meter afstand. Zo simpel als de regel klinkt, zo weerbarstig is de praktijk. Want hoe meet je een voet op, als je niet dichtbij mag komen? En kan een kermisattractie überhaupt wel open?

Nederlandse ondernemers buigen zich nu al over die vragen, zodat ze hun bedrijf meteen weer kunnen opstarten als de maatregelen van het kabinet dat toelaten. Fotografen van het ANP namen een kijkje:

  • ANP
    Kapper Nick mag nog niet open, maar hangt alvast plastic op om aan het protocol van kappers en vakbonden te voldoen
  • ANP
    Kermisexploitanten hebben een proefbeurs opgezet, om te meten of een kermis kan voldoen aan de anderhalvemetermaatregel
  • ANP
    Dit kantoor op de Amsterdamse Zuidas neemt de temperatuur van medewerkers aan de ingang, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan
  • ANP
    Een coffee to go verkoper heeft tape op de straatstenen aangebracht om te zorgen dat consumenten 1,5 meter afstand houden
  • ANP
    Een sticker met de oproep om 1,5 meter afstand te houden wordt opgeplakt bij een hotel in Huizen
  • ANP
    Met een nieuwe opstelling van de tafels en speciale wandelroutes is dit restaurant in Breukelen voorbereid wanneer de restaurants weer open mogen
  • ANP
    Fietsfabriek Gazelle in Dieren heeft de productie opgestart na aanpassingen zoals deze looppaden zodat werknemers niet tegen elkaar op botsen
  • ANP
    Niet elke flexplek is beschikbaar, en zo kan dit kantoor in Den Haag voldoen aan de anderhalvemetermaatschappij

Van Dissel: kinderen lijken volwassenen nauwelijks te besmetten

In de eerste week van mei zal het aantal coronapatiënten op de IC-afdelingen waarschijnlijk gedaald zijn tot 700, verwacht Jaap van Dissel (RIVM). Hij noemt dat in de Tweede Kamer een belangrijk, want relatief laag, uitgangspunt omdat dan de basisscholen weer deels beginnen. Het zou kunnen dat het aantal besmettingen en dus IC-opnames daardoor weer gaat stijgen.

Het kabinet besloot gisteren de basisscholen vanaf 11 mei weer deels open te laten gaan. De gedachte daarachter is dat jonge kinderen andere kinderen niet vaak besmetten en besmette kinderen vaak geen klachten hebben. Als kinderen worden besmet dan is dat meestal door hun ouders. Kinderen besmetten op hun beurt nauwelijks volwassenen. Volwassen besmetten elkaar vooral onderling.

Van Dissel zegt dat ook in China, Zuid-Korea, Spanje en de VS er in de statistieken weinig kinderen voorkomen die het coronavirus hebben opgelopen. De verwachting is dat dat ook voor Nederland geldt en blijft gelden.

Hij vertelt verder dat uit doorlopend onderzoek van bloedbank Sanquin blijkt dat nu bij 3,6 procent van de onderzochte mensen antistoffen zijn aangetroffen. Minderjarigen zijn nog het minst in aanraking geweest met het virus en hebben het minst vaak antistoffen opgebouwd. Bij 40- tot 50-jarigen is dit het vaakst het geval. Wereldwijd is het beeld dat er veel minder kinderen dan volwassenen besmet zijn en de symptomen bij kinderen milder zijn.

'In kleine stappen beginnen met corona-app'

Het uitrollen van een corona-app moet gebeuren in kleine stappen. Dat zei beveiligingsexpert Ronald Prins, oprichter van Fox-it, tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgens hem moet in realtime de parameters, de manier waarop wordt gedefinieerd wanneer er sprake is van 'contact', worden afgesteld.

Ook blijven er twijfels bestaan over de privacy van de app. Jurist Jeroen Terstegge wees erop dat het de vraag is of de privacy-inbreuk wel gerechtvaardigd is als er veel twijfels is over de effectiviteit van de app.

