liveblog
NOS NieuwsAangepast

Hele zomer geen festivals of concerten, basisscholen vanaf 11 mei weer open

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Het liveblog gaat hier verder.

De zucht van Rutte

Ergens midden in de persconferentie over het wel of niet versoepelen van de coronamaatregelen slaakt premier Rutte een diepe zucht. "Deze crisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken", zei hij.

Hij spreekt over "duivelse dilemma's en dat hij de afgelopen tijd "ongelooflijk heeft geworsteld".

Lees hier meer:

Marathon Berlijn afgelast

De marathon van Berlijn gaat dit jaar niet door. Het evenement stond voor 27 september op de agenda. In Berlijn zijn tot 24 oktober alle evenementen met meer dan 5.000 mensen verboden. Vorig jaar telde de marathon alleen al 47.000 deelnemers.

De wedstrijd wordt ook niet op een andere datum ingehaald, zoals Rotterdam, dat zijn jaarlijkse marathon van 5 april naar 25 oktober heeft verplaatst.

Hockeybond KNHB wil basisscholen ondersteunen

Hockeybond KNHB wil clubhuizen en accommodaties beschikbaar stellen voor basisscholen die door de verplichte spreiding van leerlingen met ruimtegebrek kampen.

KNHB-directeur Erik Gerritsen: "Basisscholen moeten kinderen over bredere ruimten verspreiden. Dat is heel moeilijk te organiseren. Onze clubhuizen en sportaccommodaties staan overdag open. Die zouden we heel graag ter beschikking stellen om daar onderwijs te laten plaatsvinden."

Lees hier meer:

Nijmeegse Vierdaagse geeft 60 van de 100 euro inschrijfgeld terug

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse schrijft in een reactie op het afgelasten van het evenement dat niet al het inschrijfgeld terug wordt gegeven aan de deelnemers. "We hebben al veel kosten gemaakt, omdat we het hele jaar bezig zijn met de voorbereidingen. Dankzij het meedenken van onze partners, leveranciers en sponsoren kunnen we rond de 60,- van de 100,- inschrijfgeld aan de wandelaar retourneren."

De deelnemers hoeven zelf niets te doen, het geld wordt teruggestort op hun rekening.

De coronamaatregelen op een rij

De meeste coronamaatregelen zijn verlengd tot 20 mei. In dit artikel lees je wat je wat de hoofdpunten zijn. Een overzicht per thema vind je ook in deze infographics, swipe voor het volgende plaatje:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
    De basisregels die voor alle Nederlanders gelden, tenminste tot 20 mei

Seniorenorganisatie: keiharde boodschap voor ouderen

Verzorgingstehuizen blijven voorlopig dicht voor bezoek van buitenaf, zo heeft premier Rutte bekendgemaakt. "Dat is een harde boodschap voor ouderen", zegt Manon Vanderkaa, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Het sociaal isolement waar verpleeghuisbewoners nu mee te maken hebben, is bijna onmenselijk te noemen. Daarom blijft KBO-PCOB erop aandringen dat er één vaste mantelzorger op bezoek mag en wel zo snel mogelijk."

Ook zou het invoeren van kleinschalige pilots, wat in een advies van het Outbreak Management Team staat, kunnen helpen. Vanderkaa: "Op deze pilots kan later landelijk beleid voor versoepeling van de bezoekersregeling gebaseerd worden. We hopen dat de pilots snel ingevoerd worden en dat zij resultaat opleveren, zodat ouderen niet langer alleen hoeven te zijn."

Afgelasten Nijmeegse Vierdaagse 'begrijpelijk maar verdrietig'

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse noemt de afgelasting van alle evenementen tot 1 september "begrijpelijk maar verdrietig". Bestuursvoorzitter Walter Hamers zegt tegen Omroep Gelderland: "Het grootste evenement van Nederland organiseren, is in deze tijden onverantwoord. Dus we staan achter dit verbod. Neemt niet weg dat de afgelasting ontzettend verdrietig is."

Op de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten komen volgens de organisatie ieder jaar ongeveer anderhalf miljoen bezoekers af. "Ik leef mee met de organisatoren en al die ondernemers die op een mooie Vierdaagseweek hadden gehoopt en nu veel inkomsten zien verdampen", zegt burgemeester Hubert Bruls. "Dit is voor Nijmegen en de regio een forse dreun, die de nodige emoties oproept."

Brancheorganisatie Kinderopvang wil landelijke richtlijn

Brancheorganisatie Kinderopvang is heel blij met het besluit dat de kinderopvang vanaf 11 mei weer open mag. Wel ziet de organisatie een grote organisatorische uitdaging in het feit dat scholen gefaseerd opengaan. "Elke school kan een eigen regime kiezen om halftijds open te gaan. Dat is voor de kinderopvang en voor gezinnen zeker niet de beste oplossing", laat een woordvoerder weten. De brancheorganisatie vraagt daarom om een landelijke, eenduidige regeling.

"Ook zou de compensatieregeling moeten worden verlengd. Aanpassing van schooldagen en uren betekent anders dat alle contracten en uren moeten worden gewijzigd. Voor ouders, opvangorganisaties en de Belastingdienst zou dat een enorme hoeveelheid werk geven."

MKB-Nederland vraagt kabinet om tweede steunpakket

Voorzitter MKB: 'Er gaan zeker bedrijven omvallen'

Is mijn festivalkaartje ook volgend jaar geldig?

Pinkpop, North Sea Jazz, Lowlands, Down the Rabbit Hole, Best Kept Secret en Woo Hah melden dat de voor dit jaar gekochte tickets geldig blijven voor 2021. Zwarte Cross laat morgenmiddag of donderdagochtend weten wat er met tickets gebeurt.

Alle evenementen tot 1 september zijn afgelast vanwege de coronacrisis. Daarmee gaat er een streep door ruim 1200 festivals. Ook gaan er talloze geplande concerten niet door.

Volgens premier Rutte "ontkomen we er niet aan om dit offer te brengen. Ik hoop en reken erop dat mensen dat zullen begrijpen."

Voortgezet onderwijs heeft begrip voor verlengen maatregelen

Anders dan het basisonderwijs moet het voortgezet onderwijs nog wat langer geduld hebben om open te gaan, tot 1 juni. De VO-raad begrijpt en steunt het kabinet: "Het is goed om te constateren dat de vo-scholen, mits verantwoord, begin juni, en dus ruim voor de zomervakantie, weer een start kunnen maken met een (aangepast) programma op school", laat een woordvoerder weten.

In mei maakt het kabinet definitief bekend of de schoolgebouwen in het voortgezet onderwijs vanaf 1 juni weer open kunnen. De VO-raad wil op korte termijn een protocol publiceren dat kan helpen bij het organiseren van het onderwijs in een anderhalvemeter-werkelijkheid.