Vanmiddag vanaf 15.30 uur debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de coronamaatregelen. Verwacht wordt dat het gebruik van de app dan ook aan bod komt.

Van Dissel: 23.000 IC-opnames zonder maatregelen

Zonder de genomen coronamaatregelen zouden naar schatting 23.354 (tussen de 20.640 en 25.747) extra IC-opnames nodig zijn geweest. Dat legt RIVM-directeur Jaap van Dissel uit aan de Tweede Kamer in zijn wekelijkse technische briefing. De maatregelen hebben 90 procent van IC-opnames voor covid-19 voorkomen. Van Dissel: "Het blijft een schatting, want het is niet gebeurd gelukkig. Het is alleen maar een illustratie."

De hele presentatie van Van Dissel vind je hier (.pdf).

Technische briefing Jaap van Dissel (RIVM) begint

RIVM-directeur Jaap van Dissel geeft zijn wekelijkse briefing aan Tweede Kamerleden.

De briefing is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

Ouderenzorg: onduidelijkheid over mondkapjes gevaarlijk

Actiz, de branchevereniging voor instellingen in de ouderenzorg, eist duidelijkheid van het kabinet en het RIVM over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen voor het zorgpersoneel. De organisatie heeft het over aanhoudend gebrek aan perspectief en noemt dat gevaarlijk en verbijsterend.

"Het RIVM moet klip en klaar duidelijk maken of preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zinvol is of niet", stelt Actiz. Het moet afgelopen zijn met "de gebrekkige communicatie over beschikbaarheid en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen".

Kamerleden bezorgd over gevolgen corona-apps

In de hoorzitting in de Tweede Kamer over corona-apps hebben de Kamerleden veel vragen gesteld over de maatschappelijke gevolgen. Gaat de bevolking zich anders gedragen? Wat zijn de gevolgen op lange termijn? Ook willen zij van de deskundigen weten of er goede alternatieven zijn. De Kamerleden hadden de hoorzitting georganiseerd omdat zij zich zorgen maakten over het gehaast opgezette project van minister De Jonge.

Verschillende deskundigen waarschuwen ervoor dat het eenmaal invoeren van een app langdurige maatschappelijke gevolgen kan hebben. Als er eenmaal zo'n medische 'volg-app' bestaat, is het moeilijk de klok weer terug te draaien. In verschillende landen zijn er maatschappelijke discussie aan de gang. Er is nog geen land waar een app goed werkt en die volgens de Nederlandse eisen en wensen is gemaakt, constateren zij.

Na deze hoorzitting zullen de partijen hun standpunt bepalen over de plannen van minister De Jonge. Die kondigde gisteravond aan zelf een app te willen laten bouwen.

Oud-Kamerlid SGP Van den Berg overleden aan corona

Koos van den Berg, oud-Kamerlid namens de SGP, is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden. Volgens het Reformatorisch Dagblad stierf hij aan complicaties na besmetting met het coronavirus. Van den Berg zat van 1986 tot 2002 in de Tweede Kamer, waar hij zich onder meer bezighield met Buitenlandse Zaken en Defensie.

Turkije verbiedt bijeenkomsten tijdens ramadan

In Turkije zijn grote bijeenkomsten tijdens de ramadan verboden. Ankara had al een lockdown van vier dagen afgekondigd vanaf woensdag, maar presenteert nu ook aanvullende maatregelen voor de vastenmaand die in het land vrijdag begint.

Het breken van het vasten, bij zonsondergang, wordt in Turkije vaak gevierd in grote tenten. In sommige daarvan kunnen armen een maaltijd nuttigen die beschikbaar is gesteld door weldoeners. Dit soort maaltijden moeten nu thuis worden opgegeten.

De Turkse overheid zal bovendien drukke winkelstraten op gezette tijden afzetten. Ook is het rondgaan voor donaties, 's ochtends vroeg, dit jaar verboden.

Spanje mikt op versoepeling lockdown per half mei

De Spaanse regering heeft aangekondigd dat het de strenge coronamaatregelen vanaf half mei voorzichtig wil afbouwen. Premier Sánchez waarschuwde in het parlement wel dat de maatregelen kunnen terugkomen als de epidemie weer verergert.