Leraren niet onder druk zetten

Voorzitter van de Algemene Onderwijsbond Eugenie Stolk vindt het belangrijk dat onderwijspersoneel dat onzeker is over het lesgeven niet onder druk gezet wordt. "Als je zelf gezondheidsproblemen hebt of je partner heeft die, dan moet je niet worden gedwongen om voor de klas te staan", vindt Stolk. De AOb zal goed in de gaten houden hoe alles verloopt in het basisonderwijs en wat dit betekent voor het voortgezet onderwijs. "Pas als dat goed gaat, kan er sprake zijn van een volgende stap."

Ze hoopt dat het RIVM-onderzoek dat nog niet is afgerond over infecties bij kinderen openbaar wordt gemaakt voordat de scholen openen. "De Onderwijsminister heeft steeds gezegd dat dit onderzoek er moest zijn voordat er een beslissing zou worden genomen."

Teleurstelling over verlengen maatregelen verpleeghuizen

Marthijn Laterveer, coördinator bij De Landelijke Organisatie Cliëntenraden, is teleurgesteld dat bezoek aan verpleeghuizen niet toegestaan blijft tot 20 mei. "Ik had gehoopt dat maatwerk mogelijk zou zijn", zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co. "Er zijn steeds meer huizen die aangeven dat ze willen kijken naar wat wel mogelijk is qua bezoek. Door bijvoorbeeld aparte ruimtes voor bezoek in te richten."

Hij vertelt dat hij schrijnende verhalen hoort van familieleden die elkaar niet kunnen zien:

Cliëntenraad verpleeghuizen: teleurstellend dat er geen maatwerk mogelijk is

'Zonder app wordt het lastig'

Na het weekend kwam er veel kritiek op de apps die onder toezicht van het ministerie van Volksgezondheid worden ontwikkeld om de verspreiding van het virus in beeld te brengen en mensen te waarschuwen als ze met een besmet persoon in aanraking zijn geweest. Rutte begrijpt de kritiek, maar zegt dat de app nog niet af is en dat dit weekend pas een eerste stap is gezet. "Deze stap was nodig en we gaan nu de volgende zetten."

Hij denkt dat het kabinet zonder een app niet tot vergaande versoepeling van de maatregelen kan overgaan. "Ik denk dat het lastig is. Ik kan het niet helemaal overzien. Mijn beeld is dat die app wel heel erg belangrijk is." Hij benadrukte dat GGD's in deze fase niet bij alle besmettingen contactonderzoek kunnen doen: "Misschien nog in Groningen, maar niet in Brabant."

Rutte: ik boek geen zomervakantie

Premier Rutte boekt geen zomervakantie, maar het kabinet geeft geen advies over hoe Nederlanders daarmee om moeten gaan. Want het kabinet heeft geen zicht op wat de toekomst brengt over enkele weken. "We varen op zicht. We kunnen niet verder vooruitkijken dan drie weken." Het risico moeten mensen nu zelf nemen. "Maar ik ga niets boeken, want dan ben ik misschien mijn geld kwijt."

Vooral jongeren waren minder aan het sporten

Algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF is blij dat kinderen tot en met 18 weer georganiseerd kunnen sporten. "We zijn al met gemeentes en bonden aan het kijken hoe we dat gaan organiseren", zei hij in het radioprogramma Nieuws en Co.

"We hebben altijd gezegd: daar waar je kan sporten zou het mooi zijn als de samenleving blijft bewegen. Maar we zagen dat met name de jonge leeftijdscategorie veel minder in beweging kwam. Dus dat dat nu weer wordt opgestart is fijn."

Dielessen denkt daarbij vooral aan bootcamps en fitnessoefeningen. "Maar wie weet is voetballen met 1,5 meter afstand ook mogelijk. Maar er mag natuurlijk absoluut geen fysiek contact zijn."

Ook jongeren die geen lid zijn van een sportvereniging worden nadrukkelijk uitgenodigd om buiten mee te sporten.

Rutte: 'Ik heb hier de afgelopen dagen ongelofelijk mee geworsteld'

Rutte: zou zielsgraag zeggen dat er veel meer kan

Tandartsen en mondhygiënisten mogen open

Premier Rutte kreeg ook de vraag of tandartsen en mondhygiënisten weer open kunnen, wat ook is geadviseerd door het OMT. Rutte verraste enigszins met zijn antwoord: "Tandartsen en mondhygiënisten mochten openblijven, die hebben zichzelf gesloten, zij konden al open."

Andere contactberoepen, zoals masseurs en kappers, mogen voorlopig nog niet worden uitgeoefend.

Catharinaschool wil klassen verdelen per dagdeel

Radioverslaggever Jeroen de Jager keek voor Nieuws en Co naar de persconferentie op de Catharinaschool in Wellerlooi in Limburg.

Daar was eerst de zorg heel groot: hoe ga je als basisschool voor de helft open? "Maar eigenlijk hebben we al best wel een antwoord", vertelt de directrice. "Ons plan is om 's ochtends de helft van de klas naar school te laten komen en 's middags de andere helft. En dan alleen rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen geven. Het afstandsonderwijs kan dan stoppen."

Rutte: 'Wij wilden de scholen niet sluiten'

Premier Rutte kreeg ook de vraag waarom scholen wekenlang dicht zijn als het risico voor kinderen beperkt is. "Wij wilden de scholen niet sluiten", zei hij daarop. "Maar we hebben in Nederland een democratie. We doen het met 17 miljoen mensen. Dan kun je als regering wel zeggen 'we houden ze open', maar als ouders hun kinderen dan thuislaten, heb je daar ook mee te maken." Rutte voegde eraan toe dat er geen leerplichtambtenaren ingezet zullen worden om leerlingen naar school te sturen als ouders hun kinderen thuishouden.

Ook Van Dissel van het RIVM kreeg nadere vragen, onder meer over de risico's voor kinderen met obesitas. Bij volwassenen lijkt dat een extra risico. Van Dissel zei dat er in het adviesteam ook vertegenwoordigers van de kindergeneeskunde zitten. Hun advies was dat er onder kinderen "geen specifieke risicogroepen zijn die rechtvaardigen dat je er apart naar kijkt."

Van Dissel: ziektebeelden bij kinderen mild, leraren eerder testen

RIVM-directeur Jaap van Dissel benadrukte over het besluit om de scholen weer te openen dat onderzoeken in dezelfde richting wijzen. "We voelen ons gesterkt door een breed scala aan onderzoeken. Kinderen worden minder snel getroffen door het virus. Ze zullen het eerder van ouders oplopen dan dat ouders het van hun kinderen krijgen. Dat is een belangrijk gegeven bij het besluit om weer naar school te gaan."

Als kinderen toch het virus krijgen, zei Van Dissel, dan zijn de "ziektebeelden mild". "En dat betekent dat de impact op de zorg, de kinderen zelf en de gezinnen relatief gering is."

Uit het lopende bevolkingsonderzoek 'PIENTER' bleek afgelopen week dat 3,6 procent van de totale bevolking het virus heeft gehad. Dat zagen de onderzoekers aan de aanwezigheid van antistoffen. Bij de jongste kinderen, tot 12 jaar, was dat maar 1 procent. Dat bewijst volgens Van Dissel opnieuw dat kinderen minder besmet raken.

Van Dissel noemde ook de mogelijkheid om leraren te testen op het virus. De drempel daarvoor kan omlaag als er voldoende testcapaciteit is.