Spanje is zwaar getroffen door het coronavirus, met meer dan 200.000 vastgestelde besmettingen en 21.282 doden. Het land heeft ook een van de strengste lockdowns ter wereld, waarbij het bijvoorbeeld voor kinderen verboden is om het huis te verlaten. Dat verbod wordt vanaf volgend weekend opgeheven. Kinderen onder 14 mogen dan onder begeleiding weer een kort ommetje maken.

Tijdens ramadan geen bezoek aan moskeeën of heilige steden, ‘en dat doet pijn’

Morgen of vrijdag begint de ramadan, de islamitische vastenmaand. Die verloopt door de coronacrisis heel anders dan moslims gewend zijn. Ze kunnen niet naar de moskee en ook komen pelgrims Mekka en Medina in Saudi-Arabië niet in. "Het doet veel pijn", zegt Amsterdammer Zakaria Bouhkim, die met zijn vader reizen naar de heilige steden organiseert.

Helft werknemers Franse bedrijven werkloos thuis

Meer dan de helft van alle werknemers in het bedrijfsleven in Frankrijk zit vanwege de coronacrisis werkloos thuis. "Het gaat nu om 10,2 miljoen mensen. Dat is enorm, zoiets hebben we nog nooit gezien", zei minister van Arbeid Muriel Pénicaud op de Franse televisie. "Die mensen werkten bij 820.000 bedrijven, dat wil zeggen dat zes op de tien bedrijven is getroffen."

Zwaar getroffen sectoren zijn de bouw (93 procent werkloosheid) en de horeca (90 procent). De betreffende werknemers zijn met 'verlof' gestuurd, de overheid vult hun salarissen nu aan. Pénicaud: "Op die manier behouden ze hun arbeidscontract en kunnen ze snel weer aan het werk zodra dat mogelijk is."

Japanners halen tulpenvelden leeg

Ook Japan probeert te voorkomen dat te veel mensen samenkomen op een plek. Daarom zijn er ruim 100.000 tulpen weggehaald in een veld niet ver van Tokio, waar een Nederlands tafereel is nagemaakt. Er staat ook een molen en een houten ophaalbrug.

Japan haalt 100.000 tulpen weg uit 'Hollands park'

Experts kritisch over gebruik bluetooth bij corona-app

Experts praten vanochtend Tweede Kamerleden bij over de inzet van apps om contacten van corona-patiënten op te sporen. Ze hebben daarbij kritiek op de inzet van bluetooth en smartphones, waar het kabinet nu aan denkt.

Zo is nog onduidelijk of bluetooth daar daadwerkelijk voor geschikt is. Maarten van Steen, wetenschappelijk directeur van het Digital Society Institute aan de Universiteit Twente, noemt bluetooth niet nauwkeurig genoeg voor dit soort onderzoek. Sommige wetenschappers denken daar overigens anders over.

Het kabinet zou beter moeten nadenken over wat het precies wil bereiken met de apps en daarbij ook denken aan alternatieven, aldus de deskundigen. Zo zou ook het bijhouden van een dagboek of het uitwisselen van QR-codes kunnen helpen.

Bestuurders Hongkong vervangen, 'om gevolgen coronacrisis te beperken'

In Hongkong zijn vijf belangrijke bestuurders vervangen. Volgens de hoogste bestuurder van de stad, Carrie Lam, is dat nodig om de wederopbouw van de economie na de coronacrisis in goede banen te kunnen leiden.

China heeft het ontslag van de vijf bestuurders goedgekeurd. Dat veroorzaakt wantrouwen bij critici; die vrezen dat dit een nieuwe poging van Peking is om de greep op de autonome stadstaat te versterken.

Najib Amhali wil tonnen ophalen voor Marokko: 'Ik zit op 15 euro, haha'

Cabaratier Najib Amhali is een inzamelingsactie begonnen voor de allerarmsten in Marokko. Het land zit in lockdown en daar hebben vooral dagloners last van, zegt hij. Amhali wil deze mensen een voedselbon geven van 25 euro en mensen die niet naar de supermarkt kunnen, helpen via lokale hulporganisaties, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Dagloners mogen niet naar buiten. Die nood is schrijnend", zegt hij. "Ze hebben meestal geen buffer opgebouwd en in Marokko is geen sociaal vangnet zoals in Nederland. Er is wel wat steun van de regering maar dat is niet genoeg om van te leven."

Amhali streeft ernaar 10.000 gezinnen te helpen. "Daar heb ik dus 250.000 euro voor nodig. Ik zit nu op 15 euro. Haha, nee, we zijn de inzameling begonnen op donderdag onder vrienden, familie, kennissen en netwerk en we hebben nu 50 à 60.000 euro opgehaald."

De grenzen van Marokko zijn ook nagenoeg dicht. Veel Marokkaanse-Nederlanders zitten dus vast in het land, onder wie Amhali's moeder. "Dat is ook afwachten. Inmiddels hebben we ook al twee, drie keer een ticket voor haar geboekt, elke keer als we hoorden dat er weer een vlucht ging. Maar elke keer was het weer een teleurstelling als die niet doorging."

Sail gaat niet door, volgende editie pas in 2025

Sail Amsterdam gaat dit jaar niet door, heeft de organisatie bekendgemaakt. Reden is dat grote evenementen tot 1 september verboden zijn, zoals premier Rutte gisteravond bekendmaakte. "Met pijn in het hart zijn we gedwongen deze beslissing te nemen, waarvan we overtuigd zijn dat die de enig juiste is", zegt Sail-voorzitter Arie Jan de Waard.

De volgende editie is pas in 2025, omdat de organisatie het zeilevenement niet in de tussenliggende jaren rondkrijgt. Dat komt doordat de grote zeilschepen de komende jaren niet naar Amsterdam kunnen komen en sponsors hun prioriteiten elders hebben liggen.

Vanaf 12 augustus zouden ruim 600 schepen vanuit de hele wereld naar Amsterdam komen voor het evenement, dat eens in de vijf jaar gehouden wordt. Het thema was 'Sail verbindt de hele wereld'. De vorige editie trok naar schatting 2,3 miljoen bezoekers.

Hoorzitting met experts over corona-app in Tweede Kamer

Vanochtend delen diverse experts hun visie op het gebruik van een corona-app met de Tweede Kamer. Onder meer burgerrechtenorganisaties Privacy First en Bits of Freedom, beveiligingsexperts Sijmen Ruwhof en Ronald Prins en wetenschappers komen aan het woord. De hoorzitting is verdeeld in vier blokken en duurt tot 12.25 uur.

Veel sprekers hebben vooraf hun standpunten op papier gezet. Deze position papers zijn te lezen op de site van de Tweede Kamer. De hoorzitting is te volgen via NPO Politiek en deze livestream.

Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft vannacht in een Kamerbrief aangekondigd dat hij zelf een corona-app gaat laten ontwikkelen, nadat de 'appathon' dit weekend niet het gewenste resultaat op had geleverd. Over vier weken moet er meer duidelijkheid zijn over deze app.

Lees hier meer:

Bijna 8 miljoen tv-kijkers voor Rutte en Van Dissel

De persconferentie van premier Rutte en RIVM-directeur Van Dissel heeft gisteravond ruim 7,8 miljoen tv-kijkers getrokken, meldt Stichting Kijkonderzoek. Het extra NOS Journaal op NPO 1 trok verreweg de meeste kijkers: 5,6 miljoen. Naar RTL Nieuws keken 1,65 miljoen mensen en op SBS 6 nog eens bijna 600.000. Naar de online streams van de NOS, via onder meer YouTube en Facebook, keken nog eens honderdduizenden mensen.