Van Dissel: 'weinig kinderen onder coronazieken'

Bezoek verpleeghuizen blijft niet toegestaan

Tot 20 mei blijven verpleeghuizen verboden terrein voor bezoekers in verband met het grote risico op besmetting. Premier Rutte zei op de persconferentie dat het nog te vroeg is om deze maatregel te versoepelen. "Hier zit veel pijn en verdriet. Hoe moeilijk het ook is om geen bezoek toe te laten, we weten dat het noodzakelijk is om onze kwetsbare ouderen in verpleeghuizen zo goed mogelijk te beschermen."

Rutte: 'Moeilijke afwegingen, maar voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf'

Rutte: moeilijke afwegingen, maar voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf

Rutte: 'Een van de ingrijpendste periodes die we zullen meemaken'

Premier Rutte benadrukte in zijn persconferentie dat hij de afgelopen dagen enorm geworsteld heeft. "We staan voor een duivels dilemma", zei Rutte. Hij waarschuwde dat een te snelle versoepeling ertoe kan leiden dat het virus weer piekt. "Dan komt het in een tweede golf over ons heen. Dit vraagt van ons allen blijvend zelfbeheersing. Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf."

"Deze coronacrisis is een van de grootste en meest ingrijpende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken. Hoe groot en hoe ingrijpend zullen we alleen achteraf weten", zei de premier. "Ik zou zielsgraag zeggen 'er kan weer veel meer', maar gezien de cijfers is dat ook eng (...) Vrijheid mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander."

Geen versoepeling voor contactberoepen

De meeste maatregelen zijn verlengd tot 20 mei. Dat geldt onder meer voor het verbod om familie in verpleeghuizen te bezoeken. Ook voor contactberoepen zoals masseur of kapper worden de bestaande maatregelen voorlopig niet versoepeld. "De onzekerheid voor deze groepen zijn nog te groot. Dat zit vooral in de vraag of persoonlijke berschermingsmiddelen voor deze groep nuttig en nodig zijn", zegt premier Rutte. De komende tijd geeft het OMT hierover een advies aan het kabinet.

Evenementen tot 1 september verboden

Het geldende verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september, heeft premier Rutte bekendgemaakt. Hij zei dat we de risico's van evenementen de komende maanden niet aankunnen. Ook hebben organisaties door dit besluit duidelijkheid. De premier noemde Pinkpop, de Nijmeegse Vierdaagse en Zwarte Cross als voorbeelden die niet kunnen doorgaan. Ook het betaald voetbal ligt tot het eind van de zomer stil. "En ja, dat is zuur. Maar we ontkomen er niet aan om dit offer met elkaar te brengen. Ik hoop en verwacht dat mensen dit zullen begrijpen", sprak de premier.

Rutte: kinderen meer ruimte om te sporten

Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 28 april buiten weer in teamverband trainen. Officiële wedstrijden mogen nog niet.

Kinderen tussen 12 en 18 jaar krijgen ook meer ruimte om buiten te sporten. Wel op 1,5 meter afstand en ook zonder officiële wedstrijden. Onderlinge potjes kunnen als de sport het toelaat om 1,5 meter afstand te houden. Ook moet iedereen thuis douchen. Ook mogen er geen ouders langs de lijn staan.

Gemeenten krijgen regie om er met lokale sportclubs naar te kijken.

Rutte: 11 mei mogen basisscholen open, om en om les

Vanaf 11 mei mogen alle basisscholen weer open, evenals het speciale basisonderwijs en de kinderopvang. Leerlingen zouden om en om les kunnen krijgen, de ene dag de ene helft, de andere dag de andere helft van de klas. Het speciaal basisonderwijs kan volledig open. Daarmee bevestigt de premier berichtgeving van eerder op de dag dat een deel van de coronamaatregelen wordt versoepeld.

Welke coronamaatregelen gelden straks in Nederland?

Premier Rutte geeft om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Hij maakt bekend welke maatregelen worden versoepeld, of juist worden verlengd. Rutte wordt bijgestaan door Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM.

De persconferentie is te volgen in deze livestream op NOS.nl, op NPO 1, NPO Radio 1 en onze socialemediakanalen.

Dak- en thuislozen met corona krijgen opvang op ADO-parkeerplaats

Het parkeerterrein van het stadion van ADO Den Haag wordt ingericht als een coronazorglocatie voor dak- en thuislozen uit de stad. Burgerinitiatief DoneerEenDorp en ADO Den Haag hebben geregeld dat er 50 containerwoningen worden neergezet. Eind deze week begint de bouw.

In de containers kunnen met corona besmette dak- en thuislozen uitzieken.

Wethouder maatschappelijke opvang Bert van Alphen is blij met het initiatief. "Het is voor deze groep niet mogelijk om zich aan de RIVM-maatregelen te houden. Zo kunnen zij niet thuisblijven met ziekteverschijnselen. Mensen die wel ziek zijn maar geen extra verzorging of verpleging nodig hebben, kunnen op deze manier worden opgevangen."

Uitstel onderdelen Green Deal

De plannen voor duurzame landbouw en biodiversiteit, onderdeel van de Europese Green Deal, worden voorlopig uitgesteld. Eurocommissaris Timmermans zou komende week een zogenoemde Farm to Fork-strategie (van boerderij tot bord) presenteren met plannen over hoe de landbouw groener kon worden. Dat gaat nu niet door.

Hoe lang de plannen worden uitgesteld is niet bekend, maar Timmermans hoopt dat het van korte duur is.

De plannen zijn onderdeel van het spoorboekje dat Europa in 2050 klimaatneutraal moet maken. Ze waren al eerder verschoven en het nieuwe uitstel maakt met name de Groenen in het Europees Parlement ongerust. "Meer vertraging kunnen we niet tolereren. Deze plannen zijn cruciaal," zegt Bas Eickhout van GroenLinks.

Volgens Timmermans is het uitstel van deze plannen slechts een kwestie van weken. "Als we door de huidige crisis de plannen moeten vertragen doen we dat, maar we kunnen klimaatverandering simpelweg niet vergeten tijdens een pandemie."

Duizenden bekeuringen voor te weinig afstand houden

De politie heeft tot nu toe 5500 bekeuringen uitgeschreven op basis van de noodverordening, dus vooral voor te weinig afstand houden. De afgelopen week is het aantal boetes licht gedaald. Naast de politie, schrijven ook handhavers van gemeenten bekeuringen uit. Dat zijn er naar verwachting minder dan van de politie, maar het aantal is niet bekend.

'Een derde van de scholen doet videobeldienst Zoom in de ban'

Scholen zijn huiverig voor het gebruik van videobeldienst Zoom. Dat schrijft NU.nl op basis van een rondgang langs 997 basis- en middelbare scholen. Een derde van de ondervraagde scholen verbiedt docenten om de videobeldienst te gebruiken. De scholen maken zich zorgen over de privacyrisico's van de app.

Uit de rondgang blijkt dat 12,5 procent van de scholen wel gebruikmaakt van Zoom. Microsoft Teams wordt met 71,3 procent het meest gebruikt, gevolgd door Google Meet (43,1 procent) en Google Hangouts (26,8 procent). Andere diensten zoals WhatsApp en FaceTime worden in mindere mate door scholen gebruikt.

Heropening scholen is niet zonder risico

Het kabinet maakt vanavond bekend dat de basisscholen vanaf 11 mei weer open mogen, zoals het Outbreak Management Team (OMT) al heeft geadviseerd. Maar dat advies is niet zonder risico, erkent het OMT, want er is nog niet voldaan aan alle voorwaarden om maatregelen te versoepelen.

OMT: "Het is vooraf niet met zekerheid aan te geven wat het effect zal zijn als maatregelen versoepeld of opgeheven worden. Dit betekent ook dat het versoepelen of opheffen van maatregelen gepaard gaat met een onzeker risico op toename van de verspreiding van het virus." Toch adviseren de experts nu maatregelen te versoepelen, omdat anders de sociale, financiële en economische gevolgen groot zijn.

Lees verder in dit artikel:

Tot 1 september geen evenementen

Het kabinet zal vanavond ook bekendmaken dat het verbod op evenementen verlengd wordt tot 1 september. Op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, zijn de risico's op besmetting groot. Dat betekent dat er de hele zomer geen grote festivals gehouden mogen worden. Dat is in lijn met het advies van het OMT. Ook verschillende burgemeesters hadden aangedrongen op een langer verbod op evenementen.

Kan een vaccin tegen tuberculose ook helpen tegen corona?

Het BCG-vaccin wordt nu gebruikt om te beschermen tegen de ernstigste gevolgen van tuberculose. Onderzoekers uit Nijmegen en Utrecht onderzoeken of het ook werkt om corona te bestrijden.

Proefpersonen hoeven voor het vaccin de auto niet uit:

'Bestaand vaccin moet immuunsysteem triggeren om corona tegen te houden'

Basisscholen kunnen vanaf 11 mei weer open

Het kabinet heeft besloten dat basisscholen op 11 mei weer open mogen. Dat bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. De opening is dan na de meivakantie en dat is in lijn met het advies van het OMT, het Outbreak Management Team. Dat had ook geadviseerd om aanvankelijk met halve gevulde klassen te gaan werken, en kinderen om en om te gaan lesgeven. Het kabinet zegt dat koepelorganisaties dat in overleg met het ministerie mogen bepalen.

Volgens het OMT zijn de risico's van openstelling "beheersbaar". Wat tot nu toe bekend is uit onderzoeken duidt erop dat "het verloop van de infectie onder kinderen die ziek worden, mild is". "Kinderen krijgen minder vaak klachten en worden relatief minder vaak opgenomen voor covid-19 dan volwassenen." Het OMT heeft in zijn advies ook geopperd om leraren te gaan testen op het coronavirus, mits er voldoende tests zijn.

Kuipers: 'Dit is de daling waar we op hoopten'

Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zien de IC's nu de lang verwachte, snelle daling waar ze op hoopten. Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalde met 71. Ook is het aantal niet-coronapatiënten op de intensive care toegenomen. "Dat is een goed teken, want dat betekent dat de reguliere zorg weer voorzichtig wordt opgestart."

Of deze forse daling gaat doorzetten, is de vraag. "Dat hopen we, maar we moeten niet schrikken als het morgen een kleiner getal is." Bovendien wijst hij erop dat we nog niet weten welk effect eventuele versoepelingen van maatregelen gaan hebben. "Dat weten we pas een paar weken na de versoepeling. Dus het blijft de komende lange periode ingewikkeld, dat is de nieuwe realiteit."

Ernst Kuipers op de persconferentie in het Erasmus MC in Rotterdam

Aantal bezette IC-bedden fors gedaald, met 71

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald, naar 1087. Dat zijn 71 gevulde IC-bedden minder dan gisteren. Dat blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de eerste echt forse daling.

Van de 1087 patiënten liggen er 1039 in Nederlandse ziekenhuizen. In Duitsland liggen 48 patiënten op de ic.

Volgens Ernst Kuipers van het coördinatiecentrum is er hierdoor meer plek voor niet-coronapatiënten. Dat aantal schommelde de afgelopen weken rond de 350 en is nu gestegen naar 390.

Op het hoogtepunt van de crisis steeg de bezetting van de IC-bedden met meer dan 100 per dag.

IC-cijfers 21 april

Koolmees: voorwaarden voor steunpakket getroffen bedrijven mogelijk verscherpt

Minister Koolmees houdt er rekening mee dat als het steunpakket voor bedrijven wordt verlengd, de voorwaarden mogelijk worden aangescherpt. In de Eerste Kamer benadrukte hij dat het huidige pakket onder grote tijdsdruk tot stand is gekomen en dat de maatregelen vooral eenvoudig en uitvoerbaar moesten zijn. Maar als de steun langer duurt (het pakket geldt nu voor drie maanden), zal nog eens naar de voorwaarden worden gekeken.

"Ook het maatschappelijk draagvlak speelt dan een rol", zei Koolmees. Verschillende partijen eisen bijvoorbeeld dat er bij verlenging geen geld gaat naar bedrijven die vanuit belastingparadijzen werken of die bonussen uitbetalen aan topmensen. Koolmees wil graag in discussie over aanpassing van de voorwaarden. Maar hij is niet van plan in het nu geldende steunpakket de voorwaarden met terugwerkende kracht te veranderen. "Dan ben je een onbetrouwbare overheid", zei hij in de senaat.

Ook in Berlijn en Hamburg mondkapjes verplicht in bus en trein

Berlijn en Hamburg zijn niet de eerste Duitse deelstaten waar het dragen van een mondkapje in bussen en treinen verplicht wordt. Eerder namen bijvoorbeeld Saksen en Beieren al hetzelfde besluit. In die deelstaten is een mondkapje zowel verplicht in het ov als in winkels.

In Nederland raden de autoriteiten niet aan om mondmaskers te dragen in openbare gelegenheden. Volgens het RIVM heeft het weinig toegevoegde waarde. In dit artikel lees je meer over de afwegingen van het RIVM:

Virus treft migrantenhotel op Peloponnesos

In een hotel in Porto Heli op het Griekse schiereiland Peloponnesos zijn 148 asielzoekers positief getest op het coronavirus. Ook twee werknemers testten positief. Dat heeft de staatssecretaris van burgerbescherming, Nikos Hardalias bekendgemaakt, na een bezoek aan de opvang. Het hotel is gehuurd door de internationale organisatie voor migratie IOM. Er zitten 470 asielzoekers, vooral uit Afrikaanse landen die al in quarantaine waren geplaatst nadat bij een werkneemster van het hotel het virus was vastgesteld.

"Allen hadden geen symptomen. Ze zijn niet ziek, er is geen reden tot onrust", sprak Hardalias.