De kijkcijfers zijn vergelijkbaar met het aantal kijkers dat de premier op 16 maart trok toen hij het Nederlandse volk toesprak. Naar die historische toespraak keken 7,6 miljoen mensen op de televisie. De speech van koning Willem-Alexander vier dagen later trok 6,7 miljoen tv-kijkers.

Uitzendgigant Randstad zag omzet maart met 30 procent kelderen

Uitzendbureau Randstad heeft in de tweede helft van maart door de coronacrisis een omzetdaling gehad van zo'n 30 procent. Dat meldt het bedrijf in zijn cijfers over het eerste kwartaal.

Lees hier meer:

Greenpeace: Europese vliegmaatschappijen willen 13 miljard steun

De Europese luchtvaartmaatschappijen hebben tot nu toe voor 12,8 miljard euro aan staatssteun gevraagd om de enorme verliezen op te vangen die zijn ontstaan door de coronacrisis. Dat meldt milieuorganisatie Greenpeace op basis van een eigen telling.

Van het bedrag is ruim 3,3 miljard daadwerkelijk toegezegd door de overheid, meestal in de vorm van leningen of garantstellingen. Zo kreeg de TUI Group een Duitse staatslening van 1,8 miljard euro en zouden de Nederlandse en Franse staat garant willen staan voor miljardenleningen aan Air France-KLM.

Greenpeace hekelt de staatssteun, omdat daaraan geen voorwaarden worden gesteld over de uitstoot van broeikasgassen en andere klimaatschade die luchtvaartmaatschappijen veroorzaken.

Kabinet wil bonussen en dividend verbieden bij coronasteun

Het kabinet wil steunmaatregelen voor bedrijven verlengen "zolang dat nodig is", maar is bezig om extra voorwaarden in te bouwen voor een tweede ronde aan steunmaatregelen. Daarmee moet onder meer worden voorkomen dat bedrijven bonussen of dividend uitkeren zolang ze overheidssteun krijgen.

Gisteren zei minister Koolmees in de Eerste Kamer dat het huidige pakket onder grote tijdsdruk tot stand is gekomen en dat de maatregelen vooral eenvoudig en uitvoerbaar moesten zijn. Maar als de steun langer duurt (het pakket geldt nu voor drie maanden), zal nog eens naar de voorwaarden worden gekeken, kondigde hij al aan.

Lees hier meer:

Vertrouwen van consumenten gekelderd: grootste daling ooit

Het consumentenvertrouwen is in april ingestort. Het vertrouwen in de economie en de eigen portemonnee is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ongekend scherp gedaald, naar min 22. Het is de grootste daling in een maand ooit.

Lees hier meer:

NHG biedt extra vangnet

Huizenbezitters die in betalingsproblemen komen door de coronacrisis kunnen gebruik maken van een extra vangnet van de Nationale Hypotheekgarantie. De organisatie kan met de zogenoemde woonlastenfaciliteit garant staan voor maximaal 9 procent van het oorspronkelijke leenbedrag.

Hypotheekverstrekkers kunnen daardoor extra betalingsuitstel geven, bovenop de drie maanden aflossingspauze die ze al eerder gaven. De regeling geldt alleen voor huizenbezitters die bij het afsluiten van hun hypotheek gebruik hebben gemaakt van de Nationale Hypotheekgarantie.

Herstel Chinese luchtvaartsector

Het aantal vliegtuigpassagiers in China is sinds maart gegroeid met 7,9 procent. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn het er 29 procent minder, melden de Chinese luchtvaartautoriteiten. Het aantal vluchten is sinds vorige maand met 1 procent gegroeid en ligt nu ruim 40 procent onder de cijfers van vorig jaar.

De Chinese stad Harbin beperkt de toegang voor mensen van buitenaf. Alle mensen en auto's van buiten de stad worden geweigerd. Eerder moesten mensen die van buiten China of uit coronagebieden kwamen al verplicht in quarantaine.

Zeker zeven besmettingen bij voorverkiezingen op 7 april

Bij de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin zijn op 7 april zeker zeven mensen besmet met het coronavirus. Het zijn zes stemmers en een medewerkers van een stembureau in Milwaukee, de grootste stad van de staat. Er werd al gevreesd voor besmettingen tijdens deze stembusgang.