Eerder werden al twee vluchtelingenkampen ten noorden van Athene in quarantaine geplaatst. Er zijn zo'n 100.000 migranten en vluchtelingen in Griekenland, van wie bijna 40.000 op de eilanden. In de kampen op de eilanden zijn nog geen besmettingen geregistreerd. Hardalias riep de bewoners in het gebied op thuis te blijven, en met name de ouderen. Een kliniek in het nabijgelegen dorp Kranidi wordt versterkt met meer personeel.

In heel Griekenland zijn met 2245 vastgestelde coronabesmettingen relatief weinig mensen getroffen. 116 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Brancheorganisaties kinderopvang: gelijk optrekken met basisonderwijs

De branche- en belangenorganisaties in de kinderopvang zeggen dat de opvang klaarstaat om weer volledig open te gaan, maar dat de sector ook een valse start vreest. BK, BMK en Boink willen dat gelijktijdig met de kinderopvang ook het basisonderwijs na de meivakantie weer begint. "Afstemming met de openstelling van de scholen is van cruciaal belang, wil de kinderopvang gezinnen optimaal kunnen ondersteunen en het voor ouders mogelijk maken om arbeid en zorg goed te kunnen combineren", zeggen ze.

De organisaties lopen vooruit op de persconferentie van het kabinet, vanavond om 19.00 uur, waarin meer wordt verteld over de coronamaatregelen en een eventuele versoepeling daarvan. Het belangrijkste corona-adviesorgaan voor het kabinet, het OMT, schrijft dat de kinderopvang zonder beperkingen na de meivakantie open zou kunnen. Voor de basisscholen adviseren de experts om te beginnen met de voorbereidingen voor halve klassen. Leerlingen zouden dan om en om les moeten krijgen.

Verdere versoepeling Oostenrijk, restaurants half mei open

Oostenrijk heeft nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Restaurants mogen vanaf 15 mei weer gasten ontvangen, tot uiterlijk 23.00 uur en werknemers moeten mondkapjes dragen, maakte bondskanselier Kurz bekend.

Eindexamenleerlingen gaan vanaf begin mei weer naar school, overige klassen stapsgewijs vanaf 15 mei. Ook alle winkels mogen komende maand weer open, de kleinere waren dat al. Het advies om mondbedekking te dragen en afstand te houden blijft intact.

Oostenrijk telt 14.873 geregistreerde besmettingen met het coronavirus. Er zijn 491 mensen met covid-19 overleden.

RIVM: 165 nieuwe doden, 118 opnames in ziekenhuis

Er zijn 118 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Dat zijn er meer opnames dan gisteren gemeld: toen waren het er 75. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) staat nu op 9897.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 165, meldt het RIVM. Gisteren werden er 67 doden gemeld. De stijging is voor een belangrijk deel te verklaren uit sterfgevallen in en rond het weekend die pas later zijn gemeld. Dat effect is iedere dinsdag te zien in de cijfers.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 3916 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 729. In totaal zijn er nu 34.134 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Negatieve olieprijs leidt tot verdere onrust

Na de negatieve Amerikaanse olieprijs zet de onrust op de internationale oliemarkten door. De prijs voor een vat Brent-olie is gezakt met 17 procent. Een vat van de oliesoort uit de Noordzee levert nu nog 21 dollar op.

De prijsdaling is het gevolg van een negatief sentiment, zeggen analisten. Door de coronamaatregelen is er wereldwijd veel minder vraag naar olie terwijl er nog steeds grote hoeveelheden olie worden opgepompt. "Veel beleggers zijn angstig dat de overschotten zich ook in andere contracten zullen uiten in de vorm van lagere, of mogelijk zelfs negatieve prijzen", zegt energie-econoom bij ABN Amro Hans van Cleef. Gratis tanken zit er evenwel niet in, legt hij uit.

Lees hier meer:

Omzet Coca-Cola wereldwijd met kwart gedaald door coronacrisis

Frisdrankgigant Coca-Cola zag wereldwijd zijn omzet deze maand met een kwart dalen. Aanvankelijk steeg de omzet nog doordat mensen massaal gingen hamsteren, maar nadat in de meeste landen de horeca was gesloten, stortte die alsnog in.

Coca-Cola haalt de helft van zijn omzet met verkoop buitenshuis, zoals in cafés en restaurants. Maar nu is de horeca vrijwel overal dicht. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de omzetdaling te zien zal zijn in de kwartaalcijfers. Ceo James Quincey: "We hebben als bedrijf eerder moeilijke tijden meegemaakt en we geloven dat we goed gepositioneerd zijn om deze door te komen en sterker te worden."

Veel vragen Kamerleden blijven onbeantwoord bij briefing corona-apps

De technische briefing over corona-apps laat voor de aanwezige Kamerleden veel vragen nog onbeantwoord. Ron Roozendaal, de topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid die tekst en uitleg gaf, verwees diverse malen naar een brief van minister De Jonge die vanavond pas komt.

Zo vroeg D66-Kamerlid Verhoeven of het niet beter is om nu pas op de plaats te maken. "Er is de afgelopen twee weken zoveel onduidelijkheid ontstaan en dat is voor de acceptatie toch ook echt niet goed. We moeten eerst goed uitzoeken wat deze app betekent voor onze samenleving." Roozendaal zei dat dit een politieke vraag is, die morgen in het Kamerdebat moet worden gesteld.

Ook de vraag van CDA-Kamerlid Van den Berg of het ministerie nu alleen verder gaat met de zeven partijen die dit weekend meededen bleef onbeantwoord. Roozendaal verwees opnieuw naar de brief van De Jonge.

Verder waren er vragen of een app wel de juiste oplossing is. GroenLinks-Kamerlid Buitenweg wil dat het ministerie ook kijkt naar alternatieven. Kamerlid Azarkan van Denk heeft de indruk dat er nog veel werk moet worden verzet. "Wat is de doelstelling? En wat levert het op als we dit instrument inzetten?", wilde hij weten.

Sjaak de Gouw van de GGD zegt dat een app kan helpen met de opsporing van mogelijk besmette mensen en mensen die met hen in contact zijn gekomen. Hij zegt verder dat het niet aan de GGD is om te bepalen hoe de app wordt vormgegeven en enkel meedenkt.

Dierenasiels zijn nog strenger bij plaatsen van dieren

Asiels van de Dierenbescherming merken verspreid over het land een groeiende vraag aan asieldieren. Het aantal dieren in de asiels is landelijk gedaald van 622 eind maart naar 488 nu. De Dierenbescherming hanteert normaal al een streng adoptiebeleid, maar in deze tijd wordt extra doorgevraagd. "We willen niet dat het een impulsaankoop is of een zoethoudertje voor de kinderen."

Lees hier meer:

Ministerie weet dat apps niet voldoen aan eisen

Het ministerie van Volksgezondheid weet dat de zeven corona-apps die zaterdag aan het grote publiek werden getoond, niet aan de eisen voldoen. Dat erkende de directeur informatievoorziening van het ministerie, Ron Roozendaal, bij een technische briefing in de Tweede Kamer.

Roozendaal zei desalniettemin "diep onder de indruk" te zijn van het werk van de app-makers. Op hun werk kwam meteen veel kritiek: de beveiliging en kwaliteit waren ondermaats. Het ministerie zegt nu eerst met de juiste mensen om tafel te willen om tot goede software te komen. Daarbij moet worden gelet op privacy en beveiliging.

Ook moet scherper worden waarvoor de app precies is bedoeld vanuit epidemiologisch oogpunt, dus hoe het virus zich verspreidt, voordat die kan worden uitgebracht.

Tot slot wil het ministerie weten op welke manier de app effectief kan worden ingezet. Volgens de GGD kan de app vooral van pas komen in de zogeheten 'transitiefase', waarbij het ministerie de beperkingen voor de bevolking langzaam versoepelt. Inzet van de app wordt dan gecombineerd met een toename van het aantal tests.

'Coronahotel' in Zuid-Limburg kan weer dicht

Het thuiszorghotel van het Coronacentrum Urmond gaat vanaf maandag dicht. Het coronahotel, waar patiënten liggen die na een verblijf in het ziekenhuis niet terug naar huis kunnen, kan wel meteen weer open als dat nodig mocht zijn.

Het aantal nieuwe coronapatiënten in Zuid-Limburg begint langzaam af te nemen, schrijft het hotel in een persbericht. "Dat is ook hier te merken."

De huidige tien patiënten in het hotel kunnen naar verwachting deze week naar huis of kunnen worden overgeplaatst naar andere zorginstellingen in Zuid-Limburg. Het personeel dat afkomstig is van andere zorginstellingen gaat weer binnen de eigen organisatie in de thuiszorg aan de slag.

Het coronahotel is gevestigd in een Van der Valk-hotel. Vorige week bracht minister De Jonge er een bezoek.

Technische briefing in Kamer live te volgen via de NOS

In de Tweede Kamer begint nu een technische briefing over de corona-apps. Het ministerie van Volksgezondheid wil met een app de verspreiding van het virus verder in kaart brengen, maar er zijn nog veel vragen. De briefing is live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl, de NOS-app, NPO Politiek en de socialemediakanalen van de NOS.

Advies aan kabinet: lager onderwijs, opvang kunnen straks open

De basisscholen, kinderopvang en het speciaal onderwijs kunnen onder voorwaarden na de meivakantie open. Ook mogen kinderen en jongeren meer sporten.

Dat staat in het advies (.pdf) van het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet over de coronacrisis. Dit Outbreak Management Team (OMT) zegt erbij dat er verschil van mening is tussen de deskundigen of de basisscholen direct helemaal open kunnen of niet. Daarom adviseert het OMT om te beginnen met de voorbereidingen voor halve klassen en de leerlingen om en om naar school te laten gaan.

Lees hier meer:

Italië gaat plannen bekendmaken voor versoepeling lockdown

Italië zal voor het einde van deze week zijn plannen bekendmaken voor de geleidelijke versoepeling van de strenge maatregelen vanaf 4 mei. Premier Conte heeft dat vanochtend bekendgemaakt.

Op Facebook schrijft hij dat mensen niet moeten verwachten dat alles in een keer opengaat. "Tuurlijk zou ik dat ook willen, maar zo'n beslissing is onverantwoord." Volgens Conte zou het aantal besmettingen enorm stijgen. "Alle inspanningen die we tot dusver hebben geleverd, doen we daarmee teniet."

Hoe de Italiaanse regering de versoepeling gaat uitvoeren, zegt de premier niet. "We zullen het doen op basis van wetenschappelijk onderzoek en niet op basis van de publieke opinie."

Italië is hard getroffen door het coronavirus. Het dodental bedraagt ruim 24.000, het op één na hoogste sterftecijfer ter wereld. Het aantal nieuwe covid-19-gevallen is gisteren gedaald tot 2.256, het laagste niveau in ruim een maand tijd.

Aantal overlijdens Engeland en Wales sinds 2000 niet zo hoog

In Engeland en Wales zijn in de week van 10 april 18.516 sterfgevallen geregistreerd. Dat meldt het Office for National Statistics (ONS), het Britse bureau voor statistiek, op basis van voorlopige cijfers. Het is het hoogste sterftecijfer sinds het begin van deze eeuw, er zijn zo'n 8000 doden meer dan het vijfjarige gemiddelde.

Volgens de statistici werd bij 6213 overledenen die week melding gemaakt van covid-19, de ziekte die het gevolg is van het coronavirus. Dat is ongeveer een derde van de sterfgevallen. In Londen lag dat percentage met 53,2 procent veel hoger.

Het ONS zet het totaal aantal coronadoden in Engeland en Wales op 13.121, 41 procent hoger dan de 9288 die de regering meldt op basis van de sterfgevallen in ziekenhuizen. Het statistiekbureau telt ook overlijdens mee in andere zorginstellingen en thuis.

Sterftecijfers Engeland en Wales

Queen viert haar verjaardag zonder saluutschoten

De Britse koningin viert vandaag haar 94ste verjaardag. Maar die zal vanwege de corona-uitbraak anders verlopen dan normaal. Er zullen vandaag op haar verzoek geen saluutschoten in Hyde Park worden afgeschoten. Die klinken traditiegetrouw om 12.00 uur 's middags. Elizabeth vindt het ongepast om tijdens de lockdown af te wijken van de coronaregels.

Ze verblijft momenteel samen met haar man prins Philip op Windsor Castle.

Museumkaart automatisch verlengd

De ruim 1,4 miljoen Museumkaarthouders worden gecompenseerd voor de periode dat ze geen gebruik kunnen maken van hun kaart. Door de coronacrisis zijn alle musea in Nederland dicht. De geldigheid van kaart wordt automatisch verlengd zodra de instellingen weer opengaan. De lengte van de verlenging is gelijk aan de tijd dat de musea dicht zijn geweest.

Museumkaarthouders krijgen gratis toegang tot veel musea in Nederland. Ze kunnen er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van de extra looptijd en het tegoed te doneren aan de musea. Ook kunnen ze hun geld terugvragen.

Amsterdamse flitshandelaar boekt megawinst door coronacrisis

Veel bedrijven zijn sinds de corona-uitbraak onderuitgegaan op de beurs, maar sommige bedrijven profiteren juist van de crisis. Beurshandelaar Flow Traders is zo'n bedrijf. De nettowinst is in het eerste kwartaal bijna veertien keer hoger uitgevallen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Flow Traders is een zogenoemde flitshandelaar. Door snelle computers en eigen verbindingen kunnen handelaren razendsnel deals sluiten. Het verschil tussen de vraag- en aanbodprijs van aandelen wordt als winst opgestreken. Nu er veel onrust is op de beurzen, zijn de prijsverschillen tussen het aanbod en vraag groot.

Die onrust heeft Flow Traders geen windeieren gelegd. Het netto-handelsresultaat van het Amsterdamse bedrijf steeg met 684 procent tot 495 miljoen euro. Onder de streep bleef er 262 miljoen euro pure winst over, tegenover 19,2 miljoen euro een jaar eerder.

In een persbericht zegt de ceo van het bedrijf dat hij het donatiebudget heeft verhoogd naar 2,5 miljoen euro. Het geld gaat onder meer naar het Erasmus MC en de voedselbank.