De kiezers hielden in de rij bij stembureaus afstand van elkaar

De Jonge laat nieuwe corona-app maken

Minister De Jonge laat een nieuwe corona-app ontwikkelen die wel aan alle eisen voldoet. De zeven apps die afgelopen weekend meededen aan de appathon zijn afgevallen, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

Deskundigen waren kritisch over de zeven corona-apps, onder meer omdat de beveiliging te wensen overliet. In een van de apps zat zelfs een datalek. De apps zijn bedoeld voor contactonderzoek, waarbij in kaart kan worden gebracht bij wie coronapatiënten in de buurt zijn geweest.

"Ik heb geconstateerd dat er een goede basis in kennis en vergevorderde oplossingen is om verder op te bouwen. Daarom is het mijn inzet om snel te kunnen beschikken over een team met de juiste bouwers en ook met experts op het gebied van onder andere informatieveiligheid, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en inclusie", aldus de minister.

Amerikaanse staat Missouri klaagt China aan

De Amerikaanse staat Missouri heeft een aanklacht ingediend tegen de Chinese regering. De door Republikeinen geleide staat houdt China verantwoordelijk voor "de vele doden, het leed en de economische verliezen, ook die van inwoners van Missouri".

Volgens de aanklager heeft de Chinese regering gelogen over het gevaar van het coronavirus en te weinig heeft gedaan om verspreiding te stoppen. Deskundigen betwijfelen of de aanklacht gevolgen heeft, omdat de Amerikaanse wet dergelijke rechtszaken tegen andere landen in principe verbiedt. "Het is gewoon niet mogelijk", zegt een hoogleraar internationaal recht tegen persbureau AP.

In Missouri zijn bijna 6000 mensen besmet met het coronavirus en 215 mensen overleden, blijkt uit een telling van de Johns Hopkins University. In de hele VS zijn ruim 800.000 besmettingen geregistreerd en ongeveer 45.000 doden.

Recordaantal nieuwe abonnees Netflix

Netflix trok het afgelopen kwartaal 15,8 miljoen nieuwe abonnees, waarvan 7 miljoen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Nooit eerder groeide het aantal Netflix-gebruikers zo fors als tijdens de coronacrisis, waarin veel mensen verplicht thuis zijn.

Volgens Netflix waren de series Tiger King en Ozark favoriet onder gebruikers. Wereldwijd telt de Amerikaanse videostreamingdienst nu bijna 183 miljoen abonnees. De omzet kwam het afgelopen kwartaal uit op bijna 5,8 miljard dollar,

Tandartsen hervatten reguliere zorg

Tandartsen en mondhygiënisten hervatten vandaag de reguliere zorg. Dat meldt beroepsorganisatie KNMT. Mondzorgpraktijken moeten zich wel houden aan richtlijnen om het gevaar op coronabesmetting zo klein mogelijk te houden.

Tijdens de persconferentie van gisteravond kreeg premier Rutte de vraag of tandartsen en mondhygiënisten weer open kunnen. Rutte verraste enigszins met zijn antwoord: "Tandartsen en mondhygiënisten mochten openblijven, die hebben zichzelf gesloten, zij konden al open." Volgens de KNMT waren de praktijken de afgelopen weken wel open voor spoedgevallen.

De zucht van Rutte

Ergens midden in de persconferentie over het wel of niet versoepelen van de coronamaatregelen slaakt premier Rutte een diepe zucht. "Deze crisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken", zei hij.

Hij spreekt over "duivelse dilemma's en dat hij de afgelopen tijd "ongelooflijk heeft geworsteld".

Lees hier meer:

De coronamaatregelen op een rij

De meeste coronamaatregelen zijn verlengd tot 20 mei. In dit artikel lees je wat je wat de hoofdpunten zijn.

Liveblog geopend

Welkom bij het nieuwe liveblog. Het liveblog van gisteren staat hier.