Beieren gelast Oktoberfest af

Het Beierse Oktoberfest, een van de grootste volksfeesten ter wereld, gaat dit jaar niet door. Zo'n zes miljoen mensen komen jaarlijks in de laatste weken van september naar München om bier te drinken. Dat is in deze tijden niet verantwoord, zeggen de Beierse premier Söder en burgemeester Reiter van München.

Zo opende Reiter het Oktoberfest in september 2018:

Burgemeester München opent Oktoberfest

Virgin Australia ten onder aan zware schuldenlast

De op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Australië is omgevallen door de coronacrisis. Virgin Australia, dat gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend bijna 3 miljard euro, staat te koop.

Het bedrijf had een derde van de binnenlandse markt in handen, maar wist de afgelopen zeven jaar toch geen winst te maken. De coronacrisis, waardoor het vliegverkeer vrijwel tot stilstand kwam, was de genadeklap.

Meer dan tien partijen zijn geïnteresseerd om het bedrijf en de miljardenschuld over te nemen, zegt de bewindvoerder. Wat de verkoop betekent voor de 10.000 werknemers is nog onduidelijk.

Twee van hen deden onlangs nog een tevergeefs beroep op noodsteun van de regering:

Eerste grote luchtvaartmaatschappij omgevallen door coronacrisis

Corona check-app van OLVG nu door iedereen te gebruiken

De Corona Check-app van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam is nu voor heel Nederland beschikbaar. In de app kunnen mensen medische gegevens invoeren en melden hoe ze zich voelen. Als daar een verdacht beeld uit ontstaat en wordt gedacht dat iemand besmet zou kunnen zijn, dan neemt een arts contact op met de gebruiker.

Lees hier meer:

Met QR-code je eigen mondkapje ophalen

De Zuid-Franse stad Nice heeft mondkapjes besteld en gaat die over een week gratis distribueren onder alle 340.000 inwoners. In Frankrijk komen er mondkapjes beschikbaar "voor iedereen die er een wil", hebben de autoriteiten al eerder beloofd. Als de quarantainemaatregelen worden versoepeld, op 11 mei, kunnen de Fransen zichzelf daarmee beschermen als ze de straat op gaan. Maar Frankrijk telt zo'n 66 miljoen inwoners. Het is niet duidelijk hoe de regering die allemaal van een mondkapje wil voorzien. De kans is groot dat ze per stad of dorp worden verspreid. Nice loopt daarmee dus voorop.

In een instructiefilmpje wordt uitgelegd hoe de inwoners van Nice een mondkapje kunnen krijgen:

De mensen kunnen een aanvraag doen op een speciale website. Daarna krijgen ze een sms of een e-mail waarin staat waar, wanneer en hoe ze hun masker op kunnen halen. In het bericht staat een unieke QR-code. Om zeker te weten dat er geen misbruik van wordt gemaakt, moet iedereen een paspoort meenemen en een bewijs dat hij of zij in Nice woont. Zodra de maskers er zijn, wordt het in de stad aan de Middellandse Zee ook verplicht om buiten een mondkapje te dragen.

In Frankrijk hebben al veel meer stadsbesturen besloten om zelf maskers te bestellen en uit te delen onder de bevolking. Vanaf half mei gaat Parijs, een brandhaard van coronabesmettingen, 2 miljoen maskers distribueren onder de inwoners. Die zijn gratis af te halen bij apotheken.

Cliëntenraden: versoepel bezoekregeling in verpleeghuizen waar het kan

De Landelijke Organisatie Cliëntenraden hoort schrijnende verhalen van partners en familieleden die hun naasten in verpleeghuizen niet kunnen zien of spreken. De LOC adviseert het kabinet om vandaag de bezoekregeling in verpleeghuizen te versoepelen. "Niet door een algemene maatregel, maar door verpleeghuizen de ruimte te geven maatwerk te leveren."

Lees hier meer:

'Kabinet zal terughoudend zijn vanavond'

Vanavond wordt bekendgemaakt welke corona-maatregelen ook na volgende week nog gelden. Een aanzienlijke verlichting van de maatregelen zit er niet in. Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp lijkt het erop dat het kabinet aan verwachtingsmanagement doet en op de rem trapt. "De ontwikkeling van het virus in Nederland staat nog echt niet toe dat er heel veel versoepeling zal plaatsvinden."

Van der Wulp zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het kabinet ook zag dat afgelopen weekend "best veel mensen" naar buiten gingen en dat het voor mensen nu al moeilijk is om zich aan alle regels te houden. Het kabinet wil daarom blijven uitstralen dat we er nog lang niet zijn. "We moeten ons echt nog even aan de regels houden, vindt het kabinet. Zeker ook gedurende de meivakantie. En dat betekent dus dat het kabinet heel terughoudend zal zijn vanavond."

Makelaars: huizenmarkt draait nog steeds goed

De coronacrisis heeft nog weinig negatieve gevolgen op de woningmarkt, stelt makelaarsvereniging NVM. Uit eigen data blijkt dat de verkoopprijs van woningen tussen half maart en half april vergelijkbaar is met die van een maand eerder. Het percentage kopers dat de koop terugdraait, met beroep op het voorbehoud, was toegenomen tot 4 procent, maar daalde afgelopen week weer naar het normale 2,5 procent.

"We hebben te maken met een zeer krappe woningmarkt met een sterk dalend te koop staand aanbod en hard stijgende prijzen", zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. Volgens hem wijst niets erop dat er een crisis op de woningmarkt op de loer ligt.

Het aantal verkochte woningen is vorige week wel met 7 procent gedaald ten opzichte van een week eerder, maar dat cijfer is volgens de NVM vertekend doordat de werkweek een dag korter was vanwege Tweede Paasdag.

Kunststofbedrijven draaien overuren

Bedrijven bereiden zich voor om te kunnen werken in de anderhalvemetermaatschappij, merken firma's die kunststofplaten verwerken. Dagelijks komen er verzoeken voor nieuwe toepassingen.

Medewerkers van het bedrijf van René Stout uit Rotterdam proberen daarvoor oplossingen te verzinnen:

Van oorlogsmateriaal tot coronascherm: kunststofbedrijven draaien overuren

Amerikaanse olie weer boven 0 dollar, wereldwijd dalen olieprijzen

De uitzonderlijke situatie dat je geld toe krijgt op het kopen van een vat ruwe Amerikaanse olie was van korte duur. In de loop van de nacht zijn de prijzen boven 0 uitgekomen en kost een vat ruwe olie, die in mei wordt geleverd, zo'n 1,5 dollar.

De negatieve prijzen worden gezien als een extremiteit van de enorme disbalans op de oliemarkt. De vraag is gekelderd door de wereldwijde coronamaatregelen, terwijl er nog wel volop olie wordt opgepompt. Overal staan olieprijzen onder druk, maar op de Amerikaanse oliemarkt waren de omstandigheden het meest extreem. Handelaren wilden zo graag af van oliecontracten voor de maand mei, dat ze bereid waren geld erop toe te leggen. Ze wisten simpelweg niet wat te doen met hun vaten en de opslagplaatsen voor de olie raakten steeds voller. Op het dieptepunt van de markt werd er 40 dollar toegelegd per vat olie.

Voor de maand juni zijn de prijzen een stuk hoger, ruim 20 dollar kost momenteel een vat. Toch zijn ook daar de prijzen de afgelopen weken verder gedaald, waardoor het voor olieproducenten steeds lastiger wordt om geld te verdienen met het oppompen van olie. De verwachting is dat de olieprijzen onder druk blijven staan zolang er vanwege de coronamaatregelen in de industrie veel minder wordt geproduceerd en mensen minder autorijden.

'Coronavirus definitief aanwezig op Bonaire'

Er zijn op Bonaire definitief twee coronabesmettingen vastgesteld, bevestigt gezaghebber Edison Rijna volgens lokale media. Hij zegt dat er desondanks geen reden is voor paniek. "Beide bevestigde besmettingen hebben in het verleden plaatsgevonden en er zijn de nodige preventieve maatregelen genomen", zegt Rijna tegen Bonaire.nu.

De twee gevallen hebben contact gehad met elkaar. Bij de eerste persoon werd het virus na een test niet definitief vastgesteld, maar omdat de besmetting bij de andere persoon wel werd bevestigd, wordt ook de eerste persoon als coronapatiënt geteld. De eerste persoon is volgens Rijna genezen verklaard, de tweede is aan de beterende hand.

Mogelijk is er ook nog een derde coronabesmetting op het eiland. Een patiënt die met een longontsteking in het ziekenhuis ligt, testte negatief, maar is uit voorzorg wel in isolatie geplaatst. Ook heeft er contactonderzoek plaatsgevonden.

Trump wil immigratie VS tijdelijk opschorten

President Trump gaat een decreet ondertekenen waarmee migratie naar de Verenigde Staten tijdelijk wordt stilgelegd. Dat maakte hij op Twitter bekend. "In het licht van de aanval van de Onzichtbare Vijand, en om de banen van onze grootse Amerikaanse burgers te beschermen, zal ik een decreet ondertekenen waarmee de immigratie in de VS tijdelijk wordt opgeschort."

Volgens correspondent Arjen van der Horst lijkt het te gaan om een uitbreiding van een eerdere maatregel van de president. "Trump had in januari al een reisbeperking ingesteld voor reizigers uit China en in maart werd een reisbeperking ingesteld voor 27 Europese landen, waaronder Nederland. Reizigers die de afgelopen veertien dagen in deze 28 landen zijn geweest, komen Amerika niet in. Alleen burgers met een Amerikaans paspoort of een permanente verblijfstatus mochten nog terugkeren naar de Verenigde Staten."

Trump lijkt de reisbeperking nu uit te breiden naar alle landen. "Al zijn er nog steeds veel onduidelijkheden over het presidentiële decreet. Trump moet het nog ondertekenen en de precieze inhoud is nog niet bekend. Wanneer gaat het in? Gelden er uitzonderingen? Het doet sterk denken aan zijn beslissing aan het begin van zijn presidentschap toen hij onverwacht een reisverbod instelde voor burgers uit zeven overwegend islamitische landen. Dat besluit was zo gehaast ingevoerd dat het leidde tot grote chaos op de Amerikaanse luchthavens."

Speciale site gelanceerd om Koningsdag thuis te vieren

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft een speciale website gelanceerd waar Koningsdag online kan worden gevierd. De site koningsdagthuis.nl moet iedereen het oranjegevoel geven, ook nu Koningsdag door het coronavirus niet op de gebruikelijke manier gevierd kan worden.

"Speel je altijd viool op de markt? Doe dat dit jaar vanuit huis en plaats er een filmpje van", roept KBOV-voorzitter Pieter Verhoeve op. "Optredens, spelletjes, muziek: er is allemaal plaats voor op het platform. Burgemeesters kunnen mensen online in het zonnetje zetten of een toespraak houden. Iedereen die dat wil, kan een activiteit bijwonen."

Vanaf morgenmiddag 12.00 uur kan iedereen zijn of haar materiaal op de website uploaden.

Vorige week kwam de KBOV al met een alternatief voor Koningsdag: Woningsdag, met onder meer een digitale vrijmarkt.

'Uitgebreider steunpakket voor ondernemer nodig'

Er moet een tweede steunpakket komen dat uitgebreider is dan de eerste noodregeling van de regering. Dat zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland in De Telegraaf. Volgens hem dreigt anders een deel van de ondernemers ten onder te gaan.

Vonhof zegt in de krant dat het eerste pakket goed was voor de eerste nood, maar dat er nu een steunpakket '2.0' nodig is. "Veel ondernemers die gezond de crisis in gingen, raken langzamerhand door hun eigen vermogen heen." Het tweede pakket moet daarom meer zijn dan alleen een compensatie voor loonkosten, zoals nu het geval is, vindt Vonhof.

De MKB-voorzitter benadrukt in de krant dat de horeca zwaar is getroffen. Hij vindt dat er deze week al concreet aan een tweede steunpakket gewerkt kan worden, als er meer duidelijkheid is over een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen.

Kappers willen kapsalons met speciaal protocol weer openen

Kappers hebben samen met de vakbonden een protocol opgesteld om kapsalons weer te kunnen openen, mocht dat door het kabinet worden toegestaan. In het protocol is een hoofdrol weggelegd voor de anderhalvemeterregel. Er zullen minder stoelen worden bezet en kappers gaan mondkapjes dragen of zelfs gebruikmaken van spatmaskers. Ook wordt gekeken naar de afstand tussen de kappers onderling.

Volgens vakbond CNV staat het welzijn van de kappers voorop. "De inzet van kapper en kapster moet altijd vrijwillig zijn. Als die zich niet senang voelt, houdt het gewoon op." De vakbond stelt dat een toeslag voor kappers op zijn plaats is, omdat de veiligheid van zowel klant als werknemers "nadrukkelijk in het geding is".

1,5 meter afstand houden op een volle kermis, kan dat?

Kermisexploitant Albert Dolleman nam in Apeldoorn de proef op de som en werd niet blij. "Dit komt niet goed."

Kermishouder doet praktijktest met 1,5 meter afstand (en schrikt)

CBR: klaar om rijexamens af te nemen

Mochten de coronamaatregelen worden versoepeld, dan kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) als het moet volgende week weer examens afnemen. Als alle RIVM-voorschriften kunnen worden nageleefd zal als eerste gestart worden met de theorie-examens. De praktijkexamens laten waarschijnlijk nog iets langer op zich wachten, meldt De Telegraaf.

Het kabinet besluit vanavond wat er gaat gebeuren met de coronamaatregelen die nu van kracht zijn. Het CBR zegt voorbereid te zijn op versoepeling. "We zijn helemaal ingericht op de anderhalvemetersamenleving", zegt directeur Alexander Pechtold. "En wat betreft de theorie-examens zullen we die afstand in acht nemen, waardoor ongeveer de helft van de toetsen kan worden afgenomen. Wat ons betreft kunnen we 29 april van start gaan."

Nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het vorige terug.